Belépés
2019. február 23. szombat | 8. hét | 54. nap | 20:34 | Alfréd, Jávorka
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Lezárult a paksi atomerőmű tízéves biztonsági felülvizsgálata
Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 2017 végén nyújtotta be jelentését az OAH-nak, amely az azóta eltelt idő alatt értékelte, hogy a felülvizsgálatot a jogszabályi követelményeknek megfelelően végezték el, a feladatokat és a határidőket kellően körültekintően határozták meg. A hatósági értékelést 2019. január 30-án zárták le - írták.

A felülvizsgálat - a nemzetközi követelményeket is magában foglaló jogszabályok előírásai alapján - kiterjedt a nukleáris létesítmény, annak rendszerei és rendszerelemei állapotában bekövetkező változások azonosítására és értékelésére, a telephely változásaira, a tudomány eredményeiből, nemzetközi gyakorlatból és a műszaki fejlődésből, továbbá a paraméterek monitorozásából következő új ismeretek, tények értékelésére. A műszaki területen túl az atomerőmű szakemberei áttekintették az adminisztratív és humán szakterületet.

A közleményben kitértek arra, hogy a vizsgálat nemcsak pillanatnyi állapotot rögzített, hanem tíz évre vissza és részben előre is
velemenyezd, 2019. február 20. szerda, 17:41
Egy sztálinista lengyel vérbíró kiadatásának elutasítása miatt bekérették Varsóban a svéd nagykövetet
"Felháborodásunkat jeleztem a nagykövet úrnak" - számolt be sajtóértekezletén Szymon Szynkowski vel Sek lengyel külügyminiszter-helyettes arról a megbeszélésről, amelyet a svéd nagykövettel Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő személyes megbízásából folytatott.Reményét fejezte ki, hogy Svédország mégis kiadja Michniket.

A lengyel diplomata a bírót "az egyik legjellegzetesebb személynek" jellemezte azok közül, akika "bűnöző kommunista rezsimet" szolgálták.

Lengyelország tavaly ősszel adott ki elfogatóparancsot a 89 éves Michnik ellen, Svédország ezt február elején utasította el azzal érvelve, hogy a gyanúsított svéd állampolgár, és a neki tulajdonított tettek elavultak.

A lengyel külügyminiszter-helyettes aláhúzta, hogy Lengyelország Michniket "az emberiesség elleni bűncselekmények kategóriájába tartozó kommunista bűntettek" elkövetőjének tartja, ezek pedig a nemzetközi jog értelmében nem avulnak el. Svédország is köteles betartani ezt a jogot - hangsúlyozta Szynkowski vel Sek. Az emberi
velemenyezd, 2019. február 19. kedd, 17:01
Ápolók napja - Államtitkár: egy társadalom ereje a szolidaritásban van
Horváth Ildikó azt mondta, elkötelezettek, hogy növeljék ennek a szakmának az elismertségét. Az intézkedések között említette a négylépcsős, 72 százalékos szakdolgozói béremelést és a lakhatási körülmények javítását, hogy - mint mondta - az egészségügyben dolgozni ne veszteség, hanem nyereség és öröm legyen a család számára.

Az államtitkár úgy fogalmazott, azt kívánja az ápolóknak, legyenek példaképek, hogy a fiatalok felnézhessenek rájuk azért a munkáért, amelyet végeznek. Hozzátette: ez a hivatás sok erőfeszítést kíván, erőt, energiát visz el, de törekedni kell arra is, hogy az egészségügyben dolgozók is megőrizzék egészségüket.

Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár köszöntőjében arról beszélt, hogy az ápolók a társadalom jószolgálati nagykövetei, akik a másokért való felelősségvállalást a napi hivatásukban testesítik meg.

Hogy ezt a munkát végezni lehessen, bátorságra, nyitottságra és nagylelkűségre van szükség - emelte ki.

Minya Tünde, a Magyar Ápolási Egyesület
velemenyezd, 2019. február 19. kedd, 13:21
Médiadíjat kapott az M1 sportszerkesztősége a Szóvivő Bálon
"Az a legfontosabb, hogy a közmédiának van saját sportcsatornája, az M4 Sport, amely rendkívül sikeres és piacvezető a maga műfajában, de ennek a bálnak a szervezői észrevették azt, hogy az M1 sport egy külön márka" - mondta a díjat átvevő Balogh Péter Dávid.

A vezető szerkesztő kifejtette: az M1 sportszerkesztősége nemcsak televíziós produkciókat állít elő, hanem a rádiós sporthíreket is ez a szerkesztőség gyártja, sőt ugyanehhez a csatornaigazgatósághoz és így az M1 sporthoz tartozik a hírügynökségi munka is.

A Magyarországi Szóvivők Országos Egyesülete a korábbi években az MTVA különböző csatornáinak műsorvezetői és szerkesztőségei közül Olajos Gergőt, Süveges Gergőt, Bényi Ildikót, Borbás Máriát, Sipos Dávid Günthert, az M5 csatornát és tavaly a Család-Barát magazin szerkesztőségét, valamint Kovács Attilát, az MTI/MTVA fotósát díjazta.
velemenyezd, 2019. február 15. péntek, 20:51
Szakértő: egyre több feszültséget okoznak a migránsok Boszniában
A szakértő elmondta, Boszniában a migránsok ellátása a helyi kormányzat, vagyis a kantonok feladata, de ezt a feladatot mind nehezebben látják el. A központi kormányzat, vagyis a szövetségi vezetés pedig semmilyen előrelépést nem ért el az utóbbi években, hogy mérsékelje a kantonokra háruló terhet.

"Jelenleg az adok-kapok megy a kantonok és a szövetségi kormányzat között, hogy ki lássa el ezeket az embereket, de arra nincs terv, hogy el is lássák őket valóban, hanem mindenki abban reménykedik, hogy egyszer elmennek onnan" - mondta a szakértő.

Az év eleje óta 1045 új migránst regisztráltak Bosznia-Hercegovinában - közölte értesülését az Oslobodjenje című szarajevói napilap csütörtökön.

Boszniában hét befogadóközpont van, ám a migránsok nem szeretnének az ország középső részén lévő intézményekben szállást kapni, véleményük szerint ugyanis úgy kisebb az esélyük arra, hogy minél hamarabb tovább tudjanak menni a nyugat-európai országok felé.

A migránsválság Boszniában jelenleg leginkább
velemenyezd, 2019. február 15. péntek, 08:50
Felújítják a nyíregyházi kórház pulmonológiai osztályát
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyetlen, évente csaknem négyezer beteget ellátó kórházi osztályán négy ütemben végeznek el rekonstrukciós munkálatokat, első lépésben egyes orvosi szobák helyén modern vizesblokkokat és fürdőket alakítottak ki, kicserélték az elavult nővérhívó rendszert.

A jelenleg is tartó felújítások során elvégzik az 1960-as években épült kétszintes épület északi szárnyában az illemhelyek és a mosdók korszerűsítését, a többi helyiség tisztasági festését, illetve mindkét épületszinten új padlóburkolatot raknak le.

A beruházáshoz az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) csaknem 100 millió forintot biztosított vis maior támogatásból, a fennmaradó összeget a gyógyintézmény saját erőből finanszírozza. Egy korábbi vis maior támogatásból - a rekonstrukciós munkálatok részeként - elkezdődik a Sóstói úti épület nyílászáróinak cseréje is, a 46 millió forint értékű fejlesztéshez az ÁEEK 36 millió forintot biztosított.
velemenyezd, 2019. február 14. csütörtök, 07:04
Syngenta: négy tonna fölé emelkedhet a napraforgó hektáronkénti átlaghozama
tovább növelhető.

A hagyományos, linolsavas napraforgó felvásárlási ára jelenleg alacsonyabb, ezért a becslések szerint a magasabb jövedelmezősége miatt a magas olajsav tartalmú napraforgóhibridek aránya erőteljesen növekedni fog. A magas olajsav tartalmú napraforgóból készült olaj tovább eltartható, az ilyen típusú olajjal készített ételek egészségesebbek - hangsúlyozta Vajda Beáta.

Ácsné Szekeres Dóra, a Syngenta szakértője közölte: idénkiegyenlítettebb termésátlagokra számítanak, mint a korábbi években, a kedvező időjárás pedig újabb rekordokat eredményezhet a napraforgótermésben.

Tavaly beállítottak egy többismétléses kísérletet, amelyben azt vizsgálták, hogy a technológia egyes elemei mennyivel járulhatnak hozzá a sikeres napraforgó-termesztéshez.

Már most is vannak olyan hibridek, amelyek nagyüzemi körülmények között 5 tonnát megközelítő termésmennyiséget produkáltak hektáronként - közölte Ácsné Szekeres Dóra.

Hozzátette: tavaly a 627 ezer hektárnyi vetésterületen 1,81
velemenyezd, 2019. február 13. szerda, 21:43
Elemzők: az építőipar érdemben hozzájárult a tavalyi GDP-növekedéshez
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett adatai szerint tavaly az építőipari termelés 22,3 százalékkal nőtt az előző évhez képest, míg a múlt év decemberében az építőipari termelés volumene 17,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Tavaly egész évben az épületek építése 16,0 százalékkal, az egyéb építményeké 31,4 százalékkal emelkedett.

Horváth András, a Takarékbank elemzője az építőipar tavalyi teljesítményét robosztusnak nevezte, amivel érdemben hozzá tudott járulni a GDP növekedéséhez a kis súlya ellenére is. A kibocsátás bővülése megfelel a várakozásaiknak, míg idén 16 százalékot elérő növekedést várnak az ágazatban, az erősebb bázis miatt.

Kifejtette: idén az újlakás átadási hullám fogja húzni az építőipart, legalább 25 ezer lakás átadására számít. Emellett a budapesti irodapiacon 700 ezer négyzetméter van megvalósítási fázisban, ami szintén érdemi átadási hullámot fog eredményezni a következő 1-2 évben, számottevően növelve a jelenlegi 3,6 millió négyzetméteres
velemenyezd, 2019. február 13. szerda, 13:32
Organikus űrtechno-lemezt készített a Liquid Limbs
"Erősen kísérletező lett a lemez, ami egybecseng azzal, amivel mostanában foglalkozom. A stúdióban az elektronikus hangszerekkel molyolgatás során, egymást követő napokon állt össze egy összefüggő alap, ami inspirálni kezdett, az ötletdarabokat pedig egy-egy tétellé dolgoztam ki. Arra törekedtem, hogy olyan hangzást hozzak létre, ami a Liquid Limbstől eddig nem volt hallható. Ez organikus űrtechno, minőségi fehér zajjal" - mondta az MTI-nek Batta Róbert, aki jó ideje már egyedül viszi a korábban trióként működő projektet.

A szórakoztató, gegekkel tűzdelt house-trance zenét játszó miskolci Liquid Limbs a kilencvenes években három albumot jelentetett meg: a kazettán kiadott Hydro-Gixer (1993) után a Transparent Hole-t (1994) és a -2+3 C-t (1997). A csapat anyagait a híres londoni független kiadóhoz, a Mute-hoz kapcsolódó HMK forgalmazta, felléptek a Prodigy és Moby előtt is. A csapat végül feloszlott, Batta Róbert azonban 2013-ban újraindította, és egy évvel később Teknikum777 címmel ismét lemezt
velemenyezd, 2019. február 13. szerda, 12:41
Vívó-vb - Sikeres prezentáció Milánóban
volna Kulcsár Krisztián is. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke közvetlenül Szarajevóból, a téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválról érkezett volna az olasz városba, de járatát hóvihar miatt törölték, így csak utólag hallott a magyar prezentáció sikeréről.

Közölte: "biztos vagyok benne, hogy sikerült jó hírét kelteni Magyarországnak és a magyar sportnak, így levélben meg fogom köszönni az olasz kollégáknak, hogy részt vehettünk az eseményen."

A MOB első embere arról is beszélt, hogy korábbi párbajtőrözőként csak kicsivel van több rálátása a budapesti vívó-világbajnokságra, mint más hazai rendezésű sporteseményekre, de biztos abban, hogy a magyarok 2013 után idén is kiváló vb-t rendeznek

"A kormányzat és az EMMI az utóbbi években fokozottan figyel arra, hogy minden támogatást megadjon azoknak a sportágaknak, amelyek Magyarországon szerveznek rangos világversenyt, így a szervezők talán még a korábbinál is több segítségre számíthatnak. A világbajnokság az olimpiai kvalifikációs folyamat
velemenyezd, 2019. február 12. kedd, 17:52
Takács Zsuzsa az Artisjus irodalmi nagydíjasa
Artisjus Irodalmi Díjakat. Az irodalmi nagydíj célja az előző év egy kiemelkedő, különösen értékes alkotásának jutalmazása, a további díjak pedig ösztönzésül szolgálnak a tehetségüket már bizonyított művészek további munkájához - idézte fel az MTI-hez eljuttatott közleményében a szerzői jogvédő iroda.

Mint hangsúlyozták, az Artisjus Irodalmi Díj az egyik legjelentősebb hazai irodalmi elismerés, melynek értéke abban rejlik, hogy maguk a pályatársak szavazzák meg, hogy kik legyenek a díjazottak. A korábbi években egyebek mellett olyan szerzők kapták meg, mint Berkovits György, Földényi F. László, Kukorelly Endre, Pintér Béla, Spiró György, Tandori Dezső, Háy János, Zalán Tibor, Cserna-Szabó András vagy Závada Pál.

Az Artisjus Irodalmi Nagydíjat Takács Zsuzsa költő, műfordító, prózaíró kapja A vak remény című kötetéért. Versei a hatvanas évektől jelentek meg az Élet és Irodalomban, majd az Új Írásban, a Kortársban, a Jelenkorban és az Alföldben. 1964-től csaknem négy évtizeden keresztül tanított
velemenyezd, 2019. február 12. kedd, 10:10
Szijjártó: javulnak a magyar-amerikai politikai kapcsolatok
A tárcavezető a Mike Pompeóval tartott közös sajtótájékoztatón kiemelte: a korábbi években is létezett a kétoldalú kapcsolatrendszer gazdasági és védelmi pillére, de a republikánus adminisztráció hivatalba lépése óta gyors javulásnak, újraépülésnek indultak a politikai kapcsolatok is, ezt mutatja az amerikai külügyminiszter mostani látogatása is.

Kifejtette: mindez annak köszönhető, hogy a magyar kormány és a Trump-adminisztráció több általános politikai és nemzetközi kérdésben azonos vagy hasonló megközelítést képvisel. Így mindketten hazafias politikát folytatnak, ahol a nemzeti érdek az első, és azt gondolják, hogy az állam egyik alapvető kötelessége a saját polgárai biztonságának garantálása. Ezért működtek együtt az ENSZ globális migrációs csomagja elleni küzdelemben - emlékeztetett. Hozzátette: emellett mindketten meg akarják védeni a keresztény örökséget és a keresztény közösségeket világszerte, továbbá a nemzetközi szervezetekben fellépnek, hogy tisztességes megközelítést alkalmazzanak
velemenyezd, 2019. február 11. hétfő, 19:03
1/414
Képek, videók
felülvizsgálaton.jpg
jakabgasparne
2010. április 22. csütörtök, 18:22
Paksi-atomeromu-latkep .jp
megyerimihaly
2016. február 10. szerda, 00:05
Paksi Atomerömű Üdülője
anandocska
2010. október 09. szombat, 17:45
eltelt.jpg
paka68
2018. április 08. vasárnap, 11:44
eltelt.gif
paka68
2015. április 22. szerda, 13:36
Eltelt a nap elfáradtál.
narcisz56
2012. augusztus 02. csütörtök, 20:55
12 óra eltelte után
sarkadykati
2012. március 21. szerda, 08:02
Eltelt a nap
irmus
2011. június 03. péntek, 06:37
eltelt a nap.jpg
agica2004
2011. május 23. hétfő, 14:46
Ismét eltelt 1 év
zsoka1953
2011. január 08. szombat, 08:42
2002.Eltelt a nap.jpg
dnemethk
2008. június 24. kedd, 18:50
Ismét eltelt 1 év
feketeskorpio
2007. november 17. szombat, 13:49
határidő napló
lacipecsenye
2012. március 16. péntek, 20:27
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.