Belépés
2019. november 11. hétfő | 46. hét | 315. nap | 21:56 | Márton
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
H.Kohut Katalin: Linzer
H.Kohut Katalin: Linzer

Hozzávalók:

30 dkg liszt
10 dkg porcukor
20 dkg vaj
1 reszelt citrom héja
1 tojás
sárgabarack lekvár

Egy tálba öntöm a kimért lisztet, melyet összemorzsolok a hűtött vajjal. Hozzáteszem a porcukrot, a reszelt citromhéjat, a tojásnak a sárgáját, azzal is összegyúrom a tésztát, majd alufóliában a hűtőbe teszem 1-2 óráig pihenni.

Lehűlés után kiveszem a tésztát, kivágok a tepsik aljára sütőpapírt, előmelegítem a sütőt 170 fokra. A gyúródeszka felét belisztezem, ahol nyújtani akarok. Késsel szeleteket vágok a tésztából, mindegyik szeletet egyesével meglisztezem, kinyújtom. Kiszaggatok belőlük egyforma mennyiségű köröket, ugyanannyit a lyukas tetejének való körből, mint az alapból. Egymás mellé helyezem őket sorokban a tepsibe. A lyukasak tetejét a felvert tojásfehérjével megkenem. Kb. 20 db lesz ebből a mennyiségből. Vigyázni kell a sütéssel, hamar odaégnek, ezért ha már kicsit kezd pirulni a szélük, ki kell venni a
kohlinka, 2019. április 18. csütörtök, 07:20
Időkapszula II. - Ötvenötödik nap
menekültek vannak. 1968 augusztusa volt.
Győr, 1968. Egy 14 éves gyerek egyedül a nagyvárosban.
Az első félév nehéz volt. Sokat sírtam. Havonta egyszer mehettünk csak haza. De nem mutattam otthon, hogy visszamenni hétfőn hajnalban milyen nehéz. Szerintem anyukám tudta.
De összeszorítottam a fogamat, és nem adtam föl.
Félévkor erős hármas voltam, aztán év végére négyes. Ez alá már nem küzdöttem le magamat. Megszoktam a kollégiumot, ami valójában nem is volt az, hisz az iskolából egy hosszú folyósóról nyílt egy fürdő és Wc, valamint egy nagy hálóterem, ahol 27-en aludtunk. Tanulni abban a teremben tanultunk, ahol nappal voltunk. Iskolaszereink a tanteremben. A folyosón mindenkinek volt egy szekrénye. Igazából az esték voltak jók, mert miénk volt az iskola, a hátsó lépcsőházzal.
A suliból gyakorlatilag nem mehettünk ki, csak hét végén. Aztán, amikor bevezették, hogy négyestől fölfelé nem volt kötelező a tanulószoba, én jártam a várost, szabadon, s sokszor reggel tanultam sétálva az
sandrapolke, 2019. január 18. péntek, 09:29
Karamell krémes almatorta
Hozzávalók:
A karamellhez: 10 evőkanál kristálycukor.
A krémhez: 8 tojás, 1 liter tej, 200 gramm kristálycukor, 20 gramm vaníliás cukor.
A töltelékhez: 6-8 alma, 50 gramm vaj, fahéj.
A piskótához: 4 tojás, 4 evőkanál kristálycukor, 4 evőkanál liszt + kakaó ízlés szerint.

lkészítés: egy nagyjából 4 literes hőálló tálban vagy tortaformában olvaszd meg a cukrot. Gyakorlatilag fogd az edényt, tedd a tűzre, és addig keverd benne a cukrot, míg elolvad és barnás árnyalatú lesz. Ekkor oltsd el a lángot, majd forgasd úgy az edényt, hogy a karamell teljesen betapétázza annak falait. Ha megvagy, hagyd az edényt kihűlni.

Hámozd meg az almákat, vágd őket félbe, és távolítsd el a magházakat. Helyezd a darabokat a megszilárdult karamellre, a gödrökkel felfelé, ezekbe ugyanis egy-egy kocka vaj jár, aztán szórd meg fahéjjal. Told be a forró sütőbe kb 20
faciendum, 2018. december 11. kedd, 22:04
Dió és mák töltelékes szaloncukor süti
10dkg kristálycukor, 4dkg zsemlemorzsa, 1dl tej, 1csomag vaníliáscukor, 2dkg mazsola, 1/2 citrom reszelt héja, nyújtáshoz kevés liszt, kenéshez 1db tojás.

Először a töltelékeket készítem el, az alábbi módon:
Mindkettő ugyanolyan formán készül csak az ízesítése tér kicsikét el.
0,5dl tejet felforrósítunk és elkeverjük benne az 5dkg cukrot, ½ csomag vaníliáscukrot. A tűzről levéve hozzáadjuk a diót, 2dkg zsemlemorzsát, mazsolát és kevergetjük, míg besűrűsödik. Akkor jó, ha már nem folyós, hanem formázható.
Ugyan ezen a módon készül a mákos is, csak abba ízesítésként (mazsola helyett) reszelt citromhéjat teszünk.

Most már foglalkozom a tésztával, addig a töltelékek kihűlnek.
Liszttel hintett gyúrótáblán a leveles tésztát elnyújtom. 6x12cm-es darabokra vágom. A közepébe a töltelékből teszek egy kávékanálnyit és összehajtom. Mindkét végén maradjon 3-3cm, ott keskeny szalaggal jól összehúzom, a megmaradt (3cm) részt ollóval vagdosom, így adom meg, a
suzymama, 2018. december 08. szombat, 13:35
Bertók László
BERTÓK LÁSZLÓ

Bertók László (Vése, 1935. december 6. - ) József Attila- és Kossuth-díjas magyar író, költő, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja.

" A túlélés titka talán csak annyi,
Magadba zárva is nyitva maradni."
/Bertók László/

"...időtálló, divatok fölötti, nagy költészet Bertók Lászlóé."
/Parti Nagy Lajos/

Bertók László
menusgabor, 2018. szeptember 25. kedd, 19:59
Francia mákos pirított dióval
Francia mákos pirított dióval

Hozzávalók

Hozzávalók:
A piskótához:
6 tojás
4 dl kristálycukor
6 evőkanál víz
4 dl rétesliszt
2 kávéskanál sütőpor
3 dl mák - nem kell megdarálni
A tésztalapokhoz:
30 dkg liszt
10 dkg porcukor
5 dkg margarin
1 evőkanál folyós méz
1 tojás
1 tojássárgája
1 kávéskanál szódabikarbóna
kevés tej
A krémhez:
25 dkg margarin
25 dkg porcukor
2 csomag vaníliás puding
7 dl tej
A tetejére:
10 dkg darabos dió
1 evőkanál margarin
2 evőkanál kristálycukor



Elkészítés

Elkészítés: A piskóta hozzávalóit összedolgozzuk, majd előmelegített sütőben megsütjük.

A tésztalapok hozzávalói
vorosrozsa66, 2018. augusztus 09. csütörtök, 19:08
Álom puha sajtos pogácsa bögrésen
negyed bögre langyos tejbe, majd felfuttatjuk.
2. A felfutott élesztőt az összes többi hozzávalóval összekeverjük egy villa segítségével, majd kézzel sima tésztává gyúrjuk.
Jó tanács: a tojásokat előzőleg verjük fel egy picit, úgy könnyebb vele dolgozni. Amennyiben a tészta nagyon ragadna, adjunk hozzá kevés lisztet, ha száraz egy kis tejfölt vagy tejet gyúrjunk hozzá. A vajat és a zsírt vagy vegyük ki a hűtőből jóval a sütés előtt, vagy egy picit dobjuk be a mikróba. Legyen puha, de ne olvadjon folyósra!
3. Ekkor lisztezett felületen olyan vékonyra nyújtjuk, amennyire csak tudjuk, majd feltekerjük az egészet, mint egy bejglit, majd jobbról-balra egymásra hajtjuk, műanyag tálban lefedve pedig hűtőbe tesszük reggelig. Vagy legalább pár órára. A tésztának jól nyújthatónak, lágynak kell lenni, de nem ragadósnak!
4. Sütés előtt kinyújtjuk ismét vékonyra, majd egyszer meghajtogatjuk. Semmi extra: lentről középre, föntről középre, így lesz három réteg, aztán balról középre, jobbról középre,
nanoka72, 2018. július 29. vasárnap, 12:38
Néger kocka
4db tojás sárgáját 20 dkg cukorral 12 dkg zsírral (ma már inkább margarinnal), 5 dkg kakaóval kikeverünk habosra. Hozzáadunk 20 dkg lisztet, 1 sütőport és annyi tejet, hogy kissé folyós legyen a tészta. Kizsírozott, lisztezett tepsibe öntjük és forró előmelegített sütőben készre sütjük. (időt és hőfokot nem ír a recept és mivel most jutott hozzám és én még soha nem sütöttem nem tudok hozzávetőlegesen sem mondani mást, mint hogy én 180 fokos-ra gondoltam. Mivel a francia csokitorta is hasonlóan lágy tészta és én azt 180 fokon szoktam sütni.)

Amíg sül a 4 tojás fehérjét 25 dkg porcukorral habosra keverjük és a megsült tésztára öntjük. Vissza tesszük az elzárt, de még meleg sütőbe, hogy megszáradjon a máz.

Amíg a máz szárad, 20 dkg porcukrot, pici tejet és 2 dkg kakaót jó felfőzünk, hagyjuk kicsit kihűlni majd 10 dkg vajat a masszába keverünk. A megszikkadt habra öntjük.
Kockára darabolva tálaljuk.
bkisseva, 2018. június 11. hétfő, 12:28
Minden ételnek megvan a maga üzenete
nokedli külsejében és állagában találta meg, így én az apró, kerek és lágy nokedliben hiszek, és hatalmas ellenállást tanúsítok az öklömnyi, fojtós galuskákkal szemben.A tojásos nokedli tésztája akkor jó, ha nem keverjük agyon.
Ez nem palacsintatészta, nem az a lényeg, hogy egy homogén, fényes, sima tésztát kapjunk. Lehet kicsit darabos, sőt, akkor jó, ha kicsit darabosabb, kócosabb, a lényeg, hogy a lisztet elkeverjük a tojással, a sóval és a langyos vízzel. Ne legyen selymes és ne legyen folyós. Izé, legyenek benne göcsörtök, na. Ja és hogy mennyi tojást mennyi liszthez. Én fél kiló liszthez simán hozzáadok négy tojást, de van, aki kettőt tesz és abból is galuska lesz, ezt tudjuk be a hedonizmus egyéni megnyilvánulásának.
Ha ez megvan, szaggathatjuk a lobogó, forró sós vízbe. A nokedli abban a pillanatban kész, amikor feljön a víz tetejére, ha tovább főzögetjük eszelős örömmel, egy lisztes ízű, összeragadt
bordat, 2018. május 24. csütörtök, 18:43
Tallóztam
szórni."

"-(pizzás)melegszendvicskrém összekeverve spagettivel vagy akár miyen tésztával
-tésztafélék akár vajkrémmel összekeverve vagy kis rudas kenös sajttal
-kis fűszersó összekeverve vajjal-margarinnal és mehet kenyérre ..ez is egy alternatíva
-májból májgombóc levest hozzá grizgaluska +párdarab répa
-palacsinta szintén egyszerű olcsó kis kakaó vagy lekvár bele
-sajtos tejfölös tészta"

-palacsinta töltelékként instant kakaó port egy pár csepp tejjel elkeverünk hogy krémes alig folyós állagú kakaókrémet kapjunk meg melegítjük picit és mehet a palacsintába
ugyanez a kakaókrém ideális ha makarónira tesszük máris kész a gyerköcöknek a csokis makaróni ami ha nem is első osztályú de finom pláne ha üres a pénztárca:)
ugyan enzt a krémet öntsük gyümölcsre és máris finom édességet kaptunk"

"töltöttkáposztát hus helyett lereszelt vagy villával összetört párizsival készitsük ,nem ugyanaz de mindenképp olcsó és finom is:)

ha veszünk
horvathnemagdi, 2018. április 28. szombat, 07:16
Olcsó étel ötletek
szórni."

"-(pizzás)melegszendvicskrém összekeverve spagettivel vagy akármiylen tésztával
-tésztafélék akár vajkrémmel összekeverve vagy kis rudas kenössajttal
-kis füszersó összekeverve vajjal-margarinnal és mehet kenyérre ..ezis egy alternativa
-májból májgombóc levest hozzá grizgaluska +párdarab répa
-palacsinta szintén egyszerü olcsó kis kakaó vagy lekvár bele
-sajtos tejfölös tészta"

"-palacsinta töltelékként instant kakóport egy pár csepp tejjel elkeverünk hogy krémes alig folyós állagu kakaókrémet kapjunk megmelegitjuk picit és mehet a palacsintába
ugyanez a kakaókrém ideális ha makarónira tesszük máris kész a gyerköcöknek a csokis makaróni ami ha nemis elsö osztályu de finom pláne ha üres a pénztárca:)
ugyenzt a krémet öntsük gyümölcsre és máris finom édességet kaptunk"

"töltöttkáposztát hus helyett lereszelt vagy villával összetört párizsival készitsük ,nem ugyanaz de mindenképp olcsó és finom is:)

ha veszunk valamilyen
bkisseva, 2018. április 26. csütörtök, 08:54
1/60
Képek, videók
Kohut Katalin facebook fo
kohlinka
2018. február 18. vasárnap, 20:41
Kohut Katalin facebook fo
katalinkohut
2018. február 18. vasárnap, 20:40
Kohut Katalin 2012.2 (1).
katalinkohut
2017. július 03. hétfő, 17:21
Kohut Katalin 32 éves.jpg
katalinkohut
2017. július 02. vasárnap, 03:13
Kohut Katalin 1,5 éves.jp
katalinkohut
2017. július 02. vasárnap, 03:13
Kohut Gyuszika és Katalin
katalinkohut
2017. március 21. kedd, 22:14
Kohut Katalin 32 éves.jpg
kohlinka
2014. február 19. szerda, 23:18
Kohut Katalin másfél éves
kohlinka
2013. augusztus 27. kedd, 13:17
Kohut Katalin 55 éves.JPG
kohlinka
2013. augusztus 27. kedd, 07:10
Kohut Katalin 17 éves.jpg
kohlinka
2013. augusztus 27. kedd, 07:10
Kohut Katalin magyar kisl
kohlinka
2013. augusztus 27. kedd, 07:04
Kohut Katalin 9 éves.jpg
kohlinka
2013. augusztus 27. kedd, 07:04
Almák tálban
eva6
2019. november 03. vasárnap, 14:06
Eprek tálban
eva6
2019. május 30. csütörtök, 15:53
Gyümölcsök tálban
eva6
2019. május 14. kedd, 17:26
Címkék
tésztalapok hozzávalói, maga üzenete, hűtött vajjal, csokis makaróni, Digitális Irodalmi Akadémia, picit dobjuk, felfutott élesztőt, hűtőből jóval, Bertók László, lyukas tetejének, első félév, forró sütőbe, hedonizmus egyéni, módon készül, József Attila-, leveles tésztát,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.