Belépés
2018. december 10. hétfő | 50. hét | 344. nap | 12:46 | Judit
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Brokkoli a zöld egészségbomba
finom Brokkolis receptekkel

A brokkoli az ősz egyik legfinomabb alapanyaga, ráadásul sokat segít egészségünk megőrzésében is. Ismerjék meg közelebbről, recepteket is ajánlunk hozzá!

A brokkoli nem éppen a legkedveltebb zöldségek közé tartozik, ráadásul sokan nem is az íze, hanem harsány zöld színe miatt utasítják el, pedig egészségünkre gyakorolt pozitív hatásait nagyban ennek köszönhetjük. Élénk színéért ugyanis a klorofill a felelős, egy természetes flavonoid, melynek köszönhetően igen erős antioxidáns hatással is rendelkezik. Az antioxidánsok fontos szerepet töltenek be immunrendszerünk védelmében, hiszen megakadályozzák a szervezet számára káros szabadgyökök elszaporodását. Az őszi-téli időszakban rendszeres fogyasztása ezért kifejezetten tanácsos.

Erős daganatellenes hatás
Bár antioxidáns tulajdonsága valóban kiemelkedő, emellett bőségesen tartalmaz még vitaminokat, így A-, C, B- és K-vitamint, és ásványi anyagokat, így nátriumot, káliumot, kalciumot, rezet, vasat,
suzymama, 2018. április 16. hétfő, 12:42
Kedves ! Brokkoli a zöld egészségbomba + 2-recept
A brokkoli az ősz egyik legfinomabb alapanyaga, ráadásul sokat segít egészségünk megőrzésében is.

Ismerjék meg közelebbről, recepteket is ajánlunk hozzá!
A brokkoli nem éppen a legkedveltebb zöldségek közé tartozik, ráadásul sokan nem is az íze, hanem harsány zöld színe miatt utasítják el, pedig egészségünkre gyakorolt pozitív hatásait nagyban ennek köszönhetjük. Élénk színéért ugyanis a klorofill a felelős, egy természetes flavonoid, melynek köszönhetően igen erős antioxidáns hatással is rendelkezik. Az antioxidánsok fontos szerepet töltenek be immunrendszerünk védelmében, hiszen megakadályozzák a szervezet számára káros szabadgyökök elszaporodását. Az őszi-téli időszakban rendszeres fogyasztása ezért kifejezetten tanácsos.

Erős daganatellenes hatás
Bár antioxidáns tulajdonsága valóban kiemelkedő, emellett bőségesen tartalmaz még vitaminokat, így A-, C, B- és K-vitamint, és ásványi anyagokat, így nátriumot, káliumot, kalciumot, rezet, vasat, magnéziumot, foszfort is.
suzymama, 2018. április 14. szombat, 13:43
Tél végi vitaminforrások
kis fel vöröshagyma, vagy 1 negyed szál póréhagyma, kevés só

Elkészítés: A feketeretket meghámozzuk, lereszeljük, és enyhén megsózzuk. A vöröshagymát (ill. a póréhagymát) finomra vágjuk. A főtt tojást felaprítjuk, összekeverjük a többi hozzávalóval, majd az egészet meglocsoljuk egy evőkanál olívaolajjal. Teljes kiőrlésű kenyérre, vagy rozscipóra kenve fogyaszthatjuk.

Száraz hüvelyesek:

A száraz hüvelyesek közül hazánkban a sárgaborsó, a lencse és szárazbab a legkedveltebb téli zöldség. Ezek különösen a vegánok számára jelentenek fontos táplálékot, hiszen fehérje összetételük igen hasonló az állati eredetű komplett fehérjékéhez, így kiváló húspótló ételek készülhetnek belőlük.

A sárgaborsó jelentős mennyiségű B1-, B2-, és E-vitamint, pantoténsavat, biotint és folsavat tartalmaz. Ezen kívül található benne kálium-, kalcium-, foszfor, magnézium, vas, cink és mangán. A szárazbab és a lencse pedig magas A- és B1-vitamin- valamint szeléntartalma miatt fontos
taltos1, 2018. február 19. hétfő, 22:48
Ne engedjük
palántázható az uborka, az áttelelő kelkáposzta és a sokféle saláta (kötöző, tépő, mezei, radiccsió stb.).

Ilyenkor lehet vetni a gumós kömény és az indokolatlanul elfelejtett leveles kel magját. Ez utóbbi egyike a legértékesebb téli zöldségféléknek: a 80-100 cm magasra fejlődő növény nagy, húsos levelei tökéletesen fagyállóak és szépen díszítik a télen kopasz kerteket, de étrendileg igen értékes ételek is készíthetőek belőlük. Nem véletlen, hogy Nyugat-Európa számos országában ez egyike a legkedveltebb késő őszi zöldségféléknek. A legújabb csemegekukorica fajták között már beszerezhetőek a mindössze 70-75 napos tenyészidőt igénylőek is.

A másodvetemény ápolása

A másodvetésű zöldségfélék ápolása a gyomok irtásából és - szükség esetén - a növényvédelemből áll, ez utóbbit azonban lehetőleg korlátozzuk a beteg növények és növényi részek eltávolítására. Hosszabb szárazság esetén a növények gyors fejlődését jelentékenyen elősegíti az öntözés és a tápoldatozás
horvathnemagdi, 2017. július 16. vasárnap, 10:40
Júniusi zöldségfélék
gazdag még káliumban, kalciumban, foszforban, nátriumban és vasban is. Főzéskor a sóskát leggyakrabban szósz vagy leves formájában szokták elkészíteni, de a zsenge, friss sóskaleveleket salátákba is keverhetjük vagy csináljunk belőle zöld turmixot. Savanykás, a citromhoz hasonló az íze, ezért édes gyümölcsökkel kombináljuk a zöld turmixban.

fejes saláta
Fejes saláta
Egyike a legrégebben termesztett zöldségnövényeinknek. A saláta gyűjtőnév alá tartozó zöldségfélék közül ez a legkedveltebb. Tápértéke magas, C-vitamint, de sok B-vitamint, meszet, foszfort, és vasat is tartalmaz. Ízanyagai, jó hatással vannak a gyomor működésére, ritkán főzelék készítésére is felhasználjuk.

Madársaláta
madársaláta
Vadon termő tagjai a Kaukázus vidékén, Kis-Ázsiában éppúgy őshonosak, mint a Budai hegyekben. Természetes lelőhelyein már kora tavasszal megjelennek az első példányok. Másik neve épp ezért mezeisaláta. Európa sok országában ismerik ezt a saláta fajtát, szénhidrát és kalória
lovaszmarika, 2017. június 20. kedd, 16:40
Társra vár a szurikáta kölyök a Kecskeméti Vadaskertben
Zomboryné Polyák Irén, a Kecskeméti Vadaskert igazgatóhelyettese az MTI-nek elmondta: a kis szurikáta (Suricata suricatta) alig egy hónaposan, még novemberben érkezett Budapestről.

Valószínűleg az anyja nem tudta gondozni, ezért nagyon legyengült, így találtak rá az állatkert dolgozói a kifutóban. A gyógykezelésnek köszönhetően ugyan felerősödött, de mivel a kolóniája már nem fogadta volna vissza, a Fővárosi Állat- és Növénykert vezetése felajánlotta a kis kölyköt a kecskeméti intézménynek. A szurikáta Kecskemétre kerülését követően is különleges gondoskodást igényelt és volt némi kockázata is a befogadásának, ezért mostanáig titokban tartották érkezését.

A kölyök jelenleg az igazgatói irodában éli mindennapjait. Az eredetileg neki kialakított, infralámpával állandó hőmérsékleten tartott helyiséget ugyanis a maláj harci tyúknak és a legnagyobb hidegegben kikelt kilenc csibéjének kellett átengednie. A szurikáta sem vészelné át a hetek óta tartó hideget, Tokovics Tamás igazgató szobájában
velemenyezd, 2017. január 31. kedd, 15:02
3 különleges gesztenyés recept az egészségéért
fogyaszthatják.
Használjuk légúti problémákra
Tápláló tulajdonsága mellett jó hasznát vehetjük még a téli időszakban, hiszen mindenféle légúti betegség esetén kiválóan alkalmazható. A gesztenyeméz igazi különlegesség, de torokfájáskor is szopogathatunk belőle 1-1 kanállal.

A sült gesztenyés párolt rizs igazi japán étel
Gesztenyepüré, a nagy kedvenc
A gesztenyével készült ételek közül az egyik legkedveltebb és legismertebb a gesztenyepüré, ami kicsiknek és nagyoknak is kedvence. Valóban ízletes és egészséges édességek készíthetők belőle, de emellett köretnek is kiváló zöldségek, húsok mellé.

Vasalt csirkecomb mentás gesztenyeraguval
Elkészítési idő: 50 perc

Hozzávalók 4 személyre:
4 nagyobb csirke felsőcomb kicsontozva

2 evőkanál szűz olívaolaj
1 nagyobb sárgarépa karikákra vágva
1 kisebb póréhagyma karikákra vágva
16 - 20
taltos1, 2017. január 17. kedd, 23:42
Ezért együnk naponta szárzellert
szó, igaz, pozitív hatásairól jóval kevesebb szó esik, mint például a paraj vagy a brokkoli hatásairól.
A szárzeller tele van értékes ásványi anyagokkal és vitaminokkal, főleg A-, C-, K-, és B-vitaminokkal, kalciummal, magnéziummal, foszforral, folsavval és káliummal. Nagy mennyiségű rostot is tartalmaz, emellett igen alacsony a kalóriatartalma, így a fogyókúrázók számára ideális eledel lehet. Lássuk, miért érdemes még fogyasztani!

A zeller és a szárzeller nem tartoznak éppen a legkedveltebb zöldségek közé, pedig a téli időszakban fontos alapanyagok és vitaminforrások a konyhában. Felhasználásukkal ízletes és különleges ételek készíthetők. Kattintson!
A zeller magas víz- és rosttartalma nagyon jótékony hatással van az emésztésünkre, rendszeres fogyasztásával könnyebbé tehetjük a salakanyagok eltávolítását, megelőzi a székrekedést, fokozza a bélperisztaltikát is. Egy 2010-es kutatás pedig bizonyította, hogy a zeller fogyasztása védő hatást gyakorol a gyomor, illetve a bélrendszer
anna4459, 2016. október 24. hétfő, 19:11
A csalán
Hazánkban az egyik legkedveltebb gyógynövény a csalán. A csalán bővelkedik hatóanyagokban, mint például flavonoidok, telítetlen zsírsavak és klorofill, de ásványi anyagok - kalcium, vas, kálium és kovasav - is megtalálhatók benne. A gyógynövény lúgosító hatással rendelkezik, a benne lévő kovasav pedig megerősíti a csontokat, de a kötőszövetekre, az inakra és az ízületekre is jó hatással van. A csalán vizelethajtó és méregtelenítő hatásokkal rendelkezik, így bátran lehet alkalmazni tavaszi méregtelenítő kúrák esetén. A csalán csökkenti a hólyaggyulladás kellemetlen tüneteit és enyhíteni tudja a reuma és a köszvény okozta kellemetlen panaszokat is. A csalán serkenti az anyagcsere-folyamatokat, csökkenti a gyulladások kialakulásának kockázatát és enyhíti a fájdalmakat.

A csalánból készülhet tea. Tegyen egy csészébe 2 teáskanálnyi csalánt, majd öntse le 2 dl forró vízzel. Hagyja állni 5-10 percig, majd szűrje le.

Csalánból préselt levet is készíthetünk. Szedjen le egy nagy csokor csalánt,
horvathnemagdi, 2016. szeptember 18. vasárnap, 11:38
Csalánkülönlegességek egészségünk védelmében
Hazánkban az egyik legkedveltebb gyógynövény a csalán. A csalán bővelkedik hatóanyagokban, mint például flavonoidok, telítetlen zsírsavak és klorofill, de ásványi anyagok - kalcium, vas, kálium és kovasav - is megtalálhatók benne. A gyógynövény lúgosító hatással rendelkezik, a benne lévő kovasav pedig megerősíti a csontokat, de a kötőszövetekre, az ínakra és az ízületekre is jó hatással van. A csalán vizelethajtó és méregtelenítő hatásokkal rendelkezik, így bátran lehet alkalmazni tavaszi méregtelenítő kúrák esetén. A csalán csökkenti a hólyaggyulladás kellemetlen tüneteit és enyhíteni tudja a reuma és a köszvény okozta kellemetlen panaszokat is. A csalán serkenti az anyagcsere-folyamatokat, csökkenti a gyulladások kialakulásának kockázatát és enyhíti a fájdalmakat.

A csalánból készülhet tea. Tegyen egy csészébe 2 teáskanálnyi csalánt, majd öntse le 2 dl forró vízzel.
pacsakute, 2016. szeptember 16. péntek, 13:18
Az őszi befőzés praktikái
Az ősz az egyik legszebb évszakunk - noha a maga módján mindegyik az. Ám a színpompás természet és a kellemes idő mellett ilyenkor van módunk arra is, hogy a friss, szezonális növényeket, zöldségeket, gyümölcsöket begyűjtsük és eltegyük télire. Az őszi befőzésnek is megvan a hangulata, melyben az egész család részt vehet.

De mit szokás befőzni? Íme a leggyakrabban készített finomságok, amelyekkel megörvendeztethetjük magunkat a hidegebb hónapokban!

A gyümölcsök tekintetében az őszibarack befőzés szinte klasszikus: a barackból lekvárt, befőttet, sőt rostos ivólét is bátran készíthetünk. A magvaváló szilvából ugyancsak remek ivólé lesz.

Őszi befőzéskor sokan csinálnak - hogy a vadgyümölcsök se maradjanak ki - csipkebogyó lekvárt. Utóbbinál fárasztó a kimagozás és a belső szőrök eltávolítása, ezért érdemesebb a gyümölcsöt szárítással tartóssá tenni. Aszalni lehet a vörös áfonyát, a borbolyát és a mahóniát. A vadgyümölcsök között jól használható még a galagonya,
eva6, 2016. szeptember 01. csütörtök, 09:57
42 nap alatt megöli a rákos sejteket
Természetgyógyászok felhívják a figyelmet, hogy nem minden céklalé azonos minőségű.
A lékúrára alkalmas cékla biológiai termesztésű, ahol a talajt nem kezelték nitráttartalmú műtrágyával, s leveleit folyamatosan éri napfény. A földben lévő gyökérgumója magába szívja a talajban található értékes ásványi sókat: a kalciumot, foszfort, káliumot, magnéziumot, vasat, rezet, ként, jódot, bórt, lítiumot, stronciumot.

Gyógyhatása:

A sárgarépa után a céklarépa a legkedveltebb gyógyító a zöldségek között. Gyakran szerepel más zöldség-lével, így a sárgarépával vagy uborkával. Hatása nyersen nagyobb, az igazi, ha nyersen fogyasztjuk.

Erősítő hatású

Cholin tartalma hat az emésztésre, a gyomor és a belek egyenletes működésére. Ajánlatos azoknak fogyasztani, akik valamilyen hosszantartó betegségből lábadoznak. Ha a lét centrifugázzuk, ne dobjuk el a cékla fölső részét, mert zöldje kitűnő kalcium forrás lehet, de csak nyersen.

Májtisztító:
sanci81, 2016. augusztus 23. kedd, 18:51
1/11
Képek, videók
Rántott brokkoli
irmus
2017. március 07. kedd, 07:21
Rántott brokkoli - Rántot
irmus
2017. február 23. csütörtök, 17:50
brokkoli
szicu
2017. január 15. vasárnap, 08:12
ház-brokkoli.jpg
agica2004
2016. október 24. hétfő, 18:44
Rakott brokkoli csirkemel
irmus
2016. május 15. vasárnap, 10:32
Brokkoli tekercs indiai s
borcsamama
2016. március 04. péntek, 16:44
Brokkoli krémleves
sarkadykati
2016. március 02. szerda, 15:10
Rakott brokkoli
irmus
2015. december 04. péntek, 16:37
Zöld rózsa
eva6
2018. december 01. szombat, 07:27
zőld rózsák
eva6
2018. november 27. kedd, 18:35
Zöld almák
eva6
2018. november 25. vasárnap, 08:03
zöldes éjszakai fény1117_
maroka
2018. november 19. hétfő, 15:51
zöldes éjszakai fény1117.
maroka
2018. november 19. hétfő, 15:51
Moksa Zöld...
simocsi
2018. november 01. csütörtök, 07:15
Zöld almák
eva6
2018. október 24. szerda, 11:51
Címkék
állatkert dolgozói, szárzeller tele, áttelelő kelkáposzta, nagy kedvenc, színpompás természet, Fővárosi Állat-, brokkoli hatásairól, feketeretket meghámozzuk, egészet meglocsoljuk, másodvetésű zöldségfélék, Zomboryné Polyák Irén, hidegebb hónapokban, gyümölcsök tekintetében, leggyakrabban készített, 2010-es kutatás, sárgarépával vagy,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.