Belépés
2018. december 16. vasárnap | 50. hét | 350. nap | 11:38 | Etelka, Aletta
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Érdekesség
A közhiedelemmel ellentétben nem elég egyszerűen héttel szorozni a kutyák korát ahhoz, hogy az emberi életkorhoz viszonyítsuk.

Általában a kutyák életkorát úgy viszonyítjuk az emberi évekhez, hogy megszorozzuk héttel - holott az így kapott eredmény sok ebnél egészen matuzsálemi kort mutat.
A tényleges korarány megállapításához nem elegendő pusztán a kutya éveit felszorozni, figyelembe kell venni számos egyéb tényezőt is: például a súlyát, a fajtáját és az egészségügyi állapotát. Az eredeti számítás értelmében (tehát amikor 7-tel szorzunk) az első két kutyaév 14 emberévnek felelne meg, holott átlagosan inkább 24 emberi évet ér az állat fejlődése szempontjából. Nagyon sok fajtánál az első kutyaév 14-15 emberi év, innentől pedig a többi, fent bemutatott tényezőt is figyelembe véve kell számítani.
Ajánlott méret alapján számolni, az alábbi kategóriák szerint: 9 kiló alattiak kiskutyák, 9-23 között közepes termetűek, 23-40 között nagyok, 40 kiló felett pedig óriások az ebek. A nagyobb kutyák
kirscha, 2018. szeptember 11. kedd, 21:21
Közgazdász-vándorgyűlés - Banki vezérigazgatók: tévhit, hogy magas a bankszektor nyereségessége
Bencsik László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese szerint napjainkban a bankok előtt álló legnagyobb kihívást a jövedelmezőség elérése jelenti, és a közhiedelemmel ellentétben az kifejezetten alacsony a hazai bankrendszerben. Az elmúlt évben a magyar bankszektor 623 milliárd forint összegű nettó eredményéből 100 milliárd forint csoporton belüli osztalékokból származott, 188 milliárd forintot a nettó céltartalék-visszaírás jelentett. Az egyszeri tételektől megtisztított tőkearányos megtérülés így mindössze 6 százalékra rúgott. Elmondta: továbbra is jelentős összeget, mintegy 125 milliárd forintot értek el a bankokra rakódó terhek, a kamatrés az elmúlt 8 év alatt folyamatosan mérséklődött, egyúttal a tőkekövetelmények folyamatosan szigorodnak.

Bencsik László szerint a fix kamatozású kölcsönök elterjedése az új hitelek kihelyezésében azt mutatja, hogy az ügyfelek már értik, mi a fix és változó kamatozású hitelek közötti különbség. Hozzátette: rendszerint a gazdasági ciklusoktól függ, mikor mekkora
velemenyezd, 2018. szeptember 07. péntek, 13:43
Szemünk védelmében :
Sokan azt gondolják, hogy minden idős embernek csökken a látása, azonban ez nem egészen így van. A közhiedelemmel ellentétben szemünk egészsége nagymértékben függ az életstílusunktól és nem a kronológiai korunkon múlik csak egyes egyedül, hogy romlani fog a látásunk vagy sem.

A látásvesztés leggyakoribb okai közé tartozik a diabéteszes retinopátia, a makuladegeneráció és a glaukóma. A látásunkat megőrizhetjük, ha leszokunk a dohányzásról, normalizáljuk a vércukorszintünket, csökkentjük vagy kiiktatjuk az étrendünkből az aszpartámot, a feldolgozott ételeket és a transzzsírokat tartalmazó táplálékokat. A szemünk egészségét legfőképpen a megfelelő táplálkozással őrizhetjük meg, azonban a mérsékelt és a közepes intenzitású testmozgás akár 70 százalékkal is csökkentheti a glaukóma kialakulásának kockázatát.

Az utóbbi években végzett kutatások arra mutatnak rá, hogy a rendszeres testmozgás befolyásolhatja a szemnyomást és a vér áramlását. A testedzés mellett a gyorsabb gyaloglás és a futás is
pacsakute, 2018. augusztus 08. szerda, 18:57
562 éve volt a nándorfehérvári diadal
török ágyúkat foglalta el, majd együttesen szétszórták az ostromlók derékhadát. A török sereg felszerelését hátrahagyva menekült, a szultán pedig egyes feljegyzések szerint a kudarc miatt véget akart vetni életének.

A győzelem után a török terjeszkedés hét évtizedre megtorpant, a délvidéki erősséget csak 1521-ben tudta bevenni I. Szulejmán. A nándorfehérvári diadal emlékére vezette be 1457-ben III. Callixtus pápa az Úr színeváltozása ünnepet augusztus 6-ra, a győzelmi hír időpontjára. A közhiedelemmel ellentétben viszont a déli harangozást még az ütközet előtt rendelte el könyörgésként a török támadás miatt, és csak a győzelem után változtatta a hálaadás harangszavává.

Kapisztrán János képei kódexekben a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban (Fotó: MTI/Kollányi Péter)


Habár a katonai diadalt nem sikerült hosszú távú politikai és hadi előnyökre kiaknázni, a keresztes had
menusgabor, 2018. július 22. vasárnap, 17:45
Ne ajánld fel a helyed az időseknek
érvelt a szakember.
A helyzet ugyanis úgy áll, hogy ha bátorítjuk az idősebbeket a testgyakorlásra, akkor sokkal önállóbb életet élhetnek és kevesebb segítségre lesz szükségük. Ezt többen, több kutatási területről is megerősítették.
,,A tornagyakorlatok visszafordíthatják az öregedési folyamatot és az idős ember olyan jól karban tarthatja az egészségét, hogy nem lesz még sokáig szüksége szociális gondoskodásra" - mondta Scarlett McNally ortopéd szakorvos.
A közhiedelemmel ellentétben ugyanis nem az öregedés, hanem a fittség elvesztése az igazi rizikó. Akár a 10 évvel fiatalabbak szintjére is kerülhet egy idősebb ember, ha nem hagyja abba a testmozgást.
Ha az ember ugyanis fitten tartja magát, az agya sem öregszik úgy és könnyebben kerülheti el a demenciát is. Nagyon oda kell figyelni erre a kórházi ellátásban is. A betegség gyógyítása mellett a rehabilitációnak is ugyanolyan hangsúlyosnak kellene lennie.
,,Meg kell értetnünk az emberekkel, hogy nekik
bordat, 2018. április 27. péntek, 19:49
Az emberek fele nem tudja, mit kell tenni a kullancs eltávol
amely a kullancs összenyomásával jár, vagy - ugyanezen ok miatt - öklendezésre kényszeríti a parazitát. Kockázatos tanács ezért a krémmel, olajjal, ecettel történő eltávolítás, vagy a gyufával történő kísérletezés.

A szakemberek által ajánlott legbiztosabb módszer a patikában kapható hegyes orrú csipesszel történő eltávolítás. Mindkettő lényege, hogy a kullancsot ne a testénél fogja meg, hanem közvetlenül a bőrrel történő érintkezésnél próbálja meg leválasztani.

A közhiedelemmel ellentétben nem jelent jelentős kockázatot, ha véletlenül beszakad a kullancs szájszerve, mivel ott rendszerint nem található kórokozó.
Ha kiszedted, még nem végeztél!

A Genertel által megkérdezettek majdnem fele tudja, hogy miután kihúztuk a kullancsot egy csipesszel, érdemes a vérszívót ellenőrzésre beküldjük a patikákban kapható kullancsbeküldő készletek segítségével, hogy biztosak legyünk abban, nem fertőződtünk meg.

A társaság egyébként ingyenes
anna4459, 2018. április 03. kedd, 08:21
A nők fizetése még mindig jelentősen elmarad a férfiakétól az Európai Unióban
kevesebbet a férfiaknál.

Öt évvel korábban, 2011-ben 16,8 százalékos volt a nemek közötti bérszakadék, azaz 0,6 százalékponttal csökkent a különbség 2016-ra.

A 28 tagállamot tömörítő unión belül öt országban mértek 20 százalék fölötti különbséget 2016-ban. Észtországban volt a legrosszabb a helyzet, ahol 25,3 százalékra rúgott ez az arány. A balti köztársaságot Csehország (21,8 százalék), Németország (21,5 százalék), Nagy-Britannia (21,0 százalék) és Ausztria (20,0 százalék) követte.

A közhiedelemmel ellentétben a helyzet közel sem a skandináv országokban a legjobb: a bérek közti különbség Romániában volt a legkisebb, 5,2 százalékkal. Romániát Olaszország (5,3 százalék), Luxembourg (5,5 százalék), Belgium (6,1 százalék), Lengyelország (7,2 százalék), Szlovénia (7,8 százalék) és Horvátország (8,7 százalék/2014-es adat) követte.

A vizsgált országok kétharmadában javult a helyzet 2011-hez képest. A legnagyobb javulást Romániában mérték, ahol öt év alatt 4,4 százalékponttal csökkent a
velemenyezd, 2018. március 07. szerda, 14:52
A léghajók elfelejtett korszaka, az 1900-as és 1940-es évek
61 főnyi személyzettel. A rossz időjárás miatt a landolásra várni kellett, a kapitány addig New York és Boston fölé vitte utasait városnézésre.

A zeppelin végül reggel 7 órakor kezdte meg a leszállást a lakehursti repülőtéren, nem sokkal később lángok jelentek meg a jobboldali függőleges vezérsík közelében. A léghajó pillanatok alatt lángba borult, eltörött és lezuhant, de a közhiedelemmel ellentétben nem robbant fel. A balesetnek 36 halálos áldozata volt, szinte megmagyarázhatatlan módon a zeppelinen tartózkodók többsége életben maradt.

USS Macon léghajó egy Kaliforniai hangárban.

Egy felfüggesztett vadászgép a USS Macon
schuro, 2018. március 04. vasárnap, 19:49
9 ALACSONY SZÉNHIDRÁTTARTALMÚ ÉTEL
szénhidrát: 3,6 g

A fenti kiváló fehérjeforrásokhoz szénhidrátszegény zöldköretre vágysz? Fogyaszd a C- és a K-vitaminban gazdag brokkolit! Igaz, hogy adagja 6 g szénhidrátot rejt, de ebből 2,4 g rost, így nettó szénhidráttartalma csupán 3,6 g.

46974366 - broccoli, baby spinach and green beans salad in ceramic bowl with olive oil on a white wooden background.

SPENÓT
Nettó szénhidrát: 0,4 g

Másik kedvenc zölded a brokkoli mellett legyen a spenót. A közhiedelemmel ellentétben nemcsak vasat tartalmaz, igazi vitamin- és ásványi anyag bomba. Rengeteg A-, K-vitamin, folsav és magnézium található meg benne. Egy csészényi 1,1 szénhidrátot tartalmaz, amelyből 0,7 g rost.

CSICSERIBORSÓ
Nettó szénhidrát: 10,9 g

Ha szénhidrátszegény diétán vagy, valószínűleg a csicseriborsót már csak névről ismered, ugyanis a magas szénhidráttartalmú hüvelyest rég száműzted a konyhádból. Nem biztos, hogy bölcsen tetted, ugyanis nagyszerű növényi fehérje- és
tinka1951, 2018. február 07. szerda, 08:19
Pajzsmirigy betegségekről
előírt gyakorisággal a vérkép ellenőrzése. Amennyiben torokfájdalom, lázas állapot jelentkezik, forduljunk haladéktalanul orvoshoz!

Izotópos kezelés
A kezelés lényege, hogy a jódizotóp elpusztítja az azt felvevő pajzsmirigysejtet, s ezáltal szünteti meg a pajzsmirigy-túlműködést. Az izotópkezelés hatékonyan szünteti meg a túlműködést, de néha szükségessé válhat a kezelés megismétlése. Tudni kell, hogy a hatás kifejlődéséhez általában néhány hónap is szükséges lehet, másrészt a közhiedelemmel ellentétben semmiféle veszélyt nem jelent a betegre és a környezetére.

Műtéti kezelés
Bizonyos esetekben a műtéti megoldás a választandó megoldás. A műtét célja, hogy a pajzsmirigylebenyek jelentős megkisebbítésével minél kisebb legyen az esélye annak, hogy a túlműködés a műtétet követően kiújuljon.

A csökkent pajzsmirigyműködésről

A pajzsmirigyhormonszint végleges csökkenésének két leggyakoribb oka lehetséges

a pajzsmirigy krónikus (elhúzódó) autoimmun
pacsakute, 2018. január 23. kedd, 16:31
Róth Miksa üvegfestő- és mozaikművész
Levéltár ólomüveg ablakait a települések címereivel, továbbá ő tervezte a levéltári épület ornamentikus díszítő festését valamit több bútorát és kovácsoltvas díszeinek egy részét is.

Számtalan alkotása azonban elpusztult a történelem során, így például az Üllői úti Örökimádás templomba festett ablakai, a Törley-mauzóleum üvegképei - vagy az Országház kupolájának üvegfestményei (a delegációs folyosók és lépcsőházak Róth által festett ablakainak többsége azonban ma is láthatóak). A közhiedelemmel ellentétben nem maradtak fenn a Szent István-bazilikába készített üvegfestményei sem, csupán a mai Szent Jobb Kápolna néhány ablakának szegélydísze és néhány kisebb mozaik alkotás származik tőle. Megjegyzendő, hogy ő készítette a Budai Vár egykori Szent Jobb-kápolnájának üvegablakait és mozaikjait - a festett ablakok a második világháborúban elpusztultak, a mozaikokat azonban a szocializmus idején leszedték a falról és a Balatonalmádiban felépített kápolnába vitték át.

Mozaikalkotásai is
ametiszt54, 2018. január 18. csütörtök, 16:41
1/39
Képek, videók
41_erdekesseg_a_husvet rol
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 21:31
Érdekesség
sanci81
2018. április 06. péntek, 16:58
Érdekességek a csakrákról
sanci81
2016. augusztus 19. péntek, 19:02
érdekesség a kertből3.jpg
borigit
2016. február 24. szerda, 10:05
érdekességek 9.JPG
feviroza
2015. december 17. csütörtök, 11:57
érdekességek 8.JPG
feviroza
2015. december 17. csütörtök, 11:57
érdekességek 7.JPG
feviroza
2015. december 17. csütörtök, 11:57
érdekességek 69.JPG
feviroza
2015. december 17. csütörtök, 11:57
érdekességek 68.JPG
feviroza
2015. december 17. csütörtök, 11:57
érdekességek 67.JPG
feviroza
2015. december 17. csütörtök, 11:57
a közhiedelemmel.jpg
sz719eszter
2018. június 30. szombat, 17:02
kislány kutyákkal.jpg
eva6
2018. december 13. csütörtök, 09:54
Png kutyák
eva6
2018. november 19. hétfő, 16:50
Kutyák kosárban
eva6
2018. november 05. hétfő, 11:37
kutyák.jpg
durcimarcika
2018. augusztus 13. hétfő, 20:01
Címkék
bankok előtt, léghajó pillanatok, Róth Miksa, patikákban kapható, landolásra várni, helyzet közel, nemek közötti, fenti kiváló, déli harangozást, skandináv országokban, white wooden, festett ablakok, kronológiai korunkon, szocializmus idején, szemünk egészségét, második világháborúban,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.