Belépés
2020. február 25. kedd | 9. hét | 56. nap | 10:13 | Géza
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Bemutatták Berlinben a 30 éve szabadon című tablókiállítást
eseményeire is kitekintést nyújt. Ezzel kapcsolatban Tallai Gábor hangsúlyozta: "nem kaptuk meg azt a segítséget, amelyet reméltünk, nem volt Marshall-segély, Münchausen báró módjára saját magunkat kellett kihúznunk a mocsárból", ami sikerült, és ez erős öntudattal, magabiztossággal ajándékozta meg a magyaroknak.

"Szerények vagyunk, de büszkék, és nagyon boldogok, hogy oly sok évtized után most már harminc éve szabadon, demokratikusan dönthetünk saját magunkról" - fogalmazott Tallai Gábor.

A kiállítás öt nagyobb egységen keresztül, időrendben, idézetekkel és fényképekkel jeleníti meg, hogy Magyarország miként jutott el a kommunista diktatúra elnyomásából a rendszerváltoztatásig. A legnagyobb részletességgel a csodák éveként jellemzett 1989 eseményeit mutatja be, az utóbbi három évtizedből pedig a visegrádi négyek országcsoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) közös sikereit, a NATO- és az EU-csatlakozást is kiemeli.

A 30 éve szabadon Emlékbizottság és a Közép- és
velemenyezd, 2020. január 28. kedd, 20:52
Fabiny Tamás: az úrvacsora éve a hitbéli megerősödést szolgálja
Fabiny Tamás sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az egyház, az egyházak akkor fognak megújulni, ha azt a lelki feladatot végzik, amelyet Jézus Krisztus rájuk bízott.

"Az úrvacsora az egész kereszténység olyan titka, lehetősége és alkalma, ahol a hívők a kenyérben és borban megélhetik a közösséget Jézus Krisztussal és egymással is" - közölte az MEE kommunikációs szolgálata korábban az MTI-vel.

Bár a tematikus év elsősorban nem közéleti és társadalmi kérdésekkel foglalkozik, a hitbéli megerősödés várhatóan kihatással lesz az egyház ezekkel kapcsolatos megnyilatkozásaira is - jelezte Fabiny Tamás.

Felidézte, hogy a katolikus egyház idén Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust rendez Budapesten, ami lehetőséget ad a közös gondolkodásra, valamint az egyházak "látható egységének" megvalósításáról szóló egyeztetésre.

Hafenscher Károly, a zsinat lelkészi elnöke közölte, hogy az év során tudományos konferenciákat, számos kulturális és zenei programot is rendeznek. A tematikus év programjai
velemenyezd, 2020. január 07. kedd, 15:42
Herendi porcelánokból nyílt kiállítás a török fővárosban
A tárlat júniustól szeptemberig a rózsadombi Gül Baba Kulturális Központban volt látható. A mostani kiállítás Magyarország Ankarai Nagykövetsége szervezésében valósult meg.

A hétfői eseményen tartott beszédében Mátis Viktor, Magyarország ankarai nagykövete rámutatott: ez a kiállítás csak kezdet, mert már folynak az egyeztetések egy akár négy-ötször nagyobb tárlatról is, amely a tervek szerint áprilistól vagy májustól lenne megtekinthető a fényűző isztambuli Dolmabahce palotában. Az ankarai nagykövet jelezte: az a kiállítás átfogóbb és sokszínűbb lesz, valamint hosszabban, mintegy egy-másfél hónapon keresztül várja majd az érdeklődőket.

Mátis Viktor kiemelte: a herendi porcelán egy olyan 194 éves védjegy, amelyet a 20. század történelmi viharai sem tudtak tönkretenni. A herendi porcelán Londontól Párizson át a világ számtalan nagyvárosában jelen van, a Távol-Keleten pedig különösen is híres és sikeres - hívta fel a figyelmet a nagykövet, aki egyúttal reményét fejezte ki, hogy a márka
velemenyezd, 2020. január 06. hétfő, 18:21
Gábor Áron rézágyúja Budapesten látható
"Gábor Áron hős volt, alakjában ott van a székely találékonyság is. Mintegy hetven löveget készített a szabadságharc alatt, de csak egy ágyúcső maradt fenn, amelyet 1906-ban Kézdivásárhelyen találták meg vízvezeték-szerelés közben. 1923-ban a Székely Nemzeti Múzeumba került, de 1971-ben Bukarestbe szállították, és csak 2010-ben tért vissza Sepsiszentgyörgyre" - mondta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke hétfőn, a kiállítás megnyitóján a Hadtörténeti Múzeumban.

Mint kifejtette, az ágyú mellett olyan 1848-49-es forradalmi ereklyék láthatók a kamara kiállításon, mint Kiss Ernő tábornok nyerge, Deák Ferenc pipája, Kossuth Lajos cigarettaszipkája, Bem József sétabotja vagy Zathureczky István a kufsteini börtönben készített kosárkája. Kelemen Hunor hangsúlyozta: a most kiállított tárgyak jelentőségét az adja, hogy történelmi hőseink használták, vagy éppen ők készítették.

A rézágyú a szabadságharc leverése után csaknem hatvan évvel került elő, és mielőtt 1971-ben a Román Nemzeti Történeti Múzeumba
velemenyezd, 2019. november 18. hétfő, 11:42
A Hadtörténeti Intézet és Múzeumban állítják ki Gábor Áron ágyúját
A múzeum az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a hétfő délben megnyíló Lészen ágyú című kiállításnak, amely az 1848-49-es forradalom és szabadságharc háromszéki emlékeit mutatja be, legértékesebb tárgya a Gábor Áron által öntött rézágyúk egyetlen megmaradt példánya. A kiállítandó löveget 1906. augusztus 18-án találták meg vízvezeték-szerelés közben Kézdivásárhelyen, a hajdan a löveggyárnak is otthont adó Rudolf kórház udvarán. Az ágyú 1923-ban Kézdivásárhelyről a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumba került, majd 1971-ben Bukarestbe, a Román Nemzeti Történeti Múzeumba szállították. Végül a székely ereklye, 2010-ben kerülhetett vissza a Székely Nemzeti Múzeumba, ahol 2011. március 15-től állandó kiállításon volt látható.

A "hányatott sorsú, becses ereklye" Budapesten történő bemutatását az tette lehetővé, hogy a Kós Károly által tervezett sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum épületét felújítják, így a féltve őrzött műtárgy - más egyéb 1848-49-es ereklyékkel együtt - a budapesti
velemenyezd, 2019. november 17. vasárnap, 08:31
Liget Budapest - Főigazgató: folytatódik az új Néprajzi Múzeum beruházása
hogy a hatályos kormányhatározat szerint mostani, Kossuth téri otthonukat 2020 júniusáig kell átadniuk, de az ígéretek szerint ez a dátum rövidesen 2020 végére módosul. A Kossuth tér megújítását célzó Steindl Imre Programmal nagyon jó az együttműködés - hangsúlyozta.

Kemecsi Lajos kiemelte: az új épület megnyitásáig a Néprajzi Múzeum még aktívabban van jelen az online térben, jól halad a költözés előkészítése és a gyűjtemény digitalizálása, valamint előrehaladott állapotban van a leendő állandó kiállítás tervezése is.Elmondása szerint az új Néprajzi Múzeum állandó tárlata is az intézmény saját gyűjteményén alapul majd, a kiállítás alapterülete pedig az eddigi 1200-ról 3000 négyzetméterre nő.

A magyar anyagon kívül a tárlat a nemzetközi anyagot is megmutatja, de nem külön, "rezervátumként", az alapkoncepció ugyanis nem a legszebb darabok egyszerű felsorakoztatását célozza, hanem a látogatóban felmerülő kérdések megválaszolására koncentrál - árulta el, hozzátéve: az állandó kiállítás mellett
velemenyezd, 2019. november 15. péntek, 14:11
Az 1989-es romániai forradalomról nyílik kiállítás Szentesen
A muzeológus felidézte, hogy három évtizeddel ezelőtt, 1989 decemberének közepén robbant ki a forradalom Romániában, Temesváron. A romániai fegyveres megmozdulásokra, a politikai és történelmi változásokra, valamint a Dél-Alföldről induló segélyakciókra kíván emlékezni a szentesi Koszta József Múzeum nagyszabású, Temesvár '89 - A magyar segítség című kiállítása.

A december 14-én nyíló, és a következő év június elejéig látogatható interaktív bemutatóban a szervezők több más momentum mellett Csongrád, Hódmezővásárhely, Makó, Szeged és Szentes összefogására, a helyi közösségek forradalom melletti kiállására is fókuszálnak majd. A csaknem ezer négyzetméternyi beépített felületen így alkalom adódik az alföldi települések 1989-es helytörténetét is bemutatni.

A Koszta József Múzeum szervezésében, a Csongrád megyei közgyűjtemények ezért keresik azokat, akik tárgyi emlékekkel, fotókkal és szóbeli élménybeszámolókkal járulnának hozzá a korabeli események bemutatásához. Az értintettek november 22-ig
velemenyezd, 2019. november 06. szerda, 17:44
Paksi bővítés - Süli János: a Paks II. projekt több mint 400 engedéllyel rendelkezik
Süli János a Roszatom szervezésében a baranyai megyeszékhelyen szerdán és csütörtökön zajló nemzetközi fórum és kiállítás megnyitója előtt rendezett sajtótájékoztatón kiemelte: a paksi atomerőmű bővítésében a következő hónapok fontos feladatának nevezte a létesítési engedélykérelem elkészítését és jövő év június 30-ig kitűzött benyújtását, amelynek értékelését ezt követően az Országos Atomenergia Hivatal nemzetközi szakértők bevonásával végzi.

Ismertette: a 2400 megawattos összteljesítményt nyújtó létesítmény már rendelkezik a jogerős környezetvédelmi és telephelyengedéllyel. A környezetvédelmi engedélyezésben részt vett valamennyi ország hozzájárult az új blokkok megépítéséhez, és az ENSZ Espooi Egyezmény titkársága is kimondta, hogy az engedélyezés során alkalmazott magyar eljárás példaértékű.

Idén nyártól már zajlik az építkezés a paksi atomerőmű felvonulási területén, összesen mintegy nyolcvan épület kivitelezésére lesz szükség. Hozzátette: az orosz fél már jelezte, hogy az épületek
velemenyezd, 2019. november 06. szerda, 13:51
A CEE Animation tagja lesz a nemrég megalakult Magyar Animációs Producerek Szövetsége
Mint a beszélgetésen elhangzott, Temple Réka producer, a MAPSZ elnöke, aki 25 éve dolgozik animációkkal, és Gelley Bálint, a MAPSZ elnökségi tagja, a CUB animációs stúdió alapítója, aki a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) végzett rendezőként, együtt kezdeményezték a szövetség létrehozását. A szervezetet júniusban jegyezték be, tagjai saját tartalmakat gyártó producerek és stúdióvezetők.

Gelley Bálint kiemelte, hogy a legtöbb országban korábban is létezett már ilyen szakmai érdekvédelmi szervezet. A MAPSZ terveik szerint külföldi fórumokon, eseményeken is képviselni fogja a magyar animációt. Emellett tagja lesz a közép-európai régió animációs producerszervezeteit tömörítő, CEE Animation nevű ernyőszervezetnek is, amelynek célja, hogy az Európai Unió keleti részében is a nyugatihoz hasonlóan jelentős animációs ipar alakuljon ki.

A CEE Animation eredetileg a szövetségeket fogta össze, később annyiban változott a rendszere, hogy jelenleg már egy önálló entitás, az Európai Unióhoz tartozik.
velemenyezd, 2019. október 31. csütörtök, 16:42
Férfi kézilabda BL - A Veszprém kilenc góllal legyőzte a címvédő Vardart
Andreas Nilsson vezérletével a Veszprém 6-1-es sorozatot produkált és négygólos előnybe került, mert jobban összpontosított ellenfelénél, így támadásban és védekezésben is pontosabbnak bizonyult. Tyimur Gyibirov gyors góljaival felzárkózott a Vardar, ám a szünet előtt Petar Nenadic irányításával 4-1-es szériával zárt a házigazda.

A második felvonásban tíz perc sem kellett a vendégek első időkéréséhez, mert a Veszprém jól játszott és öt góllal vezetett. A meccs háromnegyedénél a hazaiak - harmadik kiállítása miatt - elveszítették a norvég Kent Robin Tönnesent, ennek ellenére a folytatásban is remekeltek. Az első félidőben Sterbik Árpádnak, a másodikban Vladimir Cuparának voltak bravúros védései, az egyiptomi Omar Jahja pedig támadásban és védekezésben is kiválóan teljesített.

A hajrában a tíz gólt is meghaladta a különbség, amely végül kilencre csökkent.

A mezőny legeredményesebb játékosa Rasmus Lauge Schmidt, illetve Tyimur Gyibirov volt egyformán nyolc góllal.

A két csapat tizedik
velemenyezd, 2019. október 19. szombat, 19:22
A britek nem akarják kiengedni az országból Joseph Wright egy festményét
Helen Whately művészeti, örökségvédelmi és turisztikai ügyekért felelős miniszter átmeneti exporttilalmat vetett ki a Two Boys with a Bladder című festményre, miután a Los Angeles-i J. Paul Getty Múzeum megállapodást kötött annak megvásárlásáról.

Az 1769-ben készült festményen két gyerek látható egy sertéshólyaggal, amely népszerű játék volt annak idején.

A 18. század egyik legjelentősebb művészeként számon tartott Wright képeinek jellemzője, hogy az alakokat, jeleneteket gyertyafény világítja meg. Wright ugyan Londonban tanult, de műveinek többségét szülővárosában, Derbyben készítette, és vált az első jelentős angol festővé, akinek székhelye a fővároson kívül volt.

A J. Paul Getty Múzeum még júniusban jelentette be, hogy meg akarja vásárolni a festményt egy magánszemélytől, tovább gyarapítva a jelenleg két darabból álló Wright-gyűjteményét. Az intézmény szerint a festményt a 18. század óta nem állították ki.

A brit kormány a kulturális támogatásokra szánt közpénzek szétosztására
velemenyezd, 2019. október 18. péntek, 18:42
Kertész Imre-fotókiállítást rendeznek Szabadkán
A közlemény szerint a kiállítás az író tanulóéveit (1934-1955), valamint Kertész Imre első feleségének, Vas Albinának (1920-1995) megrendítő sorsát mutatja be. A fotótárlat október 17-től november 11-ig lesz látható a Szabadkai Kortárs Galériában.

A kiállítás anyagának döntő többségét most először láthatja a nagyközönség. A tárlatot a Kertész Imre Intézet igazgatója, Hafner Zoltán nyitja meg, majd a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban Lukács Sándor színművész tolmácsolásában a Kaddis a meg nem született gyermekért című regény adaptációja elevenedik meg.

Kertész Imre és Vas Albina 1953. szeptember 14-én ismerkedtek meg egy kávéház teraszán. Kertész Imre akkor huszonnégy éves, katonai szolgálatát töltő fiatalember volt, a 33 éves Vas Albina pedig két hete szabadult a kistarcsai internálótáborból - idézi fel a közlemény.

Vas Albina szabadkai zsidó családban született 1920. június 10-én. Édesapja vezető beosztású banktisztviselő volt, akit a Délvidék visszacsatolása (1941) után
velemenyezd, 2019. október 12. szombat, 15:04
1/135
Képek, videók
a cápának bemutattam apát
soni96
2009. január 28. szerda, 17:54
Laci bemutatta Piszni
pirine
2008. június 15. vasárnap, 20:47
bemutatta.jpg
szidi001
2008. május 19. hétfő, 14:51
kommunista numerus clausu
furaila
2013. június 25. kedd, 09:48
Templomos kommunisták
furaila
2013. június 25. kedd, 09:44
A kommunista Kína lobogój
farkas1945
2010. november 15. hétfő, 17:54
Magyar Kommunista Munkasp
cipello
2010. június 23. szerda, 19:56
big_757239_kommunistak %20
szidi001
2007. január 05. péntek, 03:18
A legnagyobb feladatunk n
sanci81
2018. szeptember 01. szombat, 18:06
A legnagyobb szegénység
anna4459
2018. augusztus 22. szerda, 19:42
A legnagyobb lecke...
cuppika59
2018. augusztus 16. csütörtök, 18:48
Életünk+legnagyobb+rés ze+
menusgabor
2018. július 13. péntek, 22:19
a legnagyobb hiba.jpg
sz719eszter
2018. május 23. szerda, 19:05
A legnagyobb kincs
irmus
2018. május 06. vasárnap, 16:56
a legnagyobb.png
sz719eszter
2018. március 17. szombat, 11:32
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.