Belépés
2019. augusztus 24. szombat | 34. hét | 236. nap | 00:52 | Bertalan
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kaliforniában a tűzvész után áradások és földcsuszamlások miatt rendeltek el kimenekítést
A porig égett északi Paradise városkát térdig érő víz öntötte el, a környező vidékeken a heves esőzések miatt bokáig-térdig ér az áradat, a tűzvészben félig vagy nagyon nagy részben elpusztult sok települést földcsuszamlások és kisebb sárlavinák borították be. Több országutat le kellett zárni a hömpölygő áradat miatt.

Az északi Butte megye seriffi hivatala kötelező kiürítést rendelt el Paradise és Chico városok környékén, ahol csónakokkal mentik az embereket. Paradise ugyan porig égett a tűzvészben, de a túlélők a múlt héten kezdtek visszaszállingózni, hogy felmérjék, maradt-e valami tárgyi emlékük egykori otthonukban.

A megyei seriff munkatársai nem egyelőre nem tudták felmérni, hogy vajon hányan kerülhettek ismét veszélybe.

Megállíthatatlanul esik Kalifornia déli vidékein is. A Los Angeles melletti Malibuban, pontosan ott, ahol a korábban tűzvész pusztított, most földcsuszamlás zárta el az utakat. Sérülések ugyan nem történtek, de az illetékes hatóságok otthonaik elhagyására
velemenyezd, 2018. november 30. péntek, 07:05
Érdekesség
Alaszkáról sokan úgy gondolkodnak, mint egy mesevilágról, ahol nincs más, csak hó és jég. Pedig ez a hely sokkal több ennél
Alaszkát leginkább a tavaszi és a nyári hónapokban érdemes meglátogatni: novembertől januárig ugyanis sok a napsütés nélküli órák száma,áprilistól azonban az idő már kifejezetten kellemes, a nyár pedig a tévhitekkel ellentétben annyira meleg, hogy a túrázáshoz elég egy rövidnadrág és egy póló
Persze a hegyekben ilyenkor is van hó, így ne csodálkozz, ha 1-1 kirándulás alkalmával alig ruhában még hógolyózni is fogsz. Ha repülővel tervezed az utat, Anchorage legyen a célállomás,ide érkezik ugyanis a napi 240 repülőjárat. Persze Vancouverből is átjöhetsz ide komppal, ám ne tedd: Alaszkában nem érdemes 1-2 napot eltölteni, ez a hely ugyanis sokkal, de sokkal több időt követel, ha már egyszer eljutsz idáig.Ha valahol, Alaszkában érdemes tengeri finomságokat választanod, hiszen itt maximálisan biztos lehetsz benne, hogy a halak, rákok frissek, egészségesek. Ha valami különös okból
kirscha, 2018. november 13. kedd, 20:28
A Javasnaptár a mai hagyományokról:
három hét a női varázs megalapozásának és kibontakozásának szent ideje, amikor óvatosan kellett gazdálkodni az egész évre való felkészülésre szánt idővel. Az időszak utolsó napján még fűzfát, szénát, kukoricaszárat, három almát és három nádszálat szenteltettek, s ezekből a különleges erővel telített gyógyszerekből adtak az év során a megbetegedett állatoknak.
Tilos volt a fürdés Kisasszony napja után az asszonyoknak, nem volt szabad a folyóvízbe menniük, különben eldagadt volna a lábuk, mert a hegyekben a szarvas belepisilt. Véget ér tehát a meleg idő, amikor még szabad volt a megbetegedés veszélye nélkül a lányoknak, asszonyoknak a szabadban, a még nem hideg vízben fürdeni, de véget ér az az időszak is, amikor a szarvas által jelképezett Boldogasszony szent, női varázserejével közvetlen és erőteljes kapcsolatba lehetett lépni.
Ugyancsak finom szellemi minőséget jelentettek régen a fecskék. Szeptember 8-át “fecskehajtó Kisasszony" napjának is nevezték, a hagyomány szerint ekkor
suzymama, 2018. szeptember 09. vasárnap, 16:03
Klein Dávid is csatlakozott Suhajda Szilárd Gasherbrum-expedíciójához
Mint írták, Klein Dávid, aki a viharos időjárás miatt meghiúsult Sisapangma-expedíció után Nepálban maradt, az utóbbi napokban már a környező hegyekben edzette magát. Fizikailag és mentálisan egyaránt készült az új megmérettetésre, hiszen ő is elhatározta, hogy a nyári szezonban feljut a Hidden Peak (Gasherbrum I) csúcsára. Klein Dávid a Gasherbrum II-t 2003-ban már megmászta oxigénpalack használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül.

A 8080 méteres Hidden Peak és a 8035 méteres Gasherbrum II a világ 11. és 13. legmagasabb csúcsa. Bár mindkettőt mászták már meg magyarok, egy expedíció keretében még nem sikerült magyar hegymászónak elérnie mind a két csúcsot. Mivel a Gasherbrum I és II alaptábora és egyes tábora is azonos, Suhajda Szilárd elsődleges terve, hogy a Hidden Peak megmászása után nem a közös alaptáborig, csupán az egyes táborig ereszkedik, innen folytatva a mászást a Gasherbrum II csúcsa felé.

A két sportoló Iszlámábádban találkozott, onnan már együtt indultak tovább
velemenyezd, 2018. június 12. kedd, 16:14
Csodálatos teraszos mezők
Pisac teraszos földjeit az inkák alakították ki 2 972 méteres magasságban és még mai használják őket. A hegyoldalban lévő teraszokon 16 különböző termesztési részt alakítottak ki. A Pisac kecsua eredetű szó, azt jelenti: fogoly. Az inka hagyományok szerint a városokat madarak vagy más állatok alakjára formálták, ennek megfelelően Pisac fogoly alakú. A pisaci teraszokon található egy erdő, templomok és lakóépületek, melyek a Szent Völgyre néznek a Salkantay-hegyekben.

A híres bor, a porto hazája a Duoro-völgy Portugália északi részén, nem messze Porto városától. A völgy folyóparti dombjait szőlőültetvényekkel teli teraszos mezők borítják. A völgy látképe lenyűgöző és mindig más és más
schuro, 2018. január 01. hétfő, 20:51
Több centi hó esett a hegyekben
A környező országokban és valamivel messzebb is havazott.
Bár Magyarországot egyelőre elkerülte a havazás, a magasabb területek közül sokat már fehér hótakaró borít. A hosszú hétvégén a síelőknek kedvezett az időjárás, több centiméternyi hó esett többek közt Szlovénia, Németország és Svájc hegyvidékein is.
Az előrejelzések szerint van rá esély, hogy ezen a hétvégén nálunk is havazzon, így nem kizárt, hogy élőben is láthatsz majd hófödte tájat, de addig is nézd meg képeken, milyen gyönyörű mesevilágot varázsolt a külföldi hegyekbe a télies
bordat, 2017. október 26. csütörtök, 18:14
Havazott a környező hegyekben
Havazott a környező hegyekben


Déli és keleti szomszédainkba jelentősebb csapadékot hozott a hidegfront, a hegyekben több centiméter hó esett.


A hazánkban csupán kevés csapadékot okozó hidegfront déli és keleti szomszédainkat elérve hullámot vetett, így átvonulását jelentősebb csapadék kísérte, mely a hegyekben 1000-1500 méter fölött sok helyen hó formájában hullott.

Legalább húsz centiméteres hóréteg rakódott le szombaton a Kárpátkanyar magaslatain - írja a maszol.ro internetes portál. A térségben narancs jelzésű hóriadó van érvényben vasárnap délutánig.

Fotó: Cabana SKV Postavarul /Severe Weather Europe

A cikk tovább olvasható
taltos1, 2017. október 08. vasárnap, 23:41
Segovia római vízvezetéke
második felére vagy a II. század első éveire teszik. Így feltehetőleg Vespasianus vagy Nerva uralkodása alatt épült. Magának Segoviának az alapítási ideje sem ismert. A római hódítás előtt a vacceusok nevű ókelta törzs lakta a területet. Az ideküldött római csapatok letelepedtek a városban, mely a cluniai provinciaközponthoz (conventus iuridici) tartozott.

A vízvezeték a környező hegyekben, a várostól kb. 17 kilométerre található Fuenfría forrástól szállítja a vizet, a városba érkezése előtt még 15 kilométeren fut. A vizet először az El Caserón (Nagy Ház) nevű víztartályban gyűjtik, amely egy csatornán keresztül a Casa de Aguas (A vizek háza) nevű víztoronyba jut, ahol egy természetes derítőn folyik keresztül, mielőtt folytatná az útját. Ezután 728 méteren át egyszázalékos emelkedőn keresztül fut egészen a Postigo-ig - egy sziklás domb, amelyre az óváros épült a segoviai erőd
schuro, 2017. július 05. szerda, 21:30
Lóversenyszabályokat véstek a Törökországban talált kétezer éves kőtáblára
térségbeli terjeszkedésének korai időszakában halt meg - adta hírül a Hürriyet Daily News angol nyelvű török napilap honlapja.

Hasan Bahar, a Selcuki Egyetem történelem tanszékének professzora elmondta, hogy "a feltárt hely egy lóversenypálya volt. Ez a kőtábla utal egy római kori zsokéra, akit Lukuyanusnak hívtak. A kőtábláról jobban megértjük azt, hogy ebben a térségben lóversenyeket tartottak, lótenyésztéssel foglalkoztak".

Ilyen emlékműveket az ókori anatóliai hettiták építettek a környező hegyekben, amelyeket szent helyként tiszteltek - tette hozzá a professzor.

A kőtáblán lóversenyszabályok vannak. Arról szólnak, hogy ha egy ló elsőként érkezik a célba, akkor nem vehet részt más versenyeken, sőt a győztes ló tulajdonosának másik lova sem vehet részt másik versenyen. Ily módon lehetőséget adtak másoknak is a győzelemre. Ez egy csodálatos szabály, amely azt mutatja, hogy a modern világ lóversenyeivel szemben az akkori lóversenyeket úriemberhez méltó szabályok uralták" - magyarázta a
velemenyezd, 2016. május 05. csütörtök, 16:52
Kőedény-fennsík, Laosz
A Laosz északkeleti részén fekvő, úgynevezett Kőedény-síkság egy megalitikus régészeti táj, lágyan hullámzó fennsík, amelyet az errefelé több mint tucatnyi helyen fellelt rejtélyes kőedények után neveztek el.

A síkságon és a környező hegyekben néhol magányos kőedényekbe is ütközhetünk. Thong Hai Hinnél 250 darab található, ezek tömege 600 kilogramm és egy tonna között változik, bár a síkságon fellelt legnagyobb ilyen edény tömege a hat tonnát is eléri.

A kőedények zömén nincs díszítés, ám némelyik emberi arcokkal és alakokkal van kidekorálva. A korsók mellett kör alakú, faragott kövek találhatók, amelyekről úgy vélik a kutatók, hogy egyfajta fedélként használhatták
schuro, 2016. április 24. vasárnap, 22:35
A Segovia római kori vízvezeték.
második felére vagy a II. század első éveire teszik. Így feltehetőleg Vespasianus vagy Nerva uralkodása alatt épült. Magának Segoviának az alapítási ideje sem ismert. A római hódítás előtt a vacceusok nevű ókelta törzs lakta a területet. Az ideküldött római csapatok letelepedtek a városban, mely a cluniai provinciaközponthoz (conventus iuridici) tartozott.

A vízvezeték a környező hegyekben, a várostól kb. 17 kilométerre található Fuenfría forrástól szállítja a vizet, a városba érkezése előtt még 15 kilométeren fut. A vizet először az El Caserón ("Nagy Ház") nevű víztartályban gyűjtik, amely egy csatornán keresztül a Casa de Aguas ("A vizek háza") nevű víztoronyba jut, ahol egy természetes derítőn folyik keresztül, mielőtt folytatná az útját. Ezután 728 méteren át egyszázalékos emelkedőn keresztül fut egészen a Postigo-ig - egy sziklás domb, amelyre az óváros épült a segoviai erőd (Alcázar)
schuro, 2016. március 15. kedd, 20:43
Atombiztos bunkerek 4. Érdekességek a világból
helikopterek és vadászgépek tárolására is alkalmas bunkert épített a vezető palotája alá a Baekdusan-hegy gyomrában.
A pekingi földalatti várost szintén egy fegyveres konfliktus - az 1969-es szovjet-kínai határvita - idején kezdte el építtetni a kínai vezetés. A felszín alatti folyosók és termek hálózata összesen mintegy 85 négyzetkilométert fed le. A kormány terve az volt, hogy egy atomtámadás esetén a pekingi lakosság 40 százalékát ezekbe a bunkerekbe terelik majd le, míg a többiek a környező hegyekben kereshettek volna menedéket.
A pártvezetők, a kormánytagok és más fontos emberek házait speciális folyosók kötötték össze a parlament épületével és a katonai támaszpontokkal. Bár az alagútrendszer nagy részét sosem használták, ezek a speciális folyosók az 1989-es Tienanmen téri mészárláskor szerephez jutottak, ezeken keresztül jutottak el ugyanis katonák százai észrevétlenül a tüntetés helyszínére. A földalatti város ma a fiatal párocskák légyottjainak egyik kedvelt helyszíne.
Kínával és az
megyerimihaly, 2015. szeptember 29. kedd, 10:14
1/6
Képek, videók
Földcsúszámlás.en.c.jp g
finike
2007. október 01. hétfő, 10:04
Földcsuszamlás.hu.jpg
rambobby
2007. március 05. hétfő, 06:53
óriásfenyő Kaliforniában.
lilagondolatok
2014. augusztus 09. szombat, 15:47
Vörösfenyők_Kaliforniá ban
angolka
2008. február 09. szombat, 19:53
Vízesés Kaliforniában.jpg
solanum
2006. május 26. péntek, 07:46
Vilmos-tűzvész látogatás.
agica2004
2017. június 24. szombat, 20:51
TŰZVÉSZ III.
amerigocepiro
2008. október 01. szerda, 08:22
tűzvész másnapja
nyuszimacko
2007. szeptember 28. péntek, 22:54
Tuzveszely%20(eredeti_ _).
picurcica
2007. július 31. kedd, 00:48
Tűzveszély.hu.jpg
rambobby
2007. június 09. szombat, 08:03
838porig.png
sz719eszter
2016. május 12. csütörtök, 14:50
csoaszép vidékek9.jpg
erzsikepuskas
2017. február 19. vasárnap, 14:58
csoaszép vidékek8.jpg
erzsikepuskas
2017. február 19. vasárnap, 14:57
csoaszép vidékek7.jpg
erzsikepuskas
2017. február 19. vasárnap, 14:57
csoaszép vidékek6.jpg
erzsikepuskas
2017. február 19. vasárnap, 14:57
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.