Belépés
2018. december 13. csütörtök | 50. hét | 347. nap | 05:52 | Luca, Otília
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Örök nyugalomra helyezték a néhai George H.W. Bush elnököt a texasi elnöki könyvtárban
koporsóját különvonaton elszállították a Houstontól északnyugatra fekvő College Station egyetemi kisvárosba. Ott van ugyanis a róla elnevezett elnöki könyvtár, amelynek területén eltemették, az idén tavasszal elhunyt felesége, Barbara és 1953-ban háromévesen elhunyt kislánya, Robin mellé.

A houstoni templomban James Baker, az elhunyt kormányának volt külügyminisztere és Prescott Bush, a néhai elnök legidősebb unokája mondott búcsúbeszédet. Baker - aki a szerdai búcsúztatáson a washingtoni katedrálisban csaknem végig sírt - az Egyesült Államok 41. elnökének "szerénységét, határtalan kedvességét és mások iránti tiszteletét" emelte ki. Prescott Bush személyes emlékeket felidézve nagyapjáról azt hangsúlyozta, hogy "nem teljes egy élet a másokért végzett szolgálat nélkül".

A szertartás után az elnöki könyvtárig a koporsót a családtagok és a barátok kíséretében vonaton szállították. Ez George H.W. Bush kifejezett kívánsága volt, a középső szerelvényre pedig az amerikai lobogót festették. A szerelvényt
velemenyezd, 2018. december 07. péntek, 07:04
A washingtoni katedrálisban elbúcsúztatták a néhai George H.W. Bush elnököt
A mintegy kétórás szertartáson imádsággal, bibliai idézetek felolvasásával, az elhunyt életének felidézésével búcsúztak a néhai elnöktől. A ceremóniát a könnyek mellett nem egyszer nevetés is kísérte: amikor a beszédet mondók George H.W. Bush életének kedves és humoros epizódjait, vagy a volt elnök mondásait idézték fel.

Egyik fia, George W. Bush, az Egyesült Államok 43. elnöke, a többi között arról beszélt, hogy édesapja megtanította neki, mit jelent elnöknek lenni, hogy az országot bátorsággal és a honfitársai iránti szeretettel a szívében kell vezetni. "Amikor a történelemkönyveket írják, azt fogják mondani róla: George H. W. Bush az Egyesült Államok nagyszerű elnöke volt" - fogalmazott ifjabb Bush, aki a beszéde végén - nagyszerű és nemes léleknek nevezve édesapját - elsírta magát.

George W. Bush beszéde előtt Alan Simpson, volt szenátor, az elhunyt barátja, Brian Mulroney, volt kanadai kormányfő, Jenna Bush Hager, a néhai elnök unokája és Jon Meachem, Bush életrajzírója mondott
velemenyezd, 2018. december 05. szerda, 20:32
A washingtoni katedrálisban szerdán elbúcsúztatják a néhai George H. Bush elnököt
A szertartáson az előzetes hírek szerint amerikai és külföldi politikusok és közéleti személyiségek egyaránt részt vesznek. Jelen lesz Angela Merkel német kancellár és Károly herceg, brit trónörökös is. Az elhunytat Brian Mulroney volt kanadai kormányfő is beszédben búcsúztatja.

Hétfő este óta a néhai elnök nemzeti lobogóval letakart koporsója előtt ezrek rótták le a kegyeletüket a washingtoni kongresszus kupolatermében. Kedden tette tiszteletét - mások mellett - Colin Powell tábornok, aki George W. Bush kormányában külügyminiszter volt. Kedden járt a Rotundában (kupolateremben) Bob Dole republikánus politikus is, aki az 1988-as elnökválasztáson az elnökjelöltségért folytatott küzdelemben idősebb Bush vetélytársa volt. A kerekesszékben élő, 95 esztendős Dole-t felsegítették a székből, hogy állva tiszteleghessen politikustársa előtt.

Kedden délután Laura Bush volt first lady - George W. Bush felesége - a Fehér Házban a jelenlegi first lady, Melania Trump vendége volt. Majd a Trump házaspár
velemenyezd, 2018. december 05. szerda, 07:04
Politikusok búcsúztak a washingtoni kongresszusban felravatalozott George H. Bush néhai elnöktől
megtestesítette az amerikai nemzet legjobb tulajdonságait. Hangsúlyozta az elnök "szokatlan szerénységét". Mint fogalmazott: "olyan végtelen szerénységgel járult hozzá a szabadság ügyéhez, amely nemzedékeken keresztül zengeni fog".

Mike Pence alelnök az elhunyt szerénységét és hazafiasságát emelte ki, és személyes emlékeket idézett fel. Egyúttal a kormányzat nevében is búcsúzott Bush elnöktől.

Donald Trump jelenlegi elnök és felesége jelen lesz Bush szerdai búcsúztatásán a washingtoni katedrálisban, a Bush családdal pedig külön, négyszemközt is találkozik. George H. W. Bush kifejezett kérése volt, hogy temetésén legyen jelen Donald Trump is.

A kongresszus kupolatermében felravatalozott volt elnök előtt hétfő estétől szerda reggelig róhatják le kegyeletüket tisztelői. Szerdán a washingtoni katedrálisban lesz a búcsúztatás, majd George H.W. Bush koporsóját Houstonban, a róla elnevezett elnöki könyvtár épületében helyezik örök nyugalomra a felesége és kislánya mellett.

A szerdai napot
velemenyezd, 2018. december 04. kedd, 07:04
Vörös színű békegalambot festett Franco-tábornok sírjára egy spanyol performance-művész
de várhatóan eljárás indul ellene.

A megrongált sírkövet fehér lepedővel takarták le, amíg sikerül letisztítani róla a festéket.

Az akció a néhai diktátor exhumálását övező vita kellős közepén történt, egy nappal azután, hogy a spanyol kormány és a Vatikán egymásnak ellentmondó nyilatkozatott tett az ügyben.

Míg Carmen Calvo spanyol miniszterelnök-helyettes azt állította: a katolikus egyházzal közösen keresik a megoldást arra, hogy Franco földi maradványait ne a madridi Almudena katedrálisban temessék el újra, addig a Greg Burke vatikáni szóvivő cáfolta, hogy lenne ilyen megállapodás.

A spanyol parlament szeptember közepén szavazta meg kormányzati előterjesztésre a tábornok exhumálását. A család számára felkínálták a lehetőséget, hogy megnevezze: hol kívánja végső nyugalomra helyezni a diktátort.

A hozzátartozók a Madrid belvárosában, a királyi palota mellett található, impozáns Almudena katedrális választották, noha kifejezték ellenvetésüket az exhumálással kapcsolatban.

A
velemenyezd, 2018. október 31. szerda, 16:32
Franco-tábornok exhumálása miatt keveredett ellentmondásba a spanyol kormány és a Vatikán
Carmen Calvo spanyol miniszterelnök-helyettes ugyanis a madridi parlamentben újságíróknak azt mondta: a szentszékkel megállapodtak és közösen keresnek megoldást arra, hogy Franco földi maradványait ne a madridi Almudena katedrálisban helyezzék örök nyugalomra, hanem más helyszínen.

Greg Burke vatikáni szóvivő közleményben cáfolta a spanyol kormányfőhelyettes nyilatkozatát, kifejtve, hogy a politikus hétfőn valóban találkozott Pietro Parolin szentszéki államtitkárral, aki azonban nem nyilvánított véleményt az újratemetés helyszínével kapcsolatban. Ugyanakkor "célszerűnek tartotta" azt a felvetést, hogy a kormány a Franco családdal párbeszéd útján tárjon fel egyéb alternatívákat - írta a szóvivő.

A spanyol parlament szeptember közepén szavazta meg a szocialista kormány előterjesztését, hogy Franco tábornok földi maradványait eltávolítsák a Madrid melletti Elesettek Völgyében található mauzóleumból.

A család számára felkínálták a lehetőséget, hogy megnevezze: hol kívánja újratemetni a
velemenyezd, 2018. október 30. kedd, 18:51
Megpróbálták ellopni a Magna Carta egyik fennmaradt eredeti példányát
A BBC beszámolója szerint csütörtökön késő délután egy férfi betörte a történelmi dokumentumot őrző vitrin üvegfedelét, de rögtön megszólaltak a szirénák, és csak egy lyukat sikerült ütnie a vitrinen, a Magna Cartát nem tudta kivenni a tárlóból.

A rendőrség szerint a ritka dokumentum nem rongálódott meg, és nem is sérült meg senki. Szemtanúk vallomásai alapján pénteken letartóztattak egy 45 éves férfit, akire ráillik a személyleírás.

Földnélküli János (1167-1216) angol király 1215. június 15-én bocsátotta ki a modern alkotmányok alapjának tartott Magna Cartát, hogy jogaik írásba foglalásával lecsillapítsa a súlyos adóterhek és a despotikus uralkodás miatt lázadozó nemeseket.

A dokumentum, amelyet a parlamentáris demokrácia irányába tett egyik első lépésként tart számon a történetírás, kimondja egyebek közt, hogy senki nem áll a törvények fölött, még a király sem.

Az 1215-ös chartát legalább 13 példányban készítették el, hogy szétküldjék a világi és egyházi hatóságoknak szerte az
velemenyezd, 2018. október 26. péntek, 14:32
Honvédelmi miniszter: Európában meg kell őrizni az európai nép értékeit és kultúráját
Benkő Tibor kiemelte, hogy a világban, Európában olyan biztonságpolitikai változások történtek, amelyek miatt szükség van a szoros együttműködésre. A horvát-magyar miniszteri találkozó pedig csak folytatása a két ország rendkívül szoros és erős katonai összefogásának.

"Hacsak a Nyugat-Balkánra gondolunk, amelyen a béke törékeny lábakon áll, vagy az illegális migrációra, és figyelembe vesszük azt is, hogy Horvátországnak és Magyarországnak milyen közös történelmi múltja van, elődeink, őseink hogyan küzdöttek, harcoltak a szabadságért, akkor megértjük, miért van szükség ezekre a találkozókra" - hangsúlyozta Benkő Tibor.

Úgy vélte: bár mindkét ország ugyanazon szövetségnek a tagja, a NATO-nak és az Európai Uniónak, s bár ugyanazt a célt szolgálja, látni kell, hogy a NATO ereje mindig a tagállamok képességeiből tevődik össze.

"A NATO-nak nincs egy önálló hadserege, hanem a NATO-tagállamok képességei adják a NATO erejét, ezért nekünk meg kell találni azokat az együttműködési formákat,
velemenyezd, 2018. október 11. csütörtök, 08:31
Szobrot kapott a híres angliai templom macskája...
Doorkins Magnificat már több mint tíz éve él a Southwarki katedrálisban.
A hajdani kóbor cicát a helyiek annyira megkedvelték,
hogy szobrot állítottak neki,de mesekönyv is készült róla,és
saját Twitter - oldala is van.
Ez ám a megtiszteltetés!
mircsimarcsi, 2018. augusztus 10. péntek, 15:05
Kétszáz év után egy macska domborművével gazdagodott az egyik londoni katedrális
Doorkins Magnificat egy évtizede él a Southwark-katedrálisban, előszeretettel vesz részt az esti imán az oltár alatt megbújva.

A döntést, miszerint a hozzávetőleg 13 éves macskát örökítsék meg, helyi diákok hozták - közölte a hírt a macskák nemzetközi napja alkalmából a brit sajtó. A dombormű a London belvárosában álló székesegyház északi falára készült.

Andrew Nunn esperes a BBC-nek azt mondta: reméli, hogy az embereket elgondolkoztatja, miként kerül egy macska domborműve a katedrálisba és lesz valaki, aki elmeséli nekik a kóbor állat történetét, azt, hogy egy templomba betévedve otthonra talált. Talán ez másokra is hatással lesz és otthonra találnak itt - tette hozzá. Megemlítette, hogy 2013-as látogatásakor az uralkodó, II. Erzsébet is észrevette a macskát, meg is kérdezte, hogy a dómban él-e. Tudvalévő azonban, hogy a királynő inkább a kutyákat kedveli. Doorkins ráadásul az esperes visszaemlékezése szerint nem viszonozta az érdeklődést, átaludta az uralkodói vizitet.

Doorkins
velemenyezd, 2018. augusztus 09. csütörtök, 12:51
Washington zaklatással gyanúsított nyugalmazott bíborosa nem teljesíthet papi szolgálatot
további büntetésre, akár papi hivatásától való megfosztására is számíthat.

Hivatalos közlés szerint McCarrick bíborost azzal vádolják, hogy "hitelt érdemlő" állítások szerint negyven évvel ezelőtt, amikor még New Yorkban teljesített szolgálatot, szexuálisan zaklatott egy tinédzser fiút.

Egy egyházi vizsgáló bizottság kiderítette, hogy "hihetőek és megalapozottak" egy hatvanas éveiben járó New York-i üzletember vádjai, amelyek szerint McCarrick 1971-ben és 1972-ben a manhattani St. Patrick-katedrálisban karácsonyi éjféli misére készülődve simogatta és más módokon is zaklatta őt, aki akkoriban ministráns volt.

Theodore McCarrick, aki 2000-2006 között volt Washington érseke, egyike a legmagasabb rangú amerikai katolikus főpapoknak, akiket szexuális visszaéléssel vádoltak meg. Az Egyesült Államokban az elmúlt években több ezer katolikus pap volt érintett zaklatási botrányokban, és McCarrick neve is többször felmerült. A katolikus egyház elismerte: korábban nem hozták ugyan nyilvánosságra, de
velemenyezd, 2018. június 21. csütörtök, 07:04
Június 8. Medárd napja
szentelték pappá, a papság és a nép egyhangú kívánságára lett püspök Medárd fáradságot nem ismerve járta egyházmegyéjét: ahol csak tehette, irtotta a pogány erkölcsöket.

Feje fölött kiterjesztett szárnyú sasmadárral szokás ábrázolni. Ez a gigantikus sas megvédi az esőcseppektől, ami utalás a legendára, mely szerint Medárdot gyerekkorában kiterjesztett szárnyaival óvta meg a madár az esőtől.

A püspök szent életű, jámbor ember volt, halála előtt meghagyta társainak, hogy ne a katedrálisban temessék el, hanem annak az udvarán, hogy az arra járók lába, és a mennyből aláhulló édes eső szabadon érhesse a sírját. Ez így is történt, de, 971. július 1.-én a szerzetesek úgy döntöttek, hogy a püspök nem nyugodhat kint az udvaron. Ezért kiásták a sírt, a hamvakat pedig bevitték a templomba. A temetés napján hatalmas eső kerekedett, és negyven napig tartott. Úgy tartják azért, mert a szerzetesek nem vették figyelembe a püspök kérését.

A 40 nap egy legenda csupán. A negyven egyébként
ronix, 2018. június 08. péntek, 21:55
1/17
Képek, videók
George Orwell - Reménytel
sanci81
2018. február 04. vasárnap, 18:43
George Orwell idézet
cuppika59
2017. augusztus 22. kedd, 12:05
orwell_george_orwell_i dez
menusgabor
2017. április 23. vasárnap, 19:34
Georges Seurat
sanci81
2017. február 11. szombat, 21:54
george michael
anitazs
2017. február 05. vasárnap, 11:04
0 Money St-George-And-The
lovaszmarika
2016. augusztus 01. hétfő, 17:51
george-gordon-noel-byr on-
fiducika
2016. január 31. vasárnap, 22:08
George pullman3_2.jpg
megyerimihaly
2016. január 23. szombat, 16:40
George W. Bush
sanci81
2015. november 16. hétfő, 16:05
George Eads
kazikanyuszi
2015. július 25. szombat, 07:32
george-gordon-noel-byr on-
borigit
2015. június 21. vasárnap, 07:22
Széchenyi Könyvtárban
sanci81
2017. január 22. vasárnap, 19:07
Könyvtárban.png
pacsakute
2016. január 21. csütörtök, 00:34
Babák a könyvtárban
dnemethk
2012. október 18. csütörtök, 22:16
könyvtárban
herdeygy
2007. február 26. hétfő, 21:07
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.