Belépés
2019. augusztus 17. szombat | 33. hét | 229. nap | 19:23 | Jácint
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Uborka saláta télire
.....
..........
Hozzá valók:
uborka
víz
só ízlés szerint
cukor ízlés szerint
ecet ízlés szerint
kevés szalicil, vagy más tartósító
*
Az uborkát meghámozzuk, megmossuk, majd uborkagyalun legyaluljuk és steril üvegekbe töltjük hézagosan.
A vízzel elkeverjük a sót, cukrot, ecetet, majd egy kevés szalicilt (nem kell felforralni!). Ízlésünknek megfelelően tegyünk bele a hozzávalókból.
Felöntjük a lével és légmentesen lezárjuk. Már mehet is a polcra.

*
Uborkasaláta : 2.5 kg uborka megpucolva és legyalulva, 2-3 teáskanál só ezt összekeverem és egy órát állni hagyom.
Felöntölé: 2.5 liter viz , másfél dl ecet 10 %-os, Eredeti recept szerint 3-4 kanál cukor (én ezt kihagytam igy diabetikus) és egy teáskanál tartósitó. Az uborkát a sós vizből kinyomkodom,nem nagyon lazán.
maroka, 2019. augusztus 06. kedd, 13:30
Uborkasaláta télire
Hozzávalók:

uborka
víz
só ízlés szerint
cukor ízlés szerint
ecet ízlés szerint
kevés szalicil, vagy más tartósító

Elkészítése:

Az uborkát meghámozzuk, megmossuk, majd uborkagyalun
legyaluljuk és steril üvegekbe töltjük hézagosan.

A vízzel elkeverjük a sót, cukrot, ecetet, majd egy kevés
szalicilt (nem kell felforralni!). Ízlésünknek megfelelően
tegyünk bele a hozzávalókból.

Felöntjük a lével és légmentesen lezárjuk.
Már mehet is a polcra.
klarika47, 2019. július 31. szerda, 07:17
5 dolog, amiért a sárgabarack a legjobb gyümölcs A lédús és
szabad engedni, hogy leégjen. Állagának ellenőrzéséhez érdemes egy kicsit kiszedni belőle egy tálba, pár percig állni hagyni, majd pedig megkóstolni. Nagymamáink ugyan nem éltek ezzel a lehetőséggel, de ha nem főnek szét teljesen a gyümölcsök, ma már botmixerrel tovább lehet pépesíteni rajtuk.

Ha elérte a kívánt állagot a gyümölcsfőzet, steril, kifőzött üvegekbe kell tölteni. Érdemes teljesen teletölteni az üvegeket, hogy minél kevesebb levegő maradjon bennük. A nagyi ilyenkor adta hozzá a szalicilt, ma már azonban egészségkárosító hatásai miatt ezt egyáltalán nem ajánlják. Kompromisszumos megoldás a szalicilt két celofánréteg közé tenni, mert így nem ér hozzá az ételhez. Tartósítószer híján azonban a lekvárt a felbontástól számított jó egy héten belül el kell fogyasztani.

Az üvegcsékre tehát szorosan befőzési fóliát, celofánt kell tenni, majd pedig rájuk tekerni a szintén steril tetőket. Pár percre ajánlott fejjel lefelé állítani az üvegeket, majd pedig újságpapírba csomagolni őket. A
koszegimarika, 2019. július 11. csütörtök, 09:14
A magyar fogyasztók bizalmatlanok, ám mégis használják az adalékanyagokat egy felmérés szerint
Az MTI-hez eljuttatott reprezentatív felmérést az eNet végezte májusban 18 évnél idősebb, rendszeresen internetezők körében.

A közlemény szerint a fogyasztók egyharmada él abban a tévhitben, hogy az otthoni ételkészítés során nem használ élelmiszeripari adalékanyagokat (aromákat, ízfokozókat, állományjavítókat vagy térfogatnövelőket), holott ezek az összetevők vaníliás cukorként, ételízesítőként vagy sütőporként széles körben elterjedtek.

A fogyasztók 90 százaléka állította, hogy nem tesz térfogatnövelőt az otthoni sütés, főzés során a süteményekbe, ételekbe. Ehhez képest saját bevallása szerint 80 százalék több-kevesebb rendszerességgel használ sütőport, ami egyfajta térfogatnövelőnek minősül. Hasonló a helyzet az ízfokozóknál is: a megkérdezettek közel 70 százaléka gondolta úgy, hogy nem használ ilyen adalékanyagot, ám több mint 60 százalékukról derült ki, hogy az általuk használt leveskocka, húspác vagy ételízesítők túlnyomó többsége ízfokozó hatású összetevőt is tartalmaz.

A
velemenyezd, 2018. június 21. csütörtök, 17:15
Fűzfa, a természet aszpirinje
lázcsillapításra, illetve fájdalmak mérséklésére. A fűzfakéreg eredményesen csillapítja a mozgásszervi megbetegedések miatt kialakult fájdalmakat és a reumás panaszokat. A fűzfa a fűzfafélék családjába tartozik. Ágai lefelé, a föld felé hajolnak. Tavasszal először a barkákkal örvendeztetnek meg bennünket, majd csak ezután fejlődnek ki a fa levelei. A fűzfa egy lombhullató fa.

Gyógyászati célokra a fűzfa barnásszürke kérgét használják fel. Legfontosabb hatóanyagai a fenolos vegyületek, ezek közül is a szalicilt tartalmazza nagyobb mennyiségben. A szalicil szalicilsavvá alakul a májban és a bélcsatornában. A 19. században kémiailag módosították a szalicilsavat, így került kifejlesztésre az aszpirin, amely kevésbé viselte meg a gyomrot, éppen ezért fájdalomcsillapításra ezt használták elsősorban az emberek. Csak napjainkban fordulnak ismét a fűzfakéreg főzetéhez az emberek, ha fájdalmat vagy lázat szeretnének csillapítani.

További hatóanyagai a flavonoidok, a fahéjsavszármazékok és a
pacsakute, 2017. március 31. péntek, 11:06
Őrölt paprika télire
3 kg paradicsompaprika (gogos) 2 kg kápia paprika
15 - 2o dkg só minden kg őrleményre (a fenti adagból kb. 4 kg őrlemény lesz)

2-3 órás munka, vigyázni kell, hogy ha sokat hagyjuk a paprikákat állni felvágva, elkezdenek puhulni, ecetesedni
a paprikákat 2-3 rend vízben átmossuk, majd megpucoljuk
kicsumázzuk, még egyszer átmossuk egy rend vízben, ellenőrizzük, hogy ne maradjanak magok közöttük
kisebb darabokra vágjuk, és húsőrlőn leőröljük
közben fokozatosan belekeverjük a sót
másnapig állni hagyjuk, közben néha-néha belekavarintunk, a lényeg, hogy a só felolvadjon, majd üvegekbe tesszük, s lekötjük
nem kell dunsztolni, aki akar tehet bele egy kevés szalicilt

Kitűnő ételízesítő, amit csakis ősszel rakhatunk el, ezért egy egész évre kell gondolni. Tárkonyos pityókalevesbe, fuszulykalevesbe, paradicsomlevesbe, pörköltekbe vagy sültekre egyaránt használható. Aránylag több sóval tartósítjuk, ezért használatakor ezt figyelembe kell venni. Kb. 5 l
bodoban, 2016. október 20. csütörtök, 11:17
Lilahagyma lekvár
Hozzávalók:
1 kg lila hagyma, 3 evőkanál olívaolaj, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál méz, 3 evőkanál valamilyen piros lekvár (pl szeder, ribiszke vagy áfonya) , 2 evőkanál balzsamecet, só, fehér bors, kakukkfű (lehet friss, de morzsolt, száraz is), édes vörösbor.

A hagymákat megtisztítjuk, megmossuk, vékonyan felszeleteljük.
Egy nagy serpenyőben/lábasban felmelegítjük a mézet a cukorral, megkaramellizáljuk, hozzáadjuk az olajat, elkeverjük és belerakjuk a hagymát. Sózzuk, és fedő alatt pároljuk. Amikor kezd a hagyma kicsit összeesni, hozzáadjuk a lekvárt, megszórjuk kakukkfűvel, egy kevés fehér borssal, és felöntjük annyi édes vörös borral amennyi ellepi. Lefedve, kis lángon pároljuk, időnként töltünk hozzá még bort, ha elfőtte a levét. Amikor a hagyma teljesen megpuhult levesszük a födőt és addig főzzük, amíg a levét egészen el nem fővi.
Sültekhez nagyon finom, hűtőben elég sokáig eláll.

Készíthetjük úgy is, hogy a kész, forró lekvárba belekavarunk egy késhegynyi
bkisseva, 2016. október 17. hétfő, 11:42
A muskátlit teleltetni kell!
virágzó töveket vásárolni. A cserepes muskátlit mindaddig kinn kell hagyni, amíg erősebb fagyok nem fenyegetnek. Ekkor fagymentes helyre menekítjük őket. Kevés fényen, kéthetenkénti öntözés mellett minden nehézség nélkül áttelelnek.

Később is ihatsz mustot!
Két fontos dologra hívom fel a figyelmedet, kedves Húgom. A must tartósítása viszonylag könnyen megoldható. A friss, édes, nem erjedő mustot gondosan át kell szűrni tiszta ruhán, és palackba tölteni. A tetejére tegyél egy késhegynyi szalicilt és zárd le dugóval. Hűvös kamrában jó esetben karácsonyig is eltartható anélkül, hogy forrni kezdene.

A veteményeskertben akad még ültetnivaló
Az erre szánt ágyást először gondosan meg kell tisztítani a már betakarított zöldségfélék gyökérmaradványaitól, és a felásott talajt el kell gereblyézni. Most lehet duggatni az őszi fokhagyma gerezdjeit egymástól 25 cm távolságra, 4-5 cm mélyen. Ezek a téli, enyhe napokon
anna4459, 2015. november 10. kedd, 16:52
Zöldparadicsom télire
kocsánymaradékot, majd 2-3 helyen rozsdamentes villával szurkáljuk meg, hogy a felöntő lé jól átjárja. Lecsöpögtetve rakjuk üvegekbe. Készítsünk - az ecetes uborkánál leírtak szerint - zöld leveles és szemes fűszerekből felöntő levet. Adjunk hozzá sót, cukrot és minden liter vízhez számítva 2,5- 3,5 dl 10%-os ecetet. Ezzel forrázzuk az üvegekbe rakott zöld paradicsomot, majd ne zárjuk, csak takarjuk le. Másnap öntsük le a felöntő levet. Forraljuk fel még egyszer, tegyünk minden üvegbe egy késhegynyi szalicilt vagy benzoesavas nátriumot, a forró felöntő levet töltsük rá, légtelenítsük, majd celofánnal meg csavaros tetővel, vagy ha ez nincs, dupla celofánnal zárjuk le, és tegyük másnapig száraz gőzbe.

ZÖLD PARADICSOM, CSÍPŐS LÉBEN

Hozzávalók:
Tetszés szerinti mennyiségben zöld paradicsom, l-enként 3 dl 10%-os ecet, ízlés szerint só és cukor, 1 teáskanál őrölt fekete bors, 1 babérlevél, 1 meggyfalevél, 1 mokkáskanál őrölt mustármag, 2 db cseresznyepaprika

Elkészítése:
menusgabor, 2015. szeptember 19. szombat, 19:00
Cékla lekvár
Köszönöm, ha megosztod

1 kg cékla, nagyon vékonyra szeletelve, vagy kockázva, vagy reszelve
3 narancs leve, kettőnek a héja, reszelve
3 alma, kockára vágva
1-2 citrom leve
Kevés cukor, vagy édesítőszer
A céklát, az almát és a narancshéjat lábasba tesszük, vizet öntünk rá, és fedő alatt puhára pároljuk.
Hozzátesszük a narancslevet, megédesítjük. Ezután turmix-gépben pépesítjük. (Nem botmixerrel.)
Újra felforraljuk és üvegekbe rakjuk. Frissentartó fóliát simítunk a tetejére, erre szórjuk a szalicilt, majd rácsavarjuk a kupakot. Takaróba bugyoláljuk, és abban hagyjuk kihűlni.
reifregina, 2015. augusztus 19. szerda, 12:15
Bodzaszörp változatok
előre kimosom, aztán lábasba állítva kigőzölöm, vagy 120 fokos sütőben kb. fél órát tartom úgy, hogy kevéske vizet töltök beléjük előtte. A legjobb, ha a palackok még forrók, amikor a szörpöt kezdjük töltögetni beléjük. Ha nem tűzforró a palack, akkor persze óvatosan kell csinálni: először csak egész kevés forró szörp menjen belé, és azt jól rázzuk meg, hogy fokozatosan melegítse át az üveget. Aztán lassan jöhetnek nagyobb töltések is egyszerre. A megtelt palackokban álló szörp tetejére késhegynyi szalicilt szórok, és az üveg peremét, a kupakkal találkozó részt is bekenem egy kis szalicillal, úgy csavarom rá a még forró italra a kupakot. Dunsztolni nem kell, csak egyszerűen hagyni, kihűlni.
Bónusz: aki szereti, a visszamaradt citromhéjak pedig gyakorlatilag kandírozott citromhéjjá válnak, csak meg kell szárítani
bkisseva, 2015. május 14. csütörtök, 09:56
Ötletek és tippek a háztartásban III.
puha lesz, ha a zsírból kiszedve hideg vízbe mártod, majd lecsöpögteted, végül lefedve tárolod tálalásig.

126,Nem esik össze a piskóta, ha a sütő ajtaját egy résnyire nyitva hagyod. Támaszd ki egy hurkapálca-darabbal!

127,A rozsdafoltot a ruhából citromlével lehet eltüntetni. A foltra friss citromlevet csepegtetünk, megdörzsöljük. A folt a szemed láttára tűnik el.

128,Szárnyasok sütésénél, akár zsírral, akár vajjal öntözésnél nagyon célszerű egy kis szalicilt tenni a zsiradékba. Ez ropogóssá teszi a sültet.

129,A kifacsart, félbevágott citrom héját lefagyasztom, így sütikbe könnyű belereszelni.

130,Ha a karfiol főzővizébe kevés tejet teszel, akkor szép fehér marad!

131,A tojáshab nem esik össze, ha kevés cukrot keverünk bele, mielőtt teljesen felvernénk!

132,Ha száraztésztát főzünk, tegyünk a főzővízbe egy kanál olajat, így nem fog összeragadni a tészta!

133,A dióbél vagy
klementinagidro, 2015. április 21. kedd, 12:34
1/9
Képek, videók
Palotás-uborka-saláta
irmus
2014. június 20. péntek, 07:02
Tejfölös uborka saláta
kabdeboklara
2008. október 01. szerda, 22:15
uborka saláta pogival.bmp
maroka
2008. május 15. csütörtök, 13:34
meghámozza
zmorf
2006. október 01. vasárnap, 12:53
a szósz elkeverve
srejbalu
2006. szeptember 24. vasárnap, 12:43
szalicil.jpg
tinka1951
2012. július 25. szerda, 19:00
Ülni, állni, ölni, halni
chillik
2017. március 31. péntek, 08:49
Meg tudod állni hogy ne n
sarkadykati
2013. február 11. hétfő, 15:49
Ilyenben csak állni lehet
csalogany13
2011. január 05. szerda, 12:32
több lábon állni jobb.jpg
agica2004
2010. május 13. csütörtök, 15:03
már állni is tudok:)
goronrita
2010. április 20. kedd, 20:25
tanulok egyedül állni.jpg
kismotor
2010. január 15. péntek, 22:12
Már tudok állni.jpg
mezixy
2009. február 17. kedd, 17:30
állni jó
nyersannaerzsebet
2008. április 09. szerda, 15:03
mindig csak állni...
nyersannaerzsebet
2008. április 09. szerda, 14:48
Címkék
must tartósítása, otthoni sütés, összetevők vaníliás, sütő ajtaját, hagymákat megtisztítjuk, szemed láttára, otthoni ételkészítés, cserepes muskátlit, megkérdezettek közel, héten belül, szalicilt tartalmazza, fogyasztók egyharmada, ecetes uborkánál, reumás panaszokat, nagyi ilyenkor, késhegynyi szalicilt,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.