Belépés
2019. január 16. szerda | 3. hét | 16. nap | 02:55 | Gusztáv
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Különleges bejgli karácsonyra
besűrűsödik. Ha lekvárt használsz, csak pár percig főzd és add hozzá a citromhéjat.

*
- Mandulás-narancsos töltelék
A karácsony jellegzetes illatait és ízeit rejti magában ez a töltelék, amit egyszerű hozzávalókból és igazán egyszerűen el tudsz készíteni az ünnepi asztalra!
Hozzávalók:
20 dkg darált mandula
10 dkg kandírozott narancshéj
1 narancs reszelt héja
2 dl tej
20 dkg cukor

Elkészítés:
A tejet és a cukrot együtt melegítsük fel egy edényben, hogy a cukor teljesen felolvadjon. Még melegen csorgassuk rá a darált mandulára és alaposan dolgozzuk össze. Reszeljük bele a narancshéjat, és tegyük hozzá a kandírozott narancshéjat is. Dolgozzuk össze és kenjük meg vele a bejgli tésztát.

*
- Mézeskalácsos töltelék
Bejgli és mézeskalács - nem is lehet ütősebb kombinációt kitalálni az igazi karácsony-fanatikusoknak! A két fantasztikus édesség remek párost alkot együtt! Ha már túl vagy a mézeskalács sütésen, és maradt
maroka, 2018. december 16. vasárnap, 08:51
24. évközi hét csütörtök 09.20
EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Jézus a legnagyobb bűnösnek is megbocsát őszinte bűnbánatáért.
Egy farizeus meghívta Jézust, hogy étkezzék nála. Betért hát a farizeus házába, és ott asztalhoz ült. Élt a városban egy bűnös nő. Amikor megtudta, hogy Jézus a farizeus házában van vendégségben, alabástrom edényben illatos olajat hozott. Megállt hátul Jézus lábánál. Sírt, könnyeivel öntözte Jézus lábát, majd hajával megtörölte, és csókolgatta. Végül pedig megkente illatos olajjal. Ennek láttára a vendéglátó farizeus így szólt magában: ,,Ha ez próféta volna, tudná, hogy ki és miféle, aki érinti őt: hogy ez egy bűnös nő." Jézus akkor hozzáfordult: ,,Simon, mondanék neked valamit." Az így válaszolt: ,,Mester, beszélj!" ,,Egy hitelezőnek két adósa volt. Az egyik ötszáz dénárral tartozott neki, a másik ötvennel. Nem volt miből fizetniük, hát elengedte tartozását mindkettőnek. Melyikük szereti most jobban?" ,,Úgy gondolom az, akinek többet engedett el -
maroka, 2018. szeptember 20. csütörtök, 10:16
Konyhai kisokos
porcukrot szórunk, nem fog megbőrösödni.

Úgy lehet meggyőződni róla, hogy az élesztő még elég friss, hogy egy kis darabkát forró vízbe kell tenni. Ha le
süllyed az edény aljára, már nem használható.

Ha nincs elég sütőporunk otthon, 3-4 kanál rummal helyettesíthetjük. Az alkohol majdnem annyira felhúzza a tésztát, mint a sütőpor.

Amikor csokoládét olvasztunk, vagy süteményt, szószt készítünk vízfürdőben, mindig ügyeljünk arra, hogy a kis edény ne érjen bele a nagyobb edényben forró vízbe, hanem csak a vízgőzbe, mert így a hő egyenletesen oszlik el.

A vadhúsokat ne forrázzuk. Hideg vízben alaposan áztassuk ki. Annyiszor váltsuk a vizet, míg végül már nem lesz véres.

Vadhúst célszerűbb fedő nélkül főzni. Igaz, hogy így tovább tart a főzés, de csak annyi vadíze marad az ételnek, ami még kellemes.

Ha tepsiben sütjük a vadhúst, színével lefelé kezdjük sütni, és mikor már félig megpuhult, fordítsuk át a másik oldalára. Akkor jó a hús, ha pirosas
skorpiolilike, 2018. július 31. kedd, 14:15
Krémes-szilvás pite
Tepsi nagyságnál picit nagyobbra nyújtjuk, körülbelül fél cm vastagra, beleterítjük a tepsibe úgy, hogy pereme legyen. Ha szakad, nem baj, kézzel belelapogatjuk.
Meghintjük 2 evőkanál búzadarával (vékonyan, csak annyi kell, hogy a szilva levét felszívja), kirakjuk a kimagozott, félbevágott szilvával (vágott felével felfelé), bőven meghintjük fahéjjal, rászórjuk a maradék 3 evőkanál búzadarát. (A krémbe nem kell dara.)

Krém
A tojásfehérjét, cukorral kemény habbá verjük. Egy külön edényben a tojássárgáját, a pudingporral kikeverjük, és hozzákeverjük a tejfölt. Végül a fehérjehabot óvatosan a sárgájához keverjük.
A masszát ráöntjük a szilvára, elsimítjuk.
170-180 C-ra előmelegített sütőben, 40-45 percig sütjük. (Sütőtől függően, ha nagyon pirul a teteje, sütőpapírral takarjuk le.)
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 25x35 cm
költség: 600
aranyag, 2018. július 28. szombat, 14:44
A tartósítás fontos eleme: KONYHASÓ és ECETSAV
KONYHASÓ

A konyhasó a tartósítás egyik alapeleme és a készítmények fontos ízesítője. Van külön étkezési só, tengeri só és főtt só. Az étkezési só színtelen, szagtalan kristályok, illetve tömbök vagy finom kristályos őrlemény alakjában kerül forgalomba.

- A kereskedelemi konyhasó 2 - 3 %-os szennyeződést tartalmaz. Egyéb tisztátlansága abból adódik, hogy van benne por és föld, ami azt jelenti, hogy mikrobában is szennyezett. A mikroorganizmusok 140 - 150 Celsius fokon elpusztulnak. Ezért a sót tartalmazó felöntő leveket mindig forraljuk fel. Az oldatlan szennyeződéseket szűréssel távolítsuk el.
- 1 kg konyhasó 3 liter hideg vízzel oldható fel. A víz melegítése nem növeli a só oldhatóságát, tehát 1 kg só oldásához 100 C fokos vízből is megközelítőleg 3 liter szükséges, 1 kg só vízben feloldva 0,5 literrel növeli a víz térfogatát.
- Fontos tudnunk, hogy a só erősen nedvszívó, ezért csak száraz helyen szabad tárolni, egyébként benedvesedik és összecsomósodik.
lizawolf, 2018. július 21. szombat, 10:40
Pikáns lencseleves
vágott sárgarépát és nagyon apróra vágott zellert a vajon kis lángon megpirítjuk. Amikor már fincsi illata kezd lenni a zöldségeknek, elzárjuk alatta a lángot, majd hozzáadjuk a pirospaprikát és összekeverjük vele. Majd miután elkevertük, hozzáadjuk a leveshez és főzzük 20-25 percig.

Belekeverjük a mustárt, cukrot és ecetet. Így főzzük még 10-15 percig. Ezután kivesszük az egész vöröshagymát, fokhagymát is. Már nem lesz rá szükségünk.

A tejszínből habarást készítünk: egy külön edényben a tejszínhez hozzákeverjük a lisztet kis adagokban, csomómentesen. A keverékhezhozzáadunk eg merőkanálnyit a forró leves levéből, jól elkeverjük. Ezt megismételjük még 3 merőkanálnyi levesből kimert lével. Miután az utolsó adaggal is elkevertük, beleöntjük a kapott tejszín-liszt-leves lé keveréket a leveshez, elkeverjük benne.

A habarással összeforraljuk a levest. Tehetünk még hozzá ilyenkor kis őrölt chili pelyhet, ha szeretjük csípősen. Kész. Egy nap után még
bkisseva, 2018. május 04. péntek, 12:46
Betyárkrumpli
Betyárkrumpli

hozzávalók

1 kg burgonya
3 közepes db vöröshagyma
15 dkg parasztkolbász
10 dkg kenyérszalonna
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
csípős fűszerpaprika ízlés szerint

elkészítés

A burgonyát és a hagymát megpucoljuk, a burgonyát kb. fél centi vastag karikákra vágjuk, a hagymát ízlés szerint kockázzuk vagy szintén karikázzuk.
A burgonyát külön edényben összekeverjük a sóval, borssal és fűszerpaprikával, én egy kis olajjal szoktam ezt megsegíteni.
A kolbászt felkarikázzuk, a szalonnát felcsíkozzuk és bevagdossuk, hogy csillag alakúra süljön.
Kicsit beolajozott tepsibe borítjuk a burgonyát, a kolbászt és a szalonnát. Ha kevésbé zsírosan szeretnénk, előtte a kolbászt és a szalonnát megpiríthatjuk, és sütés közben is hozzáadhatjuk a burgonyához a zsírjuk nélkül.
Ha a burgonya kezd puhulni, hozzáadjuk a hagymát, összekeverjük, és még sütjük egy kis ideig. 150 fokon kb. 1 óra alatt kész sütőtől függően.
evavicus, 2018. február 14. szerda, 19:35
Két krémes mézes krémes
(csapott)
3 csepp citromlé
2 ek cukrozatlan kakaópor
2 ek vaj (a tepsi kikenéséhez)

A krémhez

2 tasak tejszínízű pudingpor
7 dl tej
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
2 ek cukrozatlan kakaópor

A mázhoz

1 db tojásfehérje
1 fél citromból nyert citromlé
20 dkg porcukor

elkészítés

Első lépésben a krémet készítjük el: megfőzzük a pudingot, és jól kihűtjük, külön edényben a vajat a porcukorral habosra keverjük.
A szódabikarbónát felfuttatjuk a tojással, 5 evőkanál tejjel és a citromlével, a liszthez hozzárakjuk a többi hozzávalót (kakaó nélkül) és jól összedolgozzuk.
Majd két felé osztjuk és az egyik feléhez hozzákeverjük a két evőkanál tejjel összekutyult kakaóport (nekem nem sikerült teljesen beledolgoznom a kakaóport, kicsit márványos hatása lett, de ezt a kutya nem vette észre :) A kétféle tésztát még kétfelé választjuk, összesen négy
bkisseva, 2018. február 13. kedd, 12:04
Tejcsoki házilag
szoktam csokit csinálni házilag , nagyon szeretem és mindenki szereti.

1/2 kg cukor
2 dl tejszín
10 dkg teavaj

25 dkg zsíros tejpor
3 -4 evőkanál kakaó
2 cs vaniliás cukor

A fél kg cukrot a tejszínt és a vajat lassú tűzön kb 10 percig főzzük.
közben a tejport a vaniliás cukrot meg a kakaót egy külön edényben összekevered.
Aztán a két félt összekevered és egy folyékony masszát kapsz.

Én egy lapos sütőlapra teszek alufóliát, és erre öntöm a masszát.Aztán szépen elsimogatom egyenesre és egy vonalzóval felkockázom.
Amikor kihült, reggelig hűtőbe teszem. Másnap csokitáblákra méretezem, és fóliába csomagolom.
Kb. 11 tábla lesz belőle

Nagyon finom, mindenki szereti és sokkal olcsóbb, mint az igazi.

Elkészítési idő: 20 perc
tinka1951, 2018. február 09. péntek, 07:15
Sörlevesek
feltesszük forrni, közben a tojást összekeverjük a mézzel vagy a cukorral, majd a sörrel. Ha a tej már forró, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk. A levest felhevítjük (nem forraljuk!), majd ráöntjük a szárított kenyérkockákra. Hidegen tálaljuk.

FRANCIA SÖRLEVES
Hozzávalók: világos sör, vaj, liszt, tojássárgája, rum, citromhéj, szegfűszeg, fahéj, gyömbér, szerecsendió, só, bors

Elkészítése: Vajjal és liszttel készíts világos rántást, engedd fel sörrel és forrald fel. Egy másik edényben, kevés sörben forralj 5-10 percig reszelt citromhéjat, szegfűszeget, fahéjat, gyömbért, reszelt szerecsendiót, borsot és sót, majd ezt a fűszerkivonatot szűrd a berántott sörhöz. Egy-két tojássárgáját habarj el kevés rummal, s folyamatos keverés mellett ezt is add a leveshez.

FŰSZERES SÖRLEVES
Hozzávalók: fél liter világos sör, 2 dl tejföl, 3 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyem, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, fekete bors, só
A levesbetéthez: 1 zsemle, 2 evőkanál
bkisseva, 2018. február 08. csütörtök, 10:39
Csokoládés kocka (Brownies)
Hozzávalók:
200 g étcsokoládé
1 pohár kristálycukor (kb. 130 g)
1 pohár finomliszt (kb. 130 g)
3 tojás
1/4 pohár vaj vagy margarin (kb. 60 g)
1 kiskanál sütőpor
Csipet só
Vaj a sütőforma kikenéséhez

Elkészítési idő: 15 perc + sütés

Elkészítés:

Törjük apró darabokra a csokoládét. Egy megfelelő edényben olvasszuk fel a vajjal együtt, majd keverjük csomómentesre. Adjuk hozzá a kristálycukrot, és ha kihűlt a massza, akkor keverjük hozzá a felvert tojásokat. Egy másik edényben keverjük össze a lisztet a sóval és a szódabikarbónával, majd öntsük a csokoládés masszához. A sütőt kapcsoljuk 190 fokra.

Egy közepes méretű tepsit zsírozzunk ki, majd öntsük bele az elkészített masszát, és süssük 190 fokon 30-40 percig, vagy tűpróbáig. Tálalhatjuk porcukorral meghintve, vagy csoki mázzal leöntve, de savanykás lekvárral megkenve, a tetejére tejszínhabot nyomva is nagyon finom.

Tipp:

Étcsokoládé helyett használhatunk
bkisseva, 2018. január 18. csütörtök, 12:07
Agglegénytál
Hozzávalók:

80 dkg burgonya
3 közepes fej vöröshagyma
6 db paprika
4 közepes paradicsom
20 dkg lángolt kolbász
6 tojás
2 teáskanál só
bors ízlés szerint

Elkészítése:

A burgonyát megpucoljuk, felkarikázzuk és kevés olajon megsütjük.

Külön edényben megsütjük a felkarikázott hagymát, hozzáadjuk a cikkekre szeletelt paradicsomot és a paprikát, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.

Amikor megsült hozzáadjuk a sült krumplihoz a felkarikázott kolbásszal együtt.

A tojásokat felverjük, sózzuk és a a krumplira öntjük, majd jól összesütjük.
bkisseva, 2018. január 03. szerda, 09:47
1/60
Képek, videók
0 a Karácsonyra.gif
lovaszmarika
2019. január 08. kedd, 10:03
karácsonyra képeslap1212.
maroka
2018. december 12. szerda, 12:22
KÉPKERET KARÁCSONYRA,PNG.
rochlitzne
2018. szeptember 21. péntek, 14:51
Karácsonyra
csalogany13
2018. február 22. csütörtök, 20:47
BABA KARÁCSONYRA.PNG
rochlitzne
2018. február 04. vasárnap, 14:44
BABA KÉKBEN,KARÁCSONYRA.P
rochlitzne
2018. február 04. vasárnap, 14:43
0 Ádám karácsonyra.jpg
lovaszmarika
2018. január 24. szerda, 09:55
Karácsonyra.jpg
csupatalany
2018. január 15. hétfő, 18:25
Karácsonyra az idő meg ne
borigit
2017. december 31. vasárnap, 11:13
karácsonyra.gif
lilagondolatok
2017. december 18. hétfő, 11:36
karácsonyra/31
aruncus
2017. november 13. hétfő, 19:58
Jellegzetes limoges-i por
skorpiolilike
2010. november 01. hétfő, 16:08
kepek_jellegzetes-varo s-o
csilla663
2010. augusztus 31. kedd, 22:31
Jellegzetes fa(borítású)h
szagosbukkony
2009. december 15. kedd, 11:06
Bodrum jellegzetes házak
napleany
2009. október 18. vasárnap, 02:13
Címkék
tojást összekeverjük, cikkekre szeletelt, közepes méretű, zsírjuk nélkül, berántott sörhöz, tejszínből habarást, készítmények fontos, lapos sütőlapra, tejszínhez hozzákeverjük, burgonya kezd, külön edényben, szárított kenyérkockákra, tojásokat felverjük, egyik feléhez, mézzel vagy, másik edényben,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.