Belépés
2019. április 24. szerda | 17. hét | 114. nap | 00:09 | György
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Mint milliók a világon mindenhol, mi is megrémültünk, és fáj
Mint milliók a világon mindenhol, mi is megrémültünk, és fájó szívvel láttuk, hogy hogyan pusztította el a tűz a párizsi Notre Dame székesegyházat. Párizsiak és látogatók generációi - köztük Vincent van Gogh - örökségül kapták az emberi találékonyság, a művészi teljesítmény és a vallási odaadás emlékművét.
.
Amikor Van Gogh 1886-ban megfestette ezt a párizsi látképét, kitárta a város leginkább ikonikus építészeti jellemzőit, beleértve a Notre-Dame tornyait és szellemét is. Van Gogh számára, mint sokaknak közülünk, ezek a párizsi látkép meghatározó elemei. A szívünk azokkal van, akik azon dolgoznak, hogy megmentsék az elkövetkező generációk számára.

Kép: Vincent van Gogh, Párizs látképe, 1886. Olaj, vászon, 53,9 x 72,8 cm. Van Gogh Múzeum, Amszterdam.
koszegimarika, 2019. április 17. szerda, 07:51
Paolai Szent Ferenc remete
keresztelték. 13 éves korában szülei elvitték S. Marco Argentano ferences rendi kolostorába, ahol buzgón imádkozott, szigorúan böjtölt és társai között kitűnt jámbor és segítőkész viselkedésével.
1430-ban szüleivel elzarándokolt Assisibe. Ekkor határozta el, hogy remeteként fog élni. 15 éves korában (néhány történész szerint később) elvonult Paola közelében a család földbirtokán található barlangba, ahol imádkozott, bűnbánati gyakorlatokat tartott, és önkívületi állapotban látomásai is voltak. Hamarosan látogatók keresték fel, a kiváncsi embereket meglepte szigorú és aszketikus életmódja. Sokan kértek tőle tanácsot és szellemi irányítást. 1435-ben tanítványok szegődtek mellé, és Ferencnek meg kellett találnia az egyensúlyt a magányos és a közösségi élet között.
1454-ben Ferenc és tanítványai kolostort alapítottak és templomot építettek Cosenzában. Itt hozta létre a Legkisebb testvérek rendjét. Szigorú szabályok szerint éltek, sokat böjtöltek, húst nem ettek, és rendszeres vezeklést tartottak.
maroka, 2019. április 02. kedd, 11:08
Körforgásban - Maria Jeglinska kiállítása a Ráth György-villában
Judit.

Maria Jeglinska elmondása szerint a felkérés számára is izgalmas lehetőség volt, hiszen a dizájnerek általában konkrét megrendeléseken dolgoznak, most azonban maga választhatta ki, melyik darabot gondolja tovább az IMM gyűjteményéből.

Agnieszka Jacobson-Cielecka, a kiállítás társkurátora kiemelte, hogy a Körforgásban sorozat kapcsán megszületett tárgyak maguk is a gyűjtemény részévé válnak. A kiállításnak fontos része a dizájnt mint gondolkodási folyamatot bemutató film is, amely a látogatók számára betekintést enged a Maria Jeglinskával folytatott munka kulisszái mögé is.

Joanna Urbanska, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója és Aneta Prasal-Wisniewska, az Adam Mickiewicz Intézet munkatársa emlékeztetett arra is, hogy az Iparművészeti Múzeum nem először működik együtt lengyel dizájnerekkel, a Ráth György-villa kertjében például a 2018. őszi Design Hét keretében állították fel Pawel Grobelny padját.

A péntektől látható kiállítás az IMM és az Adam Mickiewicz Intézet közös
velemenyezd, 2019. március 21. csütörtök, 12:51
Felújították a Szent István-bazilika Szent Jobb-kápolnáját
az elmúlt években olyannyira megnövekedett a templom turistaforgalma, hogy egyre nehezebben tudta ellátni többféle, idegenforgalmi és hitéleti funkcióit. A bazilika plébánosa, Snell György esztergom-budapesti segédpüspök ezért kérte, hogy újítsák fel a kápolnát, a "nagytemplomban lévő kistemplomot", amely a jövőben "bensőséges hitéleti események" helyszíne lesz. A reggeli szentmiséket is itt tartják mostantól.

A Szent Jobb 2017-ben a templom főterébe, a Nagyboldogasszony-oltár elé került, így a látogatók bármikor megnézhetik a nemzeti ereklyét - tette hozzá a művészeti vezető.

Galina Zoltán építész, a felújításért felelős tervező felidézte: a bazilika szentélye mögött végighúzódó félköríves sekrestye-kápolnát 1971-ben választották ketté egy fallal. A kápolnát azóta nem újították fel, a bazilika rendszerváltás utáni, a kétezres évek elejéig tartó restaurálása idején a kápolnában csak karbantartási munkákat végeztek. A mostani felújítás során eltüntették az 1970-es évekbeli mennyezetfestést, és
velemenyezd, 2019. március 16. szombat, 13:11
Vitézy Dávid: Budapest nemzetközi színvonalú építészeti jelképpel gazdagodik
lebegőtetős, üveghomlokzatos új kiállítási terület a Dízelcsarnok toldalékaként épül meg a MÁV által az 1870-es évek óta használt területen. Az áttetsző kiállítási tér az 1-es villamos megállója felől érkezőket már a belépés előtt invitálja, ízelítőt adva a kiállításból, új főbejáratot nyitva a Dízelcsarnokon - ismertette a koncepciót a főigazgató.

Mint hozzátette, részben az új épületben, részben a megőrzött régi csarnokban kaphat helyet az új állandó kiállítás, amelyet körbeölel a régi épületben a látogatók előtt is megnyitható műtárgyraktár. Megmarad a mozdonyok mozgatására használt tolópad is, amely a kiállításhoz is használható lesz. Az egész komplexumot pedig az ipari területen belül egy izgalmas, tájépítészeti szempontból is átgondolt, zöld park övezi majd.

Vitézy Dávid hangsúlyozta: a Közlekedési Múzeum új állandó tárlata a régi, városligeti kiállításnál kétszer nagyobb lesz, mintegy tízezer négyzetméteren mutatja be a magyar közlekedés fejlődését a reformkortól napjainkig. Ezt egy közel
velemenyezd, 2019. március 16. szombat, 10:01
Idén is megrendezik a Startup Safari Budapest fesztivált
A Startup Safari Budapest több mint 300 programmal várja a látogatókat, 100 helyszínen mintegy 5000 résztvevővel. Az érdeklődők helyszínről helyszínre vándorolva ismerkedhetnek meg a számukra érdekes cégekkel, szakmákkal, elsősorban az infokommunikációs szektor, a kreatívipar, a startup-kultúra, valamint az ezek köré csoportosuló üzleti szolgáltatások és társadalmi ügyek területéről.

A korábbi évekhez hasonlóan, idén is tematikus útvonalak segítik a tájékozódást, a főbb témák között megtalálható az oktatás jövője, a lifestyle, a design, a technológia és gasztronómia közötti kapcsolat, a mesterséges intelligencia, az ipar 4.0, a digitális marketing, a termékfejlesztés vagy éppen az automatizáció.

A tájékoztatás szerint az első Safarit 2012-ben Berlinben rendezték, Németországban több helyen is volt már, világszerte 25 városban, így például Rómát, Rigát vagy Sao Paulót. Ugyanakkor a legnagyobbra éppen Budapesten nőtt.

A Safarin nemcsak munkalehetőségek sora nyílik meg a karrierválasztás
velemenyezd, 2019. március 15. péntek, 07:05
Március 15. - Idén is lesz "Forradalmi Forgatag" a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban
A múzeum idén kilencedik alkalommal szervezi meg "Forradalmi Forgatag" című rendezvényét, melynek keretében egész napos programokat kínálnak március 15-e alkalmából a családok számára.

Az ingyenes napon a látogatók 10, 12 és 14 órakor meghallgathatják "Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc katonái és eszközei" című előadást, illetve 11, 13 és 15 órakor bejárhatják a Hadtörténeti Könyvtár és a Hadtörténeti Térképtár titkos raktárait. A kiállítások 9 és 18 óra között ingyenesen megtekinthetőek lesznek.

A kézműves foglalkozás keretében a gyerekek huszárcsákót, töltéstáskát, tarsolyt készíthetnek és játékkatonát festhetnek, fémkatonát önthetnek, de ékszerkészítésre is lesz lehetőség.

A rendezvényen a Magyar Szablyavívó Iskola bemutatója mellett, a hagyományőrzők csatabemutatókkal, ágyúlövésekkel, puskasortüzekkel és szuronyharc bemutatókkal szórakoztatnak egész nap. A Hadtörténeti Múzeum Márványtermében 13 órakor a Kákics Együttes zenés-táncos műsorával, majd a Nemzeti Táncegyüttes
velemenyezd, 2019. március 12. kedd, 13:48
Március 15. - Kovács Zoltán: az ünnepségek mottója "A haza minden előtt"
Az államtitkár elmondta, ennek jegyében a március 15-i ünnepségek mottója: "A haza minden előtt".

A központi programok pénteken reggel 9 órakor a hagyományos zászlófelvonással kezdődnek a Parlament előtti Kossuth téren. Innen a lovas díszőrség felvezetésével vonulnak át az ünneplők a Nemzeti Múzeum kertjéhez, ahol Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet. Az ünnepség vendégeként Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szólal fel.

Az államtitkár ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Lengyelország és Magyarország többször is együtt harcolt a szabadságért.

A Nemzeti Múzeum kertjében délutántól, a budai Várban egész nap programokkal várják az ünneplőket - ismertette Kovács Zoltán.

Kovács Zoltán felidézte, pénteken az 1848-49-es szabadságharc és forradalom 171., és 170. évfordulóját ünnepeljük. Március 15. az egyik legkedvesebb ünnep, mivel azt jelképezi, minden kornak megvoltak a képviselői, akik számára az ország szabadsága és függetlensége, mindennél többet jelentett - hangsúlyozta
velemenyezd, 2019. március 12. kedd, 13:38
Kihirdették a Közlekedési Múzeum új épületének tervezésére kiírt nemzetközi pályázat eredményét
a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását.

Mint mondta, a tervpályázat eredményhirdetése szemlélteti, hogy a múlt eredményeire építve a jövő az értékteremtésről szól, és ez Budapest számára a fejlődés egy újabb szintjét jelenti.

Vitézy Dávid, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója elmondta, hogy olyan múzeumot szeretnének, amely a világ legjobb, ilyen típusú múzeumaival összemérhető élményt kínál a látogatóknak, képes a mérnöki örökség kutatására, megőrzésére, valamint a programoknak köszönhetően találkozóhelyként is szolgál majd.

Kiemelte, a több mint száz éves múzeumnak óriási gyűjteménye van, és csak a kiállításon 619 nagyjárművet szeretnének majd elhelyezni.

Most kezdődik el a részletes tervezés. "Több évre vagyunk még attól, hogy (...) ezt a múzeumot meg lehessen nyitni"- fogalmazott Vitézy Dávid.

Bejelentette: a tervpályázaton második helyezett lett a Reichen et Robert & Associés / Ralph
velemenyezd, 2019. február 28. csütörtök, 14:42
Göcseji dombérozó - Hagyományokra épülő, új rendezvénysorozatra készülnek a göcseji falvakban
programsorozatot 2015-ben a Göcsej Civil Társaság indította el, idén pedig megalakult a szervezéshez hátteret biztosító Göcseji Dombérozó Egyesület - fűzte hozzá.

Az idei programban többek közt templomi koncertek, színjátszó előadások, kézműves bemutatók, nyitott porták és gyalogtúrák is szerepelnek. A tájházakban hagyományokhoz kapcsolódó programokat szerveznek, Csonkahegyhát a parasztolimpia helyszíne lesz. Gellénházán az olajipar történetét, míg Milejszegen az olajsajtoló üzem működését ismerhetik meg látogatók. Boncodföldén az erdők-mezők kincseire, a gyógyfüvekből készült természetes anyagokra hívják fel a figyelmet.

Káváson Szényi Zoltán festőművész, Szentkozmadombján pedig Nemes László festőművész alkotóházában szerveznek interaktív programokat - sorolta a program főszervezője.

A "nyitott pincékben" zeneszóval várják a vendégeket, a göcseji ételek és italok kóstolása mellett a vendégek a jellegzetes ételek, készítését is megtanulhatják.

A záró napon, július 21-én az Együtt
velemenyezd, 2019. február 28. csütörtök, 13:31
Vadon Napot rendez pénteken a Fővárosi Állatkert
ábrázoló plüssjátékkal érkező gyermekek kedvezményes, 200 forintos jeggyel látogathatják pénteken az állatkertet - közölte az intézmény az MTI-vel.

A kert egész területére kiterjed a főbejárattól induló, többállomásos játék, amelynek egyes állomáshelyein többek között az emberszabású majmok, a jegesmedvék, az orrszarvúk, a nagymacskák, valamint az év emlősének megválasztott hiúz védelmével, az illegális állatkereskedelem okozta problémákkal és az állatkert állatmentő tevékenységével ismerkedhetnek a látogatók, köztük elsősorban a gyerekek.

A Varázshegyben lesz kézműves műhely és arcfestés, a Csillagtérben pedig délelőtt a Kis kamerák, nagyvadak című természetfilmet vetítik, amelyet közönségtalálkozó és a ragadozókról szóló beszélgetés követ Varga Livius zenésszel, a film főszereplőjével.

Délben kezdődik az Állatok akcióban című etológiai állatbemutató, majd a Csökönyös kiselefánt és a többiek című interaktív bábelőadásra várják a közönséget.

A veszélyeztetett állat- és növényfajok
velemenyezd, 2019. február 26. kedd, 21:15
Huszonnégy gyártó több mint száz terméke a Gyulai Pálinkafesztiválon
város egyik legnagyobb rendezvényének nevezte a pálinkafesztivált, amelyre több tízezer vendéget várnak. Az eddigi látogatottság bizonyítja, hogy jó kezdeményezés volt annak idején Lovász Sándor ötletgazda részéről a fesztivál - hangsúlyozta a város vezetője, hozzátéve, hogy innovációinak köszönhetően "fénykorát éli" a fesztivál.

Bora Imre, a fesztivál igazgatója kiemelte, hogy a Dél-Alföld egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvényén 24 pálinka gyártójának több száz termékével ismerkedhetnek meg a látogatók. A programok közül kiemelte a lovagrendek felvonulását a 100 Éves Cukrászdától a Várkertig.

Szilva a konyhában címmel exkluzív programot is szerveznek a közeli Almásy-kastélyban, amelynek során bemutatják az ételek és a pálinka kapcsolatát. A látogatók számára mesterszakácsok által készített receptfüzet készül, amely bemutatja, hogyan érdemes a különböző ételeket pálinkával ízesíteni.

A 2018-ban először palackozott Kárpát-medencei Nemzeti Összetartozás Pálinkájának az alapanyaga idén a
velemenyezd, 2019. február 21. csütörtök, 16:11
1/175
Képek, videók
a megrémült utas
megyerimihaly
2011. szeptember 14. szerda, 22:02
Notre Dame.jpg
pacsakute
2018. április 06. péntek, 21:48
notre dame de lorette.png
chillik
2017. október 20. péntek, 15:58
notre dame de lorette 002
chillik
2017. október 20. péntek, 15:57
notre dame de paris.png
chillik
2016. június 13. hétfő, 11:22
Notre Dame de Lorette 01.
chillik
2016. január 18. hétfő, 06:50
Notre Dame de Lorette 02.
chillik
2016. január 18. hétfő, 06:49
notre-dame.jpg
lilagondolatok
2014. november 09. vasárnap, 00:19
Notre Dame templom Brüssz
pacsakute
2014. június 26. csütörtök, 19:47
Notre Dame Párizs.jpg
pacsakute
2014. június 26. csütörtök, 19:47
Notre Dame
erzsikepuskas
2013. szeptember 21. szombat, 07:28
notre dame
lacipecsenye
2013. május 17. péntek, 20:54
Amikor nem értem
dandej
2019. január 09. szerda, 13:00
amikor.png
menusgabor
2019. január 03. csütörtök, 17:15
amikor változtatsz.jpg
sz719eszter
2018. október 05. péntek, 19:57
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.