Belépés
2018. december 11. kedd | 50. hét | 345. nap | 10:49 | Árpád
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Jövőre is fellép Zorán a Papp László Budapest Sportarénában
Sztevanovity Zorán koncertsorozata ezen a helyen 1992-ben, még a Budapest Sportcsarnokban kezdődött; legutóbb tavaly februárban lépett fel az arénában.

A 76 éves Kossuth-díjas előadóművész a Metro együttes frontembereként a hatvanas években lett országosan ismert, szólókarrierje 1976-ban indult, azóta dolgozik együtt Presser Gábor zeneszerzővel. Szövegeit testvére, Dusán írja. Eddig tizennégy stúdióalbumot készített; legutóbbi, Körtánc - Kóló című munkája hat évvel ezelőtt jelent meg. A 2014-ben kiadott duettlemezen több, korábban kiadatlan dal szerepelt.

Zorán zenekara hosszú évek óta szinte állandó, néhány hete a Budapest Kongresszusi Központban Horváth Kornél játszott ütőhangszereken, Sipeki Zoltán gitározott, Lattmann Béla basszusgitározott, Gyenge Lajos dobolt, Gátos Iván billentyűzött, Csányi István szaxofonozott, Óvári Éva, Kabelács Rita és Péter Barbara pedig vokálozott.
velemenyezd, 2018. december 02. vasárnap, 08:10
Bob Dylan és Neil Young jövőre együtt a londoni Hyde Parkban
A szervezők egyelőre nem közölték, milyen sorrendben fognak színpadra lépni, de az biztos, hogy Dylan és Young lesz a londoni fesztivál két fő attrakciója - adta hírül kedden a bbc.com.

A 77 éves Bob Dylan és a 73 esztendős Neil Young már az elmúlt évtizedekben is zenélt egy színpadon, először 1976-ban, amikor a legendás Band búcsúkoncertjén játszottak San Franciscóban.

A két előadó olykor dalaiban is említést tett a másikról és nagy tisztelője egymásnak. Neil Young 2005-ben a Time magazinnak adott interjúban úgy fogalmazott, ő maga csak egy tanuló Bob Dylanhez képest, és soha nem lesz olyan: "Ő a mester. Ha bárki más szeretnék lenni, őt választanám". Dylan 2007-ben a Rolling Stone magazinnak mondta azt, hogy nagyra tartja Neil Young őszinte stílusát, istenáldotta tehetségét. "Az ő hangja és énekdallamai mindenen áthallanak, amit csak csinál. Senki sincs az ő szintjén".

A 2016-ban irodalmi Nobel-díjat kapott Bob Dylan tavaly nyáron turnézott legutóbb Nagy-Britanniában, Neil Young két
velemenyezd, 2018. november 27. kedd, 11:28
Buda Ferenc költő kapta az idei Ratkó-díjat
lírai világ megalkotásáért" vehette át a Ratkó József szellemi és művészi teljesítménye emlékére alapított díjat Karádi Zsolttól, az alapítvány megbízott elnökétől és Seszták Oszkártól, a megyei közgyűlés elnökétől.

Buda Ferenc 1936. november 3-án született Debrecenben, egyetemi tanulmányait a Kossuth Lajos Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar nyelv- és irodalom szakán végezte. Az 1956-os forradalom után írt versei közül három a hatóság kezébe került, emiatt egy év börtönre ítélték. A hatvanas években tagja volt a Hetek nevű költői csoportosulásnak, 1970-1986 között a Bács-Kiskun Megyei Levéltár munkatársa volt. 1986-tól a Forrás főmunkatársa, a Digitális Irodalmi Akadémia 2013-ban választotta tagjai közé.

Gazdag lírai költészetéért, a népköltészet és a modern líra hagyományait ötvöző formai megoldásaiért, műfordítói tevékenységéért 2005-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. 2014-ben egész életműve elismeréseként a nemzet művésze lett. A Magyar Művészeti Akadémia rendes
velemenyezd, 2018. november 26. hétfő, 23:42
Sydney-ben épült, még a hatvanas években a Szent Erzsébet ..
Sydney-ben épült, még a hatvanas években a Szent Erzsébet Otthon!! Itt jelenleg is több mint száz idős testvérünk talált otthonra!! Szondi Jenő atyával ezen a szép vasárnapon megtartottuk a Szent Erzsébet búcsút, melyre Istennek hála nagyon sok magyar testvérünk eljött!! Az elmélkedésben adott volt a hasonlat, hisz Jézus a mennyek országát, Erzsébet akárcsak az itt élő emberek a szülőföldjüket hagyták hátra!! Arra biztattam a testvéreimet, hogy ők is ugyanolyan lendülettel, nagy erőbedobással imádják a mennyei Atyát, és szeressék a testvéreiket amint Szent Erzsébet tette! Ha már lúd, akkor legyen kövér!! Ha már ilyen messze eljöttek, akkor szenteljék meg Szent Erzsébet példájára az itt élő embereket!!
A szentmise után zenés, vidám, jókedvű "majális" volt, nem kell ezen csodálkozni, hisz itt december elseje hivatalosan a nyár első napja!! A messziről jött, sok - sok jókedvű ember mindenféle búcsúfiát vásárolhatott, de volt itt finom hurka, pörkölt, lángos, de még töltelékes káposzta is!! Jó volt a nagy
maroka, 2018. november 18. vasárnap, 13:31
Szuhanics Albert Hatvan évesen
Szuhanics Albert
Hatvan évesen

Hatvan évnek súlya nyomja vállam,
húszat töltök, nem újdonság nálam,
harmadik ez húsz évből a sorban,
az is rég volt, mikor negyven voltam!

Már hatvan év szállt el fejem felett,
hajam őszül, de kezem nem remeg,
én megteszem, amit csak tehetek,
mégis érzem, tán erőm kevesebb...

A hatvanas éveim taposom,
hogy itt tartok, ámulok magamon,
mert a szívem, a lelkem fiatal,
mint a zöld lomb, ha jő egy zivatar.

Reggel, mikor a tükörbe nézek,
bizony látom, hogy szállnak az évek
fölöttem is, hisz nem az néz vissza,
ki ifjú volt, s olyan naiv, tiszta.

Bölcsebb lettem, mert ki él, tapasztal,
s az esze is hosszabb pár arasszal,
de mindenkor jó újra remélni,
s szeretetben, békességben élni...
bongyi53, 2018. november 16. péntek, 16:21
Szép napot mindenkinek!
1939.-1983.)
Gyermekek: Illyés Mária


A nő, aki életemnek a gyökérzete lett, akinek birtoklásáért ma is küzdök, nekem gyermeket adott... Ez a nő főz rám, ő foltozza a fehérneműmet, ő intézi a gépírást, a levelezésem. Nincs olyan vágyam, amit ne teljesítene.
Az egyetlen nő, akinek keresztnevét nem írhatom versbe.

1962. június Nem lehet véletlen, hogy éppen a hatvanas évek elejétől kezdve Illyés Gyula naplójában is megsokasodtak az előző - válságba jutott - házasságára és új szerelmére vonatkozó bejegyzések. ,,Flórába az első pillantásra olyan szerelmes lettem, hogy nem megforrósodott, hanem megfagyott a szívem.Nős voltam ugyanis.

A pillantás előtt is már ismertem. De csak a hangjáról, s az is megejtett. Mert úgy történt, hogy sötétben találkoztunk.

Feleségem unokanővérével
kirscha, 2018. november 02. péntek, 08:28
A Pharoah Sanders Quartet november 1-jén a MoMSportban lép fel
A 78 esztendős, Grammy-díjas Pharoah Sanders a szintén szaxofonos John Coltrane holdudvarának zenészeként vált világszerte ismertté. Játéka egyedülálló, erőteljes, lenyűgöző virtuozitás jellemzi. Stílusának folyamatos megújításával az improvizáció egyik karizmatikus mestere - olvasható a szervező Get Closer Concerts ajánlójában.

Pharoah Sanders játékát olyan Coltrane-lemezeken lehet hallani, mint az 1966-ban megjelent Ascension, Live at Village Vanguard Again és Meditations, vagy a már Coltrane halála után kiadott Expression (1967) és Om (1968). A két szaxofonos együttműködését a hagyományos dzsesszkoncepcióktól történő radikális távolságtartás, a lendület, az örvénylő, nyers hangzás, a gazdag és túlterhelt hangok, a spiritualitás, a kántálás, a rendszertelen struktúrák jellemezték. Sanders rengeteg erőt, a teljes személyiségét beletette ebbe a munkába.

Az amerikai tenorszaxofonos különböző zenei kontextusokban alkotott, köztük volt az R&B, a mainstream és a hard bop. Zenéjében megjelent a
velemenyezd, 2018. október 27. szombat, 16:01
Koncz Zsuzsa jövőre tizenkettedik alkalommal lép fel az Arénában
Az énekes Magyarország egyetlen olyan női előadója, aki ilyen sok nagyszabású koncertet adott. Koncz Zsuzsa 1992-től lép fel ezen a helyen, rendszeresen teltházas koncertjeit több DVD-n örökítették meg.

"Ezúttal mottója is van ennek a tizenkettedik találkozónak, mert az egy tucatról azt gondolom, ez már valami. Hozzáteszem, büszke vagyok, hogy idáig elértünk" - idézte Koncz Zsuzsát a mostani koncert szervezője, a Broadway Event MTI-hez eljuttatott közleménye.

A koncert címe, az Így volt szép Bródy János egyik dalának címe az énekesnő legutóbbi lemezéről, a tavaly megjelent Vadvilágról. "A múlt idő ezúttal nem lezárása vagy befejezése valaminek, inkább kifejezése annak, hogy a közönségemmel és a munkatársaimmal megtett eddigi közös utunkért hálás vagyok".

A jövő tavaszi koncerten - újabb dalai mellett - természetesen felcsendülnek Koncz Zsuzsa legnépszerűbb számai, köztük a Ha én rózsa volnék, az Ég és föld között, a Jöjj, kedvesem.

Koncz Zsuzsa pályafutása 1962-ben a Ki mit tud-on
velemenyezd, 2018. október 21. vasárnap, 13:31
Animációs filmklubot indít az MMA
hozzá. A széria az MMA előző két sorozatának (53 magyar film; 100 magyar dokumentumfilm) folytatása; a szervező a Dunatáj Alapítvány.

A vetítések hétfőnként lesznek a Premier Kultcaféban. Az október 8-i első alkalommal Szalay Péter Pannónia Anno című filmjét láthatják a nézők, egy hétre rá Jankovics Marcell János vitéze, október 22-én Dargay Attila Lúdas Matyija lesz műsoron.

"A mozi csodája nem veszhet el. Amikor a Nepp Józseffel és Dargay Attilával közösen készített Gusztáv-sorozatunk a hatvanas években elindult, hatalmas sikert aratott a mozikban mint kísérőfilm. A Gusztáv nemzetközi sikere alapozta meg, hogy később egészestés animációs filmeket csinálhattunk" - idézte fel Jankovics Marcell a sajtótájékoztatón.

Decemberig mások mellett Macskássy Gyula (látható lesz tőle például A ceruza és a radír), Kovásznai György (Habfürdő), Reisenbüchler Sándor (A Nap és a Hold elrablása), Gémes József (Daliás idők), Foky Ottó (Így lövünk mi), Cakó Ferenc (Petőfi '73), Varga Csaba (Hajnali tánc)
velemenyezd, 2018. október 08. hétfő, 13:12
Érdekesség
1934-ben született Paul Ekman édesanyja depresszió miatt öngyilkos lett, a fiú pedig arra tette fel életét, hogy feltérképezze az emberi elme titkait, doktori disszertációját is a depressziós emberekről írta. Főleg a nonverbális kommunikáció, a testbeszéd és a kézmozdulatok érdekelték, és azzal a megközelítéssel dolgozott, hogy nem az abnormális, hanem a normális viselkedést kell alaposabban vizsgálni. Ennek kapcsán jutott el odáig, hogy megkeresse az alapvető, közös emberi érzelmek eredetét.

A hatvanas években Margaret Mead kultúrantropológus is jelentős felfedezéseket tett, ő azt vizsgálta, mennyire különbözően fejezik ki érzelmeiket az eltérő kultúrák, és hogy az érzelmeket nem univerzálisan, nem egyformán fejezzük ki. Mead arra talált bizonyítékot, hogy az érzelmek és más szociális jelenségek kulturálisan konstruáltak, az arckifejezések erősen kultúrafüggőek. Ekman ezzel nem értett egyet, ő inkább Darwin azon elképzelését osztotta, hogy az emberek univerzális érzelmeket fejlesztettek ki, és
kirscha, 2018. október 02. kedd, 21:34
Kedvencek kottagyűjtemény
Kedvencek kottagyűjtemény
Szerző: Kohut KatalinDátum: 2008. május 14. 22:25

A hatvanas években tanultam gitározni és furulyázni. Most nosztalgiázom, emlékezem a lepengetve megtanult dalokra, slágerekre. Kottáim konc martalékokká váltak.

Nem volt könnyű elkezdenem. Már csak magamban dúdolhatok, a hangom három éve teljesen elment. Pedig valamikor még házi munka végzése közben is énekeltem. Úgy könnyebb volt a monotonságot elviselni.
Hangom három oktávos volt, így minden szólamot megtanultam.
Gitárból zenei kísérettel énekelve vizsgáztam egy klasszikus korú kék német kotta anyagát megtanulva.
Végig énekeltem ballagás után . amikor dolgozni üldöztek gimnázium helyett - a szőrös kabátok varrását, kézzel vágását, mely nyomában hatalmas bütyök maradt a hüvelykujjam tövén. Azt mondták: egész nap be nem áll a szám.
Az összes operettet, népdalt, slágert ismertem, a kotta volt az egyetlen ajándék, amit tudtam értékelni, aminek örültem.
�--römöm ürömre
kohlinka, 2018. szeptember 26. szerda, 16:30
Elhunyt a börtönben egy húsz évre elítélt volt román kommunista munkatábor-parancsnok
A politikai foglyokkal való kegyetlen és embertelen bánásmód miatt elítélt Ficior a jilavai börtönkórházban hunyt el szerdán. A volt táborparancsnokot 103 ember halála miatt találta felelősnek a román legfelsőbb bíróság.

Ficior a hatvanas évek elején a Duna-deltában felállított peripravai munkatábort vezette, ahol főleg a rendszer által ellenforradalmároknak minősített elítélteket, közöttük erdélyi ötvenhatosokat tartottak fogva, például Páskándi Géza írót, Páll Lajos festőművészt, Dávid Gyula irodalomtörténészt.

A peripravai munkatábor célja a foglyok megsemmisítése volt. Az embertelen körülmények, rendszeres verések, az ivóvíz, élelem és orvosi ellátás hiánya miatt 103 fogoly halt meg Ficior parancsnoksága alatt.

A Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER) eddig több volt kommunista börtönparancsnok ellen tett feljelentést az ügyészségen, amely eljárást is indított. Eddig két esetben született jogerős ítélet. Ficior mellett a hírhedt Ramnicu
velemenyezd, 2018. szeptember 26. szerda, 14:38
1/171
Képek, videók
Papp László sportaréna.jp
farkas1945
2010. december 26. vasárnap, 22:25
Sportaréna.gif
eva6
2009. október 17. szombat, 07:58
Apja 1975-ben Mv-helyen.j
farkas1945
2012. szeptember 11. kedd, 12:23
Cseh Tamás A hatvanas éve
sarkadykati
2012. február 22. szerda, 04:23
Itt 1969-ben kiadott Abbe
farkas1945
2012. október 10. szerda, 12:07
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.