Belépés
2019. május 25. szombat | 21. hét | 145. nap | 01:24 | Orbán
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Katalán válság - A katalán rendőrség előre figyelmeztetett a függetlenségi referendum megrendezésének veszélyei
megbeszélést, ahol felhívta a figyelmüket, hogy "súlyos konfliktushoz" vezethet, ha kétmillió szavazni akaró ember lesz az utcákon, és 15 ezer rendfenntartó, akiknek meg kell akadályozni a voksolást, mivel arról bíróság rendelkezett.

Mint mondta, ezen a találkozón tájékoztatta a katalán kormány képviselőit, hogy a katalán rendőri testület a törvények és alkotmány betartásának oldalán áll, ezért nem támogatja a függetlenségi folyamatot.

Hozzátette: nem kapott olyan utasítást, hogy a katalán rendőrség támogassa és segítse a népszavazás megtartását.

Josep Lluís Trapero hangsúlyozta: a katalán rendőrségnek nem állt szándékában a szavazás megkönnyítése, egyetlen célja azt volt, hogy eleget tegyen a bíróság döntésének, és megakadályozza a szavazást.

Felelőtlennek nevezte akkori felettesét, Joaquim Forn volt katalán belügyi tárcavezetőt, aki nyilatkozataiban ennek ellenkezőjét sugallta, ráadásul azt állította, hogy zavartalanul lehet majd szavazni a referendumon.

"Egy olyan képet mutatott,
velemenyezd, 2019. március 14. csütörtök, 21:32
Katalán válság - Katalónia egykori elnökhelyettese szerint nem követtek el bűncselekményt függetlenségi törekvé
alkotmánybíróság felfüggesztő határozata ellenére rendeztek meg.

Elismerte, hogy engedetlenséget tanúsítottak az alkotmánybírósággal szemben, de érvelése szerint azért, hogy teljesítsék a katalán választók többségétől kapott mandátumukat, akik viszont szavazni akartak.

Oriol Junquerasra, az alkotmányos rend veszélyeztetésének számító lázadás bűncselekménye, valamint közpénz hűtlen kezelése miatt 25 éves börtönbüntetést és közügyektől eltiltást kért az ügyészség.

A vádirat szerint a katalán rendőrség vezetői előre figyelmeztették az autonóm kormányt arra, hogy nagy esély van erőszakos incidensekre a függetlenségi referendum napján.

A volt elnökhelyettes visszautasította, hogy támogattak volna bármilyen erőszakos fellépést. "Soha, soha, soha (...) mindig elutasítottuk az erőszak minden formáját" - jelentette ki.

Szavai szerint az október elsejei szavazás megszervezésére nem költöttek közpénzt.

Oriol Junqueras beszélt arról, hogy az akkori spanyol kormány nem volt hajlandó velük
velemenyezd, 2019. február 14. csütörtök, 17:52
Katalán válság - Az ügyészek szerint nem politikai elveik, hanem tetteik miatt indult per a katalán vezetők ell
politikusokra. Utóbbi közrend ellenes bűncselekmény, amelyért 8 és 12 év közötti szabadságvesztés szabható ki.

A bírósági eljárás csütörtökön a vádlottak meghallgatásával folytatódik, akik közül az első Oriol Junqueras egykori katalán elnökhelyettes lesz. Ő az egyetlen, akire a legmagasabb, 25 éves szabadságvesztést kérte büntetésként az ügyészség.

A per második napja nyugodtabban telt mint az első, kevesebb újságíró jelent meg a bíróság épületénél, és nem voltak tüntetők sem a környéken, ahol a rendőrség kiemelt biztonsági intézkedéseket vezetett be.

Az eljárás első napján, kedden utcára vonultak a per ellenzői és támogató is. A bíróság épületétől néhány saroknyira egymással szemben, ugyanannak az utcának a két oldalán gyülekeztek, de incidens nem történt.

Eközben a tárgyalóteremben a vádlottakat védő ügyvédek politikai perről beszéltek, kifogásolták a jogi garanciák hiányát és hangsúlyozták, hogy szerintük az eljárás sérti a vádlottak olyan alapvető jogait mint az ideológiai
velemenyezd, 2019. február 13. szerda, 19:22
Katalán válság - Ügyvédeik szerint a függetlenségi vezetők alapvetői jogait sérti a bírósági eljárás
elmúlt időszak, lefogytak, idősebbnek tűnnek.

A bírósági tárgyalás az előzetes tervek szerint három hónapig tart majd, heti három tárgyalási napon, ezalatt mintegy 600 tanút kívánnak meghallgatni, köztük például Mariano Rajoyt, aki 2018. június 1-ig volt Spanyolország miniszterelnöke.

A per rendkívüli érdeklődés és kiemelt biztonsági intézkedések közepette vette kezdetét. Több mint 600 újságíró akkreditáltatta magát mintegy 170 belföldi és nemzetközi sajtóorgánumtól.

Engedély nélkül a rendőrség senkit nem enged a legfelsőbb bíróság épületének közelébe a tárgyalási napokon. Korlátozták a forgalmat a környéken, és nem engedélyeznek semmilyen tüntetést sem a bíróság előtt.

A per ellen tiltakozók ezért az egyik közeli mellékutcában gyűlthettek össze a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) nevű függetlenségpárti politikai civil szervezet felhívására, tömegesen.

"Dönteni nem bűncselekmény" - feliratú molinójuk mögött a tárgyalást megelőzően felsorakoztak a vádlottak családtagjai Quim Torra katalán
velemenyezd, 2019. február 12. kedd, 18:32
Katalán válság - Rendkívüli érdeklődés és kiemelt biztonsági intézkedések között megkezdődött a függetlenségi v
majd, mint például azt, hogy a vádlottak katalánul, folyamatos tolmácsolás mellett tehessenek vallomást.

Az első tárgyalási napot óriási érdeklődés övezi, bár a legfelsőbb bíróság épületének közvetlen közelében leginkább újságírók tartózkodnak már kora reggel óta.

A sajtó is csak több tíz méterre a bejárattól, kordonok mögött várhatta például azt, hogy a vádlottak megérkezzenek, kilencen közülük rabszállító autóval Madridhoz közeli börtönökből, ahol előzetes letartóztatásban vannak.

A rendőrség rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezetett be a belváros szívében található bírósági épület közelében, korlátozta a forgalmat a környéken, és nem engedélyez semmilyen tüntetést a bíróságnál.

Így a demonstrálók az egyik, a bírósághoz közeli utcában gyűltek össze a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) nevű függetlenségpárti politikai civil szervezet felhívására, tömegesen.

A katalán függetlenségi politikusok támogatói a bírósági eljárás miatt tiltakoznak, amelyet "színjátéknak" és "politikai pernek"
velemenyezd, 2019. február 12. kedd, 12:11
Konténereket gyújtottak fel sztrájkoló taxisok Madridban
vette kezdetét, ahol ezen a napon nyitja meg a spanyol királyi pár a világ egyik legnagyobb nemzetközi turisztikai vásárát. A FITUR nevű rendezvényen több mint 10 ezer kiállító vesz részt és mintegy negyedmillió látogatóra számítanak öt nap alatt.

A taxisok autóikkal a helyszínre vezető több utat is lezártak, mintegy fél órán keresztül akadályozták a közeli M40-es autópálya fogalmát.

Sztrájkolók tömege sorakozott fel egy óriási molinó mögé a vásárközpont főkapujával szemben, amelyet azonban a rendőrségi kordonnal biztosít, hogy a turisztikai rendezvényre érkezők bejuthassanak.

Az útlezárások miatt a metrójáratokat 50 százalékkal sűrítették azon a vonalon, amellyel az esemény helyszínére lehet eljutni.

Madridban hétfőn léptek határozatlan idejű sztrájkba a taxisok. Fő követelésük a hatályos törvényi szabályozás betartása, amely 30 taxisonként 1 úgynevezett VTC-engedély kiadását teszi lehetővé. Ez az a hatósági dokumentum, amelyet a közösségi személyszállítást végző sofőröknek be kell
velemenyezd, 2019. január 23. szerda, 11:11
Négy rendőr megsérült a barcelonai taxisok tiltakozóakciói során
A hatóságok tájékoztatása szerint hárman a barcelonai parlamentnél szenvedtek sérüléseket, amikor a tüntetők át akartak jutni az épületet körülvevő park kapuján. Az egyik rendőrt üvegpalackkal vágták fejbe.

Egy negyedik rendfenntartót pedig akkor ért sérülés, amikor meg akarta akadályozni, hogy a tiltakozók elérjék a kikötői létesítményeket.

Barcelonában négy nappal ezelőtt hirdettek határozatlan idejű sztrájkot a helyi taxisok, azóta folyamatosak az útlezárások és tüntetések a városban. A tiltakozók sárga színű láthatósági mellényben vonultak az utcákra.

A különböző taxisszervezetek azután léptek akcióba, hogy múlt pénteken a katalán kormány nem fogadta el az alternatív közösségi személyszállítás (Uber, Cabify) korlátozására vonatkozó összes követelésüket.

A taxisok azt szerették volna elérni a tárgyalások során, hogy kötelező legyen legkevesebb 12 órával korábbi előrendelést leadni az alternatív cégek szolgáltatásaira, a helyi vezetés ezzel szemben 15 perces előrendelési idő
velemenyezd, 2019. január 21. hétfő, 18:12
Határozatlan idejű sztrájkba léptek a barcelonai taxisok
A taxisok azt szerették volna elérni a tárgyalások során, hogy kötelező legyen legkevesebb 12 órával korábbi előrendelést leadni az alternatív cégek szolgáltatásaira, a helyi vezetés ezzel szemben 15 perces előrendelési idő meghatározását tartotta indokoltnak.

A katalán kormány elfogadta viszont azt a követelést, hogy az Uber és a Cabify autóinak minden fuvar után vissza kelljen térniük a bázisukra mielőtt új utast vesznek fel.

A taxis szervezetek azonban ezt nem tartják elégségesnek, ezért azonnali tiltakozóakciót hirdettek, és kora délutántól több forgalmas barcelonai főút fogalmát kezdték akadályozni, továbbá lassítani a haladást például a repülőtérre vezető úton.

Madridban jövő hétfőtől lépnek határozatlan idejű sztrájkba a helyi taxisok, követelve az érvényes törvényi szabályozás betartását, amely 30 taxisonként 1 úgynevezett VTC-engedély kiadását teszi lehetővé.

Ez az a hatósági dokumentum, amelyet a közösségi személyszállítást végző sofőröknek be kell szerezniük a
velemenyezd, 2019. január 18. péntek, 18:02
Iszlám Állam - A katalán rendőrség feltételezett dzsihadista terroristacsoportot számolt fel Barcelonában
A hatóság tájékoztatása szerint a nagyszabású, Alexandria-művelet elnevezésű akcióban tizennégy embert vettek őrizetbe, hat helyszínen tartottak házkutatást, Barcelonán kívül Igualadában is, amely 60 kilométerre található a katalán fővárostól.

Az akciót hosszú nyomozás előzte meg, a rendőrség még 2017-ben figyelt fel a csoportra, amely nem foglalkozott propagandaterjesztéssel és toborzással, mint a legtöbb hasonló sejt, viszont a gyanú szerint támadások elkövetését tervezte.

A csoport ötfős, algériai állampolgárokból álló "kemény magja" lopás, rablás, drogkereskedelem miatt is ismert volt korábban a rendőrség előtt.

Az őrizetbe vett személyek közül többeket terrorizmussal, illetve vagyon elleni bűncselekményekkel gyanúsítanak.

A spanyol belügyminisztérium keddi közleménye szerint Málagában, egy másik akcióban a spanyol rendőrség őrizetbe vett egy 27 éves marokkói állampolgárt, akiről úgy tudják, hogy az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezet felesküdött
velemenyezd, 2019. január 15. kedd, 14:01
Tízezrek tüntettek Bilbaóban az ETA-foglyok baszkföldi börtönökbe szállításáért
A beszámolók szerint a szombati rendezvény résztvevőinek számát mintegy 70 ezerre becsülte a városi rendőrség. A spanyolországi tüntetéssel egy időben a francia baszkföldi Bayonne-ban mintegy kilencezren demonstráltak.

A tüntetést minden év januárjában megrendezi a Sare nevű baszk civil szervezet, az idei esemény azonban azért különbözik a korábbiaktól, mert a Baszkföld függetlenségéért évtizedeken át véres merényletekkel küzdő fegyveres csoport tavaly feloszlatta magát.

A bilbaói városháza előtt baszk és spanyol nyelven felolvasott nyilatkozat szerint a baszk társadalom valódi békét, megbékélést szeretne, ezért követeli, hogy a Spanyolország különböző börtöneiben szétszórva, illetve külföldön büntetésüket töltő elítélt terroristák otthonukhoz közelebbi büntetés-végrehajtási intézetekbe kerüljenek.

A La Vanguardia című katalán napilap tudósítása szerint bírálták a szocialista spanyol kormányt, amely ugyan késznek mutatkozott kezdeményezésekre ebben az ügyben, és "ezreknek adott reményt",
velemenyezd, 2019. január 13. vasárnap, 12:18
Ismét utcára vonultak a madridi taxisok az alternatív közösségi személyszállítás korlátozásáért
Három nagy taxisszervezet felhívására a belvárosi megmozduláson több százan követelték a törvényi szabályozás azonnali végrehajtását, amely 30 taxisonként egy úgynevezett VTC-engedély kiadását teszi lehetővé.

Ez az a hatósági dokumentum, amelyet a közösségi személyszállítást végző sofőröknek be kell szerezniük a munkavégzéshez Spanyolországban.

A törvényi előírással szemben azonban a spanyol fővárosban 16 ezer taxisra 6300 VTC-engedély jut - érvelt a tüntetésen a sajtónak nyilatkozva Miguel Angel Leal, a La Gremial nevű taxisszervezet elnöke.

Hozzátette: a jövő héten a különböző taxisszervezetek megkérdezik tagjaikat arról, hogy határozatlan idejű sztrájkba lépjenek-e, ha követelésüket nem teljesíti a madridi autonóm kormány.

Julio Sanz, az FPTM nevű szervezet elnöke elmondta: tudják, hogy ezt az arányt nem lehet egyik napról a másikra elérni, de a kérdés most az, hogy van-e egyáltalán politikai szándék annak megvalósítására.

A madridi autonóm kormány bejelentette:
velemenyezd, 2019. január 09. szerda, 14:53
Katalán válság - A tényleges párbeszéd folytatásáról egyezett meg a spanyol kormányfő és a katalán elnök
ifjúsági politikai szervezet több más helyszínre is mozgósított tiltakozókat.

Tiltakoztak azon szálloda előtt is, ahol a spanyol kormányfő és a katalán elnök is közösen költötte el vacsoráját a legnagyobb katalán munkaadói szervezet meghívásának eleget téve. A transzparensekkel és katalán függetlenségi zászlókkal felvonult tüntetők a "szabadság", "függetlenség" szavakat skandálták, és rövid időre lezárták a hotel előtti sugárutat is.

Pénteken reggel egész Barcelonában készültségbe helyezik a rendőrséget, mert a spanyol kormány kihelyezett ülést tart a városban, és több tüntetést is bejelentettek. A kormányülés helyszíne köré kora reggel két biztonsági gyűrűt vonnak a hatóságok. A környező utcákat lezárják, a forgalmat elterelik.

A biztonságra megközelítőleg 1500 rendfenntartó vigyáz majd, a katalán és spanyol rendőrség, a csendőrség és a városi rendőrség egységei közösen - tájékoztatott a katalán kormány.

A CDR egyebek mellett "eltemetjük a rezsimet" felhívással hirdetett
velemenyezd, 2018. december 20. csütörtök, 23:05
1/10
Képek, videók
Figyelmeztetés
sacimama
2017. október 28. szombat, 22:06
baby-figyelmeztetés.jp g
agica2004
2014. június 22. vasárnap, 19:35
Udvarias figyelmeztetés.j
snbela44
2013. február 25. hétfő, 13:31
figyelmeztetés.jpg
dnemethk
2013. január 31. csütörtök, 11:26
figyelmeztetek mindenkit.
sarkadykati
2012. november 27. kedd, 03:25
Lakossági Figyelmeztetés!
lyceum
2012. október 01. hétfő, 10:42
főoszt.vez.figyelmezte tés
lacipecsenye
2012. szeptember 23. vasárnap, 21:29
Figyelmeztetés.jpg
basikele
2012. szeptember 03. hétfő, 00:17
Figyelmeztetés
tvnati
2011. szeptember 22. csütörtök, 18:38
tel-aviv függetlenségi pa
lacipecsenye
2012. augusztus 13. hétfő, 19:26
Függetlenségi Kapu teteje
goonybird
2006. július 08. szombat, 11:31
Függetlenségi Kapu előtt.
goonybird
2006. július 08. szombat, 11:31
Függetlenségi Emlékmű.jp
goonybird
2006. július 08. szombat, 11:30
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.