Belépés
2019. június 25. kedd | 26. hét | 176. nap | 04:26 | Vilmos
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Propolisz és készítése
A propolisz - vagy más néven méhszurok - a méhek építőanyaga. A kaptár építése, tömítése, fertőtlenítése során van meghatározó szerepe, mert nagyon hatékonyan irtja a baktériumokat és vírusokat.

A begyűjtött gyantát a méhek az emésztőfolyadékukkal keverik össze, így alakul ki a méhszurok. A propolisz olyan enzimeket tartalmaz, amelyek képesek a gyógyhatású anyagokat kioldani a növényi gyantából.

A propolisz hatóanyagai a flavonoidok, a szerves savak és az illóolajok. A virágok pollenjéből a méhrajok 50 kg-ot gyűjtenek össze évente, ez körülbelül a hatóanyag tartalmának 5 %-át jelenti.

A propolisz általános hatása: vérnyomásra csökkentő hatással bíró, vírus-, baktérium- és gombaölő, görcsoldó és fájdalomcsillapító, gyulladásgátló, vizelethajtó, epehajtó, immunrendszert erősítő, regeneráló, fekélyesedést gátló, antioxidáns, citosztatikus
pacsakute, 2019. június 06. csütörtök, 14:11
Méhpempő és a propolisz
A propoliszt és a méhpempőt gyakran összetévesztik, pedig ...

2 eltérő dologról van szó, melyeket “csak" az köt össze, hogy a méhektől származnak. Alapvetően más-más célra használhatóak, úgyhogy tisztázzunk most pár dolgot.

Propolisz
A propolisz (méhszurok) egy gyantás, ragacsos építőanyag, amit a méhek a kaptár falának építésére, tömítésére használnak. A propoliszt a fák rügyeiről, ágairól gyűjtik be a méhek, általában a 20 Celsius foknál melegebb napokon 10 és 12 óra között. A begyűjtött anyagot átalakítják és fertőtlenítőként használva védekeznek a baktériumok és kórokozók ellen.

Az összegyűlt méhszurok viaszt és egyéb idegen anyagot is tartalmaz. Összetétele: Illóolajok, vitaminok:B1, B2, B6, C, E vitamin, aminosavak enzimek, ásványi enzimek.

A propolisz alkalmazható külsőleg - ízületi fájdalmak és gyulladás, bőrproblémák, bőrgyulladás, nehezen gyógyuló sebek, vágások, horzsolások - illetve belsőleg - húgyutak
pacsakute, 2014. augusztus 15. péntek, 20:25
szeretettel
a fedélzetre, és elvetettem magam, hogy feltűnést ne keltsek, a farpadlóra rakott halom kötélcsepűn és ócska vitorlán. Sorsom furcsaságán merengve a kezem ügyébe került kátrányecsettel pamacsolni kezdtem az egyik közeli hordón szépen összehajtogatott szárnyvitorla széleit. Azóta felvonták, én pedig, csodák csodája, téveteg ecsetvonásaim nyomán a FELFEDEZÉS szót olvasom a szélben.

Nemrégiben megvizsgáltam a hajó építését. Jól fegyverzett, s mégsem hinném, hogy csatahajó. Kötélzete, törzse, építése csupa hasonlóan nemleges feltételezésre indít. Hogy mi nem, azt könnyen megmondhatnám; hogy mi, az megfejthetetlen marad, attól tartok. Nem tudom, de mikor a hatalmas hajóderekat, furcsa árbocágait, temérdek bőre szabott vitorlázatát, szigorú orrát és kivénhedett tatját vizsgálom, ismerős látományok villannak fel agyamban, kósza emlékek, elmúlt korok-világok krónikás meséivel zagyván elegyesek...

Szemügyre vettem a hajó bordázatát is. Hogy milyen fából épült, meg nem foghatom. Van egy furcsa
sayuri, 2013. október 11. péntek, 15:18
Nincs Cím
a fedélzetre, és elvetettem magam, hogy feltűnést ne keltsek, a farpadlóra rakott halom kötélcsepűn és ócska vitorlán. Sorsom furcsaságán merengve a kezem ügyébe került kátrányecsettel pamacsolni kezdtem az egyik közeli hordón szépen összehajtogatott szárnyvitorla széleit. Azóta felvonták, én pedig, csodák csodája, téveteg ecsetvonásaim nyomán a FELFEDEZÉS szót olvasom a szélben.

Nemrégiben megvizsgáltam a hajó építését. Jól fegyverzett, s mégsem hinném, hogy csatahajó. Kötélzete, törzse, építése csupa hasonlóan nemleges feltételezésre indít. Hogy mi nem, azt könnyen megmondhatnám, - hogy mi, az megfejthetetlen marad, attól tartok. Nem tudom, de mikor a hatalmas hajóderekat, furcsa árbocágait, temérdek bőre szabott vitorlázatát, szigorú orrát és kivénhedett tatját vizsgálom, ismerős látományok villannak fel agyamban, kósza emlékek, elmúlt korok-világok krónikás meséivel zagyván elegyesek...

Szemügyre vettem a hajó bordázatát is. Hogy milyen fából épült, meg nem foghatom. Van egy furcsa
sayuri, 2013. február 11. hétfő, 13:06
Pécs és az EU elnökség
Pécs és az EU elnökség
Így mutatunk Európának egy gyönyörű képet

Pécs, mint Európa kulturális fővárosa, valamint a leendő EU-s elnökség könnyen olyan bizonyítványt állíthat ki Magyarországról, mint aki még nem nőtt fel az EU tagsághoz - és ezt a rémes víziót Orbán Viktor árnyéka sem homályosítja el.
2010. január 12. - Pásztor Balázs/HírExtra/

Ablak a világra

,,Mostantól az év végéig Pécs lesz Magyarország kirakata" - mondta Bajnai Gordon azon a rendezvényen, ahol Pécset Európa Kulturális Fővárosává (EKF) avatták. A probléma az, hogy ez a kirakat jelenleg repedezett, sáros, és az üveget sok helyen gyenge minőségű plexivel pótolták. Ha pedig az EU tényleg ennek alapján ítéli meg az országot, akkor a nemzetközösség szemében valahol oda csúszhatunk, ahol jelenleg Bulgária áll: vagyis a tagság legaljára.

Eme kirakat-állapotnak számtalan oka van, de mégis mind egy tényhez vezethető vissza:
korall44, 2010. január 12. kedd, 14:57
Mi a teendő méhrajzáskor?
nagy furgonokban ,,utaztatják" a méhkaptárakat, hogy minél több területről tudjanak a rovarok virágport gyűjteni.

Hogy a méhek viselkedését megértsük, ismernünk kell a méhcsalád felépítését, amely a következő: a királynő, (belőle általában csak egy van, köréje szerveződik az egész család), a herék (feladatuk a királynő megtermékenyítése, - ha haszontalanokká vagy feleslegessé válnak, akkor a dolgozók megölik őket) és a dolgozók (belőlük van a legtöbb, feladatuk a kaptárban a lépek építése, tisztítása, karbantartása, a virágpor begyűjtése, a királynő és a lárvák gondozása, etetése, valamint a kaptár védelme).

A méhcsaládon belül a legnagyobb gond akkor tapasztalható, ha a lárvák között akad olyan, amelyből nem dolgozó, hanem királynő válik. Ilyenkor az új királynő feromonja (illatos hormonja) segítségével, a kaptárból kirepülve magához vonzza a dolgozó méhek zömét, azaz új családot alapít. Az új királynő általában valamelyik magasabb fa ágára száll, a dolgozók pedig védelmére
kekcinege, 2008. október 14. kedd, 20:31
Képek, videók
Propolisz.jpg
pacsakute
2019. június 06. csütörtök, 14:05
propolisz, méhpempő, poll
taltos1
2015. január 12. hétfő, 17:15
Propoliszos krém,gyulladt
javorszkylaszlone
2010. február 02. kedd, 20:01
Szemétből építőanyag
sanci81
2015. október 30. péntek, 15:34
Szeged-Dóm építése.jpg
agica2004
2018. július 21. szombat, 22:44
Szeged- Múzeum építése.jp
agica2004
2017. január 24. kedd, 16:14
Szeretet építése
sacimama
2016. április 02. szombat, 18:29
Titanic ; a hajó építése
farkas1945
2014. október 15. szerda, 10:15
Titanic ; a hajó építése.
farkas1945
2014. október 15. szerda, 10:15
lakótelep építése-Szeged.
agica2004
2014. április 18. péntek, 13:32
Szabadtéri építése annó.j
agica2004
2013. február 24. vasárnap, 16:53
emlémű épitése párizsban
lacipecsenye
2012. december 24. hétfő, 12:37
Verőcei tábor építése.jpg
csilla663
2011. január 31. hétfő, 16:40
Az alagút építése.jpg
farkas1945
2011. január 23. vasárnap, 12:54
A torony építése.png
farkas1945
2010. november 28. vasárnap, 14:36
Címkék
szerves savak, gyógyhatású anyagokat, növényi gyantából, propolisz olyan, méhektől származnak, királynő megtermékenyítése, begyűjtött gyantát, lépek építése, méhek építőanyaga, méhek viselkedését, kaptárból kirepülve, Pásztor Balázs, virágpor begyűjtése, gyönyörű képet, méhcsalád felépítését, kaptár építése,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.