Belépés
2018. december 18. kedd | 51. hét | 352. nap | 22:33 | Auguszta
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kommentárt adtak ki a büntetőeljárási törvényhez
A rendezvényen Polt Péter legfőbb ügyész, a könyv főszerkesztője azt mondta, az alaptörvény fontos útmutatást ad a jogalkalmazónak: elsődlegesen úgy értelmezze a jogot, hogy a jogalkotó szándékai szerint járjon el. A megjelent kommentár minden fordulatában a jogalkotó célját tükrözi, ezáltal megvalósítja a fenti elvet - jelentette ki.

Úgy vélekedett, hogy joghallgatók is haszonnal forgathatják a kiadványt.

Polt Péter szerint nagy előnye a könyvnek, hogy azok írták, akik a szakértői testület tagjaiként a kodifikációban szintén közreműködtek, tehát kiválóan tudják, mit és miért tartalmaz a büntetőeljárási törvény. Ők nem csupán elméleti, de gyakorlati szakemberek is, aminek jótékony hatása meglátszik a művön - vélekedett, kijelentve, hogy éppen ezért kissé a hasonló tárgyú kommentárok elé helyezi a most kiadottat.

Felidézte, hogy július 1-jével lépett hatályba az új büntetőeljárási törvény. A jogszabály csapatmunka eredménye, sok ügyész is dolgozott rajta - közölte Polt Péter. Valamennyi
velemenyezd, 2018. december 18. kedd, 13:41
Krónika 4. rész (ügyészségi beszámoló)
Legfőbb ügyész: a törvények tisztelete jellemezte az ügyészség működését

Polt Péter, legfőbb ügyész beszámolójában elmondta: a tavalyi adatok azt mutatják, az ügyészség működését a törvények tisztelete, a hivatás magas szintű ismerete jellemezte. Ismertette: az ügyészség két nagy ügycsoportban, nagyobb részt büntetőügy-szakban, illetve ezen kívül, és a közjogi területen látja el feladatát. A büntetőjogi szakágban iktatott és elintézendő ügyek száma az elmúlt hat évben folyamatosan csökkent, ez a tendencia tavaly is folytatódott. A bűnügyi helyzet minden adat szerint kedvezően változott, és ez folyamatos trendnek tekinthető - rögzítette Polt Péter.

Kifejtette: a regisztrált bűncselekmények száma 2016-ban 290.779 volt, míg tavaly csak 226.452. A szándékos, befejezett emberölések száma 2016-ban 101, tavaly 92, az utcai bűncselekmények közül a rablások száma két éve 1141 volt, míg tavaly 853. Az embercsempészés 2015-ben 662 volt, 2016-ban 351, tavaly már csak 179. A költségvetési csalások száma a
velemenyezd, 2018. december 13. csütörtök, 12:51
Krónika 2. rész (A Kúria 2017-es beszámolója, Az Országos Bírósági Hivatal 2017-es beszámolója)
Jobbik: a Kúria beszámolója a legszakmaibb minden évbenStaudt Gábor, a Jobbik vezérszónoka azt mondta: a Kúria beszámolója a legszakmaibb előterjesztés minden évben. Megjegyezte: Országos Bírósági Hivatal és a Legfőbb Ügyészség esetében is örülnének, ha ilyen szakmai vitát lehetne folytatni.

A képviselő ugyanakkor botrányosnak ítélte, hogy a Ház csak most tárgyalja a Kúria beszámolóját, holott az már nyáron elkészült. Szerinte a beszámoló és az országgyűlési vita lényegét ássa alá, hogy közel két év távlatából mondhatnak véleményt a 2017-es ügyekről. Az alaptörvényt sértőnek nevezte, hogy az Országgyűlés igazságügyi bizottságában a Kúria elnökének meghallhatásakor a képviselők csak egy szűk, 8 perces időkeretben tudtak kérdezni és hozzászólni, miközben más országokban, például az Egyesült Államokban, akár 7-8 órán is tartanak hasonló meghallgatások.Azt is alaptörvény-ellenesnek értékelte, hogy a bizottsági vita során csak a 2017-es évre vonatkozóan lehet kérdéseket
velemenyezd, 2018. december 13. csütörtök, 11:21
Fidesz: az ellenzéki képviselők bohócot csináltak magukból az Országgyűlésben
Kocsis Máté úgy fogalmazott: példátlan a magyar Országgyűlés elmúlt 28 éves történetében az ami történt, az, hogy ellenzéki képviselők, főleg "jobbikos huligánok és liberális anarchisták" a fizikai atrocitásoktól sem riadtak vissza. Megpróbálták mindenáron a magyar Országgyűlés, a legfőbb népképviseleti szerv működését agresszióval megakadályozni - mutatott rá. Értékelése szerint a történtek, amelyek néhány méterre zajlottak a Szent Koronától, teljes mértékben méltatlanok az Országgyűléshez.

Külön érdekesség, hogy mindezt azok a szocialisták követték el, akik a kormányzásuk idején egymillió embert tettek munkanélkülivé és kétszeresen adóztatták a munkásokat - jegyezte meg.

Kocsis Máté szerint a képek magukért beszélnek, mennyire komolyan vehető és mennyire figyelemre érdemes az ellenzék. Hozzátette: az, hogy történt-e olyan esemény, ami indokolttá teszi a büntető törvénykönyv elővételét, szakértőknek meg kell vizsgálni. Fennáll annak az esélye, hogy akár bűncselekmény is történt - jegyezte meg
velemenyezd, 2018. december 12. szerda, 17:32
Krónika 7. rész (határozathozatalok)
A közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló törvény hatálybalépése 2020-ra módosul

A parlament 130 igen szavazattal elfogadta a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló törvény hatálybalépésével összefüggő jogszabályok módosítását.

Az előterjesztés határidőket igazít egymáshoz, így a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló törvény hatálybalépése 2020. január 1-jére módosul.

Ezzel együtt a közigazgatási szabályszegések szankcióinak átmeneti szabályait rendező jogszabály hatályát 2020. január 1-jéig meghosszabbítják.

Így megfelelő idő biztosítható a szankciórendszerre való felkészülésre - mondta korábbi parlamenti expozéjában Tuzson Bence, a Miniszterelnökség államtitkára.

A törvénymódosításnak az is része, hogy ha a büntetőeljárás során nem születik olyan jogerős döntés, amely a közigazgatási szankció alkalmazását kizárná, akkor a hatóságnak a büntetőeljárás lezárása után egy év áll majd rendelkezésére a hatósági eljárás lefolytatására, valamint a
velemenyezd, 2018. december 12. szerda, 13:31
Krónika 6. rész (bizottsági jelentések vitái)
előadója szerint a javaslat biztosítékokat ad a számvevőszék szervezeti függetlenségére, hozzájárul az állami bürokrácia csökkentéséhez és növeli a közpénzügyi ellenőrzés hatékonyságát, valamint erősíti az ÁSZ példamutató szerepét.

Az elnöklő Latorcai János a vitát lezárta.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára azt mondta: a közpénzügyek felértékelődésével a számvevőszék súlya is növekedett, ezért szükséges volt elfogadni azt a sarkalatos törvényt, amely az ÁSZ-nak - mint a legfőbb közpénzügyi ellenőrző szervnek - a függetlenségét megerősíti.Építészeti alkotásokra, műszaki létesítményekre és azok terveire vonatkozó szerzői jogi szabályozással összefüggő törvénymódosításSalacz László (Fidesz), a törvényalkotási bizottság előadója szerint a javaslat egyértelműen meghatározza nemzeti tervvagyon fogalmát, a Lechner tudásközpontot pedig felhatalmazza a tervek összegyűjtésére és kezelésére.Az elnöklő Latorcai János a vitát
velemenyezd, 2018. december 11. kedd, 14:13
Szili Katalin: a kárpátaljai magyarságnak éreznie kell, hogy az anyaország mellette áll
mintegy 200 rendezvényt tartani.

Az elnök meghatározónak nevezte, hogy az UMDSZ 2015 őszén együttműködési megállapodást kötött a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel (KMKSZ) és ezzel sikerült megerősíteni a kárpátaljai magyarság érdekképviseletét a különböző szintű önkormányzatokban. Azt ígérte, az UMDSZ továbbra is szorosan együtt fog működni a KMKSZ-szel, hogy a kárpátaljai magyarság meg tudjon felelni a kemény ukrán belpolitikai kihívásoknak. Az elkövetkező időszak UMDSZ előtt álló egyik legfőbb feladatának a nemzetiségi béke és stabilitás megőrzését nevezte Kárpátalján.

Barta József, a KMKSZ alelnöke, a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) első elnökhelyettese fontosnak nevezte az UMDSZ és KMKSZ összefogását, a kárpátaljai magyar közösség szolidaritását a súlyos magyarellenes provokációkkal terhes időszakban. Hangsúlyozta, hogy tovább kell erősíteni a két szervezet együttműködését és közösen kell folytatni a küzdelmet, amelyben a reményt az adja, hogy a kárpátaljai magyarságnak olyan
velemenyezd, 2018. december 08. szombat, 17:46
MTA: biztosítsa a kormány az akadémiai kutatóhálózat első negyedévi teljes finanszírozását
rendkívüli közgyűlés emellett nagy többséggel elfogadta Az MTA stratégiai koncepciója a tudomány szerepére a hazai innovációs rendszer megújításában című dokumentumot is, amely szerint lényeges változtatás csak akkor fogadható el az akadémiai kutatóhálózatban, ha azt a magyar tudományosság érdekeit szem előtt tartó alapos elemzés támasztja alá - emelte ki az MTA elnöke.

Lovász László a sajtótájékoztatón elmondta azt is: nagyon sajnálja, hogy Palkovics László távolmaradásával nem méltatta az akadémia legfőbb döntéshozó szervét, a közgyűlést arra, hogy közvetlenül is bemutassa elképzeléseit. Nem az MTA élezte ki a viszonyt a kormánnyal - szögezte le az MTA elnöke, hozzátéve, hogy hamis az a vád, amely szerint az akadémiai kutatóhálózat nem elég hatékony, hiszen ha a eredményességet a finanszírozás nagysága függvényében vizsgáljuk, az MTA kutatóhálózata Európa leghatékonyabbjai közé tartozik.

Kitérve a többször elhangzott vádra, amely szerint az MTA politizál, Lovász László úgy fogalmazott: az
velemenyezd, 2018. december 06. csütörtök, 14:41
Handó: jól teljesít a magyar bírói szervezet
Handó Tünde az Országgyűlés igazságügyi bizottsága előtt, az elmúlt évről készített beszámolója keddi meghallgatásán azt mondta: nemcsak uniós viszonylatban, hanem a környező országokhoz képest is jó eredményei vannak a magyar bírósági rendszernek.

Példaként említette, hogy az uniós országok közül a közigazgatási ügyeket valamennyi ítélkezési szinten Magyarországon bírálják el a leggyorsabban, az elsőfokú polgári perekben a hazai bíróságok az ötödik leggyorsabbak, a folyamatban lévő ügyek száma egyre csökken, a magyar bíróságokon a negyedik legkisebb az ügyhátralék. A folyamatban lévő elsőfokú közigazgatási ügyek egy lakosra jutó száma pedig nálunk a második legalacsonyabb az unióban.

Hozzátette: közvetítői eljárásokban 2012 óta 5 ezer ügyet zártak le, ezzel Magyarország az első a 28 uniós tagország között. De kiemelkedő eredményt ért el a digitalizációban és az online ügyintézésben is a magyar bírósági rendszer - tette hozzá.

Tavaly a perek 87 százaléka egy éven belül befejeződött,
velemenyezd, 2018. december 04. kedd, 13:51
Polt: az ügyészség politikamentesen végzi munkáját
A Legfőbb Ügyészség elmúlt évről szóló beszámolója kapcsán elmondta: a szervezet tavaly is törvényesen és eredményesen dolgozott.

Kérdésre válaszolva Polt Péter kifejtette: tavaly is folytatódott a rendkívül szoros együttműködés, amely korábban is jellemezte a magyar ügyészség és az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) kapcsolatát. Az OLAF hat ajánlást tett, kérve a nyomozás megindítását, amit két esetben elrendeltek. Háromban a már folyamatban lévő nyomozás iratanyagához csatolták az OLAF ajánlását, a hatodik ügyben pedig - amelyben korábban már volt nyomozás, de megszüntették - újra elrendelték a nyomozást.

A legfőbb ügyész kiemelte: nem szokták "megvárni" az OLAF jelzését; ha megvannak a szükséges adatok, akkor az ügyészség elrendeli a nyomozást. Polt Péter hozzátette: tavaly személyesen is találkozott az OLAF főigazgatójával, Giovanni Kesslerrel, aki rendkívül elégedett volt a magyar ügyészség és az OLAF együttműködésével.

Polt Péter elmondta: bár a bűncselekmények száma
velemenyezd, 2018. december 04. kedd, 13:22
A Jobbik bírósághoz fordul a Csongrád megyei képviselő mandátummegvonása miatt
Értékelésük szerint, a Csongrád Megyei Közgyűlés Fidesz-frakciója koncepciós eljárás keretében vonta meg Kiss Attila képviselői mandátumát - fogalmaznak.

A párt szerint, a döntés a bolsevik-típusú hatalomgyakorlás újabb jele, a Fidesz politikai leszámolást folytat azokkal szemben, akik nem tagozódnak be a nemzeti együttműködés rendszerébe.

Úgy vélekednek: a fideszesek ismét kettős mércét alkalmaztak. Ugyanis, "miközben a jobbikos képviselőtől megvonták a mandátumát, a korábban Jobbikból kilépett - a Fidesz-közeli Mi Hazánk Mozgalom alapításában is közreműködő - közgyűlési tag megbízatását meghagyták, pedig a két ügy teljes mértékben megegyezett" - tartalmazza a Jobbik közleménye.

A közgyűlés hétfői döntését követően a testület elnöke Kakas Béla (Fidesz-KDNP), azt mondta: a megyegyűlés megállapította, hogy Kiss Attila az önkormányzati törvény szerint képviselői megbízatásával összeférhetetlen tisztséget tölt be a Sándor Móricz Egyesületben, annak elnökeként.

A Sándor Móricz Egyesület
velemenyezd, 2018. november 27. kedd, 10:59
Megszüntette egy jobbikos képviselő megbízatását a Csongrád Megyei Közgyűlés
elmondta, álláspontja szerint a médiatartalom-szolgáltatásra és az önkormányzatokra vonatkozó jogszabályok alapján nem áll fenn az összeférhetetlenség, ezért a megbízatását megszüntető határozatot meg fogja támadni a bíróságon.

A Sándor Móricz Egyesület a működtetője a Makói csípős című hírportálnak, amelynek felelős kiadója a civil szervezet elnöke. Az önkormányzati törvény szerint az önkormányzati képviselő nem lehet médiatartalom-szolgáltató természetes személy, jogi személy, gazdasági társaság legfőbb szervének, ügyvezetésének tagja, személyes közreműködője, képviselet ellátására jogosultja.

Kakas Béla elnök elmondta, a közgyűlés tárgyalta a szintén a Jobbik listájáról a testületbe került, de a pártból már kilépett Dudás Zoltán hasonló összeférhetetlenségi ügyét is. Esetében azonban nem született döntés, a kormányhivatal állásfoglalását fogják kérni. Az ügyet 30 napon belül újra tárgyalja a közgyűlés.

Dudás Zoltán az ülés után újságíróknak elmondta, 2016-ban a Csongrád megyei 3-as számú
velemenyezd, 2018. november 26. hétfő, 23:47
1/229
Képek, videók
Polt Péter.jpg
agica2004
2015. október 03. szombat, 20:29
O.V.-Polt Péter.jpg
agica2004
2015. február 20. péntek, 17:30
O.V.-Polt Péter Mo.Iro.me
agica2004
2014. szeptember 08. hétfő, 12:09
O.V.- Polt Péter.jpg
agica2004
2014. július 13. vasárnap, 19:23
ismét POLT Péter.jpg
agica2004
2011. január 04. kedd, 14:37
székesfehérvár törvényház
lacipecsenye
2012. január 01. vasárnap, 10:01
sopron_torvenyhaz.jpg
sopronchat
2008. szeptember 29. hétfő, 07:58
rendezvényen
orban47
2013. május 20. hétfő, 11:41
Egy Dézsi rendezvényen.-1
wob
2012. május 01. kedd, 19:26
Tag Heuer Rendezvényen
kimimatiasraikkonen
2009. október 29. csütörtök, 15:17
Tag Heuer rendezvényén
kimimatiasraikkonen
2009. október 29. csütörtök, 14:08
Tag Heuer rendezvényen
kimimatiasraikkonen
2009. október 29. csütörtök, 14:04
Ferrari rendezvényen
kimimatiasraikkonen
2009. október 29. csütörtök, 13:46
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.