Belépés
2020. április 06. hétfő | 15. hét | 97. nap | 03:29 | Vilmos, Bíborka
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Koronavírus - A koszovói alkotmánybíróság megsemmisítette a kijárási tilalomra vonatkozó kormánydöntést
Az alkotmánybíróság közleménye szerint a kormány március 23-i határozatával az állampolgárok alapvető jogait, például a szabad mozgáshoz való alkotmányos jogát gátolja, és ezért alkotmányellenes. A testület javaslata szerint a kormánynak április 13-ig vissza kell vonnia a kijárási tilalomra vonatkozó döntést. Az alkotmánybíróság azt is közölte, hogy a kormány nem hozhat alapvető szabadságjogokat sértő döntéseket különleges felhatalmazás nélkül. Ilyen felhatalmazást a kormány a parlamenttől kaphatna például, ha szükségállapotot hirdetnének az országban, ezt azonban a kormány és Albin Kurti távozó miniszterelnök többször elutasította. Éppen ezzel a döntésével összefüggésben adott be a kormány ellen bizalmatlansági indítványt a kisebbik koalíciós partner, amibe Kurti bele is bukott.

A kijárási tilalomra vonatkozó döntés alkotmányos felülvizsgálatát Hashim Thaci államfő kérte egy nappal a határozat megszületése után.

A koszovói kormány a múlt keddtől vezetett be kijárási tilalmat 10 és 16,
velemenyezd, 2020. március 31. kedd, 20:13
Megszavazta a koszovói parlament a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt
Az indítványt a Kurti vezette párt, az Önrendelkezés (Vetevendosje) koalíciós partnere, a Koszovói Demokrata Szövetség (LDK) terjesztette be, és végül a 120 tagú törvényhozás 82 képviselője támogatta.

A két párt már a kormányalakítás körülményeiről is több hónapos egyeztetés után tudott csak megegyezni, s az új típusú koronavírus-járvány repedéseket okozott az egyébként is üveglábakon álló megállapodáson.

Albin Kurti egy hete menesztette a belügyminisztert, ugyanis nem tudtak egyetértésre jutni arról, hogyan kellene kezelni a járványt a nyugat-balkáni országban. A menesztés hírére reagálva az LDK-t vezető Isa Mustafa emlékeztetett arra, hogy a korábbi megállapodás értelmében a miniszterelnök csak azt követően hozhat döntéseket a kormány tagjairól, hogy egyeztetett a koalíciós partnerrel, márpedig ez nem történt meg.

Az ellentét oka azonban sokkal mélyebben gyökerezik. Az Önrendelkezés és az LDK nem értett egyet abban, hogy el kell-e törölni, és ha igen, milyen feltételekkel, a Szerbiából
velemenyezd, 2020. március 25. szerda, 23:53
Koronavírus - A koszovói kormányfő menesztette a belügyminisztert a járvány kezelésével kapcsolatos egyet nem é
A Koha Ditore című pristinai napilap beszámolója szerint Hashim Thaci államfő azt kérte a parlamenttől, hogy hirdessen szükségállapotot az országban, ám a kéréssel nem értett egyet a miniszterelnök. Agim Veliu belügyminiszter nyíltan szállt szembe a kormányfővel, és közölte, csak a legszigorúbb intézkedésekkel fékezhető meg a járvány további terjedése. "Ilyen körülmények között kötelességem lépni, és úgy döntöttem, hogy menesztem a belügyminiszter" - adta hírül döntését közleményében Albin Kurti.

A február elején megalakult kormány gerincét az Albin Kurti vezette Önrendelkezés (Vetevendosje), valamint az Isa Mustafa irányította Koszovói Demokratikus Szövetség (LDK) képezi. A belügyminiszter ez utóbbi pártnak a tagja, így a miniszterelnök döntése alááshatja a koalíciós megállapodást. A menesztés hírére reagálva Isa Mustafa emlékeztetett arra, hogy a korábbi megállapodás értelmében a miniszterelnök csak azt követően hozhat döntéseket a kormány tagjairól, hogy egyeztetett a koalíciós partnerrel. Ez
velemenyezd, 2020. március 18. szerda, 15:52
Koronavírus - Montenegróban is megjelent a vírus, Koszovó szükségállapotot vezethet be
A montenegrói miniszterelnök kedd este jelentette be, hogy egy Egyesült Államokból 12 napja hazatért idősebb, valamint egy korábban Spanyolországban járt középkorú nőnél mutatták ki a Covid-19 betegséget.

Montenegró volt az utolsó az európai államok sorában, ahol kimutatták a decemberben Kínából kiindult világjárványt okozó SARS-CoV-2 vírus jelenlétét.

Észak-Macedóniában eddig 31 fertőzést regisztráltak. A fertőzöttek között négy egészségügyi dolgozó is van. Az egészségügyi miniszter arra számít, hogy a járvány végéig körülbelül kétezren fertőződhetnek meg az országban. Közölte, arra kell ügyelni, hogy ne ugrásszerűen növekedjen meg a betegek száma, mert akkor összeomolhat az ellátórendszer.

Bosznia-Hercegovinában 34-re nőtt a fertőzöttek száma. Kedden az egész ország területén veszélyhelyzetet hirdettek.

Koszovóban Hashim Thaci elnök azt kérte a parlamenttől, hogy a vírus megfékezése érdekében hirdessenek szükségállapotot. Ez azt is jelentené, hogy katonák vigyáznak a kórházakra és
velemenyezd, 2020. március 18. szerda, 10:11
A koszovói kormány elfogadta a 2020-as költségvetési tervét
A Koha Ditore című pristinai napilap internetes oldalának beszámolója szerint a költségvetési hiány várhatóan a bruttó hazai termék 2 százalékát teszi majd ki az idén, az ország gazdasági növekedése 4,2 százalékos lesz, és alacsony, 1,3 százalékos infláció várható.

A költségvetési tervezet elfogadása azért késett, mert októberben tartottak előrehozott parlamenti választást a nyugat-balkáni országban, de a kormányalakítási tárgyalások hónapokra megrekedtek, és az új kormány csak február elején alakult meg, az illetékeseknek pedig csak mostanra sikerült összeállítaniuk a 2020-as büdzsé tervét.

A költségvetési törvény a várakozások szerint néhány napon belül a parlament elé kerül.
velemenyezd, 2020. március 10. kedd, 20:03
Védelmi kutatóintézet: a tömeges migráció a legnagyobb biztonsági kihívás
Második fenyegető tényezőként - bár Magyarország nem elsődleges célpont - a terrorizmust említették. Míg harmadik kockázatként a hibrid fenyegetést, a kibertámadásokat emelték ki. Hangsúlyozták még egyebek mellett a globális felmelegedést, a gazdasági kihívásokat és a Nyugat-Balkán stabilitását is.

A szakértők szerint elsősorban a szövetségi rendszernek (NATO, EU) köszönhetően Magyarország biztonságpolitikai helyzete stabil. Az elemzés szerint általában véve egyetértés mutatkozik a szakértők között abban, hogy Európának nagyobb szerepet kell vállalnia, létre kell hoznia a szükséges katonai képességeket. A kutatásból ugyanakkor az is kiderül, hogy a szakértő szint túlnyomó többsége nem látja reálisnak egy közös Európai Haderő létrehozását, a szuverenitáshoz kapcsolódó problémák miatt.

A szakértők egyértelműen pozitívan értékelik a Magyar Honvédség finanszírozását - állapították meg.

A magyar biztonságérzékelés szakértői szintű megközelítését Etl Alex ismertette, míg a magyar
velemenyezd, 2020. március 04. szerda, 16:11
Koszovói miniszterelnök: megvan a szükséges alap a köztársasági elnök menesztéséhez
NATO-főtitkár írta alá.

A mindeddig titokban tartott megállapodás széles körű jogokat biztosít a Koszovóban tevékenykedő, a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderőnek (KFOR), például kiköti, hogy a koszovói biztonsági erők csak a KFOR jóváhagyásával léphetnek be Koszovó északi, többségében szerbek lakta részébe. Noha ez a kitétel szerepelt a 2013 áprilisában Szerbia és Koszovó közötti úgynevezett brüsszeli megállapodásban, a miniszterelnökség szerint az a tény, hogy erről a parlament jóváhagyása nélkül döntött az akkori kormányfő, alkotmányba ütközik, ezért jogalapot biztosít az államfő eltávolítására. A koszovói miniszterelnök szerint viszont az eredeti brüsszeli megállapodásban a biztonsági erők és a KFOR jogosultságairól nem esett szó, arról csak a most napvilágot látott dokumentumban egyezett meg az akkori kormányfő és a NATO-főtitkár. Albin Kurti szerint a megállapodással a KFOR-nak teljes jogú vétója volt a koszovói biztonsági erők lépéseivel kapcsolatban, ez pedig az
velemenyezd, 2020. február 26. szerda, 18:12
Új kormánya van Koszovónak
Az ultranacionalista Önrendelkezés (Vetevendosje) és a jobbközép Koszovói Demokrata Szövetség (LDK) koalíciós kormányát a 120 tagú parlament 86 képviselője támogatta, tízen tartózkodtak, az ellenzék pedig a szavazást megelőzően kivonult.

Az októberi választásokon az Önrendelkezés 29, az LDK pedig 28 mandátumot szerzett, a kormánykoalícióhoz pedig a kisebbségi pártok is csatlakoztak.

A vasárnap, az alkotmányos határidő utolsó napján megkötött koalíció szerződés értelmében a koszovói kormánynak 15 minisztériuma lesz, ebből hatot az Önrendelkezés, hatot az LDK, hármat pedig a kisebbségek kapnak.

A két párt már az előzetes eredmények ismertetése után megkezdte a koalíciós tárgyalásokat, a két pártelnök több mint egytucat alkalommal ült tárgyalóasztalhoz, korábban mégsem sikerült megegyezniük. A híradások szerint nem is a tárcák elosztása okozta a legnagyobb vitát a két fél között, hanem az, hogy ki legyen az ország következő köztársasági elnöke, miután Hashim Thaci államfő mandátuma
velemenyezd, 2020. február 03. hétfő, 18:13
Hétfőn dőlhet el, lesz-e kormánya Koszovónak
Az államfő annak ellenére kérte fel kormányalakításra a Vetevendosje vezetőjét január 19-én, hogy az nem tudta biztosítani magának a szükséges támogatást, így már akkor sem volt biztos, hogy képes lesz a megadott határidőn belül kormányt alakítani. A 15 napos határidő hétfőn lejár, a parlament ülését összehívták, Albin Kurti azonban mindeddig nem tudta biztosítani a szükséges parlamenti többséget.

A koszovói sajtóban megjelent információk szerint egyelőre nem tudni, hogy a politikus a hétvégét még arra használja-e, hogy igyekezzen megállapodásra jutni az október 6-i választáson második helyen végzett Koszovói Demokrata Szövetséggel (LDK), vagy hétfőn megkísérel egy kisebbségi kormányt megszavaztatni a parlamenttel.

A 120 fős törvényhozásban az Önrendelkezésnek 29, az LDK-nak pedig 28 mandátuma van. A kisebbségi pártok támogatásával sikerülhetne megszerezniük a többséget, ám ahhoz előbb nekik kellene megállapodásra jutniuk.

A Vetevendosje és az LDK már az előzetes eredmények ismertetése
velemenyezd, 2020. január 31. péntek, 20:45
Az ultranacionalista Önrendelkezés elnökét bízta meg kormányalakítással a koszovói elnök
Az államfő annak ellenére kérte fel kormányalakításra a Vetevendosje vezetőjét, hogy az nem tudta biztosítani magának a szükséges támogatást, így nem biztos, hogy képes lesz 15 napon belül kormányt alakítani. Hashim Thaci azonban leszögezte, lépni kellett, a politikai patthelyzet ugyanis csak károkat okozhat az országnak.

Ha Kurti nem tud kormányt alakítani két héten belül, akkor az államfő mást kér fel erre, és ha a második próbálkozás is elbukik, ismét előrehozott választást kell tartani. A parlament december 26-án megalakult, az alkotmány szerint pedig 60 napon belül a kormánynak is fel kell állnia, ellenkező esetben választás kiírását teszi kötelezővé az alaptörvény.

A Vetevendosje és a Koszovói Demokrata Szövetség (LDK) már az előzetes eredmények ismertetése után megkezdte a koalíciós tárgyalásokat, a két pártelnök több mint egy tucatszor ült tárgyalóasztalhoz, mégsem sikerült megegyezniük. A híradások szerint nem is a tárcák elosztása okozza a legnagyobb vitát a két fél között, hanem az,
velemenyezd, 2020. január 19. vasárnap, 09:11
Egyre bizonytalanabb a koszovói kormányalakítás
Közel három hónapja tartottak előrehozott parlamenti választást a kis, balkáni országban, s noha a koalíciós tárgyalások már az előzetes eredmények ismeretében megkezdődtek, megállapodás azóta sem született. A vita azért alakult ki, mert mindkét fél azt szeretné, hogy az övé legyen a köztársasági elnöki szék, miután 2021-ben lejár Hashim Thaci államfő megbízatási ideje.

A parlamentnek azonban az alkotmány szerint meg kellett alakulnia, így a köztársasági elnök csütörtökre össze is hívta az ülést, amelyen a képviselők letették esküjüket, valamint megválasztották a házelnököt és öt helyettesét.

Az Önrendelkezés a saját soraiból Glauk Konjufcát javasolta a parlament elnökének posztjára, és ezt a képviselők többsége, közöttük az LDK tagjai meg is szavazták. Az alakuló ülést követően azonban az LDK elnöke, Isa Mustafa korábbi kormányfő közölte: az Önrendelkezésnek nem lett volna szabad jelölnie senkit, a korábbi megállapodás szerint ugyanis a házelnök az LDK soraiból került volna ki.

Az
velemenyezd, 2019. december 27. péntek, 15:01
Megalakult a koszovói parlament
A parlament öt alelnöke közül az egyik a szerb kisebbség soraiból került ki.

Az ülés - amelyen a képviselők letették esküjüket - koalíciós megállapodás nélkül kezdődött meg, és a házelnök megválasztása után sem lehet tudni, hogy meglesz-e bármelyik pártnak is a kormányalakításhoz szükséges többsége.

Az alkotmány értelmében az államfő most felkéri a legtöbb mandátumot szerzett párt vezetőjét a kormányalakításra. A megbízott politikusnak 15 napja lesz arra, hogy bemutassa kormányát, és azt a képviselőház el is fogadja. Amennyiben nem sikerül, az államfő mást bíz meg kormányalakítással. Utóbbi jelölt sikertelensége esetén pedig ismét előrehozott választást kell kiírni.

Az október 6-i voksolást az Albin Kurti vezette eddigi ellenzéki, ultranacionalista Önrendelkezés (Vetevendosje) nyerte meg, és a 120 tagú törvényhozásban 29 helyet szerzett. A második helyen pedig az eddig szintén ellenzéki, Isa Mustafa vezette Koszovói Demokrata Szövetség (LDK) végzett 28 mandátummal.

A két párt már az
velemenyezd, 2019. december 26. csütörtök, 17:31
1/32
Képek, videók
alkotmanybirosag.jpg
wiwat
2013. június 25. kedd, 17:01
marcius-1-albin.jpg
lilagondolatok
2018. március 01. csütörtök, 09:33
Március 1. Albina
rushlilly
2018. január 27. szombat, 10:47
Március 1. Albin
rushlilly
2018. január 27. szombat, 10:47
albinoni 1028.jpg
maroka
2017. október 29. vasárnap, 14:42
albinoni 1028_3.jpg
maroka
2017. október 29. vasárnap, 14:22
albinoni koncert0923_3.jp
maroka
2017. szeptember 23. szombat, 23:37
albinoni koncert0923_2.jp
maroka
2017. szeptember 23. szombat, 23:36
Albínó csikóhal.jpg
pacsakute
2016. december 27. kedd, 13:22
Barátságos albinó gorilla
sanci81
2016. december 26. hétfő, 15:55
Albinó oroszlán
sanci81
2016. december 26. hétfő, 15:55
Albinó zsiráf
sanci81
2016. december 26. hétfő, 15:53
Albinó bengáli tigris
sanci81
2016. december 26. hétfő, 15:53
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.