Belépés
2020. június 05. péntek | 23. hét | 157. nap | 05:48 | Fatime
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Trianon 100:a magyar fájdalom és remény emlékművei Budapeste
Trianon-emlékű a Pillangó utcában

A korabeli lapok tudósításai szerint Budapest más helyszínein is állítottak Trianon-emlékműveket. ,,A Pillangó-utcai hajléktalanok menhelyén a »szenvedő magyart« ábrázoló trianoni emlékművet állítanak fel. Az emlékmű alkotója Székelykeresztúri Horváth Árpád neves székely szobrászművész. Az emlékművet június végén állítják fel ünnepélyes keretek között" - számolt be a Pesti Hírlap 1937. június 5-i száma. Az emlékműről sajnos keveset tudunk.

A helyválasztást talán az indokolhatta, hogy a Pillangó utca 13/a. alatt akkoriban létrehozott központi, több kisebb menhelyet kiváltó, korabeli adatok alapján 870 fős férfimenhely lakói között sok lehetett a határon túli, főleg erdélyi menekült. Az 1898-ban született Székelykeresztúri Horváth Árpádnak ez volt az egyetlen köztéri alkotása Budapesten.

Székelykeresztúri Horváth Árpád: Trianon (Forrás: Képes Pesti Hírlap, 1937. augusztus
menusgabor, 2020. június 02. kedd, 22:15
Miért káros, ha teljesen elkerüljük a zsírt?
többet spórolunk, egészségesebb ételeket veszünk magunkhoz. Sokan úgy gondolják, hogy az egészséges táplálkozás azt jelenti, hogy a zsírt teljesen ki kell hagynunk. Ez azonban nem egészen így van. A zsír is nagyon fontos része a táplálkozási piramisnak. Ím, az okok, hogy miért ne iktassuk ki a zsírt teljesen az étrendünkből.

Az alacsony zsírtartalmú diéták
Néhány évtizede sokféle divatos diétatrend érte el országunkat. Sokan vagy teljesen kiiktatták a zsírt az étrendjükből, vagy nagyon keveset fogyasztottak abból. A mai kutatások azt igazolják, hogy a zsírmentes diéta nem csökkenti sem a szív- és érendszeri, sem pedig a rákos megbetegedések kialakulásának az esélyét. A szakemberek szerint igazából nem a zsír mennyiségén, hanem annak minőségén van a hangsúly. Az egészséges zsírokat kell előtérbe helyezni, hiszen ezek már pozitívan hatnak az egészségre. Úgy mint az avokádóolaj vagy az extraszűz olívaolaj. Ha a telített zsírokat ezekkel a telítetlen zsírokkal helyettesítjük, akkor nemcsak a
pacsakute, 2020. május 31. vasárnap, 12:46
Találkozás régi énemmel
napot.

Néztük egymást furcsa,
kétkedő mosollyal.
Ez voltam én egykor?
Lám, ilyenné váltam?

Ifjúságom szép volt,
telve reményekkel.
Szólt a mai énem:
Aztán mit értél el?

Életcélom az volt,
gyermeket tanítsak,
sikerüket látva
boldogságot kapjak.

De a szerelemben
nem volt nagy szerencsém,
férjem korán elhunyt,
fájdalom nyúlt felém.

Aztán talpra álltam,
örök sebem rejtve,
így a világ ebből
keveset vett észre.

Új párom is akadt,
sosem lett igazi,
gyermekeim óvtam,
tudtam taníttatni.

Repültek az évek,
sokkal bölcsebb lettem,
csábító szavaknak
már csak ritkán hittem.

Bár az ifjú lélek
szerelemre éhes,
feledni a párom
mégsem voltam képes.

Bizony, ma is őrzöm,
örök emlék nekem,
sok magányos év múlt,
mégis őt szeretem.

Hittem emberekben,
akik cserben hagytak,
örök
foldinefehereva, 2020. május 27. szerda, 14:44
Illés Judit versei
mulandóság.

Ha Jézus nélkül élsz

Kegyelem
Szeretet
Jóság...

Ennyi
Mennyi
Tengernyi...

Szeretni valóság .

Ha Jézussal jársz ,
Tiéd lehet
S ráadásul
Az örökkévalóság.


Akik tudunk várni....

"Jó várni és megadással lenni az Úr szabadításáig. ,,
Jeremiás siralmai 3,26

Célunk...
Vágyunk...
Tenger
Mégis keveset ér egyedül az ember.

Álmunk...
Társunk...
Valahol él...
Keresd hát !

Várj kedves,
Állj meg az úton , nyugodj !
Te ne kutakodj,
Én se teszem

Azt mondom mégis:
Eléd hozza
Mikor Ő gondolja,
Mikor szükségetek lesz egymásra
Bízdd az Úrra,
S várj a találkozásra.

Akkor majd tudni fogod,
Te is
Én is
Az Ő végzése
Számunkra a lélek menedéke.
Az Ő rendelése
Két szív
menusgabor, 2020. május 25. hétfő, 21:00
Hajápolás kókuszolajjal
Megvédi a hajad a környezet okozta roncsolódástól (szél, nap, füst)
Hogy minél jobban ki tudd használni a kókuszolaj előnyeit, rendszeres része kell, hogy legyen a hajápolási rutinodnak.

Van bármilyen negatív hatása a kókuszolajnak a hajra?
A kókuszolaj bőrön és hajon történő alkalmazása eredetileg biztonságos. Azonban a túlzott használat olajlerakódást eredményezhet a hajon és a fejbőrön. Ettől zsíros és lapos lesz a haj, főleg, ha vékony szálú. Ennek elkerülése érdekében, csak keveset használj, és a hajad csak a közepétől a hajvégekig dörzsöld be. Sokan, akiknek puha haja van, nem szívesen kenik be a fejbőrt teljesen olajjal.

Továbbá, annak ellenére, hogy teljesen normális, hogy egy ember 50-100 hajszálat veszít el egy nap, sokan azt észlelik, hogy a kókuszolaj használatakor elkezd hullani a hajuk. Viszont nem mindig a kókuszolaj a kiváltó ok. Egyszerűen, csak a használatakor kihullik az a hajszál is, amelyik már eredetileg kivált a fejbőrből.

Hogyan használd
pacsakute, 2020. május 22. péntek, 21:29
Otthoni gyógymódok köhögés ellen(2)
Hatékony otthoni gyógymódok a köhögés megszűntetésére

Életkortól és nemtől függetlenül, a folyamatos köhögés testileg és lelkileg is rendkívül irritáló és megterhelő tud lenni. Munkában, szabadidőben, iskolában is megzavar minket, éjjel nem hagy aludni. Időről-időre mindannyian elkapunk egy egy olyan betegséget, amely köhögéssel jár, és valljuk be, keveset tudunk tenni ellene, hogy legközelebb ne kapjuk el.

A köhögést a következő módokon kategorizálhatjuk:

Köhögésünk általában csak időleges, és nem jelez komoly betegséget, mégis érdemes foglalkozni vele, hiszen sokféle betegséget jelezhet.

- akut: ha 3 hétnél rövidebb ideig tart

- krónikus: ha 8 hétnél tovább tart - ez esetben azonnal fejezze be az olvasást és menjen orvoshoz!

- majdnem heveny: 3-8 hétig tartó köhögés

- produktív: ha köpetet köhög fel

- száraz, vagy nem produktív: ha nem köhög fel köpetet

A köhögés oka és lefolyása sokféle lehet;
pacsakute, 2020. május 21. csütörtök, 19:21
Hasznos táplálékok a szemünknek
nem csak a szív egészségének tesz jót. A szem egészségéhez is szükségünk van ennek a zöldségnek a rendszeres fogyasztására, hiszen van benne lutein és zeaxantin, de a C-vitaminnak is gazdag forrása. Ezek a tápanyagok megakadályozhatják a látásvesztést és a makuladegenerációtól is megvédhetnek bennünket.

A búzacsíra E-vitamint tartalmaz. Az E-vitamin is antioxidáns, amely megakadályozza a sejtek károsodását. A legjobb a búzacsírát rendszeresen fogyasztani. Egyszerűen csak szórjon mindig egy keveset az ételre és már eheti is.

A bab, a lencse, a csicseriborsó gazdag forrásai a cinknek, vagyis a szem számára értékes ásványi anyagnak. Fogyassza ezeket a hüvelyeseket rendszeresen, legalább hetente egy-két alkalommal illessze be azokat az étrendjébe.

A karotinoidokban gazdag paradicsom szintén segít a szem egészségének fenntartásában. Likopint tartalmaz, amely megakadályozza a retina károsodását. C-vitaminnal is lehet kombinálni, így még hatékonyabb a szem számára, valamint az
pacsakute, 2020. május 20. szerda, 22:50
Krónika 4. rész (bizottsági jelentések)
A Budapest-Belgrád vasútvonal újjáépítési beruházás magyarországi szakaszának fejlesztéséről, kivitelezéséről és finanszírozásáról szóló javaslatAnder Balázs (Jobbik) közölte, hogy "gyalázat" ez a terv, nem fogadják el. A kormány keveset szán a munkahelyek védelmére és teremtésére, viszont erre az "eszement projektre" sokkal többet költene, nagyjából ezermilliárdos összegről lenne szó, de a végére ennél több is lehet - vélekedett. Hozzátette: valahonnan hiányozni fog ez az összeg, és nem látni, mi az a sürgős indok, amiért most meg kell valósítani ezt a beruházást.

Közölte: ráadásul válságos időket élünk, nem tudni, a koronavírus-járvány mennyire küldi padlóra az országot. Hiányoznak a megfelelő garanciák is ehhez a beruházáshoz, miközben lennének jobb lehetőségek is a közlekedésfejlesztésre - tette hozzá.

Szakács László (MSZP) szerint a kormány valójában nem ódzkodik attól, hogy eladósítsa az országot, a két legnagyobb hitelezője Oroszország és Kína, nekik és a
velemenyezd, 2020. május 19. kedd, 13:12
A könnyen fogyók titkai
Miért van szükség az anyagcsere serkentésére?

Íme egy lista az anyagcsere folyamatokat serkentő ételekről.

Brokkoli
Minél gyorsabb az anyagcsere, annál több kalóriát éget el a szervezet. Köztudottan felgyorsítja az anyagcserét, ha naponta sokszor keveset eszünk. Ugyanezen okból az ételnek fontos szerepe van az anyagcsere folyamatok sebességének növelésében.

Ez a zöldség sok kalciumot tartalmaz, amely serkenti az anyagcserét és segíti a zsírégetést.

Spenót
Palak néven is ismert, jó tápanyagforrás, található benne C-vitamin, magnézium, kálium és vas. A C-vitamin serkenti az anyagcserét.

Paprika
Indiában shimla mirch-ként ismeretes, hatásos anyagcsere serkentő. Fogyasztása során a szervezet időszakosan stressz hormonokat választ ki, amelyek felgyorsítják az anyagcserét. Ez több kalóriát éget, ahogyan a szervezet próbál megbirkózni a fűszeres ízzel.

Bab

A bab fehérjében és rostban gazdag. Míg a fehérje izomtömeget épít és
pacsakute, 2020. május 18. hétfő, 09:22
A stressz némán is támadhat
Ma egyre több ideges és feszült ember él a bolygón. Ennek rengeteg oka lehet. Azonban a hosszú távú stressz nagyon rombolóan hat a testi egészségre, így érdemes valamilyen kezelési tervet kidolgozni, hogy minél jobban tudjuk kezelni a stresszes helyzeteket.

A stressz szokatlan súlyváltozásokat is okozhat. Stressz hatására kortizol, azaz stresszhormon szabadul fel a szervezetben, ami aztán elősegíti a zsírsejtek elszaporodását és azok raktározását, ez pedig természetesen hízást okozhat. De ennek az ellenkezője is előfordulhat, vagyis a túl sok kortizol fogyást is generálhat. Ezért van az, hogy egyes emberek híznak, míg mások fogynak stressz hatására.

A túl sok kortizol megakadályozza a megfelelő koncentrációt is. Ez pedig okozhat memóriaproblémákat, de a szorongás és a depresszió kialakulásáért is felelőssé tehető. Mit lehet ilyenkor tenni? Nagyon fontos, hogy minél hamarabb
pacsakute, 2020. május 15. péntek, 20:22
A túl kevés vagy túl sok alvás súlyosbítja a felnőttkori asztmát
Immunológiai Megbetegedések Amerikai Kollégiumának (ACAAI) Annals of Allergy, Asthma and Immunology című szaklapjában megjelent tanulmány szerint a túl kevés és esetenként a túl sok alvás is negatív hatással lehet az asztmával élő felnőttekre.

"Korábbi kutatások arra jutottak, hogy a rossz minőségű alvás negatívan befolyásolja az asztma tüneteit a felnőtteknél. Tanulmányunk kimutatta, hogy az asztmás felnőttekre hasonlóan hat a túl kevés (vagy néha a túl sok) alvás is. A normál alvókkal összehasonlítva a keveset vagy sokat alvók esetében nagyobb azok aránya (45 százalékhoz képest 59, valamint 51 százalék), akik az elmúlt évben asztmás rohamot éltek át és tapasztaltak egészségi állapotuk miatt életminőség-romlást. Ezt az életminőség-romlást több napon át tartó gyenge mentális vagy fizikai teljesítmény jellemezte" - mondta el Faith Luyster, a kutatás vezetője.

A kutatás 1389, húsz évnél idősebb, asztmás felnőttet vizsgált. A résztvevők válaszai szerint a csoport 25,9 százaléka naponta legfeljebb öt
velemenyezd, 2020. május 12. kedd, 14:02
Engedjük, hogy Isten megvigasztaljon minket!
vigasztalását. Ebben az evangéliumi szakaszban azt látjuk, hogy az Úr mindig a közelségben vigasztal, az igazsággal és a reménnyel. Ez a három vonás jellemzi az Úr vigasztalását.

A pápa emlékeztetett az Úr szavára: ,,Itt vagyok veletek". Az Úr mindig itt van. Ez a közelség Isten stílusa, ez jelenik meg a megtestesülésben is: közel jön hozzánk. Az Úr mindig a közelséggel vigasztal.

Nem használ üres szavakat, sőt, a csöndet kedveli. A közelség, a jelenlét erejével hat, keveset szól, de közel van.

Jézus vigasztalásának másik jellemvonása az igazság. Jézus igazat mond. Nem mond formális dolgokat, melyek hazugságok: ,,Nyugodj meg; minden elmúlik; nem történik semmi; el fog múlni; vége lesz..." Nem. Megmondja az igazat. Ő maga mondja ebben az evangéliumi szakaszban: ,,Én vagyok az igazság". Az igazság pedig az, hogy ,,el fogok menni", vagyis ,,meg fogok halni". Mindannyiunkra halál vár. Ez az igazság. Egyszerűen kimondja,
maroka, 2020. május 09. szombat, 08:17
1/824
Képek, videók
Budapesten
agica2004
2018. február 28. szerda, 23:54
Látta-e már Budapestet éj
anna4459
2017. augusztus 04. péntek, 09:19
Egy tél Budapesten 01.jpg
chillik
2017. május 18. csütörtök, 06:16
Egy tél Budapesten 02.jpg
chillik
2017. május 18. csütörtök, 06:16
1983Budapesten24.JPG
papajasd
2016. november 07. hétfő, 14:59
1983Budapesten23.JPG
papajasd
2016. november 07. hétfő, 14:58
1983Budapesten22.JPG
papajasd
2016. november 07. hétfő, 14:58
1983Budapesten21.JPG
papajasd
2016. november 07. hétfő, 14:58
1983Budapesten20.JPG
papajasd
2016. november 07. hétfő, 14:58
1983Budapesten19.JPG
papajasd
2016. november 07. hétfő, 14:58
1983Budapesten17.JPG
papajasd
2016. november 07. hétfő, 14:58
Szekelykeresztur-cimer .jp
orbanoded
2006. október 16. hétfő, 14:06
Hírlap-áruló 01.jpg
chillik
2018. február 27. kedd, 05:19
Hírlap-áruló 02.jpg
chillik
2018. február 27. kedd, 05:18
Hírlap-áruló 03.jpg
chillik
2018. február 27. kedd, 05:18
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.