Belépés
2019. június 20. csütörtök | 25. hét | 171. nap | 17:22 | Rafael
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A Heidelbergi várkastély
A heidelbergi várkastély Németország egyik nevezetes romépülete, Heidelberg városának jelképe. A pfalzi választófejedelmek székhelye volt mindaddig, amíg a pfalzi örökösödési háborúban (kilencéves háború) - 1689-ben és 1693-ban - XIV. Lajos francia király katonái le nem rombolták.

A heidelbergi kastély a Neckar bal partján, a folyó és a Königstuhl közé ékelődő, északi fekvésű 80 méter magas dombon, a Jettenbühlön áll. A Kornmarkttól hegyi vasúttal is megközelíthető.

"Zordan dőlt nagy idők titkaitól nehéz
árnyával s az egész völgyre feküdt a vár
orkán tépte falakkal;
ám az örök Nap ifjitó

fényt ontott a gigász tömbre, a rom körül
zöldebb volt a borostyán, a hegyoldalon
nyájas lombjukat erdők
zúgatták le a vár
schuro, 2018. augusztus 20. hétfő, 10:30
Balla Zsuzsanna Aysa
BALLA ZSUZSANNA AYSA

Balla Zsuzsanna (1952 - )

Aysa versei
AHOGY A BŐRÖM A TIÉDHEZ ÉR

A behúzott zsalun túl szentjánosbogarak
rendezik sugarakba a világot,
szemhéjam mögött virulnak pisla lángok,
kék, sárga, bíbor, narancsálmok.
Szín, illat, rezdülés, csak te vagy.
Az ágy mellett levetett melltartóm hever,
te szórtad el, s a köntös úgy omlik el a szőnyegen,
mint a fátyol, sejtelme titkot nem fed el,
Alszom, hozzád érek, szertelen véredényeimben
duruzsol, zsibong a vér, ahogy a bőröm tiédhez
menusgabor, 2018. július 16. hétfő, 20:30
Urquhart vára Skóciában
főkapuhoz. A belső udvar legnagyobb fennmaradt része az északkeleti szakasz, mely egészen közel van a vízhez. Itt található az ötszintes lakótorony és egy magasra felhúzott várfal. A torony délnyugati oldalát egy vihar ledöntötte a 18. században, de a megmaradt részek elérhetők egy csigalépcső segítségével, amelyet a torony sarkába építettek. Bár egyetlen felső szint sem maradt épen, a támasztó gerendák helyei láthatók a kőfalban, illusztrálva a kor építészeti módszerét. A torony mellett áll a nagyterem, a konyha, különböző gazdasági helyiségek és egy kápolna, többnyire romokban.

Korábban volt a kastélynak egy másik beépített része is a déli oldalon, egy alacsony, körülbelül 5 méter magas dombon. Ezzel átellenben, a tavi oldalon volt található egy jóval később épült kovácsműhely és egy galambdúc. Ma a teljes terület romokban áll és a lakótorony legfelső része a fennmaradt vár legmagasabb
schuro, 2018. április 16. hétfő, 15:53
Balla Zsuzsanna
BALLA ZSUZSANNA

Balla Zsuzsanna (1952 - )


AHOGY A BŐRÖM A TIÉDHEZ ÉR

A behúzott zsalun túl szentjánosbogarak
rendezik sugarakba a világot,
szemhéjam mögött virulnak pisla lángok,
kék, sárga, bíbor, narancsálmok.
Szín, illat, rezdülés, csak te vagy.
Az ágy mellett levetett melltartóm hever,
te szórtad el, s a köntös úgy omlok el a szőnyegen,
mint a fátyol, sejtelme titkot nem fed el.
Alszom, hozzád érek, szertelen véredényeimben
duruzsol, zsibong a vér, ahogy a bőröm tiédhez
menusgabor, 2018. március 25. vasárnap, 21:30
Erdélyi József: Márciusi hó
Egész télen a füstös konyhán
tüzelt a kislány meg a nagylány;
ha mosdott is, úgy, szappan nélkül;
a sok füsttől, füstös lett végül.

Szeretett volna fehér lenni;
de ki tud oly csodát tenni,
hogy a csóka fehér legyen? -
Ha van tündér, jöjjön s tegyen!...

Tündér, varázsló a tavasz:
hol süt, hol esik, hol havaz;
csupa szeszély, csupa csodás,
váratlan időváltozás.

Jön-megy a lány a márciusi hóban,
abban a gyorsan olvadóban,
mezítláb, és látja, csodálja,
hogy szép fehér lett a bokája.

Hohó! - kiált fel s mossa kezét-lábát,
arcát-nyakát a babonás bohó...
Azóta hiszik a lányok, hogy szépít,
hogy fehérít a márciusi hó.
eva6, 2018. március 20. kedd, 10:51
A szédületes pénzszórás
BÁRKI NYERI A TAVASZI VÁLASZTÁSOKAT, FÁJDALMAS MEGSZORÍTÁSOKKAL KELL INDÍTANIA A KORMÁNYZÁST
A Fidesz esetében hatványozottan érvényes a mondás: A látszat csal. Lényegében minden máshogy van ugyanis, mint ahogy azt a hivatalos kormánykommunikációban tálalják. A szédületes pénzszórás ellenére nem áll jól a költségvetés egyenlege, a hosszú távú gazdasági kilátások pedig egészen elszomorítóak. Milliók szociális problémáit kell megoldani, ugyanakkor az állam az orosz és kínai hitelek miatt egyre inkább eladósodik, az önkormányzatok pedig átgondolatlan kormányzati intézkedések miatt kerülnek adósságcsapdába. Akár az Orbán-kabinet, akár valamilyen ellenzéki formáció alakít kormányt tavasszal, ezekkel a problémákkal azonnal kell kezdenie valamit.

Az év végi politikai uborkaszezon egyik váratlan híre volt, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium 5 milliárd forintot nyert egy "Létszámleépítések megelőzése és kezelése" elnevezésű uniós pályázaton. Ez a summa akár elegendő is lehet azoknak a
kirscha, 2018. március 04. vasárnap, 18:36
Versek a világirodalomból
VERSEK A VILÁGIRODALOMBÓL


William Blake: A BETEG RÓZSA


Beteg virág vagyok:
Láthatatlan féreg
Éji vihar szárnyán
Egy szirmomra tévedt;

Ágyat vetett bennem,
Szép kármin ölemben,
S most sötét szerelme
Titkon megöl engem.

(Képes Géza)


William Blake: KACAGÓ DAL

Ha az erdő zöld, ha a lomb kacag,
Csengőn kacarász a futó patak;
Kacajos kedvünk fel az égig
menusgabor, 2018. február 12. hétfő, 19:59
Az Eilean Donan-i vár
Az Eilean Donan-i vár egy vár Skóciában, Dornie település közelében; a skót MacRae klán székhelye. A név jelentése szó szerint "Donan szigete", és egy 6. századi remetétől kapta a nevét.

A vár szigetre épült, amely Loch Duich tóban, a Skót-felföld nyugati részén található. A várat csak gyalogosan, egy kőhídon keresztül lehet megközelíteni.

A várat 1220-ban II. Sándor skót király építette, és azt mesélik, hogy I. Róbert skót király (Robert the Bruce) mentsvára volt, mikor az angolok elől menekült. A várat 1719-ben három angol fregatt lerombolta, mert spanyol csapatok elszállásolására használták.

1912 és 1932 között felújították, gyakorlatilag újra
schuro, 2018. január 28. vasárnap, 09:14
A szeretetnyelv-elmélet szerint időt, elismerést, tárgyakat
"A szeretetnyelv-elmélet szerint időt, elismerést, tárgyakat, szívességet és ölelést is ajándékozhatunk egymásnak - sokféleképp fejezhetjük ki a szeretetünket. Ez a megközelítés ébresztett rá, hogy miért nem értik meg egymást sokszor családon belül sem az emberek.
Ráadásul könnyen felsülhet az ember a szeretetnyelvével: megtanultam ezt, amikor a hozzám érkező udvarlómat jó háromnegyed óráig várattam, hogy büszkén ragyogva feltálalhassam neki a meglepetést, a magam sütötte túrós batyut - az egyetlen süteményt, amit ki nem állhatott... És megtanultam elfogadni, hogy nem ette meg, még az én kedvemért sem, és megtanultam azt is azóta (volt időm rá, majdnem harminc éve élünk együtt), hogy a várakozást még a túrónál is jobban utálja. Én a türelmet is bevenném a szeretetnyelvek közé - és ez esetben két oldalról nyilvánult meg a türelem: nála abban, hogy kivárta, amíg előbukkanok a konyhából, nálam pedig abban, hogy az akkori merev és kicsit haragos elutasítását a helyén kezeltem, és nem
koszegimarika, 2018. január 12. péntek, 09:12
A Restormel-vár
Trematon-vár mellett az egyik legjelentősebb normann erőd a megyében. Restormel tökéletes kör alaprajzáról ismert.

A Restormel-vár egy eredetileg kétszintes, belső várudvarral készült, tökéletesen kör alaprajzú, palából épült shell keep. A helyiségeket a várfal belső oldalára felfűzve alakították ki, mely a 13. századi divat egyik szélsőséges példája volt. Az erődben helyet kapott egy konyha, egy nagyterem, vendégszobák, a várúr magánlakosztálya és egy kápolna is. Vizet egy természetes forrás biztosított. A belső vár egy négyzetes alaprajzú, mára többnyire romos kaputornyon keresztül érhető el. Ez a torony lehetett a vár első, részben kőből épült eleme. Az ezzel szemben álló toronyban kapott helyet a várkápolna. Korábban létezett egy, a külső várudvart szegélyező várfal is, ez azonban nyom nélkül elpusztult. A történelmi feljegyzések szerint egy kútbörtön is létezett, mára azonban ez is
schuro, 2017. december 25. hétfő, 21:27
Karácsony Juliskánál
Óriás pelyhekkel szállt alá a hó a kis tanya kertjében. Hűvös szél táncoltatta a pelyheket az ablakokon. Pattogó kályha fénye töltötte meg a kis vályog szobát, búbos kemence ontotta magából a melegséget. Diós bejgli és töltött káposzta illata terjengett a kis helységben ahol egy nagycsalád gyermekei kuporogtak a kemence körül. Nevetgéltek, történeteket meséltek, olykor- olykor rázendítettek egy karácsonyi nótára. Julcsa édesanyjának segédkezett a konyhában, éppen mézeskalácsot készítettek. Nagyobbik bátya és kisöccse odakinn seperték a havat, de úgy tűnt reménytelen harcot vívnak, mivel megállás nélkül szakadt az égi áldás. Pista mérgelődve lépett a tornácra, lesöprögette vállát, majd bosszúsan megállapította:
- Ha egész este így fog esni, holnap ki se tudunk majd jönni a házból.
Jóska mellé lépve jókedvűen megdobta bátyát egy kemény hógolyóval, majd viháncolva beszaladta a biztonságot adó házba, mielőtt még kap egy nyaklevest tettéért.
Kívülről vidámság áradt a kicsiny házból, ám Juliskáéknak
suzymama, 2017. november 27. hétfő, 14:14
Kína rejtélyes alagútrendszere
természetesen, hogy az ellenállók bármelyik házból bármelyik másikba eljussanak a föld alatt, veszély esetén gyorsan eltűnhettek az üldözőik elől, de váratlan támadást is intézhettek a japánok ellen. Megjegyzendő, hogy ezt a módszert követték 30 évvel később a vietnamiak az amerikaiak ellen.

A járatok átlagosan 70-80 centiméter szélesek voltak, a magasságuk pedig mindössze egy-másfél méter volt. Az alagút felső részét körülbelül 2 méteres földréteg választja el a külvilágtól. Van benne főhadiszállás, konyha, étkező, pihenőhely, gabonatároló, titkos helységek, illemhelyek stb. A japán gáztámadások ellen is védekeztek, továbbá számos csapdát is kialakítottak a járatokban.

Az alagút kijáratait magától értetődően jól elrejtették, például tűzhely, daráló, istálló alá vagy kút szája közelébe. Ez utóbbiak nemcsak vízforrásként, hanem szellőzőként is szolgáltak.

Ranzhuang falunál az ellenállás ideje alatt több mint
bordat, 2017. október 30. hétfő, 19:18
1/37
Képek, videók
Heidelberg
lenke1964
2015. április 09. csütörtök, 09:09
Heidelberg-kastély IX.hel
farkas1945
2014. október 06. hétfő, 16:44
Híd -Heidelberg Németo..j
agica2004
2014. szeptember 07. vasárnap, 16:54
heidelberg
lacipecsenye
2013. május 17. péntek, 20:56
heidelberg öreg hid
lacipecsenye
2011. január 03. hétfő, 22:58
heidelberg madonna szobor
lacipecsenye
2011. január 03. hétfő, 22:55
heidelberg.jpg
skorpiolilike
2010. október 05. kedd, 06:51
Heidelberg
csigamalac
2009. március 20. péntek, 12:55
Heidelberg.jpg
szabosanyi5
2008. szeptember 26. péntek, 08:09
heidelberg híd
kekzokni
2007. december 25. kedd, 20:51
pfal.jpg
abivivi
2006. május 09. kedd, 14:12
16 Rálátás a völgyre.jpg
csaobi
2011. május 16. hétfő, 18:46
volgyre.jpg
merien34
2009. július 18. szombat, 18:52
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.