Belépés
2019. május 26. vasárnap | 21. hét | 146. nap | 11:19 | Fülöp, Evelin
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A memóriával kapcsolatos fontos felfedezést tettek az MTA agykutatói a Science-ben
Agykutatási Program támogatta. A cikk első szerzője Szőnyi András, Nyiri Gábor tanítványa, aki már a középiskola utolsó évében bekapcsolódott az MTA KOKI-ban működő kutatólabor munkájába. Nyiri több más diákja is szerepel a tanulmány szerzői között, akik közül további két kutató szintén középiskolás diákként kezdett dolgozni nála.

"A legtehetségesebb diákok számára nagyszerű lehetőség, hogy egy olyan, Freund Tamás akadémikus által létrehozott hazai tudományos műhelyben is van mód a tudományos világ legnagyobb felfedezéseiben részt venni, ami a megfelelően támogatott életpályamodellel párosulva inspiráló lehet a jövő magyar tudósai számára is" - idézi a közlemény Nyiri Gábort.

"Az idegrendszeri megbetegedések az egyik legnagyobb egészségügyi terhet jelentik a társadalomnak, így az agykutatásban világszinten egyre nagyobb ütemű verseny folyik a megfelelő gyógymódok kifejlesztéséhez alapot adó alapkutatási eredményekért. Jelen felfedezés mintegy négyéves alapkutatási jellegű csapatmunka eredménye,
velemenyezd, 2019. május 23. csütörtök, 21:10
Hatással van az állatok genetikai sokszínűségére a klímaváltozás
Ez a jégkorszakból hátramaradt rágcsáló nagy számban él a magasan fekvő alpesi réteken.

A tudósok arra voltak kíváncsiak, milyen hatása lehet a klímaváltozásnak a jelenleg is létező élőlényre. Megfejtették a mókusok családjába tartozó nagy rágcsáló genomját, és azt találták, hogy az egyes állatok genetikailag nagyon hasonlóak, a faj genetikailag a legkevésbé sokszínű a vizsgált vadon élő emlősök közül.

Eredményeiket a Current Biology című szaklapban mutatták be.

"Nagyon meg voltunk lepődve. A csekély genetikai sokféleség elsősorban a súlyosan veszélyeztetett fajoknál fordul elő, például a hegyi gorillánál. A havasi mormota populációja azonban nagy, több százezer példány létezik, nem veszélyeztetettek" - mondta Markus Ralser kutató.

A magyarázatot a mormota genetikai múltjában találták meg. A havasi mormota genetikai sokszínűségét a jégkorszakhoz köthető klímaesemények során veszítette el és azóta képtelen volt visszaállítani azt.

Mivel a mormota genetikai egyszerűsége nem
velemenyezd, 2019. május 23. csütörtök, 20:56
Fenyőszirup köhögésre
szolgálja. Amit mondok, az változó, de a lényeg körülbelül így hangzik:

Hálás vagyok a Teremtő Erőknek, melyek megteremtették a fenyőfát!

Hálás vagyok Földanyának, mely táplálta és gyarapította, a Napnak, ami érlelte és ellátta energiával!

Hálás vagyok mindazoknak, akik elősegítették azt, hogy ebből a fenyőrügyből itt és most gyógyító elixírt készíthetek!

Szolgáljon épülésére testünknek, lelkünknek, szellemünknek! Hatóanyagai ott segítsenek, ahol arra a legnagyobb szükség van, és minden haszontalan anyagot távolítson el a szervezetünkből!

Köszönöm! Köszönöm! Köszönöm!
A hála érzése inspiráló tud lenni!

Minél többet vagy hálás, annál több dolgot találsz az életedben, amiért hálás lehetsz!

Amikor elmondom a magam kis ,,hála szövegét", érdekes dolgok jutnak eszembe és ezek a gondolatok végigkísérnek az egész folyamaton. Legyen az ebédfőzés, befőzés, valamilyen gyógyhatású szer készítése, de egy titkot is elárulok:
lilagondolatok, 2019. május 14. kedd, 14:34
Tőzsde - Pluszban zártak a főbb európai piacok
vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,39 százalékos plusszal zárta a kereskedést.

Pénteken, az előző naphoz hasonlóan, negyedéves vállalati beszámolók voltak a befektetői figyelem középpontjában.

Az európai nagyvállalatok közül a nap egyik nyertese a német Adidas sportszergyártó vállalat volt, részvényárfolyama rekordszintet ért el pénteken, 8,8 százalékos nyereséggel zárt annak köszönhetően, hogy első negyedéves nyeresége a várakozásoknál nagyobb mértékben emelkedett. A HSBC, Európa legnagyobb bankja is csaknem 2 százalékos pluszban zárta a kereskedést a londoni tőzsdén, miután első negyedéves profitja a várakozásoknál nagyobb mértékben nőtt. Több mint 1 százalékos pluszban zárt a Société Générale, Franciaország második legnagyobb bankja is negyedéves számainak közzétételét követően. A pénteki kereskedés egyik nyertese ágazati szinten a bankszektor volt.

Az európai tőzsdezárás után a New York-i tőzsdén a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 0,52 százalék, a részvények szélesebb körét
velemenyezd, 2019. május 03. péntek, 18:31
BÉT - Elemzők szerint csökkenés várható a nyitásban
Ballai Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője az MTI-nek elmondta, hogy a nemzetközi negatív hangulat átragadhat a magyar piacra is, mérsékelten veszíthetnek értékükből a vezető részvények.

Szerinte a legnagyobb figyelem a nap folyamán a Mol papírjain lesz a közzétett negyedéves jelentés miatt. Az olajtársaság piacán a finomítói teljesítmény miatt negatív hangulat uralkodhat el, bár ezt némileg egyensúlyozhatja, hogy pénteken és hétfőn kereskednek utoljára osztalékszelvénnyel.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint a BUX indexben csökkenés várható a nyitáskor.

Az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője az MTI-nek küldött elemzésében kiemelte, a reggel megjelent rendkívüli tájékoztatás szerint az OTP megvásárolta a Societe Generale Csoport szlovén leánybankját, az SKB Banka 99,73 százalékos részesedését.

Varga Zoltán kiemelte, hogy a vártnál is gyengébb eredményeket közölt a Mol. Az eredményeket elsősorban a Downstream üzletág húzta le, egyedül a
velemenyezd, 2019. május 03. péntek, 08:40
Nincs Cím
látszott legalább az érem. Igen ám, de a szabályban benne van, három lovasnak célba kell érkeznie ,csak értékelhető a csapat eredménye .Ezt sem a svéd ,sem a mexikói de még a hazai csapat sem tudta teljesíteni ,ezért kizárták a csapatokat..) A nők 100 méteres síkfutását Stanislawa Walasiewitz nyerte. A hölgy férjhez is ment később ban egy clevelandi áruház parkolójában rablók agyönlőtték ,és a törvényszéki boncolás során kiderült ,hogy Stanislawa valójában férfi... Nem állhatott rajthoz minden idők legnagyobb atlétája Paavo Nurmi sem ,mert a NOB profinak minősítette. Miért?Azért ,mert egy verseny után elfogadta a költségeinek térítésére felajánlott pénzt.. No comment...


13 Győztesek - érdekességek
Mildred ,,Babe" Didrikson A 18 !!! éves atlétafenomén győz 80 méteres gátfutásban ,gerelyhajításban és a legjobb eredményt éri le magasugrásban. Magasugrásban mégis
menusgabor, 2019. május 02. csütörtök, 21:30
EP-választás - A német szociáldemokraták bírálják Manfred Webert az Északi Áramlat-2 elutasítása miatt
köbméter - a már meglévő vezetékpárral azonos - szállítási kapacitású vezetékkel bővül a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlat, amelynek kiindulási pontja az oroszországi Viborg, és a németországi Greifswald mellett fekvő Lubminnál éri el a német partot.

Az új vezetékpár kiépítésével Oroszország kiiktathatja Ukrajnát mint tranzitországot, és egyetlen útvonalra terelheti az Európába szánt orosz gázszállítmányok 80 százalékát.

Az EU a gázfogyasztása 74,4 százalékát importból fedezi. A legnagyobb beszállító Oroszország, amely a behozatal 42 százalékát adja.

A német kormány sokáig üzleti alapú, politikai vonatkozást nélkülöző beruházásként értelmezte a többi között Ukrajna és Lengyelország által élesen bírált fejlesztést. Angela Merkel kancellár tavaly tavasszal módosította álláspontját, Petro Porosenko akkori ukrán államfővel április elején Berlinben folytatott megbeszélése után kijelentette: nem fordulhat elő, hogy az Északi Áramlat-2 miatt Ukrajnának "semmiféle jelentősége nem lesz" az
velemenyezd, 2019. április 24. szerda, 21:00
Bővíti együttműködését a Takarék Csoport és a Magyar Állattenyésztők Szövetsége
jellemző erőteljes fejlesztési szándék indokolta a Magyar Állattenyésztők Szövetsége és a Takarék Csoport között évek óta fennálló megállapodás megújítását. A kibővített együttműködési szerződés, amelyet szerdán a Takarék Csoport részéről Szabó Levente vezérigazgató-helyettes, a MÁSZ részéről pedig Wagenhoffer Zsombor ügyvezető igazgató írt alá, megerősíti, hogy a felek az eddigieknél is hatékonyabban segítik az állattartók igényeinek kielégítését.

A közlemény szerint a Takarék Csoport a három legnagyobb szereplő között található az agárfinanszírozási piacon az ügyfelek számát és a kihelyezett hitelek összegét tekintve.

A közlemény idézi Szabó Leventét, aki elmondta: napjaikban összességében 21-22 százalékos a részesedésük, de a kis- és közepes termelők körében piacvezetők és a terveik szerint 2023-ra 25 százalékra növelik részesedésüket az agráriumban.

A vezérigazgató-helyettes szólt arról is, hogy a kis üzemméretek finanszírozásában különleges szakértelemmel rendelkező takarékszövetkezeti
velemenyezd, 2019. április 24. szerda, 20:47
Lavrov: nagyon nagy ára lehet a Moszkva és a NATO közötti katonai kapcsolatok hiányának
Államok rögzítette: rakétavédelmi rendszere Oroszország (és Kína) feltartóztatására irányul. A miniszter szerint a szerződéseket felmondó és a nemzetközi jogot szerinte semmibe vevő Washingtonnal szemben Moszkva maradéktalanul betartja a fegyverzetcsökkentési egyezményeket.

Gennagyij Geraszimov orosz vezérkari főnök szerint a "globális és a regionális biztonságra az Egyesült Államok és szövetségesei agresszív irányultságú politikája által meghatározott szubjektív természetű tényezők gyakorolják a legnagyobb hatást". Tagadta azokat a sajtóban megjelent állításokat, amelyek szerint Oroszország katonai előkészületeket hajt végre. Azt hangozatta, hogy Oroszország egyelőre nem tervez nagyszabású hadgyakorlatot tartani az északi sarkvidéken, mert a térségben nincsen számottevő fenyegetés, de figyelemmel követi a NATO ottani tevékenységét.

A moszkvai tanácskozáson 111 ország több mint ezer képviselője vesz részt, 35 delegáció élén védelmi miniszter áll, további 19-et pedig tárcavezető-helyettes vagy
velemenyezd, 2019. április 24. szerda, 20:43
Pesszimistábbak lettek az ipari, építőipari cégek; kétéves mélypontjára esett áprilisban a GKI konjunktúraindex
Az előző két hónaphoz hasonlóan az üzleti várakozások romlottak, a fogyasztók ugyanis harmadik hónapja egyre optimistábbak.

Az Európai Unió támogatásával végzett felmérés szerint a konjunktúraindex a márciusi 6,2 pontról áprilisban 2,9 pontra esett vissza. Az üzleti bizalmi index a márciusi12,1 pontról áprilisban 7,1 pontra csökkent, a fogyasztói bizalmi index viszontaz előző havi mínusz 10,7 pontról mínusz 8,9 pontra javult.

Az üzleti várakozások december óta romlanak, legnagyobb mértékben az iparban és az építőiparban. Áprilisban a legnagyobb visszaesés az iparban, a legkisebb a szolgáltató szektorban következett be.

Jelentősen romlott a várható termelés és a rendelésállomány - ezen belül az export -, valamint a készletek megítélése. Az elmúlt időszaki termelést változatlannak látták a válaszadók. Áprilisban az építőipari bizalmi index egy évvel ezelőtti szintjére esett vissza. Az előző háromhavi termeléssel kapcsolatos elégedettség csökkent, a rendelésállományok értékelése
velemenyezd, 2019. április 23. kedd, 00:02
Mai harmónia kártyám
át.
Kaktusz - kitartás és állhatatosság

A Föld egyik legellenállóbb növénye. A tüskék a való világtól való eltávolodást jelképezik. A kaktusz gátolja a külvilág felé való nyitottságot, a kommunikációt, de hatalmas belső tartalékokkal rendelkezik, így segíti a befelé fordulást. A kaktuszt védik a tüskéi. Tüskék nélkül védtelen, sebezhető. Figyelmeztet félelmeidre, gátlásaidra. A legmostohább kürülmények között is életben tud maradni. Tüskéi távol tartják a közeledőt. A sivatagos területek legnagyobb vízkészletét tárolják ezek a növények. Igazi kincs rejtőzik a szúrós külső alatt.

Szerelmi üzenete: Ha párkapcsolatban élsz, keresd meg a rejtett kincseket partnerdben. Ha társat keresel, ne külső jegyei alapján ítéld meg az embereket, a belső tulajdonságait is fedezd fel.

Ezt mondja neked:

Üzeni, hogy nehéz körümények ellenére is érdemes nyitott lenni, és ha szükséges, segítséget kérni egy megbízható baráttól vagy családtagtól.
Alaposan gondold át, vajon
eva6, 2019. április 18. csütörtök, 06:28
Észak Dél ellen
rabszolga-kereskedők közvetítésével. 1620-ban jelent meg az első néger rabszolgákkal megrakott angol hajó Virginia partjain. A 18. században is angol túlsúly volt a rabszolga-kereskedelem területén, az 1713-as utrechti béke alapján az angolok még a spanyolok által birtokolt területen is jogosultak voltak a rabszolga-kereskedésre. Általában az 1770-es évek körül nem kevesebb, mint százezer rabszolgát szállítottak át az Atlanti-óceánon, mintegy 20 fontért vásárolták őket fejenként Nyugat-Afrikában, és a legnagyobb rabszolgapiacon, Jamaika szigetén 40 fontért adták el, tehát 100 százalék volt a haszon egy-egy rabszolgán. Azonban már a szállítások során is nagy volt a halálozási ráta, úgy vélik, hogy általában minden nyolcadik ember áldozatul esett a nehéz, és számukra megváltozott körülményeknek, továbbá az Amerikába szállított rabszolgák egyharmada meghalt három éven belül.

A 18. század vége felé azonban a liberális közvélemény, különösen Angliában, kétségbevonta a rabszolgaságnak, mint rendszernek
eposz, 2019. április 05. péntek, 04:55
1/405
Képek, videók
felfedezés.jpg
liliana01
2018. június 14. csütörtök, 16:12
bekafaj-felfedezes.jpg
agica2004
2017. május 20. szombat, 17:26
felfedezés
feviroza
2016. június 11. szombat, 09:10
Felfedezés-ÚT
1vargaildyko
2015. június 17. szerda, 10:24
Felfedezés-DELFIN
1vargaildyko
2015. április 01. szerda, 12:14
Új felfedezése macskámnak
wob
2015. február 04. szerda, 15:22
Bolygók felfedezése 2013
pacsakute
2014. augusztus 08. péntek, 17:47
..legnagyobb felfedezése.
pacsakute
2013. november 15. péntek, 19:11
Amerika felfedezése (bron
farkas1945
2013. november 04. hétfő, 10:33
Felfedezés
1951anna
2013. május 21. kedd, 07:12
Új felfedezés.Piszeorrú m
erzsob
2012. október 25. csütörtök, 06:41
City_of_Arts_and_Scien ces
evianya
2011. január 28. péntek, 15:24
Science.gif
pipboy
2010. február 14. vasárnap, 15:12
Bobblehead-_Science.pn g
pipboy
2010. február 14. vasárnap, 14:51
Science Café 2009.JPG
btomike
2010. január 14. csütörtök, 20:25
Címkék
előző naphoz, liberális közvélemény, fogyasztói bizalmi, regionális biztonságra, mormota genetikai, kaktuszt védik, vezető részvények, német szociáldemokraták, oroszországi Viborg, legmostohább kürülmények, reggel megjelent, Stanislawa Walasiewitz, befektetői figyelem, németországi Greifswald, hála érzése, jégkorszakból hátramaradt,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.