Belépés
2019. augusztus 18. vasárnap | 33. hét | 230. nap | 03:45 | Ilona
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Itt a gyümölcs
Itt a gyümölcs, amely az ausztrálok kutatása alapján rövid idő alatt elpusztíthatja a rákot

Teljesen véletlenül fedezték fel ausztrál orvoskutatók, hogy egy nagyon közönséges, vadon növő növény gyümölcse laboratóriumi körülmények között percek alatt elpusztítja a ráksejteket.

Gyorsan terjed az interneten és természetesen tudományos körökben is az új, igen meghökkentő felfedezés: hogy a Fontainea Picrosperma nevezetű ausztrál növény magjából kivont EBC-46 nevű vegyület laboratóriumi körülmények között elpusztítja a ráksejteket. A felfedezés úgy kezdődött, hogy a növény gyümölcsét gyakran megevő vadon élő állatok mindig kiköpik a magot, és ez a tény felkeltette a tudósok érdeklődését. Az állatok mindig azért köpnek ki valamilyen növényi részt, mert az vagy mérgező vagy túl erős hatóanyagú vegyületeket, voltaképpen gyógyszereket tartalmaz. A magot megvizsgálva a laboratóriumban rájöttek, hogy a benne található anyagokból erős gyulladásgátló készítményt lehet kivonni.
horvathnemagdi, 2018. január 22. hétfő, 17:38
5 legmérgezőbb itthon is elterjedt növény
Magyarország leghalálosabb növényei

Égési sérülést, rákot vagy akár halált is okozhatnak - Magyarországon jó néhány olyan növényfajta él, amely veszélyes lehet az egészségünkre. A következőkben az 5 legmérgezőbb itthon is elterjedt növényt vettük sorra.
Ricinus

A ricinus a kutyatejfélék családjába tartozó ricinus nemzetség egyetlen faja. A növény a trópusi Afrikából származik, de ma már hazánkban is gyakran találkozhatunk vele, főleg dísznövényként ültetik. A ricinus rendkívül gyors növekedésű, ami a növény magjában található, igen mérgező fehérjének, a ricinnek köszönhető. A mag elfogyasztása akár halálos kimenetelű is lehet.

A mérgezés tünetei, mint az égő érzés a szájban, a torokban és a gyomorban, a hányinger, a hányás, az erős, véres hasmenés, a hasi görcsök, a homályos látás, a görcsrohamok, a nehézlégzés, a heveny máj- ésveseelégtelenség(sárgaság, vérvizelés), a bénulás, vagy akár a halál néhány órával a magok elfogyasztása után jelentkezik. Illetve a
gabfe, 2017. július 25. kedd, 18:20
Teljesen véletlenül
arisztotela
Ez a gyümölcs pár perc alatt megöli a rákot!

Teljesen véletlenül fedezték fel a tudósok, hogy egy egyszerű növény laboratóriumi körülmények között elpusztítja a ráksejteket.

Futótűzként terjed az interneten és persze tudományos körökben is a felfedezés: a Fontainea Picrosperma nevű ausztrál növény magjából kivont EBC-46 nevű vegyület laboratóriumi körülmények között elpusztítja a ráksejteket. A történet úgy kezdődött, hogy a növény gyümölcsét evő állatok mindig kiköpik a magot, ami felkeltette a tudósok érdeklődését. Az állatok azért köpnek ki valamilyen növényi részt, mert vagy mérgező vagy túl erős vegyületeket tartalmaz. A magot vizsgálva rájöttek, hogy a benne található anyagokból erős gyulladásgátló készítményt lehet előállítani. Ezek a kutatások még nem zárultak le, de véletlenszerűen arra is fény derült, hogy az EBC-46 nemcsak gyulladásgátló, hanem daganatölő hatású is. A növény egyébként a kutyatejfélék családjába tartozik, amelyek között több növény van, amiből
horvathnemagdi, 2016. október 31. hétfő, 17:02
Mikulásvirág
főként pink színű Princettia fajták is. Vásárláskor figyeljünk arra, hogy a virágzat közepén lévő apró, sárga, valódi virágai bimbósak legyenek.
Igényei

A virágzási idő alatt 16-20 °C-os hőmérsékleten érzi jól magát, télen maximális fényt igényel, nyáron azonban óvjuk a tűző naptól. Átlagos, nyáron kicsit gyakoribb öntözést igényel. Csak akkor locsoljuk, mikor földje már kezd kissé kiszáradni. Várjuk meg, amíg a talaj felső része kiszárad. Nem kell aggódni a kiszáradás miatt, mert a kutyatejfélék családjába tartozó Mikulásvirág elegendő vizet képes raktározni önmagában. Higgyük el, a túlöntözés sokkal károsabb számára. A legmegfelelőbb számára az esővíz, vagy hólé, de megteszi a szénsavmentes, vagy enyhén szénsavas ásványvíz is.(A vízben lévő szén-dioxid elősegíti a növény fejlődését, de csak kis mennyiségben!)

Gondozása

Rengeteg figyelemmel és gondos ápolással következő télen ismét kivirágozhat. Ősszel a világos, de hűvös helyet kedveli. Télen a meleg, fűtött lakásban
akiram45, 2014. november 20. csütörtök, 08:24
Ricinus, a hajnövesztő csodaolaj
A kutyatejfélék családjába tartozó Ricinus egy gyors növekedésű, lágyszárú növény. A trópusokon akár 10-12 méter magasságot is eléri. Magyarországon viszont csak “egyéves" növény, így jellemzően 50 cm - 3 m magasra nő. Magja mérgező. Belső fogyasztásra csak kimondottan erre a célra alkalmas ricinusolaj ajánlott!

A ricinusolaj színe jellemzően vajszínű, szobahőmérsékleten folyékony és átlátszó. Más olajokkal összehasonlítva az egyik legsűrűbb olaj, nagy viszkozitású.

A ricinusolaj három legelterjedtebb használati módja: natúr kozmetikumokban alapanyagként, hajápolóként (akár szempilla illetve szemöldök esetén is!) és hashajtóként is használható.

A ricinusolajat hashajtó hatásáról ismerjük többnyire, de van egy másik áldásos hatása, amit a szépségápolásban kamatoztathatunk.
Hajpakolásként alkalmazva heti egy-két alkalommal pár hét után észrevehetően
pacsakute, 2013. november 27. szerda, 09:51
Ricinus (Ricinus communis)
A ricinus népies neve:

vakondfa,csodafa, csodafű, jónásfája, jónáskabak, kikojona, kiki,
nagysárfű, krisztuskeze, tenyere, krisztuspálma, ötujjú fű, kerti berzseny

Ricinus leírása:

Gyors növekedésű, fa méretet is elérő lágyszárú növény. Levelei tenyeresen hasogatottak. Füzér alakú virágzata alsó részén porzós virágok állnak, porzóik elágaznak, felettük a piros bibés nőivarú virágok. Termése száraz tüskékkel borított, három részre hasadó tok. Magjai sötétbarnák, szürkésfehér erezetűek.
A kutyatejfélék (Euphorbiaceae) családjába tartozik. A trópusokon örökzöld, hazánkban egynyári növény. Magjából hashajtó készül.


dandej, 2011. július 21. csütörtök, 21:15
Kroton (csodacserje)
Codiaeum (variegatum)

A kroton, vagy más nevén a csodacserje, latin nevén pedig Codiaenum a kutyatejfélék családjába (Euphorbiaceae) tartozik, amit mi sem bizonyít jobban, hogy tejnedve van (amivel pedig vigyázzunk, mert allergiás reakciót okozhat). Legismertebb képviselője a tarka (levelű) kroton (csodacserje) (Codiaeum variegatum) és fajtái, melyek nemcsak színben és levélnagyságban különbözhetnek, de vannak úgynevezett fűzlevelű fajták is. A Kroton örökzöld növény, előfordulása trópusi éghajlatú területeken, őserdőkben jellemző. Őshazája Dél-Ázsia, India és Indonézia.

A kroton az egyik legszebb és legszínesebb levéldísznövény. Megjelenésével érdemelte ki magyar nevét: csodacserje vagy csodafa. A kertészetekben számtalan fajtájával találkozhatunk, pöttyös, foltos, csíkos mintázatú, rózsaszín, sárga, narancsszínű, piros és majdnem fekete, keskeny vagy széles, ovális vagy karéjos leveleikkel káprázatnak el. A
gigi55, 2011. május 07. szombat, 21:12
Lehet e fikusz törzshajtását vízben gyökereztetni ?
A fikusz ághegyét ha levágod, akkor fehér tejszerű ragacsos lé távozik. Erre vigyázz, mert van akinek bőr irritációt okoz. Kutyatejfélék családjába tartozik.
A nedvező felületet, jó meleg vízbe mártogasd bele, ettől abba marad ez a tejnedv folyása.
Ezek után állítsd vízbe kb 3 -10 cm magasságig és várd meg amíg a gyökerek megjelennek, majd ültesd el.
Fontos azonban, hogy az elpárologtatott vizet rendszeresen frissel pótold.
Ha nem sikerül, próbáld meg újra úgy, hogy a levelét összecsavarod, megkötöd cérnával, hogy ne nyíljon szét, ne párologtasson és a levéltőt vízbe állítod. Két hét múlva kell gyökeret eresztenie.
invisibilia, 2011. február 26. szombat, 02:21
Csodacserje, Kroton
Codiaeum - Csodacserje, Kroton


Egyenletes 18-20 C fok meleg, sok fény és párás levegő biztosítása esetén lakásunkban ezzel a kedves tarka lombú növénnyel gazdagíthatjuk gyűjteményünket.
A kutyatejfélék családjába tartozó kroton /C.variegatum/ a Maláji-félszigetről került hozzánk.
Egyes változatok a tölgy, mások a fűz leveleire emlékeztetnek, de mindegyik rendkívül színes: piros, bordó, zöld, fehér, sárga pettyek, foltok találhatók az egyes leveleken.


A fény és meleg hiánya esetén a levelek elszíntelenednek. Formás, szép kis bokorrá nevelhetjük. Jelentéktelen virága ritkán nyílik.
Hajtásdugványról könnyen szaporíthatjuk, a megvágott dugványt meleg vízbe dobjuk, hogy ezzel a tejnedv kifolyását - ami a hajtás meglankadását okozná - megakadályozzuk.
A kis dugványokat üvegekben, vízben,meleg helyen gyökereztessük.
A gyökeres növényt óvatosan - mert fehér,
vorosrozsa66, 2011. február 07. hétfő, 21:57
Gyógyító olajok
enzimet, nyomelemet, főként mangánt, ként és nagy mennyiségű E-vitamint tartalmaz.

Jojobaolaj

Már az indiánok is ismerték a jojobaolajat, amit a jojobacserje magvaiból nyertek. Gyógyírként használták sebek fertőtlenítésére, bőr- és hajápolásra, valamint a bőr napvédő szereként. Ez a nemes olaj természetes hatóanyagai révén maximálisan bőrbarát és bőrkímélő természetes kozmetikum. Ezenkívül ideális hordozója az éterikus olajoknak is.

Ricinusolaj

A ricinus a kutyatejfélék családjába tartozik. Fontos, ősi olajtartalmú növény. A magvakból nyert nehezen száradó zsíros olaj gliceridek formájában tartalmazza a ricinolsav nevű zsírsavat, ezenkívül olaj-, palmitin- és sztearinsav található még benne. A ricinolsav jól bevált hashajtó szer, ezért a ricinusolajat a gyógyászatban is használják. A hasunkra tett ricinusolajos borogatás oldja a hasi görcsöt és erősíti az immunrendszerünket!

Kenderolaj

Az esszenciális zsírsavak teljes készletével harmonikus
macoka65, 2010. szeptember 25. szombat, 16:52
Gyógynövénytár-Ricinus
Ricinus communis Mérgező

"A ricinusolaj természetes hashajtó"

Népies neve:

csodafa, csodafű, jónásfája, jónáskabak, kikojona, kiki, nagysárfű, krisztuskeze, tenyere, krisztuspálma, ötujjú fű, kerti berzseny

A növény leírása:

A kutyatejfélék (Euphorbiaceae) családjába tartozik. A trópusokon örökzöld, hazánkban egynyári növény. Magjából hashajtó készül.

Hogyan gyűjtsük?

* A ricinust ősidők óta termesztik Kelet-Indiában és a trópusokon.

A magjának hashajtó olajáért (kasztorolaj, oleum ricini) sok helyen nagy mennyiségben termesztik.

Mi van benne?

A ricinus magvait a bennük található zsíros olaj miatt használják gyógyászati célokra.

A zsíros olajat a növény magjából hideg úton préseléssel és vizes mosással, majd szárítással állítják elő.

A magvakban egy rendkívül mérgező anyag is van, a ricin illetve ricinin, de préseléskor a mérgek nem mennek át az
1vargaildyko, 2010. június 17. csütörtök, 12:01
A mikulásvirág gondozása
A mikulásvirág gondozása
/Kolibri kertészet/

Ha sokáig szeretnénk gyönyörködni a mikulásvirágban (Euphorbia pulcherrima), akkor szem előtt kell tartanunk a következő tudnivalókat:

Vásárláskor csomagoltassuk be jól a növényt, mert a hideg megárthat neki. Tegyük az ablak közelébe. Ha több ideig asztaldekorációként szolgál, a fényhiány miatt hamar elhullatja színes felleveleit. Földje legyen mindig nedves, de a pangó víz megrothasztja a gyökerét. A kutyatejfélék családjába tartozó növényt ne dobjuk el, a következő évben ismét virágozni fog, ha októbertől a lesötétítés mellett napi legtöbb 10 órán keresztül fényt biztosítunk számára. Vázadíszként a mikulásvirág két hétig is eltarthat, ha a szár végét rövid ideig 60 C-os hőmérsékletű forró vízbe vagy vizes-alkoholos keverékbe (2:1) merítjük, ezáltal megszűntetve a tejnedv szivárgását.
korall44, 2010. január 05. kedd, 17:07
1/2
Képek, videók
Ó, fontaine lumineuse.jpg
chillik
2017. november 01. szerda, 05:11
fontaine2.png
kkm
2017. április 01. szombat, 08:58
La Fontaine és Moliére sí
sarkadykati
2011. február 17. csütörtök, 07:00
La Fontaine sírja, Pè
sarkadykati
2011. február 17. csütörtök, 06:59
fontaine.gif
mailona
2011. január 13. csütörtök, 20:03
Fontaine1.gif
katicafeher
2010. augusztus 03. kedd, 17:18
Water Fontaine Bugibba2.j
sztana45
2010. július 02. péntek, 07:12
Bourges - Fontaine
mindenes66
2010. március 20. szombat, 15:34
fontaine02tubecolombe. png
icamama001
2010. március 04. csütörtök, 16:13
Fontaine11.gif
tothneevi
2010. február 15. hétfő, 09:30
Fontaine1.gif
marika12
2008. október 28. kedd, 22:40
Harry-Meghan-Ausztráli a 2
agica2004
2019. július 15. hétfő, 18:10
Ausztrália Kakadu NP
dandej
2018. november 19. hétfő, 13:52
kakadu Ausztrália.jpg
durcimarcika
2017. február 12. vasárnap, 15:30
Ausztrália tasmania9.jpg
erzsikepuskas
2016. november 09. szerda, 13:13
Címkék
hasi görcsök, ricinusolaj színe, hajnövesztő csodaolaj, ricinust ősidők, ricinus rendkívül, állatok azért, ablak közelébe, tűző naptól, mérgezés tünetei, levelek elszíntelenednek, trópusi Afrikából, tejnedv folyása, gyökeres növényt, Fontainea Picrosperma, túlöntözés sokkal, következő tudnivalókat,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.