Belépés
2020. április 01. szerda | 14. hét | 92. nap | 07:29 | Hugó
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Táplálékok az optimális egészségért
fitokemikáliák - például a szaponinok - meggátolják a ráksejt szaporodást. A bab tartalmaz folsavat, B-vitamint, amelyek a hasnyálmirigyrák kockázatát képesek lecsökkenteni.

A sárgarépa béta-karotinnal van töltve, amely a sejtmembránokat védi meg a toxinok károsodásától és lassítja a rákos sejtek növekedését. Ráadásul a sárgarépa olyan antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek segítenek a HPV elleni küzdelemben. A sárgarépa a leukémia kezelésében is hasznos lehet.

A keresztesvirágú zöldségek - mint például a brokkoli, a káposzta, a kelkáposzta és a karfiol - szulforafánt és indol-3-karbinolt tartalmaznak, amelyek nagyon erős rák elleni harcosok. Mindemellett segítenek a test méregtelenítésében.

A fokhagyma kéntartalmú vegyületeket tartalmaz, amelyek szintén megakadályozhatják a daganatos megbetegedések kialakulását, emellett felgyorsítják a DNS javulását és elpusztítják a rákos sejteket. A kénvegyületek pedig elősegíthetik a prosztata-, a vastagbél-, a
pacsakute, 2020. március 10. kedd, 20:00
Rostdús ételek
A brokkoli egy szupertáplálék, hiszen tartalmaz egy szulforafán nevű vegyületet, amely antioxidáns hatással rendelkezik. De rákellenes tulajdonságairól is szólnak a tanulmányok, így nagyon fontos, hogy rendszeresen fogyasszuk ezt a keresztesvirágú zöldséget. A brokkoli sok rostot is tartalmaz, amelynek az emésztésben van kitüntetett szerepe. A rostok, a rostos táplálékok könnyedén eltelítenek, ezért kevesebbet fogunk enni, így pedig a nem kívánt testsúlynövekedést és a hízást is el tudjuk kerülni. A brokkoli tehát egy rostban gazdag táplálék, de vannak olyan ételek, amely még a brokkolinál is sokkal több rostot tartalmaznak.

A chiamag is bővelkedik rostban, emellett sok antioxidánst, kalciumot és omega-3 zsírsavat tartalmaz.

Egy csészényi avokádó körülbelül 10 gramm rostot tartalmaz. A benne lévő rost csökkenti a koleszterinszintet és az olyan betegségek kockázatát is, mint rákos megbetegedés vagy szívbetegség, de a vércukorszint szabályozásában is kitüntetett szerepet
pacsakute, 2020. január 24. péntek, 23:37
MÉREGTELENÍTŐ ZÖLDSÉGEK Szervezetünkre rengeteg munka vár,
méregtelenítésben. Léteznek olyan zöldségek, amelyek elősegíthetik a szervezet méregtelenítő folyamatait.

Az articsóka antioxidáns hatású, és segít megvédeni a májat a szabad gyökök támadásai ellen.

A spárgában króm is van, amely segít a vércukor szintjének csökkentésében, miközben méregteleníti a szervezetet.

A cékla gazdag forrása a bioflavonoidoknak, amelyek nagyon hatékonyan részt vesznek a máj méregtelenítő folyamataiban.

Az egyik leghatékonyabb keresztesvirágú zöldség a brokkoli, amely segíthet a méreganyagok szervezetből történő eltávolításában. A brokkoliban lévő rostok, glükozinolátok, bioflavonoidok, karotinoidok, fehérjék, vitaminok és ásványi anyagok kombinációi számos testi funkciót megtámogatnak, többek között az eliminációt és a szervezet méregtelenítését is.

Egyéb keresztesvirágú zöldséget is lehet használni a brokkoli mellett, hogy még hatékonyabbá váljon a méregtelenítés. Ez a zöldség lehet a kelbimbó, a káposzta vagy a
koszegimarika, 2019. augusztus 09. péntek, 12:50
Brokkoli és az egészség
A brokkoli és más keresztesvirágúak - mint például a kelbimbó, a karfiol és a káposzta - tele vannak antioxidáns vegyületekkel és nagyszerű gyulladáscsökkentő zöldségek. A brokkoli ezen kívül kedvező hatással van az emésztőrendszer egészségére és az általános jólétet is fokozni tudja.

A brokkoli egészségügyi hatásait a kutatók is vizsgálták. A kutatók úgy vélik, hogy azok az egerek, amelyek brokkolit vagy brokkolis kiegészítést is kapnak, sokkal jobban képesek tolerálni az emésztési problémákat, mint azok az egerek, akik csak a megszokott táplálékokat kapták, a brokkolit és annak minden formáját mellőzve.

A brokkoli védőhatása az elfogyasztása során felszabaduló vegyületekhez kapcsolódik, mégpedig az úgynevezett indolokarbazol (ICZ) vegyületekhez. Az ICZ elősegíti a bél és az immunrendszer egyensúlyának fenntartását, mivel mindkettő szorosan
pacsakute, 2018. december 22. szombat, 22:23
A zöldségekről
és a főzés során a tápanyagok jelentős része kioldódik ezekből az egészséges élelmiszerekből.

A spárga magas antioxidáns tartalommal bír, nagyon gazdag folátban - a folasav biológiailag aktív formája - és káliumban. A folát nagyon érzékeny a hőre, ezért a spárgánál a gőzölést részesítsük előnyben.

Az articsóka szívbarát rostokat és antioxidánsokat tartalmaz. Ez a zöldség bármilyen főzési módot kibír, akkor is megőrzi tápanyagtartalmát.

A brokkoli a keresztesvirágúak családjába tartozik és nagyon érzékeny a hőre, ezért csak roppanósan puhára pároljuk, hogy megőrizze tápanyagtartalmát. Ha túl sokáig főzzük ezt a zöldséget, megsemmisítjük azokat az enzimeket, amelyek rákellenes anyagokká bontják le a glükozinolátokat.

A sárgarépa béta-karotinban gazdag, de folsavat is tartalmaz, amely szintén nagyon érzékeny a hőre. A sárgarépát jobb, ha nyersen fogyasztja, azonban az igaz, hogy az enyhén megpárolt sárgarépa tápanyagai sokkal jobban képesek
pacsakute, 2018. február 16. péntek, 20:43
Ezért érdemes kelbimbót fogyasztani
bimbós kel vagy kelbimbó a vadkáposzta egy termesztett változata. A 19. században Belgiumban nemesítették ki, ezért angolul brüsszeli káposztának is nevezik. A kelbimbót érdemes gyakrabban fogyasztani mivel számos jótékony hatása van a szervezetre nézve. Tartalmaz A-, B1-, B2- és C-vitamint, karotint, 5,4% szénhidrátot, 4,3-5,3% fehérjét, 13-16% szárazanyagot, 1,3% rostot, ásványi sókat (Ca, P, Fe), íz- és zamatanyagokat.

1. Megelőzheti a daganatos betegségek kialakulását: mivel a keresztesvirágúak rendjébe tartozik programozott sejthalált (apoptózis) válthat ki a beteg sejtek esetében. Szinigrin vegyületet tartalmaz, ami meggátolja, hogy vastagbélben rákos sejtek fejlődhessenek.

2. Az egyik legerősebb méregtelenítő zöldség: egyedülálló enzim- és kéntartalma komplex, hatékony méregtelenítő folyamatokat indít be.

3. Számos antioxidánst tartalmaz: kvercetin, kempferol, kávésav és ferulasav tartalma számos, az immunrendszer jó működéséhez elengedhetetlen folyamatra van hatással,
pacsakute, 2014. október 29. szerda, 06:57
Ezért érdemes kelbimbót fogyasztani
angolul brüsszeli káposztának is nevezik. A kelbimbót érdemes gyakrabban fogyasztani mivel számos jótékony hatása van a szervezetre nézve. Tartalmaz A-, B1-, B2- és C-vitamint, karotint, 5,4% szénhidrátot, 4,3-5,3% fehérjét, 13-16% szárazanyagot, 1,3% rostot, ásványi sókat (Ca, P, Fe), íz- és zamatanyagokat.


1. Megelőzheti a daganatos betegségek kialakulását: mivel a keresztesvirágúak rendjébe tartozik programozott sejthalált (apoptózis) válthat ki a beteg sejtek esetében. Szinigrin vegyületet tartalmaz, ami meggátolja, hogy vastagbélben rákos sejtek fejlődhessenek.

2. Az egyik legerősebb méregtelenítő zöldség: egyedülálló enzim- és kéntartalma komplex, hatékony méregtelenítő folyamatokat indít be.

3. Számos antioxidánst tartalmaz: kvercetin, kempferol, kávésav és ferulasav tartalma számos, az immunrendszer jó működéséhez elengedhetetlen folyamatra van
taltos1, 2014. október 27. hétfő, 16:25
Vöröskáposzta (lilakáposzta)
(lilakáposzta)



A fejeskáposztát egyes adatok szerint már a kőkorszakban is ismerték. A mai fajtákhoz hasonló egyedek az ókori Egyiptomban jelentek meg. Az egyiptomiak szent növényként tartották számon, betegségek kezelésére is használták. A lilakáposzta őshazája Kis-Ázsiában található, azonban igen korán átkerült Európába is, ahol a rómaiak és a görögök csodaszernek tartották. Igen nagy fagytűrő képességének köszönhetően hamar elterjedt a kontinensen.

A keresztesvirágúak családjába tartozó kétéves növény első évben hozza a fogyasztásra alkalmas, gazdasági értelemben vett termést. A vöröskáposzta gömb alakú, levélzete tömör, színe a világos lilától az egészen sötét, a padlizsán liláig terjed. Íze enyhén édeskés, lágy, jellegzetes káposzta íz. Leginkább friss fogyasztásra alkalmas, tartósításra nem érdemes felhasználni.

A káposzta egész évben tárolható veremben, pincében,
taltos1, 2014. szeptember 05. péntek, 22:58
Bőségesen található a káposztában
Nem csak a káposzta rajongóinak van meg minden oka arra, hogy rendszeresen készítsen káposztás ételt, vagy eszegesse köretként főétel mellé ezt az igen hasznos zöldséget! A káposzta a keresztesvirágúak családjába tartozik, ahogyan rokonai, a brokkoli, a kelbimbó vagy a karfiol.

Szinte bármilyen talajon megél, de a legtermékenyebbekben érzi legjobban magát. Valószínű, hogy eredetileg Ázsiából származik, a féltrópusi és a trópusi területeken is az egyik legnépszerűbb növény. Az orvosok és dietetikusok nem véletlenül ajánlják a káposztát a javasolt, megfelelő étrend részeként, hogy ne csak egészségesek, de fittek is maradjunk. Lássuk a káposzta hatásait!

1. Rákellenes

A rákot okozó sejtek ellen igen hatékonyak a káposztában levő diindolmetán (DIM), szinigrin, lupeol, szulforarofán és az indol 3-karbinol (I3C). A szulfarofán és az I3C vegyületek rákellenes hatása különösen ismert.

2. Immunerősítő

A káposzta nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint. Segít
horvathnemagdi, 2013. július 25. csütörtök, 14:09
❤RETEK: ízletes zöldség és értékes gyógynövény❤
rakva igen ízletes zöldség.Máraz ókorban is ismerték, termesztették és előszeretettel fogyasztották a retket, ezt az üdítő színű, hívogatóan piros zöldséget - különösen a téli időszakban jó vitaminpótló, tavasszal pedig a tavaszi fáradtság elűzésére. De segíti az emésztést, fiatalít, és még a vágyat is fokozza!

Talán kevesen tudják, hogy a retek nemcsak nagyon kedvelt zöldség, de értékes gyógynövény is. A keresztesvirágúak családjába tartozik, több fajtáját ismerjük és szeretjük. Észak-Kínában és a Közel-Keleti országaiban termesztették eredetileg, majd később Európában is meghonosodott. Évszázadokon át a bajorok mindennapos téli eledele volt például.

Népiesen kerti vagy répareteknek nevezik. Csípős íze, illata illóolajnak köszönhető, mely a hagymával rokon. A legkorábban termő fajta a hónapos retek. Utána a nyári, nagyobb gumójú, majd az őszi-téli, nagygumójú és tárolásra is alkalmas fajták következnek. Van
bubszi, 2013. május 25. szombat, 08:02
Kertben nő a rák elleni szer
Kertben nő a rák elleni szer

Egy új kutatásból kiderült, hogy a brokkoli és más keresztesvirágú zöldségek fogyasztása javítja az emlőrák túlélési arányát.

Az emlőrákkal diagnosztizált kínai nők vizsgálata azt mutatta, hogy a legtöbb keresztesvirágú zöldséget fogyasztókban 62 százalékkal alacsonyabb volt az emlőrák okozta halálozás kockázata, és 35 százalékkal alacsonyabb a betegség kiújulásának valószínűsége azokhoz képest, akik a legkevesebb ilyen zöldséget fogyasztották. A nők által leggyakrabban fogyasztott keresztesvirágúak közé tartozott a mustár- és tarlórépalevél, a bordáskel, a karfiol és a káposzta.

- Kutatásunk azt mutatja, hogy a keresztesvirágúak és a bennük lévő bioaktív összetevők védőhatást gyakorolhatnak az emlőrák ellen - nyilatkozta a tanulmány vezető szerzője, Sarah Nechuta, a nashville-i Vanderbilt Epidemiológiai Központ kutatója. Az azonban nem egyértelmű, hogy ez az összefüggés az Egyesült Államokban élő nők esetében is megfigyelhető-e, akik
fejesnemagdi, 2012. április 15. vasárnap, 18:44
1/2
Képek, videók
Séta az egészségért.jpg
pacsakute
2018. október 29. hétfő, 13:53
egészségerte4.gif
lilagondolatok
2014. augusztus 27. szerda, 03:10
Szinek az egészségért
irmus
2012. október 31. szerda, 17:33
színek az egészségért.jpg
sarkadykati
2012. október 17. szerda, 10:48
Az Egészségért.hu.jpg
rambobby
2007. szeptember 09. vasárnap, 09:08
1.A bogarak szaporodása.j
anci-ani
2012. november 05. hétfő, 23:45
szaporodás.jpg
dnemethk
2012. június 27. szerda, 21:35
ponty szaporodása
peterimajoridozsahe
2010. március 08. hétfő, 16:41
a számitógép szaporodása
rneckernusz
2010. január 20. szerda, 10:16
hasnyalmirigy
relisisi
2016. május 02. hétfő, 09:10
Hasnyálmirigy
einr
2007. április 03. kedd, 14:29
Béta karotin forrás.jpg
pacsakute
2014. február 09. vasárnap, 10:18
fond_karotine.jpg
sakira
2013. december 15. vasárnap, 12:36
magas karotin tartalom.jp
sarkadykati
2013. január 16. szerda, 12:47
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.