Belépés
2019. november 22. péntek | 47. hét | 326. nap | 07:02 | Cecília
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A realizmus változásait járja körül a Nemzeti Galéria megújult állandó kiállítása
A Változatok realizmusra - Munkácsytól Mednyánszkyig című kiállítás pénteki sajtóbemutatóján Szűcs Géza, az MNG tudományos főigazgató-helyettese kiemelte: a hagyományosan Munkácsy Mihály (1844-1900) életművét központba állító tárlat az utolsó egység a 19. század egészét bemutató állandó kiállítótermek sorában, amelyet új koncepció alapján rendeztek át.

Az új koncepció tükrözi a művészettörténet szemlélet- és hangsúlyváltozásait - tette hozzá Szűcs Géza, aki szerint bár Munkácsy kultusza ma is töretlen, a háttérben szakmai részről zajlik egy nagyon aprólékos, árnyalatokra törekvő művészettörténeti munka.

A Munkácsy-teremsort elfoglaló megújult kiállítás hat tematikus blokkra tagolódik, nem különálló, zárt életműveket, "kiemelkedő csúcsokat" mutat be a 19. század művészetéből, hanem igyekszik rekonstruálni a kor kontextusát, a társadalmi körülményeket, mentalitást - hangsúlyozta a főigazgató-helyettes. A tárlat az 1850-es évektől a századfordulóig követi a realizmus és naturalizmus
velemenyezd, 2019. november 15. péntek, 13:31
Ötvenéves a Metro egyetlen stúdiólemeze - Újrahallgatás Zoránnal a B32 Galériában
zene nagyobb részét Schöck Ottó, a szövegeket döntően Dusán írta. Az egyik kivétel a Citromízű banán, amelynek szerzője Frenreisz Károly. "A dalban benne van a fanyarság, a csalódottság, összességében ironikus az egész. Egy bohókás korszak bohókás dala" - fogalmazott Zorán.

Az akkori Illés-Metro-Omega nagy hármasból manapság a Metróról esik a legkevesebb szó. A Citromízű banánt vagy az Ülök egy rózsaszínű kádban című felvételt a fiatalabb generáció is ismeri, a Metro progresszív, kísérleti számait kevésbé, megesik, hogy ezeket manapság fedezik fel.

"A három zenekar közül talán mi voltunk a legkevésbé deviánsak. Sokszor éreztem, hogy a korszakot elemzők a Metrót nem oda helyezik, ahová én érzem megfelelőnek. Ennek talán az volt az egyik fő oka, hogy csak egyetlen stúdióalbumunk jelent meg és mi 1972-ben feloszlottunk, míg az Omega folytatta, az Illés tagjainak többsége pedig később a Fonográfban zenélt együtt" - mondta Zorán korábban az MTI-nek.

A lemez a borítója miatt is különleges volt. Az
velemenyezd, 2019. november 09. szombat, 11:31
MNB-alelnök: jelentős kihívás előtt áll a bankrendszer az egész világon
jövő nagy kérdésének nevezte, hogy a bankok hogyan tudják majd kompenzálni kieső bevételeiket.

A fintech cégek egyre nagyobb teret nyernek a pénzügyi szolgáltatások terén, ezzel együtt egyre nagyobb számú ügyfelet csábítanak magukhoz. Emiatt a pénzintézetek, a költségek csökkentése érdekében, várhatóan egyre kevesebb dolgozót alkalmaznak majd - mutatott rá Nagy Márton.

Kiemelte: a bankrendszer működésének egyik alappillére a bizalom, és látható, hogy Európában északról délre haladva egyre kevésbé bíznak az emberek a pénzintézetekben. A német és a francia pénzintézetek gyenge teljesítménye is a bizalom csökkenését eredményezte - fűzte hozzá. Ezt a "bizalmi űrt", illetve a hitelintézetek drága működését kihasználva, egyre több területen jelennek meg a fintech cégek a szolgáltatásaikkal. A fintech vállalkozások gyorsak, olcsóbbak a hagyományos bankoknál, ezzel együtt tevékenységük kevésbé szabályozott, így esetenként kockázatosabbak a pénzintézeteknél - figyelmeztetett.

Nagy Márton kitért a
velemenyezd, 2019. október 31. csütörtök, 11:41
Házi botox
egészségünkről és lelki állapotunkról is sokat el tud árulni. Az idővel megjelenő ráncok elsősorban az életkor előrehaladtának köszönhetőek, de az évek során minket ért stressz, a dohányzás és az egészségtelen táplálkozás, mozgásszegény életmód is szerepet játszik benne.

Viszont nem kell drága krémekhez és egyéb plasztikai beavatkozásokhoz folyamodnod, hogy visszanyerd bőröd feszességét. Egy házi keverék is tökéletesen megteszi, amelynek legfőbb alapanyaga a tojás. Ha érzékeny a bőröd, előbb egy kevésbé látható bőrfelületen próbáld ki. Azonban olyan természetes összetevőkből áll, hogy alapvetően nem kellene, hogy irritációt okozzon.

Tojásos maszk

Hozzávalók:

1 tojásfehérje
Fél teáskanál kókuszolaj
Fél teáskanál citromlé (frissen facsart)
1 csésze kamilla tea

Elkészítés, alkalmazás

A tojásfehérjéből verj kemény habot, majd alaposan keverd el benne a kókuszolajat és a citromlevet.

Az egynemű masszát vidd fel az arcodra
pacsakute, 2019. október 21. hétfő, 23:45
Magyar származású fotográfusok Franciaországban címmel nyílik kiállítás a BTM Vármúzeumban
Népessy Noémi, a BTM főigazgatója a múzeum pénteki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a kiállítás olyan magyar származású fotográfusok műveiből válogat, akik pályájuk egy szakaszát Franciaországban, túlnyomó többségében Párizsban töltötték.

Mint mondta, a kiállítás harminc művészt mutat be az 1920-as évektől napjainkig, köztük neves fotográfusokat - André Kertészt, Brassait, Robert Capát, Lucien Hervét - és számos olyan művészt is, akik kevésbé ismertek, de pályájuk nagyon jelentős. A tárlaton láthatók többek között Rogi André, Ergy Landau, Ervin Marton, Emeric Feher, André Steiner, Alain Fleischer munkái, akik az 1920-as évektől napjainkig Franciaországban működtek, illetve működnek ma is.

A főigazgató elmondta: a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál programján szereplő kiállításon több mint kétszáz vintage kópiát, azaz az alkotók által készített korabeli kópiát mutatnak be. A fotókat eredeti dokumentumok, a művészekhez köthető tárgyak és mozgóképes anyagok egészítik ki - mondta,
velemenyezd, 2019. október 04. péntek, 13:51
Nagy népszerűséget ért el Lutter Imre versmondó sorozata az interneten
A sorozatban Lutter Imre klasszikus és kortárs költők ismert, vagy kevésbé ismert verseit egyedi hangvételben, filmes eszközökkel fűszerezve adja elő. Minden versfilmhez készül egy beszélgetés is, amelyben Lutter Imre Vlasits Barbara színésznővel osztja meg gondolatait az elmondott költeményekről. A sorozat Verspercek Lutter Imrével néven az M5 kulturális csatornán is látható kedden délutánonként a Felsős című műsorban.

"A magyar kultúra legtisztább ágát próbáljuk meg ápolni" - mondta el Lutter Imre az MTI-nek. Hozzátette: a cél, hogy az emberek megérezzék, a versek nem egy elit kultúra részei, és nem csupán kötelezően megtanulandó iskolai szövegek, hanem az életünk egyes szakaszainak pontos lenyomatai.

"Minden bennük van, ami emberi. A születés, a gyerekkor, a vágyak, a hit, a szerelem, a hétköznapi bosszúságok és az elmúlás is" - fogalmazott a Radnóti-díjas előadóművész, aki egyben a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnöke, valamint a Bujtor István Filmfesztivál és a Kaleidoszkóp
velemenyezd, 2019. szeptember 19. csütörtök, 12:01
Kínai "Loch Ness-i szörnyet" láttak a Jangce folyóban
Egyetem munkatársa kizárta, hogy valamilyen új fajról lenne szó, szerinte a képeken "egyszerű vízi kígyót" látni.

Egyes vélemények szerint az olyan külső tényezők, mint a szennyezés közrejátszhat abban, hogy a tengerikígyók extrém nagyra nőjenek meg.

A kérdésben megszólalók között azonban akadnak szkeptikusok, akik szerint nem is biztos, hogy egyáltalán élőlény látszik a képeken. A népszerű The Paper hírportálon egy másik felvétel látható, amelyen egy hosszú, fekete valami mozog a vízben, ami kevésbé tűnik élőnek.

A megkérdezett biológus, Ting Li véleménye szerint nem hal, vagy kígyó látszik a képeken, inkább egy "vízben lebegő tárgy".

Közben egy újabb fotó is feltűnt a neten, amely egy parti kövekre kivetődött hosszú fekete dologról készült, ami további találgatásokra adott okot.

Egyesek úgy vélik, a helyi önkormányzat áll a rejtély mögött, amely ilyen fogással akarja a turistákat a környékre vonzani.

Mások a felvételek minőségén mulatnak, hiszen a képek nem tükrözik a
velemenyezd, 2019. szeptember 17. kedd, 10:51
Három szín címmel látható fotókiállítás a Mai Manó Házban
állították párhuzamba, akik a színes fényképezés jelenségére alkotói módon reflektálnak, a fotózáson belüli színelméleti kérdésekkel foglalkoznak vagy Szergej Prokugyin-Gorszkij életműve közvetlen hatást gyakorolt rájuk. A kiállításon a kortárs és a történetei fotográfiai anyagok váltakoznak egymással.

Kiemelte: a kiállítás arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a színes fotózás ma is rengeteg kérdést vet fel, a technikai, a fizikai, kémiai háttért illetően.

Mint elmondta, a magyar közönség előtt kevésbé ismert Szergej Prokugyin-Gorszkij képeit színes képkeret veszi körül, amely sajátos technikának köszönhetően jött létre. Az orosz tudós és fotográfus egy olyan fényképezőgépet alkotott, amely három színszűrővel - pirossal, zölddel és kékkel rendelkezett -, és amikor az útjairól hazatért, ezeket a képeket egy szintén három színszűrővel ellátott gépen vetítette le, így álltak össze színes képpé a fotográfiák.

Kitért arra is, hogy képei digitalizációját a 2000-es évek elején kezdte meg az
velemenyezd, 2019. augusztus 27. kedd, 16:21
The Wall Street Journal: Washington médiakampányokkal is nyomást gyakorol Teheránra
A lap információi szerint a Trump-kormányzat széleskörű médiakampánnyal próbálja meggyőzni az iráni közvéleményt arról, hogy az ország gazdasági nehézségeiért az iráni kormány a felelős. Ezen kívül megpróbálja lejáratni azokat az iráni politikusokat és személyiségeket, akik ellenzik a Fehér Ház Irán-politikáját.

"A médiában tett erőfeszítések a Trump-kormány nyomásgyakorlásának kevésbé ismert elemei" - állapította meg a lap, hozzátéve, hogy a kampánnyal Washington a teheráni kormány támogatottságát szeretné gyengíteni. Ehhez a hagyományos médiumok mellett igénybe veszi a Youtube-videomegosztót és a Twittert is.

A The Wall Street Journal konkrét példát is említett: a kormányzat támogatja az iszlám forradalom negyvenedik évfordulóján indított, Amerikában élő, magukat "árnyékkormánynak" nevező Irán-ellenes erők Twitter-fiókját, Brian Hook, az amerikai külügyminisztérium iráni ügyekkel foglalkozó különmegbízottja pedig az iráni közvéleménynek szánt videót készített Irán egykori washingtoni
velemenyezd, 2019. július 25. csütörtök, 22:17
Szent-Gály Kata
magunkból faragtunk magunknak.
Testvérek, eljön a halál.

11. JÉZUST KERESZTRE SZEGEZIK

Testvérek,
Isten csodálatos sorsot szánt nekünk:
a teremtmény eljuthat Istenéig,
ha vállalja a végtelenül egyszerű törvényt:
szeressük Őt és szeressük egymást.

Krisztus, a Mester,
megélte előttünk a szeretet legnagyobb példázatát:
áldozatul adta magát a kereszten,
és nekünk adta önmagát a Kenyérben.

Minél nagyobb a szeretetünk,
annál kevésbé érezzük az áldozatot tehernek, --
Krisztus is önként feküdt a keresztre,
és mikor rászegeztette magát önként,
bizonyságot tett arról,
hogy a szeretet nem választható el az áldozattól,
mert a szeretet adni és áldozni akar.

Ha szeretettel vállaljuk azt a sorsot,
amit kaptunk az Atya kezéből,
és vállaljuk, hogy mint a kenyeret
darabokra szedjenek és feléljenek testvéreink,
akkor az életünk keresztje tartani fog bennünket is,
sőt fölemel a
menusgabor, 2019. július 15. hétfő, 22:30
Diplomáciai kiszivárogtatás: Trump csak azért mondta fel az iráni nukleáris egyezményt, mert azt Obama kötötte
küldött Londonnak Donald Trump amerikai elnökről és a Fehér Ház munkájáról, és e táviratok közül többet valaki eljuttatott a Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi brit tömeglaphoz.

Darroch a lap által először egy hete közzétett táviratcsomagban egyebek mellett azt írta, hogy Trump elnöksége alatt a Fehér Ház "egyedülálló mértékben működésképtelenné vált", az elnök pályafutása "dicstelen véget érhet", és valószínűtlen, hogy a Trump-kormányzat a jelenleginél valaha is "számottevően normálisabb, kevésbé működésképtelen, kevésbé kiszámíthatatlan, kevésbé megosztott, diplomáciailag kevésbé kétbalkezes" lesz.

A Mail on Sunday által vasárnap közzétett újabb bizalmas táviratköteg egyik bekezdésében Darroch azt írta, hogy az iráni nukleáris egyezmény felmondása "diplomáciai vandalizmus" volt, amelyet a Trump-kormányzat "láthatólag ideológiai és személyiségi okokból" követett el, csak azért, mert a megállapodást Barack Obama kötötte.

Darroch jelentése szerint az amerikai kormány a megállapodás
velemenyezd, 2019. július 14. vasárnap, 07:04
Országos kerámia és gobelin biennále nyílik a Balatoni Múzeumban
használtak.

A művészettörténész szerint a sokszínűségtől vált gazdaggá, érdekessé és izgalmassá a tárlat.

A biennálén 57 művész csaknem 70 alkotása lesz látható. A keramikusok munkái közt faliképek, tálak és bárkák jelennek meg, vékony porcelánvitorlákkal és ragasztott síküvegekkel készítettek változatos kerámiahajókat.

A textilesek alkotásai közt klasszikus és sokféle kísérleti munkák is szerepelnek. A hagyomány miatt a biennálé címe (kerámia és gobelin) megmaradt, viszont a műfaji korlátok már kevésbé kötöttek, mint a seregszemle alapításakor - jelezte.

Hozzáfűzte: az alkotók műfajban és anyagban is szabadon kísérletezhetnek. A kiállításon többek közt megtalálhatók a lyukasztott, festett, applikált, ragasztott papírképek és vegyes-technikával készült munkák is.

Az 1997-ben indult kiállítássorozat "hívószava" Müller Róbert, a biennálé alapítójának kezdeményezésére a régi római civilizációból eredő kincsen, a Seuso-tálon olvasható felirat: Pelso, a Balaton latin neve. A
velemenyezd, 2019. július 10. szerda, 17:22
1/180
Képek, videók
nemzeti galeria csarnok
borigit
2015. augusztus 22. szombat, 09:58
nemzeti galeria
borigit
2015. augusztus 22. szombat, 09:53
NEMZETI GALÉRIA LONDON..j
mailona
2012. november 20. kedd, 20:13
prága nemzeti galéria
lacipecsenye
2012. augusztus 15. szerda, 12:55
Nemzeti Galériában.jpg
agica2004
2012. március 03. szombat, 18:19
nemzeti galéria belülről
lacipecsenye
2011. december 19. hétfő, 18:07
Nemzeti Galéria.JPG
farkas1945
2010. december 26. vasárnap, 22:24
Nemzeti Galéria kupolája
mecsery
2010. március 18. csütörtök, 22:19
Nemzeti Galéria udvara
mecsery
2010. március 16. kedd, 21:15
Régi Nemzeti Galéria
mecsery
2010. február 10. szerda, 22:15
Kék hold változásai.jpg
kicsoda57
2012. augusztus 03. péntek, 16:42
A fa változásai
pacsakute
2011. december 11. vasárnap, 09:35
természet változásai.jpg
gosztmagdi
2011. szeptember 18. vasárnap, 19:48
A fa változásai
pacsakute
2011. február 04. péntek, 15:08
Jackson változásai
fleki22
2007. május 02. szerda, 17:39
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.