Belépés
2019. január 19. szombat | 3. hét | 19. nap | 22:43 | Sára, Márió
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Húshagyó kedd- Hamvazó szerda
http://www.naptarak.com/hushagyokedd-es-hamvazoszerda-februar-9-es -10

Húshagyókedd - február 9. A farsang utolsó napja. Ezen a napon esznek utoljára húst a nagyböjt kezdete előtt, mely Jézus 40 napos sivatagi böjtjére utal. Időpontja a húsvét napjától függ. A húshagyókedd a megelőző vasárnappal és a farsanghétfővel a farsang farkát (háromnapok, farsangháromnapok) alkotják. Ezt a napot Nagyváty baranyai faluban madzaghagyókeddként is ismerik, mely arra utal, hogy ezután már semmilyen élelem nem lóg az éléskamrában madzagon.

Hamvazószerda - február 10. A farsang utáni nagyböjt első napja. A korai középkorban a főbenjáró bűnöket elkövetők ezen a napon nyilvánosan mezítláb, zsákszerű ruhában vonultak be a templomba. Itt a püspök megszórta fejüket hamuval, kirótta a penitenciát, meghintette őket szenteltvízzel és kiutasította őket a templomból, végül nagycsütörtökön nyertek feloldozást.
A 10. századtól megáldották a hamut is, melyet az előző évi virágvasárnap barkájából
lovaszmarika, 2016. február 10. szerda, 17:24
Húshagyó kedd
Húshagyó kedd mozgó ünnep, a farsang utolsó napja.
Nevét onnan kapta, hogy régen a másnapján - hamvazó szerdán - kezdődő negyvennapos húsvéti böjti időszak teljes hústilalommal járt. Hamvazó szerda nevének eredete: az őskeresztények vezeklésként hamuval szórták be a fejüket. A XII. századtól általános egyházi szertartássá vált a hamvazkodás. A templomban azt a hamut használták erre a célra, amely az előző évi szentelt barka elégetésével keletkezett. Mise előtt a pap megszentelte a hamut, majd az eléje járuló hívek homlokát megjelölte vele. Közben a következő mondatot mondta: Emlékezzél meg ember, hogy porból lettél és porrá leszel. Húshagyókedden - húshagyatkor - igazi karneváli hangulat uralkodott.

A húshagyó kedd régiesen húshagyat, a farsang utolsó napja. Nevének eredete az olasz karnevál szó tükörfordításából ered, latinul carnem levare "húst elhagyni" kifejezésből származik.
A húsvét előtt ezen a napon szabadott utoljára húst enni.
Húshagyó kedd mozgóünnep, nem esik minden évben
klementinagidro, 2016. február 09. kedd, 12:22
Jelmezes felvonulással temetik a farsangot húshagyó kedden Kőszegen
A történelmi kisváros apraja és nagyja öltözik be immár tizenöt éves hagyományt követve farsang "farkán", jelmezekben mennek a diákok az iskolákba, így fogadják a betérőket a belvárosi boltokban és éttermekben, de még az önkormányzati hivatalban is - sorolta.

Hozzáfűzte: kedden délelőtt 10 óra előtt iskolások népesítik be Kőszeg főterét, ahol előbb kicsikmutatják be jelmezeiket, ezt követően pedig Réparetekmogyoró Társulat interaktív gyermekműsora szórakoztatja őket.

Délután három órakor indul a hagyományos farsangtemetés, melynek során a vidám-szomorú temetési menet végigmasírozik a belvároson, majd visszatér a főtérre, ahol egy nagyszabású utcabál veszi kezdetét, délután öt órakor pedig kihirdetik a jelmezverseny győztesét és elismerő díjat kap a legmókásabb munkahely is - közölte.

Természetesen húshagyó keddel Kőszegen is véget ér a vigasság, hiszen hamvazó szerdával kezdetét veszi a böjti időszak.
velemenyezd, 2016. február 08. hétfő, 15:32
Hushagyo kedd - Hamvazo szerda
A húshagyókedd a nagyböjt kezdetét megelőző utolsó nap a keresztény egyházi évben, azaz a hamvazószerda előtti nap. A név is a böjt kezdetére utal, azaz ezen a napon lehet utoljára húst fogyasztani. A világ számos pontján különféle ünnepségek és népszokások kapcsolódnak e naphoz, sok helyütt karneválnak vagy fesztiváloknak ad helyet.


http://minalunk.hu/leadkepek/500lead10657.jpg
borigit, 2016. február 08. hétfő, 10:59
A farsang története
A farsang a vígság azon időszakát jelzi, mely a húsvéti nagyböjtöt megelőzi. A Farsangot rendesen jan. 6-ától hamvazó szerdáig számítják. Velencében már István-napján (dec. 26.), Spanyolországban pedig Sebestyén-napkor (jan. 20.) kezdődik a Farsang, Rómában csakis a hamvazó szerdát megelőző 11 napot mondják Farsangnak. illetve karnevál-nak. Sok helyen a hamvazó szerdát megelőző héten tartják a voltaképpeni Farsangot, mely minálunk húshagyó kedden éri el befejező tetőpontját. A Farsang hazája Olaszország, manapság is az olasz, különösen a velencei Farsang vagy karnevál utolsó hete a leghíresebb népünnepek közé tartozik
Farsang ma

A farsang vízkeresztkor (január 6.) kezdődő és hamvazószerdáig (változó időpont) tartó, évszázadok óta évente megismétlődő ünnepsorozat, nagyon gazdag szokáshagyománnyal. Megelőzi a karácsonyi ünnepkör, és követi a húsvéti ünnepkör, pontosabban annak kezdete, a húsvétot megelőző 40
klementinagidro, 2016. február 03. szerda, 15:29
Farsang farka
kiválasztott leány bokrétáját farsangvasárnapon tűzték a kalapjukba a legények. Farsanghétfőt asszonyfarsangnak is nevezték, mert ekkor az asszonyok férfi módra ihattak, mulathattak. Húshagyókedd (volt) a farsangtemetés napja. ,,Madzaghagyókedd"-nek is hívták, mert ezen a napon kellett elfogyasztani a madzagon lógó ételeket (szalonna, sonka).

Régen ezen időn túl már nem volt szabad bálokat, mulatságokat szervezni, hiszen a keresztényvilágban elkezdődött a húsvét előtti nagyböjt ideje. Hamvazószerda a 40 napos böjt első napja. A katolikusok ettől a naptól kezdve húsvét vasárnapjáig nem ettek húst és zsírral készített ételeket. A húsvétig terjedő időszakban tilos a vigadalom, mulatozás, lakodalom, a keresztényeknek megtisztult testtel és lélekkel kell várniuk a közelgő ünnepet.

A torkos csütörtök egyesek szerint tévesen éledt újjá hamvazó szerdát követően, hisz ez régen a farsang farkát megelőző csütörtökre esett. Mások szerint a hamvazószerdát követő torkos vagy
koszegimarika, 2016. február 03. szerda, 09:59
Farsang
Vízkereszttől hamvazószerdáig tart a farsang, a bálok, lakomák, mulatságok, népünnepélyek időszaka. Vízkereszt a karácsonyi ünnepkör zárónapja és egyben a farsang kezdőnapja, hamvazószerda pedig már a nagyböjt kezdetét, a lemondások idejét jelzi.

Vízkereszt: a farsang kezdete

Vízkereszt napján (január 6.) három eseményt is ünnepelünk, mi nyugati keresztények. Háromkirályok napjának is hívjuk, mert hagyományaink szerint Gáspár, Menyhért és Boldizsár ezen a napon látogatta meg a kisded Jézust. Később ezen a napon keresztelte meg a Jordán folyóban Keresztelő Szent János Jézust, és ez az első csodatétel, a kánai menyegző napja is, amikor is a víz borrá változott.A vízkereszt kifejezésünk a víz megszenteléséből, megkereszteléséből ered, ugyanis ezen a napon a katolikus templomokban vizet szentelnek Jézus megkeresztelkedésének emlékére. A szenteltvizet a hívők hazaviszik/hazavitték, és rontás, betegség ellen
anitazs, 2016. február 02. kedd, 06:16
kocsmában1435
hosszú februári éjszakák, mikor a kihűlt szobában felébredünk a szél vinnyogására, dideregve ülünk fel az ágyban, meggyújtjuk a kislámpát, rágyújtunk, megnézzük az órát - korábban virrad már, de nincs sok öröm benne, mert nappal is a tél odvában kucorgunk, betegségek, csőrepedések, füstölgő kályhák, elvégezetlen irodalmi és reménytelen, kedvetlen emberi feladatok között, rongyokba és prémekbe bugyolálva -, lila körmeinkre lehelünk, s eszünkbe jut, hogy megint elmúlt egy farsang, az ablakon kocogtat a hamvazó szerda jeges ujja, az öröm elillant és öregszünk.
Így ülünk a februári hajnalban, kedvetlenül és lila körmökkel. Kamránk, melyet ősszel bölcsen megraktunk, kiürült már; a befőtteket és az oldalast megettük, a savanyú káposzta végére járunk. Ismerőseinket elviszi egy tüsszentés is e hetekben.
A nők lakkcsizmásan gázolnak az olvadó hólében, a szennyben
és latyakban, ormótlanul, cinóbervörös orral, mintegy csak jelezve - mütyürkével és pillantással - női jellegüket.
A könyvekre
nabob, 2016. február 02. kedd, 04:32
Farsang
Velencében már István-napján (dec. 26.), Spanyolországban pedig Sebestyén-napkor (jan. 20.) kezdődik a Farsang, Rómában csakis a hamvazó szerdát megelőző 11 napot mondják Farsangnak. illetve karneválnak. Sok helyen a hamvazó szerdát megelőző héten tartják a voltaképpeni Farsangot, mely minálunk húshagyó kedden éri el befejező tetőpontját a mohácsi busójárással. A Farsang hazája Olaszország, manapság is az olasz, különösen a velencei Farsang vagy karnevál utolsó hete a leghíresebb népünnepek közé tartozik.
klementinagidro, 2016. január 28. csütörtök, 19:00
A farsang azon időszak,
A farsang azon időszak, mely a húsvéti nagyböjtöt megelőzi. A farsangot rendesen január 6-ától hamvazó szerdáig számítják.

A farsang hazája Olaszország, manapság is az olasz, különösen a velencei karnevál az egyik leghíresebb népünnep.

A farsang vízkeresztkor (január 6.) kezdődő és hamvazószerdáig (változó időpont) tartó, évszázadok óta évente megismétlődő ünnepsorozat, nagyon gazdag szokáshagyománnyal. Megelőzi a karácsonyi ünnepkör, és követi a húsvéti ünnepkör, pontosabban annak kezdete, a húsvétot megelőző 40 napos böjt. A hagyományok szerint ez az önfeledt mulatozás, dús lakomák időszaka, amikor búcsúzunk a téltől és köszöntjük a tavaszt.

A tél és tavasz küzdelmét szimbolizáló, eredetileg pogány ünnepséget végül a keresztény egyház is elfogadta, és keresztény elemekkel ruházta fel. Bár a farsang hazája Olaszország, Magyarországon a német "fasching" szót vettünk át a karnevál
klementinagidro, 2016. január 28. csütörtök, 18:46
Drága barátnőm Zsóka szép üzenete!
Szia drága barátném , eljöttem hozzád szép napot kívánni neked ,tudod ma van
Hamvazó szerda napja, haragos ha van ,meg bocsájtást neki adva, és az idei
farsang ezzel bezárva ,mert mai nappal indul a 40 napos bőjt,húsvét előtt
lassan közeledünk a szép ünnep felé ,de ne siettessük,hanem minden napját
szeretetben éljük,meg szívedbe a szeretet lángja mindig nagyobb fénnyel
lángoljon ,és kívánom, hogy baráti szeretetünk soha el ne hagyjon,tápláljuk
,őrizzük mint egy arany kincset , így kívánok neked szép estét és csendes
éjszakát szép álmot hozzá és ,isten áldását,és angyalok gondoskodását, reátok

puszi
kannalidia, 2015. február 20. péntek, 19:38
Drága barátnőm Ágika szép üzenete!
Kedves Barátnőm!
Szeretettel üdvözöllek, kívánok Neked és szeretteidnek is kellemes szép és
tavaszthozó napokat. Ma, hamvazó szerdával megkezdődik a Húsvétra való készület, a
Nagyböjt, legyen szép a várakozástok erre az Ünnepre.
Szeretettel puszillak ÁgiSoha ne feledd...
kannalidia, 2015. február 20. péntek, 19:36
2/10
Képek, videók
Hamvazó Szerda Barsi Balá
sacimama
2016. február 08. hétfő, 11:04
1 hamvazó szerda van ma _
lovaszmarika
2013. február 14. csütörtök, 14:51
Kép 332. Farsang.jpg
jucinenadov
2018. február 14. szerda, 23:28
farsang11.jpg
lilagondolatok
2018. február 11. vasárnap, 09:43
farsang.png
lilagondolatok
2018. február 11. vasárnap, 09:42
Farsangi kép
vorosrozsa66
2018. február 07. szerda, 17:18
Balkáni farsang 01.jpg
chillik
2018. február 06. kedd, 06:02
Balkáni farsang 02.jpg
chillik
2018. február 06. kedd, 06:02
Kép 24. Farsang.jpg
jucinenadov
2018. február 05. hétfő, 22:17
Lizy 20. Farsang..jpg
jucinenadov
2018. február 05. hétfő, 22:08
Kép 21. Farsang..jpg
jucinenadov
2018. február 05. hétfő, 22:06
64. Farsang.jpg
jucinenadov
2018. február 05. hétfő, 22:05
Kép 339. Farsang.jpg
jucinenadov
2018. február 05. hétfő, 01:47
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.