Belépés
2019. február 24. vasárnap | 8. hét | 55. nap | 04:41 | Mátyás
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
PM: az orosz befektetők is értékelik a magyar gazdaság növekedését
A Pénzügyminisztérium (PM) csütörtöki közleménye szerint a tárcavezető a tanácskozásokat követően kiemelt gazdasági és kereskedelmi partnernek nevezte Oroszországot. Moszkva jelentősége az energiabiztonságban meghatározó, ám az orosz-magyar együttműködésben a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, a gyógyszeripar, a vízgazdálkodás és a turizmus is húzóágazat - tette hozzá.

Varga Mihály megjegyezte, hogy az uniós kereskedelmi embargó miatti visszaesést követően az Oroszországgal folytatott kereskedelem forgalma 2017-ben 30 százalékkal, 2018 első 11 hónapjában pedig 20 százalékot meghaladó mértékben bővült. Biztatónak nevezte a magyar vállalatok oroszországi eredményeit is, kiemelve a Mol 1,3 milliárd eurót meghaladó befektetéseit, valamint a magyar agrár- és egészségipari technológia gyors oroszországi terjedését.
velemenyezd, 2019. február 21. csütörtök, 18:21
A szolgáltatóiparnak köszönhetően növekedett az amerikai gazdaság februárban
A szolgáltatóipari teljesítmény a várakozást meghaladó mértékben növekedett az előzetes februári adatok alapján: a BMI értéke a januári 54,2 pontról februárban 56,2 pontra emelkedett. Szakértők szerényebb javulást, 54,3 pontot vártak februárra.

A feldolgozóipari BMI 53,7 pont lett, gyengébb a januári 54,9 pontnál, és rosszabb az elemzői várakozások átlagában szerepelt 54,7 pontnál.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összevonásával kalkulált kompozit BMI előzetes értéke 55,8 pontra nőtt februárban a januári 54,4 pontról. Szakértők kevésbé javuló mutatóra, 55,1 pontra számítottak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig visszaesését jelzi.

Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza a februári előzetes adatok alapján 2,5 százalékos éves amerikai gazdasági növekedést valószínűsít.
velemenyezd, 2019. február 21. csütörtök, 16:23
Elfogadta Debrecen idei költségvetését a város közgyűlése
Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere a növekedés és a városépítés költségvetésének nevezte az elfogadott dokumentumot, amely szavai szerint feszes, kiegyensúlyozott, hitelfelvétel nélküli költségvetés.

"A közgyűlés egésze történelmet írt az elmúlt években, amikor a város jövőjét érintő fontos kérdésekben döntött" - utalt a polgármester a város gazdasági fejlődését megalapozó, a fideszes többség és az ellenzék egyöntetű támogatásával született önkormányzati határozatokra.

"Debrecen rendkívül nagy fejlődési folyamatot él meg, ennek köszönhető, hogy a 2019. évi költségvetés a duplája a tavalyinak" - mondta a polgármester a büdzsé elfogadása után az MTI-nek.

Papp László kiemelte: a város beruházási főösszege meghaladja a 85 milliárd forintot, amiből fontos részt képvisel a BMW-beruházáshoz kötődő észak-nyugati gazdasági övezet fejlesztése.

"Ebben az évben csúcsra jár a beruházási programunk" - tette hozzá, megemlítve az európai uniós támogatással, a Modern városok program
velemenyezd, 2019. február 21. csütörtök, 15:21
MNB-ügyvezető igazgató: Magyarországnak a jövőben át kell térnie a tudásalapú gazdaságra
vezető úton nagyon fontos a termelékenység javítása, az új, korszerű technológiák bevezetése, alkalmazása, a cégek hatékonyságának javítása, a népesség növekedésének biztosítása, a belső megtakarítások növelése.

Rámutatott: a fenntarthatóság szempontjából nagyon fontosak a belső piacok, ezzel párhuzamosan a stabil államháztartás, a belső forrásokon alapuló finanszírozást is el kell érni, mert az idegen devizára alapozott finanszírozás növeli az ország sérülékenységét, ami egy idő után gátolhatja a gazdasági növekedést.

Palotai Dániel kiemelte: az elmúlt időszakban Magyarországon az aktivitás és a foglalkoztatás jelentősen javult, gyakorlatilag elértünk a teljes foglalkoztatás határára, de regionálisan még vannak versenyképességi tartalékok a foglalkoztatásban, és a cégek termelékenységét is nagymértékben növelni kell - emelte ki a jegybank ügyvezető igazgatója.

Rámutatott: az ország felzárkózásához stabil államháztartásra, hatékony kormányzásra, kiegyensúlyozott energia-ellátásra és erős hazai
velemenyezd, 2019. február 21. csütörtök, 14:21
Elemzők: az idén 9 százalékkal emelkedhetnek az átlagkeresetek
kiemelte, hogy a bérnövekedésre jelentős felfelé mutató kockázatot jelent, hogy egyes hiányszakmákban gyorsuló ütemű bérnövekedésre lehet számítani a következő években, amit az elmúlt hónapokban folytatott bértárgyalások is tükröznek.

Az elemző szerint az elmúlt években elhalasztott fogyasztás, a devizahitelek rendezésével kiszámíthatóvá váló törlesztő részletek, valamint a háztartások nettó pénzügyi vagyonának rekordszintre emelkedése miatt a következő években a háztartások fogyasztása lehet a gazdasági növekedés húzóereje.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az MTI-nek eljuttatott kommentárjában megjegyezte, a bérek idei alakulását nehéz megbecsülni, részben a KSH módszertani váltása, részben pedig a cafetéria átalakítása miatt.

A béren kívüli juttatások rendszerének módosítása miatt a bérek dinamikusabban nőhetnek, mint 2018-ban, ugyanakkor a rendelkezésre álló jövedelem ennél csak jóval mérsékeltebb ütemben bővülhet.

Mindezek hatására az idei béremelkedés reálgazdasági hatása
velemenyezd, 2019. február 21. csütörtök, 13:21
Csökkent februárban az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye
Az euróövezet feldolgozóiparának aktivitását számszerűsítő beszerzésimendzser-index (BMI) előzetes februári értéke 49,2 pontra csökkent az előző havi 50,5 pontról. Elemzők kisebb mértékű csökkenést, 50,2 pontot vártak februárra.

A feldolgozóipari BMI februárban elért 49,2 pontos értéke 2013 júniusa óta a legalacsonyabb és már a teljesítmény zsugorodását jelzi. A BMI 50 pont feletti értéke ugyanis a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását tükrözi.

A feldolgozóipari BMI összetevői közül az új megrendelések beérkezésének üteme a januárit meghaladó, közel hat éve a legnagyobb mértékben lassult februárban. A foglalkoztatás azonban stabil ütemben nőtt tovább még az üzleti hangulat romlása ellenére is.

Az euróövezeti tagországok közül Németországban hat éve a legnagyobb mértékben a feldolgozóipari aktivitás.

A szolgáltatóipari aktivitás azonban erősödött februárban az euróövezetben, mégpedig a vártnál nagyobb mértékben. A BMI
velemenyezd, 2019. február 21. csütörtök, 11:01
Fed jegyzőkönyv: a gazdasági fejleményektől függ a kamat alakulása
A Fed monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) január 29-30-i ülésén nem változtatott az irányadó 2,25-2,50 százalékos dollárkamat-sávon. A szerdán nyilvánosságra hozott jegyzőkönyv tanúsága szerint a döntés a januári ülésen egyhangúlag született meg.

A Fed az erős gazdasági növekedéssel, a foglalkoztatás erőteljes bővülésével, az alacsony munkanélküliségi rátával, a lakossági fogyasztás erőteljes javulásával és a fogyasztói árak inflációs célt megközelítő emelkedésével indokolta döntését.

A Fed szerdán közzétett jegyzőkönyve szerint a további kamatmódosításokat tekintve "türelmesek" lesznek a döntéshozók, figyelembe véve a globális gazdasági és pénzügyi fejleményeket.

A nyíltpiaci bizottság 2015 decembere előtt hét évig tartotta történelmi mélységben, zéró közeli szinten az alapkamatot, hogy ösztönözze a gazdasági növekedést és felpörgesse az inflációt.

A Federal Reserve 2018-ban négy alkalommal, 25-25 bázispontos kamatemelést hajtott végre, legutóbb
velemenyezd, 2019. február 20. szerda, 21:42
Amerikai importvámok - Berlin minden eddiginél nehezebb európai-amerikai kereskedelmi tárgyalásra számít
Peter Altmaier a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak elmondta: a berlini vezetés "aggodalommal tapasztalja", hogy Washington szigorítja kereskedelempolitikáját, aminek hatásai már most érezhetőek a világgazdasági növekedés lassulásában.

A feszültségeket okozó szigorítás nem indokolt, mert az EU egyáltalán nem méltánytalan az Egyesült Államokkal szemben. Az utóbbi hónapokban folyamatosan jelezte, hogy készen áll egy átfogó megállapodásra az ipari termékeket sújtó vámok kölcsönös csökkentéséről.

A "legjobb lenne rögtön nullára csökkenteni" ezeket a vámokat. "Nagyon örvendetes lenne, ha az Egyesült Államok elfogadná az ajánlatot, ebben az esetben ugyanis erősíthetnénk a világgazdasági konjunktúrát" - mondta a miniszter.

Kiemelte, hogy a megállapodás nem lehetetlen, ha mindkét félben megvan a kellő akarat, és történt is már előrelépés. Az "út egyharmadát már megtettük, de most következik a legnehezebb szakasz" - mondta Peter Altmaier.

Azzal kapcsolatban, hogy sajtóértesülések
velemenyezd, 2019. február 19. kedd, 18:04
Krónika 8. rész (régészeti feltárások)
beruházásokhoz nem kapcsolódó ásatásokat.

Jobbik: az örökségvédelem csak nyűg a kormánynak

Hegedűs Lorántné (Jobbik) azt mondta: az örökségvédelem csak nyűg a kormánynak, amely valójában nem akarja megvédeni mindannyiunk örökségét. Szerinte erre utal a beruházás idejének csökkentése, vagy az, ahogyan módosul a beruházást végzők köre és enyhülnek a közbeszerzési eljárások.

A kormány módosításai mindig a beruházó érdekét szolgálják - jelentette ki.

Kifogásolta, hogy a jövőben a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházások is kedvezményezettek lesznek, vagyis "bárki" - fogalmazott.

Feltette a kérdést: mennyire sérülhet az adott leletanyag? Azt mondta: pártja az egész javaslatot elutasítja.

KDNP: a javaslat okos kompromisszum

Nacsa Lőrinc (KDNP) okos kompromisszumnak nevezte a javaslatot. Azt mondta: olyan jogszabályra van szükség, amely lehetővé teszi a kiemelt beruházások gyorsítását, de nem hiúsítja meg a régészeti feltárásokat sem.

A KDNP ezt a kényes
velemenyezd, 2019. február 19. kedd, 15:51
Javult a gazdasági hangulat Németországban és az euróövezetben
A ZEW kedden közölte, hogy a megkérdezett német pénzügyi elemzők és intézményi befektetők következő hat hónapra vonatkozó várakozásait mutató gazdasági hangulatindex értéke 1,6 ponttal mínusz 13,4 pontra emelkedett februárban. A mérsékelt javulás ellenére ez az érték messze elmarad a 22,4 pontos hosszú távú átlagtól, ugyanakkor kedvezőbb a mínusz 14,0 pontos várakozásoknál.

Az euróövezeti várakozásokat mutató ZEW-hangulatindex 4,3 ponttal, mínusz 16,6 pontra javult februárban. Szakértők rosszabb értéket, mínusz 18,2 pontot valószínűsítettek.

Ismét jelentősen romlott azonban a németországi aktuális állapot megítélése: az ezt tükröző index értéke 12,6 ponttal, 15,0 pontra esett, ami 2014 decembere óta a legrosszabb érték, és sokkal kedvezőtlenebb az enyhe romlást valószínűsítő 23,0 pontos várakozásnál.

Az euróövezet aktuális üzleti környezetének megítélése 8,3 ponttal mínusz 3,0 pontra süllyedt, miközben az inflációs várakozások jelentősen csökkentek, a mutató 5,3 ponttal 6,8 pontra
velemenyezd, 2019. február 19. kedd, 12:01
Kétéves mélypontra süllyedt az euróövezet folyó fizetési mérlegének többlete
Novemberben még 23 milliárd euróra rúgott a 19 európai uniós tagállamból álló eurózóna többlete.

A globális kereskedelmi feszültségek fokozódása és a kínai gazdasági növekedés lassulása csapást mért az európai exportra az utóbbi hónapokban, így az euróövezet kereskedelmi mérlegének többlete meglepően gyorsan kezdett el apadni. Decemberben az árukereskedelmi többlet 17 milliárd eurót tett ki, szemben a novemberi 19 milliárd, illetve az egy évvel korábbi 24,5 milliárd euróval.

A tavalyi egész évben az előzetes adatok szerint 343 milliárd eurós többlettel zárt a folyó fizetési mérleg. Ez az összeg az euróövezet bruttó hazai termékének (GDP) 3,0 százalékát teszi ki. Egy évvel korábban, 2017-ben 362 milliárd eurót tett ki a többlet, ami a GDP 3,2 százalékának felelt meg.

Az Európai Központi Bank arra számít, hogy a folyó fizetési mérleg többlete idén GDP-arányosan 2,7 százalékra, jövőre pedig 2,5 százalékra mérséklődik.
velemenyezd, 2019. február 19. kedd, 10:41
Két százalékkal nőtt a MÁV pályadíjakból származó árbevétele tavaly
A közlemény szerint tovább bővült 2018-ban az érvényes hálózat-hozzáférési szerződéssel rendelkező vasútvállalatok száma, így az év végén már 49 társaság közlekedhetett a MÁV nyílt hozzáférésű vasúti pályahálózatán.

Tavaly 1,36 millió vonat közel 101,6 millió kilométert tett meg Magyarországon, ebből a személyszállító vonatok 77,8 millió kilométert, a tehervonatok 18,7 millió kilométert futottak.

Az árufuvarozási vasútvállatok közül piacvezető a Rail Cargo Hungaria Zrt., a második legjelentősebb vállalat az MMV Zrt., és dobogós helyen végzett a GYSEV Cargo Zrt. is.

A vasúti árutovábbítás felfutásának hajtóerejét elsősorban a belföldi forgalom növekedése jelentette, ami feltehetőleg az anyag- és szállításigényes építőiparnak és az autóiparnak köszönhető. A vasúttársaság arra számít, hogy a magyar gazdasági teljesítmény javulása a vasúti áruforgalomra további kedvező hatást gyakorol - közölték.
velemenyezd, 2019. február 19. kedd, 09:41
1/1048
Képek, videók
Hold növekedése, majd csö
sarkadykati
2009. június 15. hétfő, 04:39
A kastély növekedése
zlako
2007. április 17. kedd, 14:44
Varga Mihály 01.jpg
chillik
2018. június 04. hétfő, 05:46
Varga Mihály 02.jpg
chillik
2018. június 04. hétfő, 05:45
Varga Mihály 03.jpg
chillik
2018. június 04. hétfő, 05:45
Varga Mihály 04.jpg
chillik
2018. június 04. hétfő, 05:45
Varga Mihály 05.jpg
chillik
2018. június 04. hétfő, 05:44
Varga Mihály 06.jpg
chillik
2018. június 04. hétfő, 05:44
Varga Mihály 07.jpg
chillik
2018. június 04. hétfő, 05:43
befekteto.bmp
hoparduc
2011. május 15. vasárnap, 09:57
TESCO-gazdaságos
moonshadows
2017. szeptember 07. csütörtök, 19:06
A nagy gazdasági válság
makrancosholgy
2016. február 07. vasárnap, 19:17
gazdasági érettségi tétel
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:28
gazdasági tankönyvek.jpg
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:27
gazdasági tankönyvek (1).
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:26
Címkék
európai uniós, ország sérülékenységét, béren kívüli, büdzsé elfogadása, beruházó érdekét, enyhe romlást, átfogó megállapodásra, Rail Cargo Hungaria Zrt, globális gazdasági, szolgáltatóipari aktivitás, cégek termelékenységét, város jövőjét, januárit meghaladó, fideszes többség, alacsony munkanélküliségi, feszültségeket okozó,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.