Belépés
2019. március 26. kedd | 13. hét | 85. nap | 05:31 | Emánuel
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Tíz perces fánk
Hozzávalók: 1 egész tojás, 1,5 dj tejföl, 3 ek porcukor, kb 20-25 dkg liszt, fél csomag sütőpor, egy csipet só

ízlés szerint: 1 tk rumaroma, fél citrom reszelt héja, olaj a sütéshez.

Az egész tojást a tejföllel és a porcukorral habosra keverjük. A lisztbe belekeverjük a sütőpot, ízlés szerint a rumaromát, és a citrom reszelt héját, majd az összetevőkből könnyen nyújtható tésztát készítünk.

Lisztezett felületen 1,5 cm vastagra nyújtjuk. Egy közepes méretű, lisztezett pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd forró olajban kisütjük oly módon, mint a hagyományos fánkot.

A kiszaggatott tésztát, beletesszük az olajba, majd 1,5 percig fedő alatt közepes lángon karamellbarnára sütjük Ezután megfordítjuk az olajban, majd amikor a másik oldala is megsült a kész fánkot szalvétára szedve
eva6, 2019. március 09. szombat, 17:30
Augusztus 20. - Megnyílt a Magyar ízek utcája
"Évről évre százezres nagyságrendben látogatják a Magyar ízek utcáját, idén százötven kiállító, élelmiszer-termelő és -előállító, illetve vendéglátós települt ki portékáival a helyszínre, több kilométer mennyiségű kolbász fogy majd el a következő három napban" - mondta Novotny Antal, a rendezvény főszervezője az MTI-nek.

A Magyar ízek utcáját kilenc évvel ezelőtt a magyar gasztrokultúra sokszínűségének bemutatására hozták létre. Idén számos fűszerkészítő és termelő mutatkozik be, és a vendéglátósok is készítenek egy-egy erősebben fűszeres ételt.

"Ha az ember végigsétál egy fesztiválon, a legintenzívebben az illatok fogják meg, ettől kapunk kedvet ahhoz, hogy valamit megkóstoljunk, az illatokhoz pedig a fűszerek adják a legtöbbet. A magyar konyha különleges fűszerei közül találkozni lehet például a lestyánnal, a csomborral, a rozmaringgal, a tárkonnyal és természetesen a fűszerpaprika termelői közül is többet elhívtunk" - mondta a főszervező.

Novotny Antal hangsúlyozta, hogy az érdeklődők
velemenyezd, 2018. augusztus 18. szombat, 12:03
Tallóztam
Ezt a fánkot akár édesen, akár sósan is elkészítheted, nagyon egyszerűen és gyorsan, hiszen dagasztani sem kell! Az egész világ imádja ezt a receptet!

Ha szeretnél valami finomat készíteni, de nem akarsz órákat a konyhában állni, akkor ez a recept neked is tetszeni fog. Ha meguntad már a hagyományos vacsorákat, készítsd el ezt az fánkot! Fogyaszthatod akár sajttal, akár fokhagyma öntettel, de mivel aránylag semleges ízű az alapmassza lekvárral is eheted. Ha sósan szeretnéd enni, akkor a cukormennyiség felét használd fel.

Hozzávalók:

500 ml joghurt

1 tojás

1,5 evőkanál cukor

negyed teáskanál só

2,5 csésze liszt

0,5 teáskanál szódabikarbóna

olaj
horvathnemagdi, 2018. április 07. szombat, 07:09
Cukorbetegeknek : a 10 legjobb szénhidrát
flavonoidokat, antocianidineket tartalmaznak, amik pl. segítik az immunrendszer megfelelő működését, csökkentik a gyulladásokat és védenek a rákos elfajulásokkal szemben is.

5, Tök
A tökfélék rosttartalma szintén kiemelkedő. Egy adag 18 gr szénhidrátot és 6 gramm rostot tartalmaz. Emellett a tök kiváló C-vitamin, mangán és béta-karotin forrás, amit a szervezet A-vitaminná alakít át, védve ezzel a szem, bőr, fogak és csontok egészségét.

6, Édesburgonya
Az édesburgonya a hagyományos krumplihoz képest kevésbé gyorsan emeli meg a vércukorszintet, ami természetesen a benne lévő rostoknak köszönhető. Az édesburgonya szintén kiváló béta-karotin forrás.

7, Görög joghurt
A görög joghurt is tartalmaz a tejcukor révén szénhidrátot, azonban a benne lévő fehérjének és kalciumnak köszönhetően jobb választássá válik, mint a többi tejtermék. A zsírmentes görög joghurt egy adagja 7 gr szénhidrátot, 18 gr fehérjét tartalmaz és fedezi a szervezet napi szükséges kalcium
pacsakute, 2018. február 25. vasárnap, 10:05
Farsangnyitó Dalidó lesz Debrecenben
Komolay Szabolcs, a város kulturális alpolgármestere emlékeztetett rá: 2013-ban született újjá a cívisvárosnak az évszázados hagyománya, amikor a vízkereszt utáni első hétvégén rendezett Dalidón a céhek mesterei, legényei, inasai együtt ünnepeltek a város polgáraival, jelmezes felvonulást és táncmulatságot tartottak.

A mostani Dalidón az egykori kézműves hagyományok mellett a város szakképző intézményeinek diákjai a modern kézművességet is megjelenítik. Ez a hagyomány és megújulás jól illeszkedik Debrecen kulturális stratégiájába és erre épül az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023-as pályázatuk is - tette hozzá Komolay Szabolcs.

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője elmondta: a "kurta lábú közönséget" gólyalábasok fogadják szombaton délelőtt a Kölcsey központban, s a "langaléta garabonciások" vásári komédiával nyitják meg a kétnapos programsorozatot.

Itt a farsang, áll a bál címmel rendezik meg az Alma zenekar koncertjét: az együttes a farsangi énekek mellett bemutat
velemenyezd, 2018. január 11. csütörtök, 16:28
A régi Magyarország ízei kóstolhatóak meg a hétvégén a nyíregyházi skanzenben
A rendezvényen elsősorban azok az egyszerű ételek lesznek az asztalokon, amelyet a középkortól kezdve egyszerű alapanyagokból, ötletesen készítettek el az őseink - mondta Szabó Sarolta, az intézmény igazgatója az eseményt beharangozó szerdai sajtótájékoztatón.

A huszonnégy főzőcsapat között érkeznek a határon túlról is: az ungvári skanzen munkatársai segítségével a közönség megízlelheti többek közt a borscsot, azaz az orosz céklalevest és a hagyományos ukrán varenikit, ami lényegében töltött főtt tésztát jelent. A tésztát búza-, rozs- vagy hajdinalisztból, vagy azok keverékéből savóval és tojással készítették, a töltelék pedig - egyházi naptártól függően - túróból, dinsztelt káposztából, főtt burgonyából, mákból, főtt aszalt gyümölcsből, babból vagy sárgaborsóból állt.

A fesztiválon a magyarországi szabadtéri néprajzi múzeumok révén szinte valamennyi tájegység gasztronómiája bemutatkozik, valamint a megyében élő lengyel, német, roma kisebbségek, valamint a tirpákok ételei egyaránt kóstolhatóak
velemenyezd, 2017. szeptember 06. szerda, 14:33
Augusztus 20. - Százötven kiállító a Magyar Ízek Utcájában
kézműves termék is megjelenik az ország és a Kárpát-medence tájairól, például a karcagi birkapörkölt, a gyömbéres kolbász, a szatmári töltött káposzta, az alföldi pásztorleves, sokacbab vagy a cigánykáposzta.

A résztvevők között élelmiszer-előállítók is szerepelnek, akik lekvárokat, gyógynövénykészítményeket, söröket, borokat, pálinkákat, változatos húskészítményeket és sajtokat kínálnak majd az érdeklődőknek. Vendégül látnak nem professzionális főzőasszonyokat is, akik a szülőhelyükhöz kötődő hagyományos ételek elkészítését mutatják be. A káposztaleves mákos pogácsával a Felvidékről érkezik, de szilvalekvárral töltött fánkot is sütnek majd az asszonyok, míg a moldvai csángó faluból érkező csapat húsos galuskát készít. Mindezek mellett a rendezvényen helyet kapnak a professzionális konyhák is.

Az idei évben kiemelt szerepük lesz a kézműves söröknek, a Fő utca Clark Ádám tér felőli végén kialakított Kézműves sör utcában tizennégy kézműves sörfőzde több mint százféle termékét kínálja a
velemenyezd, 2017. augusztus 17. csütörtök, 12:51
csöröge fánk videó
A farsangi szezon kihagyhatatlan fogása, főleg, ha már unjuk a hagyományos szalagos fánkot!

hozzávalók / 6 adag

45 dkg finomliszt
4 db tojás
3 ek tej
2 ek rum
2 ek cukor
1 csipet só
Sütőzsiradék
5 dl napraforgó olaj
mit hogyan?


A tojásokat egy mély tálba ütjük, hozzáadjuk a lisztet, sót, a tejet, a cukrot és a rumot.
Jó 10 percig gyúrjuk - egy meglehetősen ragacsos, lágy tésztát fogunk kapni, de aggódalmora semmi ok, ilyennek kell lennie.
Letakarjuk, és 30 percig pihentetjük.
Ha kész, vastagon lisztezett deszkán 1-2 cm-re nyújtjuk, majd derelyeszaggatóval rombuszokat vágunk belőle. A nagyobbaknak a közepébe szintén ejthetünk egy kis bemetszést.
Forró olajba tesszük, és oldalanként kb. 2
drciccancs, 2017. február 04. szombat, 12:47
FArsang
kocsmába járhatott, dohányozhatott, megillették azok a jogok, melyek a helyi szokásoknak megfelelően a legények korcsoportjára voltak jellemzőek. Az avatásra általában az év egyik ünnepnapján került sor - vízzel, borral, pálinkával ,,bekeresztelve" vagy pofon- és pálcaütéssel. A farsangi legényavatásra többnyire farsangvasárnap és hamvazószerdán kerítettek sort.

VÉNLÁNYCSÚFOLÁS

Az udvarlás, párválasztás és főképpen a házasságkötések, lakodalmak legfőbb ideje a hagyományos, magyar paraszti életben a farsang időszaka volt. Éppen ezért a farsang adott alkalmat arra is, hogy tréfásan, olykor durván figyelmeztessék azokat, akik ugyan {7-135.} már elérték a megfelelő kort, de mégsem mentek férjhez. Van adat arra, hogy vénlegényeket is csúfoltak, de a szokások többsége a vénlányokra vonatkozik. Vénlányoknak azok a lányok számítottak, akik egy-két évvel vagy többel túlhaladták a házasságkötés helyileg ideálisnak tartott időpontját.

A farsangi vénlánycsúfolás négy fő
lenke1964, 2017. február 01. szerda, 08:47
10 perces fánk.
Hozzávalók:
1 tojás
1 kis pohár tejföl
3 ek porcukor
kb 20 dkg liszt
fél sütőpor
1 tk rumaroma
fél citrom reszelt héja
olaj a sütéshez.
A tojást a tejföllel és a porcukorral elkeverjük.
Annyi lisztet adunk hozzá,hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.A liszttel együtt belekeverjük a sütőport,és ízlés szerint tehetünk bele rumaromát,citromhéjat.
Fél cm vastagságúra nyújtjuk,kiszaggatjuk(én most linzervirág formára),de lehet sima karikára is.
Ugyanúgy sütjük,mint a hagyományos fánkot.
György-Dávid Józsefné
reifregina, 2016. július 21. csütörtök, 13:49
10 perces fánk
10 perces fánk

Hozzávalók : 1 tojás, 1 kis pohár tejföl ( 150 ml ), 3 ek. porcukor, kb. 20 dkg liszt, fél csomag sütőpor, ízlés szerint rum vagy rumaroma, fél citrom reszelt héja, olaj a sütéshez.

Elkészítés: a tojást a tejföllel és a porcukorral elkeverjük.
Annyi lisztet adunk hozzá,hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. A liszttel együtt belekeverjük a sütőport, és ízlés szerint tehetünk bele rumot vagy rumaromát, és reszelt citromhéjat. Kb.fél cm vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk, és ugyanúgy sütjük mint a hagyományos fánkot.
Tényleg nagyon gyorsan elkészíthető, és finom fánk lesz belőle. 7 cm-es szaggatóval szaggatva 15 db fánk készült.
bkisseva, 2016. február 09. kedd, 17:18
A farsang története
elfogadta, és keresztény elemekkel ruházta fel. Bár a farsang hazája Olaszország, Magyarországon a német fasching szót vettünk át a karnevál helyett ezen időszak, és a hozzátartozó hagyományok megnevezésére. Nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep, alapvetően néphagyományokra épül.

A farsangot a mulatozás, lakomák, vidámság, életöröm, szórakozás, bolondozás, tánc, bálok jellemzik, azaz az önfeledt ünneplés a húsvéti böjt előtt. A gazdag lakomákkal a természetet kívánták bőségre ösztönözni. Hagyományosan ilyenkor tartották az esküvőket is. A legismertebb farsangi népszokások az asszonyfarsang, alakos játékok, farsangi jelmezek, köszöntők, farsangtemetés. Farsanghoz kötődik egyik legérdekesebb népszokásunk, a mohácsi busójárás is. Az ételek közül Magyarországon tipikusan a húsételek, kocsonya, káposzta és a farsangi fánk terjedtek el.

A farsang utolsó napja húshagyó kedd, és a másnap, hamvazó szerda, már a nagyböjt első napja. Ezt egy napra felfüggesztve, torkos csütörtökön
klementinagidro, 2016. február 03. szerda, 15:29
1/6
Képek, videók
5 perces fánk
majornejulika
2014. július 25. péntek, 12:30
viewer5 perces fánk.png
sarkadykati
2013. június 28. péntek, 12:08
5 perces fánk.jpg
cipello
2013. február 01. péntek, 09:04
5 perces fánk Leírás Hozz
majornejulika
2012. január 14. szombat, 20:05
5 perces fánk
sarkadykati
2009. november 07. szombat, 07:56
5 perces fánk 20090909 00
sarkadykati
2009. november 04. szerda, 08:31
5 perces fánk 20090909 03
sarkadykati
2009. november 04. szerda, 08:30
Nyuszi tojást fest
eva6
2018. március 30. péntek, 20:55
mivel szinezzük a tojást.
irmus
2018. március 25. vasárnap, 11:35
Ezt a tojást nem tyúk toj
anci-ani
2016. március 25. péntek, 23:58
Tojást festők
sanci81
2016. február 14. vasárnap, 11:48
ÚJ KÉP NYUSZI TOJÁST FEST
rochlitzne
2015. április 07. kedd, 14:40
Ezt a tojást nem tyúk toj
irmus
2015. április 03. péntek, 18:05
ÚJ KÉP KISLÁNY TOJÁST RAK
rochlitzne
2015. április 01. szerda, 18:02
ÚJ KÉP KISLÁNY TOJÁST FES
rochlitzne
2015. április 01. szerda, 18:01
Címkék
mohácsi busójárás, kiszaggatott tésztát, szatmári töltött, hagyományos ukrán, farsangi vénlánycsúfolás, fánkot akár, közepébe szintén, Komolay Szabolcs, farsangi legényavatásra, kétnapos programsorozatot, középkortól kezdve, hozzátartozó hagyományok, szokások többsége, huszonnégy főzőcsapat, ételek közül, szervezet napi,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.