Belépés
2019. szeptember 16. hétfő | 38. hét | 259. nap | 23:09 | Edit
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Propolisz és készítése
A propolisz - vagy más néven méhszurok - a méhek építőanyaga. A kaptár építése, tömítése, fertőtlenítése során van meghatározó szerepe, mert nagyon hatékonyan irtja a baktériumokat és vírusokat.

A begyűjtött gyantát a méhek az emésztőfolyadékukkal keverik össze, így alakul ki a méhszurok. A propolisz olyan enzimeket tartalmaz, amelyek képesek a gyógyhatású anyagokat kioldani a növényi gyantából.

A propolisz hatóanyagai a flavonoidok, a szerves savak és az illóolajok. A virágok pollenjéből a méhrajok 50 kg-ot gyűjtenek össze évente, ez körülbelül a hatóanyag tartalmának 5 %-át jelenti.

A propolisz általános hatása: vérnyomásra csökkentő hatással bíró, vírus-, baktérium- és gombaölő, görcsoldó és fájdalomcsillapító, gyulladásgátló, vizelethajtó, epehajtó, immunrendszert erősítő, regeneráló, fekélyesedést gátló, antioxidáns, citosztatikus
pacsakute, 2019. június 06. csütörtök, 14:11
Méhpempő és a propolisz
A propoliszt és a méhpempőt gyakran összetévesztik, pedig ...

2 eltérő dologról van szó, melyeket “csak" az köt össze, hogy a méhektől származnak. Alapvetően más-más célra használhatóak, úgyhogy tisztázzunk most pár dolgot.

Propolisz
A propolisz (méhszurok) egy gyantás, ragacsos építőanyag, amit a méhek a kaptár falának építésére, tömítésére használnak. A propoliszt a fák rügyeiről, ágairól gyűjtik be a méhek, általában a 20 Celsius foknál melegebb napokon 10 és 12 óra között. A begyűjtött anyagot átalakítják és fertőtlenítőként használva védekeznek a baktériumok és kórokozók ellen.

Az összegyűlt méhszurok viaszt és egyéb idegen anyagot is tartalmaz. Összetétele: Illóolajok, vitaminok:B1, B2, B6, C, E vitamin, aminosavak enzimek, ásványi enzimek.

A propolisz alkalmazható külsőleg - ízületi fájdalmak és gyulladás, bőrproblémák, bőrgyulladás, nehezen gyógyuló sebek, vágások, horzsolások - illetve belsőleg - húgyutak
pacsakute, 2014. augusztus 15. péntek, 20:25
szeretettel
a fedélzetre, és elvetettem magam, hogy feltűnést ne keltsek, a farpadlóra rakott halom kötélcsepűn és ócska vitorlán. Sorsom furcsaságán merengve a kezem ügyébe került kátrányecsettel pamacsolni kezdtem az egyik közeli hordón szépen összehajtogatott szárnyvitorla széleit. Azóta felvonták, én pedig, csodák csodája, téveteg ecsetvonásaim nyomán a FELFEDEZÉS szót olvasom a szélben.

Nemrégiben megvizsgáltam a hajó építését. Jól fegyverzett, s mégsem hinném, hogy csatahajó. Kötélzete, törzse, építése csupa hasonlóan nemleges feltételezésre indít. Hogy mi nem, azt könnyen megmondhatnám; hogy mi, az megfejthetetlen marad, attól tartok. Nem tudom, de mikor a hatalmas hajóderekat, furcsa árbocágait, temérdek bőre szabott vitorlázatát, szigorú orrát és kivénhedett tatját vizsgálom, ismerős látományok villannak fel agyamban, kósza emlékek, elmúlt korok-világok krónikás meséivel zagyván elegyesek...

Szemügyre vettem a hajó bordázatát is. Hogy milyen fából épült, meg nem foghatom. Van egy furcsa
sayuri, 2013. október 11. péntek, 15:18
Nincs Cím
a fedélzetre, és elvetettem magam, hogy feltűnést ne keltsek, a farpadlóra rakott halom kötélcsepűn és ócska vitorlán. Sorsom furcsaságán merengve a kezem ügyébe került kátrányecsettel pamacsolni kezdtem az egyik közeli hordón szépen összehajtogatott szárnyvitorla széleit. Azóta felvonták, én pedig, csodák csodája, téveteg ecsetvonásaim nyomán a FELFEDEZÉS szót olvasom a szélben.

Nemrégiben megvizsgáltam a hajó építését. Jól fegyverzett, s mégsem hinném, hogy csatahajó. Kötélzete, törzse, építése csupa hasonlóan nemleges feltételezésre indít. Hogy mi nem, azt könnyen megmondhatnám, - hogy mi, az megfejthetetlen marad, attól tartok. Nem tudom, de mikor a hatalmas hajóderekat, furcsa árbocágait, temérdek bőre szabott vitorlázatát, szigorú orrát és kivénhedett tatját vizsgálom, ismerős látományok villannak fel agyamban, kósza emlékek, elmúlt korok-világok krónikás meséivel zagyván elegyesek...

Szemügyre vettem a hajó bordázatát is. Hogy milyen fából épült, meg nem foghatom. Van egy furcsa
sayuri, 2013. február 11. hétfő, 13:06
Pécs és az EU elnökség
Pécs és az EU elnökség
Így mutatunk Európának egy gyönyörű képet

Pécs, mint Európa kulturális fővárosa, valamint a leendő EU-s elnökség könnyen olyan bizonyítványt állíthat ki Magyarországról, mint aki még nem nőtt fel az EU tagsághoz - és ezt a rémes víziót Orbán Viktor árnyéka sem homályosítja el.
2010. január 12. - Pásztor Balázs/HírExtra/

Ablak a világra

,,Mostantól az év végéig Pécs lesz Magyarország kirakata" - mondta Bajnai Gordon azon a rendezvényen, ahol Pécset Európa Kulturális Fővárosává (EKF) avatták. A probléma az, hogy ez a kirakat jelenleg repedezett, sáros, és az üveget sok helyen gyenge minőségű plexivel pótolták. Ha pedig az EU tényleg ennek alapján ítéli meg az országot, akkor a nemzetközösség szemében valahol oda csúszhatunk, ahol jelenleg Bulgária áll: vagyis a tagság legaljára.

Eme kirakat-állapotnak számtalan oka van, de mégis mind egy tényhez vezethető vissza:
korall44, 2010. január 12. kedd, 14:57
Mi a teendő méhrajzáskor?
nagy furgonokban ,,utaztatják" a méhkaptárakat, hogy minél több területről tudjanak a rovarok virágport gyűjteni.

Hogy a méhek viselkedését megértsük, ismernünk kell a méhcsalád felépítését, amely a következő: a királynő, (belőle általában csak egy van, köréje szerveződik az egész család), a herék (feladatuk a királynő megtermékenyítése, - ha haszontalanokká vagy feleslegessé válnak, akkor a dolgozók megölik őket) és a dolgozók (belőlük van a legtöbb, feladatuk a kaptárban a lépek építése, tisztítása, karbantartása, a virágpor begyűjtése, a királynő és a lárvák gondozása, etetése, valamint a kaptár védelme).

A méhcsaládon belül a legnagyobb gond akkor tapasztalható, ha a lárvák között akad olyan, amelyből nem dolgozó, hanem királynő válik. Ilyenkor az új királynő feromonja (illatos hormonja) segítségével, a kaptárból kirepülve magához vonzza a dolgozó méhek zömét, azaz új családot alapít. Az új királynő általában valamelyik magasabb fa ágára száll, a dolgozók pedig védelmére
kekcinege, 2008. október 14. kedd, 20:31
Képek, videók
Propolisz.jpg
pacsakute
2019. június 06. csütörtök, 14:05
propolisz, méhpempő, poll
taltos1
2015. január 12. hétfő, 17:15
Propoliszos krém,gyulladt
javorszkylaszlone
2010. február 02. kedd, 20:01
Szemétből építőanyag
sanci81
2015. október 30. péntek, 15:34
Szeged-Dóm építése.jpg
agica2004
2018. július 21. szombat, 22:44
Szeged- Múzeum építése.jp
agica2004
2017. január 24. kedd, 16:14
Szeretet építése
sacimama
2016. április 02. szombat, 18:29
Titanic ; a hajó építése
farkas1945
2014. október 15. szerda, 10:15
Titanic ; a hajó építése.
farkas1945
2014. október 15. szerda, 10:15
lakótelep építése-Szeged.
agica2004
2014. április 18. péntek, 13:32
Szabadtéri építése annó.j
agica2004
2013. február 24. vasárnap, 16:53
emlémű épitése párizsban
lacipecsenye
2012. december 24. hétfő, 12:37
Verőcei tábor építése.jpg
csilla663
2011. január 31. hétfő, 16:40
Az alagút építése.jpg
farkas1945
2011. január 23. vasárnap, 12:54
A torony építése.png
farkas1945
2010. november 28. vasárnap, 14:36
Címkék
propolisz olyan, tagság legaljára, propolisz általános, propolisz hatóanyagai, nemzetközösség szemében, méhpempőt gyakran, hatalmas hajóderekat, méhek viselkedését, Nincs Cím, méhektől származnak, egyik közeli, lépek építése, leendő EU-s, kaptárból kirepülve, hajó bordázatát, Pécset Európa Kulturális Fővárosává,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.