Belépés
2020. június 02. kedd | 23. hét | 154. nap | 12:32 | Kármen, Anita
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Spulni
Emlékszem, hogy ezek nem egyszerűen mesedélutánok voltak, hanem igazi beszélgetések a világ nagy dolgairól komoly férfiak között.

Tele voltam kíváncsisággal és érthetően kérdésekkel is, és nagypapa minden kérdésre válaszolt. És soha nem csak igennel, vagy nemmel, hanem példával, tréfával, meglepő vagy éppen furcsa magyarázattal.

Nagypapa délelőtt 10 órakor tízóraizott, a borotvaéles fércelőkés szalonnázó késsé alakult és leheletfinom szalonnacsíkokat rakott a komótosan megformált kenyér-katonákra. Evés közben is kérdeztem, és miközben nagyapa elmagyarázta, hogy ,,magyar ember ha eszik, nem beszél, kivéve, ha nagyon fontos dolgot akar mondani", így aztán folytatódott a kérdez-felelek játék, mert mi lehetne fontosabb Gefron kutya történeténél, aki megvédte a kakasunkat a ravasz rókától. Erre a legnyilvánvalóbb bizonyíték az volt, hogy minden reggel kukorékolt a kakas. Következetes férfi logikával könnyű belátni, hogy a kukorékolásra nem kerülhetett volna sor, ha Gefron nem védi
foldinefehereva, 2020. június 01. hétfő, 17:20
Az Ipoly-menti vasút megmaradását kérik nyugat-nógrádi polgármesterek
Csach Gábor (Fidesz-KDNP) azt mondta: a jelenlegi MÁV-menetrendben nem hivatalos információik szerint "járványügyi intézkedésként" jelentős vonatszám-leépítés lép életbe június 8-tól. Lényegében megszűnne az Ipoly-völgyi (Drégelypalánk-Ipolytarnóc) vasúti közlekedés (Ipolytarnóc felé mindegyik, Drégelypalánk felé 4 vonatpár szűnne meg), a járatokat vonatpótló buszokkal helyettesítenék.

A városvezető hozzátette: az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkárságának írt leveléhez csatlakozott a térség 16 polgármestere.

Ha átmeneti intézkedésről van szó, garanciát kérnek az éves menetrend szeptemberi visszaállítására - mondta -, illetve kérik az önkormányzatok által elfogadott 2020/2021. évi menetrend garantálását is, hogy a jövőben a vasút megtartásán túl lehetőség legyen a fejlesztésére is.

Tartalmazza a levél azt is, hogy az Ipoly menti vasutat, "véráldozatok árán, éppen száz éve mentették meg az országnak".

Emlékeztetnek arra, hogy 1919.
velemenyezd, 2020. május 27. szerda, 15:12
A vörös veszedelemmel 1919-ben beköltözött a félelem
alkalmas korosztályainak több-mint harmada fogolyként élte át az orosz forradalmat és polgárháborút. A szovjet hatalomátvétel után, amikor a hadifoglyok visszanyerték személyes szabadságukat, ún. internacionalista katonai alakulatokat szerveztek, amelyeket a Vörös Hadsereg kötelékében minden fronton bevetettek. A magyarok aránya az internacionalista alakulatokban felülmúlta bármely más nemzetét. Összlétszámuk 100 ezer főre tehető, ebből kb. 30 ezren elestek....
A frontról hazaözönlött és leszerelt katonák száma 1918 decemberéig elérte az 1,2 milliót.

Károlyi Mihály 1919 februárjában aktív ellenállás szükségességét hirdeti.
1919. március 21-én a Magyarországi Szocialista Párt megvalósítja a proletárdiktatúrát. Létrehozza hadseregét és szövetségre lép Szovjet-Oroszországgal.
1919. május 2-án a Budapesti Központi Ötszázas Forradalmi Munkás- és Katonatanács, majd a Forradalmi Kormányzótanács határozatot hoz a munkásosztály mozgósításáról és fölfegyverzéséről!

Május
furaila, 2020. május 25. hétfő, 23:32
Trump az Emlékezet Napján koszorúzott az arlingtoni nemzeti sírkertben
Az Emlékezet Napja az Egyesült Államokban szövetségi ünnep, ekkor emlékeznek meg a háborúkban meghalt, eltűnt vagy fogságba esett amerikai katonákról.

Az arlingtoni nemzeti sírkertben - amely Washingtonnal szemben, a Potomac folyó másik oldalán található - díszlövésekkel és a nemzeti himnusszal tisztelegtek, és Donald Trump koszorút helyezett el az Ismeretlen Katona emlékművénél.

Az elnök kíséretében volt Mike Pence alelnök, Mark Esper védelmi miniszter és a kabinet több más tagja, valamint a first lady, Melania Trump is.

A megemlékezésen a koronavírus-járvány miatt csak kevesen vehettek részt, és a kormánytagok is betartották a távolságtartási előírásokat.

Donald Trump hétfőn délután emlékező ünnepségen vesz részt a marylandi Fort McHenryben is. Fort McHenry egy katonai erőd Baltimore közelében, s itt zajlott az 1812-es háború egyik döntő ütközete, amelyben az amerikaiak győzelmet arattak a britek felett. A csata inspirálta Francis Scott Key-t a "McHenry erődítmény védelme" című
velemenyezd, 2020. május 25. hétfő, 18:02
Trianon 100
Olaszországot is, mert képviselői ott ültek az antant bizottságaiban a Párizs környéki békék kidolgozásánál. Itália egy 1882-es szerződés szerint Németország és a Monarchia szövetségese volt, ám a háborúban eleinte nem vett részt: arra várt, melyik oldal ígér többet. Ez végül - érthető módon - az antant oldaláról érkezett az osztrák és magyar területekre pályázó olasz politikai elit számára, így 1915 májusában Róma hadat üzent Bécsnek, melynek következtében az itáliai front lett a magyar katonáknak a poklok pokla.

A poklok poklában is helyt álltak a magyar katonák

Az isonzói frontot a rettenetes körülmények és a heves harcok tették a poklok poklává, a magyarok itt szenvedték el a legnagyobb veszteségeket a nagy háborúban. Két és fél évig működött ez a húsdaráló.

"Jaj, a legyőzöttnek!"

Az első világháborút követő ,,rendezést" a nyers erő dominálta, gyökeresen új helyzetet teremtett Európában, de a lehető legrosszabb értelemben. A
klarika47, 2020. május 24. vasárnap, 11:11
Boldog Apor Vilmos püspök és vértanú
Az egykori gyulai plébános új szolgálati helyén, immár püspökként is emberszeretettel, alázattal kormányzott.
A veszélyben szorosabb kapcsolat alakult ki a Dunántúl főpásztorai, különösen Mindszenty József veszprémi, Shvoy Lajos székesfehérvári és Apor Vilmos győri püspök között.
1945. március 28-án, nagyszerdán az oroszok elérték Győrt. A visszavonuló németek szintén lőtték a várost Nagycsütörtökön Apor Vilmos a pincében mondta utolsó szentmiséjét.
Egyre gyakrabban érkeztek orosz katonák a püspökvárhoz. Ekkor részeg orosz katonák el akarták vinni a pincében tartózkodó asszonyokat és lányokat. Apor Vilmos ellenállt. Egy katona előbb a mennyezetbe lőtt - a négy golyó helye most is látható a múzeummá alakított pincében -, majd háromszor rálőtt a püspökre. Egy asszony, meglátva vérző homlokát, felkiáltott: ,,Püspök atyánk, ezt értünk tette!" Apor Vilmos halkan, mosolyogva felelt: ,,Szívesen, nagyon szívesen!"
Apor Vilmos hálát adott Istennek, hogy
maroka, 2020. május 22. péntek, 23:34
Németh Szilárd: a magyarok minden körülmények között számíthatnak a katonákra
Németh Szilárd elmondta: 171 évvel ezelőtt ezen a napon vették be a magyar honvédok Buda várát.

"Azóta is büszkék vagyunk a magyar virtusra és a magyar katonákra" - fogalmazott, hozzátéve: örök hála és tisztelet a '48-as honvédoknak és Görgei Artúrnak.

Köszönet és elismerés a mai Magyar Honvédségnek is, amely példamutató módon szolgálja a hazát, őrzi Magyarország függetlenségét, a békét, a magyar biztonságot és szabadságot - tette hozzá.

Az államtitkár kiemelte, hogy Magyarország sikeresen küzdött le a koronavírus-járvány első szakaszát, abban kiemelkedő és nélkülözhetetlen szerepe volt a honvédségnek is.

A katonák most szolgálatot adnak a rendőrökkel a déli határokon. Hermetikusan zárták a határt, így védték Európa és Magyarország biztonságát a koronavírus gócokból érkező migránsokkal szemben - mondta Németh Szilárd.

Elmondta, a honvédelem napján, munkaszüneti napon is folytatták az idősotthonok fertőtlenítését, amit szintén egy munkaszüneti napon, húsvétvasárnap kezdtek.
velemenyezd, 2020. május 21. csütörtök, 16:12
Bár Pio atya nem töltött sok időt katonai szolgálatban.....
Bár Pio atya nem töltött sok időt katonai szolgálatban, egy feljegyzett eset mégis nagy katonai jelentőséggel bír. Az alábbi eset szemtanúja volt Bernardo Rosini tábornok, aki abban az időben az Egyesült Légierőnél szolgált.
,,Ahányszor visszatértek a pilóták a küldetésről - mondja - egy szerzetesről beszéltek, aki megjelent az égben, hogy visszafordítsa a gépeket.- ez volt Pio atya- Mindenki nevetett ezeken a hihetetlen történeteken. De mivel ezek a történések ismétlődtek a parancsnok úgy döntött, hogy személyesen veszi elejét az ügynek. Egy repülőszázadot vezényelt, hogy megsemmisítsenek egy titkos német hadianyagraktárt San Giovanni Rotondo területén. Ezidáig senkinek sem sikerült ebbe az irányba menni a misztikus illúzió miatt, amely visszafordította a repülőket. Mivel ez már egy ideje folyt, a bázison nyugtalanság volt. Mindannyian kíváncsiak voltunk a művelet eredményére. Amikor a repülőszázad visszatért, elmentünk megkérdezni, hogy mi történt. Az amerikai parancsnok feldúlt volt.
maroka, 2020. május 19. kedd, 13:26
Koronavírus - Osztrák belügyminiszter: Közösen kell fellépni a koronavírus-járvány esetleges második hulláma el
"Gyors és intenzív párbeszédre" van szükség az osztrák kormány és Bécs főváros vezetése között - jelentette ki Nehammer. A konzervatív néppárti belügyminiszter elsősorban azt kifogásolja, hogy az országos koronavírus-munkacsoport és Bécs szociáldemokrata vezetése között nem zökkenőmentes az együttműködés. Hangsúlyozta: Bécsnek is érdekében áll, hogy ne következzen be egy tömeges "járványcunami", és közösen akadályozzanak meg egy esetleges második hullámot.

Bécsben 6.kerületi menekültszállásán újabb hét ember fertőződött meg koronavírussal; az eset összefügghet egy több mint két héttel korábbi esettel, amikor egy másik menekültügyi központban 40 ember koronavírus-tesztje lett pozitív, és emiatt a lakókat evakuálni kellett.

Több mint ötvenen fertőződtek meg ugyanakkor két postai logisztikai központban is, az alsó-ausztriai Hagenbrunnban, valamint Bécs egyik városrészében, Inzersdorban. Időközben megállapították, hogy a postán történt fertőzések összefüggnek egy bécsi kerületimenekültszálláson,
velemenyezd, 2020. május 18. hétfő, 17:22
Agyonlőttek egy palesztin tinédzsert Ciszjordániában
Éjjel többfelé összecsapások törtek ki a köveket dobáló palesztinok és az izraeli hadsereg egységei között az 1967-ben Jordániától elfoglalt Ciszjordániában. Az összetűzések során a katonák tüzet nyitottak a Hebrontól délre fekvő al-Favar menekülttáborban, és megöltek egy tizennégy éves palesztin tinédzsert, valamint megsebesítettek négy másik palesztint.

A Háárec című újság honlapjának értesülése szerint az izraeli katonák egy palesztin autóval léptek be al-Favarba terrortevékenységgel gyanúsított palesztinok letartóztatására. A razzia során azonban összecsapások törtek ki a feléjük köveket és gyújtóbombákat dobáló fiatalokkal, akik ellen tömegoszlató fegyvereket éséles lőfegyvert is bevetettek a katonák.Zajed Fedel Kisziját egy fejlövésbe halt bele. Két másik palesztin is megsebesült az incidensben, egyiküket hasba, másikukat hátba lőtték.

A kedden megölt izraeli katona gyilkosa utáni hajtóvadászatban a Dzsenin melletti Jaabad nevű faluban a hadsereg szerda hajnalban őrizetbe
velemenyezd, 2020. május 13. szerda, 09:36
Az izraeli hadsereg lerombolta egy ciszjordániai merénylő házának jelentős részét
A házban élő Kaszám Bargúti tavaly augusztusban egy ciszjordániai forrásnál két társával megölt egy 17 éves izraeli lányt, és megsebesítette a vele kiránduló édesapját, aki a Ramla nevű városban rabbi, valamint a bátyját is.

Molotov-koktélokkal és kövekkel fogadta több tucat helyi palesztin fiatal a hajnalban a katonai buldózerrel érkező izraeli katonákat a Rámalláh melletti Kobar nevű faluban, megpróbálták megakadályozni a kétemeletes ház felső szintjének lerombolását. A hadsereg tömegoszlató eszközök bevetésével válaszolt, egy palesztin fiatalt egy gumilövedék súlyosan megsebesített.

Korábban márciusban már lerombolták a merénylő két társának otthonát Rámalláhban, illetve Bir Zájtban. A palesztinok akkor is gumiabroncsokat égettek, köveket és házilagos gyújtóbombákat dobtak a katonák felé.

A merénylőt képviselő ügyvédek az épületrész lerombolása előtt beadványban kérték az izraeli legfelsőbb bíróságtól az épület épen hagyását, de a grémium elutasította kérésüket.

A Palesztina
velemenyezd, 2020. május 11. hétfő, 10:01
Magyarország az I. világháborúban
2. rész: MAGYAR KATONÁK AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN

Képgaléria


1 MAGYAR KATONÁK AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN

2 Mikor a Monarchia Szerbiának hadat üzent, Magyarországnak katonája szolgált a közös hadsereg magyar felében és a honvédségben és alkotta egyben a néphadsereg szerény keretét. A mozgósítás elrendelésekor Magyarország
menusgabor, 2020. május 07. csütörtök, 21:30
1/347
Képek, videók
Emlékszem.
alvaro-hopihe
2017. január 21. szombat, 10:05
Így emlékszem 01.jpg
chillik
2017. január 10. kedd, 13:13
Így emlékszem 02.jpg
chillik
2017. január 10. kedd, 13:09
Így emlékszem 03.jpg
chillik
2017. január 10. kedd, 13:09
Így emlékszem 04.jpg
chillik
2017. január 10. kedd, 13:08
fiamra emlékszem
relisisi
2015. november 03. kedd, 14:38
emlékszem.jpg
yvett789
2015. január 13. kedd, 16:46
KJ Emlékszem
sanci81
2014. július 19. szombat, 21:51
Mama emlékszem...
groszmadel
2013. március 13. szerda, 06:01
emlékszem
majornejulika
2012. november 25. vasárnap, 19:06
Emlékszem..
majornejulika
2012. szeptember 29. szombat, 08:50
Emlékszem
majornejulika
2012. május 06. vasárnap, 15:29
E nagy világban nincs ily
alvaro-hopihe
2018. július 11. szerda, 09:11
Nagy a világ.gif
sznejuci
2014. június 19. csütörtök, 18:14
Nagy a világ....jpg
pacsakute
2013. január 22. kedd, 20:12
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.