Belépés
2019. május 27. hétfő | 22. hét | 147. nap | 08:02 | Hella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A Zöldárpáról jó tudni
alakítja át. Az A- vitamin fontos a jó látás és a nyálkahártyák egészsége szempontjából, de mivel zsírban oldódik, túladagolása - és ez a táplálékkal bevitt vitaminra is vonatkozik - mérgező lehet, így biztonságosabb a béta-karotin fogyasztása.

Az A-vitamin hiányának az egyik legelső tünete a farkasvakság. A szem képtelen alkalmazkodni a gyenge fényhez, ha az ideghártya fény- és színérzékelő receptoraihoz szükséges retinol (A-vitamin) nincs jelen.

Felmérések szerint a karotinoidok csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási arányát és jó hatással vannak a koleszterin szintre. A C-vitaminnal együtt fogyasztott nagyobb mennyiségű béta-karotin a szürke hályog megelőzésében játszik szerepet.

A karotinoidok antioxidánsként viselkednek, ezért csökkenthetik a rák bizonyos fajtáinak kockázatát.

Egyes kutatások szerint a béta-karotinban gazdag étrenddel csökkenhet a tüdő-, bőr-, gyomor-, vastagbéldaganatok száma.

B1-vitamin:
lovaszmarika, 2019. április 13. szombat, 13:14
Fodros kel jó hatásairól
többsége jóval kevesebb rostot fogyaszt, mint amennyire szervezetének szüksége lenne. Egy adag leveles kel a napi ajánlott rost mennyiség 5%-át tartalmazza, ezen felül egészéges, nem savasító növényi fehérjével látja el szervezetünket.

5, Omega zsírsavak. Az esszenciális omega zsírsavak rendkívül fontos szerepet játszanak egészségünk fenntartásában. Egy adag leveles kel 121 mg omega 3, 92,4 mg omega 6 zsírsavat tartalmaz.

6, Immunrendszer erősítés. A leveles kel rendkívül gazdag karotinoidokban, flavonoidokban, antioxidánsokban, A vitaminban, melyek támogatják az immunrendszer megfelelő működését.

7, Fenntarthatóság, környezetvédelmi szempontok. A leveles kel kb. 55-60 nap alatt érik be, míg egy szarvasmarha felneveléséhez 1,5-2 év szükséges.

Még döbbenetesebb az arány, ha azt is vizsgáljuk, hogy egy
szarvasmarha felnevelése mennyi ivóvizet igényel, mennyi takarmányt, valamint
az állat az élete során mennyi metán gázt bocsájt a levegőbe. Sok kutató
pacsakute, 2019. március 21. csütörtök, 19:18
Homoktövis gyógyhatásairól
küzdelemben alkalmazott sugárterápia során is. Vizsgálják az olaj tumorgátló hatását, valamint a nőgyógyászatban történő felhasználási lehetőségét a méh és a méhnyak nyálkahártya-sérülései esetén.

Aki homoktövisolajat használ, annak érdemes megfigyelnie a címkén található apró betűs részben a jelölést, hogy pontosan melyik olajról van szó, vagy a kettő keverékéről.

A gyümölcsfeldolgozás melléktermékei is gazdagok fehérjékben, zsírokban, aminosavakban, A, C, D és E-Vitaminban, karotinoidokban, flavonoidokban és mikrotápanyagokban.

A levelek és gyümölcsmaradványok kiegészítő táplálékként való felhasználása sertések esetén közel 21%-os egészségjavulást eredményezett.

Egy kínai tanulmány szerint a kecskék tejhozama 6-7% körüli mértékben növekedett, a szárnyasok gyarapodását 9-13%-kal tudták növelni, miközben a tojáshozam 25-29% közötti mértékben javult.

Belső-Mongóliában tanulmányokban kimutatták, hogy a hagyományos tápláláshoz képest juhonként 5 kg
pacsakute, 2019. február 21. csütörtök, 10:29
A goji bogyó élesíti a látást
vezető makuláris pigmenteket. A makuladegeneráció elkerülése érdekében nagyon sok antioxidánsban gazdag ételt szükséges fogyasztanunk.

A luteinben és a zeaxantiban gazdag táplálékok fogyasztása megakadályozhatja a makula pigment elvesztését és segítenek a betegség lefolyásának késleltetésében, illetve annak megelőzésében.

A zeaxantin egy karotoniod. A goji berry, azaz a goji bogyó nagy mennyiségben tartalmazza. Tény, hogy minél mélyebb a goji bogyó színe, annál nagyobb benne a karotinoidok aránya. A goji bogyóban legnagyobb mennyiségben - körül 75 százalékban - a zeaxantin, és kisebb mennyiségben - a maradék 25 százalékban - béta-karotin található.


A zeaxantin fő funkciója a kék fény elnyelése és retinának a védelme. A béta-karotin A-vitaminná alakul, ez pedig nagymértékben képes a látás javítására.

A goji bogyó más tápanyagban is gazdag. A legfontosabb tápanyagok közé tartoznak a poliszacharidok, de 8 esszenciális aminosavat is
lovaszmarika, 2018. december 07. péntek, 15:31
A körömvirágról
hát, pontosan miket is tud a népszerű gyógynövény

A körömvirágot a népi gyógyászatban már régóta használják, hiszen hatóanyagai hámosító, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. A növény részeiből egyebek mellett tea és kenőcs is készíthető, de a gasztronómia (ételek színezésére, ízesítésére ) és a kozmetikai ipar is felhasználja.

Mi található a gyógynövényben?
A körömvirág gazdag illóolajokban, emellett jelentős mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, karotinoidokat, poliszacharidokat, szabad triterpéneket és szaponinokat is, továbbá E-vitamint. A körömvirág antimikrobiális hatásáért az illóolaj felel.

Hogyan gyűjtsük?
Nyáron, június-július hónapban gyűjthető, gyűjtését érdemes ragyogó napsütésben végezni, mert akkor a legnagyobb a gyógyhatása. A növény szára és levelei nedvdúsak és ragacsos tapintásúak, ezen ne lepődj meg, ha most találkoznál vele először.

Körömvirág - a sokoldalú gyógynövény gyógyír kívül-belülGyógyászati
lovaszmarika, 2018. július 14. szombat, 12:16
Gyulladáscsökkentő étrend: mit érdemes tudni róla?
gyulladások valószínűségét csökkentsük?
A hideg vízben élő, zsíros húsú halakban, például a lazacban, a heringben vagy a makrélában nagy mennyiségben találhatóak omega-3 zsírsavak, melyek nemcsak a gyulladásokat csökkentik, de védik az agyat, a szemet és az ereket is. Érdemes ezeket legalább kétszer beiktatni az étrendünkbe.

Szintén hasznos zsírsavakban gazdagok az olajos magvak, a dió, a mandula.

Az avokádóban is vannak hasznos zsírsavak, emellett pedig antioxidánsokat, karotinoidokat, fitoszterolokat is tartalmaz, ezek a gyulladásokat is csökkentik, de az öregedés ellen is védhetnek.

A különböző keresztesvirágzatú, illetve sötétzöld leveles zöldségekben rengeteg hasznos tápanyag található, többek között egy szulforafán nevezetű vegyület, melyről kiderítették, hogy képes blokkolni egy olyan enzim hatását, mely a krónikus gyulladás kialakulásában is szerept játszik. Együnk tehát több brokkolit, kelbimbót, karfiolt, spenótot, mangoldot! A szulfofarán emellett a vérereket
pacsakute, 2017. október 08. vasárnap, 21:31
Egészség!!
fejfájás./b]


Magas ásványi anyag és vitamintartalma miatt nagyon egészséges. Az oldott ásványi anyagokat (makro- és mikroelemeket) koncentráltan tartalmazza, és ezek hiánypótló hatása fokozottan érvényesül.
Ásványi anyagok: kalcium, magnézium, foszfor, vas, nátrium, kálium, kén, jód, réz, mangán, szilícium, cink, kobalt, króm, nikkel, bór, lítium, stroncium.
Vitaminok: A-, B1-, B2-, B6-, B7-, B9- és C-vitamin, folsav, niacin, biotin.
Fitovegyületek: polifenolok, flavonoidok, antocianidinek, karotinoidok,
Enzimek és cukrok.

A gyökér jelentős mennyiségű pektint tartalmaz, ami elősegíti a nehézfémek, az emésztőrendszerre veszélyes mikroorganizmusok és a felesleges koleszterin kiürülését szervezetünkből. A pektinnek jó a vízkötő képessége.

Magas kálium és magnézium tartalma miatt igen hasznos a magas vérnyomás és más szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és gyógyításában, illetve hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az
piroska0101, 2017. április 24. hétfő, 20:03
Ehető fényvédők :
is erősíthetjük bőrünk ellenálló képességét.
Mit együnk, ha bronzszínű és egészséges bőrt szeretnénk a nyár végére? Mit együnk, hogy a bőrünk meg tudja magát védeni, és ne gyulladjon be a nap első sugaraitól?
A pigmentek - mint a narancs, sárga, piros karotinok, a flavonoidok - a növényeket is védik a napfény káros hatásaitól, ezért kézenfekvő, hogy az embernél is hatásosak lehetnek.
Nézzük mik ezek!

Lutein - az ehető napszemüveg
A lutein a karotinoidok nevű vegyületcsoportba tartozik. Segítségével virul sárgában és narancsszínben a körömvirág, a kukorica, de azért is a lutein felelős, hogy ősszel a szép zöld levelek rozsdás színűre váltanak.
A növényeknél a fény hasznosításában játszik szerepet - az embereknél megakadályozza a kék fény okozta oxidatív stressz és a sejtkárosító szabad gyökök keletkezését. Ezen tulajdonságánál fogva segít megvédeni, hidratáltabbá, rugalmasabbá tenni a bőrünket.
Másrészt, mivel elnyeli a nap káros
pacsakute, 2016. június 11. szombat, 21:36
Természetes ,egészséges ehető fényvédők
vízparti bodegákban is tucatjával kínálják az extra fényvédős, hidratáló csodakencénket, jó tudni, hogy a megfelelő táplálkozással belülről is erősíthetjük az elsődleges védelmi vonalat, a bőrt. Mit együnk, ha bronzszínű és egészséges bőrt szeretnénk a nyár végére? A pigmentek - mint a narancs, sárga, piros karotinok, a flavonoidok - a növényeket is védik a napfény káros hatásaitól, ezért kézenfekvő, hogy az embernél is hatásosak lehetnek.

Lutein - az ehető napszemüveg

A lutein a karotinoidok nevű vegyületcsoportba tartozik. Segítségével virul sárgában és narancsszínben a körömvirág, a kukorica, de azért is a lutein felelős, hogy ősszel a szép zöld levelek rozsdás színűre váltanak.

A növényeknél a fény hasznosításában játszik szerepet - az embereknél megakadályozza a kék fény okozta oxidatív stressz és a sejtkárosító szabad gyökök keletkezését. Ezen tulajdonságánál fogva segít megvédeni, hidratáltabbá, rugalmasabbá tenni a bőrünket.

Másrészt, mivel elnyeli a nap
klementinagidro, 2015. szeptember 15. kedd, 17:15
Kókuszolaj
prosztataduzzanatot:

Patkányokban csökkenti a tesztoszteron-indukált jóindulatú prosztata növekedést.

A vér lipidek arányának javítása:

A kókuszolaj következetesen javítja az LDL: HDL arányt a vérben. Ezen hatását figyelembe véve, a kókusz olajat nem lehet olyan telített zsírnak nevezni, amely eltömíti az artériákat.

Növeli a zsírban oldódó tápanyagok felszívódását:

A kókuszolajról nemrégiben kiderült az is, hogy fokozza a paradicsomból származó karotinoidok felszívódását.

A csontok egészsége:

A kókuszolaj bizonyítottan csökkenti a csonton belüli oxidatív stresszt, ami megakadályozhatja a már osteoporotikus, csontritkulásos csont szerkezeti sérülését. (Megjegyzés: a csontritkulás egy mítosz, ahogyan jelenleg a tudományos kutatások mutatják.)

Fényvédő:

a kókuszolaj 30%-kal kevesebb UV sugarat enged át a bőr felületére. Ez annyiban jó, hogy az UVA sugarak károsítják a bőrt, míg az UVB sugarak rendkívül hasznosnak
klementinagidro, 2015. július 01. szerda, 09:40
Tallóztam
a paprika főúri kastélyok virágoskertjeit díszítette. Magyarországon a 18. században vált általánosan ismertté; legelső termesztő körzete Szeged környékén volt. Európában Spanyolország mellett itt, majd később Kalocsa vidékén kezdtek tömegesen paprikát termeszteni. Az 1831. évi kolerajárvány alatt mint megelőző gyógyszer terjedt el. Termelése a 19. század derekáig hazánkban sehol sem haladta meg a családi önellátás szintjét.

A Szent-Györgyi Albert által felfedezett C vitamin mellett, karotinoidokat is és az erek alapi részén az ún. óriás sejtekben fellelhető kapszaicin nevü vegyületet is tartalmaz. Sok hatóanyaga közül az utóbbi időben a kapszaicin kapott nagyon sok figyelmet azon képessége miatt, hogy képes megölni a prosztata rákos sejtjeit.

A csípős paprikák csípősségét, erejét a kapszaicionidoknak, ezek közül is főleg a kapszaicinnak köszönhetjük. Minél több kapszaicint tartalmaz egy csili vagy paprika, annál csípősebb, erősebb az. Hogy a paprika csípőssége ne csak szubjektív
piroska0101, 2014. szeptember 14. vasárnap, 07:42
1/4
Képek, videók
A görögdinnyéről jó tudni
pacsakute
2013. július 03. szerda, 15:15
Egészséges tavaszi táplál
pacsakute
2019. március 14. csütörtök, 13:12
Egészséges tápanyagok.jpg
pacsakute
2019. február 28. csütörtök, 20:09
Egészséges vitamin tál
pacsakute
2019. január 13. vasárnap, 01:02
Egészséges táplálékok.jpg
pacsakute
2019. január 11. péntek, 11:49
Séta az egészségért.jpg
pacsakute
2018. október 29. hétfő, 13:53
vigyázzon az egészségére.
sz719eszter
2018. július 12. csütörtök, 18:50
Vigyázzon az egészségére
irmus
2018. július 12. csütörtök, 10:29
Egészséges életmód alapel
pacsakute
2018. április 24. kedd, 21:25
Az egészséges ember
irmus
2018. február 24. szombat, 11:59
Egészségedre!.jpg
sznejuci
2017. december 16. szombat, 08:49
0 egészségedre 8286.jpg
lovaszmarika
2017. augusztus 22. kedd, 20:59
az ünnepelt egészségére.j
nyulacska5
2017. július 29. szombat, 18:07
Címkék
hagyományos tápláláshoz, szép zöld, oldott ásványi, Európában Spanyolország, sokoldalú gyógynövény, kozmetikai ipar, vízkötő képessége, szarvasmarha felneveléséhez, adag leveles, kókuszolajról nemrégiben, tudományos kutatások, béta-karotin A-vitaminná, öregedés ellen, olaj tumorgátló, népi gyógyászatban, kettő keverékéről,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.