Belépés
2020. július 05. vasárnap | 27. hét | 187. nap | 17:50 | Emese, Sarolta
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
MNB: nem rendítette meg a tőkepiaci szereplőket a koronavírus-járvány
míg a munkáltatói hozzájárulások jelentősen csökkentek.

Az egészség- és önsegélyező pénztáraknál az egyéni befizetések növekedése sem tudta ellensúlyozni a munkáltatói hozzájárulások jelentős visszaesését, többek között ennek nyomán az intézmények tavaly is negatív működési eredménnyel zártak.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak ezzel szemben a korábbi évekhez hasonlóan nyereségesen működtek 2019-ben, a tagok befektetésein pedig 9,8 százalék hozamot értek el. A koronavírus miatti gazdasági következmények egyelőre nem hatottak negatívan a szektor be- és kifizetéseire, ezzel együtt az idei első negyedévben a hozamesés miatt a fedezeti tartalékok 6,9 százalékkal csökkentek tavalyhoz képest.

Az MNB jelentése fogyasztóvédelmi téren az egyik legfontosabb lépésnek nevezi a tavaly kidolgozott minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás koncepciót, amelynek nyomán 2020 végére megélénkülhet a lakásbiztosítási piaci verseny.

Kiemelték, hogy az átfogó fogyasztóbarát szemlélet előfutárának tekinthető -
velemenyezd, 2020. június 29. hétfő, 11:11
Koronavírus - Johnson: nem lesznek a tíz évvel ezelőttihez hasonló költségvetési megszorítások
Johnson a Mail on Sunday című vasárnapi brit konzervatív tömeglapnak adott interjúban úgy fogalmazott: ha a Covid-19-járvány villámcsapás volt, a gazdasági következmények mennydörgése még csak most következik.

A konzervatív párti kormányfő szerint azonban Nagy-Britannia erre készen áll.

Johnson, aki kedden tart beszédet a kormány gazdasági válságkezelő terveiről, a vasárnap megjelent interjúban - egyelőre részletek nélkül - nagyszabású infrastrukturális programokra tett utalást. Kijelentette: a járvány hatalmas sokkhatásként érte a brit gazdaságot, de a kormány építkezésekkel akarja visszavezetni az országot az egészséges gazdasági fejlődéshez.

Hozzátette: teljesen kizárt, hogy Nagy-Britannia visszatérjen a megszorítások tíz évvel ezelőtt alkalmazott válságkezelő gyakorlatához.

A 2010-ben hatalomra került konzervatív párti brit kormány a hazai össztermék (GDP) 11,1 százalékának megfelelő - békeidőben példátlan - államháztartási hiányt vett át munkáspárti elődjétől a 2008-2009-es
velemenyezd, 2020. június 28. vasárnap, 13:30
Koronavírus - Deloitte: 2020-ban csökken az ingatlanpiaci aktivitás Közép-Európában
elérhetősége javul, vagy változatlan marad, áprilisban 25 százaléka gondolta így.

Januárban a válaszadók 27 százaléka várta azt, hogy 2020-ban növekedni fog a tranzakciók mérete, míg áprilisban egyetlen válaszadó sem vélekedett már így.

Áprilisban a Deloitte azt kérte a válaszadóktól, hogy vizsgálják meg a COVID-19 járvány stratégiájukra és a regionális gazdaságukra gyakorolt hatásait. Az ingatlanfejlesztők túlnyomó többsége, 81 százalék nyilatkozta azt, hogy a világjárvány közvetlen következményeként változott meg a 2020-ra előirányzott stratégiai tervük.

A közlemény szerint a válaszadók 60 százaléka véli úgy, hogy a jelenlegi helyzetnek csak rövid távú gazdasági hatása lesz. Ebben a tekintetben a befektetők és finanszírozók a legpesszimistábbak, 35 százalékuk számít olyan hosszútávú hatásokra, amelyek globális gazdasági válsághoz vezetnek. Az ingatlanfejlesztők ennél optimistábbak, mindössze 25 százalékuk vár ilyen hosszútávú hatást.

A válaszadók 53 százaléka áprilisban arra számított,
velemenyezd, 2020. június 25. csütörtök, 22:02
Ab: nem alkotmányellenes a KESMA nemzetstratégiaivá minősítése
Részvénytársaságot.

Az országgyűlési képviselők negyede fordult utólagos normakontroll-indítvánnyal az Ab-hoz, mert álláspontjuk szerint a kormányrendelet sérti a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvényt. Továbbá az indítványozók szerint a kormánynak a médiacégek összefonódása tekintetében a közérdek fennállására vonatkozó érvei megalapozatlanok, ezért a nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítés feltételei nem állnak fenn.

A nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítés következményeként az összefonódást nem kellett bejelenteni a Gazdasági Versenyhivatalnak, így a médiatanács sem vett részt szakhatóságként az eljárásban és "nem vizsgálta, hogy a független véleményforrások összefonódás utáni szintje is biztosítja-e a sokszínű tájékozódás jogának érvényesülését" a médiapiacon. Az indítványozók álláspontja szerint mindez sértette a sajtó sokszínűségére vonatkozó alkotmányos szabályokat.

Az Ab az indítványt elutasító döntésében hangsúlyozta: a médiacégek
velemenyezd, 2020. június 25. csütörtök, 12:01
Illegális bevándorlás - Migrációkutató: új migrációs útvonal nyílhat Portugálián keresztül
A dokumentum szerint 2019 decemberében nyolc, 2020 januárjában tizenegy, június 6-án hét, június 15-én huszonkét illegális bevándorlót fogott el a portugál parti őrség, mindannyiukat Algarve tartományban.

Mivel az országon eddig nem haladt át a nyugat-mediterrán útvonal, ez a jelenség meglehetősen szokatlan, és az érintett önkormányzatok máris kongatják a vészharangot - tették hozzá.

A várható hatások között említették, hogy megváltozhat a legális bevándorlást támogató politika.

Az intézet szerint ez két okból is bekövetkezhet: egyrészt a járvány miatti gazdasági visszaesés jelentős munkanélküliséget generálhat, amely egyes ágazatokban nélkülözhetővé teheti az addig ott alkalmazott bevándorlókat.

Másrészt, ha a marokkói embercsempészek Dél-Portugália partjait veszik célba, akkor ezen az új útvonalon nőhet az érkezésszám, ami az éledező turizmusra hátrányos következményekkel járhat.

"Ha a probléma nem is változtatja meg a portugál nemzet befogadó attitűdjét, az arra adott
velemenyezd, 2020. június 24. szerda, 12:51
Az utóbbi évszázad békeidőkben mért legerősebb gazdasági visszaesésére számít az OECD
is lesz, a világgazdaság 7,6 százalékkal eshet vissza 2020-ban, jövőre pedig mindössze 2,8 százalékkal bővülhet, ami a tavalyi szint 95 százalékának felelne meg.

Még a legkedvezőbb forgatókönyv esetén is számos fejlett gazdaságban az egy főre jutó reáljövedelem öt évnyi növekedésével azonos érték vagy annál is több veszhet oda. "2021 végére a jövedelmekben elszenvedett veszteségek meghaladják az utóbbi évszázad békeidőkben bekövetkezett bármelyik recessziójáét, ami súlyos és hosszan ható következményekkel jár az emberekre, a vállalatokra és a kormányokra" - mutatott rá a kiadványhoz írt előszavában Laurence Boone, az OECD főközgazdásza.

A következő évtized gazdasági és társadalmi kilátásait meghatározó válságkezelő intézkedéseit illetően Laurence Boone arra szólította fel a kormányokat, hogy ne habozzanak növelni az államadósságot, ha az alacsony jövedelmű munkavállalók és a befektetések támogatásáról van szó.

"Szükséges és elfogadható a rendkívül laza monetáris politika és a nagyobb
velemenyezd, 2020. június 10. szerda, 12:32
Költségvetés - KT: a büdzsé tükrözi a szükséges erőfeszítéseket
Kovács Árpád azt mondta, a büdzsé fókuszában a gazdaság élénkítése, a járvány hatásának kitett ágazatok támogatása, a munkahelyek megőrzése, újak teremtése, valamint a családok és a nyugdíjasok helyzetének védelme áll.A bevételi előirányzatok megfelelnek az azt megalapozó makrogazdasági prognózisoknak - mondta.

A tanács ugyanakkor megállapította azt is, hogy ha a makrogazdasági várakozások nem teljesülnek maradéktalanul, az több adó bevételét is csökkentheti. Ezért a bevételek alakulását folyamatosan figyelemmel kell kísérnie a kormánynak, és ha kell, a kiesést ellensúlyoznia kell - tette hozzá az elnök.

A tanács indokoltnak tartja a gazdasági prognózisoktól közvetlenül nem függő bevételek tervezett előirányzatainak megalapozását további számításokkal is.

A Gazdaságvédelmi Alap 2021-ben is szolgálja a gazdaság védelmét és újraindulását - tette hozzá. Fontosnak ítélte, hogy az alap jelentős összegű szabadon felhasználható tartalékot tartalmaz.

Ugyancsak összehangolt lesz a
velemenyezd, 2020. június 10. szerda, 10:51
Borrell: több pénz szükséges a kínai dezinformációs kampányok elleni fellépéshez
is, amellyel kapcsolatban a főképviselő megállapította, hogy Peking nem teljesítette a tavalyi EU-Kína csúcson elfogadott zárónyilatkozatban foglaltakat, többek között az európai vállalatok kínai piachoz való hozzáférésének javítását, a beruházások védelmét és az egységes keretfeltételek biztosítását.

Margrete Vestager, az EU versenyjogi biztosa kedden arról beszélt, hogy koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásai miatt stratégiai ágazatok vállalatai gyengültek meg Európában, és ennek következményeként jobban ki vannak téve a külföldi, legnagyobb részt kínai felvásárlás veszélyének. Vestager, aki már pár hónappal korábban felhívta a figyelmet az "ellenséges felvásárlás kockázatára", azt is elmondta, hogy az EU fokozottabban kívánja ellenőrizni a külföldi vállalatokat, hogy azok ne használják fel tisztességtelen módon a kapott állami támogatósaikat. Véleménye szerint bizonyos külföldi cégek a támogatásokat ellenőrzés nélkül használják fel, így egyenlőtlen versenyfeltételek alakulhatnak
velemenyezd, 2020. június 09. kedd, 19:33
Koronavírus - A francia kormány 15 milliárd eurós mentőcsomaggal segíti a repülőgépgyártást
"Kihirdetjük a rendkívüli állapotot a repülőgépgyártó iparunk megmentésére, azért, hogy még inkább versenyképessé és környezetkímélővé válhasson a jövő zöld repülőgépeinek gyártásával" - mondta párizsi sajtótájékoztatóján Bruno Le Maire gazdasági miniszter.

Miközben a repülőgépgyártó ágazatban a járvány következményeként, a megrendelések visszaesésével a fejlesztéssel és kutatással foglalkozó 35 ezer ember mintegy harmadának került veszélybe a munkahelye, a kormány célja előkészíteni a polgári közlekedés repülőgépei, a helikopterek és a teherszállító repülőgépek új generációját, amely újfajta propulziós rendszerekkel - mint például a hidrogén motorok - kevesebb üvegházhatású gázt bocsát ki.

"Az ágazat eredeti terveihez képest ez tízéves gyorsítást jelent" - jelezte Elisabeth Borne közlekedési és környezetvédelmi miniszter.

A kis- és középvállalkozások átalakulásának felgyorsítására az állam és az ágazat nagyvállalatai 500 millió eurós befektetési alapot hoznak létre a nyáron, amely
velemenyezd, 2020. június 09. kedd, 14:02
Koronavírus - Törökországban ismét kilencszáz felett alakult az új esetek száma
Twitteren azt írta, hogy a legutóbbi tilalmat követően újabbat nem akartak bevezetni, de a napi esetszámok a keddi 786 után csütörtökön 988-ig szöktek, ami miatt arra kényszerültek, hogy ismét napirendre vegyék a korlátozást.

A török államfő hozzátette: "a lakosok részéről megfogalmazott vélemények arra sarkallták őket, hogy felülvizsgálják a döntést, amelynek egyetlen célja a betegség terjedésének megelőzése és az állampolgárok védelme volt, ám láthatóan különféle társadalmi és gazdasági következményekhez vezetett volna".

"Nem hajlott arra a szívünk, hogy polgáraink, akik 2,5 hónap szünet után elkezdték újrarendezni mindennapi életüket, kárt szenvedjenek" - mutatott rá.

A belföldi légi közlekedést június 1-jén indította újra a kis-ázsiai ország. A nemzetközi légi járatokat június 10-étől fokozatosan indítják, Magyarországra például június 15-étől. A Törökországba érkezőket a repülőtereken tesztelni fogják, hogy megfertőződtek-e az új koronavírussal. A vizsgált emberek elérhetőségeit és
velemenyezd, 2020. június 05. péntek, 20:22
Koronavírus - Franciaországban ellenőrzés alá került a járvány, de nem tűnt el teljesen
és fel is tudják számolni. A többi forgatókönyv szerint viszont a gócpontokat nem sikerül ellenőrzés alatt tartani, és új fertőzési láncolatok alakulnak ki, ami azt jelentené, hogy a járvány fokozatosan új erőre kap.

"Bármi is történik, az általános karantént nem fogjuk újra elrendelni Franciaországban. Az első alkalommal muszáj volt, nem volt választásunk, de túl nagy árat fizetünk érte" - hangsúlyozta.

"Biztos, hogy a lakosság még egyszer nem fogadja el (a karantént), a gazdasági következmények óriásiak lennének, és egészségügyi szempontból sem kívánatos" - hívta fel a figyelmet Jean-Francois Delfraissy, arra emlékeztetve, hogy a Covid-19-en kívül minden más betegség diagnosztikai késedelmet szenvedett az elmúlt több mint két hónapban.

"Mit csinálunk, ha a helyzet romlik? Nagy megelőzési programra van szükség" - mondta a professzor, aki az eddig egészségbiztonsági intézkedések (kötelező maszkviselés a tömegközlekedési járműveken, távolságtartás és rendszeres kézmosás) várhatóan még hosszú
velemenyezd, 2020. június 05. péntek, 15:52
Palkovics: egyre népszerűbb a munkahelyteremtő bértámogatás
teremtésére szánt 80 milliárdból mintegy 70 ezer ember munkába állását segíthetik. Ebben a programban a cégeknek legalább 9 hónapos foglalkoztatást kell vállalniuk úgy, hogy ebből 6 hónapra az állam biztosítja a bértámogatást.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a múlt évben európai szinten a legnagyobb, 5 százalékos gazdasági növekedést ért el Magyarország, a munkanélküliség pedig 3,5 százalékra csökkent. A koronavírus-járvány azonban az egészségre, a társadalomra és a gazdaságra egyaránt negatív következményekkel járt, de a kormány sikeres védekezést folytatott az időben meghozott döntéseivel.

A gazdaságvédelmi akcióterv részeként vezették be a munkahelyvédelmi bértámogatást, hogy a munkaadók csökkentett munkaidőben meg tudják tartani a munkavállalóikat, a kutatás-fejlesztéssel foglalkozó vállalkozásoknak pedig 40 százalékos bértámogatást biztosítanak. Mostanáig már több mint 130 ezer dolgozó után igényelték munkáltatóik a "kurzarbeit" támogatási lehetőséget, illetve 13 ezer kutató után a
velemenyezd, 2020. május 29. péntek, 17:01
1/109
Képek, videók
Koronavirus - a megmentő.
menusgabor
2020. május 03. vasárnap, 18:51
szereplők
durcimarcika
2018. április 22. vasárnap, 16:12
szereplők.jpg
maroka
2017. május 26. péntek, 13:00
szereplők.jpg
durcimarcika
2016. október 12. szerda, 10:50
szereplők1.jpg
durcimarcika
2016. augusztus 22. hétfő, 10:08
Ao Haru Ride Szereplők,Sz
yoshiokafutaba
2014. november 24. hétfő, 22:10
Emlékműveken szereplők
sanci81
2014. szeptember 20. szombat, 12:38
Szereplők 2.JPG
angyalcsillag
2012. május 14. hétfő, 19:42
a szereplők megvendégelés
orban47
2011. július 22. péntek, 10:45
a szereplők
orban47
2011. július 22. péntek, 10:41
a Patakparti szereplők
orban47
2011. július 21. csütörtök, 12:11
a Patakparti szereplők
orban47
2011. május 21. szombat, 19:12
A kis szereplők
orlaiszinpad
2010. december 20. hétfő, 19:29
Címkék
rendkívüli állapotot, repülőgépgyártó ágazatban, makrogazdasági várakozások, alap jelentős, járvány fokozatosan, munkahelyvédelmi bértámogatást, portugál nemzet, nemzetközi légi, tőkepiaci szereplőket, tanács ugyanakkor, munkáltatói hozzájárulások, hidrogén motorok, török államfő, sajtó sokszínűségére, korábbi évekhez, tanács indokoltnak,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.