Belépés
2019. november 22. péntek | 47. hét | 326. nap | 14:40 | Cecília
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Véget ért a koszovói előrehozott parlamenti választás
szerepelt.

Az előrehozott választásra azért volt szükség, mert Ramush Haradinaj miniszterelnök július közepén lemondott, ugyanis a koszovói háborús bűnöket vizsgáló hágai székhelyű különleges bíróság gyanúsítottként idézte be. A kormányfő azzal indokolta lemondását, hogy nem akart miniszterelnökként a bíróság elé állni.

A közvélemény-kutatások arra utaltak, hogy az állampolgárok elégedetlenek voltak a Haradinaj vezette kormánnyal, és a kabinet legnagyobb ballépésének a szerbiai árura tavaly novemberben kivetett százszázalékos vámot tartották. A várakozások szerint az új kormánynak ezt az intézkedést mindenképpen el kell törölnie.

A felmérések arra is rámutattak, hogy egyik párt sem tud majd önállóan kormányt alakítani, a legtöbb voksot pedig az Isa Mustafa volt kormányfő vezette Koszovói Demokrata Szövetség (LDK), az ultranacionalista Vetevendosje (Önrendelkezés), valamint a korábban Hashim Thaci államfő, majd Kadri Veseli házelnök irányította Koszovói Demokrata Párt (PDK) szerezheti meg.
velemenyezd, 2019. október 06. vasárnap, 19:12
Olasz költségvetés - Késik a parlamenti megszavazás
hiánycélt és az Európai Bizottság bejelentette, hogy nem indít túlzottdeficit-eljárást Olaszországgal szemben, a római pénzügyminisztériumban megkezdődött a részletes intézkedések összeállítása.

Lapértesülések szerint azonban több kérdésben továbbra sincsen megállapodás a két kormánypárt között. Korábban például bejelentették, hogy jövő szeptemberig felfüggesztik a közigazgatási dolgozók nyugdíjazását, de ez azonnali tiltakozáshoz vezetett a közszféra részéről. Nincsen véglegesítve a nyugdíjakra kivetett új többletadózási rendszer sem.

A teljesen tanácstalan római parlamentben Emma Bonino, az Europa+ nevű párt szenátora azt mondta: az M5S és a Liga nem tudja, mi az a parlamentáris demokrácia.

Giorgio Napolitano volt államfő szerint a kormány megalázza a parlamentet.

A jobbközép Hajrá Olaszország (FI) párt a költségvetést a római kormány Caporettójának nevezte.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök is elismerte, hogy a költségvetési szavazás "a kilencvenedik percre" maradt. Conte
velemenyezd, 2018. december 22. szombat, 09:01
Donald Trump elhalasztotta az Európai Uniót, Kanadát és Mexikót érintő védővámok bevezetéséről szóló döntést
Az acél-, és alumíniumipari termékekre kivetett védővámokat Washington a tervek szerint május elsejétől vezette volna be, de a határidőt átmenetileg június elsejéig meghosszabbította.

"A kormányzat harminc nappal meghosszabbította a Kanadával, Mexikóval és az Európai Unióval folytatott tárgyalások idejét" - olvasható a közleményben, amely leszögezte azt is, hogy Washington a továbbiakban is minden tárgyaláson kiemelt figyelmet szentel majd az amerikai nemzetbiztonsági érdekek megvédésének.

Donald Trump március 8-án jelentette be, hogy az importált acéltermékekre 25 százalékos, az alumíniumra pedig 10 százalékos védővámot vet ki. A védővámok alól azonban azonnal átmeneti időre mentesítette Kanadát és Mexikót, majd március végén - szintén átmeneti időre - az Európai Uniót is. Ennek az átmeneti periódusnak a határideje járt le május elsején.

Mind Ottawával, mind Mexikóvárossal és az Európai Unió képviselőivel folynaktárgyalások, Kanada és Mexikó esetében Washington az esetleges végleges
velemenyezd, 2018. május 01. kedd, 07:11
Amerikai importvámok - Berlin szerint tovább kell erősíteni a piacok nyitottságára épülő nemzetközi kereskedelm
A miniszter - aki a napokban Washingtonban folytatott tárgyalásai révén az Európai Bizottság kereskedelmi ügyekért felelős tagja, Cecilia Malmström mellett a legnagyobb mértékben járult hozzá ahhoz, hogy az Európai Uniót (EU) egyelőre nem sújtják az acélra és alumíniumra kivetett védővámok - a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak azt mondta, hogy "intenzív és koncentrált" tárgyalásokat kell folytatni Donald Trump amerikai elnök kormányával a megemelt vámok alóli mentességre kapott átmeneti időszak végéig, május 1-jéig .

A tárgyalásokkal el kell érni, hogy ne kevesebb, hanem több együttműködés legyen a nemzetközi kereskedelemben, és megerősödjék a világkereskedelmi rendszer.

Az utóbbi évtizedekben a vámok folyamatos csökkenése volt a meghatározó, ami világszerte növelte a jólétet, a globalizáció pedig kölcsönös függőségek hálózatába szervezte a gazdaságokat, ami erősítette a nemzetközi együttműködést. Ezeket az eredményeket nem szabad kockáztatni, és a német kormánynak "kötelessége",
velemenyezd, 2018. március 23. péntek, 17:42
Tőzsde - Erős mínuszban nyithatnak a főbb európai piacok
az esély arra, hogy a végleges intézkedések kevésbé lesznek szigorúak. Mindazonáltal a befektetők attól félnek, hogy az amerikai intézkedések kereskedelmi háborúba torkollhatnak, ami potenciálisan veszélyt jelent a világgazdaság növekedésére.

Peking pénteken felszólította az Egyesült Államokat, hogy "lépjen vissza a szakadék széléről". A kínai kereskedelmi minisztérium leszögezte, hogy nem akar kereskedelmi háborút, de nem is fél tőle. Jelezte, hogy válaszul az importált alumíniumra és acélra kivetett amerikai vámokra 3 milliárd dollár értékű amerikai termékre vetnek ki vámot.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára viszont emelkedik. A legközelebbi, májusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,97 százalékos pluszban, 69,58 dolláron, a WTI pedig 1,18 százalékos nyereségben, 65,06 dolláron forgott.

Már csütörtökön is nagy eséssel végeztek a főbb európai
velemenyezd, 2018. március 23. péntek, 08:11
Az EU új piacvédelmi szabályokat léptetett hatályba
Az uniós bizottság új módszert vezet be annak kiszámításához, hogy dömpingnek minősül-e az olyan országokból érkező uniós behozatal, amelyek gazdasága állami beavatkozás miatt torzul.

Az új jogszabály célja, hogy az EU piacvédelmi eszközei képesek legyenek a nemzetközi kereskedelmi környezet aktuális jelenségeinek - különösen az államilag előidézett, gyakran többletkapacitásokhoz vezető torzulások - kezelésére, teljes körűen tiszteletben tartva a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) jogi keretében érvényes nemzetközi kötelezettségeket.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerint az új jogszabály és a hamarosan rendelkezésre álló új eszköztár révén Európa lépést tud tartani a nemzetközi kereskedelmi környezet folyamatosan változó jelenségeivel és hatékonyan kezelni tudja azokat.

Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős biztos kijelentette, az új uniós dömping- és szubvencióellenes jogszabály jelzi az EU elkötelezettségét az erős és hatékony piacvédelmi eszközök
velemenyezd, 2017. december 20. szerda, 13:42
Szilágyi Domokos
SZILÁGYI DOMOKOS

Szilágyi Domokos (Nagysomkút, 1938. július 2. - Kolozsvár, 1976. november 2.) erdélyi magyar költő, író, irodalomtörténész és műfordító. Halála után 25 évvel az állambiztonsági hivatal levéltárából nyilvánosságra került - neki tulajdonított - ügynöki jelentések nyomán egyesek súlyos kérdőjeleket tettek fel személyiségét illetően, s voltak, akik a vele kapcsolatban megfogalmazott vádakkal költői művét is kivetették volna az irodalomból. Jelentései (köztük kézzel írottak) az interneten is elérhetők.


Szilágyi Domokos -
menusgabor, 2017. november 05. vasárnap, 20:30
Létrejött az elvi megállapodás az EU-Japán szabadkereskedelmi egyezményről
ember él, a felek együttesen a világgazdaság közel 30 százalékát teszik ki, részesedésük a világkereskedelem teljes forgalmából megközelíti a 40 százalékot. Japán az EU hatodik legnagyobb exportpiaca, a japán kivitelnek pedig a harmadik legfontosabb célpontja az Európai Unió.

A 2013 márciusában kezdődött maratoni egyeztetések keretében már 18 tárgyalási fordulót tartottak. Tokió azt akarja elérni egyebek között, hogy az EU csökkentse a járművekre, elektromos berendezésekre és más ipari cikkekre kivetett vámokat. Az EU pedig azt várja Japántól, hogy nyissa meg közbeszerzési piacát, tegye szabadabbá az utat a mezőgazdasági termékek előtt, ide értve a tejtermékeket is, és csökkentse a nem vámjellegű kereskedelmi akadályokat.

Szakértők szerint a kereskedelmi szerződés szimbolikus jelentőséggel is bír, miután Donald Trump amerikai elnök januári hivatalba lépése után kijelentette: az Egyesült Államok kivonul a Csendes-óceáni Partnerség nevű kereskedelmi megállapodásból (TTP), illetve szembehelyezkedett
velemenyezd, 2017. július 05. szerda, 17:15
A héten létrejöhet a politikai egyezmény az EU-Japán szabadkereskedelmi megállapodásról
Mint írták, a csütörtöki találkozón bejelentés várható az EU-Japán szabadkereskedelmi és stratégiai partnerségi megállapodásról. Szakértők ugyanakkor rámutattak, hogy ez még nem a végleges szerződés, annak bizonyos részleteiről még megegyezésre kell jutniuk a feleknek.

Az ülésen Donald Tusk, az Európai Tanács és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, valamint Abe Sindzó japán kormányfő vesz részt.

"Fontos, hogy gyorsan tető alá hozzuk az egyezséget Európával, és ezzel zászlónkra tűzzük a szabadkereskedelem ügyét a protekcionizmus felé történő globális elmozdulásra válaszul" - jelentette ki kedden a japán miniszterelnök.

Hozzátette: a szerződés Japán növekedési stratégiája szempontjából is fontos, ezért minden erejükkel azon fognak dolgozni, hogy létrejöjjön a megállapodás.

A hétvégén Tokióban tárgyaló Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos szerint "meglehetősen bizonyos", hogy a héten tető alá hozzák az egyezséget. Bennfentes források korábban arról számoltak be, hogy
velemenyezd, 2017. július 04. kedd, 11:32
Claude Chappe feltaláló.
külön jelet kapjanak, ami sokat gyorsított az üzenetek átküldésén.

1792-ben küldték át az első üzenetet Párizs és Lille között.

1794-ben a szemafor vonalon keresztül egy órán belül értesültek a párizsiak arról, hogy a francia hadsereg visszafoglalta Condé városát az osztrákoktól. Ezek után újabb vonalakat építettek ki: például Párizs és Toulon között, és a rendszer más európai országok is használni kezdték.

1805-ben Claude Chappe Párizsban öngyilkosságot követett el, kivetette magát hotelszobájának ablakán. Oka betegsége és riválisai vádaskodása miatti depressziója volt: plagizálással vádolták, azt állítva, hogy a katonai szemafor rendszer valójában nem is a saját ötlete volt. (Halálakor már 2000 kilométernyi szemafor hálózat volt Franciaországban.)

1812-ben Chappe testvérei mozgatható szemaforos rendszert fejlesztettek ki, amelyet még a krími háború (1853-1856) idején is használtak.

1846-ban a francia kormány elkötelezte magát az új elektronikus távíró
schuro, 2017. március 09. csütörtök, 21:03
Török Sophie
a szeretetet, mint óvatos bogár
a téli élelmet - mondtam egyszer rég,
de ma már minden szeretetből kigyógyulni
felszabadulás. Minden szeretet rabság!
aki felémnyul: már megkötöz.
Mennyi év, barátom! mig csak szereteted
pórázán éltem, - most egy világ
nyilt meg előttem, - mit eddig megvetésed
eltakart. Szenvedéllyel szivom be
a haragoddal megjelölt világot, ma
ismét enyém száz tilos öröm.
Igy lettem ujra gazdag attól
amit szivemből kedvedért kivetettem!

Nyugat 1939SÖTÉTBEN ÉLEK

Oly közel vagy hozzám,
hogy ha kezedet átfogom,
mintha csak saját ujjaimat
kulcsolnám össze.

Oly közel vagy, hogy
ismerem lélekzeted ritmusát,
s hajad hullámának
változását is észreveszem.

Oly közel vagy, hogy
már nem látlak,
- nem értlek!
S
menusgabor, 2017. január 26. csütörtök, 20:30
A dömping- és szubvencióellenes jogszabályok módosítását javasolta az EB
Az uniós bizottság javaslata olyan országokból érkező behozatalra vonatkozik, amelyekben jelentős piaci torzulás jellemző, vagy az állam széles körű befolyást gyakorol a gazdaságra.

A bizottság az uniós szubvencióellenes jogszabályának szigorítására is javaslatot tett, hogy a jövőben a vizsgálatok során feltárt támogatás is figyelembe vehető legyen, és megjelenjen a kivetett végleges vámokban.

A javaslat azt kívánja biztosítani, hogy az Európa számára rendelkezésre álló piacvédelmi eszközökkel kezelhetők legyenek a nemzetközi kereskedelemben előforduló kapacitásfeleslegek.

Hangsúlyozták, az uniónak biztosítania kell, hogy piacvédelmi eszközei továbbra is hatékonyan kezeljék az egyes országokat jellemző jelentős piaci torzulásokat, amelyek ipari kapacitásfeleslegekhez vezetnek arra késztetve az exportőröket, hogy dömpingáron értékesítsék termékeiket az uniós piacon. Ez kárt okoz az európai iparágaknak, ezáltal elbocsátásokat és üzembezárásokat eredményezhet.

Az uniós bizottság a
velemenyezd, 2016. november 09. szerda, 16:01
1/4
Képek, videók
A haradik Adventra Mariká
csalogany13
2011. december 12. hétfő, 09:17
Templomos szoci.demokratá
furaila
2016. november 08. kedd, 14:09
Demokrata információ.jpg
eva_gyulai
2016. január 04. hétfő, 02:18
MTV demokrata szempont
lacipecsenye
2013. február 18. hétfő, 18:30
Japán - Hashima sziget.jp
farkas1945
2013. október 14. hétfő, 13:14
podborochka-veselyx-ka rti
iga
2008. december 26. péntek, 00:14
Koszovói kép
dragonmester
2007. október 31. szerda, 10:01
választásra készülődve
mecsery
2010. június 04. péntek, 22:21
O.V.-kormányfő.jpg
agica2004
2015. augusztus 15. szombat, 17:41
kormányfő0608.jpg
maroka
2013. június 08. szombat, 23:27
Magyarország kormányfoi.j
mailona
2012. június 05. kedd, 22:48
Naoto japán kormányfővel.
agica2004
2011. június 09. csütörtök, 13:58
kormányfői tigris.jpg
agica2004
2010. november 19. péntek, 14:05
Bajnai kormányfővé válasz
sarkadykati
2009. április 14. kedd, 20:07
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.