Belépés
2020. július 09. csütörtök | 28. hét | 191. nap | 00:10 | Lukrécia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Május elseje
csak a majálisok és a helyi mulatozások ünnepe, hiszen őseink egyik legjellegzetesebb szerelmi jelképe, a májusfa is ehhez a naphoz köthető. Elődeink ezekkel a díszes fákkal, zöldágakkal jelezték, hogy szívük kit választott. Igaz, a hagyomány már átalakult, de nem veszett ki népünk életéből.
Májusfa, mint szerelmi szimbólum
A májusfa sudár, a törzsén gallyaitól megtisztított, hegyén lombos fa, vagy szép növésű ág. A legények éjszaka vágták ki az erdőn, és hajnalra állították fel a helyi szokásoknak megfelelően minden lányos ház elé együttesen, vagy mindenki a saját szerelmének háza elé. Akadtak olyan települések is, ahol csak a bíró és a pap háza, esetleg a templom előtt állítottak fel egyetlen magas fát, és a lányos házakhoz csak kisebb feldíszített ágakat vittek. A zöldágakat leggyakrabban szalagokkal, zsebkendőkkel, virágokkal, teli borral, hímes tojásokkal díszítették föl, mielőtt a földbe beásták, vagy a kapufélfára, kútágasra felszögelték. Háromszéken szokás volt, hogy a legények meg is
liliana01, 2020. május 01. péntek, 12:22
Nagypéntek – Jézus Krisztus kereszthalálának napja
kerülhet sor a hívek kereszt előtti hódolatára, mivel hasonlóan az elmúlt napokhoz, a hívek fizikailag nem, csak lélekben és imádságban tudnak belekapcsolódni a liturgiába és ezért egyedül a celebráns csókolhatja meg idén a keresztet.
A kereszthódolat után következik a szentáldozás szertartása. A Miatyánk és az Isten Báránya elmondása után szolgáltatja ki a celebráns a szentséget. A zárókönyörgés elmondása után a liturgia befejeztével a pap teljes csendben távozik a templomból.
A helyi szokásoknak megfelelően ekkor következhet a lamentáció, Jeremiás siralmainak a felolvasása.
Nagypénteken az esti szertartást megelőzi a délután három órakor végzett keresztút. A keresztút segít megértenünk a történelem drámáját, de bennünket, hívőket biztosít arról, hogy nem a halálé az utolsó szó, hogy nagypénteket követi a feltámadás, a jó győzedelmeskedik a gonosz felett, a szeretet győz a gyűlölet felett, a harmadnapra Feltámadt Krisztus győzelme hirdeti, hogy az utolsó szó Istené, aki maga az Élet.
Az
maroka, 2020. április 10. péntek, 10:49
Kocsis Máté: a következő években a legtöbb forrást a gyermeket nevelő családokra, a Magyar falu programra és ga
amelyeket KDNP-s jelöltek értek el. A Kereszténydemokrata Néppárthoz szorosabban kötődő polgármesterjelöltek országosan 70 településen nyerték el a választók bizalmát, további közel 250 önkormányzati képviselő és 29 megyei közgyűlési tag erősíti a kisebbik kormánypárt politikai közösségének munkáját.

Szintén kiemelte a magyar vidék támogatásának fontosságát, ez az életforma képes kiküszöbölni a városi élet nehézségeit - állapította meg Harrach Péter.

Kérdésre válaszolva Kocsis Máté közölte: a szokásoknak megfelelően a parlamenti ülésszak kezdetén a miniszterelnök várhatóan felszólal és tájékoztatást ad az elmúlt időszak eseményeiről. Elmondta azt is, hogy a frakciószövetség ülésén az őszi ülésszak parlamenti munkájára készülnek fel, ez nem az a fórum, ahol a választási eredmények értékeléseknek kell történnie. Arról is beszélt: a frakcióülésen kormányzati szerkezeti vagy személyi változások nem kerültek szóba.

Borkai Zsolt győri polgármester ügyében Kocsis Máté szerint teljes egyetértés van a
velemenyezd, 2019. október 17. csütörtök, 16:06
A mohácsi busójárásról nyílik kiállítás a Hagyományok Házában
A március 5-ig nyitva tartó nagyszabású tárlaton népi iparművészek és busóálarc-faragó mesterek munkái mellett megtekinthetők lesznek Répásy Zsolt fotós utóbbi években készült képei, amelyeken keresztül a látogatók betekintést kapnak az UNESCO által szellemi kulturális örökségként elismert mohácsi busójárás különleges és bensőséges világába - olvasható a Hagyományok Háza MTI-hez elküldött tájékoztatójában.

Répásy Zsolt fotográfus busó témájú munkái közül korábban az amerikai National Geographic egyet az év legjobb 50 fotója közé választott.

A kiállításon megtekinthetők lesznek Kolbe Mihály grafikus és festőművész farost lemezre készített különleges busó témájú alkotásai, amelyek egy mohácsi maszkfaragó mester saját gyűjteményéből származnak.

A mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeumból és a helyi Népi Iparművészektől érkező tárgyak segítségével az érdeklődők párhuzamot állíthatnak múlt és jelen között, megismerhetik a hagyomány régi és napjainkra megújult elemeit.

Mint írják, a farsangi
velemenyezd, 2019. január 05. szombat, 12:18
Boldoggá avatták Brenner János vértanút
tizenötezer ember részvételél tartott latin nyelvű boldoggá avatási szentmise elején Angelo Amato bíboros, az Apostoli Szentszék szentté avatási ügyek kongregációjának prefektusa felolvasta Ferenc pápa levelét, amelyben az egyházfő engedélyezte Brenner János egykori rábakethelyi káplán boldoggá avatását. Ezután a helyi templomokban imádkoznak hozzá, minden évben megemlékeznek vértanú halálának "mennyei születésnapjának" évfordulójáról és a boldogok között tisztelik.

A szertartás részeként, a szokásoknak megfelelően Brenner János ereklyéjét - szegycsontjának egy darabját - egy szentségtartóban az oltár mellé helyezték. Külön érdekesség, hogy Brenner József nagyprépost, a boldoggá avatott Brenner János öccse tette ezt.

Szentbeszédében Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek azt mondta: Brenner János nem akármilyen gyilkosság, nem valami látszólagos baleset áldozata lett, hanem megadatott neki, hogy az oltáriszentség vértanúja legyen, méltán nevezzük őt a magyar
velemenyezd, 2018. május 01. kedd, 13:41
Több mint 850 résztvevő a kétnapos evezős ergométeres ob-n
Pető Tibor, a magyar szövetség elnöke az MTI-nek elmondta: az ergométeres evezés egyre népszerűbb Magyarországon is, az amatőrök és a masters korosztály nevezői miatt zsúfolt lett volna, ha az ob-t az eddigi szokásoknak megfelelően egy nap alatt rendezik meg. Az elnök elmondta: a viadalon 41 klub több mint 850 versenyzője indult.

"Örömmel és büszkeséggel tettünk eleget annak a kihívásnak, hogy két napra bővítsük az ob-t" - nyilatkozta a sportág korábbi világbajnoka, akit december közepén választottak meg a magyar szövetség elnökének. Pető Tibor hangsúlyozta: köszönettel tartoznak a győri önkormányzatnak és a helyi evezősklubnak, amelyek immár tizedik alkalommal nyújtottak hathatós segítséget a szövetségnek a szervezéshez.

"Sikeresen megrendezett ob volt, igazán impozáns helyszínen, a tavalyi EYOF-n is főszerephez jutó sportcsarnokban" - mondta a sportvezető.

Pető Tibor elmondta, az ob-n elindultak a felnőtt, valamint az utánpótlás és az ifjúsági kerethez tartozó válogatott evezősök, ami
velemenyezd, 2018. február 25. vasárnap, 23:36
Szűzanya szobrának meg gyalázása
bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható 47 éves helyi férfit. Vele szemben rongálás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást a Jánoshalmi Rendőrőrs. A házkutatás során az egyenruhások a festékszóró spray-t is megtalálták és lefoglalták.
A gyanúsított kihallgatásán beismerte a bűncselekmény elkövetését. A férfi az eljárás további szakaszában szabadlábon védekezik.
Véleményem: Az ilyen ember pszihiátriai kezelésre szorul

Szerda reggel is a szokásoknak megfelelően nyitva állt a Szent Anna-­templom ajtaja, bárki betérhetett, hogy elmondjon egy imát. Most azonban sokan nemcsak azért jöttek, hogy imádkozzanak, hanem, hogy megnézzék a vandálok rongálásának nyomait.
A jánoshalmiakat nagyon felzaklatta az eset, amiről elsőként az egyik közösségi oldalon számolt be valaki, aki a megcsúfított Szűzanya-­szoborról képet is feltöltött. A köztudottan katolikus többségű városban még nem történt hasonló eset, Rab Lászlóné Aranka néni ezen a reggelen már
maroka, 2018. február 23. péntek, 17:27
Betlehembe ért az éjféli mise megtartására a latin pátriárka helyettese
haladt át a Palesztin Hatóság ellenőrzése alatt álló, Jeruzsálemmel szomszédos városba. A menet a jeruzsálemi óváros Jaffa kaputól indult, megállt Betlehem külvárosában a Mar Elias kolostornál, majd a Manger, magyarul Jászol téren fejezte be útját, a Születés temploma, Jézus Krisztus hagyomány szerinti születési helye mellett.

Idén, - valószínűleg az esős és viharos időjárás miatt - a hivatalos ünnepséget a tér egyik oldalán található al-Salam Békeközpontban rendezték meg. Az éjféli misét a szokásoknak megfelelően a Szent Katalin-templomban tartják.

Pizzaballa érseket a városba érve a WAFA palesztin hírügynökség szerint a helyi katolikus plébánia papja, Rami Aszakrija köszöntötte, valamint Bét Szahur polgármestere, Betlehem helyettes polgármestere, Betlehem kormányzója, a palesztin idegenforgalmi miniszter, valamint egyéb vallási és biztonsági tisztviselők.

Az éjféli misén a már több évtizedes hagyomány szerint várhatóan részt vesz a Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász is. A Szent
velemenyezd, 2017. december 24. vasárnap, 16:13
Pünkösd
hálálkodással szavaltatnak el, vagy egyhangúan dudolgatnak, minek ismétlődő zárversei visszhangoztatása közt az egész csoport eljárja a kör- vagy tipegőtáncot" (Ipolyi 1854: 303). A 20. században a pünkösdi király- és királynéválasztás már csak a gyerekek, kisebb lányok körében volt ismert. Ipolyi Arnold a múlt század közepén a leány és legény, valamint a gyerekek pünkösdi szokásának együttes meglétéről írt.

PÜNKÖSDI KIRÁLYNÉJÁRÁS, PÜNKÖSDÖLÉS

A házról házra járó pünkösdi szokásoknak két típusa különíthető el a 20. századi adatok, leírások alapján: az Alföldön és Északkelet-Magyarországon elterjedt pünkösdölés változatai, valamint a dunántúli pünkösdi királynéjárás, mely sokfelé még az 1960-as években is élő népszokás volt.

Az alföldi típus a szereplők számának, elnevezésének az alapján ugyancsak több változatba sorolható. Egyes vidékeken pünkösdi királynő a központi szereplő, aki ruhájával, díszeivel is kivált a többiek közül, másutt a lakodalmas menet analógiájára
lenke1964, 2017. május 01. hétfő, 16:54
FArsang
módjára pokrócot feszített ki. Aki engedte a hamvazást, annak csak egy keresztet rajzoltak a homlokára, aki ellenkezett, annak az egész arcát bekenték. A házaknál tojást, kolbászt csentek el.

Kedveltek voltak a különféle állatmaszkok, medve, ló, kecske, gólya és mások. Többnyire a fonóházakat keresték fel. A medvét táncoltatták, a gólya a lányokat próbálta csipkedni, a kecskére alkudoztak. A néma jelenetektől, a pantomimszerű játéktól a párbeszédes formákig sokféle változata élt e dramatikus szokásoknak. A farsangi állatmaszkos alakoskodókról Ujváry Zoltán fejezete bővebben szól, itt csak néhány példát említünk.

A Drávaszögben a házakat felkereső maszkos alakok között ökör és medve is szerepelt. Várdarócon húshagyókedden a ,,kakasok" jártak. Négy-öt fiú rossz ruhába öltözött, az arcukra kakasmaszkot tettek. Úgy ugráltak a lányokra, mint a kakas a tyúkra. Jutalmuk tojás volt, amit kosarakba gyűjtöttek. E szokásban is jól tükröződnek a termékenységvarázslás nyomai. Kalotaszegen
lenke1964, 2017. február 01. szerda, 08:47
89 éve született....
Ahmadou Kourouma (Boundiali, 1927. november 24. - Lyon, 2003. december 11.) elefántcsontparti író, a francia nyelvű afrikai irodalom kiemelkedő alakja.


Egy ismert malinke család legidősebb fiaként Ahmadou Kourouma 1927-ben született az akkor még francia fennhatóság alá tartozó Elefántcsontparton. Hétéves korától a helyi szokásoknak megfelelően nagybátyja nevelte, aki beíratta a boundialii francia iskolába. Felsőfokú tanulmányait Maliban, Bamakóban végezte. 1950 és 1954 között, míg szülőhazája francia fennhatóság alá tartozott, francia katonai küldetésekben vett részt Indokínában, melyek után visszatért Franciaországba, hogy matematikai tanulmányokat folytasson Lyonban.

Kourouma az ország 1960-as függetlenné válása után tért vissza Elefántcsontpartra, ahol hamar összetűzésbe került a hatalommal, miután megkérdőjelezte Félix Houphouët-Boigny kormányának törvényességét. Rövid
gabfe, 2016. november 24. csütörtök, 14:54
Rio 2016 - Eliud Kipchoge maratonon ért a csúcsra
A játékok hagyományainak megfelelően az atlétikai versenyekből a klasszikus, 42,195 kilométeres utcai viadal maradt egyedüli számként az utolsó napra, a sportág és az olimpia egyfajta koronájaként.

A riói időjárás nem volt tekintettel az óriási, 155 fős mezőnyre, köztük Csere Gáspárra és Józsa Gáborra, ugyanis barátságtalan körülmények fogadták a futókat, a helyi idő szerint 9.30-as rajt idején zuhogott az eső a városban.

A start után a szokásoknak megfelelően kialakult egy nagyobb vezető boly, amely még 30 kilométernél is legalább tízfős volt, a legjobbak versenye viszont ekkor kezdődött igazán. Öt kilométerrel később már csak ketten tartották a lépést a 31 éves kora ellenére szinte veteránnak nevezhető kenyai Kipchogéval, aki 2004-ben olimpiai bronz-, 2008-ban pedig ezüstérmes volt 5000 méteren, korábbi kedvenc távján, aminek 2003-ban, mindössze 18 évesen a világbajnoka lett.

A kenyai versenyzővel az etióp Feyisa Lilesa és az amerikai Galen Rupp futott 35 kilométernél. Kipchoge azonban
velemenyezd, 2016. augusztus 21. vasárnap, 17:22
1/5
Képek, videók
Május elseje 01.jpg
chillik
2018. február 06. kedd, 05:12
Május elseje 02.jpg
chillik
2018. február 06. kedd, 05:11
Május elseje 03.jpg
chillik
2018. február 06. kedd, 05:11
Május elseje 04.jpg
chillik
2018. február 06. kedd, 05:10
Május elseje 05.jpg
chillik
2018. február 06. kedd, 05:10
Május elseje 06.jpg
chillik
2018. február 06. kedd, 05:10
Strófák Május elsejére 01
chillik
2016. október 24. hétfő, 04:58
Éjjeli mulatozás részegen
feherbika
2008. július 13. vasárnap, 04:41
Evés-ivás-mulatozás
mfg2003b
2007. május 08. kedd, 13:13
Központi fűtésre köthető
sanci81
2016. január 18. hétfő, 16:34
köthető-horgolható3.jp g
talamusz
2015. október 18. vasárnap, 13:40
köthető-horgolható2.jp g
talamusz
2015. október 18. vasárnap, 13:39
köthető-horgolható.jpg
talamusz
2015. október 18. vasárnap, 13:39
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.