Belépés
2020. április 03. péntek | 14. hét | 94. nap | 19:02 | Buda, Richárd
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kaczynski: jelenleg nincs lehetőség a májusi lengyel elnökválasztás elhalasztására
fenn olyan körülmények, amelyek miatt indokolt lenne a választás elhalasztását lehetővé tevő szükségállapot meghirdetése - mondta Kaczynski a lengyel közszolgálati rádiónak.

A választás elhalasztása jelen körülmények között az alkotmányos előírások egyértelmű megsértését jelentené - hangsúlyozta, utalva ezzel arra, hogy a lengyel alaptörvény szerint a választás elhalasztása katasztrófahelyzet, illetve szükség- vagy hadiállapot esetén lehetséges.

A lengyel kormány viszont márciusban járványhelyzetet hirdetett, ennek keretében hozza meg a koronavírus-járvány kezeléséhez szükséges intézkedéseket.

Abszurdnak nevezte Kaczynski azokat az ellenzéki felvetéseket, miszerint a PiS-nek "véres lesz a keze", vagyis az emberek életét veszélyezteti, ha nem halasztja el választást a járvány miatt. Rámutatott: Németország bajor tartományában március 29-én tartották meg a helyhatósági választások második fordulóját, szintén kizárólag levélszavazás útján.

A választási eredmények esetleges meghamisítását
velemenyezd, 2020. április 03. péntek, 11:31
Koronavírus - Pásztor István nyílt levélben reagált Donald Tusk üzenetére
Az EPP-tag VMSZ elnöke közölte, hogy "a járvány okozta válsághelyzetben a Nyugat-Balkán és Közép-Európa országaiban az emberek határozott cselekvést várnak el kormányaiktól, amelyekkel példamutató módon közösséget vállalnak. A fegyelmezettség és a közösségvállalás egyik oka lehet a történelmi tapasztalatuk, amelynek köszönve különbséget tudnak tenni a diktatúra és a felelős kormányzás között, a békeidők és a válsághelyzet között".

Pásztor István megfogalmazása szerint "a járványhelyzet emberéletekről szól, éppen ezért minden megnyilvánulás, amely politikai oldalról intéz támadást a járványhelyzet megfékezéséért küzdelmet folytató felelős kormányzatok ellen, közös esélyünket gyengíti a vírus legyőzésében". A politikus véleménye szerint az EPP elnökének támogatnia kell "mindazokat a kormányokat és politikusokat, akik emberéletek tízezreinek megmentéséért dolgoznak kormányaikkal, közösen polgáraikkal".

"A politikai megosztottságot háttérbe kell szorítani. Ezen múlik most a Néppárt politikai
velemenyezd, 2020. április 02. csütörtök, 19:23
Koronavírus - A lengyel elnök utólagos normakontrollt kér a járványról szóló egyik törvény ügyében
is ébresztő, említett törvénymódosítás elvetése. A szerdán már hatályba lépett jogszabály a Társadalmi Párbeszéd Tanácsa (RDS) nevű, a munkavállalók, a munkaadók és a kormány képviselőit tömörítő érdekegyeztető testületről szól.

Arról, hogy Andrzej Duda utólagos normakontrollt fog kérni az alkotmánybíróságtól, szerdán Blazej Spychalski elnöki szóvivő tájékoztatta a PAP hírügynökséget, anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna.

A szóban forgó módosítás értelmében járványveszély vagy járványhelyzet idején a miniszterelnök leválthatja az államfő által kinevezett RDS-ben a munkavállalók és a munkaadók képviselőit bizonyos esetekben, például ha úgy ítéli meg, hogy akadályozzák a párbeszédet a testületen belül, vagy kiderül, hogy az illető annak idején együttműködött a kommunista titkosszolgálattal.

Az Európai Unió egyik tanácsadó bizottsága, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság elnöke, Luca Jahier, vasárnap fordult Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökhöz, arra kérve, hogy vegyék ki a
velemenyezd, 2020. április 01. szerda, 20:43
Koronavírus - Agrárgazdasági kamara: jelentős értékesítési problémák vannak a nyúlágazatban
Az MTI-hez szerdán eljuttatott tájékoztatás szerint a hazai tenyésztőszervezetek egyik fő bevételi forrása a belföldre és külföldre történő tenyészállat-értékesítés, a járványhelyzet miatt azonban a tenyészállatok külföldre szállítása akadozik, bizonyos esetekben megállt.

Az elrendelt korlátozó intézkedések miatt a fuvarozást végző társaságok emelték díjaikat, illetve a járvány gócpontjának számító, a nyúl ágazati export fő piacát jelentő Olaszország felé csak jelentősen megemelt díjjal vagy egyáltalán nem vállalják a szállítást.

Elképzelhető, hogy a hazai feldolgozók a csökkentett ár ellenére sem lesznek képesek eladni áruikat az európai piacokon. Így a piac beindulásáig a termékeket fagyasztott állapotban kell tárolni, ami jelentős többletköltséget és likviditási zavarokat eredményezhet.

A feldolgozóipari üzemek legnagyobb problémája az értékesítés jelentős mennyiségi visszaesése és az árak folyamatos csökkenése mellett, hogy a hazai termelők bizonytalanok a tenyészállatok szokásos
velemenyezd, 2020. április 01. szerda, 17:52
Nemzet Sportolója - A tagok Monspart Saroltát javasolják a címre
Sarolta az első magyar világbajnok tájfutó, a magyar amatőr futóélet egyik legnagyobb alakja.

A Nemzet Sportolói exkluzív társaságban az olimpiai aranyérmes úszó, Székely Éva február 29-ei halálával üresedett meg egy hely a tizenkettőből.

Az Emmi sportállamtitkárságának közleménye szerint a választásra jogosult tizenegy tag kedden dönthetett arról, hogy kit választ új tagnak, és az előírásoknak megfelelően valamennyien idejében megkapták az értesítést az eljárás menetéről.

"A járványhelyzet miatt természetesen nem ültek össze a Nemzet Sportolói, hanem mindenki telefonon szavazott. A szavazás menete azzal kezdődött, hogy a tagokat egyesével felhívtam, akik ekkor mindannyian javaslatot tehettek arra, kit tartanak érdemesnek és méltónak arra, hogy a Nemzet Sportolója legyen - adott tájékoztatást Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, hozzátéve, hogy mindez jegyzőkönyv által hitelesítve történt és egy ember több javaslattal is élhetett. - Miután mindenki elmondta a jelöltjeit, készült egy
velemenyezd, 2020. március 31. kedd, 12:51
Koronavírus - Nyomozás indult amerikai szenátorok ellen bennfentes részvényeladás gyanújával
Inhofe oklahomai republikánus szenátorok, valamint Diane Feinstein kaliforniai demokrata párti szenátor tőzsdei üzleteiről elsőként a ProPublica hírportál adott hírt március közepén. Az oknyomozó újságírók szerint a politikusoknak feltehetően tudomásuk volt azokról az előkészületben lévő intézkedésekről, amelyek az új típusú koronavírus terjedésének és a járványnak a megakadályozását célozták.

Richard Burrnek, aki a szenátus hírszerzési bizottságának elnöke is, naprakész információi voltak a járványhelyzetről, és február közepén 628 ezer, majd 1 millió 700 ezer dollár értékben adott el tőzsdei részvényeket. Két héttel ezt követően egy kongresszusi rendezvényen arról beszélt, hogy a járvány várhatóan agresszívabb és veszélyesebb lesz, mint bármelyik korábbi. Megjegyzései után kezdődött meg a Wall Streeten a nagyarányú részvényeladás.

Kelly Loeffler szintén részvényeket adott el: január vége és február közepe között 1,28 millió és 3,1 millió dollár értékben. Burr kijelentette, hogy nem tett
velemenyezd, 2020. március 31. kedd, 07:03
Koronavírus - Felfüggesztette elnökválasztási kampányát a fő lengyel ellenzéki jelölt
kormányzók (a Jog és Igazságosság párt/PiS) továbbra is ragaszkodnak hozzá, tudniuk kell, hogy őket terheli a felelősség az állampolgárok életét és egészségét érintő borzalmas következményekért" - írta a politikus a Facebook közösségi honlapon, ahol arra hívta fel a választókat és a többi ellenzéki elnökjelöltet is, hogy bojkottálják a májusi szavazást.

A választás elhalasztása a lengyel alkotmány szerint katasztrófahelyzet és szükség-, illetve hadiállapot esetén lehetséges. Lengyelországban járványhelyzetet hirdetett a kormány, és ennek keretében hozza meg a szükséges intézkedéseket.

A járvány kapcsán az alsóházi képviselők túlnyomó többsége által szombaton megszavazott törvénycsomag egyik előírása lehetővé teszi, hogy a választáson a 60 évnél idősebb választók, valamint a karanténba helyezettek levélben adják le voksukat.

Andrzej Duda elnök, aki a PiS jelöltjeként újból indul a választáson, szombaton a közszolgálati hírtelevíziónak azonban elmondta, ha a járvány "tovább tombol", a május
velemenyezd, 2020. március 29. vasárnap, 21:42
Koronavírus - A fővárosban is ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók a közösségi közlekedés járatain
Az operatív törzs szombati határozatával összhangban, Karácsony Gergely Budapest főpolgármesterének döntése alapján a vészhelyzet megszűnéséig utazhatnak ingyenesen az egészségügyi dolgozók a BKK járatain - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A korlátlan díjmentes utazási jogosultság az egészségügyi szolgáltató, vagy fenntartó által kiállított igazolással, vagy az egészségügyi szakképesítéssel rendelkező személyek részére kiállított, az egészségügyi szolgáltatás nyújtására jogosító hatósági igazolvánnyal vehető igénybe.

Ha a fentiek közül egyik sem áll az utas rendelkezésére, akkor az egészségügyi szolgáltató, vagy fenntartó által 2019-ben, vagy 2020-ban kiállított évi 12 alkalmas utazási utalvány, valamint a személyi igazolvány és a lakcímkártya együttes felmutatásával is lehet díjmentesen utazni - közölték.

Az utazási kedvezmény igénybevételére jogosító, március 31-ig érvényben lévő igazolványok, igazolások és utalványok érvényben maradnak a veszélyhelyzet megszüntetését
velemenyezd, 2020. március 28. szombat, 19:43
NMHH: lezárult az 5G frekvenciatender
innovációkat.

A közlemény szerint az NMHH eljárásában részt vevő három szolgáltató az egyes frekvenciasávokon belül arra licitálhatott, hogy az adott sávban a dokumentációban megadott kezdőlicit értékéről indulva mennyi frekvenciablokkra tart igényt. Az árverést március 24-én egy próbaárverés előzte meg, ahol a szolgáltatók képviselői - az értékesítési dokumentációban leírtakon felül - az árverési helyszínen ismerkedhettek meg az esemény menetével és az árverési módszertannal.

Az árverés az ismert járványhelyzet miatt speciális körülmények között zajlott. Az NMHH a helyszínen gondoskodott a rendezvény általános egészségügyi felügyeletéről, és az árverés valamennyi résztvevője számára a kialakult helyzetben szükséges védőfelszerelésekről.

Közölték: a március 26-i árverésen a Magyar Telekom a 700 MHz-es sávban kétszer 10 MHz-et, a 2100 MHz-es sávban kétszer 10 MHz-et, a 3600 MHz-es sávban 120 MHz-et nyert el.

A Telenor a 700 MHz-es sávban kétszer 5 MHz-et szerzett, nem szerzett
velemenyezd, 2020. március 26. csütörtök, 18:03
Koronavírus - A légiforgalom csökkenése a meteorológiai előrejelzésekre is hat
A járványhelyzet egyik következményeként világszerte számos légitársaság csökkentette járatai gyakoriságát vagy teljesen leállította azokat. Ezzel egyúttal azoknak a repülőgépes méréseknek a száma is drasztikusan csökkent, amelyek fontos információ-forrást jelentenek a meteorológiai előrejelző modellek számára - hívíták fel a figyelmet.

Az európai meteorológiai szolgálatokat tömörítő EUMETNET folyamatosan figyeli az időjárás-előrejelzésekbe beépülő repülőgépekről származó (úgynevezett AMDAR) mérések számát, és a legutóbbi napok adatai alapján az európai felszállások mintegy 70 százalékos csökkenésével körülbelül 40 százalékára esett vissza az AMDAR mérések száma. A csökkenés mértéke napról napra fokozódik és előreláthatóan a nyárig folytatódik - emelték ki.

Az időjárás-előrejelzések megbízhatósága rendkívül érzékeny a kiindulási feltételek pontosságára, ezért a meteorológiában nagy hangsúlyt fektetnek a kezdeti állapot minél pontosabb leírására. A szárazföldi felszín közelében fontos
velemenyezd, 2020. március 25. szerda, 21:23
Koronavírus - Kéz- és felületfertőtlenítő gyárrá állította át egyik üzemét a Mol Almásfüzitőn, hogy segítse a k
egyelőre 2 literes, újrahasznosítható műanyagból készült flakonban érhető el, de a Mol Lub kisebb kiszereléseket is alkalmaz majd a jövő hónaptól.

Közölték, hogy ezen felül a Mol-csoport Szlovákiában és Horvátországban is megkezdi fertőtlenítők gyártását a helyi üzemeiben az országos igények lefedésére.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a közleményben kifejtette, az egész világon hiánycikk a fertőtlenítőszer, ami a koronavírus elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze. "A járványhelyzet fokozódásával úgy döntöttünk, hogy almásfüzitői üzemünk egyik gyártósorát a vírus elleni védekezés szolgálatába állítjuk. Egyúttal szoros egyeztetésben Magyarország kormányával megkezdtük a termékek kiszállítási rendszerének kidolgozását is" - mondta.

Az elnök-vezérigazgató kiemelte, rendkívüli helyzetek, rendkívüli megoldásokat igényelnek. Rekordidő, mintegy két hét alatt sikerült átállítani a gyárat, megszerezni a szükséges engedélyeket és kialakítani a gyártási folyamatokat. "Nagyon reméljük,
velemenyezd, 2020. március 25. szerda, 12:32
Skardelli György: a legfontosabb, hogy jól működik a Puskás Aréna
és az építész kollégák díja is, mert azon túl, hogy jól működik az aréna, már a zsűritagokon múlik, milyen gondolati megközelítést tartanak fontosnak" - fogalmazott Skardelli.

"Annak ellenére, hogy egy stadion funkciója teljesen egyértelmű - egy focipálya köré kell lelátót építeni -, nincs két egyforma belőle. A régi aréna szerves része lett az újnak, maximálisan megvalósítottuk az elképzelést, elégedett vagyok ezzel kapcsolatban" - tette hozzá Skardelli, aki ugyanakkor sajnálja, hogy a járványhelyzet miatt egyelőre nem tudni, éles rendezvényen mikor mutatkozhat be a stadion.

A stadiumdb.com oldalon 19 ország létesítményei közül választhatták ki az öt legjobbat a szavazók, a világ 107 országából 30 632 voks érkezett, ezek majdnem felét, közel 14 955 ezer szavazatot a budapesti stadion kapta.

A listára csak a tavaly átadott és legalább 10 ezer néző befogadására alkalmas arénák kerülhettek fel, a Puskás Aréna mellett a dunaszerdahelyi MOL Aréna is versenyben volt.

A honlap emlékeztetett:
velemenyezd, 2020. március 24. kedd, 11:02
1/3
Képek, videók
Elnökválasztás, Las Vegas
mecsery
2013. január 18. péntek, 01:51
Elnökválasztási ünnep.jpg
agica2004
2010. november 30. kedd, 09:23
lengyel_denes_kossuth_ laj
menusgabor
2019. március 30. szombat, 21:24
magyar lengyel határ 1938
chillik
2017. november 12. vasárnap, 14:57
Bobolice kastély Lengyelo
pacsakute
2017. április 02. vasárnap, 17:09
lengyel_tuntetok_bp201 603
menusgabor
2017. március 14. kedd, 22:19
cof-lengyelek-bem-szob or-
menusgabor
2017. március 14. kedd, 22:19
Lengyel Jolán - Boldog Ka
anci-ani
2017. január 08. vasárnap, 23:36
Lengyel József Elfogy az
maria_kadar_148
2016. október 04. kedd, 23:09
ház-Lengyel o..jpg
agica2004
2016. szeptember 22. csütörtök, 18:03
Az ezeréves (lengyel - ma
gezemice1949
2016. január 23. szombat, 11:41
Lengyel Szlovák határ
irmus
2016. január 06. szerda, 17:35
választás erdmény.jpg
maroka
2018. április 09. hétfő, 09:50
Mátyás választása.jpg
chillik
2018. március 20. kedd, 04:50
választásút.jpg
maroka
2017. szeptember 10. vasárnap, 18:28
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.