Belépés
2019. július 16. kedd | 29. hét | 197. nap | 14:40 | Valter
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A szív szavai
sejtelmes látványa mesébe illene.
Még szállnak a héják ágról - másik ágra,
kutatva az avaron lesz e héjanász ma.
Még tombol a fagy szele köpenyét forgatva,
csilingelő jégcsapok mosolyát kicsalva.

Lassan nyílik meg a horizont palástja,
mit arannyal szegélyez a nap tüzes orcája.
Fényét nyalábban küldi a világnak,
melegétől a kispatak zubogva megárad.
Mozdul az avar is - bújik a csíra,
gyenge lábon ingadozva, összekapaszkodva,
egy lehulló harmatcsepp gyengéden locsolja.
Egyre szélesebbre tárul az égi színpad függönye.
Teret nyer a fény, s éltető ereje.
Dermedésből olvad - színesedik a világ,
s a fuvallattá szelídült széllel
együtt dúdolja a
menusgabor, 2019. június 06. csütörtök, 22:30
Különleges bejgli karácsonyra
alaprecept
Ezzel a finom tésztával könnyen tudsz majd dolgozni és bármilyen töltelékkel remekül kombinálhatod.
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
2 dkg élesztő
1,5 dl tejföl
1 dl tej
25 dkg vaj
2 kisebb tojás
5 dkg porcukor

1 tojás a kenéshez

Elkészítés:
A tejet 1 teáskanál cukorral langyosra melegítjük, és belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, de nem dolgozzunk vele túl sokáig, különben a vaj felolvad a kezünk melegétől. Adjuk hozzá a porcukrot, a tojást, a tejfölt és a felfutott élesztőt. Gyúrjuk össze a hozzávalókat, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Ha sokáig gyúrjuk, ugyanaz érvényes: a vaj felolvad és a tészta túl puha lesz. Kb. 25 dkg-os cipókat formáljunk az összeállított tésztából. Fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe 15-20 percre.
A tésztát ezután 20-25 cm-es téglalapra nyújtsuk. Mehet rá a töltelék, egyenletesen oszlassuk el. Annyi tölteléket használjunk, amennyi a tészta súlya. Tekerjük fel a
maroka, 2018. december 16. vasárnap, 08:51
Darálos gépi keksz
20 dkg kristálycukor , fél csomag sütőpor , 1 citrom héja + leve , 2 egész tojás ,tej

1-2 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)

A lisztet és a sütőport a margarinnal gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, végül a kristálycukorral is összekeverjük.
Beletesszük a citrom lereszelt héját, az átszűrt levét és a tojásokat.

Szintén gyors mozdulatokkal annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy se túl kemény se túl lágy ne legyen a tészta.
Azért kell gyorsan dolgozni, hogy a kezünk melegétől ne puhuljon meg túlságosan a margarin.
A kész tésztát egy órát hűvös helyen pihentetjük.

Ha nem csak fehér (világossárga) sütit szeretnénk, akkor el lehet felezni a tésztát két fele és a másik felébe 1-2 kanál kakaóport bele lehet gyúrni.

Ha még cifrábbra akarjuk akkor lehet a tésztát 1-2 kanál kókuszreszelékkel, vagy 1-2 narancs vékonyan lereszelt héjával + a levével ízesíteni.

Formázás:
Ezt a sütit eredetileg a húsdarálóhoz való feltéttel lehet formázni.
bkisseva, 2018. május 31. csütörtök, 10:34
Szendrey Júlia
hajtjuk le fejünket,
S mint buzgó imára, kulcsoljuk kezünket,
Elmerengünk hosszan, minden mást feledvén,
Csak varázsjátékod hatalmát érezvén
S fölmelegült szivünk ihletett dobogását,
Közbe-közbe örömkönnyeink hullását...
Midőn így eltelve égi boldogságtól
- Ki fölemelt bennünk a földnek porából -
Keressük a mestert, keressük a kezet,
Melynek érintése föltárta az eget:
Nem fázunk már ekkor a tél hidegétől,
Lángra gyulladt arcunk a kéj melegétől;
Nem találjuk sehol, nem látjuk a telet,
Zúzmarás ruháját levetnie kellett,
A napnak éltető tavaszi sugára
Rásütött hófedte jégkoronájára,
S nyomban összeomlott, elolvadt alakja,
A léget eltölti virágok illatja...

És mikor a nyárnak égető hevében
Az ember eltikkadt, elepedt egészen:
Hogyha ilyenkor hoz jó sorsunk körünkbe,
Mintha égi harmat hullana szívünkbe,
Felüdült kedéllyel szívjuk be a léget,
Mely körülfoly, hordván mennyei
horvathzsoka, 2018. március 27. kedd, 09:15
Karamellizált almatorta csökkentett kalóriatartalommal
Elkészítés
A tésztához összekeverjük a zabpehelylisztet a tojással, a szobahőmérsékletű kókuszolajjal, 4 dkg eritrittel, végül pedig a natúr joghurttal, hogy könnyen gyúrható legyen. Legalább 30 percig a hűtőben pihentetjük.
Ezalatt kimagozzuk, és vékony szeletekre vágjuk az almát, majd összekeverjük a maradék eritrittel és megszórjuk fahéjjal ízlés szerint. A sütőt előmelegítjük 170°C-ra.
A tésztát kivesszük a hűtőből és néhány percig gyúrjuk, hogy a kezünk melegétől újra gyúrható állagú legyen. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kevés natúr joghurtot. Ezután liszttel megszórt nyújtódeszkán 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk.
Egy piteformát alaposan kiolajozunk kókuszolajjal, majd szépen körbepakoljuk a fahéjas almaszeletekkel, végül kitöltjük az üres lyukakat is a megmaradt almával. A tésztát óvatosan feltekerjük a nyújtófára, majd az almás rétegre terítjük. A felesleges darabokat
bordat, 2017. november 01. szerda, 17:02
Endrődi Sándor versei
kimondtál!
Mily életerős buzgás
Támadna e földön!
A megtisztult nemzeti léleknek
Mily forradalma söpörné
Pokolba a régi penészt,
A híres magyar szalmatüzek
Minden hamuját,
S az átszebbült, új, szabad életnek
Milyen diadalma volna jutalmunk!

Oltár lenne e hon, ahonnan
Nagy, nemes, világot melegítő
Gondolatok
Sugaraznának széjjel
A beteg emberiségre, -
Mint mikor alaktalan éjjel után
Föllángol a Nap,
S fényének melegétől
Az alvó élet
Diadalmas ragyogással
Munkára, örömre fölébred!

--

A KÖLTÉSZETHEZ

Sok ezer vadság, durvaság közt,
Gyengéd és hű maradt szivem.
Te védtél engem, oh költészet,
Szintoly' gyengéden és híven.
Mint gyermek már rajongtam érted
S ott küzdtem lobogód alatt.
Nekem nem voltál soha játék,
Mindig szentnek tartottalak.

Utánad törtem az egekbe
Minden keserven, poklon át,
Hogy szomjú lelkem
kkm, 2017. szeptember 01. péntek, 07:34
Családi zserbó
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 40 dkg házi baracklekvár, 25 dkg cukor, 20 dkg darált dió, 10 dkg zsír, 10 dkg vaj, 10 dkg csokoládé, 1 dl tejszín, 1 tojás, 1 dkg élesztő, rum

A lisztet tálba öntjük, hozzáadjuk a zsírt, a vajat, a tojást, a cukrot és a felfuttatott élesztőt. Alaposan összegyúrjuk (a zsír és a vaj a kezünk melegétől fog megolvadni), majd letakarva langyos helyen pihentetjük. 30 perc pihenés után 4 részre osztjuk. Belisztezett gyúródeszkán tepsi méretűre nyújtjuk, majd a vajjal kikent tepsibe fektetjük. Ez annyit jelent, hogy a kinyújtott lapot lassan feltekerjük a sodrófára, majd a tepsi felett a tésztát letekerjük róla. Megkenjük bőségesen baracklekvárral, megszórjuk darált dióval és ízlés szerint (azaz nagyon) megspricceljük rummal. Ne aromát használjunk, mert az mit sem ér! Erre kerül az újabb tészta, amelyre újabb lekvár, dió és rum kerül. Ezt folytatjuk addig, míg az utolsó tészta is bekerül a tepsibe. A legfelső tésztára semmit sem teszünk! Megszurkáljuk villával (sűrűn és
bkisseva, 2017. március 11. szombat, 19:54
Húsvéti kalács
tejszín
Elkészítés

Első lépésként felforraljuk a tejet, ezután 2,5 dl-t átöntünk a dagasztótálba, ott hagyjuk langyosra hűlni. Belekavarjuk a cukrot és ebben felfuttatjuk az élesztőt 5 perc alatt. Hozzáadjuk a tojás sárgáját, a reszelt citromhéjt, átszitált lisztet, sót és lágy kalácstésztát dagasztunk (ha keménynek tűnik a tészta, lágyithatjuk a fennmaradó tejjel).

A kidagasztott tésztából cipót formálunk, egy konyharuhára helyezzük, majd 1 teáskanálnyi zsirt eldörzsölünk a két tenyerünkben, hogy a kezünk melegétől olvadozni kezdjen, majd ezzel bekenjük egyenletesen a kis cipót. Egy nagyobb műanyag edénnyel leboritjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük.

Fontos: a tészta akkor van készre kelve, amikor a zsír réteg megrepedezik a felszínén.

A megkelt tésztát munkalapra borítjuk. 5 részre osztjuk: 3 részből egyenként kb. 60-70 cm hosszú rudakat sodrunk, ezeket hármas fonással összefonjuk. A fennmaradt 2 részből egy cipót formálunk. Ezt egy
bordat, 2014. április 09. szerda, 14:22
Diócska
Diócska

Hozzávalók:
a tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg cukor
10 dkg darált dió
2 tojássárgája
1 evőkanál tejföl (szükség szerint)

a krémhez:
10 dkg vaj
10 dkg cukor
10 dkg dió
kb. 1 dl tej (épp csak összeálljon a dióval)

Elkészítés: a tészta hozzávalóiból egynemű tésztát gyúrunk. Gyorsan kell vele dolgozni, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon meg nagyon a vaj. Fóliába csomagolva legalább egy órára hűtőbe tesszük. Addig elkészítjük a krémet, a tejet feltesszük forrni, majd beletesszük a diót és azzal együtt átforraljuk, majd hagyjuk kihűlni. A vajat habosra keverjük a cukorral, majd a diós masszát is hozzáadjuk, jól elkeverjük.
A tésztából apró darabokat csippentünk és a kivajazott, kilisztezett formákba nyomjuk, figyeljünk rá, hogy ne érjen a tészta a formán túl. Tepsibe sorakoztatjuk a formákat és előmelegített sütőben, kb. 170 fokon. kb. 8-10 percig sütjük. Egy picit legyen csak barna a széle. Kiszedjük a
anyu65, 2014. január 27. hétfő, 15:22
Az omlós tészta receptje:
Az omlós tészta receptje:

30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 db tojássárga
1 zacskó vaníliás cukor
1 púpozott teáskanál citromhéjreszelék

Az alapanyagokat összegyúrjuk,
ehhez kell majd még egy kevés liszt, mert a tészta könnyen odaragad gyúrótáblához.
Gyorsan dolgozzunk, mert a hosszas gyúrogatás során kezünk melegétől a tészta kizsírosodhat.
A kész tésztát hűtőben pihentessük fél óráig, majd nyújtsuk ki.
Kerek lapokat szúrjunk ki belőle kiszúró formával vagy egy pohárral
és borítsuk a lefordított muffin tepsire.
Enyhén gőzös sütőtérben
(tegyünk be alulra egy fémtányérkában kevés vizet)
180 fokon süssük 10 percig.

A tésztát gazdagíthatjuk őrölt olajos magvakkal, csokoládé reszelékkel.
A kész tésztatálkákat megtölthetjük pudinggal, tortakrémmel, tejszínhabbal,
a tetejüket pedig díszítsük gyümölccsel.
Jó étvágyat!
anitahajdu, 2012. február 25. szombat, 19:45
Sós teasütemény recept
Hozzávalók:

60 dkg liszt
36 dkg Rama margarin
4-5 db tojássárga
1 dl tejföl
2,5 dkg só
0,5 dkg instant élesztő

Elkészítés:

A tejfölben elkeverjük a sót, és a tojássárgáját. Majd az összes anyagot összegyúrjuk minél kevesebb mozdulattal, mert a margarin kiolvadhat a kezünk melegétől.
A kész tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk és a felületét egész tojással megkenjük. Hűtőben keményre fagyasztjuk.
Sütés előtt még egyszer megkenjük tojással.
Formázhatjuk kockákra, téglatestnek. felvágjuk és 230 C-fokos sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
jamborlulu, 2011. november 13. vasárnap, 10:23
1/4
Képek, videók
jézus szavai adventre1129
maroka
2018. november 29. csütörtök, 10:45
szavaid.jpg
paka68
2018. április 08. vasárnap, 11:55
Tudd, hogy szavaidat.....
pacsakute
2015. szeptember 05. szombat, 21:26
Aranyosi Ervin: Szavaidna
irmus
2015. április 29. szerda, 18:09
Sajat szavaival..
borigit
2014. november 26. szerda, 08:53
KoMÁROMI JÁNOS SZavaid TÜ
erzsikepuskas
2014. szeptember 29. hétfő, 12:18
A szavaink súlya.jpg
pacsakute
2014. július 07. hétfő, 08:12
Szavaid....jpg
pacsakute
2013. március 16. szombat, 19:13
Dalai Láma szavai
mandula1
2012. december 30. vasárnap, 19:50
Fiam az én szavaimra.jpg
pacsakute
2012. december 14. péntek, 18:03
Teréz anya szavai.jpg
pacsakute
2012. október 17. szerda, 17:15
Törvényszéki Héják.hu.jpg
rambobby
2007. június 07. csütörtök, 11:53
Héja-nász az avaron.jpg
chillik
2016. május 06. péntek, 04:32
Héjja-nász az avaron.jpg
chillik
2016. április 03. vasárnap, 05:44
0 a kuták az avaron.png
lovaszmarika
2015. november 15. vasárnap, 17:05
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.