Belépés
2019. szeptember 18. szerda | 38. hét | 261. nap | 03:45 | Diána
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Diós batyú
Hozzávalók kb. 80 darabhoz
a tésztához:
50 dkg sertésháj, 11 tojássárgája, 50 dkg finomliszt, csipetnyi só
a töltelékhez:
50 dkg porcukor, 60 dkg darált dió, 11 tojásfehérje, csipetnyi só
a tészta nyújtásához:
finomliszt
a külsejére:
vaníliás porcukor


A tésztához a hájat ledaráljuk, majd a tojássárgájával alaposan kikeverjük. A lisztet a sóval összeforgatjuk, az előzőekhez adjuk, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Kb. 80 darab, a diótól kicsit kisebb méretű gombócot formálunk belőle. Tálcán szétterítjük és egy éjszakán át hűtőszekrényben pihentetjük.
Másnap a porcukrot a darált dióval összekeverjük. A tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük, a cukros dióval összeforgatjuk.
A kis tésztagolyókat enyhén meglisztezett gyúrólapon egyenként kinyújtjuk úgy, hogy a tészta közepe egy kicsit vastagabb legyen, mint a széle. Kb. 1 kisebb evőkanálnyi tölteléket a tészta közepére halmozunk, a tésztát a töltelék fölött összecsipkedjük. Az így
koszegimarika, 2018. március 18. vasárnap, 19:57
nagyi hájas sütije
búzaliszt (BL55)
200 g sertésháj
1 evőkanál ételecet (10%-os)
700 ml szilvalekvár

A kenéshez
1 db tojás

A tetejére
porcukor

Elkészítés
120 perc

A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot, sót élesztőt megkeverjük, hogy felolvadjon a cukor só élesztő, hozzáadjuk a lisztet és mielőtt elkezdjük dagasztani, akkor a zsírt is, és tulajdonképp ezzel dagasztjuk simára a tésztát, 30 percet pihentetjük.

A hájat megtisztítjuk, ledaráljuk, ha kész akkor 1 ek. ecettel kihabosítjuk, hogy könnyen kenhető legyen.

Elnyújtjuk a tésztánkat, és vékonyan lekenjük a hájjal.

Majd jobbról ráhajtjuk akkor azt az oldalát, balról akkor azt is lekenjük, majd alulról, ott is kenjük majd ráhajtjuk az utolsó oldalt, és azt is lekenjük. Nem kell pihentetni mindjárt nyújthatjuk.

Fél ujjnyi vastagra nyújtjuk, és négyzeteket vágunk, annak a közepébe tesszük a lekvárt.

Sütőpapírra rakjuk a kifliket tojással
faciendum, 2017. február 07. kedd, 10:06
kelt hájas pogácsa
amelyet friss hájból készítenek, és gyakran tesznek a disznótorra meghívott távozó vendégek kóstolójába is.

A langyos tejhez adjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és megkelesztjük.
A liszthez adjuk a zsírt, a sót, a tojássárgáját, a tejfölt, a bort, a megkelt élesztőt és összedolgozzuk. A rétestésztához hasonló tésztát kell kapnunk, amelyhez ha szükséges, adhatunk még fehérbort vagy kevés vizet. A kapott tésztát 15-20 percig pihentetjük, addig a hájat megkaparjuk, vagy ledaráljuk.

Ezt követően a tésztát vékonyan kinyújtjuk téglalap alakúra, rákenjük egyenletesen a hájat, felcsavarjuk, nyújtófával kissé szétnyomkodjuk, három, majd két részbe hajtjuk és hideg helyen 30 percig pihentetjük. Ismét kicsit nyújtófával nyújtjuk, három, majd két részbe hajtjuk és hidegen 30 percig pihentetjük, majd újabb nyújtás, hajtogatás és pihentetés következik.

Ezt követően ujjnyi vastagra kinyújtjuk a tésztát, tetejét éles késsel bevagdossuk, majd
faciendum, 2016. március 09. szerda, 22:02
Tárkonyos kacsaragu leves
80 dkg kacsacomb
ízlés szerint só,bors
15 dkg füstölt szalonna
20 dkg vöröshagyma
5dkg fokhagyma
1 csokor petrezselyemzöld
csipet tárkony
30 dkg sárgarépa
10 dkg zeller
20 dkg fehérrépa
3 dl tejszín
2 dl tejföl
Levesbetéthez:
1 csokor metélőhagyma
csipet tárkony
1 szál zellerzöld
csipet só
10 dkg liszt
1 db tojás

Lépés 1

A kacsacombról lehúzzuk a bőrét, a háját apróra szeleteljük. A húsát kockára vágjuk, megsózzuk, megborsozzuk. A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, és serpenyőben pirítani kezdjük. Mikor kezd kiolvadni a zsírja, hozzáadjuk a kacsahájat, és az egészet aranyszínűre pirítjuk. Ha megpirult, az így keletkezett töpörtyűt egy tálban félretesszük.

Lépés 2

A zsíron megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a préselt fokhagymát, az őrölt borsot, a finomra szeletelt petrezselyemzöldet, a tárkonyt, és átforgatjuk az egészet.

Lépés
feviroza, 2015. június 26. péntek, 10:45
Disznótoros hájas süti
szabályait :) A képen a / legfelső süti jobb oldalon / lehet látni, hogy picit megkentem a szélét tojással és nem nyílt szét.
Ne sajnáljuk belőle a tölteléket!
A tojás fehérjét mélyhűtőben lefagyasztom, és a mascarponés-diós cannoli receptemnél felhasználom.
Jó étvágyat hozzá!
alapanyagok
citromhéj dió ecet finomliszt mák sertésháj só sütésálló lekvár szódavíz tej tojás tojássárgája cukor porcukor

elkészítés

A hájat megtisztítjuk a hártyától és ledaráljuk vagy késsel elkaparjuk (én kapartam).
Ha találunk még benne kis hártyaszálakat, azt kiszedjük belőle.
30 dkg lisztel jól összegyúrjuk és hűvös helyre tesszük.
A megmaradt 60 dkg lisztbe keverjük a cukrot és a sót, kis fészket csinálunk a közepébe és beletesszük a tojássárgáját (a fehérjét zárható kis edényben fagyasztóba rakjuk és később felhasználható), az ecetet és 1 dl szódavizet.
Rétestészta keménységűre gyúrjuk. Először kicsit ragad, de aztán már szépen elválik
horvathnemagdi, 2015. február 19. csütörtök, 16:13
Hájas tészta
süthető.

A hájas tészta készítése hideget igényel, kü­lönben a nagy zsírtartalom felolvad a tésztá­ban, és így a tészta feldolgozhatatlanná, nyújt­hatatlanná válik.

Hozzávalók:

40 dkg darált háj
70 dkg liszt
1 tojás sárgája
2 kanál tejföl
1 kávéskanál cukor
1/2 kanál só 2 kanál ecet / 20%
2,5 dl langyos szódavíz vagy szénsavas ásványvíz
szilvalekvár

A hájat 1 óra hosszat hideg vízben áztatjuk, majd vízből kivéve lehártyázzuk, ledaráljuk. 10 dg liszttel átgyúrjuk, majd félretesszük.
A többi hozzávalóból rugalmas tésztát készítünk, jól kidolgozzuk, míg hólyagos nem lesz.kinyújtjuk, majd középre rakjuk kinyújtva a lisztes hájat

fentről lefelé

alulról lefelé,

és oldalról befelé hajtjuk össze.

Lisztezett felületre félretesszük, 20 percet pihentetjük. Húsz perc elteltével kinyújtjuk a tésztát, majd ismét összehajtogatjuk és megint pihentetjük 20 percig. Ezt a
horvathnemagdi, 2015. február 05. csütörtök, 09:48
Tárkonyos kacsa raguleves
80 dkg kacsacomb
15 dkg füstölt szalonna
20 dkg vöröshagyma
5 dkg fokhagyma
1 csokor petrezselyemzöld
30 dkg sárgarépa
20 dkg fehérrépa
10 dkg zeller
3 dl tejszín
2 dl tejföl
só, bors, tárkony
2 dl száraz fehérbor
5 dkg liszt
Levesbetéthez: 1 csokor metélőhagyma
1 szál zellerzöld
10 dkg liszt
1 db tojás
tárkony, só

A kacsacombról lehúzzuk a bőrét, a hájat apróra vágjuk. A húsát kockára vágjuk, megsózzuk, megborsozzuk. A füstölt szalonnát kockára vágjuk és serpenyőben megpirítjuk, majd hozzáadjuk a kacsahájat és együtt pirítjuk. Ha megpirult, az így keletkezett töpörtyűt félre tesszük.
A zsíron megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd a préselt fokhagymát, a borsot a finomra szeletelt petrezselyemzöldet, a tárkonyt és átforraljuk az egészet. Ezután belekeverjük a kacsahúst, a kockára vágott sárgarépát, fehérrépát, zellert, majd pár percig lassú tűzön pirítjuk. Mikor illatosan pezseg, ráöntjük a
cocco, 2012. február 06. hétfő, 09:06
Ízőrzők – Harta –
liternyi vízzel, és fedő alatt főzzük, amíg felforr. Ekkor fűszerezzük őrölt paprikával, borssal, sóval, fokhagymával. Lassú tűzön másfél-két órán át puhítjuk.
Közben elkészítjük a rétest. A lisztet a tojással, négy deci langyos vízben feloldott sóval kidolgozzuk. Hozzádagasztunk kevés zsírt is. Amikor már teljesen sima a tészta, lisztezett gyúródeszkán is alaposan meggyúrjuk. Letakarjuk, és legalább 20 percig pihentetjük.
A megfőtt kakaspörköltből a húst kiszedjük, kicsontozzuk, és húsdarálón ledaráljuk. Egy merőkanálnyi szafttal elkeverjük, hogy ne legyen túl száraz a töltelék. Félretesszük, hogy teljesen kihűljön.
A megpihent tésztát sodrófával kicsit megnyújtjuk, és újabb tíz percig pihentetjük.
A pörköltszaftot a tejfölben elkevert liszttel behabarjuk.
A rétest lisztezett terítőn széthúzzuk. A szélét legombolyítjuk. Sertészsírt melegítünk, azzal locsoljuk a tésztát, felhajtjuk a széleit, töltelékkel kiadósan megszórjuk, és feltekerjük. Kizsírozott tepsibe tesszük, a tetejét is
horvathnemagdi, 2011. december 04. vasárnap, 19:54
Hájastészta
Hájastészta

Saját fotó

Hozzávalók:
40 dkg háj
70 dkg liszt
2 tojás
2-3 evőkanál tejföl
1 kávéskanál cukor
kb 2,5 dl langyos sós, ecetes víz
szilvalekvár és reszelt sajt

Elkészítése:
A hájat 1 óra hosszat hideg vízben áztatjuk, majd vízból kivéve lehártyázzuk, ledaráljuk. 10 dkg liszttel átgyúrjuk, majd félretesszük. A többi hozzávalóból rugalmas rétestészta keménységű tésztát készítünk, jól kidolgozzuk, hogy hólyagos legyen. Kinyújtjuk, rákenjük a lisztes hájat, feltekerjük. Fél óra múlva kinyújtjuk, most már alulról lefelé, fentről lefelé és oldalról befelé hajtjuk össze. Ezt félóránként még kétszer megismételjük. A hájas tésztát kinyújtjuk, közepes korongokat szaggatunk.
Minden másodiknak a közepét kis kerek szaggatóval szúrjuk ki, hogy széle körben maradjon.
A teljes korongot megkenjük vízzel és ráhelyezzük a kiszúrt
janos53, 2011. november 15. kedd, 12:43
Nincs Cím
fél mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só.

A hagymát megtisztítjuk, majd négybe vágjuk. A felforrósított olajon addig pirítjuk a tarhonyát, amíg világosbarna nem lesz. Akkor a tűzről félrehúzzuk, és belekeverjük a pirospaprikát, majd azonnal annyi vizet öntünk rá, hogy az a tarhonyát kétujjnyival ellepje. Beletesszük a húsleveskockát, meghintjük a törött borssal, és kevés sóval fűszerezzük. A tűzre visszatéve kis lángon forraljuk 25 percig. Közben a sonkát nagy lyukú darálón ledaráljuk, vagy nagyon apróra összevágjuk. Ha a párolási idő letelt, a tarhonyára öntjük a felaprított sonkát, a zöldborsót és a kukoricát (utóbbit levével együtt). Jól összekeverjük, még egyszer felforraljuk, és befedve főzzük 5 percig. Ezután ugyancsak befedve hagyjuk állni további 15 percig, addigra az összes levét beszívja. Tálalás előtt felkeverjük, és salátával kínáljuk.
__________________________________________________________________ _____________________
Hamis gulyásleves, Frank
margherita, 2011. november 07. hétfő, 21:21
x
Juhászné Szunyogh Mária [Mar...

rétes
BAKLAVA
Hozzávalók:
1/2 kg mandulabél
1/2 kg dióbél
2 evőkanálnyi fahéjpor
1 csésze cukor
1/2 kg zsíros margarin vagy vaj
1 1/2 kg réteslap, a vékonyabb fajtából
Sziruphoz:
1 1/2 kg cukor
1 citrom
3 pohár víz
1. Leforrázzuk a mandulabelet és lehúzzuk a héját. Ha fehér, héj nélküli belet kaptunk, ez nem szükséges.
2. Ledaráljuk a mandulabelet és a dióbelet, majd egy tálban összekeverjük az egy csésze cukorral és a fahéjjal.
3. Felolvasztjuk a margarint/vajat.
4. Leterítünk egy 22-32 cm-s tepsibe 5-7 lapot, mindegyiket egyenként megvajazva, és megkenjük vastagon a töltelékkel. Erre még 3 lapot teszünk, melynek mindegyikét újfent megkenjük vajjal. Erre a 3 lapra újból tölteléket pakolunk. Legfelül a maradék lapok kerülnek, mindegyikük külön-külön megkenve vajjal. Egy késsel bemetsszük a tetejét, megspricceljük
nagyuska, 2011. szeptember 25. vasárnap, 20:12
Nincs Cím
liternyi vízzel, és fedő alatt főzzük, amíg felforr. Ekkor fűszerezzük őrölt paprikával, borssal, sóval, fokhagymával. Lassú tűzön másfél-két órán át puhítjuk.
Közben elkészítjük a rétest. A lisztet a tojással, négy deci langyos vízben feloldott sóval kidolgozzuk. Hozzádagasztunk kevés zsírt is. Amikor már teljesen sima a tészta, lisztezett gyúródeszkán is alaposan meggyúrjuk. Letakarjuk, és legalább 20 percig pihentetjük.
A megfőtt kakaspörköltből a húst kiszedjük, kicsontozzuk, és húsdarálón ledaráljuk. Egy merőkanálnyi szafttal elkeverjük, hogy ne legyen túl száraz a töltelék. Félretesszük, hogy teljesen kihűljön. A megpihent tésztát sodrófával kicsit megnyújtjuk, és újabb tíz percig pihentetjük. A pörköltszaftot a tejfölben elkevert liszttel behabarjuk. A rétest lisztezett terítőn széthúzzuk. A szélét legombolyítjuk. Sertészsírt melegítünk, azzal locsoljuk a tésztát, felhajtjuk a széleit, töltelékkel kiadósan megszórjuk, és feltekerjük. Kizsírozott tepsibe tesszük, a tetejét is átkenjük
margherita, 2011. augusztus 28. vasárnap, 18:29
1/4
Képek, videók
TÚRÓS,-DIÓS BATYÚK
klarcsika
2010. március 19. péntek, 21:54
diós batyu.jpg
zsokazsoka
2010. január 08. péntek, 19:04
diós batyu
limara
2008. december 22. hétfő, 19:18
Kürtős kalács nyújtása
sacimama
2015. november 22. vasárnap, 17:56
Haját tapintva
csalogany13
2012. december 06. csütörtök, 23:03
szöke haját fujja aszél
zsuzsipolgar
2011. december 10. szombat, 19:29
fújja a szél a haját
lovaszmarika
2011. június 02. csütörtök, 18:01
Csak húzd a haját
mindenes66
2010. március 06. szombat, 02:17
Kicsit rendeztem a haját
szeva953
2009. november 12. csütörtök, 16:59
haját tépi.GIF
liza1
2009. január 01. csütörtök, 21:29
Hajától2008.jpg
1vargaildyko
2008. október 05. vasárnap, 13:52
hajat mostak nekem
lizzybaba
2008. március 31. hétfő, 10:27
port szív,hajat vág!kell
magdaseppa
2008. február 06. szerda, 20:29
Fáni hajat nyír
barkaszjudit
2008. január 12. szombat, 05:17
hajatvg.gif
pintyo1964
2007. augusztus 17. péntek, 02:22
Címkék
hájat ledaráljuk, hájas tészta, szélét legombolyítjuk, apróra vágott, tűzre visszatéve, merőkanálnyi szafttal, többi hozzávalóból, tejfölben elkevert, felaprított sonkát, teljes korongot, tészta közepére, húsát kockára, háját apróra, tejet meglangyosítjuk, sonkát nagy, kifliket tojással,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.