Belépés
2019. szeptember 23. hétfő | 39. hét | 266. nap | 20:02 | Tekla
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Görög válság - Németország eurómilliárdokat spórol a görög válság révén
A hallei Leibnitz Intézet (Leibniz-Instituts für Wirtschaftsforschung Halle - IWH) számításai szerint Németország nagyjából 100 milliárd eurót takarított meg 2010 óta annak révén, hogy a görög válság miatt csökkent az államháztartás kamatkiadása.

Nagyjából 10 milliárd eurót pedig akkor is megspórol, ha Athén egy centet sem fizet vissza a tartozásából, mert a görög válság kezelésére indított mentőprogramokban Berlin a még formálódó harmadik programmal együtt nagyjából 90 milliárd euróval vesz részt az euróövezeti válságkezelő rendszeren (ESM), az Európai Központi Bankon (EKB) és a Nemzetközi Valutaalapon (IMF) keresztül.

A befektetők válság idején igyekeznek minél biztosabb helyre tenni a pénzüket, és Németország aránytalanul nagy mértékben profitál ebből a biztonságra törekvő magatartásból a válság elmélyülése, 2010 óta, mert a német államkötvények is befektetési menedékké váltak. Például az idén januárban Sziriza választási győzelmének hírére egy nap alatt 30 bázisponttal csökkent a német
velemenyezd, 2015. augusztus 10. hétfő, 16:02
Görög adósság - Az eurózóna mentőalapja egyelőre "megkegyelmezett" Athénnak
Az EFSF szerdán tudatta, hogy csődeseménynek tekinti, hogy Görögország nem törlesztette a június végén esedékes, mintegy 1,5 milliárd eurós részletet az IMF-nek, és miután közösen folyósítottak hitelt Athénnek, azért a csődesemény az EFSF-től kapott görög hitelek jelentős részére is vonatkozik.

Az EFSF-nek így három lehetősége volt. A hitelszerződések azonnali felmondása és a teljes összeg, mintegy 145 milliárd euró visszakövetelése, vagy végleg lemondhatott volna erről a jogáról, vagy fenntartja magának a későbbi döntés jogát. Az euróövezet pénzügyminisztereiből álló igazgatótanács az utóbbi mellett döntött, a vezérigazgató, Klaus Regling javaslatára.

"Ez a csődesemény mély aggodalomra ad okot. Ezzel Görögország megszegte vállalt kötelezettségét, hogy minden hitelezőjével szemben fennálló összes tartozását tiszteletben tartja, és ez a görög gazdaságot és a görög népet fenyegető súlyos következmények lehetőségét vetíti előre" - idézi az alap közleménye Reglinget.

A teljes tartozás
velemenyezd, 2015. július 03. péntek, 16:11
Görög adósság - Fidelity alapkezelő: kevés erőteljes változást hoz nemzetközi viszonylatban a népszavazás
Az alapkezelő MTI-hez kedden eljuttatott közleménye szerint az európai bankok és biztosítók görög államkötvényeknek való kitettsége elhanyagolható, működési kockázat pedig csak Görögország területén áll fenn, a görög problémák viszont megerősíthetik az euróhoz való ragaszkodást egyes periférikus államokban és ez megakadályozhat más radikális pártokat abban, hogy nagyarányú szavazathoz jussanak.

Az elemzők szerint amennyiben a görögök "igen"-nel szavaznak a nemzetközi hitelezőkkel kötendő megállapodásról, egy új, szakértőkből álló kormány születéséhez vezetne, amely kész megállapodni az EU-val és más hitelezőkkel.

Ugyanakkor az Európai Központi Bank (EKB) és a nagy európai országok az előző válsághoz képest alaposabban felkészültek a "nem" szavazatok túlsúlyával járó esetleges Grexitre. Görögország euróövezetből történő kiválása másodlagos negatív hatást okozna például a piaci és fogyasztói hangulatban, nyomás lenne a banki költségeken és nagyobb lenne a hitelezési árrés.

A közleményben
velemenyezd, 2015. június 30. kedd, 17:47
Saxo Bank: az idén nem valószínű Magyarország felminősítése
vette volna igénybe a nyugdíjalapok pénzét - tette hozzá.

A Saxo Bank közgazdásza szerint nehéz lesz fenntartani a múlt év kiemelkedő gazdasági növekedését, az idei év végére 2 százalék alá esik vissza a GDP bővülése, és azt jelezte, hogy Magyarország megint 3 százalékos költségvetési hiánnyal lesz kénytelen küzdeni.

Steen Jakobsen kitért arra, hogy zéró közeli kamatkörnyezetben a befektetők attól függetlenül szívesen vásárolják a 3,2 százalékos kamatot fizető, 10 éves lejáratú magyar államkötvényeket, hogy befektetésre ajánlott kategóriában van-e az ország. Hosszabb távon azonban, amint nőni fognak a kamatok, a befektetők és a tőke is elfordulnak az országtól - figyelmeztetett a közgazdász.

Nincs példa arra a világgazdaságban, hogy a kormányzat jobb tulajdonosa lenne egy vállalatnak a magánbefektetőknél - hangsúlyozta a közgazdász. Rövid távon lehet kisegítő megoldás az államosítás, de hosszú távon nem működik, gátolja a növekedést - szögezte le.

Kitért arra, hogy a gazdaság motorját
velemenyezd, 2015. június 02. kedd, 19:43
Görög adósság - Moody's: egyre rosszabb a görög bankrendszer állapota
szerdai elemzésében.

Más nagy londoni házak szerint a fenyegető görög szuverén törlesztési csőd végképp a bankrendszer csődjét okozná, és ez véget vetne Görögország euróövezeti tagságának.

A Commerzbank - az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató csoport - Londonban ismertetett legújabb helyzetértékelésében annak a véleményének adott hangot, hogy ha beáll a szuverén törlesztésképtelenség, annak automatikusan azt kell eredményeznie, hogy Görögország távozik az euróövezetből, mivel az államkötvények és a görög bankoknak a kormánnyal szembeni egyéb követelései is elértéktelenednek.

A görög jegybank ugyanakkor - az euróövezeti jegybankrendszer tagjaként - fizetésképtelen bankoknak nem nyújthat pótlólagos likviditást az EKB vészhelyzeti likviditási mechanizmusából (ELA), így a görög bankrendszer elesne az eurójegybank likviditásforrásaitól. A Commerzbank elemzői szerint ez gyakorlatilag azzal érne fel, hogy Görögországot kizárják a valutaunióból, legalábbis ha érvényesül "a gazdasági józan
velemenyezd, 2015. május 20. szerda, 19:23
Ukrán válság - Az adósság-átütemezésről szóló tárgyalások gyorsítását kéri az ukrán pénzügyminiszter
Az ukrán állampapírokkal rendelkező "befektetőknek tudniuk kell, hogy nincs sok időnk" - emelte ki Natalija Jareszko a Handelsblatt című német üzleti lapban megjelent interjúban, hozzátéve, hogy a szorult helyzet ellenére "szóba sem jöhet az államcsőd".

Kijev az államkötvények futamidejének meghosszabbításából, valamint a hitelösszeg és a kamat csökkentéséből álló csomag elfogadtatására törekszik a magánhitelezőkkel kezdett tárgyalásokon, amelyek azonban "nagyon nehéz és a vártnál összetettebb" folyamatot alkotnak - mondta Jareszko.

Az elképzelés szerint Ukrajna 15,3 milliárd dollár értékben hajt végre adósság-átütemezést egy átfogó program részeként, amelynek keretében a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 4 év alatt 17,5 milliárd dollár kölcsönt nyújt Kijevnek, más nyugati partnerek pedig további 7,5 milliárd dollárt.

A magánhitelezők viszont egyelőre elutasítják a kijevi vezetés javaslatait, míg az IMF elvárja, hogy a felek megállapodásra jussanak az IMF-hitel második részletének
velemenyezd, 2015. május 18. hétfő, 14:52
Görög adósság - FT: Görögország alig tudta törleszteni az IMF-adósságrészt
támogatni tudna" - mondta a Financial Timesnak egy IMF-illetékes.

Londoni pénzügyi elemzők szerint ha Görögország törlesztési csődbe kerül, azzal euróövezeti tagságának is vége.

A Commerzbank - az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató csoport - főközgazdásza, Jörg Krämer hétfőn Londonban ismertetett helyzetértékelésében kifejtette, hogy ha beáll a szuverén törlesztésképtelenség, annak automatikusan azt kell maga után vonnia, hogy Görögország távozik az euróövezetből, mivel az államkötvények és a görög bankoknak a kormánnyal szembeni egyéb követelései is elértéktelenednek. A görög jegybank ugyanakkor - az euróövezeti jegybankrendszer tagjaként - fizetésképtelen bankoknak nem nyújthat pótlólagos likviditást az EKB vészhelyzeti likviditási mechanizmusából (ELA), így a görög bankrendszer elesne az eurójegybank likviditásforrásaitól. A Commerzbank főközgazdásza szerint ez gyakorlatilag azzal érne fel, hogy Görögországot kizárják a valutaunióból, legalábbis ha érvényesül "a gazdasági józan
velemenyezd, 2015. május 18. hétfő, 12:01
EKB igazgatósági tag: az euróövezetnek szüksége van Görögországra
hatályát februárban hosszabbította meg az Eurogroup június 30-ig azzal a kikötéssel, hogy egy újabb program elindításához maradéktalanul eleget kell tenni a mostani program folyósítási feltételeinek - mondta. Hozzátette, hogy a görög kormánynak minden figyelmét a program sikeres lezárására kellene fordítania.

Ha a görög kormány nem fizeti ki az IMF-hitel következő részletét, az nagyban megnehezíti majd a bankok dolgát a gazdaság hitelezésében, hiszen a működésükhöz szükséges fedezetként szolgáló államkötvények elveszítik az értéküket - figyelmeztetett a cikkben Benoît Couré.

Hangsúlyozta azonban, hogy görög bankrendszer tőkeellátottsága a mentőcsomag keretében elmúlt két évben kapott tőkeinjekcióknak és az elvégzett szerkezeti átalakításnak köszönhetően javult, amit az EKB elmúlt évi terhelési próbája is igazolt.

A nem teljesítő hitelek persze változatlanul nagy terhet rónak a bankok mérlegére. A görög bankrendszer rendbetételében elért eredményeket azonban sajnos mostanában politikai
velemenyezd, 2015. április 22. szerda, 12:02
Banai: a januári államháztartási adatok is mutatják, a magyar modell működik
számos alkalommal eltér. A Lehmann Brothers például a legjobb hitelminősítői besorolással ment csődbe, tehát tévedtek a hitelminősítők. A magyar adatokat nézve, a nemzetközi hitelminősítők befektetésre nem ajánlott minősítése ellenére, a piaci befektetők is látják a kedvező helyzetet, és kedvező hozammal vásárolják meg a magyar állampapírokat. Megjegyezte, hogy Görögországot Magyarországgal egy szinten emlegették még 2009-2010-ben. A csütörtöki nap híre pedig az volt, hogy míg a hároméves görög államkötvényeket 20 százalékos kamatszint mellett tudták értékesíteni, addig Magyarországon ugyanez az adat 2,1 százalék. Az eddigi lépések, a befektetők értékítélete azt igazolja, hogy Magyarország stabil, a magyar állampapírok biztonságosak. Ilyen szempontból az elemzők és a piac értékítélete eltér hitelminősítőkétől.

Arra a felvetésre, hogy mekkora minimális növekedés kell 2015-ben a magyar gazdaság tartós növekedési pályán maradásához, azt felelte: idén 2,5 százalékos növekedéssel számolnak, és 2,4 százalékos
velemenyezd, 2015. február 06. péntek, 10:11
BÉT - Gyengülést várnak a szakértők
Ballai Zoltán, a Raiffeisen üzletkötője az MTI-nek kifejtette: az olajár csökkenése és a Görögországgal kapcsolatos hírek miatt enyhe, vagy közepes mértékű gyengülést vár a BÉT-en.

Az Európai Központi Bank (EKB) szerda este fokozta az új görög kormányra nehezedő nyomást, bejelentve, hogy visszavonja a görög bankok egyik legfontosabb hitelfelvételi lehetőségét. Közleményében az EKB kormányzótanácsa tudatta, hogy a görög bankok február 11-től nem férhetnek hozzá az EKB hiteleihez görög államkötvények vagy a görög kormány által garantál kötvények felhasználásával.

A Raiffeisen üzletkötője kiemelte: a rubel gyengülése miatt csütörtökön a Richter árfolyama csökkenhet, de a Mol-nál és az OTP-nél is mínuszok várhatók. Hozzátette, hogy az OTP árfolyama 3860 forint alá esve tovább gyengülhet.

Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője is az árfolyamok csökkenésére számít a budapesti piacon a görög fejlemények és az olajár esés miatt. A szakértő szintén úgy vélte, hogy a Mol, a
velemenyezd, 2015. február 05. csütörtök, 08:51
Devizapiac - Az osztrák turizmus akár profitálhat is a frank erősödéséből
Az Osztrák Államfinanszírozási Hivatal (ÖBFA) vezetője, Martha Oberndorfer szerint Ausztria gazdasága, legfőképpen a turizmus járhat majd leginkább jól. Mivel egy vorarlbergi téli üdülés sokkal olcsóbban kihozható, mint egy svájci, a nyugat-ausztriai tartomány több turistával és megnövekedett bevétellel számolhat - mondta a hivatalvezető. Kijelentette továbbá: az államkötvényekre nem lesz hatással a frank erősödése.

Az Osztrák Hotelszövetség (ÖHV) elnöke, Martin Stanits óvatosabban fogalmazott és arra figyelmeztetett, hogy az SNB döntése nemcsak pozitív hatással lehet a turizmusra, hanem számos kockázatot is rejthet. Érvelése szerint elképzelhető, hogy több vendég érkezik az országba, de ki kell várni, hogy a mostani helyzet hogyan érinti a cégek pénzügyi állapotát, és hogy a vállalatok milyen mértékben vettek fel frank alapú hitelt.

A várakozások szerint a turisták számának emelkedése leginkább a Svájccal határos Vorarlberg tartományban lesz érezhető, hiszen a Svájcot elkerülők a
velemenyezd, 2015. január 15. csütörtök, 21:58
Az eurócsoport támogatja a görög mentőprogram meghosszabbítását
Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az eurócsoport elnöke elmondta: Athén várhatóan kedden kéri majd hivatalosan a hosszabbítást. Októberben a megnövekedett kockázatok miatt ismételten veszélyes magasságokba emelkedtek a görög államkötvények hozamai, miután a kormány azt valószínűsítette, hogy év végén végleg kilépnek a kiigazító programból.

Az unió legnagyobb gazdaságának számító Németország pénzügyminisztere, Wolfgang Schäuble még a tanácskozásra érkezve beszélt arról, hogy nem ez lenne az első alkalom, hogy ki kell tolni a görögöknek nyújtott segítség lejárati határidejét.

Dijsselbloem ismertette, hogy november óta Görögországnak sikerült ugyan fejlődést felmutatnia, de nem eleget ahhoz, hogy most, vagy akár év vége előtt le lehessen zárni a programot. A holland pénzügyminiszter arra is kitért, hogy két hónap "épp elegendő a program lezárásához, de nem túl sok". Hozzátette azt is, hogy ha lezárul a mentőprogram jelenlegi, ötödik felülvizsgálata, akkor Görögország hozzájuthat a
velemenyezd, 2014. december 08. hétfő, 20:42
1/5
Képek, videók
Trier, Németország.jpg
irmus
2017. december 19. kedd, 07:17
Lipcse, Németország.jpg
irmus
2017. december 19. kedd, 07:16
németország.png
chillik
2017. október 20. péntek, 15:55
Adóbevallás Németországba
anci-ani
2017. szeptember 04. hétfő, 15:55
Eltz kastély -Németország
pacsakute
2017. március 08. szerda, 19:47
Türkheim-Németország
margoboszi
2016. november 28. hétfő, 17:48
Németországban, 2006-ban
orban47
2016. október 05. szerda, 18:22
Németországban
orban47
2016. szeptember 08. csütörtök, 05:13
DE1VTM Németország
crse
2016. március 29. kedd, 12:09
DE1TVN Németország
crse
2016. március 29. kedd, 12:08
DC9ZP Németország
crse
2016. március 29. kedd, 12:08
DC3SW Németország
crse
2016. március 25. péntek, 08:06
Földtani Intézet
sanci81
2017. február 03. péntek, 17:22
Országos intézet
sanci81
2015. november 19. csütörtök, 16:05
st.vincze intezet.jpg
relisisi
2015. augusztus 12. szerda, 13:37
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.