Belépés
2018. december 17. hétfő | 51. hét | 351. nap | 08:37 | Lázár, Olimpia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szent Lúcia szűz, vértanú ünnepe: 12.13
Cataniának adott az ő vértanúsága által.
Lúciát állítólagos vőlegénye, egy pogány ifjú hurcolta a bíróság elé bosszúból, mert elesett a házasságtól és a hozománytól. A legkülönfélébb kínzások követték egymást, de Lúcia imádságának hatására egyik sem tudott fájdalmat okozni.
Végül a bíró parancsára karddal döfték át a torkát, de nem halt meg azonnal, sőt, ebben az állapotában még tanította is a népet, s csak akkor halt meg, amikor egy odasiető pap kezéből fölvette az utolsó kenetet. Egyes legendaváltozatok szerint önmaga tépte ki szemét, melyet a kérő oly szépnek talált.
Képen: Quirizio da Murano: Szent Lúcia életének története (15. század)
..........
hagyomány a Diocletianus-féle üldözés áldozatai között tartja számon Lúciát. Tiszteletének első bizonyítéka egy 5. századi sírfelirat a siracusai Szent János-katakombában, neve belekerült a római kánonba is.
Rómában a 6. század óta ünneplik, a
maroka, 2018. december 13. csütörtök, 13:24
Kérdések-válaszok:
Teréz 4-én, csütörtökön halt meg, és másnap 15-én, pénteken temették el. Az ortodox keresztények nagy része a napig nem vette át a Gergely naptár. Náluk a karácsony ma is 13 nappal később, január 7-én van, az ortodox újév január 14-én.

Tehát december 13 volt a középkorban az év legsötétebb napja, pont Luca napja. A lux, lucis latinul fényt jelent. (Lucuifer a fényhozó, az ál fényhozó, aki azt mondja Ádám-Évának, hogy megnyílik a szemetek.)

Két történet is él Szent Lucáról: Az egyik legenda szerint egy előkelő szicíliai családból származó katolikus lány volt. A keresztény hitre tért Luca szüzességet fogadott, hogy életét Krisztusnak szentelhesse, majd mártírhalált halt érte. A másik történet szerint a vakok, szemfájósok, utcanők, menyasszonyok védelmezője. A messzi északon, ahol ilyenkor egész nap sötét van, Svédországban a mai napig nagy ünnep december 13. Ilyenkor a kislányok fehér ruhába bújnak, és 13 gyertyával a fejükön gyertyával vonulnak.

A fény szó, a legsötétebb
suzymama, 2018. december 13. csütörtök, 08:48
Pierre Bergé legendás könyvgyűjteményének kincseit árverezik le Párizsban
A Pierre Bergé et Associés és a Sotheby's közös árverésén a gyűjtemény 130 darabja között 15. századi kéziratok is szerepelnek.

A könyvek többsége irodalmi mű, a többi azonban az üzletember szerteágazó érdeklődését tükrözi, mitológiai, botanikai és politikai tárgyú kötetek is találhatók a könyvtárban - mondta el az AFP francia hírügynökségnek Benoit Forgeot szakértő.

A legértékesebb művek közé sorolják Bartholomeus Anglicus 13. századi tudós illusztrált enciklopédiáját, a De proprietatibus rerum francia nyelvű kiadását, melynek leütési árát 150 ezer-200 ezer euróra (48,2 millió-64,4 millió forint) becsülik.

Plutarkhosz Párhuzamos életrajzok egyik legkorábbi francia fordításának kéziratos pergamenkötete 54 színes illusztrációval 400 ezer és 600 ezer euró között kelhet el a várakozások szerint.

A modern botanika alapművének tartják a tübingeni Leonhart Fuchs 1542-ben írt művét, a De historia stirpiumot (A növények története), a gyűjteményben található példányáért 300 ezer és 400 ezer
velemenyezd, 2018. december 12. szerda, 14:02
Nem árverezik el a legendás Star Wars-fénykardot, mert kétségbe vonható az eredetisége
A leírás szerint a kard egyike volt annak az öt fegyvernek, amelyet az Oscar-díjas Roger Christian tervezett a Mark Hamill alakította főhős, Luke Skywalker számára, és az első, 1977-ben bemutatott Csillagok háborújában ismerhette meg a világ.

A Profiles in History aukciósház 200 ezer dollárra (56,8 millió forint) becsülte a relikvia maximális leütési árát.

A rajongók és a bloggerek azonban kétségeket fogalmaztak meg a kellékfegyver eredetével kapcsolatban.

Joe Maddalena, az aukciósház igazgatója közleménye szerint a kard árverése az eredetéről szóló "egymásnak ellentmondó információk miatt" elmarad.

Addig nem hirdetik meg újra, amíg Roger Christian "nem tisztázza az ellentmondásokat", melyek a Profiles in History tudomására jutottak.

A kard a Blockbuster Hollywood Treasures című, filmes relikviákat kínáló aukció része volt, amely december 11. és 14. között zajlik.

Christian a BBC-nek elmondta, hogy a fénykard az első öt egyike: "Valódi, az Oscar-díjam
velemenyezd, 2018. december 11. kedd, 12:29
Harmonia.......
HarmoNet Harmóniakártya (2018-12-08)

Kedves agica2004 !

A Harmóniakártyád szava és a kép összefüggései határozzák meg a mai napodat. A szó és a háttér szimbólum együtt mutatják meg az Univerzum üzenetét.
A mai napodat Elégedettség hatja át.

Tükör - Önismeret

Az önismeret hatalmát jelképezi. Egy japán legenda szerint a legértékesebb szimbólum. A perzsa tavaszünnepen, a Nórusz asztalon éppúgy megtalálható, mint a mágus-adeptus kelléktárában. A tükör a hiúság csapdájára is figyelmeztethet. Jól használva mély önismerethez, rosszul használva tükörútvesztőhöz, illúziók kergetéséhez jutunk. A régiségben a tükrökre vagy a tükör keretére szimbólumokat faragtak, festettek szerte a világon, Kínától Magyarországig, s ezeknek mágikus jelentőséget tulajdonítottak. Több nép babonásan rettegett a tükörképtől, mert azt tartották, hogy a tükör ellopja a lelket. Ne feledjük, a tükörképünk mindig fordítva mutatja arcunkat! Tegyük fel a kérdést magunknak, amit Alice is
agica2004, 2018. december 08. szombat, 18:35
Napi gondolat - Szent Miklós püspök
Szent Miklós püspök - december 6.
.......
Myra város püspöke volt, 350 körül halt meg. Egyik legkedvesebb legenda róla: amikor megtudta, hogy az egyik szomszéd nagy szegénysége miatt nyilvánosházba akarja adni három lányát, a következőképpen segített rajtuk: éjnek idején a nyitott ablakon át bedobott egy erszény pénzt, és így először legidősebb, majd hasonló "égből jött" segítségek után a másik két lány is tisztességgel férjhez mehetett. Ebből alakult ki a ma is élő szokás, hogy a püspök ünnepén a gyermekek ajándékokat keresnek az ablakokba kitett cipőikben.

December 6-án Szent Miklós püspök liturgikus emléknapját ünnepeljük. A hit védelmezője, a szegények gyámolítója évszázadok óta az egyik legnépszerűbb szent - az ajándékozó szeretet, a megrágalmazottak, az utazók, hajósok, halászok, kereskedők, a zarándokok és a férjhez menni vágyó lányok patrónusa. Valószínűleg Kr. u. 245-ben született a
maroka, 2018. december 06. csütörtök, 13:49
Német szakértő: Nem várható jelentős irányváltás a CDU-ban
A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung korábbi vezető szerkesztője a pénteki választás előtt az MTI-nek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a három jelölt, Annegret Kramp-Karrenbauer, Friedrich Merz és Jens Spahn közül Karrenbauernek és Merznek van nagyobb esélye arra, hogy a kancellári tisztséget továbbra is betöltő Angela Merkel tizennyolc évig tartó pártelnöksége után elfoglalja a CDU elnöki székét.

Georg Paul Hefty szerint Angela Merkel fokozatos visszavonulásának különböző okai vannak. Az elsődleges ok szerinte, hogy belefáradt a munkába. 1954-ben született, most 64 éves. Harminchat éves kora, 1990 óta egyetlen egy nap szünet nem volt számára a politikában, a politikától. Folyamatosan miniszter, majd pártfőtitkár, pártelnök és frakcióvezető, illetve 13 éve kancellár. Margaret Thatcher, a legendás Vaslady tizenegy éven át volt brit kormányfő. Merkel élete harc volt, harc a CDU-n belüli riválisai ellen, az "irigykedő" Keresztényszociális Unió (CSU) ellen, a "piros és zöld színű" baloldali
velemenyezd, 2018. december 06. csütörtök, 11:01
Mikulás
Mikulás

Az ajándékosztó Mikulás eredetileg a katolikus vallású vidékeken Szent Miklósnak, a Lycia római provinciában fekvő Myra püspökének népies alakja. A modern magyar néphagyomány szerint december 5. éjjelén - december 6. hajnalán meglátogatja a gyermekeket, s ha az elmúlt évben jól viselkedtek, kisebb ajándékot ad nekik. A szintén használatos Télapó kifejezés a 20. század első harmadában keletkezhetett,[forrás?] már a két világháború között is használták a Mikulás szó szinonimájaként.

A Mikuláshoz köthető magyar néphagyomány a globalizáció hatására megváltozott: addig amíg a két világháború között a Mikulás alakja a mennyben élt, a gyerekeket az égből figyelte, segítői pedig manók, angyalok vagy krampuszok voltak, addig a mai fogyasztói társadalmakban egyre inkább elterjed az a nézet, hogy Mikulás, illetve országonként más-más alak, aki Mikulásunk megfelelője, a Lappföldön él, szánját rénszarvasok húzzák, a segítők pedig általában elmaradnak mellőle.

Szent
taltos1, 2018. december 06. csütörtök, 01:36
270. 12. 05. - A kis-ázsiai Szent Miklós püspök, névnapja
270. 12. 05. - A kis-ázsiai Szent Miklós püspök, névnapja előestéjén édességgel ajándékozta meg a gyerekeket, amely szokás máig fennmaradt.
A Mikulás igaz története <3

Patarában született 245-ben egy gazdag család gyermekeként. A városban nagy járvány tört ki, így kisgyermekként árvaságra jutott. Szüleitől hatalmas vagyont örökölt, amellyel kolostorba vonult érsek nagybátyjához. Tanulmányai befejezése után a papi hivatást választotta, életét a tanításnak szentelte.

270-ben a Jeruzsálembe tartó zarándokútján vihar tört ki a tengeren, az egyik hajó majdnem elsüllyedt, és két tengerész a vízbe esett. Miklós pap mentette ki az embereket és megjavította a hajót, majd vízbe vetette magát és eltűnt a megrémült emberek szeme elől, akik azt hitték, hogy egy égi Szent segített rajtuk.

Hazafelé betért Myrába, Anatólia fővárosába, ahol a püspökök a tisztségért való versengésben napok óta nem tudtak megegyezni egymással, végül úgy határoztak: "az legyen Myra városának püspöke, aki
koszegimarika, 2018. december 05. szerda, 17:04
Adventtől karácsonyig
egyet...
Advertisements

8 András napja (november 30.)
Ezen a napon a karácsonyi időjárásra jósoltak.

9 A hajadon lányok, a bányászok és tüzérek védőszentje.
Borbála (december 4.) a hajadon lányok, a bányászok és tüzérek védőszentje. Hajdan a lányok pártfogójuknak tekintették, ezen a napon a cseresznyefa ágát vízbe tették, az ha karácsonyra kivirágzott, az házasságot jelentett.

10 Szent Miklós püspök emléknapja.
Miklós (december 6.) Szent Miklós püspök emléknapja. A legenda szerint egyszer egy nyitott ablakon dobott be aranyakat három hajadonnak, kik ezáltal tisztességgel férjhez mehettek. Innen ered a szokás, hogy gyermekek a mai napig kiteszik az ablakokba kitisztított cipőiket.

11 Az év legrövidebb napja.
Luca napja (december 13.) az év legrövidebb napja. Ehhez a naphoz sok hagyomány, babona társul. E napon nem volt szabad fonni, kenyeret sütni. A lányok jósoltak: a gombócba gyúrt papírdarabra egy-egy fiú nevet írtak, kifőzték és
menusgabor, 2018. december 03. hétfő, 18:00
Magyar Hírlap - Fülöp Attila: egyre többen veszik igénybe a hajléktalanellátó szolgáltatást
A napilap csütörtöki számában megjelent interjúban az államtitkár elmondta: igaz ugyan, hogy október 15-én új jogszabály lépett életbe, amely nem engedi a közterületen való életvitelszerű tartózkodást, ám azt le kell szögezni, hogy a hajléktalanellátó rendszer feladatait illetően ugyanaz a munka folyik, mint több évtizede. Az október 15-e óta eltelt időszakban sem a szankcionáláson van a hangsúly, hanem a motiváláson, hogy lehetőség szerint minél több embert segítsenek be a szociális munkások közreműködésével a hajléktalanellátó rendszerbe.

Közölte, hogy nem lepte meg, a hajléktalan-ellátás körüli politikai hangulatkeltés, hiszen az ellenzéki pártok előre beharangozták azt. Ám a valóság az, hogy növekedett a férőhely-kihasználtság, tehát nem igaz az az állítás, hogy nincsenek többen a szálláshelyeken, pedig a kemény hideg még nem is köszöntött be. Az október 10-i helyzethez képest november 22-ig többen vették igénybe a hajléktalanellátó szolgáltatást, ám ezzel a növekedéssel együtt is csupán 80,45
velemenyezd, 2018. november 29. csütörtök, 23:01
Mit jelentenek a számok a PET palackok alján?
Biszfenol-A"

A Hoax-Slayer oldalán már 2009-ben foglalkoztak ezzel a figyelmeztetéssel, és a szerző megállapította: a kódrendszer - legalábbis annak angol nyelvű - ismertetése tényszerű volt, a hozzá kapcsolt egészségügyi riasztás azonban már vitatott. Ez alapján pedig mindjárt indokolatlan például a szövegben használt "egyértelműen veszélyes" jelző.

A műanyagpalackok felhasználását és egészségügyi hatásait illetően különböző kutatások ismertek, de még ennél is több szóbeszéd, tévhit, legenda kering a témában. A Hoax-Slayer két idehaza is ismert figyelmeztetést is idéz: az egyik az újrahasznált műanyagpalackok veszélyeire figyelmeztető körlevelet elemzi, a másik pedig a műanyagdobozok melegítésével és lefagyasztásával járó veszélyeket (utóbbival a Snopes is foglalkozott).

A magyar nyelvű figyelmeztetés kiemeli az 1-es számot (érdekes módon az angol verzió ezt nem említi), így talán sokakat érdekelhet, mi a helyzet a palackozott italokkal. Az ezzel
pacsakute, 2018. november 29. csütörtök, 19:32
1/700
Képek, videók
szent lucia_4.jpg
maroka
2017. december 13. szerda, 10:31
szent lucia_3.jpg
maroka
2017. december 13. szerda, 10:11
Szent Lúcia vértanú szűz.
gigi55
2013. február 09. szombat, 19:20
f.del cossa-szent lucia.j
yaskane
2008. december 13. szombat, 21:07
Pogány-kút 01.jpg
chillik
2018. február 20. kedd, 05:00
Pogány-kút 02.jpg
chillik
2018. február 20. kedd, 04:59
Pogány-kút 03.jpg
chillik
2018. február 20. kedd, 04:59
Pogány-kút 04.jpg
chillik
2018. február 20. kedd, 04:59
Pogány-kút 05.jpg
chillik
2018. február 20. kedd, 04:58
Pogány-kút 06.jpg
chillik
2018. február 20. kedd, 04:58
Pogány-kút 07.jpg
chillik
2018. február 20. kedd, 04:57
Pogány-kút 08.jpg
chillik
2018. február 20. kedd, 04:57
Bónis-Pogány Karolina sze
chillik
2017. november 14. kedd, 05:15
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.