Belépés
2018. november 19. hétfő | 47. hét | 323. nap | 06:17 | Erzsébet
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Levendula a kertekben
A levendula fantasztikus illatos virágainak köszönhetően mára a kertbarátok egyik nagy kedvence lett. Ha te is szeretnél levendulát ültetni kertedbe, összegyűjtöttem neked néhány hasznos információt erről a csodaszép mediterrán növényről.

A levendula nem csak gyönyörű szép lila színű virágai miatt lett híres, hanem a fűszeres illatú levelei és az illóolajban gazdag virágai adják különlegességét, amelyeknek az illata már messziről érződik a kertben. Viszont amit mi imádunk azt a kártevők egyenesen utálják, így ahol levendula van ott nincs szúnyog, vagy más kártevő. A levendula egy a Földközi Tenger vidékéről származó mediterrán félcserje, amely szerencsére hazánk klímáján is igen jól érzi magát.

Levendula virág

A levendula fajtái:
Legtöbben a közönséges levendulát ismerik, amelynek több fajtája is létezik, pl. a tömzsi virágú ,,hidcote blue"de ma már egyre több helyen látni fehér
lovaszmarika, 2018. június 14. csütörtök, 18:52
A bodza
hazánkban is mindenütt gyakori; erdőszegélyeken, kevéssé bolygatott területeken találkozhatunk vele. A bodzát már a görögök és a rómaiak is ismerték, a germánoknál pedig már tisztelet is övezte. Napjainkban pedig már termesztik is, Európa több országában - köztük Magyarországon is egyre intenzívebben -, hagyományosan azonban főképp az USA-ban.

Sokféleképpen felhasználható gyógynövény: nemcsak virágát, hanem érett bogyóit és leveleit is gyűjtik. Lássuk, mit érdemes tudni erről az illatos növényről!

Mikor gyűjtsük? Hogyan gyűjtsük?

A bodza május közepétől június végéig virágzik. A virágszedés időpontját akkorra kell időzíteni, mikor a a külső virágok már kinyíltak, a belsők viszont még bimbósak. Érdemes a virágot száraz időben begyűjteni, mert a harmatos vagy esős időben szedett virágok a száradás közben megbarnulnak.

Az egész virágot (,,bogernyőt") vágjuk le és lazán rakva, gyűjtsük kosárba. Semmiképp sem ládába, vagy zacskóba, ezekben ugyanis
lenke1964, 2018. május 19. szombat, 08:41
A szív és agy egészségéért
megakadályozza a puffadást, a hasi görcsöket és a székrekedést. A rozmaringolaj csökkenti a feszültséget, valamint enyhíti a fájdalmat, különösen a reuma, a ficamok okozta, illetve az ízületi fájdalmakat. Az illóolaj belélegzése pedig csökkenti a megfázás, az influenza, az allergia és a tüdőasztma kellemetlen tüneteit, hiszen görcsoldó és fertőtlenítő hatásokkal is rendelkezik.

Ha van kiskertje, mindenképpen ültessen ebből a gyógynövényből, hiszen nagyon egyszerűen termeszthető és gondozható növényről van szó. Nyár végén vagy ősszel aztán csak ki kell szárítani a gyógynövényt, amelyet használhatunk fűszerként, de akár olajat is készíthetünk belőle. Ehhez nincs is másra szükség, csak egy sterilizált üvegre, némi olajra és persze a gyógynövényre. Amennyiben kozmetikai célra kívánja felhasználni, akkor mandulaolajat is adjon az elegyhez. Zárja le az üveg tetejét, majd állítsa azt egy-két hétre egy meleg ablakba. Akkor jó az olaj, ha már barnás a színe és erőteljes, intenzív az illata. Ekkor már
pacsakute, 2018. február 26. hétfő, 21:59
Amarillisz virág leírása
cserépbe (az Amarillisz hagymák egyharmada mindig a föld fölé kerüljön!), és egyszer meglocsoljuk őket. Ezután kartonpapírból ,,kalapot" hajtunk, és ezzel beborítjuk a hagymát, és a cserepet melegebb helyre állítjuk. Amikor megjelennek a bimbók, akkor lekerülhet róluk a kalap, és meg is öntözhetjük őket. Tegyük a cserepeket világos, meleg helyre.

Szaporítása
Az Amarillisz szaporítása nagyon egyszerű, hiszen a növény gyakran hoz ún. sarjhagymákat, amiket ha leválasztunk a növényről, máris egy új növénykét kapunk. A sarjhagymáknak persze kell egy pár év, mire elég nagyok lesznek a virágzáshoz. Tipp: a sarjhagymát minél tovább hagyjuk az anyanövényen, mert így sokkal gyorsabban növekszik.
Ha van türelmünk, magról is szaporíthatjuk az Amarilliszt, nem egyszerű, de egy kis odafigyeléssel bárki megpróbálhatja. Ehhez először be kell poroznunk a virágokat (ezt egy virággal is megtehetjük, de megpróbálkozhatunk a fajták keresztezésével is, ha több virágunk egyszerre nyílik). Ezt egy
maroka, 2017. november 27. hétfő, 22:23
A balkon sztárja a petúnia
Számunkra a balkon sztárja egyértelműen a petúnia, és természetesen a muskátli. Áprilisban, a kertészetekben már széles választékban megtalálhatók a petúniák, palánta vagy ámpolna formájában.

A hagyományos petúnia is számtalan színben kapható, telt vagy szimpla virágú változatban, ám az elmúlt évek sztárja a mini futó petúnia, amely piros, sárga, narancssárga, vagy rózsaszín színű virágaival meghódította a kertbarátok szívét.

Választhatjuk bármelyik petúnia fajtát, látványuk lenyűgöző lesz az erkélyen, vagy teraszon, hiszen akár egy akasztós virágcserépbe, akár balkonládába, vagy falra akasztható cserépbe ültetjük, egész nyáron át dísze lesz otthonunknak. Bátran ültessük össze más csüngő növénnyel, pl. futó muskátlival, mézecskével, futó lobéliával, játszunk a színekkel és a formákkal.

De mi a titka ennek a bájos illatos, színes kis virágnak, hogy egész nyáron át élvezhessük páratlan szépségét?
lovaszmarika, 2016. május 19. csütörtök, 14:19
Ízesít, ILLATOSÍT, GYÓGYÍT – CITRONELLA
Közhiedelem, hogy a citronella a citromfű népies elnevezése.
Ugyan felhasználásuk és élettani hatásuk sok mindenben megegyezik,valójában két növényről beszélünk.
A fűfélék között föld feletti szerveikben, speciális olajtartó sejtekben illóolaj halmozódik fel, mely igen keresett az illatszeriparban.
A citronella valódi fűféle, a citromfű a mentafélék rokona.

Leveleinek erős citrom illata miatt nagyon gyakran használják az ázsiai konyhákban.
Lehetőleg friss leveleit használjuk, de ha nincs belőlük, szárított alsó hajtásai is megteszik.Tálalás előtt vegyük ki az ételből!

A szabadföldi növény megjelenése a póréhagymáéhoz hasonlít.
A citromfű és a citronella között nincs közeli rokonság, mégis sokan összekeverik a két növényt, mivel a citronella angol neve ,,lemongrass".

A citronella

Ételek elkészítésében
- A zöldség remek ízt ad ételeinknek. Így például baromfikat, leveseket, teákat, és tengeri herkentyűket is megspékelhetünk vele, hisz
klementinagidro, 2015. szeptember 15. kedd, 16:37
A népi szimbólumok mögött mennyi a realitás?
adásával a leány erényességét, erkölcsi tisztaságát kívánták bebiztosítani, ismervén az egyes virágoknak tulajdonított erkölcsi tartalmakat. Bizonyos virágokat, gyógynövényeket kitüntettek azzal, hogy alkalmazták őket a leánygyermekek erényessé nevelésében.A virág maga a szerelem ősi jelképe: mivel a legtöbb virágban együtt található meg a női jelleg (bibe) és a férfi jelleg (porzók), a testi szerelem kifejezése is elrejtezik benne. Egy növény legszebb része természetesen a virág - ha virágos növényről van szó, legalábbis a legtöbben így gondoljuk.
Ezért lehet a virág a szépség szimbóluma is.
Ám az általános szerelem - női szépség - termékenység szimbolikán túl az egyes virágoknak még egyéb jelentéseket és tulajdonságokat is tulajdonítanak.
Például vannak egészen szűziesnek tartott virágok, mint például a liliom.
A liliomtipró szavunkban is ezzel az átvitt jelentéssel találkozunk.
A Liliom női név tradicionálisnak tekinthető, ma is anyakönyvezhető, az ebből eredő Lili,
ludwigtoth, 2015. június 21. vasárnap, 00:05
Ízesít, ILLATOSÍT, GYÓGYÍT – CITRONELLA
Közhiedelem, hogy a citronella a citromfű népies elnevezése.
Ugyan felhasználásuk és élettani hatásuk sok mindenben megegyezik,valójában két növényről beszélünk.
A fűfélék között föld feletti szerveikben, speciális olajtartó sejtekben illóolaj halmozódik fel, mely igen keresett az illatszeriparban.
A citronella valódi fűféle, a citromfű a mentafélék rokona.

Leveleinek erős citrom illata miatt nagyon gyakran használják az ázsiai konyhákban.
Lehetőleg friss leveleit használjuk, de ha nincs belőlük, szárított alsó hajtásai is megteszik.Tálalás előtt vegyük ki az ételből!

A szabadföldi növény megjelenése a póréhagymáéhoz hasonlít.
A citromfű és a citronella között nincs közeli rokonság, mégis sokan összekeverik a két növényt, mivel a citronella angol neve ,,lemongrass".

A citronella

Ételek elkészítésében
- A zöldség remek ízt ad ételeinknek. Így például baromfikat, leveseket, teákat, és tengeri herkentyűket is
radvanszki_jozsef, 2014. október 05. vasárnap, 11:00
Gyilkos gyönyörűség!
(Zantedeschia)
Ez a növény olyan szép, hogy menyasszonyi csokrok szinte kötelező eleme. Megenni viszont tilos, mert kalcium-oxalátot tartalmaz (ebből a kristályos anyagból van a vesekő is). Ez a vegyület olyan súlyos torokgyulladást okoz, hogy a gyulladt terület miatt elzáródhatnak a légutak. Szerencsére ehhez nagyon sok kálalevelet kellene megenni, és ilyesmire nemigen vállalkozik senki.

5. Őszi kikerics (Colchicum Autumnale)
Lassú és fájdalmas halált okoz a méreg, amely erről a növényről kapta a nevét. A colchicin lassan kikapcsolja a test fontos szerveit, miközben az ember végig a tudatánál marad, így napokig haldokolva várhatjuk a halált. A colchicint egyébként gyógyszerekben is megtaláljuk, persze akkora adagban, ami nem okoz negatív hatásokat. Köszvényroham ellen hatásos.

6. Aranyeső (Laburnum)
A növény nagy mennyiségben tartalmaz cytisint, amit dohányzásról leszoktató szerekben szoktak felhasználni. Ez a méreg ugyanis kapcsolódni az agy nikotinreceptoraihoz, így a
horvathnemagdi, 2014. június 03. kedd, 17:08
Az almáról ....
károsítja a fa terméshozamát. Ha túlzottan visszavágjuk a fa ágait és hajtásait, a növény minden erejét az új hajtások növesztésére fogja összpontosítani, nem pedig a termésre.

Mivel a metszés egy teljes cikket igényel, helyette segítségül hívjuk Bálint Gyuri Bácsit, aki elmeséli az almafa helyes metszését egy pár perces videóban.

A beporzás!

Azt mindenki tudja, hogy a méhek és más hasznos rovaroknak köszönhetjük a termést, mégpedig a beporzás útján, amikor is egyik növényről átszállítják a virágport a másik növényre. Vannak öntermő gyümölcsök is, de az alma nem ilyen.

Épp ezért szokták javasolni szakemberek, hogy ha gyümölcsfát ültetünk a kertbe, egy-egy fajtából ültessünk egyszerre többet, mert így biztosítva lesz a beporzás is.

Természetesen a hasznos rovarok, mint a méhek, lepkék, nem jönnek kertünkben hívó szóra, ezért ültessünk a gyümölcsfa köré minél több illatos és feltűnő színű virágot, ezek majd bevonzzák a rovarokat, valamint nagyon fontos
lovaszmarika, 2014. március 06. csütörtök, 18:10
Hasznos tudnivalók a mézről :
TUDJA-E MI A MÉZ?

Tíz ajánlat a mézfogyasztásra
Ne csak akkor fogyasszunk mézet, amikor megkínálnak vele. Fogyasszunk inkább kevesebbet (napi 2-3 kávéskanálnyit), de rendszeresen. Ne tartsunk se a megszokástól, se a függőségtől.

Ne csak egyetlen növényről származó mézet fogyasszunk. Az egyes növényfajok nektárja fajspecifikus és ennek megfelelően hatásuk is különböző. Ha ismerjük a belőlük készült méz összetételét - tudatosan fogyaszthatjuk, célirányosan alkalmazhatjuk.

Ne csak fajtamézet fogyasszunk, hanem vegyes virágmézet is. Aromájuk gyakran harmonikusabb, mint a monomézeké. Hatásuk széles.

Ne csak folyékony mézet fogyasszunk. A magától megkristályosodott, vagy művileg krémesített méz komponensei azonosak a folyékony mézzel, de az étkezésnél könnyebben kezelhető.
Ne csak magában fogyasszuk a mézet. Előnyösen keverhetjük más méhészeti termékekkel. A virágpor növeli a méz vitamintartalmát, a propolisz fokozza a méz fertőtlenítő és regeneráló
pacsakute, 2013. július 07. vasárnap, 12:20
1/3
Képek, videók
migransok_Földközi tenger
megyerimihaly
2015. szeptember 02. szerda, 21:36
A Földközi-tenger keleti
vargaspace
2012. november 05. hétfő, 21:00
Földközi tenger keleti ré
irmus
2011. október 16. vasárnap, 18:26
Földközi tenger este.JPG
katicacska
2011. szeptember 06. kedd, 10:30
Földközi tenger.JPG
katicacska
2011. szeptember 06. kedd, 10:29
a Földközi tengerben
orban47
2011. augusztus 08. hétfő, 13:02
Földközi-tenger
pasztor_agi
2009. november 25. szerda, 15:04
V köd a földközi tenger
kati53
2008. szeptember 06. szombat, 17:20
Fantasztikus fa.jpg
pacsakute
2018. április 16. hétfő, 20:57
FANTASZTIKUS.png
bobecili
2017. szeptember 15. péntek, 16:46
FANTASZTIKUS-SZÍNEK.gi f
bobecili
2017. szeptember 15. péntek, 12:44
EZ--FANTASZTIKUS-LETT. gif
bobecili
2017. szeptember 15. péntek, 12:42
Fantasztikus ötletek
sanci81
2017. június 10. szombat, 17:27
Fantasztikus kép.jpg
pacsakute
2017. február 20. hétfő, 21:31
Fantasztikus hely.jpg
pacsakute
2015. július 01. szerda, 14:42
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.