Belépés
2020. június 01. hétfő | 23. hét | 153. nap | 21:22 | Tünde
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Koronavírus - Infektológus főorvos: három biztató oltóanyag-kísérlet is zajlik
Szlávik János hozzátette: nagy valószínűséggel e három oltóanyag közül kerül majd ki a koronavírus első hatékony ellenszere.

Szavai szerint rendkívül jó hír a kísérletek szempontjából, hogy a koronavírussal megfertőzött majmokat a gyógyulásuk után nem lehet újrafertőzni annak köszönhetően, hogy a kísérleti oltóanyag képes immunválaszt kiváltani a szervezetükben.

A szakember felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy "a fejlesztés gyorsaságával vigyázni kell". Felidézte, a sietség 1966-ban, egy RS-vírus elleni vakcina előállításakor oda vezetett, hogy a kísérleti oltást kapott pácienseknél súlyosabb volt a betegség lefolyása, mint azoknál, akiket nem oltottak be.

A főorvos elmondta, korábban szó volt arról, hogy már ezen a nyáron tízmilliószámra gyártanak a gyógyszergyárak oltóanyagot. Ez úgy lehetséges, hogy a gyógyszergyártók még a tesztek lezajlása előtt óriási mennyiségben halmoznak fel oltóanyagot, és ha a tesztek pozitív eredménnyel zárulnak, akkor azonnal forgalmazni tudják a
velemenyezd, 2020. május 23. szombat, 14:12
Koronavírus - Júniusban kezdhetik tesztelni embereken a Németországban kifejlesztett oltást
A CureVac szóvivője német hírportálokon ismertetett nyilatkozatában kiemelte, hogy a januárban elkezdett fejlesztés mindenben a tervek szerint halad, így már júniusban, legkésőbb pedig júliusban elkezdhetik a klinikai teszteket a tübingeni egyetemi klinikán. Először nagyjából 100 emberen vizsgálják majd a vakcina hatását. Ez a szakasz az adatok elemzésével együtt néhány hétig tart, és ha kedvezőek az eredmények, továbbléphetnek a következő fázisba, amelyben több ezer kísérleti alany bevonásával folytatják az oltóanyag tesztjét.

A társaság korábban ismertetett tervei szerint a legjobb esetben már ősszel elkészülhet az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni védőoltás.

Szakértői vélemények alapján ez igen derülátó jóslat. A Robert Koch német országos járványügyi intézet (RKI) szerint inkább 2021 tavaszára várható nagy biztonsággal a világjárvány leállítására alkalmas oltás. Az RKI vezetői rendre hangsúlyozzák, hogy védőoltás és a vírus által okozott betegség (Covid-19) elleni gyógyszer
velemenyezd, 2020. április 09. csütörtök, 14:53
Koronavírus - Tovább csökkent a napi esetek száma Kínában, de sokan a járvány második hullámától tartanak
hogy a járvány második hullámának kialakulásától tartva az ország középső részén egy megyét vesztegzár alá helyeztek. A Honan tartományban található Csia megyében kedden lépett életbe a kijárási tilalom. A megye mintegy 600 ezer lakója csak különleges engedély birtokában hagyhatja el otthonát, és csupán a nélkülözhetetlennek minősített vállalkozások és üzletek folytathatják a tevékenységüket.

A SCMP arról is hírt adott, hogy a kínai katonaság tudósai külföldön tesztelnének egy Covid-19 elleni kísérleti oltást. A vakcina március 16-án, Vuhanban megkezdett klinikai tesztje első szakaszának eredményeit áprilisban teszik majd közzé. Csen Ling, a Légzőszervi Betegségek Állami Laboratóriumának virológusa a lapnak elmondta: a második és harmadik szakaszban több ezer alanyra lenne szükség, ezért a jelenleg a járvány által leginkább sújtott országokban gyorsabb és pontosabb eredmények születhetnének. Miután Kína már megfékezte a vírus terjedését, jelenleg nincsen elegendő igazolt fertőzött az országban a további
velemenyezd, 2020. április 02. csütörtök, 13:01
Oltás válthatja fel a jövőben a véralvadásgátlókat
A Amerikai Szívtársaság Hypertension című folyóiratában bemutatott tanulmány szerint a japán kutatók sikeresen teszteltek egereken egy kísérleti oltóanyagot, amely védelmet biztosított a vérrögképződés ellen több mint két hónapon át anélkül, hogy növelte volna a vérzés kockázatát, vagy autoimmun választ idézett volna elő. Az autoimmun válasz hiánya azért fontos, mert azt jelenti, hogy az egerek immunrendszere nem érzéklete az oltóanyagot "behatolóként", amely ellen fel kellett volna lépnie.

A vérrög által előidézett isémiás stroke-ot szenvedőknek gyakran kell véralvadásgátlót szedniük, megakadályozandó egy újabb stroke kialakulását.

A vakcina ugyanolyan jól működött, mint a szájon át szedett clopidogrel véralvadásgátló - közölte Nakagami Hironori, az Oszaki Egyetem professzora, a tanulmány társszerzője.

Az oltóanyag kifejlesztése a naponta szájon át szedett gyógyszerek felváltására vagy kiegészítésére sok életet menthet meg, és segít megakadályozni a másodlagos stroke-ot és az esetleges
velemenyezd, 2018. október 29. hétfő, 18:52
Elhagyhatja a kórházat a laboratóriumi balesetet szenvedett virológus
Szlávik János elmondta, a kutatót pénteken hazaengedik a kórházból, mert teljesen tünet- és panaszmentes.

A főorvos hozzátette: letelt az eddig ismert leghosszabb lappangási idő, ami ebolagyanú esetén 21 nap. A virológust azonban utánkövetik, de ez már csak a kapott kísérleti oltás és a gyógyszeres kezelés miatt szükséges - tette hozzá.

Szlávik János beszámolt arról, hogy a tudóst mindvégig a Dél-pesti Centrumkórház egyik elkülönített helyiségében kezelték, ahová védőfelszerelés nélkül senki sem léphetett be.

A kutató április 13-án szenvedett tűszúrásos balesetet ebolakutatáshoz kapcsolódó állatkísérletek közben.

Szlávik János korábban elmondta, hogy a virológus 24 órán belül megkapta a szükséges védőoltást, és antivirális kezelést is kezdtek nála. Mind a kapott oltóanyag, mind a virális szer kísérleti készítmény, de az oltást korábban sikeresen alkalmazták ebolajárványoknál - tette hozzá. Jelen esetben is mérlegelni kellett, hogy a kutató megkapja-e a készítményeket, végül a
velemenyezd, 2018. május 04. péntek, 16:31
Érdekesség
fent tesztben csak azért szerepelt rosszul a vakcina, és azért pusztultak el az állatok, mert a TBC erősebb változatával tesztelték őket.

Akár így van, akár nem, az biztos, hogy erről a tesztről nem igazán számoltak be, pedig erről is ugyanúgy be kellett volna, mint az összes többi sikeres tesztről is.

Több szakértő is elmondta, hogy az eset egyébként nem egyedi, hiszen többször előfordult már olyan, hogy hibás, befejezetlen, vagy éppen negatív tesztek után adtak be embereknek kísérleti készítményeket. Ezen kívül azt is hozzátették, hogy éppen az ilyen esetek miatt bíznak egyre kevesebben a védőoltásokban, és ezért kérdőjelezik meg egyre többen az ilyes területen dolgozók munkáit.

Azonban a beadó csapat szerint be kellett adniuk az oltást a csecsemőknek, hiszen a korábbi teszteken jól szerepelt.

Az ügy végére aztán 2016-ban pontot tettek, ugyanis a végeredmény az lett, hogy az orvosoknak valóban ki kellett próbálniuk a vakcinát, hiszen a többi teszten pozitív
kirscha, 2018. február 13. kedd, 10:25
Az egészséges öregkor titka....
Egszség fitness egyperces

Immunrendszerünkben az egészséges öregkor titka

Sokáig akar élni? Akkor élete utolsó egy-két évtizedében olyan betegségekkel kell majd szembenéznie, mint az Alzheimer-kór vagy különböző rákos elváltozások. Hacsak...

Az öregedés az egyik legnagyobb kockázati tényező az emberek "csúcsgyilkosai" tekintetében: korunk előrehaladtával egyre inkább ki vagyunk téve olyan egészségügyi eseményeknek, mint szívroham, szélütés, bizonyos rákfajták vagy az Alzheimer-kór. Kutatók már régóta dolgoznak azon, hogy megváltoztassák az öregedés menetét, legyőzzék a szervezet idővel óhatatlanul bekövetkező elhasználódását. Abban ugyanis nagy sikereket ért el az orvostudomány, hogy meghosszabbítsa a várható élettartamot, ám ennek végén számos olyan betegség kényszerít térdre minket, melyek megkeseríthetik az utolsó egy-két évtizedet. Vagyis nem tudunk mit kezdeni az
klementinagidro, 2015. június 13. szombat, 18:34
Mennyire kell tartania a kullancsoktól?
1975-ben, innen is kapta az elnevezését. Bár a Lyme-kór a leginkább elterjedt, kullancsok terjesztette betegség az Észak-Amerikában és Európában is, nem ez az egyetlen ilyen betegség.

Mennyire kell tartania a kullancsoktól?
Kullancsok és egyéb betegségek

Bár sok tünetében hasonlít a Lyme-kórra, a Powassan vírus abban különbözik a Lyme-kórtól, hogy míg utóbbi gyógyítható, a Powassan vírusra jelenleg nem ismert a gyógymód. Dr. Theodore Andreadis, a Connecticut Mezőgazdasági Kísérleti Állomás munkatársa szerint a vírus néhány esetben halálos kimenetelű is lehet.

A Powassan vírus sokkal gyorsabban átadható, mint a Lyme-kór. A fertőzött kullancsok órákon belül átadják a gazdatestnek a vírust, míg a Lyme-kór esetében két napig kell a gazdatestből élniük, mielőtt megfertőznék azt.

A Lyme-kór és a Powassan vírus mellett a Közönséges kullancs egyéb betegségeket is terjeszthet, mint az anaplazmózis és a babeziózis.

Természetesen nem csak a
anna4459, 2015. május 01. péntek, 08:34
Ebola - Nagyszabású oltóanyag-tesztelés kezdődött Libériában
tudósított a BBC hírportálja.

A hétfőn megkezdődött libériai tesztek első fázisában 12 önkéntest oltanak be az ebolavírus zairei törzsének egy apró, ártalmatlan töredékét tartalmazó vakcinával. A tesztelésben részt vevő helyi szakember, Stephen Kennedy szerint lehetetlen, hogy bármely önkéntes megfertőződjön az oltástól.

A tesztek célja az, hogy immunválaszra késztessék a szervezetet. A vizsgálatok előrehaladtával még több önkéntest oltanak be. Azt azonban egyelőre nem tudni biztosan, hogy a kísérleti vakcinák valóban védelmet nyújtanak-e a betegséggel szemben.

Elsőként egy középkorú libériai férfi kapta meg az oltást - jelentette az ország fővárosából, Monroviából a BBC tudósítója. A helyi ápolónőket kiképzik, hogy miként ellenőrizzék az önkéntesek állapotát az oltást követő hónapokban.

Nagy-Britanniában és Svájcban is folynak oltóanyag-tesztelések, és az Orvosok Határok Nélkül szervezet szárnyai alatt is tesztelnek két lehetséges gyógykészítményt. Az orvosok továbbá a betegségből
velemenyezd, 2015. február 03. kedd, 12:42
Az egészséges öregkor titka....
Egszség fitness egyperces

Immunrendszerünkben az egészséges öregkor titka

Sokáig akar élni? Akkor élete utolsó egy-két évtizedében olyan betegségekkel kell majd szembenéznie, mint az Alzheimer-kór vagy különböző rákos elváltozások. Hacsak...

Az öregedés az egyik legnagyobb kockázati tényező az emberek "csúcsgyilkosai" tekintetében: korunk előrehaladtával egyre inkább ki vagyunk téve olyan egészségügyi eseményeknek, mint szívroham, szélütés, bizonyos rákfajták vagy az Alzheimer-kór. Kutatók már régóta dolgoznak azon, hogy megváltoztassák az öregedés menetét, legyőzzék a szervezet idővel óhatatlanul bekövetkező elhasználódását. Abban ugyanis nagy sikereket ért el az orvostudomány, hogy meghosszabbítsa a várható élettartamot, ám ennek végén számos olyan betegség kényszerít térdre minket, melyek megkeseríthetik az utolsó egy-két évtizedet. Vagyis nem tudunk mit
gabfe, 2015. január 15. csütörtök, 12:32
A védőoltásokról
szándékosan is
el lehet ereszteni a védőoltás kampány végeztével. Ez már olyan
krimihangulatot keltene. Minden esetre ez nem nekünk jutott eszünkbe, hanem
egy kutató orvoscsoportnak és az eredmény megdöbbentő volt: több mint
duplájára nőtt azok közt a H1N1 fertőzések aránya, akik kaptak szezonális
influenza elleni oltást, mint azok közt, akik nem.

Ezeket logikusan összegezve úgy gondoljuk, nem is lehetetlen védőoltásokkal
szabályozni a lakosság számát. Most kísérleti szakaszban van ez a dolog.
Akiknek ez a céljuk, tesztelik az embereket több szempontból is.

Mire mit reagálnak? Mit kell nekik mondani vagy mutatni, hogy rohanjanak az
oltásért? Mit kell és mikor beléjük oltani, hogy úgy betegedjenek meg, hogy
ne lehessen összefüggésbe hozni az oltással? És mennyit hajlandók ezért
fizetni?

Arra mi sem jöttünk még rá, hogy miért épp a csecsemők és a kismamák a fő
célpont. De azt látjuk, hogy őket a legkönnyebb rábeszélni a
furaila, 2011. április 02. szombat, 10:10
Védőoltások letiltva Japánban.
sem merjük tenni, hogy ez utóbbit akár szándékosan is el lehet ereszteni a védőoltás kampány végeztével. Ez már olyan krimihangulatot keltene. Minden esetre ez nem nekünk jutott eszünkbe, hanem egy kutató orvoscsoportnak és az eredmény megdöbbentő volt: több mint duplájára nőtt azok közt a H1N1 fertőzések aránya, akik kaptak szezonális influenza elleni oltást, mint azok közt, akik nem.
Ezeket logikusan összegezve úgy gondoljuk, nem is lehetetlen védőoltásokkal szabályozni a lakosság számát. Most kísérleti szakaszban van ez a dolog. Akiknek ez a céljuk, tesztelik az embereket több szempontból is.

Mire mit reagálnak? Mit kell nekik mondani vagy mutatni, hogy rohanjanak az oltásért? Mit kell és mikor beléjük oltani, hogy úgy betegedjenek meg, hogy ne lehessen összefüggésbe hozni az oltással? És mennyit hajlandók ezért fizetni?

Arra mi sem jöttünk még rá, hogy miért épp a csecsemők és a kismamák a fő célpont. De azt látjuk, hogy őket a legkönnyebb rábeszélni a védőoltásra. Mire egy
kdrstvn, 2011. március 30. szerda, 07:20
1/4
Képek, videók
Mindannyian kísérletek va
sanci81
2018. augusztus 13. hétfő, 15:21
Kísérletek igazolták
sanci81
2018. július 02. hétfő, 18:29
Telefonos kísérlet
sanci81
2016. június 11. szombat, 17:30
Az élet kísérlet arra,..j
jucinenadov
2015. február 12. csütörtök, 21:21
Az élet kísérlet arra,...
jucinenadov
2014. október 08. szerda, 22:14
kisérlet
dogunalom
2014. július 04. péntek, 10:18
kiserlet.gif
biharijudit
2013. október 02. szerda, 13:10
Kína első, kísérleti űrál
vargaspace
2012. november 07. szerda, 13:41
Fizikai kisérlet cicamódr
pacsakute
2012. október 23. kedd, 09:06
érdekes kísérlet.jpg
sarkadykati
2012. március 20. kedd, 06:44
Koronavirus - a megmentő.
menusgabor
2020. május 03. vasárnap, 18:51
Szeged.. anno szla.jpg
agica2004
2017. június 06. kedd, 20:05
Kúp Gyula és Tsa -szla
agica2004
2014. március 24. hétfő, 18:34
Ügyes szlalom.gif
pacsakute
2013. augusztus 10. szombat, 17:14
2 szlalag Marokál sza
lovaszmarika
2013. június 22. szombat, 15:02
Címkék
megyét vesztegzár, vírus által, Csen Ling, virális szer, Connecticut Mezőgazdasági Kísérleti Állomás, kísérletek szempontjából, korábbi teszteken, vakcina március, kutató megkapja-e, következő fázisba, legkönnyebb rábeszélni, kísérleti oltóanyagot, egészséges öregkor, ebolavírus zairei, fejlesztés gyorsaságával, újabb stroke,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.