Belépés
2019. november 17. vasárnap | 46. hét | 321. nap | 07:00 | Hortenzia, Gergő
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Casserole, a finom rakottas
A hideg idő beálltával különösen jól esik ez a sütőben készült egytálétel. Igen praktikus is, hisz előre összeállíthatjuk, az sem baj, ha pár napig a hűtőben pihen, így jól összeérnek ízei. Olyan, mint a mi rakott krumplink, a rakott káposztánk vagy a karfiolunk, az olaszok lasagnéja, a sajtos makaróni, a görög muszaka vagy az angolok tálban sült pitéi. Az édességek közül a máglyarakás és a felfújtak, gyakorlatilag az összes csőben sült étel. Többnyire krumpliból, rizsből vagy tésztából álló alap mellé hús, hal, zöldségek kerülhetnek, de a tengerparti országok hallal, polippal, rákkal is készítik. Vegetáriánusok ízletes kedvence, hiszen ha kellően szaftos összetevőkből áll, a hús könnyen nélkülözhető belőle. A nyers vagy előfőzött hozzávalókat fedő nélkül egy hőálló tálban, nem túl magas hőfokon összesütjük. Ahhoz, hogy a teteje ropogósra piruljon, többnyire sajtot, vajat, zsemlemorzsát tehetünk
suzymama, 2018. november 28. szerda, 22:10
Muszaka
MUSZAKA

A műszaka vagy rakott padlizsán a Balkán régió, a Kelet-Mediterráneum és a Közel-Kelet padlizsánalapú, húsos főétele. A régión kívül a legismertebb a görög változat.
A legtöbb változat alapja a pirított padlizsán és a paradicsom, amit általában darált hús egészít ki. A görög változatban hús és padlizsán alkotta rétegek szerepelnek, melyeket fehérmártás/besamelmártással borítanak, majd megsütnek. Kerülhet bele burgonya és cukkini is.
A modern görög változatot vélhetőleg Celemendész (Τσελεμεντές ;) alkotta meg az 1920-as években. Három rétegből áll: az alsóban pirított padlizsánszeletek vannak; a középsőt darált marhahús alkotja, vöröshagymával, fokhagymával, szeletelt paradicsommal megfőzve, fahéjjal, szegfűborssal és fekete borssal fűszerezve; tetején besamelmártás vagy tejsodó. Az összeállított muszakát addig sütik, míg a teteje megbarnul. Általában langyosan tálalják.
Az alaprecept számos változata létezik, néha a
evavicus, 2018. április 19. csütörtök, 12:58
Padlizsánozik a család
hozzá, ez sokkal krémesebb, mint a sima joghurt. Ha jól átsütöm a padlizsánt, akkor szinte szétomlik szánkban a falat. Készítettem fokhagymásat és menteset, az érzékeny gyomrú családtagokra is gondolva. Úgy tűnik, jól indítottam ezzel a fogással! Egyrészről mindenki ismerte, másrészről még az is megszerette, aki idáig nem kedvelte.
hirdetés

Dupla sajtos rakott padlizsán recept

Gondolatban a török vizekről a hozzá közeli görög tengerre eveztem, és a sült padlizsánszeleteknek egy muszaka ágyat terveztem. Darált hús hiányában ez azonban csak terv maradt. A haza becsületének megmentésére az olaszok siettek segítségemre. Minden olasz szakácsnak (és nekem is) megvan a maga verziója a melanzane alla parmigiana-ra, vagyis a sajtos rakott padlizsánra. Ez az egytálétel darált marhahússal és vega formában is szuperszónikus. Ha egy nappal korábban elkészítjük, akkor lesz a legjobb.
Tipp

Amikor serpenyőben sütjük a padlizsánszeleteket, bármennyi olajat öntünk alájuk, azt
horvathnemagdi, 2014. október 07. kedd, 17:31
Görög muszaka eredeti recept NO SALTY
story folytatása
hozzávalók / 6 adag

A muszakához
0.5 kg cukkini
1 kg burgonya
0.5 kg padlizsán
15 dkg sajt (reszelt)
szerecsendió ízlés szerint
fahéj ízlés szerint
2 dl olívaolaj
A Bolognese sauce-hoz (elkészítese itt)
1 közepes db vöröshagyma (apróra vágott)
650 g darált marhahús (kb. vagdalt hús, eredetileg marhahús, de ez lehet ízles szerint disznó is)
0.5 csokor petrezselyem (apróra vágott)
2 nagy db paradicsom (nagy lyukú reszelőn lereszelve)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 dl vörösbor (száraz)
A Morney sauce-hoz (elkészítése itt)
12 dl tej
3 ek olívaolaj
5 púpozott ek finomliszt
szerecsendió ízlés szerint
3 db tojássárgája
só ízlés szerint
bors ízlés
drciccancs, 2014. szeptember 15. hétfő, 10:01
Fogyaszt, megelőzi a rákot, és védi a szívet
szív magába, így ez inkább kerülendő.

Sütés, főzés előtt a héját sokszor le kell venni, de ez leginkább ízlés és recept kérdése. A magyar konyhában a padlizsánt általában krémnek vagy rántott zöldségnek készítjük el, pedig ennél sokkal fantáziadúsabb felhasználása is lehetséges. A déli országok egyik legjellemzőbb zöldsége, sokszor hús helyett is fogyasztják. Az ottani konyhában a legkedveltebb fűszerei a bazsalikom, a vöröshagyma, a bors, az oregánó, a fokhagyma és a petrezselyem. A görög muszaka vagy a francia ratatouille például tipikusan padlizsános egytálételek, de a grillezéséről se feledkezzünk meg!

Honnan tudod, hogy a padlizsán finom lesz-e?

Vásárláskor figyelj arra, hogy a kiválasztott padlizsánnak legyen teljesen sima a héja, a színe sötétlila és csillogó. Az átmérője 5-8 centi és a kocsánya élénkzöld. Az éretlen padlizsán íze a benne található szolanin nevű vegyület miatt keserű. Ezért, ha nem találsz tökéletesen érett zöldséget a piacon, pár napig érleld
horvathnemagdi, 2014. január 19. vasárnap, 10:04
A Padilzsán úgy mint gyógynövény - is.
hozzá paradicsomot is.
Készítenek belőle olajos salátát, illetve egyéb zöldségekkel kombinált ételeket is.

A padlizsán héját sütés, főzés előtt nem mindig kell eltávolítani (ez az étel jellegétől függ),
a kocsonyáját egyujjnyi gyümölccsel együtt kell levágni.
Készíthető belőle saláta, előétel és rakott étel, népszerű rántva is.
Felhasználható levesekbe, főzelékekbe, párolva, mártásként, köretnek.
Legelterjedtebb elkészítési módja a padlizsánkrém.
A görög muszaka és a francia, provanszi ratatouille egyaránt padlizsános egytálételek.
A katalán escalivada grillezett zöldség,
a vinete saláta pedig román és erdélyi magyar zöldségkrém.

Rövid receptek padlizsánnal

Padlizsánkrém

Két darab meghámozott, kockára vágott padlizsánt egy fej lereszelt vöröshagymával kevés olívaolajon (margarin, vagy más olaj is lehet), megpárolunk.
Amikor puha, hozzáadunk két darab kockára vágott paradicsomot, négy gerezd összezúzott
kati53, 2013. április 26. péntek, 16:31
Rakott padlizsán
Rakott padlizsán

Ha rakott padlizsán, akkor a görög muszaka jut a legtöbbünk eszébe. Holott a hússal rakott padlizsános étel igen gyakori a Balkán régióban, és a Kelet-Mediterráneumban is. Ahány régió annyiféle képen készítik, van, ahol burgonyával is kiegészítik, van, ahol nem. Ez a mostani recept egy egyszerűbb, ám annál finomabb és elegánsabb elkészítési módja a rakott padlizsánnak.

Hadarik Rita receptje a Rita Konyhája oldalról

Hozzávalók 3 főre:
50 dkg padlizsán

tört színes bors
olívaolaj
friss paradicsomszeletek
3 dkg lágyabb sajt, juhsajt is lehet, főleg, ha bárányhúsból készítjük

A húsos raguhoz:
1 kis fej vöröshagyma
30 dkg darált hús például bárány vagy sertés vagy csirke
1 kanál olívaolaj
só, bors
1 gerezd fokhagyma
17 dkg paradicsom
pár szál petrezselyem
4-5 friss bazsalikomlevél
sajt

A padlizsánt mossuk meg, és 12 szeletre vágjuk a 3 adaghoz. Grillserpenyőben,
horvathnemagdi, 2012. október 18. csütörtök, 12:17
Bolgárkertészek, a zöldségvarázslók
Bolgárkertészek, a zöldségvarázslók

Manapság már kiszorultak a piacról, sajátos termesztési módszereiket felülírta az idő és az egykor népes bolgár kolónia kis híján eltűnt. Pedig a XIX. század végétől a XX. század végéig a bolgárkertészek meghatározó szerepet töltöttek be a magyar zöldségtermesztésben. Akik maradtak, azok is inkább virágtermesztéssel foglalkoznak.

A XIX. század végén hazánkba érkezett bolgár kertészek újszerű tudománya a náluk 500 évig regnáló törököknek köszönhető. Többféle történet kering arról, hogy a török uralom miként vezetett a bolgár zöldségtermesztés modernizációjához. Az egyik szerint a török megszállók magukkal hozták saját agrikultúrájukat, és mivel hosszabb időre rendezkedtek be, így a korrekt ellátmányozás érdekében a helyi lakosokat is kiművelték. A törökök Trnovo környékén kertészközpontokat hoztak létre, s ennek köszönhetően alakulhattak ki a kertészdinasztiák. Innen eredeztethető, hogy a bolgár kertészek szakszavai mind-mind török
horvathnemagdi, 2012. július 31. kedd, 19:20
Rakott padlizsánok
paradicsomot, rá egy sor kicsumázott, karikára vágott zöldpaprikát rakunk: Meghintjük 20 deka kockára vágott. főtt füstölt hússal, erre egy sor puha sajtszeletet fektetünk, (pl. hóvirág sajtot), majd ismét padlizsánt, zöldpaprikát, végül paradicsomot. Két deci tejfölben simára keverünk egy kiskanál Vegetát, egy gerezd tört fokhagymát. és a lerakott zöldfélékre öntve, a sütőben megsütjük. Tálalás előtt reszeljünk még kevés sajtot, a tetejére olvasszuk rá, de ne pirítsuk.

Rakott padlizsán, avagy Muszaka (4 személy részére)
Hozzávalók: 2 db. padlizsán (közepes méretűek, szélesek - dundik), 30 dkg. darált bárány (sertésből is nagyon finom), 1 közepes fej hagyma, 1 doboz sűrített paradicsom (kicsi), só, bors, szerecsendió
A padlizsánokat rozsdamentes késsel meghámozzuk, sózzuk, kevés borssal meghintjük, majd lisztbe mártva forró olaja dobjuk és hirtelen megsütjük. Nedvszívó papírra rakjuk, majd egy tányérra.
A hagymát hámozás után lereszeljük, és olívaolajon megpároljuk, majd rádobjuk a
macoka65, 2011. október 03. hétfő, 19:19
Gyógyító növényeink
(tojásgyümölcs, török paprika)

Kitűnő előétel, saláta, kirántva, palacsinta tésztába megforgatva és kisütve, vagy rakottan főétel, levesbe is főzhető, főzeléknek, de töltve, és párolva, padlizsánkrém, vagy paradicsommártással, illetve körítésként is kitűnő.
A padlizsán akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán népek között.
A legismertebbek:
muszaka (görög)
ratatouille (francia, provanszi)
escalivada (katalán)
vinetasaláta (román és erdélyi magyar)

Pálmaolaj

A pálmaolaj a legnagyobb mennyiségben felhasznált növényi olaj a világon. Jelentős felhasználók a margarint előállító vállalatok és a kozmetikai ipar is. A pálmaolajat megtalálhatjuk többek között a testápolókban, szappanokban, samponokban, kézkrémekben, rúzsokban, margarinban, csokoládéban, a legtöbb desszertben, de kenőanyagok és
macoka65, 2011. augusztus 29. hétfő, 15:29
Bárányhús, bégetően fantasztik
dupla báránykotlett

Elkészítés: A finomra vágott hagymát és friss fűszereket, az olajat, a citromlét és a sót egy kis edénybe teszzük, marinádot készítünk. A bárányhúst megmossuk, szárazra töröljük. Többször bevágjuk egy éles késsel, majd lapos edénybe fektetjük, a marinádot ráöntjük, s egy éjszakán át a hűtőszekrényben lefedve érleljük. A grillezés előtt a marinádból kivesszük, lecsöpögtetjük, a marinádot félretesszük. Grillezés alatt ezzel többször bekenjük, míg megsül.

Húsos muszaka

Hozzávalók:
50 dkg padlizsán
50 dkg burgonya
50 dkg paradicsom
2 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 dl olaj
50 dkg darált bárányhús
2 tojás
2 dl tejszín
15 dkg juhsajt
Szerecsendió

Elkészítés: A padlizsánt megmossuk, a szárvégeket levágjuk, vékonyan meghámozzuk, 1/2 cm vastagon felkarikázzuk. Egy órára erősen besózzuk, hogy kesernyés levét kidobja. A burgonyát héjában megfőzzük, leszűrjük, meghámozzuk, karikára vágjuk. A
horvathnemagdi, 2011. március 24. csütörtök, 07:02
A legújabb diéta: Hiába eszel,
testsúly eléréséhez nagyon fontos, hogy élvezd is a diétádat. Ezért ma rúgj ki a hámból, vacsorázz a barátaiddal egy étteremben.

Reggeli: proteinshake
Tízórai: egy maroknyi diákcsemege
Ebéd: csilis pulykasült
Uzsonna: proteinshake vagy sovány sajtok
Vacsora: ha kínai étteremben vacsorázol, ne rendelj rizst! Ha olasz vendéglőt választasz, tésztaételek helyett grillezett húst és párolt zöldséget kérj. Görög étteremben pedig halat válassz zöldségkörettel, a tzatziki, a gyros és a muszaka tilos! Japán menüből pedig a szusi mellett dönts, de szigorúan rizs nélkül.

6. nap: Mindig szakíts elég időt az evésre! Étkezés közben csak az előtted lévő tányérra koncentrálj, se tévé, se újság, se telefon. Ha lassan falatozol, nemcsak az ízeket élvezed jobban, hanem automatikusan kevesebbet is eszel.

Reggeli: proteinshake
Tízórai: tojássaláta (két keményre főtt tojást darabolj össze, és keverj hozzá bármit, amit szeretsz, kivéve majonézt)
Ebéd: lazacfilé
horvathnemagdi, 2011. január 31. hétfő, 01:10
1/3
Képek, videók
Cheesy-Onion-Casserole -Be
sarkadykati
2011. február 18. péntek, 01:04
bolanoi-rakottas.jpg
erzsikepuskas
2014. március 21. péntek, 09:16
csirkés rakottas
ibolya58
2013. április 09. kedd, 15:41
rakottas.jpg
talamusz
2012. augusztus 07. kedd, 16:10
rakottas
borcsamama
2012. július 06. péntek, 15:03
bugaci rakottas !
ibolya58
2012. február 11. szombat, 16:51
tiroli rakottas
ibolya58
2011. január 02. vasárnap, 18:10
húsos rakottas.jpg
miday
2007. augusztus 26. vasárnap, 17:11
Szilvalekvár sütőben kész
irmus
2017. szeptember 10. vasárnap, 17:10
Sütőben sütött krumpli.JP
irmus
2017. április 24. hétfő, 07:08
ALMAS PALACSINTA SUTOBEN
gurmika
2017. március 12. vasárnap, 20:51
Sütőben sült szilvalekvár
irmus
2016. szeptember 09. péntek, 18:49
ecet a sütőben
sanci81
2016. május 14. szombat, 14:18
sütőben38.jpg
makrancosholgy
2016. február 16. kedd, 16:10
sütőben37.jpg
makrancosholgy
2016. február 16. kedd, 16:10
Címkék
előtted lévő, padlizsán finom, kocsánya élénkzöld, görög változatban, szárvégeket levágjuk, francia ratatouille, legkedveltebb fűszerei, teteje megbarnul, török vizekről, legtöbb változat, maga verziója, egykor népes, angolok tálban, marinádból kivesszük, finomra vágott, görög változat,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.