Belépés
2019. szeptember 17. kedd | 38. hét | 260. nap | 08:55 | Zsófia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Apró zserbó recept
Hozzávalók:
Tésztához:

30 dkg liszt
1 csipet só
15 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
20 dkg margarin
Töltelékhez:

7 dkg darált dió
2 púpos ek Extra Jam (sárgabaracklekvár)
Tetejére:

5 dkg étcsokoládé
1 tk olaj

Elkészítése:

A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sót, a porcukrot, a vaníliás cukrot és hozzáadjuk a margarint. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Ha összeállt a tészta, egy folpackba csomagolva a hűtőbe rakjuk 1 órára.

A darált diót összeforgatjuk a lekvárral. Egy egész nagy sütőlapot sütőpapírral borítunk. A tésztát kivesszük a hűtőből, majd diónyi golyókat formázunk, két tenyerünk között kicsit ellapítjuk, majd egy dinnyevágó hátoldalával kis mélyedést készítünk rajtuk. (Ha nincs ilyen eszközünk, akkor egyszerűen az ujjunkkal nyomjunk bele egy szélesebb lyukat.)

Helyezzük az előkészített sütőlapra egymástól egy kicsit távolabb, mert sütés közben
suzymama, 2018. december 08. szombat, 12:10
FLÓDNI - Karácsonyra
alma, 2 ek. méz, 1 citrom leve, 1 mk. fahéj, 1 mk. őrölt szegfűszeg

Mákos töltelék: 20 dkg darált mák, 10 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1,5 dl fehérbor

Diós töltelék: 20 dkg darált dió, 10 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1,5 dl fehérbor

+ 2,5 dl sűrű szilvalekvár, 1 tojás

A tésztához a száraz anyagokat összevegyítjük. A hideg vajjal és a tojássárgákkal összemorzsoljuk (késes robotgéppel a legkönnyebb), majd a hideg borral gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük.
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket.

Az almát meghámozva lereszeljük és a levét kinyomkodjuk. A citromlével, mézzel, fűszerekkel és a borral megpároljuk. Ha így túl leves lenne, tegyünk hozzá 1-2 ek. zsemlemorzsát, vagy kekszmorzsát.

1,5 dl fehérbort lábasba öntünk, hozzáadjuk a mazsolát és a cukrot, majd addig melegítjük, míg a cukor felolvad. Ráöntjük a dióra és kihűtjük.
A mákkal ugyanígy járunk el.

A tésztát 4 egyenlő részre
vorosrozsa66, 2018. november 03. szombat, 16:00
Fortélyok, ötletek
foltos, kevés tejet öntsünk a főzővizébe, attól kifehéredik.
Ha fedő nélkül főzzük a karfiolt, puffasztó gázai elillannak a levegőbe.
A lereszelt citromhéj cukorral összekeverve a hűtőszekrényben sokáig eláll, ugyanígy a narancshéj is , de csak jól záródó üvegben.
Ha csak néhány csepp citromlére van szükségünk, kár felvágni egy egész gyümölcsöt. Ilyenkor egy hústűt beleszúrunk, kicsit megnyomjuk, és pici lyukon kifolyik annyi lé, amennyi éppen szükséges.A citromot ezután folpackba csomagolva néhány napig még a hűtőszekrényben tárolhatjuk.
Ha túl lágyra sikerült a tortakrém, kevés tört piskótamorzsával vagy ledarált háztartási keksszel, esetleg édes kétszersülttel sűríthetjük.
Az élesztő nagyon jól bírja a mélyhűtést, ezért érdemes nagyobb mennyiséget is tárolni belőle a fagyasztóban.
Nem bőrösödik be a puding teteje, ha a formába töltés után alufóliával lefedjük és így hagyjuk kihűlni.
Nem reped meg a tojás héja, valamint a burgonya, ha a főzővízbe kevés sót
reifregina, 2018. április 17. kedd, 21:25
Knédli
Recept:
25 dkg finomliszt
25 dkg rétesliszt
1 dl langyos tej
2 dkg élesztő
1 tojás
1,5 dl langyos víz
1 tk só
2 ek olaj

Az élesztőt a tejben a cukorral elkeverem, 15 percre magára hagyom, hogy felfusson. A lisztet mélyebb tálba szitálom, hozzákeverem a sót, a tojást, a felfuttatott élesztőt, és szép hólyagosra dagasztom.
Egy tálat olajjal kikenek, beleteszem a tésztát, és azt is megkenem olajjal. Huzatmentes helyre teszem (én hideg sütőbe vagy mikróba szoktam tenni, anélkül, hogy bekapcsolnám). Kelni hagyom, ez kb. 1 óra.
A megkelt tésztát 3 részre osztom, cipót vagy veknit formálok belőlük, majd konyharuhával letakarva hagyom kelni legalább egy negyed órán át.
A knédlit gőzben kell főzni, nem vízben, erre én azt találtam ki, hogy egy nagy fazékba 2 újjnyi vizet töltök, ebbe belerakok egy kisebb tortaforma kapcsos részét, rá egy nagyobb tortaforma alját, és amikor már forr a víz, a sütőpapírra rakott knédlit a papírral együtt
suzymama, 2018. április 05. csütörtök, 14:33
Tallóztam
sajtosrúd

I. (élesztős változat)

Hozzávalók:

35 dkg liszt, 15 dkg rétesliszt, 1 kocka Liga margarin, 10 dkg teavaj, 2,5 dkg élesztő, 1 kis pohár tejföl, 1 csapott ek. só, 1 tojás, 5-6 dkg reszelt sajt
Elkészítés módja:
A tejfölt és az élesztőt simára keverem, félreteszem. A kétféle lisztet a margarinnal és a vajjal elmorzsolom, beleteszem a tojás sárgáját, a tejfölös élesztőt, a sót. Mindezt simára dolgozom, kicsit lágyabb tészta lesz belőle. Folpackba csomagolva, hűtőbe rakom, 1 napig állni hagyom.
Másnap fél cm vastagra nyújtom, megkenem az előző nap kimaradt tojás kicsit felvert fehérjével, megszórom reszelt sajttal, és derelyemetszővel kb 15 cm hosszú és ujjnyi széles rudakra vágom. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütöm.

II. (élesztő nélküli változat)

Hozzávalók
30 dkg liszt
25 dkg Liga margarin
1 kis poharas tejföl vagy joghurt (lehet több vagy kevesebb, amennyit a tészta
horvathnemagdi, 2018. február 23. péntek, 13:13
Finom, omlós sajtosrúd
I. (élesztős változat)
Hozzávalók:
35 dkg liszt, 15 dkg rétesliszt, 1 kocka Liga margarin, 10 dkg teavaj, 2,5 dkg élesztő, 1 kis pohár tejföl, 1 csapott ek. só, 1 tojás, 5-6 dkg reszelt sajt
Elkészítés módja:
A tejfölt és az élesztőt simára keverem, félreteszem. A kétféle lisztet a margarinnal és a vajjal elmorzsolom, beleteszem a tojás sárgáját, a tejfölös élesztőt, a sót. Mindezt simára dolgozom, kicsit lágyabb tészta lesz belőle. Folpackba csomagolva, hűtőbe rakom, 1 napig állni hagyom.
Másnap fél cm vastagra nyújtom, megkenem az előző nap kimaradt tojás kicsit felvert fehérjével, megszórom reszelt sajttal, és derelyemetszővel kb 15 cm hosszú és ujjnyi széles rudakra vágom. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütöm.

II. (élesztő nélküli változat)
Hozzávalók
30 dkg liszt
25 dkg Liga margarin
1 kis poharas tejföl vagy joghurt (lehet több vagy kevesebb, amennyit a tészta felvesz)

lekenéshez 1 tojás
a tetejére 20
bkisseva, 2018. február 21. szerda, 13:25
Mákos- krémes
Hozzávalók :

Tésztához:

20 dkg Liszt
16 dkg Ráma
1 tojássárgája
csipet só
3 evőkanál langyos víz

Töltelékhez:

6 tojás
20 dkg porcukor
15 dkg darált mák
3 evőkanál holland kakaópor
1 csomag sütőpor

Krémhez:

5 dl tej
2 csomag tejszín ízű pudingpor
15 dkg Ráma
15 dkg porcukor

Tetejére porcukor

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, és folpackba csomagolva 3-4 órára a hűtőbe tesszük.
Ezután 2 egyforma cipót formàlunk belőle. Lisztezett sütőpapíron kinyújtjuk, és egy nagyobb telsiben 12 percig sütjük 180 C- on.
A tepsiben hagyjuk.

A töltelékhez a tojássárgáját a porcukorral habosra kikeverem, hozzáadom a kakaót, mákot és a sütőport.
Végül beleforgatjuk a keményre vert tojásfehérjét.
Ráötjük a kisült lapra és további 18 percig sütjük.

A krémhez a pudingot megfőzzük, hagyjuk kihűlni.
A margarint a
suzymama, 2018. január 25. csütörtök, 18:10
🍒 Meggyes- mákos pite 🍒
Hozzávalók:

Tésztához:

- 30 dkg liszt
- 20 dkg Ráma
- 2 evőkanál porcukor
- csipet só
- fél csomag sütőpor
- 1 evőkanál tejföl
- 2 tojás sárgája

A lisztben elkeverjük a sót, porcukrot, sütőport, majd elmorzsoljuk benne a margarint és a többi hozzávalóval összedolgozzuk.
2 részre osztjuk, fél órára folpackba csomagolva hűtőbe tesszük.

Addig elkészítjük a mák és a meggytölteléket.

Máktöltelék:

- 10 dkg darált mákot elkeverünk 10 dkg porcukorral, 1 citrom reszelt héjával, 2 percig főzzük. Mikor kihűlt 2 felvert tojásfehérjével és 6 ek. grízzel óvatosan összekeverjük.

Meggytöltelék:

1 üveg meggyet kimagozunk, majd levével együtt összeturmixoljuk.
2 csomag vaníliapudinggal, 1 teáskanàl fahéjjal, és 3 evőkanál cukorral sűrűre főzzük.

A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, kizsírozott, kilisztezett tepsübe tesszük.
Rátesszük a máktölteléket, rá a meggytölteléket, majd
suzymama, 2018. január 25. csütörtök, 14:42
Karácsonyi receptek
keverjük. A zseléport egy edénybe öntjük. A süteményt "fejükkel" kb. fél cm mélyen a mázba mártjuk, az alját letöröljük, majd egyből a zseléporba mártjuk. Kb. 30 percig állni hagyjuk.

Havas fenyők
Tészta: 30 dkg liszt, 2 tojás, csipetnyi só, 5 dkg puha vaj, 22 dkg porcukor, 1 evőkanál rum, 8 dkg finomra darált mandula, 1 mandulaízű sütőaroma.
Töltelék: 10 dkg földimogyoró, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál kakaópor.
Tálalás: porcukor.
A tésztához valókat összegyúrjuk, és fóliába csomagolva hűvös helyen, legalább fél órán át, pihentetjük. Ezután belisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és kis fenyőformákat szórunk ki belőle. Mindegyiket sütőpapírral borított tepsire fektetjük, és előmelegített sütőben közepes lánggal 5-6 perc alatt világossárgára sütjük.
A töltelékhez a földimogyorót finomra daráljuk, majd a mézzel és a kakaóval simára keverjük. 2-2 kihűlt fenyőkekszet a mogyorókrémmel összeragasztunk, porcukorral meghintjük. Kedvünk - és időnk - szerint cukormázzal is
bkisseva, 2017. december 12. kedd, 10:23
Piskótás meggyes linzer
porcukor
1 citrom reszelt héja
1 tojás
csipet só
1 kk sütőpor
kekszmorzsa - a szóráshoz

Piskóta :

4 tojás
18 dkg cukor
40 dkg fagyasztott meggy
1 tk őrölt fahéj
10 dkg liszt

Elkészítése:

A tésztához összeszitáljuk a száraz hozzávalókat, hozzáadjuk a citrom héját, majd elmorzsoljuk benne a vajat.

A tojás hozzáadásával gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és folpackba csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.

Azután, egy kb 20 x 30 - cm es sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk, villával megszurkáljuk és kb 2 ek keksszel megszórjuk.

A meggyet leturmixoljuk. A tojást a cukorral alaposan kihabosítjuk, majd összekeverjük a meggyel és lazán beleforgatjuk a fahéjas lisztet.

A masszát a tésztára simítjuk és előmelegített 180 °C - os sütőben addig sütjük, amíg a piskóta közepe már nem
bkisseva, 2017. december 05. kedd, 15:47
Túrós szilvás tarte
Ha már unjuk a szilvás lepényt...

A pitetészta (pâte brisée) hozzávalói:
180 g vaj
20 g cukor
250 g liszt
1 tojás
csipet só
1 ek víz

A töltelék hozzávalói:
kb 400 g szilva
250 g tehéntúró
1 citrom reszelt héja
3-4 ek barna nádcukor
őrölt fahéj
1 ek vanília esszencia

A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrom, kis gombócot formázok belőle és folpack fóliába csomagolva 1-2 órára a hűtőbe teszem (ha nagyon sietek, a fagyasztóba elég neki 30 perc). Két folpack réteg között kinyújtom és beleügyeskedem a piteformába, a nyújtófát a tetején végiggörgetve levágom a felesleget. A tésztában lévő vaj bőven elég ahhoz, hogy ne ragadjon a formába, külön kivajazni a formát szükségtelen. A maradék tésztát folpackba csomagolva beteszem a mélyhűtőbe, mert több ilyen maradékból lehet majd egy újabb pitét csinálni.
A sütőt előmelegítem 180 fokra és elkészítem a tölteléket: a szilvát kimagozom és felszeletelem, a túrót elkeverem a
suzymama, 2017. október 07. szombat, 18:20
Kávés sütemény
Hozzávalók : Tészta : 40 dkg liszt, 10 dkg cukor, 10 dkg zsir, 1 cs szalagáré, 1 db tojás, 1/2 dl tej,

A hozzávalókat összegyúrjuk és folpackba csomagolva hidegre tesszük, mivel kicsit ragacsos a tésztája és nehéz vele dolgozni. Majd öt részre osztjuk, és lisztezett zománcos tepsi hátán lapokat sütűnk belőlle, pár perc alatt, vigyázzunk, mert könnyen megég. A sütés után megkeményednek a lapok, de ez nem baj, mert a krémtől fognak megpuhulni.

Krém : 37,5 dkg cukor, 3 dl főzőtt fekete kávé, 7,5 dl tej, 2 cs vaniliás cukor, 2 cs vaniliás pudingpor, 15 dkg vaj

A cukrot karamellizáljuk, majd felengedjük a kávéval és felolvasztjuk benne, ezútán hagyjuk hülni. A tejet felforraljuk, 2 evk cukorral és 2 cs vaniliás cukorral. Mikor a fekete kávé kihült hozzákeverjük a 2 cs vaniliás pudingot, majd ezt a masszát a forró tejbe öntjük és lassú tüzőn kevergetve besüritjük. Ezután levesszük a tűzről és belekeverjük a vajat, majd hülni hagyjuk, és végül megtöltjük a lapokat a krémmel . Végül
reifregina, 2017. szeptember 11. hétfő, 19:08
1/25
Képek, videók
extra nagy bőr öv (2).jpg
dnemethk
2017. január 02. hétfő, 21:04
extra nagy bőr öv (3).jpg
dnemethk
2017. január 02. hétfő, 21:03
extra nagy bőr öv (1).jpg
dnemethk
2017. január 02. hétfő, 21:03
extra nagy bőr öv (4).jpg
dnemethk
2017. január 02. hétfő, 21:03
Extra terepjáró
sanci81
2015. augusztus 18. kedd, 12:47
kockás ruci extra elaszt.
dnemethk
2015. június 19. péntek, 18:17
kockás ruci extra elaszt
dnemethk
2015. június 19. péntek, 18:16
16256_Szitállás.gif
gaborgeneral1
2008. március 30. vasárnap, 18:14
almas-fahejas-vanilias -su
vorosrozsa66
2018. július 17. kedd, 13:51
vanilias_suti2.jpg
vorosrozsa66
2018. április 15. vasárnap, 14:22
Vaniliás félhold
dandej
2017. július 05. szerda, 22:12
VANILIAS PALACSINTA 03.JP
gurmika
2017. március 12. vasárnap, 21:19
VANILIAS PALACSINTA 01.JP
gurmika
2017. március 12. vasárnap, 21:19
vanílias-kokuszos-tort a-1
margoboszi
2015. december 20. vasárnap, 14:44
Vaníliás keksz rumos mézk
katicafeher
2015. szeptember 25. péntek, 15:26
Címkék
cukorral alaposan, kisült lapra, tésztához valókat, porcukorral habosra, tojás sárgáját, hűtőszekrényben tárolhatjuk, száraz anyagokat, kakaóval simára, krémtől fognak, tésztára simítjuk, felfuttatott élesztőt, negyed órán, lisztet mélyebb, cukorral elkeverem, formát szükségtelen, tésztához összeszitáljuk,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.