Belépés
2020. július 09. csütörtök | 28. hét | 191. nap | 01:09 | Lukrécia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Elítélték Richard von Weizsäcker néhai német államfő fiának gyilkosát
belgyógyász-gasztroenterológus főorvosa volt. Az 59 éves orvost tavaly novemberben érte a halál egy nyilvános ismeretterjesztő előadása közben, kórházának egyik rendezvénytermében. Támadója a pulpitushoz lépett, és több késszúrással megölte. Az 57 éves férfi a bíróságon kijelentette, hogy nem bánta meg tettét, amelyet nem valamilyen betegség, hanem politikai meggyőződés indíttatott.

A gyilkosságot azzal indokolta, hogy az áldozat elhunyt apját, Richard von Weizsäckert a Boehringer nevű vegyipari társaságnál a hatvanas években betöltött vezető tisztsége révén felelősség terheli azért, hogy a cég alapanyagot szállított az Agent Orange elnevezésű gyomirtó szerhez, amelyet az amerikai hadsereg több millió ember halálát okozó fegyverként használt a vietnami háborúban.

Richard von Weizsäcker 2015-ben, 94 éves korában hunyt el. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa a Német Szövetségi Köztársaság hatodik államfője volt, 1984 és 1994 között töltötte be a tisztséget.

Elsősorban a második
velemenyezd, 2020. július 08. szerda, 17:33
Díjat ad a hódmezővásárhelyi önkormányzat a korrupciót bizonyító állampolgároknak
megelőzése kiemelt feladat, az államnak és az önkormányzatoknak kötelessége fellépni ellene".

Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom - Tiszta Vásárhelyért Egyesület) polgármester az előterjesztés vitájában elmondta, nemcsak a korrupció, hanem például a hétvégente a mártélyi üdülőterületen tapasztalható vandalizmus, vagy az illegális szemétlerakás és a mérgező hulladékégetés ellen is szeretnének így fellépni.

Benkő Zsolt (Fidesz-KDNP) "felháborítónak, szégyenletesnek, az ötvenes, hatvanas évek besúgóit, spiclijeit, kellemetlen és tragikus éveit idézőnek" nevezte az előterjesztést, amivel szerinte a város évtizedeket lépne vissza, és negatívan hatna az ott élőkre. Hozzátette, az önkormányzatnak most is vannak eszközei, ezért fejlesztették éveken át a térfigyelő kamerarendszert.

Erre a városvezető úgy reagált, a Fidesz a házmesterpárt, fideszes polgármesterek tesznek feljelentést saját polgáraik ellen kommentek miatt, és hiába ígérte, a Fidesz nem számoltatta el a tíz évvel ezelőtti
velemenyezd, 2020. június 25. csütörtök, 13:21
Elhunyt Bálint gazda 100 éves korában
azok után sem lelt nyugalomra, hogy szerencsésen hazatért a családi birtokukra, a kommunista rezsim ugyanis azzal fenyegette meg, hogy internálják, és végül az összes földjét elkobozták. 1949-ben szerezte meg második diplomáját a Magyar Agrártudományi Egyetemen, ahol mezőgazdasági mérnökként végzett.Ezt követően néhány évig a Földművelésügyi Minisztériumban dolgozott, majd onnan egy évre a Kertészeti Kutatóintézetbe került. Az ötvenes évek második felében a Mányi Állami Gazdaság főagronómusa volt, a hatvanas évek elején pedig a Fejér Megyei Állami Gazdaságok Igazgatóságának főkertészeként dolgozott.Újságírói pályafutása a hatvanas évek végén kezdődött. 1969 és 1981 között a Kertészet és Szőlészet főszerkesztőjeként dolgozott, emellett szerkesztette a Kertgazdaságot, a Kerti kalendáriumot és a Kertbarát Magazint is.
1981-ben nyugdíjazták, de ugyanebben az évben a Magyar Televízió munkatársa lett. 2009-ig láthattuk az Ablakban, 1991 és 2000 között a Gazdaképző című műsor főszerkesztőjeként dolgozott.
maroka, 2020. június 21. vasárnap, 22:37
A koszovói albánok függetlenségi harcát bemutató múzeum lett egy pristinai börtön
Koszovó 1999. április 13-át tartja a szerb elnyomás alóli felszabadulása napjának, ekkor kezdődött meg a szerbek elűzése a helyi albánok által saját területüknek tartott térségből. Koszovót a szerbek kultúrájuk és vallásuk bölcsőjének tartják, a térségben azonban már csak alig százezer szerb él, éppen 1999-ben kezdődött meg nagymértékű elvándorlásuk.

A NATO 1999. március 24-én indított légicsapás-sorozatot Jugoszlávia ellen. A támadással vetettek véget Slobodan Milosevic jugoszláv elnök koszovói albánok ellen folytatott erőszakkampányának. A Szerbiából és Montenegróból álló országot 78 napig bombázták, a hadművelet legfőbb célja az volt, hogy elkerüljék a humanitárius katasztrófát Koszovóban, ahol a szerbek súlyos etnikai tisztogatást kezdtek a tartomány albán lakossága körében.

Koszovó végül 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. Koszovó
velemenyezd, 2020. június 13. szombat, 09:50
Steve McQueen a cannes-i válogatásba bekerült filmjeit George Floyd emlékének ajánlotta
embernek dedikálja, akár az Egyesült Államokban, akár Nagy-Britanniában, akár máshol éltek. A Lovers Rock és a Mangrove a BBC által rendelt öt filmből álló Small Axe-antológiába készült.

A Variety.com tudósítása szerint szerdán a Star Wars-sztár, John Boyega is felszólalt a rendőri erőszak áldozatává vált George Floyd halála miatt Amerika-szerte ismét fellángoló Black Lives Matter-mozgalom egy tüntetésén a londoni Hyde Parkban. Boyega is szerepelt a Small Axe-antológia egy filmjében. Az antológia a hatvanas évektől a nyolcvanas évek közepéig a londoni afrikai-karibi fekete közösség életét dolgozza fel. A cím, Small Axe (Kis fejsze) egy afrikai mondásra utal: "Ha te egy nagy fa vagy, mi vagyunk a kis fejsze".

Bár a BBC eredetileg öt egyórás epizódot rendelt, a sorozat részeit végül játékfilm hosszúságúra bővítették, így nevezni lehetett azokat a cannes-i filmfesztiválra. A sorozat darabjait még idén levetíti a BBC One, és elérhetők lesznek az angol iPlayer szolgáltatással is.

A Mangrove című
velemenyezd, 2020. június 04. csütörtök, 11:31
Az ősi izraeliek valószínűleg használtak kannabiszt a vallási szertartásaikon
teterahidrokannabinol (THC), cannabidiol (CBD) és cannabinol (CBN), valamint az állati trágyamaradványok és zsiradékok elegye. Az állati ürüléket és az állati zsiradékot összekeverhették, és együtt füstölhették a kannabiszgyantával.

A másik, nagyobbik oltáron tömjénre bukkantak, ami a Biblia korának egyik ismert füstölőszere, de eddig még soha nem azonosították régészeti maradványokban a Földközi-tenger vidékén.

A mai izraeli Arad várostól néhány kilométerre található Tel Arad erődítményét már a hatvanas évek elején kutatta és feltárta Jochanan Aharoni, a Jeruzsálemi Héber Egyetem régésze. Az ásatások során az i.e. 9. századtól i.e. 6. század elejéig fennálló erődítményeket találtak, amelyek Júda királyságának déli határát őrizték még mielőtt a babiloniak meghódították Jeruzsálemet, és elpusztították az első Szentélyt.

Az oltárokon talált anyagokat már akkor elküldték a Héber Egyetem biokémiai tanszékére, de csak a közelmúltban elvégzett újraelemzésénél azonosították a kannabiszt. Az állati
velemenyezd, 2020. május 31. vasárnap, 10:01
A Metro ötven éve rögzítette az első magyar koncertlemezt
A Metro (korábban Zenith) a hatvanas évek legelejétől működött, az évtized második felében az Illés és az Omega mellett a legnépszerűbb magyar beatzenekar volt. Az együttes 1961-től játszott a fővárosi Metro Klubban (ez lett a névadó), amely 1966-ban költözött a Dohány utca 22-24. alá, az egykori Árkád Bazár épületébe.

"Ezerkétszáz Metro Klub-tagsági igazolványt adtak ki, de a koncertterembe csak ötszázan fértek be. Minden héten szombaton és vasárnap játszottunk ott, általában szünetekkel négyszer negyvenöt percet. Éveken át, folyamatosan telt házzal" - mondta Zorán.

1965-től a Sztevanovity fivérek, Zorán (ének, gitár) és Dusán (ritmusgitár) mellett Schöck Ottó (billentyűs hangszerek), Frenreisz Károly (ének, basszusgitár, szaxofon) és Brunner Győző (dob) alkotta a Metro klasszikus felállását. 1967-68-ban, amíg Frenreisz és Brunner Nyugat-Európában "vendéglátózott", Rédey Gábor és Veszelinov András helyettesítette őket.

"Korábban elsősorban a kor angol nyelvű beatslágerei voltak
velemenyezd, 2020. május 30. szombat, 17:02
Elhunyt Little Richard, a rock and roll úttörője
billentyűket, üvöltötte dalait. Két éven át teltházas turnék, filmek követték egymást, amihez csak nyúlt, sláger lett. E korszakának terméke a Good Golly Miss Molly, a Lucille, a Long Tall Sally, a Ready Teddy, a Baby Face.

Little Richard 1957-ben váratlanul megtért, megtagadta homoszexualitását és egy turné közben otthagyta a show-bizniszt. Évekig prédikátorként szolgált a Hetednapi Adventista Egyházban, a zenével nem szakított, de csak gospelt énekelt, természetesen lényegesen kisebb sikerrel. A hatvanas évek közepén tért vissza régi műfajához, azóta egymás mellett futnak gospel- és rockfelvételei. Ekkor azonban már nem ünnepelték, változott a zene és a közönség ízlése is. Richard turnézott a Rolling Stonesszal, zenekarának gitárosa pedig Jimi Hendrix volt.

Az érdeklődést a nosztalgiahullám keltette fel ismét iránta. 1972-ben a Wembley-stadionban adott nagysikerű koncertet, fellépett Bill Clinton elnöki beiktatásán, az atlantai olimpia záróünnepélyén, és 1986-ban az első körben került be a rock
velemenyezd, 2020. május 09. szombat, 18:03
Föld napja
Orbán Ottó: Földanyánk

A technikát, mint nászt a szűz menyasszony,
kívántuk is meg féltük is. Hatvanas évek.
Vonzó rögeszme, hogy a birtoklás mindent megold.
Keserves megtanulni, hogy a nincsek történelme is
történelem: a rozmárforma kontinens
fölmerül az időből, tátott szájából kiáll
a szegénység roppant agyara, bőrén
sós vízként le k.csorgó faluk. És reng a partvidék,
és beomlik az aládúcolt templomboltozat.
Küldözhetjük alóla lírai üzeneteinket.
Kinek? Mindenki vágya a jövő.
Csak legyen módja visszaemlékezni,
,,Kigömbölyödtem", mondja majd a Föld
a csodavárás és a rettegés e tobzódó koráról.
liliana01, 2020. április 22. szerda, 07:17
Elhunyt Lee Konitz amerikai dzsessz-szaxofonos
Lee Konitz utolsóként távozott azon zenészek közül, akik szerepeltek Miles Davis hetven évvel ezelőtti kultikus albumán, a Birth of the Cool-on. Halálhírét, annak okát fia, Josh Konitz erősítette meg - írta csütörtökön a www.billboard.com.

Konitz 1927-ben született Chicagóban, előbb klarinéton tanult játszani, majd átváltott az alt szaxofonra, amelynek mesterévé vált. Kezdetben a Claude Thornhill Orchestrában, illetve Stan Kenton zenekarában játszott, dolgozott Lennie Tristanóval, Warne Marsh-sal, Charles Mingusszal, Bud Powellel, Bill Evansszel. 1950 márciusában ott volt Miles Davis kilenctagú formációjában, amikor a Capitol New York-i stúdiójában a Birth of the Cool című albumot rögzítették. A lemez a poszt-bebop védjegyévé vált.

A szaxofonos hét évtizedes pályafutása során olyan világhírű dzsesszkiadók lemezein fújt, mint az Atlantic, a Prestige, a Polydor és a Verve. Életrajzírója, Andy Hamilton szerint az egyik utolsó aktív zenész volt, aki mind a három Birdland klubban játszott New
velemenyezd, 2020. április 16. csütörtök, 09:41
A flamingók erős barátságokat kötnek egymással
társadalomban élnek. Hosszú távú barátságokat kötnek a laza, alkalmi kapcsolatok helyett" - fejtette ki Paul Rose, az Exeteri Egyetem tudósa.

Hozzátette: a flamingóknál nem csak arról van szó, hogy társat keresnek, és azzal időznek. Az egymással párosodó flamingók bizonyos időt együtt töltenek, de számos további kapcsolatuk is van. Megfigyelték, hogy nőstény vagy hím flamingók kettesével, hármasával vagy négyesben is rendszeresen töltik együtt az időt.

"A flamingók hosszú életűek, néhány példány már a hatvanas évek óta él a Slimbridge-ben, és a kutatásunk szerint barátságaik stabilan megmaradnak hosszú évek után is" - emelte ki a tanulmány.

A kutatók szerint a flamingók, akár az emberek, különböző okokból alakítanak ki barátságokat, barátságaik hosszú idotartama arra utal, hogy az természetben való túlélésük szempontjából is fontos.

Rose elmondta, hogy a tanulmány eredményei segíthetik a fogságban tartott flamingók gondozását. A tudós szerint nagyon fontos, hogy a flamingók egyik
velemenyezd, 2020. április 14. kedd, 13:21
Krónika 4. rész (Budapest-Belgrád vasútvonal, üvegházhatású gázok)
dolgozó cégeket és szervezeteket az adatszolgáltatásra, az adatokat pedig 2020-tól egy olyan táblázatban kéri be, ami összehasonlíthatóvá teszi azokat - ismertette a javaslatot.

A Jobbik támogatja az indítványt

Balczó Zoltán (Jobbik) azt mondta, hogy egy tonna kerozin elégetésekor 3,1 tonna szén-dioxid keletkezik. Az iparág éves kibocsátása 800 millió tonna szén-dioxid, ami a globális kibocsátás két, százalékát jelenti, de Magyarország éves kibocsátásának a 14-szerese - tette hozzá.

A hatvanas évekhez képest az utaskilométerekre számolt kibocsátás 80 százalékkal csökkent - hangsúlyozta, hozzátéve: a Jobbik támogatja az indítványt.

KDNP: a javaslat üzenete pozitív

Aradszki András (KDNP) is megemlítette, hogy egy uniós szabályozásból fakadó jogharmonizációs előterjesztést tárgyal a parlament. Az indítvány technikai értelemben egy új fájlformátum használatát vezeti be és előírja a tagállamok számára a jelentéstételi kötelezettséget - közölte.

Emlékeztetett arra, hogy Európában
velemenyezd, 2020. április 08. szerda, 15:42
1/178
Képek, videók
Elitéltek...
furaila
2012. július 26. csütörtök, 22:44
Ítéletek, elitéltek...
furaila
2012. július 26. csütörtök, 22:40
Ismeretterjesztés
zoldkaszino
2011. január 17. hétfő, 05:35
ismeretterjeszt
kekzokni
2008. augusztus 06. szerda, 23:27
pulpitus szikla (norvégia
lacipecsenye
2012. április 04. szerda, 19:44
Oh pulpitusa.JPG
katicacska
2011. szeptember 18. vasárnap, 13:57
pulpitus.JPG
kacskaringo
2007. július 10. kedd, 03:36
Mikor kijelented.
narcisz56
2012. augusztus 02. csütörtök, 21:13
Megúszni Egy Gyilkosságot
rambobby
2007. május 07. hétfő, 07:27
Sortűz áldozatok 1.
azenujsagom
2019. július 14. vasárnap, 07:40
véres csütörtök áldozatok
menusgabor
2018. október 27. szombat, 20:31
A leghasztalanabb áldozat
chillik
2016. október 13. csütörtök, 04:51
Vér ös áldozat 01.jpg
chillik
2016. október 11. kedd, 05:14
Vér ös áldozat 02.jpg
chillik
2016. október 11. kedd, 05:13
Ne légy áldozat
sacimama
2016. március 22. kedd, 11:57
Címkék
globális kibocsátás, Agent Orange, cannes-i filmfesztiválra, Elítélték Richard, tagállamok számára, szerb elnyomás, Rolling Stonesszal, Bill Clinton, turné közben, mérgező hulladékégetés, Földművelésügyi Minisztériumban, helyi albánok, pulpitushoz lépett, Hyde Parkban, Aradszki András, Veszelinov András,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.