Belépés
2019. szeptember 23. hétfő | 39. hét | 266. nap | 20:04 | Tekla
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szeptemberben zuhant a GKI üzleti bizalmi indexe
A GKI Gazdaságkutató által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti bizalmi index szeptemberi esése jelentős - igaz, az átmenetileg megemelkedett augusztusihoz képest -, egyetlen hónap alatt több mint tíz éve nem következett be ekkora romlás.

Az üzleti várakozások az év elejétől szinte folyamatosan romlanak, most szeptemberben az építőipar kivételével minden ágazatban csökkent a bizalmi index, különösen az iparban és a szolgáltató szférában. Az ipari bizalmi index öt évvel ezelőtti szintjén van. Egyaránt rosszabb lett az elmúlt és következő időszak termelésének megítélése, a rendelésállományé (ezen belül az exporté), valamint a készletek megítélése.

Az építőipari bizalmi index közel egy éve tartó, szinte folyamatos csökkenés után szeptemberben kissé korrigált. A magasépítők derűlátóbbá, a mélyépítő cégek kissé borúlátóbbá váltak. Az előző háromhavi termeléssel kapcsolatos elégedettség enyhén romlott, míg a rendelésállományok értékelése kissé javult.

A kereskedelmi bizalmi
velemenyezd, 2019. szeptember 23. hétfő, 07:04
Csaknem kétmilliárd forintos fejlesztés a nyomdaipari szakképzésben
Az ünnepségen Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: a Modern városok programja lehetővé teszi, hogy a kormány által már elfogadott szakképzés 4.0 terv keretében a képzőhelyek és az ipar összegfogásával XXI. századi szakképzés valósuljon meg Magyarországon.

Rámutatott: a munkaerőpiac által igényelt magasan képzett szakemberek csak akkor fognak rendelkezése állni, ha a célok megvalósulását a szakképzés három pillére egyaránt szolgálja. A helyettes államtitkár szerint ez a három pillér a vonzó iskolai környezet, a kiválóan képzett tanárok, valamint a szakképzést segítő korszerű technikai berendezések rendelkezésre állása.

Elmondta, a jövőre elkészülő tudásközpont képes lesz megfelelni a nyomdaiparban is megjelent digitális kihívásoknak,hozzájárulni a megye és az ország nyomda- és csomagolóiparának szakember utánpótlásához.

Szarvas Péter, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere (független)
velemenyezd, 2019. szeptember 18. szerda, 18:02
Önkormányzat 2019 - Szijjártó: Magyarország biztonságának garantálása elsődleges felelősség
Magyarországot "gazdasági visszaesés és csőd közeli állapot jellemezte". Mindössze egy ország volt a görögök előtt, aki az IMF segítségére, programjára szorult, mégpedig Magyarország - tette hozzá.

Emlékeztetett: a munkanélküliség akkoriban 12 százalék, az államadóság 85 százalék fölött volt, a költségvetés első féléves hiánya 2010-ben pedig megközelítette a 7 százalékot, és "akármilyen szekrényt nyitottunk ki, csontvázak hullottak ki belőle" - fogalmazott.

A kormány azonban meglépve a váratlant, mások által vakmerőnek minősített gazdaságpolitikai eszközöket használt, amelyek nem a túlélést szolgálták, hanem azt, hogy "a válság utáni világban Magyarország a nyertesek között legyen". Egy munkaalapú társadalom létrehozása volt a cél, amelyben az állam nem gátolja, hanem támogatja azokat a családokat, ahol a szülők munkát vállalnak és mellette gyermeket nevelnek - emelte ki.

Ezt a célt szolgálta az az intézkedéssorozat, amely nyomán a legalacsonyabb adókat ma Európában Magyarországon kell
velemenyezd, 2019. szeptember 17. kedd, 21:03
Két új állandó kiállítás nyílt a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban
karikatúrák szerepelnek, a kollekció a RepTár műemlék épületében, a 172 éves Indóházban látható.

Az összegzés felidézi, hogy a régi időkben a katonai repülőtereken különböző faliújságok voltak hivatottak a harci kedvet fenntartani, aktuális információkat közölni. Ezekre sokszor kerültek az ügyesebb, rajzolni tudó katonák karikatúrái is, amelyek a mindennapi élet eseményeivel foglalkoztak, humorral fűszerezve a szolgálat napjait.

Letenyei László nyugállományú alezredes megőrizte az édesapja által összegyűjtött karikatúrákat, amelyek 1958 és 1962 között készültek Taszáron és Szolnokon. Alkotójuk, aki "Figaro" becenévvel jegyezte műveit, Kovács László akkori főhadnagy, később alezredes, vadászrepülő.

Az óriásplakát-kiállításon az első világháború időszakát bemutató plakátok szerepelnek, az anyag a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum támogatásával került a kiállításra azzal a céllal, hogy a korabeli festmények segítségével a látogatók bepillantást nyerjenek a Nagy Háború korabeli ábrázolásába -
velemenyezd, 2019. szeptember 17. kedd, 17:01
Cseh miniszterelnök: realista módon kell kezelni a karbonsemlegességet
miniszterelnök a cseh képviselőházban megtartott szakmai konferencián. Ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a lehetséges klímaváltozásra minél jobban fel kell készülni.

Andrej Babis szerint Csehország elfogadja azt a célt, hogy 2050-re megteremtődjön a karbonsemlegesség, de szükségesnek tartja, hogy a gazdasági változások hatékonyak és igazságosak legyenek, s a teher igazságosan oszoljon meg az egyes országok között.

Tekintettel Csehország ipari fejlettségére, Prága számára az Európai Bizottság által kitűzött cél elérése komoly változásokat eredményezne a gazdaságban. Prága alapvető követelménynek tartja, hogy az Európai Bizottság az atomenergiát is tiszta energiaforrásnak fogadja el - mondta.

Csehországnak megalapozott aggodalmai vannak, hogy a változásoknak súlyos negatív hatása lehet a cseh ipar versenyképességére. Prága ezért elengedhetetlennek tartja, hogy a karbonsemlegességhez az Egyesült Államok, Kína, de például Törökország is csatlakozzanak.

"Ha Kína és az USA nem csatlakoznak,
velemenyezd, 2019. szeptember 17. kedd, 13:21
ITM-államtitkár: idén is folytatódik a beszállító fejlesztési program
György László hozzátette, a pályázat feltétele, hogy egy külföldi, illetve egy magyar nagyvállalathoz 5 kis- és közepes vállalkozás (kkv) kapcsolódjon beszállítóként. A program célja, hogy a kkv-k beszállítóként elsajátítsák a nagyvállalatoknál alkalmazott technológiákat, a szervezett fejlesztési megoldásokat, ezek felhasználásával pedig emelkedjen a kkv-k árbevétele, emelkedjen az általuk előállított termékek hozzáadott értéke, növelni tudják munkavállalóik bérét és javítani tudják dolgozóik életkörülményeit.

Az államtitkár kiemelte, a kormány az elmúlt években és a jövőben is azon dolgozik majd, hogy Magyarországra vonzza a magas technológiai intenzitású hich-tech iparágakat. A beszállítói fejlesztői program pedig abban segít, hogy a magyar kkv-k a világ élvonalába tartozó technológiákat alkalmazó nagyvállalatoktól tanulhassanak, ennek a tudásnak a felhasználásával pedig képesek legyenek saját termék, szolgáltatás fejlesztésére is.

György László közölte, hogy a Nemzetközi Valutalap (IMF)
velemenyezd, 2019. szeptember 10. kedd, 14:02
Közgazdász-vándorgyűlés - Matolcsy: a magyar növekedési modell továbbfejlesztésére van szükség
Magyarország az elmúlt években a legsebezhetőbb országok közül átkerült a kevésbé sebezhető országok közé, és az MNB számításai szerint 2021-re teljesen eltűnhet a magyar nettó külső adósság. Ennek ellenére komoly kihívások, "12 plusz 1" veszély fenyegeti az európai gazdasági fejlődést, ezzel együtt a magyar felzárkózási folyamatot - jelezte. A magyar gazdaságnak 4 területen kell előrelépnie: az MNB által javasolt versenyképességi fordulat 330 pontját végre kell hajtani, emellett általános konjunktúrajavító intézkedésekre és célzott, iparág-erősítő lépések is kellenek, a munkaerőpiaci feltételek fenntartása mellett - emelte ki. Hozzátette, ennek során végig kell gondolni a költségvetési tartalék kérdését. Új programra, a magyar modell 2.0-ra van szükség a 2030-ig tartó időszakban, nem elég a versenyképesség javítása, általános konjunktúra-élénkítő program kell - szögezte le.

Matolcsy György hangsúlyozta azt is, hogy az információ és energia lehet az új pénzvilág alapja "Az adat az új arany" -
velemenyezd, 2019. szeptember 05. csütörtök, 18:02
Huszonötödik évadát kezdi az önálló színházi társulat Székesfehérváron
ezelőtti társulatnak egyetlen tagja játszik azóta is a Vörösmarty Színházban, Závodszky Noémi. A színésznő elmondta: kitüntetés volt számára ez a huszonöt év. "Hiszek a hivatásomban, munkásságomban és tudom, hogy színészként óriási feladatom van a világ jobbá tételében" - fogalmazott.

Cser-Palkovics András polgármester szerint a színház szellemi központ is, aminek nem tud megfelelni önálló, saját társulat nélkül. Óriási különbség van egy vendégtársulat előadása, vagy az itt élő, dolgozó társulati tagok által létrehozott darabok között, nem beszélve azokról az élő kapcsolatokról, amelyek a színészek és a közönség között kialakulnak - tette hozzá.

A polgármester megemlítette, hogy sokáig érthetetlen volt, hogy "a magyar színháztörténet egyik legfontosabb városában" miért nincs önálló társulata a színháznak, de az elődei bátor és okos döntéssel létrehozták azt. Fehérvár már akkor is erős gazdasággal rendelkezett, ám a városvezetők felismerték, hogy az ipar mellé kultúra és sport is kell, mert ezek
velemenyezd, 2019. szeptember 02. hétfő, 13:52
Varga Mihály: a német befektetők a legmodernebb gyárakat hozzák Magyarországra
Automotive Hungary az elmúlt években az egyes termékek gyártásától a legmodernebb technológiák fejlesztőjévé, tudásközponttá vált. "Egy olyan vállalat magyarországi működésének évfordulóját ünnepeljük, amely világviszonylatban is élen jár az új technológiák kialakításában, a kutatás-fejlesztésben és az innovációban" - tette hozzá.

Magyarország rendszerváltozás utáni három évtizedének fontos szereplői voltak az itt megtelepülő német vállalatok, amelyek beruházásaikkal, tapasztalataik megosztásával és az általuk támasztott követelményekkel is hozzájárultak a hazai piacgazdaság megteremtéséhez - hangsúlyozta Varga Mihály.

Hozzáfűzte: Magyarország képzett szakembereivel, földrajzi elhelyezkedésével, infrastrukturális lehetőségeivel vonzó befektetési célponttá vált az elmúlt harminc évben.

A két ország közös érdeke az európai gazdaság versenyképességének emelése, Magyarország és Németország gazdaságfejlesztési tervei ezért ugyanabba az irányba mutatnak: a digitalizáció támogatását, a termelés
velemenyezd, 2019. augusztus 30. péntek, 14:02
A vártnál kedvezőbben alakult a kiskereskedelmi forgalom júniusban az euróövezetben
növekedés hatására.

Az amúgy gyenge negyedévet záró erős júniusi kiskereskedelmi adatok némi megnyugvást jelenthet az Európai Központi Banknak, amely attól tart, hogy a feldolgozóipar gyengesége átgyűrűzik a gazdaság más részeibe a következő hónapokban. Az euróövezeti jegybank a múlt héten közölte, hogy "számottevő mértékű" monetáris lazításra készül az euróövezeti gazdasági növekedés támogatásához szükséges pénzügyi feltételek biztosítása, az inflációs nyomás gerjesztése érdekében.

Az Eurostat által ugyancsak pénteken közölt, az ipari termelői árak júniusi alakulását tükröző gyászos adatsor jó emlékeztető arra, hogy miért is készül kamatcsökkentésre és más gazdaságélénkítő lépésekre az EKB, amely évek óta nem tudja elérni, hogy az infláció stabilan a célszáma körül alakuljon.

Az ipari termelői árak növekedésének éves üteme több mint másfél éves mélypontra, 0,7 százalékra lassult júniusban az euróövezetben, havi összevetésben pedig 0,6 százalékkal csökkentek.

A termelői árak a
velemenyezd, 2019. augusztus 02. péntek, 12:21
OXO Labs: 600 millió forint tíz startup vállalkozás támogatására
Labs 20 százalékot, 120 millió forintot állt, 480 millió forintot tett ki az uniós támogatás.

A 2013-ban elindított Ginop alapvető céljai között szerepel a magyar gazdaság fenntartható növekedése, a magas hozzáadott értékű termelés és a foglalkoztatás bővítése. A 2014-től 2020-ig terjedő időszakban a programban összességében több mint 2500 milliárd forint uniós támogatás áramlik be a magyar gazdaságba, a program részeként egyre nagyobb mértékben támogatják a startup tevékenységet.

Az OXO Labs által támogatott startupok között van digitális játékokat fejlesztő cég, az Ipar 4.0 program részeként egy, az ipari gyártás hatékonyságát javító alkalmazás, készpénzmentes fizetésben élen járó fintech-megoldás, de olyan innovatív épületfejlesztő csapat is, amely hatvan nap alatt felépíthető lakást kínál a vásárlóinak.

Oszkó Péter jelezte: ezek a támogatások a magyar export növelését segítik egy magas hozzáadott értéket előállító ágazatban, és hozzájárulnak ahhoz, hogy hosszú távon sikeres vállalkozások
velemenyezd, 2019. augusztus 01. csütörtök, 19:58
ITM: az elektromobilitás gyorsabb terjedését szolgálja a Jedlik Ányos Terv 2.0
A szaktárca közleményében kiemelte, ennek érdekében és a klímavédelmi célokkal összhangban végezte el az Innovációs és Technológiai Minisztérium a 2015-ben elfogadott Jedlik Ányos Terv felülvizsgálatát. A Hazai elektromobilitási stratégia új célszámai alapján 2030-ra 450 ezer elektromos jármű közlekedhet a hazai utakon, amelyek használatát országszerte 45 ezer elektromos töltő segítheti.

A Hazai elektromobilitási stratégia felülvizsgálata kilenc pontban határozta meg a legfontosabb célkitűzéseket, ezek a piacmodell részletes kialakítása, a töltőinfrastruktúra fejlesztése, az elektromos járművek támogatása, kormányzati és önkormányzati töltőállomás telepítés és autóflotta bővítés, a közösségi közlekedés dekarbonizációja, önkormányzati energiatermelés és okoshálózati megoldás, a lokális okoshálózatok országos sztenderdjeinek fejlesztése, a töltési energia költségcsökkentési lehetőségeinek kihasználása és az elektromobilitás társadalmasítása - írja közleményében az ITM.

Hangsúlyozzák, kiemelt
velemenyezd, 2019. július 31. szerda, 17:01
1/159
Képek, videók
Szamóca szeptemberben
dandej
2018. szeptember 14. péntek, 22:03
Szeptemberben 01.jpg
chillik
2018. február 25. vasárnap, 05:18
Szeptemberben 02.jpg
chillik
2018. február 25. vasárnap, 05:17
Szeptemberben 03.jpg
chillik
2018. február 25. vasárnap, 05:17
Szeptemberben 04.jpg
chillik
2018. február 25. vasárnap, 05:16
Szeptemberben 05.jpg
chillik
2018. február 25. vasárnap, 05:16
Ő szeptemberben...
caris11935
2011. március 25. péntek, 11:16
Apjával szeptemberben...
caris11935
2011. március 25. péntek, 11:15
üdülés szeptemberben
zsolti76
2009. december 03. csütörtök, 12:08
Tíz Nap Szeptemberben.hu.
rambobby
2007. október 07. vasárnap, 15:48
István szeptemberben
steve_bp13
2006. szeptember 24. vasárnap, 13:47
bizalmas.jpg
sz719eszter
2018. április 03. kedd, 16:26
bizalmas kép kanca és csi
vojtiera
2017. április 02. vasárnap, 18:12
bizalmas.jpg
yvett789
2015. január 11. vasárnap, 17:59
BIZALMAM AZ ŐSI ERÉNYBEN-
angyalcsillag
2014. május 18. vasárnap, 15:29
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.