Belépés
2019. január 20. vasárnap | 3. hét | 20. nap | 18:19 | Fábián, Sebestyén
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Teremtésvédelmi kalendárium – Új esztendő küszöbén
Januárban a külső szemlélő számára szinte észrevétlenül készülődik az élet a tavaszi megújulásra. A rügyekben, a magvakban, a vizek mélyén, a hó alatt a termőföldet átszövő gyökerekben végtelenül lassan változik minden! Ami életre való, az mélységes hittel várakozik.
2019. január 4. péntek 16:00
A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesülettel együttműködésben ,,teremtésvédelmi kalendáriummal" jelentkezünk, kéthetente azonos időben. Új évet kezdünk, de vajon a minket körülvevő világgal való kapcsolatunkat megújítjuk?
,,Fordul az ég maga fenségében,
fordul a föld maga ínségében..."
(Weöres Sándor: Hódolat Arany Jánosnak)
.........
A kétféle idő a természet világában tökéletes harmóniában létezik. Januárban a külső szemlélő számára szinte észrevétlenül készülődik az élet a tavaszi megújulásra. A rügyekben, a magvakban, a vizek mélyén, a hó alatt a termőföldet átszövő gyökerekben
maroka, 2019. január 04. péntek, 23:45
Somlyó György
SOMLYÓ GYÖRGY

Somlyó György (Balatonboglár, 1920. november 28. - Budapest, 2006. május 8.) magyar költő, író, esszéíró, műfordító, a párizsi Mallarmé Akadémia tagja, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia (1992) és a Digitális Irodalmi Akadémia (1998) alapító tagja, számtalan díj és elismerés birtokosa, a Magyar Költészet Napjának kezdeményezője.

Somlyó Zoltánnak, a Nyugat első nemzedékéhez tartozó költőnek a fia.

Költészetében szinte minden versforma megtalálható a szabadverstől a szonettig. Önéletrajzi ihletésű prózai munkái mellett tanulmányköteteket és műfordításokat is megjelentetett.

Válogatott
menusgabor, 2018. december 29. szombat, 20:00
Brit archív dokumentumok: a Downing Street negyedszázaddal ezelőtt még nemigen hitt az email fennmaradásában
Street előfizet az internetszolgáltatásra, akkor lépést tarthatna például a Fehér Házzal, amely Bill Clinton elnökségének kezdete óta "nagy hangon hirdeti, hogy milyen korszerű eszközöket alkalmaz kommunikációjában".

Az újonnan nyilvánosságra hozott iratok szerint a Downing Street attól is tartott, hogy a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt frissen megválasztott új vezetője, a fiatal Tony Blair előbb fizet elő az internetre, mint a miniszterelnöki hivatal, demonstrálva, hogy "ő képviseli az új nemzedéket".

Az aggodalom nem volt alaptalan: Blair a Munkáspárt élén alig három évvel később, az 1997-es választásokon szinte megsemmisítő vereséget mért a konzervatívokra, és a Labour történetében addig és azóta is egyedülálló módon összesen három választási győzelmet aratott egymás után.

Major személyi titkára Green feljegyzésére válaszolva nem zárkózott el attól, hogy a Downing Street előfizessen az internetre, de az emailt olyan divatjelenségnek tartotta, amelynek használatát "az emberek
velemenyezd, 2018. december 28. péntek, 17:41
Hiányos a szabadtéri fesztiválok hanghatásainak szabályozása a jövő nemzedékek szószólója szerint
A jogi szabályozás hiányosságait, a zajterhelési határértékek problémáit, a helyi zajvédelmi szabályok elégtelenségét, egy esetben pedig a hatósági eljárás ellentmondását állapította meg a Balaton és a Velencei-tó mellett, a óbudai Hajógyári-szigeten, valamint a debreceni Nagyerdőben tartott fesztiválok átfogó vizsgálatában Bándi Gyula - írták.A jövő nemzedékek szószólója az egészséges környezethez, valamint a jogbiztonsághoz való jog sérelmét állapította meg, és az agrárminisztert jogalkotási lépésekre, az érintett önkormányzatokat pedig a helyi rendeletek módosítására kérte fel - olvasható a közleményben.

A szabadtéri zenei fesztiválok zaja miatt nemcsak a közelben lakók, hanem a rendezvények helyszínétől távolabb - akár a Balaton, a Velencei-tó vagy a Duna túlsó partján és egyes fővárosi kerületekben - élők is sok panaszt küldtek az alapvető jogok biztosa hivatalának.

A szószóló az egybehangzó tartalmú beadványok miatt indított eljárást, amely az elmúlt években megrendezett
velemenyezd, 2018. december 11. kedd, 16:05
Az 1956-os sortűz áldozataira emlékeztek Salgótarjánban
A gyásznapi megemlékezésen Kádár Pál, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára azt mondta: Salgótarján azzal váltotta ki a hatalom megkülönböztetett gyűlöletét, hogy ott maga a munkásság utasította el a rendszert, és amire a legbüszkébb lehet Salgótarján, azahogyan a munkásszolidaritás működött a városban.

Kádár Pál hozzátette: annak idején az első hívó szóra ezrek indultak munkástársaik kiszabadulását követelni, pedig akkor már minden józan ember tudta, hogy az életével játszik. Az emberekben a félelemnél erősebb volt a bajtársiasság, erősebb volt a szolidaritás parancsa - mondta.

Az államtitkár beszédébenarra is kitért, hogy máig tisztázatlanok az 1956. december 8-i sortűz pontos körülményei, a halottak számáról is eltérő adatokat ismerünk, de az bizonyos, hogy napjainkban a December 8. tér az egyik szimbóluma az 1956-os forradalomhoz kapcsolódó tömeges megtorlásoknak.

Salgótarjánban 1956. december 8-án mintegy négyezren tüntettek két munkástanácsi vezető kiszabadításáért az
velemenyezd, 2018. december 08. szombat, 19:08
CDU-tisztújítás - Összefogásra szólította fel a CDU-t Angela Merkel pártelnöki búcsúbeszédében
Hangsúlyozta, hogy a CDU a vezetése alatt megváltozott, már nem az a párt, amelynek irányítását több mint 18 éve átvette, "és ez így van jól".

A CDU a politikai közép "egyetlen néppártja", és az a feladata, hogy összefogja "Németországot, Európát, az idős és a fiatal nemzedéket, Keletet és Nyugatot, az erősebbeket és a gyengébbeket, várost és vidéket, a helyieket és a migránsokat" - mondta Angela Merkel.

Rámutatott, hogy a CDU a második világháború utáni Németország 70 évéből 50-et kormányon töltött, fél évszázadon keresztül CDU-s politikus volt Németország kancellárja. Ez azért sikerült, mert a párt mindig az értékei alapján politizált, de nyitott volt, és megértette, hogy "mindig érdemes lehet a mások szemével is nézni a világot" - fogalmazott.

Felidézte, hogy amióta 2000. április 10-én először megválasztották elnöknek, a CDU a szövetségi parlamenti, a tartományi törvényhozási és a európai parlamenti választásokat együttvéve 72 alkalommal folytatott választási kampányt.

Ezek a
velemenyezd, 2018. december 07. péntek, 14:02
Kövér: valódi nemzeti konszenzus a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács működése
mondani szokás - 1990 után csak a javunkat akarták, és mi majdnem minden javunkat át is adtuk nekik, csak nagyon későn felismerve a térségünk elszegényedését felerősítő gátlástalan érdekérvényesítési törekvéseket, s még később ellenállva ezeknek" - fogalmazott Kövér László.

Szerinte a népességszámban, tudásban, innovációban, egészségben, társadalmi együttműködési képességben való fogyatékosságaink és fogyatkozásaink azt eredményezték, hogy mai életminőségünk elmarad a lehetségestől, s hogy a jövő nemzedékek számára kevesebb erőforrást tudunk örökül hagyni a kívánatosnál.

Kövér László ezért elengedhetetlennek nevezte, hogy legyen egy olyan nemzeti intézmény, ami napirendre tűzi a nemzeti erőforrások helyzetének értékelését, gondoskodik a fenntarthatóság sajátos szempontrendszerének megjelenítéséről, és a rövidtávú mérlegelések mellett elvégzi a hosszú távú hatások elemzését is.

Szili Katalin, a tanács alapító elnöke, volt házelnök beszédében felidézte a testület 2008-as megalakulásának
velemenyezd, 2018. december 07. péntek, 12:11
Takarék-csoport: 2023-ra 30 milliárd forint körüli adózott eredmény
Vida József, a Takarékbank Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: az elfogadott stratégia középpontjában egy modern, a digitalizáció terén aktív, országosan elérhető univerzális bank kialakítása áll, amely 2020-ra a jelenlegi takarékok fokozatos, országos fúziójának eredményeként jön létre.

Jelezte: az egyesült pénzintézet a generációk bankjaként tipikus élethelyzetekre kínál majd komplex, innovatív megoldásokat a családok, a fiatalabb és az idősebb nemzedékek, a fővárosi és városi lakosok, valamint a vidéki települések számára. A csoport tovább erősíti pozícióit a kis- és középvállalkozások körében és az agráriumban, korszerűsített, országos fiókhálózata révén az ügyfelek az ország bármely takarékfiókjában intézhetik majd pénzügyeiket - mutatott rá az elnök-vezérigazgató.

Szabó Levente, a Takarékbank vezérigazgató-helyettese elmondta: a mintegy 2500 milliárd forintos mérlegfőösszege alapján az ország negyedik legnagyobb pénzügyi csoportja jelentős átalakuláson ment át az elmúlt időszakban. A
velemenyezd, 2018. november 30. péntek, 18:01
Nemzeti gyásznap
ahogyan kilóra megvették a gróf Tisza István vad geszti bolondként emlegető szabadkőműves Ady Endrét is?! Vagy Hemingwayt, s még sorolhatnám, de ne kalandozzunk el.

Nekünk, fiatalabb generációknak kötelességünk a lehetőségünk szerinti leghatározotabb módon fellépni a kommunizmus ideológiai örököseivel, szellemi utódjaival szemben, bárhogyan is hívják, vagy álcázzák magukat. Meg kell mutatnunk a kortársainknak és a következő generációknak az igazi arcukat. Emlékeztetnünk kell a jelen, s a jövő nemzedékeit a kommunizmus rémtetteire, végtelen tékozlására és aljasságára, s arra, hogy ami a rendszerváltás előtt erőszakosan és tombolva sújtott, az most alattomban, intellektuális álcában igyekszik tovább rombolni. Méltóságteljesen kell emlékezetünkben őrizni a kimondhatatlanul nagyszámú áldozatát. Meg kell értenünk, s értetnünk azt, hogy a tény, mely szerint valóban demokratikus körülmények között élhetünk, szabadon, egy szuverén és büszke nemzet tagjaiként, az számunkra, magyaroknak, nem magától
menusgabor, 2018. november 04. vasárnap, 20:00
Potápi: fontos a kultúra ápolása
Potápi Árpád János, aki a térség országgyűlési képviselője is, Kodály Zoltánt idézve azt mondta: az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék meg nem szerzi azt magának.

Ha a kultúrát nem ápoljuk, nem tanuljuk meg újra és újra, nem adjuk át gyermekeinknek, elvész, a semmibe hullik vissza - fogalmazott.

Hozzátette: Csikóstőttős az elmúlt években sokat tett annak érdekében, hogy a község kultúrája ne vesszen el, múltja szervesen illeszkedjen a jelenbe, és a jövő nemzedékei is meg tudják ismerni azt.

Az államtitkár szólt arról, hogy a Dombóvár melletti település 105 millió forint támogatást nyert el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból egy három elemből álló projekt megvalósításához, amelynek része a hagyományok háza kialakítása.

A házat a helyi svábok építették 1938 és 1942 között, a tulajdonosaikat néhány év múlva kitelepítették. A németek egy része itt maradt, akik együtt élnek felvidékiekkel, helyi magyarokkal, és erősítik Csikóstőttős közös
velemenyezd, 2018. október 27. szombat, 19:22
Potápi: a kárpátaljai magyarság sorsa az egész magyar nemzet közös ügye
Az Ungvári Nemzeti Egyetem (UNE) magyar kara - mostani elnevezése szerint Ukrán-Magyar Oktatási-Tudományos Intézet (UMOTI) - fennállásának tizedik évfordulója alkalmából tartott ünnepségen mondott köszöntőjében Potápi Árpád János - Kodály Zoltán önéletírásának "mindig csak arra néztem, ami előttem volt" gondolatát idézve - hangsúlyozta: "ma innen, az Ung folyó partjáról, a kárpátaljai magyar közösség üzen. Mégpedig azt üzeni, hogy van terve a jövőre nézve: szülőföldjén, anyanyelvét, kulturális kincseit megtartva akar boldogulni." Hozzátette, a kárpátaljai magyarság nem enged a megfélemlítésnek, nem száll be a szócsatákba, hanem a legjobb választ adja a támadásokra: előretekint. A kárpátaljai magyarokat ugyanis - folytatta - a múltban közösen átélt megpróbáltatások nemcsak megedzették, de arra is megtanították, hogy holnap is csak akkor lesz, ha hittel és reménnyel áll elébe.

Az államtitkár kiemelte: "a mostani ünnepségnek van egy másik nagyon fontos üzenete is: hogy milyen lesz a holnap itt
velemenyezd, 2018. október 26. péntek, 13:51
'56-os hírek október 6-ra
tekintse, a
a jövő zálogának kell tekintse.
Beszéljünk az elégtételről is.
Én azt hiszem, az hogy itt ma sírkereszt magasodik,
hogy ezrek állnak itt, akik megemlékeznek olyan áldozatokról,
akik nagy részét személyesen nem is ismerték,
nem ismerhették, hiszen akkor még nem is éltek.
Ez valóban a jövőnek zálogát jelentheti és előrelépést jelent.
Az új nemzedéknek az indulását, ami immár másként fogja hasznosítani magának 1956-ot.

De nem menti fel ezt a nemzedéket és nem ment fel bennünket az alól a kötelezettség alól, hogy 56-ot, a történések részleteit is megpróbáljuk megismerni.

Mindaddig belső elégtételt nem tudunk megszerezni magunknak és nem érezhetünk, amíg nem tudjuk, hogy
ki, miről és mit tehetett.
Aztán jogunk a megbocsátás vagy jogunk az ítélet.

De először tudnunk kell mi történt.

A város lakóinak joga van hozzá,
Salgótarján városának joga van hozzá,
Budapest városának joga van
azenujsagom, 2018. október 06. szombat, 05:25
1/132
Képek, videók
érdekes kalendárium 1965
lacipecsenye
2013. december 11. szerda, 08:47
Kincses kalendárium
sacimama
2013. október 23. szerda, 20:48
Kincses Kalendárium
zgawab
2013. április 27. szombat, 08:50
Adventi kalendárium 2012
margo1958
2013. január 22. kedd, 08:35
Karácsonyváró kalendárium
pacsakute
2012. december 22. szombat, 20:25
katolikus szó kalendárium
lacipecsenye
2012. október 22. hétfő, 20:38
Azték kalendárium
andomanyi
2012. április 06. péntek, 18:29
rtv kalendárium
lacipecsenye
2011. július 01. péntek, 21:20
Kalendarium 2..png
mailona
2011. június 14. kedd, 19:45
évkönyvek kalendáriumok_0
csilla663
2011. február 13. vasárnap, 21:52
Magamért Egyesület.jpg
agica2004
2014. december 16. kedd, 13:24
Az 56-os Egyesület az Ara
azenujsagom
2014. február 17. hétfő, 06:09
SZOLIDARITÁS EGYESÜLET al
szolidaritasgaleria
2012. augusztus 30. csütörtök, 17:36
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.