Belépés
2019. november 13. szerda | 46. hét | 317. nap | 01:37 | Szilvia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szabadtéri galériává alakították át a híres Lennon-falat Prágában
A Lennon-fal a hetvenes évek elején jött létre, amikor a lovagrend kertjének falán, a Velkoprerovské téren megjelentek a korabeli szocialista rendszert bíráló első versek, szövegek. Később egy Lennon-portré is felkerült a falra, amely akkoriban a prágai fiatalok és olykor az ellenzéki találkozók népszerű színhelyéül is szolgált.

A szocialista hatóságok a Lennon-falat rendszeresen átfestették, de az mindig megújult és bekerült az útikalauzokba is mint Prága egyik idegenforgalmi látványossága. Az utóbbi években azonban a népszerű hely gyakran vált főleg külföldi turisták prédájává, akik számos esetben értelmetlen és durva jelszavakat, jelképeket festettek a falra.

A Máltai Lovagrend és a prágai belváros önkormányzata ezért júliusban lezárta és néhány hónap alatt teljesen felújíttatta a falat, amelyet ezentúl a rendőrség fog felügyelni.

A híres fal mintegy 150 négyzetméteres festményének új változatán is John Lennon portréja dominál, amely egy világtérképen van elhelyezve. Mellette egy
velemenyezd, 2019. november 08. péntek, 17:53
A csehek jelentős része azt állítja, jobb volt az élet a rendszerváltás előtt
A megkérdezettek országos mintegy ezer fős mintájából, amelynek több mint felét 40 évnél idősebb személyek tették ki, tehát olyanok, akik legalább gyermekfejjel megélték az 1989 novemberében megdöntött szocialista rendszert, 38 százalék válaszolta azt, hogy szerinte a rendszerváltás előtt jobb volt az élet.

Az emberek elsősorban a korabeli szociális hálót, a biztonságot és a munkavégzési kötelességet emelték ki, miközben úgy vélték, az emberek közti viszonyok is tisztességesebbek voltak. Ellenkező véleményt, tehát hogy a rendszerváltás előtt rosszabb volt az élet mint ma, a megkérdezettek 45 százaléka fogalmazott meg. A maradék 17 százalék nem tudott vagy nem akart véleményt nyilvánítani.

Magát a rendszerváltást az emberek 36 százalékapozitívnak, 17 százalék negatívnak minősítette, míg a többiek azt állították, hogy náluk semmi sem változott, illetve nem tudják a kérdést megítélni.

Stanislav Radocha, az NMS Market Research szakértője szerint a múlt iránti nosztalgia sokkal inkább függ a
velemenyezd, 2019. október 23. szerda, 09:10
Középszer: Domján Edit és Szécsi Pál
hova menekülni előlük, csak a halálba. Vagy az alkoholizmusba, ami megint-csak egy elhúzódó agonizálással volt/van egyenlő.
Írtam korábban Domján Editről, hogy őt is már az általános után azonnal beiskoláztak egy gyorstalpaló bentlakásos középiskolába. Ahol is egy-egy szobában tizenkét emeletes vaságy és egy szék volt - az ágy emeletén alvók számára - az össze berendezés... stb. Domján Edit is úgy járt, mint azok általában, akiket ,,kiemeltek"... Úgy kezelték ezeket a ,,szocialista" TEHETSÉGEKET, mint általában mindent, amit un. ,,TÁRSADALMI TULAJDONBA" vettek!
Szőröstül-bőrüstül bekebelezte az az intézmény, amelyikben tehetségét kibontakoztathatta. Nem lehetett magánélete, mert igényt tartott még arra is a hatalom kinyújtott karjaként működő intézmény vezetősége.

Akkoriban nem(sem) lehetett a problémákról beszélni, mert akkor magadra haragítottad a Párt ,,illetékesét": ,,miaznemteccikarenccer?" kérdést szegezve
furaila, 2019. szeptember 17. kedd, 00:22
Made in Asia - Jubileumi kiállítás a százéves Hopp Múzeumban
villantja fel azt, hogy a száz évvel ezelőtti látogató hogyan találkozhatott a frissen megalakult intézmény műtárgyaival, majd egy múzeumi raktár polcrendszerét imitálja az installáció.

Fajcsák Györgyi elmondása szerint a 2. világháború utáni időszak nemcsak szervezeti értelemben hozott változást a Hopp Múzeum működésében - ekkor évtizedekre az Iparművészeti Múzeumhoz került -, de az ötvenes években kényszerűségből számos magángyűjtő is itt helyezte el műtárgyait.

Rendhagyó forrást jelentett a szocialista magyar ipar által a Közel-Keletről vásárolt bronzhulladék, amelyben számos értékes leletre bukkantak az intézmény szakemberei, de a Hopp Múzeumba kerültek az ötvenes évektől a Kínából, Koreából és más baráti országoktól érkező állami ajándékok is - közölte Hársvölgyi Virág társkurátor.

A kiállítás utolsó terme a buddhizmus mindhárom ágának műtárgyanyagát felvonultatva vezeti el a látogatót a nyolcvanas, kilencvenes évek gyűjteményezési történetéig, a Hopp-villa kertjében és kerítésén
velemenyezd, 2019. június 19. szerda, 19:14
Budaházy-ügy - Hiller István: terrorcselekmény történt
Hiller István pesterzsébeti házára 2007 decemberében lőttek rá. A vád szerint az egészségbiztosítási törvény közelgő parlamenti szavazása kapcsán így próbált a Budaházy György által létrehozott és vezetett Magyarok Nyilai elnevezésű szervezet nyomást gyakorolni az akkori szocialista-szabaddemokrata kormánykoalícióra.

A jelenleg az Országgyűlés alelnöki posztját betöltő politikus - aki a vádbeli időszakban oktatási miniszter és országgyűlési képviselő volt - a keddi tárgyaláson elmondta: a háza üres volt, amikor hálószobájába lövedékek csapódtak. Senki nem sérült meg, az egyik lövedék az ablakkereten át egy szekrénybe fúródott. Hiller István elmondta, hogy a történtek jogi minősítését nem tudja, de úgy véli, közszereplésével összefüggésben lőttek rá a házára abból a célból, hogy félelmet keltsenek, ez pedig szerinte terrorizmus.

Hiller István hangsúlyozta, a támadás nem változtatta meg a politikáját, az egészségbiztosítási törvényt pedig nem sokkal később megszavazta a kormánytöbbség.
velemenyezd, 2019. február 12. kedd, 16:02
Jan Palachra emlékeztek szerdán Csehországban
tett. Egyebek között azért sem, mert a szabadság és a demokrácia ma sem olyan természetesek, ahogy azt hinnénk. Ezeket az értékeket meg kell védenünk és őriznünk" - hangsúlyozta a rektor.

"Jan Palach emléke volt az a szikra, amely 1989-ben lángra lobbantotta a korabeli totalitárius rendszer elleni tiltakozásokat. Ezt sem szabad elfeledni" - hangsúlyozta Jan Royt rektorhelyettes.

1989 januárjában, Palach önégetésének 20. évfordulóján Prágában tömegtüntetések kezdődtek, amelyeket a korabeli szocialista rendszer csak erőszakkal tudott megfékezni. A csehszlovákiai rendszerváltás azután 1989 novemberében bekövetkezett.

A Károly Egyetemem az évforduló alkalmával Palach-kiállítás nyílt, amelyen fényképek és más korabeli dokumentumok, tárgyak segítségével felidézik a fél évszázaddal ezelőtti eseményeket. "Jan Palach és a szovjet blokk további élő fáklyái címmel nemzetközi konferenciát is rendezett az egyetem. Kiss Gy. Csaba irodalom- és művelődéstörténész előadásában egyebek között a magyar "élő
velemenyezd, 2019. január 16. szerda, 14:11
Végső búcsút vettek Kósa Ferenc Kossuth-díjas filmrendezőtől
fel.

A búcsúztatáson a liturgiában közreműködtek a nyíregyházi Cantemus kórus tagjai Szabó Dénes vezetésével, a szertartáson énekelt Sebestyén Márta és játszott ifj. Csoóri Sándor zenekara.

A ravatalnál és a sírnál ott volt mások mellett még Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, Marosi Miklós, az MMA alelnöke, Szili Katalin, az Országgyűlés volt elnöke, Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője, Szőcs Géza volt kulturális államtitkár, jelenlegi és egykori szocialista politikusok közül Horváth Csaba, Baja Ferenc, Suchman Tamás; Szakály Sándor történész, a művészek közül Haumann Péter, Halász Judit, Rózsa János és Sára Sándor.

Kósa Ferenc a filmkészítők azon nemzedékéhez tartozott, amely a hatvanas években kezdte el pályáját, tehetsége és elhivatottsága révén meghatározó szerepet játszott a magyar filmművészet korabeli megújításában. Főiskolai diplomamunkája, az 1956-os eseményeket forradalomnak nevező, ezért évekig betiltott Tízezer nap a legjobb rendezés
velemenyezd, 2019. január 11. péntek, 18:22
Amikor négy birodalom omlott össze
császár

Wikipedia


November 9-én Berlinben is általános sztrájk kezdődött, és az erre még mindig csak szóban hajlandó II. Vilmos helyett Max von Baden kancellár önhatalmúlag hirdette ki a császár lemondását, aki Hollandiába menekült. Néhány órával később a szociáldemokrata Philipp Scheidemann a Reichstag erkélyéről kikiáltotta a köztársaságot, a sokkal radikálisabb, Karl Liebknecht vezette "független" szociáldemokraták viszont a szocialista köztársaság létrejöttét deklarálták. Ezzel győzött a forradalom, és a mérsékelt szociáldemokrata Friedrich Ebert vezette új kormány mellett radikális tanácsok is alakultak. Ebert hamarosan kiegyezett a tábornokokkal, akik elismerték a politikai hatalom birtokosának, de ennek fejében autonóm tényezőnek kellett tekintenie a hadvezetést, és a hivatalnoki kar is a helyén maradt.

Az a bizonyos vasúti
menusgabor, 2018. november 11. vasárnap, 21:00
Miskolc & Diósgyőri vár
-
menusgabor, 2018. szeptember 08. szombat, 19:15
Cseh képviselőház inváziónak minősítette Csehszlovákia 1968-as lerohanását
invázió volt, az ország ezt követő megszállása pedig ellentétes volt a nemzetközi joggal - állapítja meg az a határozat, amelyet a fél évszázaddal ezelőtti események évfordulója alkalmából fogadott el a cseh parlament alsóháza.

A Varsói Szerződés öt tagállamának - Szovjetunió, Bulgária, Lengyelország, Magyarország, NDK - hadseregei 1968. augusztus 21-én rohanták le Csehszlovákiát, hogy véget vessenek a "prágai tavaszként" ismert politikai és gazdasági reformfolyamatnak, amelyet Moszkva a korabeli szocialista tábor számára veszélyesnek minősített. A megszállást követő hetekben a legújabb kutatások szerint 137 csehszlovák állampolgár halt meg.

A határozatot az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) kezdeményezte.

A célunk az, hogy meggátoljuk a történelemhamisítást - jelentette ki Jan Bartosek, frakcióvezető. Jirí Valenta, kommunista képviselő viszont választások előtti agitációnak minősítette a kezdeményezést.

A 200 tagú parlamenti alsóházban a szavazáskor
velemenyezd, 2018. augusztus 22. szerda, 23:32
Babis elleni tüntetés zavarta meg az 1968-as megemlékezést Prágában
A Szovjetunió vezette Varsói Szerződés öt tagállamának hadseregei 1968. augusztus 21-én rohanták le Csehszlovákiát, hogy véget vessenek a "prágai tavaszként" ismert politikai és gazdasági reformfolyamatnak, amelyet Moszkva a korabeli szocialista tábor számára veszélyesnek minősített.

A bevonuló katonaság és a csehszlovák lakosság között számos helyen összetűzésekre került sor. A legvéresebb konfliktus a korabeli Csehszlovák Rádió prágai épületénél játszódott le, ahol 17 civil személy vesztette életét. A megszállást követő hetekben a legújabb kutatások szerint összesen 137 csehszlovák állampolgár halt meg.

"Az eseményekről akkor szabadon tájékoztató rádió a lakossági ellenállás jelképe lett" - jelentette ki Andrej Babis miniszterelnök, akinek beszédét a téren gyakorlatilag nem lehetett hallani. A néhány száz résztvevő jelentős része ugyanis a kormányfő beszéde alatt zajongott, fütyült, piros lapot mutatott fel és Babis elleni jelszavakat skandált. "Szégyen", "Szemétkosárba Babissal" - ilyen
velemenyezd, 2018. augusztus 21. kedd, 20:15
Lemondott a cseh fegyveres testületeket ellenőrző parlamenti bizottság kommunista elnöke
Zdenek Ondráceket csak négy napja, múlt pénteken választották meg, és személyében az 1989-es rendszerváltás után először került kommunista politikus nemzetbiztonsági szempontból fontosnak tartott parlamenti bizottság élére.

A cseh jobboldal azonnal botrányosnak és erkölcsileg elfogadhatatlannak minősítette a fejleményt. Különösen azt kifogásolta, hogy az 1969-ben született Zdenek Ondrácek 1989-ben a korabeli szocialista államban a rohamrendőrségnél szolgált, és 1989 januárjában részt vett a prágai rendszerellenes tüntetések feloszlatásában. Ondrácek megválasztását a cseh sajtó is bírálta és a leváltását követelő petíciót keddig mintegy 14 ezer ember írta alá.

Civil szervezetek kezdeményezésére hétfőn este Prágában és a vidéki nagyvárosokban antikommunista tüntetésekre került sor, amelyeken több ezer ember vett részt. A tüntetők egy része Ondrácek távozásán kívül Andrej Babis miniszterelnök lemondását is követelte. Andrej Babis a hét végén szintén bírálta Ondrácek megválasztását és
velemenyezd, 2018. március 06. kedd, 16:25
1/15
Képek, videók
Apjaval Pragaban 2o12
borigit
2018. augusztus 17. péntek, 15:47
Prágában, Zsuzsival
orban47
2013. január 28. hétfő, 20:47
2011 Advent Prágában 146.
drkerekesmaria
2011. december 26. hétfő, 10:16
2011 Advent Prágában 145.
drkerekesmaria
2011. december 26. hétfő, 10:12
2011 Advent Prágában 141.
drkerekesmaria
2011. december 26. hétfő, 10:09
2011 Advent Prágában 128.
drkerekesmaria
2011. december 26. hétfő, 10:05
2011 Advent Prágában 125.
drkerekesmaria
2011. december 26. hétfő, 10:02
2011 Advent Prágában 111.
drkerekesmaria
2011. december 26. hétfő, 09:58
2011 Advent Prágában 108.
drkerekesmaria
2011. december 26. hétfő, 09:55
2011 Advent Prágában 105.
drkerekesmaria
2011. december 26. hétfő, 09:51
2011 Advent Prágában 087.
drkerekesmaria
2011. december 26. hétfő, 09:47
2011 Advent Prágában 085.
drkerekesmaria
2011. december 26. hétfő, 09:44
John Lennon idézet
cuppika59
2018. január 18. csütörtök, 10:15
John Lennon
sanci81
2015. november 16. hétfő, 15:58
John Lennon-Mick Jagger.j
agica2004
2015. augusztus 18. kedd, 23:47
Címkék
problémákról beszélni, történtek jogi, Szécsi Pál, legjobb rendezés, szovjet blokk, cseh jobboldal, korabeli szocialista, rohamrendőrségnél szolgált, Jirí Valenta, évforduló alkalmával, Kósa Ferenc, rendszerváltás előtt, 1968-as megemlékezést, vidéki nagyvárosokban, Andrej Babis, Friedrich Ebert,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.