Belépés
2020. július 11. szombat | 28. hét | 193. nap | 05:56 | Nóra, Lili
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Október 14-ig lehet jelentkezni az Estöri kreatív történelmi versenyre
Hogyan látják a polgári társadalom és az iparosodás kialakulását azok a fiatalok, akik már a negyedik ipari forradalmat tapasztalják meg? Miképp képzelik el a dualizmuskori hírlapok címlapjait? Influencer vagy híradós lett volna Deák Ferenc? Milyen korlenyomat maradt volna fönn a kiegyezés korából, ha már akkoriban is lett volna internet? Ezekre a kérdésekre is keresi a választ a Estöri történelmi verseny, amely már negyedik alkalommal indul el.

A 16-17 éves diákoknak a versenyen többek között hírportál címlapokat és közösségi média oldalakat kell felépíteniük és menedzselniük. Megtanulják, mi a hírérték, elsajátíthatják a megnyerő címek és bevezetők írásának rejtelmeit. Mivel kiemelt jelentősége lesz a megfelelő szöveges- és vizuális ábrázolásnak, nem csupán a történelemkedvelőket, de azokat is várják, akik a média, a kommunikáció, az informatika, a művészettörténelem vagy a rajz iránt vonzódnak.

A hat hónapig tartó, többfordulós verseny döntősei a kismartoni Esterházy-kastély Haydn termében
velemenyezd, 2019. október 03. csütörtök, 07:06
Idén is megrendezik a Herbstgold zenei fesztivált a kismartoni Esterházy-kastélyban
A fesztiválon, amelyet szeptember 11. és 22. között rendeznek meg, olyan kérdésekre keresik a választ a zene segítségével, mint hogy mit váltanak ki a határok az emberek egymás közti viszonyában és azok hogyan hatnak az egyénre.

A felcsendülő klasszikus, dzsessz-, balkáni és roma zenei művek jelentős része Magyarországról és Ausztriából érkezik, abból a két országból, amely évszázadok óta szoros kulturális kapcsolatokat ápol egymással. Mint kiemelték, az egymást gazdagító hatás az Esterházy hercegek, illetve az általuk támogatott művészek és zenészek példáján is érzékelhető.

A Fesztivál nyitányaként szeptember 11-én a Haydn Filharmónia lép fel, amely Haydn Il distrattóját, Schumann a-moll gordonkaversenyét és Veres Sándor Négy erdélyi táncát adja elő.

Másnap Richard Dünster The Waste Land című darabját, Georges Enescu 3. zenekari szvitjét mutatja be Francesco Piemontesi zongoraművész és a Chamber Orchestra of Europe.

Szeptember 15-én megosztott város mottó alatt egy napig a
velemenyezd, 2019. szeptember 01. vasárnap, 09:11
A március 15-i hétvégén kezdődik a turisztikai szezon Fraknóban és Kismartonban
Fazil Say török zongoraművész, zeneszerző.

A szentmargitbányai (Sankt Margarethen im Burgenland)) kőfejtőben Mozart A varázsfuvola című operáját mutatják be, a premier július 10-én lesz. A darabot Cornelius Obonya és Carolin Pienkos rendezi, Papageno szerepét Max Simonischek, Pamina szerepét pedig két Mozart-specialista szoprán, Ana Maria Labin és Kateryna Kasper játssza. A Budapesti Filharmónia Társaság Zenekarát Karsten Januschke vezényli.

Ősszel folytatódik a Herbstgold nevű fesztivál a kismartoni Esterházy-kastélyban szeptember 11. és 22. között, a rendezvény az idén "a határokon át" mottót kapta, mert idén harminc éve, hogy 1989. szeptember 11-én hivatalosan is megnyitották Ausztria és Magyarország között a határt. A zenei fesztivált a Haydn Filharmónia koncertje nyitja.

Az idei évben ismét átadják - hatodik alkalommal - az Esterházy Art Award független művészeti díjat, amelyet 2009 óta kétévente adnak át. A Short-List című kiállítás a díjra jelölt művészek műveiből 2019. december
velemenyezd, 2019. március 12. kedd, 10:47
Jövőre újra lesz operafesztivál a burgenlandi Szentmargitbányán
A december 20-i egyezség értelmében a tartomány 2021-ig több részletben 6,875 millió euró kártérítést fizet az Esterházy-csoportnak, s további "jelentős történelmi épületek hasznosítása is visszakerül a cégcsoporthoz" - tájékoztatta a csoport pénteken az MTI-t.

Burgenland tartomány 1969-ben negyven évre bérbe vette a kismartoni Esterházy-kastélyt. A csoport 2011-ben pert indított a tartomány ellen 11 millió euró kártérítés megállapítását kérve, mert megítélése szerint a tartomány nem úgy tartotta karban a kastély helyiségeit, ahogy kellett volna.

Az egyezség keretében a tartomány 800 ezer euró egyösszegű támogatást ad a Szentmargitbányai Operafesztiválnak, amelyet - mint írják - a cégcsoport az elmúlt években jelentős befektetéssel Burgenland kulturális turizmusának egyik meghatározó, nemzetközileg is elismert eseményévé fejlesztett.

A tartomány 2015-ben és 2016-ban nem adott támogatást az operafesztiválnak, ebből is bírósági per lett, amelyet a most megkötött megállapodással szintén
velemenyezd, 2018. december 28. péntek, 14:09
Őszi zenei és gasztronómiai fesztivált rendeznek az ausztriai Kismartonban
zongorakíséretével.

Szeptember 15-én pénteken a dzsessz játssza a főszerepet, hiszen Manu Dibango kameruni dzsesszzenész és a Soul Makossa Gang együttes lép fel.

Az esemény zárónapján, szeptember 16-án szombaton vonósnégyes-maratont rendeznek. Négy zenekar, a francia Ensemble Quatuor Ebene, a német Schumann Quartett, valamint a Quartett plus 1 és a Phoen Saxophonquartett lép majd fel.

Az esemény keretein belül a Pan O'Gusto elnevezésű gasztronómiai fesztivál szeptember 9-én szombaton nyitja meg kapuit. A kismartoni Esterházy-kastély parkjában található üvegház, az Orangerie a pannon régió sztárséfjeinek és borászainak ad otthont. A Gault&Millau védnöksége alatt osztrák, magyar és szlovén sztárséfek látványkonyháiban készülnek a hagyományos ételek és az újdonságok.

Magyarországot az Olimpia étterem séfje, Garai Ádám és Kövesdi Márk, a Laci!Konyha! helyettes konyhafőnöke képviseli. Az osztrák konyha különlegességeit a Fertő-tó weideni kikötője mellett található Zur Blaunen Gans
velemenyezd, 2017. szeptember 04. hétfő, 16:03
Ismertették az Esterházy Magánalapítvány idei zenei programsorozatát
A három pillért a december 21-ig tartó classic.Esterházy koncertsorozat, a klasszikus, dzsessz, balkáni és roma zenei koncerteket kínáló kismartoni, szeptember 6. és 16. közötti HERBSTGOLD-fesztivál, valamint Verdi Rigoletto című operájának július 12. és augusztus 19. közötti, szentmargitbányaielőadásai alkotják - mondta az Esterházy Magánalapítvány magyarországi kulturális képviselője a egy szombati sajtótájékoztatón a Müpában.

Schneider Erika közölte: zenei programokat a kismartoni Esterházy-kastélyban, a kastélyparkban, valamint a kőfejtőben rendezik meg. Idéntől az Esterházy-kastély újra otthont ad egy zenekarnak, a Haydn Filharmóniának.

Az új rezidens zenekar januárban Haydn A teremtés című művével nyitotta meg a 2017-es szezont. Április 22-én Marlis Petersen szoprán lép fel, májusban Nicolas Altstaedt csellóművész, karmester Mozart és Haydn műveivel anyák napi koncertre hívja a közönséget, majd a Chamber Orchestra of Europe és Piotr Anderszewski zongoraművész Bartók, Janacek, Mozart és
velemenyezd, 2017. április 08. szombat, 13:32
Zenei és gasztronómiai fesztivállal újul meg az Esterházy-kastély rendezvénysorozata
Schneider Erika, az alapítvány magyarországi képviselője elmondta, hogy három pillérre épülnek a kismartoni programok. Egyrészt a már hagyományos classic.Esterházy koncertsorozatra, másrészt a szentmargitbányai kőfejtő előadásaira, valamint ettől az évtől a Herbstgold fesztiválra. Ez utóbbi szeptember 6-án indul a Haydn Filharmónia hangversenyével.

Rhomberg Géza, a zenekar igazgatója felidézte: az együttest 30 évvel ezelőtt Fischer Ádám alapította a Bécsi Filharmonikusok és a legkiválóbb magyar zenekarok tagjaiból. Tavaly Nicolas Altstaedt lett az új művészeti vezető és 2017-től a zenekarnak a kismartoni Esterházy-kastély ad otthont.

A Haydn Filharmónia a classic.Esterházy hangversenysorozat részeként januárban adott először koncertet Ausztriában. A vonósnégyesekre épülő classic. Esterhazy programkínálatában szerepel még Marlis Petersen szopránénekesnő estje, a Chamber Orchestra of Europe koncertje, első ízben mutatkozik be Kismartonban és ezzel együtt Európában a kanadai Banffban megrendezett
velemenyezd, 2017. március 14. kedd, 19:13
Új zenei fesztivált tartanak jövőre az ausztriai Kismartonban
A Herbstgold elnevezésű program első napján, szeptember 6-án Nicolas Altstaedt vezényletével fellép az Osztrák-Magyar Haydn Filharmonikusok, amely a kismartoni Esterházy-kastély rezidens zenekara lesz az év végétől. A koncerten Beethoven, Sosztakovics és Haydn művei csendülnek fel.

A zenekar szeptember 10-én is koncertet ad, ekkor Haydn, Mozart és Schumann műveit játssza.

Szeptember 7-én a Quartett von Kuijk és a bolgár ütőhangszeres Vassiléna Sérafimova ad koncertet, másnap az ORF Radio-Symphonieorchester Wien lesz a fesztivál vendége.

A program egyik kiemelt eseménye lesz Ian Bostridge, a brit tenor fellépése, aki az Oberon Trióval ad koncertet, majd Schubert Téli utazás című dalciklusát énekli Julius Drake zongorakíséretével.

A balkáni és a roma zene is bemutatkozik a rendezvényen, A macedón King' Naat Veliov's & the Original Kocani Orkestar és a dél-francia Titi Robin előadásai hallgathatók.

Az esemény nyitónapján Kismarton különböző pontjain zenélnek majd a művészek, így
velemenyezd, 2016. december 03. szombat, 09:31
Esterházy Melinda életét bemutató kiállítás nyílik a burgenlandi Kismartonban
szerző írt ugyan már Esterházy Melindáról, de néhány éve úgy döntöttek Esterházy Melindával egyeztetve, hogy nem ezt adják ki ismét, hanem újat készítenek. Az életrajzi mű összeállítása közben jött a gondolat, hogy mindezt jó lenne bemutatni is, így dolgoztak párhuzamosan a könyv és a kiállítás összeállításán.

A Magánalapítvány tájékoztatása szerint az Esterházy Melinda - Sok jóval ajándékozott meg az élet című időszaki tárlat betekintést nyújt egy kiemelkedő pályafutás pillanataiba.

A kismartoni Esterházy-kastély október 15-én nyíló kiállításán egy ötfelvonásos darabot megidézve a polgári származású Ottrubay Melinda életútja tárul a közönség elé, aki balett-táncosként fényes karriert ért el a budapesti operaházban, majd férjhez ment V. Esterházy Pál herceghez.

Az első "felvonás" például a polgári és a főúri családok bemutatásáról, valamint a hercegi pár megismerkedéséről szól, a második Esterházy Melinda balett-táncosnői karrierjét ismerteti, a harmadikban az az időszak jelenik meg, amikor
velemenyezd, 2016. október 14. péntek, 17:33
Istvánffy Benedek zeneszerző életművét mutatják be Győrben
A kiállításon a győri székesegyház kántor karnagyának 12 darab művének kottáit, a korra jellemző képzőművészeti tárgyak fotóit láthatja a közönség.

Nemes Gábor, a Győri Egyházmegyei Levéltár munkatársa az MTI-nek elmondta, hogy a kiállításban az egyes kották mellé olyan zeneszerzők kottáit teszik, akik hatottak Istvánffy Benedekre, mint például Gregor Werner kismartoni karnagy. Lesz egy olyan munka is, amelynek az eredeti kottája Győrben, míg a másolata Veszprémben található meg. Ez azt bizonyítja, hogy a zeneszerző műveit nem csak Győrben ismerték.

A tárlat fő darabja az 1774-ben Zichy Ferenc püspök aranymiséjére írt Szent Dorottya-mise című mű kottája. A vaskos kottát olyan részeknél mutatják meg a nagyközönségnek, amelyek önálló zenei megoldásokat és a mester saját kezű javításait tartalmazzák.

Hangsúlyozta: a kiállítás egyrészt szeretné megmutatni, hogy hogy egy olyan híres komponistája van a városnak, akit Európa-szerte jegyeznek, de a megyeszékhelyen kevésbé ismert, másrészt
velemenyezd, 2016. szeptember 17. szombat, 08:10
A kismartoni Esterházy-kastély rezidens zenekara lesz az év végétől az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar
együttes kérte, így is kifejezve Haydnhoz és a történelmi helyszínhez való szoros kötődését.

A megállapodás 2020-ig szól és az első évek tapasztalatai alapján meghosszabbítható.

Az első koncertet 2017. január 14-én az Esterházy-kastély Haydn Termében adja a zenekar, amelyen Haydn A teremtés című oratóriuma csendül fel Nicolas Altstaedt vezetésével.

Az együttműködés keretében a zenekar négy koncertet ad a classic.Esterházy koncert-sorozatban illetve ugyancsak négyszer lép színpadra az új kismartoni őszi fesztiválon.

A fesztivált szeptember 7. és 17. között rendezik meg, de hivatalos nevét és pontos programját ősszel hozzák nyilvánosságra. Az új rendezvénysorozat célja, hogy az eddigi fesztiválformátumok és Haydn-előadások kibővítésével új zenei-tartalmi súlypontokat hozzon létre.

A klasszikus zene, a jazz és a pop területén jelentkezik újdonságokkal ez a fesztivál, amelyet felolvasások és beszélgetések is színesítenek majd.

Az Osztrák-Magyar Haydn Zenekart Fischer Ádám
velemenyezd, 2016. május 11. szerda, 17:52
Kortárs kiállítás nyílt a kismartoni Esterházy-kastélyban
A független művészeti díjat 2009 óta kétévente adják át. A kitüntetés célja a kortárs művészet támogatása és a nemzetközi párbeszéd elősegítése.

A Festészet a szabad térben című kiállításon Tibor Zsolt Bécsben élő művész munkái, Horváth Dániel többek között utazóbőröndökből összeállított installációja és képei, Makai Mira Dalma kerámiái, Kaszás Tamás zöld növényekből és használt bútorokból feltornyozott installációja, Borsos Lőrinc zászlókat felvonultató képsorozata, Szabó Ábel kortárs városképek valósághű ábrázolását bemutató alkotásai és Király András szürreális jegyeket hordozó munkái láthatók.

A kiállítást szervezők által az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a kiválasztott művek a festészet műfajára koncentrálnak ugyan, de az alkotások nagy része átlépve az eddigi határokat "kilép" a térbe, és ezáltal izgalmas köztes terek keletkeznek.

A kastéllyal szemben található Vinotékában koncepcionális művészek ifjabb generációjának horse/home stories című kiállítása nyílik meg. A
velemenyezd, 2016. március 18. péntek, 16:43
1/5
Képek, videók
Jelentkezési lap
furaila
2019. május 04. szombat, 19:06
Jelentkezett
csalogany13
2017. április 16. vasárnap, 20:07
Klaudia is jelentkezett
csalogany13
2014. november 29. szombat, 09:48
Kati megint jelentkezett
csalogany13
2014. november 23. vasárnap, 09:38
Kati ismét jelentkezett
csalogany13
2014. november 23. vasárnap, 09:32
N.Ist.-né Kati jelentkeze
csalogany13
2014. október 06. hétfő, 20:35
Böbe jelentkezett
csalogany13
2014. szeptember 16. kedd, 09:09
Böbe hétvégi jelentkezése
csalogany13
2014. szeptember 16. kedd, 09:07
Éjszaka jelentkező fájdal
sanci81
2014. június 22. vasárnap, 09:57
Jelentkezési lap 3. old.
furaila
2014. május 19. hétfő, 03:05
Jelentkezési lap 2. old.
furaila
2014. május 19. hétfő, 03:00
deák ferenc.png
chillik
2016. december 28. szerda, 07:46
Deák.Ferenc.kép.jpg
cserhat3
2015. január 06. kedd, 12:32
Deák Ferenc
1951anna
2013. augusztus 01. csütörtök, 06:17
Deák Ferenc Balatonfüred
1951anna
2013. augusztus 01. csütörtök, 06:16
Címkék
Esterházy Melindáról, december 20-i, csoport 2011-ben, Szentmargitbányai Operafesztiválnak, hagyományos ételek, első koncertet, Esterházy Melindával, együttműködés keretében, fesztivál vendége, Haydn Filharmónia, dzsessz játssza, kismartoni programok, második Esterházy, kastéllyal szemben, Istvánffy Benedek, Horváth Dániel,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.