Belépés
2019. szeptember 18. szerda | 38. hét | 261. nap | 03:40 | Diána
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Semmelweis-nap - Hétfőn zárva lesznek a rendelők és a patikák
Hétfőn ügyeleti rend lesz az egészségügyi ellátásban, így a háziorvosi és a kórházi ellátásban is. A háziorvosi rendelők bejáratánál, jól látható helyen fel kell tüntetni a legközelebbi felnőtt és gyermekorvosi ügyelet címét, telefonszámát.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet tájékoztatása szerint a folyamatos gyógyszerellátás a legtöbb településen ügyeleti vagy készenléti rend szerint lesz biztosított ezen a napon. Az egyes munkaszüneti napokon is nyitva tartó gyógyszertárak a szokásos munkaszüneti munkarendjük szerint vagy a rövidített nyitva tartásnak megfelelően lesznek elérhetők. A gyógyszertárak betegforgalmi bejáratánál, jól látható helyen és jól olvasható módon jelezni kell a legközelebbi, folyamatosan nyitva tartó vagy ügyeleti szolgálatot teljesítő gyógyszertár nevét, címét, telefonszámát, valamint az ügyeleti, illetve a készenléti szolgálat kezdő és befejező időpontját. Emellett fel kell tüntetni a legközelebbi felnőtt és gyermekorvosi ügyelet címét,
velemenyezd, 2019. június 29. szombat, 10:28
Egy bírósági ítélet miatt nem vezetheti tárcáját az ukrán egészségügyi miniszter
vakcinát az ideiglenes táravezető aláírása nélkül nem tud a minisztérium az ország különböző régióiba kiszállíttatni. A tárca közleménye szerint ezek között vannak - több tízezer kanyaró elleni oltószer mellett - cukor- és rákbetegek gyógyszerei is.

Az Egyesült Államokban született, ukrán származású, 63 éves Uljana Szuprun tárcavezetői tevékenységét sokan bírálják, mert az általa elindított reformok egyelőre alig érzékelhetők az átlagemberek számára. Tavaly áprilistól vezették be például a szabad háziorvos-választást, az ellátás színvonala viszont ezzel még semmit sem változott. Készülnek bevezetni a betegek kartonjainak számítógépes nyilvántartását, az e-recepteket, de ehhez még messze nincs meg a szükséges infrastruktúra. Az állami kórházakban sem tapasztalható semmilyen kiugróan pozitív változás a korábbiakhoz képest sem a betegellátásban, sem pedig épületek, kórtermek állapotában.

Többször előfordult, hogy Szuprun a közösségi oldalakon egészségügyi tanácsokkal látta el az érdeklődőket, de
velemenyezd, 2019. február 06. szerda, 15:02
Szeptember 29. a kávé világnapja
ha a kávé valóban Kaffából származik, és innen is kapta nevét, akkor a kávé helyett olyan gyakran használt mokka szó honnan ered? Feltehetően jemeni Mokha városából származik. Izgató ez a kérdés, különösen azután, ha elolvastuk hazánkfia, F. Almási Balogh Pál, a híres orvostudós 1831-ben megjelent könyvét, mely a kávé, a tea és a csokoládé történetével, természetrajzával és orvosi vonatkozásaival foglalkozik. E könyv érdekessége, hogy írója Széchenyi Istvánnak, majd rövid ideig Kossuth Lajosnak volt háziorvosa.

Balogh Pál a kávé származási helyeként, az előzőkkel ellentétben, Adent tünteti fel. Adenből Mekkába, majd innen Medinán keresztül a 16. században Kairóba is eljutott a kávé, írja a neves orvostudós. E feltevés szerint tehát ugyancsak lehetséges a kávé kaffai származása. Kaffából esetleg Adenen keresztül jutott el Mekkába, a zarándok találkozóhelyére. Ők a mekkai kávéivó helyeken megismerték, majd megszerették a kávé nagyszerű tulajdonságait, és a kávéivás szokását magukkal vitték saját
eva6, 2018. szeptember 29. szombat, 18:52
MSZP: látszatpolitizálás fedi el a valóságos problémákat
GDP-arányos európai uniós támogatásból tud produkálni 3,6 százalékos gazdasági növekedést" - mondta.

Molnár Gyula az elszalasztott gazdasági lehetőségek időszakának nevezte az Orbán-kormány éveit, mert - mint mondta - nem az országot valóban emelő gazdaságot építettek, hanem "kövekbe fektették a pénzt".

A társadalmi válság a szocialista párt szerint az oktatásban és az egészségügyben jelenik meg a legsúlyosabban. Megjegyezte: Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében már 10 százalék fölötti a háziorvoshiány, adataik szerint az országban 500-600 háziorvos és fogorvos hiányzik tartósan.

Hangsúlyozta: a következő kormánynak többletforrásokat kell adnia az ágazatnak, az MSZP a GDP 6 százalékát költené erre a jelenlegi 4,6 százalékkal szemben, négy év alatt megduplázná az egészségügyben dolgozók bérét, rendbe tenné a hiányos és rossz gyógyszertámogatási rendszert, és visszaállítaná a teljes körű társadalombiztosítás rendszerét, mindenki számára biztosítva az egészségügyi
velemenyezd, 2017. november 21. kedd, 18:43
Hányszor buktatja meg a baloldali választási esélyeket az Öszödi Böszme?
52-
az hogy te minek érzed magad miután elolvastad amit írtam,az a te dolgod.
-
-nem csak a böszme hirdetett és hirdet programot,
-egyébként az 50-ben hol írtam párt nevet? Ha te mindenről böszmére asszociálsz fordulj orvoshoz(ha felétek van még háziorvos)
-egy eset: Medgyessi 100-napos program,amit nem mellékesen az akkori ellenzék is megszavazott,tudtommal.
-
Szövegértésileg :) pedig nem egy pártról írtam hanem az össz demokratikus ellenzéki pártok által írt programok összevonásáról.
donaldduck, 2017. augusztus 18. péntek, 18:22
John Boyd Dunlop a légtömlős gumiabroncs feltalálója
nap boldogan nézte, ahogy a tíz éves Jonny fia belfasti házuk kertjében triciklizik, ám öröme hamar kisebb lett, mert észrevette, hogy a kerekek mély nyomot szántanak a gyepbe. Elkezdett tűnődni, miképp lehetne megakadályozni, hogy az éles vasabroncsok kifordítsák a fűcsomókat. Amikor tekintete a kerti locsolócsőre tévedt, megszületett fejében az ötlet! A gumislagot a tricikli kerekeire erősíti, mégpedig vízzel töltve. Meg is próbálkozott vele, azonban a víz túlságosan rugalmatlannak bizonyult, ezért háziorvosa ötletéből kiindulva (aki a felfújt kórházi matracokra gondolt) levegővel helyettesítette a vizet. Mivel a locsolócsövet sehogy sem tudta fölerősíteni az abroncsra, ezért szövetborítású gumiszalagot szögelt egy fakorongra, így egy tömlő keletkezett. A levegő utántöltésére cumisüveg tetejéből szelepet is konstruált, amelyen át egy futball labdához használatos pumpával felfújta és fölszerelte a tricikli kerekeire. 1888. február 28-án kerekezett ki először. (Tudni kell, hogy a gumi 1865-től terjedt el a
schuro, 2017. február 12. vasárnap, 20:05
Az ezüst trombita díj.
Az ezüst trombita díj.

Kontroll vizsgálaton voltam a kórházban.
Már hazafelé indultam, mikor összefutottam egy régi iskolatársammal
Nagyon megörültünk egymásnak. Nem kellett sokat várni a buszra, felültünk és beszélgetni kezdtünk.
Látogatóban voltál itt a kórházban?- kérdeztem.
Nem, vizsgálaton voltam a Pszichiátrián.
?????
Ne nézz így rám, a háziorvos küldött ide, mondta szomorúan, majd mesélni kezdett.

Receptért mentem a háziorvoshoz, mert fájt a torkom.
Amíg ott üldögéltem, látom hogy jön Gizike, biztos ismered,
Takács Gizi.
Az aki szavalni szokott az iskolai ünnepélyen? - kérdeztem.
Igen ő..
Leült mellém, és panaszkodott, hogy elege van a Refluxából.
Nem tudja eltalálni az orvos a megfelelő gyógyszert, mert vagy nem használ, vagy erős bélgázokat csinál.
Érdeklődtem, mivel tölti az
lilagondolatok, 2017. január 08. vasárnap, 21:47
Csalás miatt első fokon elítélték Kisléta polgármesterét
21-én volt.

Az ítélet egyik vádlott esetében sem jogerős, az ügyész súlyosításért, a minősítés megváltoztatásáért és vagyonelkobzásért fellebbezett, míg a vádlottak és védőik enyhítésért, illetve felmentésért nyújtottak be fellebbezést.

A bíróság csütörtökön úgy rendelkezett, hogy az elsőrendű vádlott előzetes letartóztatását a másodfokú határozat meghozataláig fenntartja szökés, elrejtőzés veszélye miatt.

Kislétán a polgármesteri feladatokat ideiglenesen Szabó László alpolgármester, háziorvos látja el.

Madácsi Imrét, Kisléta akkor még Fidesz-KDNP-s polgármesterét tavaly egy másik ügyben a Debreceni Ítélőtábla jogerősen egy év, két évre felfüggesztett börtönre ítélte kétrendbeli jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének büntette miatt.

A polgármester az ítéletről tájékoztatta a képviselő-testületet, de felmentésének kérdésében nem született döntés. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal akkor a bírósághoz fordult, amely kimondta, hogy az elítélt polgármester méltatlanná
velemenyezd, 2016. szeptember 29. csütörtök, 19:23
Fontos tudni
felejtettük a nevét, de sajnos eddig ismeretlen okból újra terjedni kezdett egy rettegett gyermekbetegség, a skarlát.

A viktoriánus korban halálos veszélyt jelentő skarlát több száz gyereket betegített meg egy hét alatt Nagy-Britanniában. Nincs magyarázat a visszatérésére.

Tavaly szeptember óta összesen 611 darab megbetegedést regisztráltak, átlagosan minden héten 600 új beteg jelent meg, a járvány szezonja azonban még tart, április közepére várják a lecsengést.

Minden háziorvos figyelmét felhívták arra, hogy számoljanak a betegsége megjelenésével, és a szülőket is tájékoztatták a tünetekről, melyek megjelenése esetén azonnal forduljanak orvoshoz!

Fontos tudni, hogy a skarlát ellen nincs semmilyen védőoltás!

A skarlát, régies nevén vörheny egy baktérium - nevezetesen a Streptococcus pyogenes - által okozott akut fertőző betegség. Cseppfertőzéssel terjed. Kb. egy hét lappangás után láz, torokfájdalom, nyaki nyirokcsomó-duzzanat, majd
horvathnemagdi, 2016. szeptember 09. péntek, 08:12
SE-rektor: Semmelweisnek világszerte kultusza van
Szél Ágostont a július 1-jei Semmelweis-nappal kapcsolatban kérdezték, amellyel a szülészeti osztályon a fertőzéseket megelőző eljárásokat elsőként bevezető magyar orvosra emlékeznek a születésnapján.

A rektor kifejtette: Semmelweis Ignác megfigyelte, hogy azokon az osztályokon, ahol bábaképzős növendékek helyett boncolásokon is részt vevő orvostanhallgatók segédkeznek a szüléskor, magasabb a gyermekágyi láz miatti halálozás. Ő már a baktériumok felfedezése előtt rájött arra, hogy ez a magas halálozási arány az orvosok klóros vizes kézmosásával megelőzhető.

Felfedezését azonban az akkori tudományos közösség nem fogadta el, harcoltak ellene - idézte fel Szél Ágoston.

Történetének a mai tudósok számára fontos tanulsága, hogy egy felfedezést körültekintően érdemes közzétenni: ha Semmelweis nem erőszakosan, szinte megszállottként akarta volna elfogadtatni a tanait, és idejekorán ír egy jó tudományos közleményt, akkor valószínűleg korábban elfogadták volna - mondta az SE rektora, hozzátéve:
velemenyezd, 2016. július 01. péntek, 09:45
A “fényevő” per - 15 hónap története, szemtanúké
virágcsokorral rohan haza a munkából. Miután hosszú évek óta ők is, a nagyszülők is vegetáriánusok és elsősorban az alternatív gyógyászati módszerek hívei, utána néznek az interneten, hol van alternatív szülészeti gyakorlat: a Szent Imre Kórházat, a szülést levezető nőgyógyásznak pedig D. Ágnest választják, akit a 15. terhességi héten keresnek fel. Rebeka (akit senki sem hív az első keresztnevén) kórházban akar szülni, a szintén az internetről kinézett bába segítségével. Eljár az ultrahang vizsgálatokra (a háziorvosi belgyógyászati vizsgálatokra azonban például nem). A Down-teszt 1:200-as kockázatot mutat, az orvos a 22. terhességi héten felveti, ilyen aggasztó értékkel talán “el kellene vetetni" ezt a babát. Ráadásul a köldökzsinórban a három szükséges ér helyett csak kettő látszik. Pontosabb vizsgálatok kellenének, magzatvízvétel például. A szülők tiltakoznak, mert már korábban eldöntötték, akármilyen lesz is a baba, megtartják, felnevelik. A magzatvízvizsgálatot - a 8-10 százalékos vetélési
kohlinka, 2016. május 15. vasárnap, 18:52
Krónika 6. rész (vita az egészségügyről)
(Fidesz) azt mondta, hogy a baloldal újra fizetőssé akarják tenni az egészségügyet. A képviselő az orvosok és az ápolók nevében visszautasította azt a képet, amelyet az ellenzék fest az ágazatról.

A szocialista kormányok nagyon sok lehetőséget mulasztottak el, amikor tehettek volna az egészségügyért - jelentette ki.

Az Orbán-kormány 2010-ben szembenézett a problémákkal, beazonosította azokat és valódi forrásokra alapozva elindított az egészségügy átalakítását - szögezte le.

LMP: magas a háziorvosok átlagéletkora

Ikotity István (LMP) azt mondta, hogy Magyarország az első egész Európában a daganatos megbetegedések okozta halálozások számában. Ennek okaként azt tartotta, hogy nem fordítanak megfelelő eszközöket a megelőzésre.

A háziorvosok átlagéletkora jelenleg 58 év, nem ritka, hogy 70-81 évesen is praktizálnak, ezért viszont hirtelen fog összeomlani az alapellátás - emelte ki.

A képviselő felszólalása végén megemlékezett a harminc évvel ezelőtti csernobili katasztrófáról
velemenyezd, 2016. április 26. kedd, 16:23
1/11
Képek, videók
semmelweis ignác.jpg
maroka
2018. július 09. hétfő, 12:13
500px-Ignaz_Semmelweis .jp
isti53
2013. július 01. hétfő, 06:05
semmelweisnap_h2.jpg
drciccancs
2013. június 29. szombat, 16:45
0 10 Semmelweisz Ignác.pn
lovaszmarika
2013. március 02. szombat, 12:38
Semmelweis napon
orban47
2011. június 26. vasárnap, 08:34
kiskunhalasi_semmelwei s_k
lizbet01
2011. május 05. csütörtök, 12:58
Semmelweis fái 2 - Kép 05
espirit-x
2011. február 24. csütörtök, 23:26
Semmelweis fái 1 - Kép 05
espirit-x
2011. február 24. csütörtök, 23:26
semmelweis.jpg
lizbet01
2010. szeptember 16. csütörtök, 13:16
Semmelweis múzeum.jpg
barkaszjudit
2007. december 09. vasárnap, 09:50
Semmelweis Ignác.jpg
bgyorgyi4
2007. március 03. szombat, 00:19
Orvosi és gyógyszerészeti
drkerekesmaria
2010. január 21. csütörtök, 08:29
Az egészségügyi iskola
wob
2018. július 21. szombat, 10:09
5 Az egészségügyi maffia.
sarkadykati
2011. március 25. péntek, 03:21
78_78 Állat-egészségügyi
charlotteani
2010. november 15. hétfő, 22:00
Címkék
baktériumok felfedezése, képviselő felszólalása, ukrán egészségügyi, folyamatos gyógyszerellátás, éles vasabroncsok, három szükséges, megfelelő gyógyszert, Almási Balogh Pál, bíróság csütörtökön, 8-10 százalékos, Szabó László, háziorvosok átlagéletkora, szocialista kormányok, orvosok klóros, háziorvos küldött, levegő utántöltésére,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.