Belépés
2020. május 30. szombat | 22. hét | 151. nap | 17:07 | Janka, Zsanett
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Influenza - Megkezdte munkáját a figyelőszolgálat
A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján olvasható közlemény szerint a 2019/2020-as influenzaszezonban 1332 háziorvosi és házi gyermekorvosi praxishoz tartozó lakos megbetegedési adatai alapján monitorozzák az influenzaszerű megbetegedések előfordulását.

A kerületi, illetve járási hivatalok a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok közül százat kértek fel arra, hogy rendszeresen küldjenek légúti mintát virológiai vizsgálatra az influenzás panaszokkal hozzájuk forduló betegektől. A virológiai vizsgálatok eredménye alapján hétről hétre nyomon követhető az influenzavírusok megjelenése és terjedése - írták.
velemenyezd, 2019. október 10. csütörtök, 12:52
Ónodi-Szűcs: megérkezett az influenza elleni oltás a háziorvosokhoz
Ónodi-Szűcs Zoltán felidézte, minden évben január körül éri el Magyarországot az influenza. Hozzátette: a védettség kialakulásához körülbelül két hétre van szükség, ezért október végén kezdődik a kampányszerű oltás.

Elmondta azt is, térítésmentes védőoltásra jogosultak a 60 évesnél idősebbek, továbbá többek között az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők. Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba. Emellett ingyenes oltásra jogosultak a munkájukból fakadó magasabb kockázat miatt például az egészségügyi és szociális intézményekben dolgozók.

Arra a felvetésre, hogy tavaly az ingyenesen rendelkezésre álló oltóanyagnak mindössze a fele fogyott el, azt államtitkár azt mondta, szeretné, ha ebben a szezonban az összes oltóanyagot felhasználnák, ezért fontos, hogy időben felhívják a figyelmet az ingyenes oltás lehetőségére.

Ónodi-Szűcs
velemenyezd, 2017. október 24. kedd, 09:42
Influenzajárvány: ezekre figyelj oda
Az utóbbi évekhez képes korábban érkezett az influenza Európába, így hazánkba is. Magyarországon a 2. héten 31 600 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Influenzajárvány: ezekre figyelj oda!
Járvány idején a fertőzés megelőzésében az általános személyi higiénés magatartás a döntő, ennek egyik legegyszerűbb módja a rendszeres és alapos kézmosás.
Hazánkban erősödött az influenzavírusok cirkulációja, a 2. héten kétszer annyian fordultak orvoshoz az influenzás panaszokkal, mint az előző héten. Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumában végzett virológiai vizsgálatok során a betegeknél influenza A vírus okozta fertőzést igazoltak, amelynek döntő többsége H3N2 altípusú influenza A vírus volt.
Az influenza az egészséges személyeknél általában szövődménymentesen zajlik. Az időseknél az influenza A(H3N2) vírus okozhat súlyos, akár halálos kimenetelű megbetegedést, míg a fiatalabb korosztályba tartozóknál inkább a 2009. évi
tinka1951, 2017. január 23. hétfő, 08:52
Aboldogsághormon a szerotonin termelődését a f
tej, 2 evőkanál méz, 2 tojássárgája, 4 cl rum vagy konyak, reszelt szerecsendió

A tejet lábosban megmelegítjük, majd feloldjuk benne a mézet. A tűzről levéve belekeverjük a felvert tojássárgáját. Előmelegített csészékbe öntjük, rummal vagy konyakkal ízesítjük, és megszórjuk reszelt szerecsendióval.

Gyümölcsös

Kerülgeti a nátha? Akkor keresve sem találhat jobbat a bodzalénél. Nyákoldó és izzasztó hatású, a lázat is csökkenti. A növény fehérjéi megnehezítik az influenzavírusok behatolását a test sejtjeibe. Márpedig a vírusok a sejteken kívül nem sokáig életképesek. A bodzapuncsot a legjobb már az első tünetek megjelenésekor felhajtani!

Bodzapuncs

Hozzávalók 4 személyre: 4 dl bodzalé (100 százalékos bio gyümölcslé), 6 evőkanál gyümölcstea-keverék, 4 dl víz, 2 fahéjrúd, 4 szem szegfűszeg, egy citrom héja, méz

A vizet felforraljuk. Beletesszük a gyümölcstea-keveréket, a fahéjrudat, a szegfűszeget és a citrom héját. Tizenöt percig állni hagyjuk,
katicacska, 2012. december 18. kedd, 14:57
Nátha vagy influenza....
Az aszpirin, az acetil-szalicilsav leállítja e kémiai anyagok egy részének a termelődését, és így csökkenti a gyulladást, illetve a fájdalmat.

Amíg meg nem gyógyulunk teljesen, nem ajánlatos munkába állni, de ha ez nem tartható be, legalább a gyerekeknél ügyeljünk rá, hogy csak gyógyultan menjenek újra óvodába, óvatosságnak, hisz bárki megkaphat¬ja: évente a felnőttek tizede, a gyerekek közel harmada lesz influenzás.

Más légúti fertőzések kórokozóihoz hasonlóan az influenzavírusok is a köhögéskor, valamint a beszéd alatt keletkező légúti váladékcseppecskék révén terjednek. A fertőzött személy a tünetek megjelenése előtt három, azt követően még négy-hat napig terjeszti a vírust.
A vírus működését gátló, ún. antivirális szerekkel az esetek 5-10 százalékában mellékhatásokkal kell számolni. Ezért elsősorban csak a veszélyeztetettek, az idősek, tartósan betegek számára ajánlott.

A megelőző kezelések legújabb ha¬tóanyagai közé tartozik az oseltamivir és a zanamivir.
nanoka72, 2012. november 13. kedd, 22:57
H1N1: Az allergiások nagyobb v
H1N1: Az allergiások nagyobb veszélyben vannak!

* www.orvostkeresek.hu
* 2009. 12. 30.

Az új influenza elleni kampány egyik legtöbbször ismételt tanácsa, hogy a járvány idején a saját lakásunk a legbiztonságosabb. De milyen is az ideális otthon az influenza átvészelésére? Ráadásul az influenzajárvány idején az allergiások és asztmások fokozott kockázatnak vannak kitéve. A nagy óvintézkedések közepette mire kell nekik odafigyelni?

Allergiásoknak, asztmásoknak tudniuk kell, hogy náluk gyakori a tünetek együttes megjelenése, egymást erősítő hatása. Influenza esetén például a nehézlégzés nemcsak akkor jelentkezik, ha a beteg mozog, hanem fekvő helyzetben is. Ha az influenzás és asztmás beteg köhögése nehézlégzéssel párosul, feltétlenül orvoshoz kell fordulni. A nehézlégzés, magas láz, orrdugulás miatt jelentkezhet az influenza gyakori tünete, a fejfájás, amit azonban a levegőtlen szoba is okozhat. Ezért a beteg szobájában gyakran kell szellőztetni, óránként legalább
gabfe, 2010. január 03. vasárnap, 16:46
Járvány idején....
beteg szájmaszkot visel). A levegőben szálló cseppek idővel leülepednek a tárgyak felületére. Ezeket megérintve, majd szánkhoz, szemünkhöz, orrunkhoz nyúlva a vírust bejuttatjuk a szervezetünkbe. A megelőzés egyik jelszava: ,,El a kezekkel az orrtól és a szájtól". Az allergiások ebből a szempontból is nagyobb fertőzésveszélynek vannak kitéve, hiszen az orrfolyás, orrviszketés miatt eleve többször érnek az arcukhoz. Ne feledkezzünk el a rendszeres kézmosásról és a takarításról. Az influenzavírusok papíron és ruhán 8-12 órán át megőrzik fertőzőképességüket, míg kilincseken, asztallapon 24-48 órán át, viszont nedves felületeken akár 72 órán át is fennmaradnak. Ezért a kézzel gyakran érintett felületeket (kilincsek, kapcsolók, csapok, billentyűzet, kapaszkodók, korlátok) naponta le kell mosni.

Célszerű a padló napi egyszeri, ecetes vizes felmosása. Ha megoldható, a beteg tartózkodjon külön szobában, távol a családtagoktól, kerülve az érintkezést. Olyan helyiségekbe, ahol több ember fordul
szander, 2009. december 03. csütörtök, 07:29
uj influenza
okozta. Ez az 1957-esnél is enyhébb volt, valamivel 1 millió alatt maradt a halálos esetek száma. Ez a vírus csak az egyik felszíni proteinjében tért el a H2N2-től és mivel akkor a legtöbb ember még rendelkezett a változatlanul maradt N2 protein elleni védelemmel, a járvány nem volt igazán súlyos. A H3N2 azonban egy újabb váltást jelentett, ami azzal járt, hogy az 1968 után születetteknek a H1 mellett már a H2-vel szemben sincs immunitásuk.

1972-ben fedezték fel, hogy a vízimadarak az influenzavírusok természetes gazdái. Graham Laver és Robert Webster megállapították, hogy a madarakban az emberek számára ismeretlen törzsek lakoznak, amik képesek összefonódni az emberi törzsekkel és korábban nem látott járványokat robbanthatnak ki.

1976-ban egy H1N1 vírus újra embereket fertőzött, aminek egyetlen halálos áldozata volt egy amerikai katona személyében. A vírus azonban nem tudott kitörni a katonai bázisról, nagyobb járvány nélkül fejezte be pályafutását. Azonban a félelmek, mely szerint
gzsani23, 2009. november 25. szerda, 17:20
H1N1 vírus, vagyis a sertésinf
csak ritkán fordul elő. Több különböző típusa is van, leggyakoribb a H1N1 törzshöz tartozó.

A sertésinflunza normál esetben nem fertőz meg embert. Általában csak azok között fordult elő, akik gyakran érintkeztek az állatokkal. A Mexikóban kitört sertésinfluenza járványnál viszont egyértelmű, hogy emberről emberre terjedő változata bukkant fel. Ez, a World Health Organization (WHO) által is megerősített, az A típusú influenzavírus H1N1 törzsének eddig nem látott változata. Az emberi influenzavírusokat is a H1N1 vírustörzs okozza, de ez a most megjelent változat tartalmazza az emberi influenza, a sertésinfluenza és a madárinfluenza génállományának darabjait is.
Ez a vírus egyfajta genetikai keveredés. Úgy jöhetett létre, hogy a mexikói sertések megfertőződtek a madárinfluenza és az emberi influenza típusaival és ezek összekevredve egy új, az emberre veszélyes változatot hoztak létre. Tünetei nagyon hasonlítanak a közönséges influenzáéhoz, ezért is nehéz őket elkülöníteni. A különbség annyi,
tereza54, 2009. november 07. szombat, 22:16
Megosztom Veletek!
néhány hétre, legfeljebb 3 hónapra elegendő, korlátozott készleteket azonban élelmiszerből, vízből és a legfontosabb gyógyszerekből érdemes tartalékolni. Hozzáteszi: itt is igaz lehet a bölcsesség: várd a legjobbat, de készülj a legrosszabbra.

Egyszerűen mosson kezet!

Egy másik amerikai orvos, dr. Jay N. Gordon sokatmondó címet adott írásának: ,,Egyszerűen mosson kezet!" Ebből is kiderül, hogy az amerikai orvos nem lát okot nagyobb aggodalomra. Kifejti, hogy az influenzavírusok, különösen azok, amelyek nemrég bukkantak fel, veszélyesebbnek tűnnek, mint amilyenek valójában. Az amerikai hivatalos szervek és a média 50-50%-os esélyt ad arra, hogy bárki megfertőződjön. Ezzel azt sugallják, hogy sok influenzás beteg végül a kórházban fog kikötni, és meghalhat. Valójában azonban a tényleges veszély kicsi, írja az amerikai orvos, és hozzáteszi: nem nagy az esély arra, hogy ön megkapja ezt a betegséget, és még kisebb az esélye annak, hogy önnél vagy valamelyik családtagjánál ez
sarkadykati, 2009. szeptember 16. szerda, 20:35
Már nem kérdéses........
mellékhatást, másrészt pedig azt, hogy hatékony-e. A vakcináció és oltóanyag-előállítás tekintetében Magyarország világszínvonalat képvisel, hiszen a technológia, amellyel az új vakcinát előállítanák, közel 50 éve igen sikeresen működik a hagyományos influenzaoltás és most már a madárinfluenza H5N1-es vírustörzse elleni vakcina esetében is. Az esetlegesen kialakuló új kórokozót tekintve az a kérdés, hogy ez az idő elegendő lesz-e arra, hogy megelőzhető legyen vele az új vírustörzs érkezése.
Az influenzavírusok típusai

Napjainkban az influenza az egyik legjelentősebb légúti vírusfertőzés. Súlyát igen gyors, esetenként robbanásszerű, világméretű elterjedése és gyakori, olykor magas halálozású szövődményei adják. Az influenzavírusnak három szerotípusa (A, B és C), ezeken belül pedig több altípusa van. Az állati és humán megbetegedést egyaránt okozó A típusba sorolható vírusok kiterjedt járványokat okoznak, a humán megbetegedésekért felelős B vírus általában kisebb lokális járványokból, a
korall44, 2008. április 04. péntek, 13:57
1/2
Képek, videók
Figyelőszolgálat
sanci81
2014. január 27. hétfő, 18:45
Nemzeti palota Barcelona.
pacsakute
2020. január 18. szombat, 23:35
9 Bazilika Nemzeti fogada
lovaszmarika
2019. december 12. csütörtök, 16:23
Petőfi a Nemzeti Múzeum l
menusgabor
2019. január 01. kedd, 17:27
Izraeli nemzeti útvonal
dandej
2018. november 25. vasárnap, 19:53
nemzeti-dal.jpg
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 22:38
Nemzeti_dal.jpg
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 22:38
Recsk Nemzeti Emlékpark.j
menusgabor
2018. szeptember 04. kedd, 18:28
nemzeti összet. napja..jp
menusgabor
2018. július 12. csütörtök, 18:03
A nemzeti, aki cukivá vál
menusgabor
2018. június 20. szerda, 21:18
Nemzeti Botanikus Kert
dandej
2018. április 27. péntek, 23:23
0 Nemzeti dal - Orbán ell
lovaszmarika
2018. április 17. kedd, 12:24
Csöndes panaszok.jpg
chillik
2015. december 18. péntek, 05:58
Címkék
szerotonin termelődését, saját lakásunk, legfontosabb gyógyszerekből, World Health Organization, beteg tartózkodjon, Megosztom Veletek, levegőben szálló, amerikai orvos, Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumában, betegeknél influenza, esetek 5-10, járvány idején, különbség annyi, influenzavírusnak három, tényleges veszély, tárgyak felületére,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.