Belépés
2020. január 21. kedd | 4. hét | 21. nap | 01:06 | Ágnes
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Iohannis jogi igazságtételt sürgetett az 1989-es romániai forradalom 30. évfordulóján
Az elnök szerint Románia az eltelt három évtizedben visszatért a demokratikus államok közösségébe, de még sok adóssága van azokkal szemben, akik 1989-ben életüket adták a szabadságért. Hozzátette: az ország a NATO és az EU tagja lett, polgárai pedig megtanulták megvédeni megszerzett jogaikat, kiállásukkal és szavazatukkal védték meg a jogállamiságot, Románia európai elkötelezettségét.

Iohannis szerint nem elég, hogy Románia megemlékezésekkel tisztelegjen az ország demokratizálódását elindító 89-es hősök emléke előtt, megengedhetetlenül sokáig adós maradt az igazság kiderítésével, és szerinte ennek az adósságnak a törlesztése most a román igazságszolgáltatás próbaköve.

Az elnök arra utalt, hogy harminc évvel a véres események után, alig néhány hete kezdődött meg a román legfelső bíróságon az 1989-es forradalom pere, amelyben az ügyészek 862 ember halálát és 2150 ember sebesülését okozó katonai diverzió megszervezéséért állították bíróság elé Ion Iliescu volt államfőt, a hatalmat 1989. december
velemenyezd, 2019. december 16. hétfő, 14:00
Elemző: az új uniós vezetők megszólalásaikban az európai értékekre és a közös klímapolitikára helyezték a hangs
Az új vezetők beszédeiben leginkább a közös klímapolitika került szóba, illetve az európai értékeket, a demokráciát és a jogállamiságot védő eszményeket hangsúlyozták - közölte Palóc André.

Mint elmondta, az európai lakosok úgy gondolják, hogy migráció valódi probléma és az unió nem kezelte eddig megfelelően, a vezetők mégis csak "szőrmentén" érintették ezt a kérdést.

Palóc André kitért arra is, hogy az az európai elit, amely meghatározhatta az unió irányát és sorsát, most egy kicsit súlyát vesztette.
velemenyezd, 2019. december 02. hétfő, 21:52
Választás 2018 - A törvényszék helybenhagyta Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását
Nemzeti Választási Bizottság jogerősen felfüggesztette az országgyűlési képviselőjelölt mentelmi jogát, az ügyészség a nyomozás folytatását rendelte el. A politikus őrizetbe vették, majd a nyomozási bíró március 3-án elrendelte előzetes letartóztatását.

Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő, ügyvédként az MSZP és a DK jogi képviseletét is ellátta több ügyben.

Az ügyészség azt írta: minden alapot nélkülöznek az eljárást törvénysértőnek, a jogállamiságot megcsúfolónak minősítő nyilatkozatok. A büntetőeljárási törvény szerint ugyanazon bűncselekmény miatt - ha a körülmények nem változtak - nem rendelhető el újra az őrizetbe vétel. Az ügyészség eljárását minősítő nyilatkozatok tendenciózusan az ugyanazon ügyben történő őrizetbe vételt hozták fel a törvénysértés alapjául, szemben a jogszabály ugyanazon bűncselekmény miatt történő őrizetbe vételre vonatkozó tilalmával - tették hozzá.

A bíróság jogerős végzésében megállapította, hogy a legfőbb ügyész
velemenyezd, 2018. március 20. kedd, 12:15
Ab: kitüntették az osztrák Alkotmánybíróság elnökét
Gerhart Holzingernek, az osztrák alkotmánybíróság elnökének kedden Pannonhalmán Trócsányi László igazságügyi miniszter a Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozata állami kitüntetést adta át, Sulyok Tamás, az Ab elnöke pedig az Alkotmánybíróság Érdemérmét.

Sulyok Tamás osztrák kollégája méltatásakor kiemelte: nélkülözhetetlen az európai alkotmánybíróságok egymás közti, illetve az európai bírói fórumokkal folytatott párbeszéde. A jogállamiságot a tagállami alkotmányok értelmezésénél és alkalmazásánál védő alkotmánybíráknak pedig szükségük van olyan példaképekre, mint Gerhart Holzinger, aki "nem csupán rendkívüli képességű alkotmányjogász, hanem bölcs diplomata és kiemelkedő személyiség is".

Az osztrák alkotmánybírósági elnök az elmúlt évtizedben garanciát jelentett a nyílt, becsületes véleménycserén, kölcsönös tiszteleten és komoly munkán alapuló intézményközi együttműködésre - hangsúlyozta az Ab elnöke.

A kitüntetés átadása előtt a magyar és az osztrák alkotmánybíróság tagjai
velemenyezd, 2017. október 25. szerda, 08:41
Liget Budapest - Karácsony: a Városliget ügye a köztársaság eszméjéről is szól
Az ellenzéki politikus pénteken a Városligetben 110 éve ugyanezen a napon felállított George Washington-szobor előtt tartott beszédében úgy fogalmazott, a liget ugyanabból a gondolatból született, mint az Amerikai Egyesült Államok alkotmánya: a szabadság és a függetlenség szeretetéből.

Kiemelte, büszkék arra, hogy a Városliget a világ első közparkja, ugyanakkor úgy gondolják, a kormány a köztársaság eszméjével ellentétes eszközökkel próbálja megváltoztatni a területet. Karácsony Gergely szerint ezért a ligetet védő aktivisták nemcsak az ott található fákat őrzik, hanem a köztársaság hősei is, akik a szabadságot és a jogállamiságot is védik.

David J. Kostelancik, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének követtanácsosa beszédében emlékeztetett, országa első elnökének szobra Amerikába vándorolt magyarok pénzéből készült, és 1906-ban avatták fel a városligeti tó mellett, ott ahol jelenleg is áll. Az amerikai diplomata hangsúlyozta, George Washington szobra is azt fejezi ki, hogy a magyar és
velemenyezd, 2016. szeptember 16. péntek, 18:52
A Demokratikus Koalíció üdvözli a jogállamot védő eljárás elindítását a lengyel kormánnyal szemben
A Demokratikus Koalíció alelnöke hangsúlyozta, hogy a jogállamiság az Európai Unió egyik legfontosabb alapértéke, minden európai polgár jogainak és szabadságának legfontosabb garanciája.

Mint írta, éppen ezért fontosnak tartják, hogy az Európai Bizottság első ízben elindította a jogállamiságot védő uniós keretrendszer előkészítő szakaszát azután, hogy a lengyel kormánytöbbség "saját jelöltjeivel töltötte fel az alkotmánybíróságot és jelentősen megnehezítette a szervezet érdemi munkáját", valamint "elkezdte a közmédia elfoglalását". "Ez az eljárás hozzájárul a demokrácia és a szabadság védelméhez Lengyelországban és az egész Európai Unióban" - fogalmazott Niedermüller.

"Biztosak vagyunk abban, hogy az Európai Bizottság nem mér kettős mércével. Mivel Magyarországon az alkotmánybíróság kormányzati megszállása, hatásköreinek csorbítása, a közmédia teljes kormányzati kontrollja ugyanúgy sérti a jogállam elvét és az unió alapértékeit, mint Lengyelország esetében, szorgalmazzuk, hogy a bizottság
velemenyezd, 2016. január 13. szerda, 18:21
Amerikai szenátor irása
korlátozták a sajtószabadságot, és még sorolhatnám.

Ezek az intézkedések veszélyeztetik az intézmények függetlenségét,
és azokat a fékeket és ellensúlyokat,
amelyek a demokratikus kormányzáshoz szükségesek.
Ezért mélyen aggódom a demokratikus normák magyarországi gyengülése miatt.

Ezeket az aggodalmaimat sokan mások is osztják.

A Velencei Bizottság egy 2013-as jelentésében az áll,
hogy Orbán Viktor alkotmánymódosítása fenyegeti a demokráciát és a jogállamiságot Magyarországon.

Megállapítják, hogy az új alkotmány egyes paragrafusai ellenkeznek az alapvető jogokkal
és az európai normákkal,
és ahhoz vezethetnek, hogy roncsolják az Európa Tanács mindhárom alapvetését:
a hatalmi ágak megosztását, az emberi jogok védelmét és a jogállamiságot.

Az EBESZ és a Committee to Protect Journalists (újságírók jogait védő nemzetközi szervezet) elítélték a magyar médiatörvényt, mert félelmet kelt és öncenzúrára kényszerít,
kicsoda57, 2014. december 04. csütörtök, 23:48
Basescu szerint a politikusok akadályozzák az igazságszolgáltatást Romániában
Basescu sajtóértekezletén hangoztatta, hogy Románia nem tudja elhitetni Brüsszellel, hogy az ország működő jogállam, ha közben a törvényhozók megakadályozzák az eljárásokat társaik ellen.Felidézte: a szenátus felülbírálta a legfelső bíróságot, amikor az összeférhetetlenséget állapított meg az egyik honatyánál, a képviselőház pedig megakadályozta a korrupcióellenes ügyészséget (DNA) abban, hogy bűnvádi eljárást indítson két volt miniszter ellen. Basescu szerint az sem jó üzenet, hogy kormány nem reagált arra, amikor négy miniszterénél összeférhetetlenséget állapított meg a közhivatalnokok vagyonosodását ellenőrző hivatal.

Basescu rámutatott: Európa már abban is kételkedik, hogy az uniós tag Románia képes szabad választásokat szervezni, ezért az országnak "el kell viselnie", hogy az EBESZ megfigyelőket küld a decemberi választásokra.

A román államfő azt mondta, a politikusok szolidaritása sokba kerül az országnak, mert Románia most már a schengeni tagság politikai feltételeit sem
velemenyezd, 2012. november 12. hétfő, 19:43
USA 2012 - A CBS a CNN szerint Obama nyerte a tévévitát
Mitt Romney veszekedős vitát folytatott Amerikának a világban elfoglalt helyéről, és mindketten arra törekedtek, hogy a másikat megbízhatatlan főparancsnokként állítsák be egy veszélyes korszakban" - írta a liberális The New York Times (NYT).

A lap szerint a vitában "furcsa szerepcsere" történt, mert Mitt Romney békésen érkezett, Obama pedig olyannak tűnt, mint egy keményvonalas republikánus. A kihívó kijelentette, hogy jobb oktatást, több anyagi támogatást, a nemek közötti egyenlőséget és jogállamiságot akar. "A Közel-Keletről beszélt, nem pedig az amerikai Középnyugatról".

A NYT tudósítói úgy látták, hogy Romney védekezésbe szorult, időnként dadogott és fröcsögött a nyála, mert sietve beszélt, az elnök viszont tömör volt és élesen fogalmazott. Romney, mint aki idegen terepre tévedt, óvatoskodva ejtette ki a külföldi vezetők és országok nevét.

A The Washington Post értékelése szerint a harmadik elnökjelölti vitát Obama uralta. A következő napokban a média leginkább azt fogja idézni tőle, hogy
velemenyezd, 2012. október 23. kedd, 08:51
Egy napra csökkentené a védő nélküli fogvatartást az alkotmányügyi bizottság
annak tényével összefüggésben merültek fel komoly aggályok. A kereszténydemokrata politikus ugyanakkor megjegyezte, egy olyan módosítást elfogadhatónak tartana, amely ellenőrzéshez kötné a védővel történő találkozást.

A szocialista Bárándy Gergely úgy vélekedett, hogy a büntetőeljárási törvény módosítása a változtatások ellenére is alkotmányellenes marad, illetve továbbra is ellenkezik nemzetközi szerződésekkel. A jobbikos Gaudi-Nagy Tamás azt mondta, a "politikusbűnözés" ellen nem lehet a jogállamiságot felszámoló eszközökkel fellépni.

A bizottság az eredetileg benyújtott javaslat azon pontját is módosította, amely a kiemelt ügyek tanúvallomásait általános érvényűen poligráf alkalmazásával is vizsgálhatóvá tette volna. A testület Rubovszky György kezdeményezésére egyhangú döntéssel támogatta azt az LMP által benyújtott módosító javaslatot, amely a tanú beleegyezéséhez kötné a hazugságvizsgáló használatát.

A testület emellett támogatta a kiemelt ügyek körének, szintén Cser-Palkovics András
velemenyezd, 2011. június 20. hétfő, 13:07
Tájékoztatásul...
azonban az esik, ha független, csak a törvényeknek alávetett bírák, akiknek döntése garanciális jellegű, a tömegével előállított gyanúsítottakat megfelelő bizonyítékok és körültekintő eljárás híján, a kötelességszerű érdemi vizsgálat nélkül helyezték előzetes letartóztatásba. Több esetben már első fokú ítéletet is hoztak olyan személyekkel szemben, akiknek - az eset összes körülményeit megismerve - bűnössége kétséges vagy olyan jelentéktelen, hogy a rájuk kiszabott büntetés messze eltúlzott. Sérti a jogállamiságot, hogy esetenként személyükben és a tett tárgyi súlyában kismértékű társadalomra veszélyes cselekmények büntetése messze nincs arányban a közelmúlt nem egy igen kirívó, jelentős súlyú bűncselekménye elkövetőjével szemben alkalmazott ügyészi indítvánnyal illetve meghozott ítélettel. Ugyanakkor a bírói függetlenséget súlyosan sértőnek tekintjük és elítéljük az eljárásban részt vevő ügyészek és bírák személyes adataival történő visszaélést.

A kifogásolt alkotmánysértő bűnüldözői és
furaila, 2007. november 30. péntek, 12:17
Képek, videók
Mostar évfordulója.JPG
dnemethk
2013. augusztus 23. péntek, 16:15
a NOSZF 50.évfordulója
lacipecsenye
2011. december 13. kedd, 23:10
bécsi csata évfordulója
mecsery
2010. március 01. hétfő, 04:14
Felszabadulás évfordulója
mecsery
2010. február 28. vasárnap, 21:37
otthoni és romániai képek
ktm33mark
2006. szeptember 14. csütörtök, 20:53
Nevem jelentése szerint.j
pacsakute
2018. december 12. szerda, 21:00
Fb szerinti inspirációm.
pacsakute
2018. december 12. szerda, 20:37
Fb szerint.jpg
pacsakute
2018. december 12. szerda, 20:36
Fb szerint ilyen vagyok.j
pacsakute
2018. december 12. szerda, 20:36
facebook szerint0905.jpg
maroka
2018. szeptember 05. szerda, 17:49
a pszichológusok szerint.
sz719eszter
2018. augusztus 05. vasárnap, 01:12
Angyal szerint áldás
sanci81
2018. július 23. hétfő, 19:06
Kovács István - Szerintem
sanci81
2018. február 27. kedd, 18:19
Fb. szerint .jpg
pacsakute
2018. január 30. kedd, 15:43
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.