Belépés
2020. július 13. hétfő | 29. hét | 195. nap | 19:19 | Jenő
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Krónika 1. rész (megemlékezések, Kúria-beszámoló)
A Magyar Athletikai Club 145 évvel ezelőtt tartotta első szabadtéri versenyét - kezdte megemlékező beszédét a magyar sport napján Jakab István levezető elnök. A trianoni békediktátum idei századik évfordulója kapcsán azon magyar sportolókról is megemlékezett, akik a határainkon túl értek el sikereke, így erősítve a nemzeti összetartozást.

A Ház ugyancsak megemlékezett a jászkun önmegváltás napjára. A jászok és a kunok a XIII. században érkeztek hazánkba - ismertette Jakab István -, 275 éve pedig Mária Terézia május 6-án engedélyezte számukra a régi szabadságuk, kiváltságaik visszaváltását, amelyeket a török uralom alatt veszítettek el.

A Kúria elnökének beszámolója

Az új szabályok alkalmazásának éve volt a 2018-as a Kúria életében - mondta beszámolójában Darák Péter elnök. Ekkor lépett hatályba az új polgári (Ptk.) és a büntető törvénykönyv, valamint a közigazgatási perrendtartásról szóló új eljárási kódex. Az elnök hangsúlyozta: nemcsak alkalmazásukra készült fel az intézmény, de már
velemenyezd, 2020. május 06. szerda, 11:12
Igazságügyi szervek 2018-as beszámolóiról tárgyalnak
A hétfőn kezdődött ülés harmadik ülésnapja reggel 9 órakor kezdődik, a képviselők ekkor a magyar sport napjára és a Jászkun önmegváltásra emlékeznek.

Az első napirendi pontban a Kúria elnöke számol be szervezete jogegység-biztosítása és az önkormányzati normakontroll körében végzett tavalyelőtti tevékenységéről.

Ezt követi az OBH vezetőjének, majd a legfőbb ügyész 2018-as beszámolója.

A parlament csütörtökön négy javaslat tárgyalásával folytatja aktuális ülését, amely május 11-én, hétfőn ér véget, amikor újra azonnali kérdések és válaszok hangoznak el.
velemenyezd, 2020. május 06. szerda, 07:04
Online közvetítik a Nemzeti Jászkun Emléknap szolnoki ünnepségét
szervez központi megyei eseményeket minden évben a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat.

Idén rövid ünnepséget szerveznek szerdán a szolnoki megyeházán, amelyet élőben közvetítenek a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat Facebook-oldalán. A program a jászkun indulóval kezdődik, majd ünnepi beszédet mond Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke és Berkó Attila megyei kormánymegbízott. Az emlékezést gyertyagyújtás zárja Györfi Sándor jászkun főkapitány részvételével. A jász önmegváltás története 1702-ben kezdődött, amikor I. Lipót császár eladta a jászok és kunok lakta területeket a Német Lovagrendnek. Az ott élők azonban ebbe a változásba nem nyugodtak bele, 1745-ben saját pénzükön visszavásárolták szabadságukat és régi kiváltságaikat. Május 6. a Jászkun Hármas Kerület önmegváltásának, a redemptiót lehetővé tevő diploma aláírásának ünnepe, amelyet Mária Terézia látott el kézjegyével.

Az ősök szabadságukért cserébe 500 ezer rajnai forintot és ennek kamatait fizették ki,
velemenyezd, 2020. május 04. hétfő, 16:32
Ötnapos üléssel folytatja munkáját a parlament
általános vitáját tarthatják meg. Ekkor kerülhet terítékre az a kormánypárti javaslat, amely lehetővé tenné a parlamenti frakcióknak pártjuk anyagi támogatását tekintettel arra, hogy a pártok idei állami támogatásának felét átcsoportosítják a koronavírus-járvány elleni védekezési alapba.

Szó lehet még a földeken fennálló osztatlan közös tulajdon felszámolásáról, valamint a belügyminiszter polgárok biztonságát erősítő javaslatairól is.

Szerdán a magyar sport napjára, valamint a Jászkun önmegváltás emléknapjára emlékezéssel kezdik munkájukat a képviselők, majd a Kúria, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és az ügyészség 2018-as beszámolóit tárgyalhatják.

Csütörtökön négy javaslatról tarthatnak általános vitát. A képviselők elsőként a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklését célzó adóváltoztatási javaslatokról, majd a kiskereskedelmi adóról szóló előterjesztésről mondhatják el a véleményüket.

Az ülésnap második felében a felnőttképzés ösztönzéséről és a nemzetiségek jogairól
velemenyezd, 2020. május 03. vasárnap, 07:04
Jövőre halasztják a 26. Jász Világtalálkozót
Ajászok legnagyobb ünnepének részleteiről a veszélyhelyzet feloldása után tájékoztatnak a szervezők.

A jászok első világtalálkozóját 1995-ben Jászberényben tartották a jász redemptio, azaz a jász önmegváltás 250. évfordulója alkalmából. A jász önmegváltás története 1702-ben kezdődött, amikor I. Lipót császár eladta a jászok és kunok lakta területeket a német lovagrendnek. Az ott élők azonban ebbe a változásba nem nyugodtak bele és 1745-ben saját pénzükön visszavásárolták szabadságukat és régi kiváltságaikat.
velemenyezd, 2020. március 27. péntek, 11:41
Kövér László: a jászok példát mutatnak megmaradásból az európai nemzeti közösségeknek
A házelnök, a háromnapos rendezvény fővédnöke, azt mondta: a nagyvilágban, a Kárpát-medencében, Magyarországon és a Jászságban egymást számon tartó és kereső jászok a világtalálkozón egymásra találhatnak és együttlétükkel megerősíthetik közösségüket.

Az egyén és közösség viszonyában is igaz, hogy "amit keresel, téged keres" - idézte Dzsalál ad-Din Rúmit, a 13. században élt perzsa filozófust és költőt, aki azokban az időkben fogalmazta meg ezt a gondolatát, amikor a keleti őshazából útra kelő jászok megtalálták új hazájukat a Kárpát-medencében.

A több mint nyolcszáz éves perzsa bölcsesség nemcsak a 25. Jász világtalálkozót erősítheti, hanem szavakba önti a magyarok és jászok közötti Kárpát-medencei sorsközösséget is - mondta Kövér László, hozzátéve, a sorsközösségben és a nyelvben összeolvadó, de öntudatukat büszkén megőrző magyar és jász közösségek együttélésében is igaz, hogy "amit keresel, téged keres".

A legnyugatibb keleti népként a magyarok lélektársakat kerestek a Kárpát-medencei
velemenyezd, 2019. június 08. szombat, 14:41
Emlékülésen idézik fel a jászkunok önmegváltását Túrkevén
kezdődik a program, amely nem nélkülözi majd a látványos elemeket - közölte Galó Anita, a megyei önkormányzat kommunikációért felelős munkatársa.Többek között lovas huszárfelvonulás lesz a Szolnoki Légierő Zenekar közreműködésével, a hivatalban lévő és tiszteletbeli jász és nagykun kapitányok, a valamint a jászkun főkapitány részvételével. Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnökének köszöntője után Borbás Ferenc jászkun főkapitány emlékezik a történelmi időszakra a túrkevei városházán.

A jászkun önmegváltás története 1702-ben kezdődött, amikorI. Lipót császár eladta a jászok és kunok lakta területeket a Német Lovagrendnek. Az ott élők azonban ebbe a változásba soha nem nyugodtak bele, és 1745-ben saját pénzükön visszavásárolták szabadságukat és régi kiváltságaikat. Hosszas diplomáciai előkészítés után Mária Terézia 1745. május 6-án Bécsben kiadott oklevele engedélyezte a jászkunok számára a megváltást. A szabadságért kifizetett összeg a kamatokkal együtt 575 900 aranyforintra rúgott, amit csak több
velemenyezd, 2017. május 02. kedd, 13:33
Rákossy Balázs: a jászok kitartása, hazaszeretete részévé vált a magyar nemzetnek
ország, ez a haza csak a miénk" - mondta.

Szarvák Imre Jászalsószentgyörgy független polgármestere nagy kitüntetésnek nevezte, hogy 1999 után másodszor rendezhetik meg a településen a Jász Világtalálkozót. Mint mondta: a rendezvény sikere, jelentősége nem pénzben, javakban mérhető, a világtalálkozóknak értékteremtő erejük van, a szülőföldhöz való kötődést erősítik, a hagyományokra emlékeztetnek.

A jászok első világtalálkozóját 1995-ben, Jászberényben tartották a jász redemptio, azaz a jász önmegváltás 250. évfordulója alkalmából. A jász önmegváltás története 1702-ben kezdődött, amikor I. Lipót császár eladta a jászok és kunok lakta területeket a Német Lovagrendnek. Az ott élők azonban ebbe a változásba nem nyugodtak bele, és 1745-ben saját pénzükön visszavásárolták szabadságukat és régi kiváltságaikat.

A jászok nagyszabású rendezvényének azután évente más-más település volt a helyszíne. Az elmúlt évek során a jászkapitány-választás hagyományának felelevenítésén túl elkészült a redemptiós
velemenyezd, 2015. július 18. szombat, 15:01
Krónika 3. rész (kilakoltatási moratórium, ülésnap lezárása)
Vita és döntés a kilakoltatási moratórium meghosszabbításáról

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt: a moratórium a kormány javaslata szerint a devizahiteles adósokra vonatkozóan marad fenn, a jogalkotónak a helyzet hosszú távú rendezésre kell javaslatot tennie. Felidézte az eddigi lépéseket, köztük az árfolyamrögzítést, a végtörlesztést, a Nemzeti Eszközkezelő tevékenységét és a kamattámogatásokat. Az államtitkár jelezte: bevárják az Európai Bíróság és annak nyomán a Kúria jogegységi döntését, a cél, hogy átfogóan és véglegesen kiiktatható legyen az árfolyamkockázat, és ne legyen szükség érvénytelenségi perek ezreinek indítására. Hozzátette: a moratóriumot a legszélesebb körben értelmezik minden olyan konstrukcióra, amelynek fedezete lakóingatlan.

Csöbör Katalin (Fidesz) az általános vitában azt hangsúlyozta, hogy indokolt a kilakoltatási moratórium határozatlan idejű meghosszabbítása, mert sokan még mindig nem tudják megoldani
velemenyezd, 2014. május 12. hétfő, 21:04
Krónika 2. rész (határozathozatalok)
A jászkun önmegváltás emléknapja lett május 6-a

Az Országgyűlés - huszonöt fideszes képviselő javaslatára - elfogadta a jászkun önmegváltás emléknapjáról szóló határozatot, amely annak állít emléket, hogy Mária Terézia 1745-ben aláírta a jászkunok 1702-ben elveszített kiváltságainak visszaadásáról szóló okmányt.

A 277 szavazattal, egyhangúlag elfogadott határozat május 6-át, a jászkun hármas kerület önmegváltását, a redemptiót lehetővé tevő diploma aláírásának napját emléknappá nyilvánítja. A parlament azt is kinyilvánította, hogy támogatja olyan megemlékezések szervezését, amelyek a jászok és kunok ősi szülőföldszeretetével, szabadságszeretetével és öntudatával kapcsolatosak.

Változásokkal újra elfogadták a zsebszerződések elleni törvényt, kiegészül a Btk.A parlament változtatásokkal ismét elfogadta a zsebszerződések elleni hatékonyabb fellépés érdekében hozott törvényt.

Az Országgyűlés október végén a fideszes Nagy István javaslatára szavazta meg az ügyészség
velemenyezd, 2014. február 04. kedd, 10:22
A jászkun önmegváltás emléknapja lett május 6-a
A 277 szavazattal, egyhangúlag elfogadott határozat május 6-át, a jászkun hármas kerület önmegváltását, a redemptiót lehetővé tevő diploma aláírásának napját emléknappá nyilvánítja.

A határozat "tisztelettel adózik azon jászkun polgárok előtt, akik - a magyar történelemben példátlan módon - szabadságukat 580 ezer rhénes aranyforintért vásárolták vissza". A parlament azt is kinyilvánította, hogy támogatja olyan megemlékezések szervezését, amelyek a jászok és kunok ősi szülőföldszeretetével, szabadságszeretetével és öntudatával kapcsolatosak.

Az előterjesztést huszonöt fideszes képviselő nyújtotta be.
velemenyezd, 2014. február 04. kedd, 09:42
A harmadik rezsicsökkentésről tárgyal ma a parlament
még tavaly év végén visszaküldött két törvényjavaslaton módosíthatnak.

Az egyik a zsebszerződések elleni hatékonyabb fellépést célozza. Ezzel kapcsolatban az államfő több kifogást is megfogalmazott november elején, de az őszi ülésszakban már nem módosították. A másik a Magyar Művészeti Akadémiáról szóló jogszabály, amelynél a köztársasági elnök azt ellenezte, hogy a Nemzet Művésze-díjat jogerősen elítélt alkotók is megkaphatnák.

A parlament emellett kormánypárti kezdeményezésre a jászkun önmegváltás emléknapjává minősítheti május 6-át.

A szavazást követően kezdődhet vita a rezsicsökkentés folytatásáról. Az erről szóló előterjesztést Németh Szilárd, a Fidesz témáért felelős politikusa és Rogán Antal kormánypárti frakcióvezető terjesztette be. Javaslatuk alapján az Országgyűlés kivételes sürgősségi eljárásban tárgyalja azt az indítványt, hogy a gáz lakossági fogyasztói ára április 1-jétől 6,5 százalékkal, az áramé szeptember 1-jétől 5,7 százalékkal, a távhő ára pedig október 1-jétől 3,3
velemenyezd, 2014. február 04. kedd, 07:05
1/3
Képek, videók
gyermekek-beszamoloi-e loz
sz719eszter
2017. december 15. péntek, 14:32
Szomorú beszámolő
anna4459
2017. augusztus 04. péntek, 09:19
beszámoló.jpg
matavkut
2010. november 07. vasárnap, 10:06
a beszámoló megvitatása.j
matavkut
2010. november 07. vasárnap, 10:06
3.beszámoló.jpg
matavkut
2010. november 07. vasárnap, 10:05
beszamolo2009evre.JPG
kmmmarika
2010. február 17. szerda, 07:40
beszamolo.JPG
kmmmarika
2009. június 24. szerda, 12:32
Szavazás a beszámolóra
erdosgeza
2009. január 17. szombat, 13:52
Élmény beszámoló
bocskai63-71
2008. november 16. vasárnap, 09:11
a beszámoló.JPG
mami7090
2008. október 14. kedd, 10:36
megemlékezésen
alburnus
2009. június 15. hétfő, 16:07
megemlékezésen2.JPG
barzillai64
2008. július 03. csütörtök, 00:12
megemlékezésen1.JPG
barzillai64
2008. július 03. csütörtök, 00:12
Címkék
államfő több, Szolnoki Légierő Zenekar, veszélyhelyzet feloldása, kamatokkal együtt, Jász Világtalálkozót, szavazást követően, rendezvény sikere, Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat, jászok első, Nemzeti Eszközkezelő, legfőbb ügyész, köztársasági elnök, Hubai Imre, nemzetiségek jogairól, kormány javaslata, képviselők elsőként,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.