Belépés
2019. augusztus 18. vasárnap | 33. hét | 230. nap | 05:29 | Ilona
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Helyi népszavazást tartanak a révfülöpi kikötő ügyében
A polgármester az MTI-nek elmondta, régi vágya Révfülöpnek, hogy legyen saját vitorláskikötője, amire a település központjához közel eső, egykori teherkikötőjének partszakasza lenne a legalkalmasabb a képviselőtestület álláspontja szerint. A község már 6 éve készíttetett környezetvédelmi hatástanulmányt a Magyar Tudományos Akadémia bevonásával, amit azonban csak tavaly ősszel hagyott jóvá jogerősen a másodfokú környezetvédelmi hatóság. A határozat szerint a tervezett kikötő nem okoz környezeti károsodást - szögezte le Kondor Géza. Hangsúlyozta, ez a jóváhagyás csak egy keretlehetőség, a konkrét tervezés ezt követően indult el, és máig tartanak a különböző hatóságok elvárásai szerinti módosítások.

Elmondta, hogy a népszavazás egy volt helyi képviselő magánkezdeményezésére indult, aki képviselősége idején még támogatta szavazatával a kikötőlétesítést az adott helyszínen.

Mivel a kistelepülés választásra jogosult 1160 lakosának több mint 25 százaléka, 309 fő aláírta a kérdőívet, a népszavazást
velemenyezd, 2019. április 24. szerda, 20:51
Amerikai importvámok - Az EP nem hagyta jóvá a kereskedelmi tárgyalások megkezdéséről szóló álláspontját
az egész állásfoglalást.

A szakbizottsági szinten jóváhagyott, nem kötelező érvényű határozat támogatta volna a tárgyalásokat, egyebek mellett azzal a feltétellel, hogy azok kiterjednek a gépjárművekre és az autóalkatrészekre, a mezőgazdasági termékekre viszont nem.

A tárgyalások ettől függetlenül megkezdődhetnek, amennyiben az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács úgy dönt, minthogy az EP-nek ebben az ügyben pusztán tanácsadói szerepe van. Az esetleges egyezményt azonban a képviselőtestületnek is ratifikálnia kell majd.

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy a tárgyalásoknak a mezőgazdaság is része legyen, amely azonban több EU-tag, főként Franciaország számára különösen kényes téma, így ennek lehetőségét kifejezetten kizárták.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke még tavaly júliusban megállapodott Donald Trump amerikai elnökkel, hogy tárgyalásokat kezdenek az ipari termékek vámmentességéről és a nem autóipari termékeket érintő szubvenciók eltörléséről, az egyeztetések
velemenyezd, 2019. március 14. csütörtök, 15:11
Az EP illetékes bizottsága előrelépést sürget a hetes cikk szerinti eljárásban Lengyelországgal szemben
A brüsszeli ülésen nagy többséggel megszavazott dokumentumban a képviselők üdvözölték, hogy az Európai Bizottság múlt hónapban megindította az "atomfegyverként" is emlegetett, eddig példa nélküli eljárást Varsóval szemben, hangsúlyozva, hogy Lengyelországban egyértelműen fennáll a jogállamiság súlyos megsértésének kockázata.

A szövegben, amelyről februárban fog szavazni az Európai Parlament plenáris ülése, emellett felszólították a tagállamok kormányainak képviselőiből álló tanácsot, hogy lépjenek előre az eljárásban.

Az eljárás szempontjából az Európai Bizottság javaslattevő szerepet tölt be, a tanács fog majd négyötödös többséggel dönteni arról, fennáll-e a veszélye az uniós alapértékek csorbulásának Lengyelországban. A tanácsban mindenekelőtt meghallgatják majd a kérdéses tagállamot, és a szavazást megelőzően ajánlásokat is elfogadhatnak.

Liljana Pavlova, az EU soros elnökségét január 1-je óta betöltő Bulgária illetékes minisztere korábban azt közölte, hogy a tagállamok európai
velemenyezd, 2018. január 29. hétfő, 18:30
Európai Parlament: 35 százalékra kell emelni a megújuló energia részarányát 2030-ra az EU-ban
A képviselőtestület strasbourgi ülésén nagy többséggel jóváhagyott tervezet szerint 2030-ra 35 százalékkal kell növelni az energiahatékonyságot. Emellett a közlekedési szektor energiafelhasználásának 12 százalékát is zöld forrásokból kellene előállítani.

A javaslat szerint "az elsőgenerációs, élelmiszer-alapú, erdőirtást serkentő bioüzemanyagokat a 2017-es szinten kell tartani, arányuk a közúti és vasúti közlekedésben legfeljebb 7 százalék lehet", a pálmaolajat 2021-re viszont ki kell vezetni a piacról. A fejlettebb bioüzemanyagok és újrahasznosított üzemanyagok arányának 2021-re legkevesebb 1,5 százalékot, 2030-ra 10 százalékot kellene elérnie.

Az EP állásfoglalásában arra is kitértek, hogy 2022-re a transzeurópai úthálózat 90 százalékát elektromos töltőállomásokkal kell felszerelni.

A képviselők ezeken felül támogatási rendszert hoznának létre, hogy a fenntarthatatlan biomassza-felhasználás helyett a környezetbarát források és technológiák jussanak nagyobb szerephez. Úgy vélik, az
velemenyezd, 2018. január 17. szerda, 19:35
Illegális bevándorlás - Számos EP-képviselő bírálta Donald Tusk kvótaügyi álláspontját
"szerencsétlennek" tartja a dokumentumot. Leszögezte: "inkább azon kellene dolgozni, hogy a menekülő emberek ne kerüljenek fogolytáborokba Líbiában".

Ska Keller, a zöldpárti frakció társelnöke úgy vélekedett, hogy Donald Tusk "hátba támadta" a bizottságot.

Cecilia Wikström, a dublini reform ügyében illetékes EP-jelentéstevő szerdán hangsúlyozta: az új menekültügyi rendszernek "automatikus áthelyezési mechanizmust" kell magában foglalnia, amelyben minden tagállamnak részt kell vennie. A képviselőtestület nem fog elfogadni egy "felvizezett kompromisszumot, amely biztosan kudarcot vall a gyakorlatban" - közölte, hozzátéve, hogy nem szabad elkövetni a múlt hibáit.

"Tusk elnök beavatkozása súlyosan árt a jogalkotási folyamatnak" - fogalmazott a képviselő, arrogánsnak minősítve az Európai Tanács elnökének azon megjegyzését, miszerint saját javaslattal fog előállni, amennyiben júniusig nem sikerül megállapodásra jutni.

"Felmerül bennem a kérdés, hogy Donald Tusk az Európai Tanács vagy a
velemenyezd, 2017. december 13. szerda, 12:22
Változatlan mandátummal kezdi meg a tárgyalásokat az EP a dublini reformtervezetről
fogadta el a dublini menekültügyi rendszer reformjáról szóló jelentését, az EP pedig automatikusan ez alapján tárgyalt volna a tanáccsal és az Európai Bizottsággal.

Később azonban a parlamenten belül aláírásgyűjtésbe kezdtek, és a megadott határidőn belül 88 képviselő szavazást kért a mandátumról, ezért a kérdés csütörtökön napirendre került a plenáris ülésen. A Fidesz-KDNP EP-képviselőcsoportjának tagjai is az aláírók között voltak. Szavazásra akkor kerül sor ilyen esetben, ha azt a 751 fős képviselőtestületen belül legalább 76-an kérik.

A szakbizottság által elfogadott mandátumot 390 szavazattal, 175 ellenében, 44 tartózkodás mellett végül jóváhagyták Strasbourgban.

Cecilia Wikström svéd jelentéstevő a szavazás előtt kiemelte: "itt az ideje, hogy szolidaritási alapon végre olyan menekültügyi rendszert hozzunk létre közösen, amely véget vet a kaotikus körülményeknek és rendet teremt a kérdésben".

"Az EP készen áll a tárgyalásra, és ezúton sürgetem a tanácsot, hogy alakítsa ki
velemenyezd, 2017. november 16. csütörtök, 14:20
Brexit - Az Európai Parlament határozattervezete szerint nem megfelelő mértékű az előrelépés
Az EP-ben szavazásra bocsátott tervezet szerint a Brexit után bennmaradó uniós tagállamok vezetőinek október közepéről inkább decemberre kellene halasztaniuk a döntést, hogy már tovább lehet-e lépni a tárgyalások második szakaszára, a jövőbeli kapcsolatok kérdéseire.

A parlament elnöke és a frakciók vezetői által elfogadott dokumentumban rámutattak, hogy az első négy tárgyalási kör nem hozott megfelelő előrelépést, és ha az ötödik fordulóban sem történik áttörés, akkor egyelőre nem lehet továbblépni.

"Theresa May brit miniszterelnök firenzei beszédében utat nyitott a továbblépés felé, azonban szeretnénk, ha kormánya egyértelműen lépne fel (...) Életbevágóan fontos kérdésekre várunk még mindig válaszokat" - közölte Guy Verhofstadt, az EP Brexit-ügyi főtárgyalója.

Az elfogadásra váró indítvány képezi majd az Európai Parlament álláspontját az október 19-20-i uniós csúcstalálkozón.

Az esetleges kiválási szerződéshez az Európai Parlament jóváhagyása is szükséges, a képviselőtestület így
velemenyezd, 2017. szeptember 28. csütörtök, 14:53
Kvótareferendum - Alapjogokért Központ: jogszerűen kampányolnak az önkormányzatok
Mint írták, a bíróság csütörtökön hozott határozatában nem pusztán amellett foglalt állást, hogy egy helyi képviselőtestület az állampolgárokat részvételre biztathatja. Azt is rögzítették, hogy az önkormányzatoknak ilyen esetben nem kell semlegesnek maradniuk, kampányolhatnak akár a kormány és a "nem" szavazat leadása mellett is. A Kúria ezen döntése jogerős, az ellen felülvizsgálatnak helye nincs, így a jövőben iránymutatásul szolgálhat hasonló vitás ügyekben - rögzítette a központ.

Felidézték, hogy az elmúlt hetekben a Nemzeti Választási Bizottsághoz, majd a Kúriához fordultak egyes önkormányzatoknak a népszavazási eljárás során kifejtett tevékenysége miatt. Ugyanis számos önkormányzat, illetve képviselő-testület buzdított a népszavazáson történő részvétel mellett, fogadott el olyan határozatot, mely kifejezetten a kormány támogatására és a "nem" szavazat leadására szólított fel. Olyan önkormányzatok is voltak, melyek kampánytevékenységükre külön összeget csoportosítottak át költségvetésükből.
velemenyezd, 2016. szeptember 30. péntek, 11:51
Kvótareferendum - Fidesz: a baloldal fejezze be a sumákolást!
Rozgonyi Zoltán, a kormánypárt zuglói frakcióvezetője, a kerület alpolgármestere szombaton a fővárosi Bosnyák téren tartott sajtótájékoztatóján botrányosnak nevezte, hogy Karácsony Gergely, a XIV. kerület PM-es polgármestere plakáttal kampányol a népszavazás bojkottja mellett.

Kiemelte, a Fidesz-KDNP zuglói képviselői korábban megpróbáltak elfogadtatni a népszavazáson való részvételre buzdító politikai nyilatkozatot a helyi képviselőtestülettel, amit azonban a baloldali politikusok elutasítottak.

A fideszes alpolgármester szerint ez a döntés is azt tükrözi, hogy a kerület PM-es polgármestere és a baloldal továbbra sem foglal állást, emellett nem tartják fontosnak azt sem, hogy a Zuglóban élők elmondják a véleményüket ebben a rendkívül fontos kérdésben és az unióra hagyják a döntést. "Magát demokratikusnak mondó politikustól ez elfogadhatatlan" - fogalmazott Rozgonyi Zoltán, majd hozzátette, a baloldal "sumákolását" azért sem érti, mert korábban több kormányzati döntés esetében is a népszavazás
velemenyezd, 2016. szeptember 17. szombat, 12:52
Ismét népszavazást tartanak Nagyváradon a Váradszentmártonnal való egyesülésről
A népszavazásról szóló határozatot hosszas vita után csütörtöki ülésén hagyta jóvá az önkormányzati képviselőtestület. A határozat szerint a népszavazást június ötödikén, az önkormányzati választásokkal egy időben tartják.

Tavaly már kétszer - májusban és júniusban is - tartottak erről népszavazást. Váradszentmártonon el is fogadták a települések egyesülését, de Nagyváradon egyik népszavazáson sem volt meg az érvényességhez szükséges ötven százalékos részvételi arány.

A csütörtöki önkormányzati ülésen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselői nem támogatták a határozatot. A nagyváradi magyarság aggódva tekint a népszavazásra, ugyanis a két település egyesülésével Nagyváradon a jelenlegi 24,5 százalékról 22 százalékra csökken a magyarság aránya. Romániában az önkormányzati törvény értelmében azt a kisebbséget illeti meg az anyanyelvhasználat joga egy településen, amelynek a helyi aránya 20 százalék fölött van.

Ilie Bolojan polgármester a
velemenyezd, 2016. március 31. csütörtök, 19:12
Krónika 4. rész (kérdések, azonnali kérdések)
szeretnének támogatni. Ha a kis- közepes és családi vállalkozások mellett döntenek, akkor nem lehet azt mondani, hogy nem lehet hozzányúlni egy egyébként 2017-ben lejáró állami földbérleti szerződéshez. Jelezte: minden lejáró földbérleti pályázathoz hozzá fognak nyúlni, nem csak ehhez.

MSZP: elveszik a püspökladányiaktól az iskolát?

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) azt kérdezte, elveszik-e a püspökladányiaktól az iskolát? Felidézte, hogy az adott épület református egyháznak való átadását a képviselőtestület egyhangúlag elvetette a közelmúltban. Az elmúlt hetekben az önkormányzat és a tantestület újra megerősítette az elutasítást, amelyet 312 szülő szintén elutasított az érintett 327 közül. Figyelembe veszik az önkormányzat, a szülők és a tantestület akaratát? - firtatta.

Rétvári Bence Emmi-államtitkár közölte: olyan rendszert igyekeztek létrehozni, amely minden érintettnek legalább véleményezési jogot biztosít.

Megjegyezte: az iskolának most a Klik a fenntartója, működtetője pedig az
velemenyezd, 2015. május 04. hétfő, 15:11
Útdíj - A budaörsi képviselőtestület egyhangúlag tiltakozik az autópályadíj kiterjesztése ellen
Az önkormányzat közleménye szerint Budaörs Város Önkormányzatának képviselő-testülete a szerdai ülésen egyhangúlag, a fideszes képviselők támogatását is beleértve nyilatkozatot fogadott el azért, mert a kormány 2015. január 1-től fizetőssé tenné többek között az M0 körgyűrűt, valamint az M1/M7 autópályákról bevezető gyorsforgalmi utak körgyűrűn belül található szakaszát.

Az állásfoglalás szerint a tervezett intézkedés hatására a gépjármű-forgalom azokról az elkerülő utakról, amelyek kifejezetten a főváros és az agglomerációs települések tehermentesítésére épültek, a belső úthálózatokra terelődne át, ellehetetlenítve a településen belüli autós forgalmat és növelve a zaj- és légszennyezést.

"A Budaörsön és a környéken élők érdekében kérjük, hogy a Kormány vizsgálja felül álláspontját, és álljon el díjfizetésre irányuló szándékától" - áll a település képviselőtestületének közleményében, amely kitér arra is: amennyiben mégis bevezetik a kifogásolt útdíjat, "Budaörs Város Önkormányzata a település
velemenyezd, 2014. december 17. szerda, 14:42
1/2
Képek, videók
orban_nepszavazas16022 4_5
megyerimihaly
2016. február 25. csütörtök, 15:41
Népszavazás.jpg
tinka1951
2015. augusztus 05. szerda, 10:26
NATO-népszavazásról
furaila
2013. december 13. péntek, 07:07
Népszavazási törvény mani
furaila
2013. október 26. szombat, 17:11
Népszavazás és a nato
furaila
2012. július 27. péntek, 08:45
népszavazáskor.jpg
agica2004
2008. június 24. kedd, 15:36
Népszavazás papirok 5.jpg
fogmoni
2008. március 17. hétfő, 11:22
Népszavazás papirok 4.jpg
fogmoni
2008. március 17. hétfő, 11:22
Népszavazás papirok 3.jpg
fogmoni
2008. március 17. hétfő, 11:22
Népszavazás papirok 2.jpg
fogmoni
2008. március 17. hétfő, 11:22
Népszavazás papirok 1.jpg
fogmoni
2008. március 17. hétfő, 11:22
népszavazás.jpg
agica2004
2007. november 06. kedd, 16:39
Tudományos Akadémia
bozsarferenc
2009. április 14. kedd, 18:09
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.