Belépés
2018. december 16. vasárnap | 50. hét | 350. nap | 12:43 | Etelka, Aletta
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
AM: rekordteljesítményt érhet el az agrárium idén
előző évi szintet.

A legtöbb állattenyésztési ágazat termelése is nőtt 2018-ban, a baromfiágazatban pedig a madárinfluenza hatásának kifutása figyelhető meg. A vágóhidak baromfivágása január-októberben élősúlyban 13 százalékkal bővült, ezen belül a kacsa- és a libavágások voltak a meghatározóak.

Az engedélyezett vágóhidak szarvasmarhavágása élősúlyban január-októberben 10 százalékkal emelkedett, a sertésvágások élősúlyban 1 százalékkal bővültek. Az élő sertés exportjának növekedése mellett csökkent az import, a juhágazatban meghatározó élőállat exportmennyiségejanuár-szeptemberben 16 százalékkal nőtt - ismertették.

A mezőgazdasági termelői árak növekedése szintén hozzájárul a folyóáras kibocsátás emelkedéséhez, egyúttal kedvezően hat a mezőgazdaság ágazati szintű jövedelmezőségére - mutatott rá az AM. A termelői árak 2018. január-szeptemberben 2,2 százalékkal emelkedtek éves alapon - tették hozzá.

A szaktárca szerint mindezeknek köszönhetően a gazdaság dinamikus növekedéséhez a
velemenyezd, 2018. december 10. hétfő, 21:02
Tőzsde - Vegyes mozgás New Yorkban
Közép-európai idő szerint este hét óra körül a 30 vezető amerikai iparvállalat DJIA-mutatója 0,64 százalékos, a tőzsdén jegyzett legnagyobb részvénytársaságok Standard & Poor's 500-as mutatója pedig 0,44 százalékos gyengülést jelzett, ugyanakkor a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 0,25 százalékos pluszban állt.

A tőzsdemutatók mínuszban indítottak részben az Apple részvényárának fél százalék körüli csökkenésére, miután egy kínai bírósági döntés ideiglenesen betiltotta több iPhone modell importját és árusítását. Az Apple céggel hosszabb ideje vitában álló Qualcomm chipgyártó azt állítja, hogy az Apple két szoftverszabadalmát illegálisan alkalmazza iPhone készülékeiben.

Elemzők szerint rontotta a befektetők kedvét a globális gazdaság növekedésének lassulása, az amerikai-kínai kereskedelmi háború és az a bizonytalanság, hogy Nagy-Britannia milyen körülmények között lép ki az EU-ból.

Hétfő estig elsősorban a bankok részvényei gyengültek, amelyek különösen érzékenyek a
velemenyezd, 2018. december 10. hétfő, 19:12
Októberben csökkent a német külkereskedelmi többlet
A német áruexport 117,2 milliárd euró volt októberben, 8,5 százalékkal több az egy évvel korábbinál, illetve szezonális és naptári kiigazítással 0,7 százalékkal több az előző havinál.

Az októberi német áruimport 98,9 milliárd eurót tett ki, szezonális és naptári kiigazítással 1,3 százalékkal magasabbat az előző havinál, és 11,3 százalékkal haladta meg a 2017 októberit.

A külkereskedelmi mérleg októberben 18,3 milliárd euró többletet mutatott a szeptemberi 19,1 milliárd euró után, szezonális és naptári kiigazítással pedig 17,3 milliárd eurót az előző havi 17,7 milliárd euró után.

Az Európai Unióba 69,8 milliárd euró értékben exportált javakat Németország, importja pedig 55,1 milliárd eurót tett ki. Az egy évvel korábbihoz képest az export 8,1 százalékkal, az import 7,5 százalékkal nőtt.

Az euróövezeti tagországokba Németország 44,0 milliárd euró értékben exportált javakat októberben, 8,9 százalékkal többet az egy évvel korábbinál és 35,3 milliárd euró értékben importált, 7,1
velemenyezd, 2018. december 10. hétfő, 09:11
Elemzők: októberben újra dinamikusan nőtt az export
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése szerint októberben az áruexport euróban számított értéke 6,5, az importé 9,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az export értéke a legmagasabb a második fél évben, és 9,2 százalékkal több az előző havinál, az import októberi értéke először lépte át a 9 milliárd eurót, és 9,0 százalékkal több az előző havinál. A külkereskedelmi többlet 232 millió euróval csökkent tavaly októberhez képest, 293 millió euró volt. Az első tíz hónapban 5,154 milliárd euró volt az exporttöbblet, 1,671 milliárd euróval kevesebb, mint a múlt év azonos időszakában

Nyeste Orsolya, az Erste Bank makrogazdasági elemzője mindenképpen kedvezőnek tartja, hogy a korábbi hónapok haloványabb teljesítménye után az export viszonylag jelentős ütemben nőtt októberben.

Az Erste Bank elemzői továbbra is a külkereskedelmi mérleg többletének lassú csökkenését prognosztizálják. Az export kilátásai a globális növekedés lassulásától való félelmek miatt némileg
velemenyezd, 2018. december 07. péntek, 12:41
KSH: októberben megélénkült a külkereskedelmi áruforgalom
Az adatok mindkét oldalon élénkülést mutatnak az export szeptemberi, 2,4 százalékos csökkenése és az import 6,4 százalékos emelkedése után. A külkereskedelmi többlet 232 millió euróval csökkent tavaly októberhez képest, 293 millió euró volt.

Euróban az export értéke 9,456 milliárd euró volt, a legmagasabb amásodik fél évben, és 9,2 százalékkal több az előző havinál. Az import októberi értéke először lépte át a 9 milliárd eurót,9,163 milliárd euró volt, 9,0 százalékkal több az előző havinál.

Az export októberi javulását előre vetítette az ipari termelés előzetes adata, amely 5,9 százalékos növekedést mutatott a szeptemberi (0,6 százalékos) csökkenés után.

Az októberi kivitel 82 százaléka Európai Unió tagállamaiba ment, az import 73 százaléka onnan érkezett, jegyezte meg a KSH.

Az első tíz hónapban 5,154 milliárd euró volt az exporttöbblet, 1,671 milliárd euróval kevesebb, mint a múlt év azonos időszakában. Az export 4,5 százalékkal, az import 7,0 százalékkal nőtt euróban a tavalyi
velemenyezd, 2018. december 07. péntek, 10:21
Tíz éves csúcson októberben az Egyesült Államok külkereskedelmi deficitje
A BEA közölte: a szeptemberi 54,6 milliárd dollárról októberben 0,9 milliárd dollárral 55,5 milliárd dollárra, tíz éves csúcsra emelkedett az Egyesült Államok deficitje a javak és szolgáltatások külkereskedelmében. A piac 54,9 milliárd dolláros deficitet várt októberre.

A külkereskedelmi deficiten belül a javak forgalmának a deficitje 0,9 milliárd dollárral 78,1 milliárd dollárra emelkedett, a szolgáltatások forgalmának a többlete pedig 0,1 milliárd dollárral csökkent 22,6 milliárd dollárra.

Az export az előző haviról 0,3 milliárd dollárral 211,0 milliárd dollárra csökkent, az import pedig 0,6 milliárd dollárral rekordra 266,5 milliárd dollárra emelkedett.

Az Egyesült Államoknak az Európai Unióval folytatott kereskedelmében 0,9 milliárd dollárral nőtt a deficitje 15,1 milliárd dollárra. Az export 0,9 milliárd dollárral 26,3 milliárd dollárra csökkent, az import közel 0,1 milliárd dollárral 41,3 milliárd dollárra csökkent.

A Kínával folytatott kereskedelem deficitje 0,7 milliárd
velemenyezd, 2018. december 06. csütörtök, 15:20
Fitch Ratings: továbbra is jelentős kockázat az amerikai-kínai kereskedelmi viszály eszkalációja
kínai exportra kivetett amerikai vámok további emelésének halasztásáról.

Mivel azonban az Egyesült Államok és Kína tárgyalási pozícióiban továbbra is jelentősek a különbségek, a Fitch Ratings elemzői szerint még mindig komoly az esély arra, hogy jövőre eszkalálódnak a kereskedelmi feszültségek.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőközpont, a Capital Economics ugyancsak szerdán bemutatott új tanulmánya szerint az amerikai-kínai kereskedelmi háborúban kihirdetett "tűzszünet" csökkentette azoknak az ázsiai feltörekvő gazdaságoknak a kockázatait, amelyek integrálódtak a kínai gazdaság beszállítói hálózatába.

A ház szerint azonban ha az Egyesült Államok az eredeti terveknek megfelelően 25 százalékra emelte volna januárban a jelenleg 10 százalékos amerikai vámtétellel terhelt 200 milliárd dollárnyi kínai import vámját, annak sem lett volna komolyabb gazdasági hatása sem a kínai, sem az amerikai gazdaságra.

A Capital Economics hangsúlyozta, hogy a kínai importtermékeket érintő
velemenyezd, 2018. december 05. szerda, 19:02
KSH: az előzetes adatnál is jobban, 5,2 százalékkal nőtt a GDP a harmadik negyedévben
hozzájárulása volt a legjelentősebb - közölte KSH.

A felhasználási oldalon a háztartások tényleges fogyasztása 4,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, ami alig 0,1 százalékponttal alacsonyabb az előző negyedévinél, de ebben az évben a legszerényebb ütem. A háztartások vásárolt fogyasztásának növekedési üteme is ugyanígy, 0,1 százalékponttal 5,3 százalékosra mérséklődött.A háztartások Magyarország területén realizálódó fogyasztási kiadása 5,9 százalékkal nőtt, azaz a külföldi költekezés csökkent.A kiadási csoportok közülaz átlagot meghaladóan emelkedett a szabadidő, kultúra, a lakberendezés, lakásfelszerelés, a hírközlés, a közlekedés, valamint az egyéb termékek és szolgáltatások volumene - tette hozzá a KSH.A kormányzattól kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 2,2 százalékkal bővült. A háztartásokat segítő nonprofit intézményektől kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 3,0 százalékkal lett nagyobb, az előző negyedévi 9,5 százalékos növekedés után.

A
velemenyezd, 2018. december 05. szerda, 10:31
Tőzsde - Pluszban álltak az indexek New Yorkban
százalékos emelkedést jelzett.

Erős kezdést követően pluszban álltak hétfő este a New York-i tőzsde irányadó indexei. A befektetők pozitívan fogadták, hogy Donald Trump amerikai elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök szombaton a G20 országcsoport Buenos Aires-i csúcsértekezletét követően tartott találkozóján megállapodott, hogy az Egyesült Államokban január elsejétől 90 napig nem vezetik be a kínai árukra vonatkozó új vámokat. Az amerikai elnök pedig hétfőn Twitter üzenetben azt is bejelentette, hogy Kína csökkenti az Egyesült Államokból importált autókra kivetett 40 százalékos vámot.

A hétfői kereskedés legnagyobb nyertese a kereskedelmi konfliktusok alakulására érzékenyen reagáló ipari szektor mellett a technológiai ágazat volt.

Kedvezően teljesített az autóipar is, az olajár emelkedése miatt pedig pluszban álltak az energiaszektor részvényei is.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas
velemenyezd, 2018. december 03. hétfő, 20:36
Gyors eredményekre számít az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokon a Fehér Ház gazdasági tanácsának elnöke
A változásoknak "nagyon gyorsan" kell megtörténniük, és egy sor területen érzékelhetőek lesznek - fogalmazott a gazdasági főtanácsadó, hozzátéve, hogy az eredmények már a 90 naposra tervezett tárgyalások idején is megtapasztalhatóak lesznek.

A mezőgazdasági és energetikai termékekre kivetett vámtarifákat csökkentik, és könnyítik az amerikai tulajdonú, Kínában lévő vállalkozások helyzetét is. A gazdasági főtanácsadó számít arra is, hogy előrehaladást érnek el a technológiai transzferek és a szellemi tulajdon ügyében.

A Trump-kormányzat korábban erősen kifogásolta, hogy Kína eltulajdonítja a legfejlettebb amerikai technológiákat és szellemi tulajdont.

"Ezeknek a dolgoknak hamarosan be kell indulniuk. Azonnali és érzékelhető változásokat kell tapasztalnunkmajd a kínai oldalon is" - mondta Kudlow. Leszögezte ugyanakkor, hogy nem akar további részletekbe bocsátkozni. Hangsúlyozta viszont, hogy Washington a tárgyalások idején is élénk kereskedelmi kapcsolatot szeretne Pekinggel.

"Ha
velemenyezd, 2018. december 03. hétfő, 20:26
Tőzsde - Erőteljes indexemelkedéssel nyitott New York
után hétfőn a DJIA-30 index 1,50 százalék, az S&P-500 index 1,50 százalék, a Nasdaq Composite 2,13 százalék nyereséget mutatott a kereskedés kezdetén.

Donald Trump amerikai elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök szombaton a G20 országcsoport Buenos Aires-i csúcsértekezletét követően tartott találkozóján megállapodott, hogy az Egyesült Államokban január elsejétől 90 napig nem vezetik be a kínai árukra vonatkozó új vámokat. Az amerikai elnök pedig hétfőn Twitter üzenetben azt is bejelentette, hogy Kína csökkenti az Egyesült Államokból importált autókra kivetett 40 százalékos vámot.

A világkereskedelmi forgalom és ezzel párhuzamosan a gazdasági aktivitás várható fellendülésének kilátása az olajárat is megemelte: az amerikai kereskedés kezdetén a WTI 4,20 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben hordónként 53,07 dolláron, a Brent ára pedig 3,94 százalékkal 61,80 dollárra emelkedett. Az áremelkedés átmenetileg az öt százalékot is meghaladta.

Az eurót 0,18 százalékkal jegyzik erősebben
velemenyezd, 2018. december 03. hétfő, 15:34
MLBKT: lassabb ütemű bővülés novemberben
November összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években, az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,5, a novembereké pedig 52,3. Az elmúlt három évben a novemberi átlag -leginkább az elmúlt két évnek köszönhetően - magasabb, 56,8 volt, de az idei érték összességében így is átlag feletti novemberi értéknek tekinthető 1995 óta.

A felmérésben vizsgált részindexek nagyobb része csökkent októberhez képest, a változások mértéke hat esetben haladta meg a 4 százalékpontot.

A foglalkoztatottság indexe 50,0 pont fölött maradt ebben a hónapban is. A 2018-as év értékei minden hónapban növekedést mutattak májusig, majd rövid csökkenés jött, ami júliusban ért véget.

A termelési mennyiség indexe csökkent októberi értékéhez képest, de 50,0 pont felett maradt, amivel már harminckilencedik hónapja a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve.

Az új rendelések indexe gyengült, de 50,0 pont feletti értéke az új rendelések állományának emelkedését jelzi az előző hónaphoz
velemenyezd, 2018. december 03. hétfő, 10:41
1/133
Képek, videók
Ausztriai_agrárium.jpg
durcimarcika
2009. június 09. kedd, 22:17
Állattenyésztési nap
sanci81
2015. április 24. péntek, 21:10
Bizony, de sok van pedig.
alvaro-hopihe
2018. augusztus 21. kedd, 08:36
Pedig, de sok ilyet ismer
alvaro-hopihe
2018. augusztus 21. kedd, 08:26
Egyszer pedig magamba men
chillik
2018. május 04. péntek, 02:23
Pedig sajnos sokan teszik
alvaro-hopihe
2018. március 25. vasárnap, 13:54
kutyus-Pedigree.jpg
agica2004
2018. március 02. péntek, 22:48
flo barker poi pedigree 2
charlotteani
2018. február 28. szerda, 22:55
A Pártfogó pedig a Szentl
irmus
2017. június 06. kedd, 17:05
mikor pedig eljő....jpg
kkm
2017. május 14. vasárnap, 08:36
D. 2015.02.10. pedig 15.
dnemethk
2017. február 06. hétfő, 21:20
mTMB_madarinfluenza.jp g
_marcsi_
2007. augusztus 21. kedd, 00:32
Madárinfluenza ellen.jpg
federer2
2007. július 11. szerda, 18:56
egy madárinfluenza gócpon
gkitta
2006. szeptember 30. szombat, 17:23
Madárinfluenza ellen
gancs93
2006. július 31. hétfő, 19:00
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.