Belépés
2020. július 12. vasárnap | 28. hét | 194. nap | 07:54 | Izabella, Dalma
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Trianon 100
is elhiszik, hogy bűnösök, főleg ha évtizedeken át tartó diktatúrában az iskolában is ezt tanítják neki. Megérdemeltük,

mert ,,mi kezdtük a háborút",
mert csúnyán bántunk a nemzetiségeinkkel,
mert amúgy is létszámbeli kisebbségben voltunk Magyarországon,
mert végre nemzetállamok jöttek létre egy idejét múlt képződmény helyén,
és még folytathatnánk a hosszú időn át szajkózott tételeket. A Trianon100 sorozatunk keretein belül a későbbiekben igyekszünk ezekre egyenként is kitérni, most keressük inkább a békediktátum fajsúlyosabb okait.

Ha röviden akarjuk megfogalmazni, Magyarország megcsonkítását az 1920. június 20-ai Trianoni békeszerződéssel a nagyhatalmak Európát átrajzoló önös érdekei vezették, amihez külön kapóra jött a környező országok felfűtött nacionalista étvágya.

HIRDETÉS
A Monarchia szétzúzása volt a cél
Ahogy teltek a háborús évek, haltak az emberek, ürültek az erőforrások, tűntek fel az olyan aljas eszközök, mint a harci gáz
klarika47, 2020. május 24. vasárnap, 11:11
Francia mákos krémes
csomag sütőpor
10 dkg mák (lehet őröletlen is)

A krémhez:

3 tojás sárgája
15 dkg kristálycukor
2 csomag vanília ízű pudingpor
7 dl tej
20 dkg porcukor
25 dkg margarin



Elkészítése:

A mézes lap hozzávalóit jól összedolgozzuk, majd két részre osztjuk. A lapokat egyenként kb 22*38 cm-es téglalappá nyújtjuk, majd egy ekkora tepsi hátán kisütjük előmelegített sütőben. 180 fokon kb 8-10 perc alatt elkészül. Nem szabad túlsütni!

A mákos piskótához a tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgákat habosra kavarjuk 10 dkg cukorral, vízzel, olajjal és a mákkal.

A fehérjéket a maradék cukorral kemény habbá verjük és óvatosan belekeverjük a mákos masszát a sütőporral és a liszttel együtt.

Kivajazott, kilisztezett (vagy sütőpapírral kibélelt) tepsibe
vorosrozsa66, 2018. november 04. vasárnap, 13:21
Gyöngyi szelet
Gyöngyi szelet


Hozzávalók

40 dkg finomliszt,
2 ek kakaópor,
20 dkg porcukor,
1 tojás,
1 tojássárgája,
10 dkg margarin,
1 cs sütőpor,
2 dl tejföl kb.

Krémhez:

25 dkg margarin,
20 dkg porcukor,
2 tasak puncs ízű pudingpor,
5,5 dl tej,
15 dkg porcukor.

A tetejére:

15 dkg csokoládé,
1 ek étolaj.

Elkészítés

A tészta hozzávalóit összeállítjuk annyi tejföllel,hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk, majd 3 részre osztjuk. A lapokat egyenként kinyújtjuk.

24*39 cm-es tepsi hátán 180 fokra melegített sütőben kb 10 perc alatt megsütjük a lapokat.

A pudingport és a cukrot tejben felfőzzük, majd kihűtjük és a margarinnal habosra keverjük.

Az elkészült krémmel a
vorosrozsa66, 2018. szeptember 25. kedd, 18:49
Hartyáni krémes
Ezt is megsütöttem, így ide teszem a családiba,hátha kell még, sikere volt..


Hartyáni krémes

Hozzávalók 24 szelethez

A tésztához

2 evőkanál kakaó
2 evőkanál méz
2 tojás
200 g cukor
400 g liszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
1-2 evőkanál tej

A krémhez

750 ml tej
3 csomag vaníliás pudingpor
300 g vaj
250 g porcukor
16-18 db babapiskóta
150 ml főzött kávé
1 evőkanál rum
Elkészítés

Vízgőz felett felmelegítjük a mézet, a cukrot, a tojást és a kakaót. Hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát, és összegyúrjuk. Ha túl keménynek találjuk a tésztát, 1-2 evőkanál tejet adunk hozzá.
Két részre osztjuk a tésztát, és lisztezett munkafelületen két 34x24 cm-es lapot nyújtunk .
Sütőpapírt terítünk egy sütőlapra vagy egy tepsi
gabfe, 2018. április 23. hétfő, 14:28
Hartyáni krémes
Tészta:

25 dkg finomliszt
10 dkg vaj
25 dkg porcukor
2 dkg kakaópor
1/2 csomag sütőpor
1 tojás
1/2 dl tej

Krém:

4 dl tej
4 evőkanál finomliszt
2 csomag vaníliás cukor
10 dkg cukor
20 dkg vaj
20 db babapiskóta
1/2 dl rum
2 dl habtejszín
1 habfixáló

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. A tésztából két cipót formázunk, majd lisztezett
deszkán, egyenként, tepsi méretűre nyújtjuk. Egy 30×30 cm-es tepsi hátoldalára szilikonos
sütőpapírt vágunk, majd egyenként, 7-8 perc alatt megsütjük a lapokat, a 180 °C-ra
előmelegített sütőben.

Krém:
A lisztet, a cukrokat a tejjel csomómentesre keverjük, közepes lángon felfőzzük,
majd kihűtjük, és a vajjal kihabosítjuk a főzött krémet. A tejszínt kemény habbá verjük,
majd a kihűlt krémmel, és
skorpiolilike, 2018. március 23. péntek, 17:47
Kiwis szelet
Kiwis szelet


Hozzávalók 6 főre

A tésztához :
40 dkg liszt
2 egész tojás
10 dkg porcukor
2 evőkanál olvasztott méz
5 dkg margarin
1 k.kanál szódabikarbóna
2 kanál kakaópor

A krémhez:
4 dl tej
6 ekanál liszt
7-8 kiwi
15 dkg margarin
15 dkg porcukor
3 db kiwi apró kockára vagdalva

Máz a tetejére
15 dkg porcukor
2 kanál langyos víz

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrom. Három egyenlő részre szét osztom, majd kinyújtom és és közepes tepsibe egyenként kisütöm.

A kihűlt lapokat a következő krémmel megtöltöm: 4 darab kiwit megpucolok, és összeturmixolom. A tejbe beleteszem az összeturmixolt kiwit és a 5 kanál lisztet. Kis gázon besűrítem majd kihűtöm. A margarint és a porcukrot habosra kikeverem és
vorosrozsa66, 2018. március 16. péntek, 18:12
Sacher torta
Sacher torta

Hozzávalók:
180 gr vaj
180 gr fekete csokoládé
8 db tojás
125 gr cukor
180 gr liszt
pici sütőpor
baracklekvár
30 dkg csokoládé a bevonáshoz

A vajat elkezdjük kihabosítani, közben pedig gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét. Fontos, hogy magas kakaótartalmú, finom csokoládét használjunk. Ha felolvadt, hozzáadjuk a vajhoz, és tovább verjük. Ezután egyenként adjuk hozzá a 8 tojássárgáját, és az egészet szép habosra keverjük.
A fehérjéket felverjük 125 gr cukorral. Ezután ezt hozzáadjuk a sárgájás keverékhez. Végül a sütőporos lisztet is beleszitáljuk, és simára keverjük a masszát.
Egy 24 cm-es tortakarikában sütjük meg a tortát. Fontos, hogy a masszát húzzuk ki a forma szélére, hiszen a közepe úgyis meg fog emelkedni.
160 fokon, légkeverésen 45 perc alatt készre sütjük. Ha megsült, kivesszük, megfordítjuk, és
irmus, 2018. február 20. kedd, 08:25
Skót krémes
cukor
kb 2 dl tej
1 cs szalalkáli
csipet só

A krémhez:

1,25 l tej
5 tojás
4 púpozott ek liszt
6 púpozott ek cukor
3 cs vaníliás cukor

A tetejére:

10 dkg ét tortabevonó
5 dkg Rama

Elkészítés

A szalalkálit 1 dl tejben feloldjuk. A lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd az összes hozzávalóból nem túl kemény tésztát gyúrunk.
4 részre osztjuk, nagy gáztepsi méretűre, elég vékonyra nyújtjuk, és egyenként, zsírozott tepsi hátán nagyon halványra sütjük. Egy lap kb. 5 perc alatt megsül.
A kész lapokat a tepsiről óvatosan (mert törékenyek!) átcsúsztatjuk egy nyújtódeszkára.
A krémhez a tojássárgákat a kétféle cukorral, a liszttel és a tejjel habverő segítségével csomómentesre összedolgozzuk, folytonos keverés mellett felfőzzük, és 1-2 perc alatt besűrítjük. A tűzről levesszük.
A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és óvatosan, könnyed mozdulatokkal a krémbe dolgozzuk.
Még forrón
evavicus, 2018. február 13. kedd, 14:10
Fekete rózsa
Tészta: 60 dkg liszt, 10 dkg vaj, 30 dkg porcukor, 1 db tojás, 1 csomag sütőpor, pici szódabikarbóna.

Ezeket az anyagokat annyi tejjel kell eldolgozni, hogy nyújtható legyen. 6 részre osztjuk Két lapot kinyújtunk, és külön-külön megsütünk. A maradék 4 lapot szintén kinyújtjuk, és a következő töltelékkel egyenként mindegyiket megtöltjük, mint a bejglit.

Töltelék: 20 dkg darált mák, 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 2 dl tej, 1 csomag sütőpor, 1 citrom héja, és egy reszelt alma.

Ezeket alaposan össze kell dolgozni.
Miután a lapokat megkentük, és feltekertük egymás mellé, helyezzük mind a négyet a tepsibe, hogy összesüljön. Nem kell szétválasztani, sütés után egyben ki kell borítani, és hagyni kell úgy kihűlni.
Elkészítés: 8 dl tejet és 2 csomag vaníliás pudingport megfőzzük. Ha kihűlt, 25 dkg margarint 25 dkg porcukorral jól kikeverünk, és hozzáadjuk a pudingos masszát.

Az egyik lapot megkenjük a krém felével, majd rátesszük a mákost, rákenjük a
bkisseva, 2018. január 03. szerda, 12:44
Borotai mézes krémes
Erzsébet Kormányos fényképe és receptje.
Borotai krémes
Tészta:
2 kávéskanál méz
2 evőkanál kakaó
2 egész tojás
1 púpozott kiskanál szódabikarbóna
20 dkg cukor
5 dkg vaj
Ezeket a hozzávalókat összekeverjük és tűzön megmelegítjük.

50 dkg liszt
Még forrón belekeverünk 25 dkg lisztet, majd további 25 dkg lisztet hozzáadva összegyúrjuk.
3 cipót készítünk, majd egyenként kinyújtva lapokat sütünk.

Krém:
4 egész tojás
4 evőkanál liszt
15 dkg cukor
1 liter tej
2 cs vaníliás cukor
Ezeket megfőzzük, s amikor kihűlt, akkor összekeverjük: 1 margarinnal és 15 dkg cukorral kikevert krémmel.

A kihűlt lapokat ezzel a krémmel töltjük. Másnapra megpuhul. Kockára vágva, porcukorral meghintve tálaljuk.

Megjegyzés: A krém készülhet az alábbiak szerint: 2 vaníliás pudingport 10 dkg cukorral és 8 dl tejjel készre főzünk. Amikor kihűlt akkor összekeverjük 1 margarinnal és 15 dkg cukorral kikevert
bkisseva, 2018. január 01. hétfő, 12:23
mézes krémes
tej
250 g vaj
250 g porcukor
3-4 evőkanál sütőrum

A mázhoz:
100 g étcsoki (50%-os)
1 teáskanál napraforgóolaj

Elkészítés:
A liszteket összeszitálom, elmorzsolom benne a zsírt. Hozzáadom a porcukrot, a mézet, a tojást és a tejfölt. Összegyúrom. Ne legyen kemény. A tészta elég ragadós, ezért egy villával dolgozom. Ezután hűtőszekrényben 1 órát pihentetem. 4 részre osztom, pontosan kimérem egyformára. A tepsinél 2-2 cm-rel nagyobbra nyújtom a részeket, és egyenként olajjal vékonyan megkent sütőlapon kb. 7 perc alatt megsütöm. Óvatosan, késsel alányúlva és meglazítva lecsúsztatom, és hagyom őket kihűlni. A kihűlt lapokat pontosan méretre szabom (a hulladékot lefagyasztom, mert felhasználom később).
Elkészítem a krémet. A tojássárgákat a cukorral és a vaníliával habosra-fehérre mixelem. Hozzáadom a lisztet, és a tejjel csomómentesen elkeverem. Ezután óvatosan, folytonos keverés mellett felmelegítem forráspont közelébe, míg sűrű krémet kapok. Hideg
faciendum, 2017. december 21. csütörtök, 18:16
Mákos krémes recept
dkg porcukor
1 evőkanál méz
1 tojássárgája
4 evőkanál tejföl
1 kiskanál szódabikarbóna
5 dkg egész mák
Krém:
3 cs vaníliás pudingpor
1 ek liszt
1 liter tej
20 dkg vaj
25 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
Máz:
15 dkg tejcsokoládé
5 dkg vaj
5 dkg fehércsokoládé
3 dkg vaj
Elkészítése:

A lapok hozzávalóit összegyúrjuk, majd 4 részre osztjuk.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A lapokat egyenként kinyújtjuk, sütőpapírral fedett tepsibe fektetjük és kb 12-15 perc alatt készre sütjük, majd kihűtjük.

Közben elkészítjük a krémet. A pudingporokat összekeverjük a liszttel, majd a tejjel összekeverjük csomómentesen és sűrű krémmé főzzük.

Ha a pudingos krém langyosra hűlt, hozzáadjuk a vajat, a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd robotgéppel alaposan kihabosítjuk.

A lapokat betöltjük a krémmel úgy, hogy az utolsó lapra is jusson kevés.

A tejcsokit
tinka1951, 2017. szeptember 22. péntek, 08:16
1/43
Képek, videók
trianon0617_2.png
maroka
2020. június 17. szerda, 18:29
trianon0617.png
maroka
2020. június 17. szerda, 18:29
magyarország-trianon.p ng
koszegimarika
2020. június 10. szerda, 08:05
saját_templomunk_trian on0
maroka
2020. június 04. csütörtök, 21:33
trianon_templomunk06.0 4_1
maroka
2020. június 04. csütörtök, 18:00
trianon_templomunk06.0 4_6
maroka
2020. június 04. csütörtök, 17:59
trianon_templomunk06.0 4_5
maroka
2020. június 04. csütörtök, 17:58
trianon_templomunk06.0 4_4
maroka
2020. június 04. csütörtök, 17:58
trianon_templomunk06.0 4_3
maroka
2020. június 04. csütörtök, 17:56
járvány idejé0331.png
maroka
2020. március 31. kedd, 12:07
merénylet idején0328.jpg
maroka
2020. március 28. szombat, 19:10
itt az ideje.jpg
sz719eszter
2018. szeptember 11. kedd, 00:42
0 éjnek idején kettesben.
lovaszmarika
2018. április 14. szombat, 18:59
Advent idején
irmus
2017. december 18. hétfő, 14:27
Jó reggelt, ideje felkeln
irmus
2017. december 02. szombat, 11:22
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.