Belépés
2019. szeptember 23. hétfő | 39. hét | 266. nap | 19:56 | Tekla
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Mohácsi Busójárás
A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó farsangi időszaknak elmaradhatatlan részei a jelmezes, maszkos felvonulások. Ezek közül hazánkban legismertebb a Mohácsi busójárás, amelyet az UNESCO első magyarországi elemként vett fel az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára.

Tudja honnan ered ez a népszokás, milyen különlegességek rejlenek mögötte? Látott már igazi fűzfa maszkos busót bütykös harisnyában, bocskorban, kifordított birkaszőrbe burkolózva? Meghallgatná a kolompokat, télriogató kiáltásokat, részt venne a farsangoló forgatagban? Tartson belünk, köszöntsük együtt a tavaszt, vegyünk részt a mohácsiak egyedülálló, téltemető ünnepén!

Útközben Pakson áthaladva röviden megállunk a Makovecz Imre által tervezett Szentlélek templomnál, amely a 20. század organikus építészetének egyik kiemelkedő alkotása. A neves magyar építész a magyar forma- és hitvilág jelképeit ötvözte a keresztény hagyományokkal. Tovább utazva a délelőtt folyamán, a busójárás megtekintése előtt
eva6, 2018. február 09. péntek, 07:52
226 éve született Katona József főügyész, drámaíró
226 éve született Katona József (Kecskemét, 1791. november 11. - Kecskemét, 1830. április 16.) főügyész, drámaíró, a magyar drámairodalom kiemelkedő alakja.

"Hazám, hazám te mindenem
Tudom, hogy életem neked köszönhetem
Arany mezők, ezüst folyók
Hős vértől áztatottak,
Könnytől áradók."

A Bánk bán a legismertebb műve, illetve a magyar irodalomban is kiemelkedő helyet foglal el,drámairodalmunknak szinte egyszeri csodája ez a mű.

Katona József írói nagysága csupán halála után hosszú évekkel vált egyértelművé.Kétségtelen, hogy fő művéhez méltó és minőségben hasonlatos alkotás nem került ki tolla alól.

Eredeti művei
A farsangi utazás, 1811 (kézirata elveszett)
Aubigny Klementina, vagyis a vallás miatt való zenebona Franciaországban IV. Henrik alatt, 1813
Ziska, vagyis a husziták első pártütése Csehországban, 1813
Ziska, a táboriták vezére, 1813
Jeruzsálem pusztulása, 1814
A rózsa, vagy a tapasztalatlan
ronix, 2017. november 11. szombat, 21:03
Itt a farsang áll a bál!
újra!

más, mint a bolondozás, a tréfálkozás, a zajos-zenés mulatozás, a karneválok, a lakomák és a párkeresés, udvarlás ideje.

Nem is olyan régen a karnevál szó hallatán Magyarországon nagyon sokan elsősorban a látványos velencei és riói karneválra gondoltak. Szerencsére ma már sok helyen újjáélednek a régi szokások, és itthon is van éppen elég látnivaló - a legismertebb persze a mohácsi busójárás - és megőrzésre méltó hagyomány. Emlékszem, gyermekkoromban mindig izgatottan vártuk a farsangi jelmezbált, amikor ,,álruhába" öltözve lehettünk azok, akik épp szerettünk volna. Ez a hagyomány ma is él, ám a kisiskolások ma már nem egyszerű figurák, kéményseprők vagy katicabogarak akarnak lenni, mint a mi időnkben, hanem Supermanek vagy Harry
vicus54, 2017. február 19. vasárnap, 10:34
A FARSANGI FÁNK TÖRTÉnete
majd olajban sütöttek ki a hollandok .
( Amerikába is a holland telepesek vitték, és csak az 1800-as évek közepén vált lyukassá , ami az amerikai módi.)
Egy legenda szerint 1847. június 22-én egy amerikai hajó hatalmas viharba került, és kormánykerék egy küllője átszúrta a nyers fánktésztát, amit később így sütöttek ki kicsire nem adunk alapon. Látták, hogy a lyukas fánk jó, és azóta így eszik...
A fánk európai berobbanásáról több "hiteles" legenda is él a köztudatban.
Az egyik legismertebb szerint Marie Antoinette királyné egy karneváli éjszakán ismerte meg a csemegét. A királyné egy udvari farsangi álarcosbálról megszökött, álöltözetében elvegyült a bálozó tömegben. Eközben megéhezett, s így egy utcai árustól vásárolt egy fánkot, s az igen ízlett neki. Ezért a kíséretében tartózkodó lovagnak meg kellett vásárolnia az egész kosárnyi fánkot. A karnevál elmúltával a fánksütő mestert a palotába rendeltette, s elmeséltette a fánk receptjét. Ettől kezdve vált a királyi lakomák kedvenc
lenke1964, 2017. február 12. vasárnap, 20:35
A farsang története
farsang hazája Olaszország, Magyarországon a német fasching szót vettünk át a karnevál helyett ezen időszak, és a hozzátartozó hagyományok megnevezésére. Nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep, alapvetően néphagyományokra épül.

A farsangot a mulatozás, lakomák, vidámság, életöröm, szórakozás, bolondozás, tánc, bálok jellemzik, azaz az önfeledt ünneplés a húsvéti böjt előtt. A gazdag lakomákkal a természetet kívánták bőségre ösztönözni. Hagyományosan ilyenkor tartották az esküvőket is. A legismertebb farsangi népszokások az asszonyfarsang, alakos játékok, farsangi jelmezek, köszöntők, farsangtemetés. Farsanghoz kötődik egyik legérdekesebb népszokásunk, a mohácsi busójárás is. Az ételek közül Magyarországon tipikusan a húsételek, kocsonya, káposzta és a farsangi fánk terjedtek el.

A farsang utolsó napja húshagyó kedd, és a másnap, hamvazó szerda, már a nagyböjt első napja. Ezt egy napra felfüggesztve, torkos csütörtökön elfogyasztották az összes maradék ételt (mai modern verzióban az
klementinagidro, 2016. február 03. szerda, 15:29
A farsang azon időszak,
vettünk át a karnevál helyett ezen időszak, és a hozzátartozó hagyományok megnevezésére. Nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep, alapvetően néphagyományokra épül.A farsang utolsó napja húshagyó kedd, és a másnap, hamvazó szerda, már a nagyböjt első napja. Ezt egy napra felfüggesztve, torkos csütörtökön
klementinagidro, 2016. január 28. csütörtök, 18:46
Az élő zenéé lesz a főszerep az idei Kultúrházak éjjel-nappal sorozaton
A 10 éve civil kezdeményezésként indult sorozathoz csatlakozók száma és a minőségi programkínálat évről évre gyarapszik, ennek köszönhető, hogy a rendezvény mára a kulturális évad egyik legrangosabb eseménysorozatává vált - hangsúlyozta Hoppál Péter kulturális államtitkár a rendezvényt beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón Budapesten.

Felidézte, hogy az utóbbi évek európai uniós forrásainak köszönhetően számos művelődési ház, közösségi színtér újulhatott meg, és ezt a munkát a kormányzat az elkövetkező két évben is folytatni kívánja.

Sajó Attila, a Magyar Népművelők Országos Szövetségének elnöke kiemelte: ebben az évben arra kérték a csatlakozó intézményeket, hogy a hagyományos farsangi programok mellett műsoraik fókuszába az élő zenét helyezzék. Hozzátette: a rendezvény legfőbb célja, hogy bemutassa a művelődési házak sokszínű világát és azt a mindennapi munkát, amelynek következtében ezek az intézmények az év minden napján gazadag és színvonalas programkínálatot biztosítanak minden
velemenyezd, 2016. január 28. csütörtök, 13:42
Mióta tartozik össze a farsang és a fánk?
holland telepesek vitték, és csak az 1800-as évek közepén vált lyukassá , ami az amerikai módi.)

Egy legenda szerint 1847. június 22-én egy amerikai hajó hatalmas viharba került, és kormánykerék egy küllője átszúrta a nyers fánktésztát, amit később így sütöttek ki kicsire nem adunk alapon. Látták, hogy a lyukas fánk jó, és azóta így eszik.... Imádom az ilyen mesés gasztrolegendákat!

A fánk európai berobbanásáról több "hiteles" legenda is él a köztudatban.

Az egyik legismertebb szerint Marie Antoinette királyné egy karneváli éjszakán ismerte meg a csemegét. A királyné egy udvari farsangi álarcosbálról megszökött, álöltözetében elvegyült a bálozó tömegben. Eközben megéhezett, s így egy utcai árustól vásárolt egy fánkot, s az igen ízlett neki. Ezért a kíséretében tartózkodó lovagnak meg kellett vásárolnia az egész kosárnyi fánkot. A karnevál elmúltával a fánksütő mestert a palotába rendeltette, s elmeséltette a fánk receptjét. Ettől kezdve vált a királyi lakomák kedvenc
klementinagidro, 2016. január 16. szombat, 08:51
Vízkereszttől hamvazószerdáig - itt a farsang!
megkötésébe.

Régi szokások

Sokan az egész farsang idején álarcot viseltek. A fiatalok ezen kívül különleges ruhát, jelmezt öltöttek, abban járták végig a falvak utcáit, köszöntőt mondtak, hogy ebben az évben is jó termésük legyen a gazdáknak, vagy elkerülje őket az állatvész, esetleg az aszály. A fiatalok jutalmul ételt, cukrot vagy fánkot kaptak a háziaktól. Előfordult, hogy dramatikus játékokat adtak elő a falu életéből, vagy éppen egy lakodalmas jelenetet elevenítettek fel. Ma talán a legismertebb ilyen játék a mohácsi busójárás, ahol a fiatalok báránybőrbe bújnak és maszkot húznak fejükre, ezzel az ijesztő jelmezzel próbálják elzavarni a telet. A farsang jellegzetes étele a fánk, illetve a disznótoros, ezekkel kínálják meg a háziak a vendégeket, de a manapság elszaporodó fesztiválokon ezekből a finomságokból kaphatunk ízelítőt.

A mulatság vége

A farsangi időszak hagyományosan vízkereszttől hamvazószerdáig tart, az utolsó néhány napot farsangfarkának nevezik.
klementinagidro, 2016. január 16. szombat, 08:50
Farsang, jelmez,karnevál
meg. Ilyenek voltak a cigány, a betyár, a koldus, a vándorárus, a menyasszony, vőlegény. Kedvelt volt a férfi-női szerep- és ruhacsere. Szívesen alkalmaztak állatmaszkokat is, gyakran feltűnik a játékokban a kecske, a ló, a medve.

Már a XVI. századtól vannak adataink az egyik legnépszerűbb alakoskodó játékról, az ún. Cibere vajda - Konc király párviadaláról. Az egyik szereplő a böjti ételeket (cibere), a másik a húsételt személyesíti meg, az ő viszálykodásukról szól a játék.

A legismertebb alakoskodó szokás magyar nyelvterületen a mohácsi busójárás.Maszkos alakoskodások

Magyarországon már Mátyás korában divatban voltak bizonyos itáliai mintákat követő álarcos mulatságok, sőt II. Lajos udvarában harci játékokat is rendeztek. Az egyház kezdetben rossz szemmel nézte a fékevesztett mulatozást, az ördög művének tartotta és üldözte is.
anna4459, 2016. január 14. csütörtök, 13:27
2016 évi farsang időszak
A farsang a vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig( február 10 ig,) a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése, amelyet hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemeznek. A farsang jellegzetessége, hogy a keresztény liturgikus naptárban nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep, alapvetően a gazdag néphagyományokra épül (lásd: torkos csütörtök). A kereszténység előtti időkből származó farsangi mulatságokat az ,,erkölcsös" 16. és 17. században nem eredete, hanem bujaságot szimbolizáló szokásai miatt tiltották.
A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén ,,a farsang farka". Ez a farsangvasárnaptól húshagyó keddig tartó utolsó három nap, ami nagy mulatságok közepette, valójában télbúcsúztató is. Számos városban ekkor rendezik meg a híres karneválokat (riói karnevál, velencei karnevál),
Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást.
maroka, 2016. január 10. vasárnap, 13:30
1/3
Képek, videók
mohácsi busójárás.jpg
gosztmagdi
2012. február 17. péntek, 13:37
Mohácsi busójárás
irmus
2011. február 28. hétfő, 07:18
hamvazószerda 002.png
chillik
2016. december 27. kedd, 05:41
hamvazószerda.png
chillik
2016. december 27. kedd, 05:40
Hamvazószerda 01.jpg
chillik
2016. november 29. kedd, 03:02
Hamvazószerda 02.jpg
chillik
2016. november 29. kedd, 03:02
Hamvazószerdán 01.jpg
chillik
2016. november 02. szerda, 04:41
Hamvazószerdán 02.jpg
chillik
2016. november 02. szerda, 04:41
Hamvazószerdán 03.jpg
chillik
2016. november 02. szerda, 04:40
hamvazószerda barka.jpg
borigit
2016. február 11. csütörtök, 13:24
Hamvazószerda
sacimama
2015. február 18. szerda, 01:16
hamvazószerda.jpg
szalai0913
2010. február 16. kedd, 20:27
hamvazószerda.jpg
agnia
2007. április 02. hétfő, 07:48
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.