Belépés
2019. augusztus 23. péntek | 34. hét | 235. nap | 15:33 | Bence
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A mohácsi busójárásról nyílik kiállítás a Hagyományok Házában
A március 5-ig nyitva tartó nagyszabású tárlaton népi iparművészek és busóálarc-faragó mesterek munkái mellett megtekinthetők lesznek Répásy Zsolt fotós utóbbi években készült képei, amelyeken keresztül a látogatók betekintést kapnak az UNESCO által szellemi kulturális örökségként elismert mohácsi busójárás különleges és bensőséges világába - olvasható a Hagyományok Háza MTI-hez elküldött tájékoztatójában.

Répásy Zsolt fotográfus busó témájú munkái közül korábban az amerikai National Geographic egyet az év legjobb 50 fotója közé választott.

A kiállításon megtekinthetők lesznek Kolbe Mihály grafikus és festőművész farost lemezre készített különleges busó témájú alkotásai, amelyek egy mohácsi maszkfaragó mester saját gyűjteményéből származnak.

A mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeumból és a helyi Népi Iparművészektől érkező tárgyak segítségével az érdeklődők párhuzamot állíthatnak múlt és jelen között, megismerhetik a hagyomány régi és napjainkra megújult elemeit.

Mint írják, a farsangi
velemenyezd, 2019. január 05. szombat, 12:18
Boldoggá avatták Brenner János vértanút
tizenötezer ember részvételél tartott latin nyelvű boldoggá avatási szentmise elején Angelo Amato bíboros, az Apostoli Szentszék szentté avatási ügyek kongregációjának prefektusa felolvasta Ferenc pápa levelét, amelyben az egyházfő engedélyezte Brenner János egykori rábakethelyi káplán boldoggá avatását. Ezután a helyi templomokban imádkoznak hozzá, minden évben megemlékeznek vértanú halálának "mennyei születésnapjának" évfordulójáról és a boldogok között tisztelik.

A szertartás részeként, a szokásoknak megfelelően Brenner János ereklyéjét - szegycsontjának egy darabját - egy szentségtartóban az oltár mellé helyezték. Külön érdekesség, hogy Brenner József nagyprépost, a boldoggá avatott Brenner János öccse tette ezt.

Szentbeszédében Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek azt mondta: Brenner János nem akármilyen gyilkosság, nem valami látszólagos baleset áldozata lett, hanem megadatott neki, hogy az oltáriszentség vértanúja legyen, méltán nevezzük őt a magyar
velemenyezd, 2018. május 01. kedd, 13:41
Több mint 850 résztvevő a kétnapos evezős ergométeres ob-n
Pető Tibor, a magyar szövetség elnöke az MTI-nek elmondta: az ergométeres evezés egyre népszerűbb Magyarországon is, az amatőrök és a masters korosztály nevezői miatt zsúfolt lett volna, ha az ob-t az eddigi szokásoknak megfelelően egy nap alatt rendezik meg. Az elnök elmondta: a viadalon 41 klub több mint 850 versenyzője indult.

"Örömmel és büszkeséggel tettünk eleget annak a kihívásnak, hogy két napra bővítsük az ob-t" - nyilatkozta a sportág korábbi világbajnoka, akit december közepén választottak meg a magyar szövetség elnökének. Pető Tibor hangsúlyozta: köszönettel tartoznak a győri önkormányzatnak és a helyi evezősklubnak, amelyek immár tizedik alkalommal nyújtottak hathatós segítséget a szövetségnek a szervezéshez.

"Sikeresen megrendezett ob volt, igazán impozáns helyszínen, a tavalyi EYOF-n is főszerephez jutó sportcsarnokban" - mondta a sportvezető.

Pető Tibor elmondta, az ob-n elindultak a felnőtt, valamint az utánpótlás és az ifjúsági kerethez tartozó válogatott evezősök, ami
velemenyezd, 2018. február 25. vasárnap, 23:36
Szűzanya szobrának meg gyalázása
bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható 47 éves helyi férfit. Vele szemben rongálás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást a Jánoshalmi Rendőrőrs. A házkutatás során az egyenruhások a festékszóró spray-t is megtalálták és lefoglalták.
A gyanúsított kihallgatásán beismerte a bűncselekmény elkövetését. A férfi az eljárás további szakaszában szabadlábon védekezik.
Véleményem: Az ilyen ember pszihiátriai kezelésre szorul

Szerda reggel is a szokásoknak megfelelően nyitva állt a Szent Anna-­templom ajtaja, bárki betérhetett, hogy elmondjon egy imát. Most azonban sokan nemcsak azért jöttek, hogy imádkozzanak, hanem, hogy megnézzék a vandálok rongálásának nyomait.
A jánoshalmiakat nagyon felzaklatta az eset, amiről elsőként az egyik közösségi oldalon számolt be valaki, aki a megcsúfított Szűzanya-­szoborról képet is feltöltött. A köztudottan katolikus többségű városban még nem történt hasonló eset, Rab Lászlóné Aranka néni ezen a reggelen már
maroka, 2018. február 23. péntek, 17:27
Betlehembe ért az éjféli mise megtartására a latin pátriárka helyettese
haladt át a Palesztin Hatóság ellenőrzése alatt álló, Jeruzsálemmel szomszédos városba. A menet a jeruzsálemi óváros Jaffa kaputól indult, megállt Betlehem külvárosában a Mar Elias kolostornál, majd a Manger, magyarul Jászol téren fejezte be útját, a Születés temploma, Jézus Krisztus hagyomány szerinti születési helye mellett.

Idén, - valószínűleg az esős és viharos időjárás miatt - a hivatalos ünnepséget a tér egyik oldalán található al-Salam Békeközpontban rendezték meg. Az éjféli misét a szokásoknak megfelelően a Szent Katalin-templomban tartják.

Pizzaballa érseket a városba érve a WAFA palesztin hírügynökség szerint a helyi katolikus plébánia papja, Rami Aszakrija köszöntötte, valamint Bét Szahur polgármestere, Betlehem helyettes polgármestere, Betlehem kormányzója, a palesztin idegenforgalmi miniszter, valamint egyéb vallási és biztonsági tisztviselők.

Az éjféli misén a már több évtizedes hagyomány szerint várhatóan részt vesz a Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász is. A Szent
velemenyezd, 2017. december 24. vasárnap, 16:13
Pünkösd
hálálkodással szavaltatnak el, vagy egyhangúan dudolgatnak, minek ismétlődő zárversei visszhangoztatása közt az egész csoport eljárja a kör- vagy tipegőtáncot" (Ipolyi 1854: 303). A 20. században a pünkösdi király- és királynéválasztás már csak a gyerekek, kisebb lányok körében volt ismert. Ipolyi Arnold a múlt század közepén a leány és legény, valamint a gyerekek pünkösdi szokásának együttes meglétéről írt.

PÜNKÖSDI KIRÁLYNÉJÁRÁS, PÜNKÖSDÖLÉS

A házról házra járó pünkösdi szokásoknak két típusa különíthető el a 20. századi adatok, leírások alapján: az Alföldön és Északkelet-Magyarországon elterjedt pünkösdölés változatai, valamint a dunántúli pünkösdi királynéjárás, mely sokfelé még az 1960-as években is élő népszokás volt.

Az alföldi típus a szereplők számának, elnevezésének az alapján ugyancsak több változatba sorolható. Egyes vidékeken pünkösdi királynő a központi szereplő, aki ruhájával, díszeivel is kivált a többiek közül, másutt a lakodalmas menet analógiájára
lenke1964, 2017. május 01. hétfő, 16:54
FArsang
módjára pokrócot feszített ki. Aki engedte a hamvazást, annak csak egy keresztet rajzoltak a homlokára, aki ellenkezett, annak az egész arcát bekenték. A házaknál tojást, kolbászt csentek el.

Kedveltek voltak a különféle állatmaszkok, medve, ló, kecske, gólya és mások. Többnyire a fonóházakat keresték fel. A medvét táncoltatták, a gólya a lányokat próbálta csipkedni, a kecskére alkudoztak. A néma jelenetektől, a pantomimszerű játéktól a párbeszédes formákig sokféle változata élt e dramatikus szokásoknak. A farsangi állatmaszkos alakoskodókról Ujváry Zoltán fejezete bővebben szól, itt csak néhány példát említünk.

A Drávaszögben a házakat felkereső maszkos alakok között ökör és medve is szerepelt. Várdarócon húshagyókedden a ,,kakasok" jártak. Négy-öt fiú rossz ruhába öltözött, az arcukra kakasmaszkot tettek. Úgy ugráltak a lányokra, mint a kakas a tyúkra. Jutalmuk tojás volt, amit kosarakba gyűjtöttek. E szokásban is jól tükröződnek a termékenységvarázslás nyomai. Kalotaszegen
lenke1964, 2017. február 01. szerda, 08:47
89 éve született....
Ahmadou Kourouma (Boundiali, 1927. november 24. - Lyon, 2003. december 11.) elefántcsontparti író, a francia nyelvű afrikai irodalom kiemelkedő alakja.


Egy ismert malinke család legidősebb fiaként Ahmadou Kourouma 1927-ben született az akkor még francia fennhatóság alá tartozó Elefántcsontparton. Hétéves korától a helyi szokásoknak megfelelően nagybátyja nevelte, aki beíratta a boundialii francia iskolába. Felsőfokú tanulmányait Maliban, Bamakóban végezte. 1950 és 1954 között, míg szülőhazája francia fennhatóság alá tartozott, francia katonai küldetésekben vett részt Indokínában, melyek után visszatért Franciaországba, hogy matematikai tanulmányokat folytasson Lyonban.

Kourouma az ország 1960-as függetlenné válása után tért vissza Elefántcsontpartra, ahol hamar összetűzésbe került a hatalommal, miután megkérdőjelezte Félix Houphouët-Boigny kormányának törvényességét. Rövid
gabfe, 2016. november 24. csütörtök, 14:54
Rio 2016 - Eliud Kipchoge maratonon ért a csúcsra
A játékok hagyományainak megfelelően az atlétikai versenyekből a klasszikus, 42,195 kilométeres utcai viadal maradt egyedüli számként az utolsó napra, a sportág és az olimpia egyfajta koronájaként.

A riói időjárás nem volt tekintettel az óriási, 155 fős mezőnyre, köztük Csere Gáspárra és Józsa Gáborra, ugyanis barátságtalan körülmények fogadták a futókat, a helyi idő szerint 9.30-as rajt idején zuhogott az eső a városban.

A start után a szokásoknak megfelelően kialakult egy nagyobb vezető boly, amely még 30 kilométernél is legalább tízfős volt, a legjobbak versenye viszont ekkor kezdődött igazán. Öt kilométerrel később már csak ketten tartották a lépést a 31 éves kora ellenére szinte veteránnak nevezhető kenyai Kipchogéval, aki 2004-ben olimpiai bronz-, 2008-ban pedig ezüstérmes volt 5000 méteren, korábbi kedvenc távján, aminek 2003-ban, mindössze 18 évesen a világbajnoka lett.

A kenyai versenyzővel az etióp Feyisa Lilesa és az amerikai Galen Rupp futott 35 kilométernél. Kipchoge azonban
velemenyezd, 2016. augusztus 21. vasárnap, 17:22
Pünkösd
s hálálkodással szavaltatnak el, vagy egyhangúan dudolgatnak, minek ismétlődő zárversei visszhangoztatása közt az egész csoport eljárja a kör- vagy tipegőtáncot" (Ipolyi 1854: 303). A 20. században a pünkösdi király- és királynéválasztás már csak a gyerekek, kisebb lányok körében volt ismert. Ipolyi Arnold a múlt század közepén a leány és legény, valamint a gyerekek pünkösdi szokásának együttes meglétéről írt.

PÜNKÖSDI KIRÁLYNÉJÁRÁS, PÜNKÖSDÖLÉS
A házról házra járó pünkösdi szokásoknak két típusa különíthető el a 20. századi adatok, leírások alapján: az Alföldön és Északkelet-Magyarországon elterjedt pünkösdölés változatai, valamint a dunántúli pünkösdi királynéjárás, mely sokfelé még az 1960-as években is élő népszokás volt.
Az alföldi típus a szereplők számának, elnevezésének az alapján ugyancsak több változatba sorolható. Egyes vidékeken pünkösdi királynő a központi szereplő, aki ruhájával, díszeivel is kivált a többiek közül, másutt a lakodalmas menet analógiájára menyasszony,
lenke1964, 2016. május 01. vasárnap, 19:14
Megszólítás
Adjuk meg a tiszteletet a helyi és nemzetközi szokásoknak megfelelően. Bizonyos hivatali beosztásoktól felfelé, mindenkit a hivatali rangján kell megszólítani. Pl. elnök úr, polgármester asszony, nagykövet úr, miniszter asszony stb.

Bánjunk óvatosan a Néni és Bácsi megszólítással. Az idősebb ügyfelekkel való szóbeli érintkezéskor ez lehet figyelmes, udvarias kifejezés, de nem mindenki érzi megtisztelőnek, ha a korára utalnak ezzel a megszólítással.

A megszólításnak van egy társadalmilag elismert rangja. Az Ön kifejezés, amely udvarias és megkülönböztetett tiszteletet fejez ki.

A maga egy köznapi formula. Használatos, nincs benne sértés, bár nem kifejezetten udvarias. A Maga a hivatalok, hatóságok mindennapi ügyfélforgalmában gyakorlattá vált és ma általában a megszólítás udvariasságot nélkülöző, tiszteletlenséget még nem tartalmazó, szinte semleges formája.

Nem árt tudni, hogy a magyar nyelvben eleinte lenézést, lekezelést fejezett ki.

A tegezés a
lenke1964, 2016. április 09. szombat, 20:46
Farsang 2. Rész
módjára pokrócot feszített ki. Aki engedte a hamvazást, annak csak egy keresztet rajzoltak a homlokára, aki ellenkezett, annak az egész arcát bekenték. A házaknál tojást, kolbászt csentek el.
Kedveltek voltak a különféle állatmaszkok, medve, ló, kecske, gólya és mások. Többnyire a fonóházakat keresték fel. A medvét táncoltatták, a gólya a lányokat próbálta csipkedni, a kecskére alkudoztak. A néma jelenetektől, a pantomimszerű játéktól a párbeszédes formákig sokféle változata élt e dramatikus szokásoknak. A farsangi állatmaszkos alakoskodókról Ujváry Zoltán fejezete bővebben szól, itt csak néhány példát említünk.
A Drávaszögben a házakat felkereső maszkos alakok között ökör és medve is szerepelt. Várdarócon húshagyókedden a ,,kakasok" jártak. Négy-öt fiú rossz ruhába öltözött, az arcukra kakasmaszkot tettek. Úgy ugráltak a lányokra, mint a kakas a tyúkra. Jutalmuk tojás volt, amit kosarakba gyűjtöttek. E szokásban is jól tükröződnek a termékenységvarázslás nyomai. Kalotaszegen a
chillik, 2016. február 04. csütörtök, 05:33
1/5
Képek, videók
4756-kun-hagyomanyok-n apj
isti53
2013. május 06. hétfő, 05:40
Hagyomanyok örzése.JPG
kmmmarika
2011. január 24. hétfő, 16:23
Hagyomanyok 2.JPG
kmmmarika
2011. január 24. hétfő, 16:23
Hagyományok gondozásában.
csalogany13
2010. július 26. hétfő, 09:36
hagyomanyok_haza.jpg
zoltan_szucs
2009. szeptember 08. kedd, 21:26
5 Ekem Busójárásról H 02
lovaszmarika
2012. szeptember 20. csütörtök, 13:46
busójárásról.JPG
bartokiovi
2011. február 26. szombat, 19:53
Március 15.
furaila
2019. március 15. péntek, 22:17
márciusi ünnep0315_3.jpg
maroka
2019. március 15. péntek, 11:14
márciusi ünnep0315_2.jpg
maroka
2019. március 15. péntek, 11:13
márciusi ünnep0315.jpg
maroka
2019. március 15. péntek, 11:11
Március 15
eva6
2019. március 15. péntek, 07:37
március15_0312.jpg
maroka
2019. március 12. kedd, 10:22
Vidám Szüret - Március
dandej
2019. február 28. csütörtök, 11:11
8március.jpg
bnedora
2018. november 30. péntek, 13:55
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.